Graupner MX-16

Izkušnje z RV napravami, sprejemniki, servomehanizmi

Moderator:

Odgovori
Nemo
Freak
Prispevkov: 523
Pridružen: 14 Jan 2006, 16:52
Kraj: Čadovlje

Graupner MX-16

Odgovor Napisal/-a Nemo » 28 Maj 2006, 18:51

Pozdravljeni, ima mogoče že kdo kakšne izkušnje z MX-16S, ki je baje nova in sicer naj bi bila pojačana verzija MX-12. Po kataloških podatkih
je videti kar v redu, cena je (za ta rang), kar ugodna, okoli 70 tisoč.
LP Nemo

Pingi
Tekmovalec
Prispevkov: 401
Pridružen: 22 Nov 2004, 12:28
Kraj: Selnica ob Dravi

Odgovor Napisal/-a Pingi » 28 Maj 2006, 19:05

Kolikor je meni znano še ni na trgu.
Drugače pa bi morala biti to kr dobra komanda. Tudi jaz čakam da pride v trgovine :D .
"Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former."
- Albert Einstein

Uporabniški avatar
MATJAŽ
Freak
Prispevkov: 879
Pridružen: 19 Sep 2005, 20:16
Kraj: KAMNIK

Odgovor Napisal/-a MATJAŽ » 28 Maj 2006, 19:54

jaz prvič slišim

morda kakšen link kjer je predstavljena pa to
modelarstvo je ta bol'\:D/

Uporabniški avatar
MC
Razpravljalec
Prispevkov: 175
Pridružen: 15 Nov 2004, 19:16
Kraj: Kamnik

Mx 16S

Odgovor Napisal/-a MC » 28 Maj 2006, 20:38


Nemo
Freak
Prispevkov: 523
Pridružen: 14 Jan 2006, 16:52
Kraj: Čadovlje

Graupner MX-16S

Odgovor Napisal/-a Nemo » 29 Maj 2006, 06:19

Ja, zgleda, da malo prehitevam. Lindinger jo že ima v novem katalogu 2006, po ceni 260 evrov, samo je ni na zalogi. Na Graupnerjevi spletni strani je predstavljena z vsemi teh.podatki, na zalogi pa je tudi ni. Kot kaže bo treba še malo počakat. Mislim, da bo kar prava za nas "rekreativce".
LP nemo

Pingi
Tekmovalec
Prispevkov: 401
Pridružen: 22 Nov 2004, 12:28
Kraj: Selnica ob Dravi

Odgovor Napisal/-a Pingi » 29 Maj 2006, 10:47

"Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former."
- Albert Einstein

Uporabniški avatar
MIBO
Trgovina
Prispevkov: 3098
Pridružen: 22 Jan 2003, 01:00
Kraj: Tržaška c. 87b, 1370 Logatec
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a MIBO » 29 Maj 2006, 11:15

Pozdravljeni,

Napravo MX-16 bo pri nas dobavljiva enako kot hitro kot pri tujih dobaviteljih. Pripravljami tudi slovenska navodila!
TRGOVINA MOBI: 041 669 111
Slika

Uporabniški avatar
MIBO
Trgovina
Prispevkov: 3098
Pridružen: 22 Jan 2003, 01:00
Kraj: Tržaška c. 87b, 1370 Logatec
Kontakt:

MX-16s

Odgovor Napisal/-a MIBO » 11 Avg 2006, 14:48

Letošnja novost MX-16s bo končno dobavljiva v 33. tednu (od 16. avgusta dalje)!

Mnogi ste spraševali, kdaj bo naprava na voljo... kdor čaka ta dočaka.


Slika

8-kanala mikroprocesorska naprava s Flash spominom in 10 bit A/D-pretvornikom. Spomin za 12 modelov.

Programiranje naprave je podobno programiranju naprav MC-19, MC-22, MX-22 in MC-24. Kontrastni grafilni zaslon omogoča perfektno preglednost nad nastavitvenimi funkcijami, trenutnim delovanje, štoparicami in napetostjo napajalnega akumulatorja.

Vgrajen sintesizer sistem

omogoča poljubno nastavljanje kanala (v danem frekvenčnem območju naprave) preko varnostnega menija.

8 krmilnih funkcij

razporejanje krmilnih funkcij je poljubno, vsakemu stikalu in proporcionalnemu drsniku lahko določite svojo funkcijo.

4 stikala (od tega je eno stikalo 3-polno), 1 tipka, 1 analogni drsnik in 2 digitalna drsnika omogočajo veliko fleksibilnost programiranja.

Grafični nazdor nad pozicijo vseh servomehanizmov naenkrat omogoča preprost pregled brez dejanske priključitve sprejemnika in servomehanizmov.


Modulacije:

SPCM

super-PCM-modulacia z veliko ločljivostjo 1024 korakov po kanalu. Za sprejemnike smc-14, smc-19, smc-20, smc-19DS, smc-20DS, smc-20DSYN, smc-20DSCAN in cenovno ugodnega SMC-16SCAN!

PPM 18

Standardni FM in FMsss sistem za sprejemnike C 12, C 16, C 17, R16SCAN, C 19, DS 18, DS 19, DS 20 kot tudi ostale FM sprejemnike.


MX-16s COMPUTERSYSTEM 35/35B MHz


Set vsebuje


Oddajnik mx-16S z vgrajenim sintetizatorskim sistemom, vgrajen NiMH-akumulator 8NH-1700 mA 9,6 V, Sprejemnik R16SCAN, servo C 577, priključni kabel.


CENA?

Cena seta skupaj s slovenskimi navodili (v pripravi do konca septembra) je 64.990 SIT

Slika
TRGOVINA MOBI: 041 669 111
Slika

Uporabniški avatar
kriskros
Razpravljalec
Prispevkov: 129
Pridružen: 04 Sep 2006, 14:38
Kraj: Sladki Vrh

mx-16s

Odgovor Napisal/-a kriskros » 30 Jan 2007, 18:47

Jaz sem si kupil mx-16s samo ker sem jo kupil v avstriji je software nemški in navodil nemška ker pa sem še bolj ali manj začetnik si lahko z navodili in komando rit brišem :evil: !
LP
Burn rubber, not your soul!

Uporabniški avatar
miha100k
Tekmovalec
Prispevkov: 422
Pridružen: 05 Jan 2006, 14:53
Kraj: Divača,vas domača
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a miha100k » 30 Jan 2007, 18:52

Pazi,da ne boš dobil hemoroidov :lol:

Uporabniški avatar
kriskros
Razpravljalec
Prispevkov: 129
Pridružen: 04 Sep 2006, 14:38
Kraj: Sladki Vrh

Odgovor Napisal/-a kriskros » 30 Jan 2007, 21:21

:D =D>
Burn rubber, not your soul!

Uporabniški avatar
skorp_jon
Profesor
Prispevkov: 1330
Pridružen: 09 Avg 2006, 09:02
Kraj: Beltinci

MX16 in eksponentni gas ???

Odgovor Napisal/-a skorp_jon » 12 Apr 2007, 18:44

Kot vidim ima samo da si nastavljaš eksponente za nagib višino in smer.

Za gas pa ne gre ?

Ali se pa motim. Sem danes hotel to nastavit pa nisem nikjer našel.
Futaba 12FG & Taranis Q X7

Uporabniški avatar
gorki
Tekmovalec
Prispevkov: 227
Pridružen: 25 Jun 2005, 14:59
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a gorki » 12 Apr 2007, 22:19

Če ima naprava kak prost nelinearen mix probaj zmixat thr-thr (gas na gas) ali pa gas na kak drug kanal, če imaš kakšnega prostega na sprejemniku.

LP Goran

Uporabniški avatar
Jure_v
Razpravljalec
Prispevkov: 60
Pridružen: 09 Avg 2006, 22:06
Kraj: slovenska bistrica

Odgovor Napisal/-a Jure_v » 17 Apr 2007, 19:44

Zdarvo
Upam da lahko kar tukaj vprašam.
Imam MC-12 in me tudi zanima, če mogoče kdo ve kako bi lahko naredil eksponentni hod serva za gas. Sem že več stvari proboval in mi še nikakor ni uspelo ugotoviti kako naj naredim (če je sploh možno na tej komandi). To bi pa rabil zaradi tega ker pri ročki na polovici že ima polne obrate potem se pa še malenkost povečajo, vendar zanemarljimo malo.
Lp Jure

Uporabniški avatar
skorp_jon
Profesor
Prispevkov: 1330
Pridružen: 09 Avg 2006, 09:02
Kraj: Beltinci

Odgovor Napisal/-a skorp_jon » 18 Apr 2007, 14:11

Jaz sem se malo z servojem špilal. Sem dal ročico za gas najbližje servoju (sredini) In nekako sem nastavil, da je sedaj približno OK.

Bom videl če bo to kot sem mislil. Ker še nisem prižgal potem modela.
Futaba 12FG & Taranis Q X7

Uporabniški avatar
Vetrolovec
Razpravljalec
Prispevkov: 57
Pridružen: 08 Dec 2004, 10:47
Kraj: Od Ljubljane do Lucije

Odgovor Napisal/-a Vetrolovec » 18 Apr 2007, 14:27

Zdarvo
Upam da lahko kar tukaj vprašam.
Imam MC-12 in me tudi zanima, če mogoče kdo ve kako bi lahko naredil eksponentni hod serva za gas. Sem že več stvari proboval in mi še nikakor ni uspelo ugotoviti kako naj naredim (če je sploh možno na tej komandi). To bi pa rabil zaradi tega ker pri ročki na polovici že ima polne obrate potem se pa še malenkost povečajo, vendar zanemarljimo malo.
V tvojem primeru problema ne boš rešil z eksponentnim hodom serva za gas, ker imaš že v osnovi prevelik hod. Z eksponentnim hodom samo zmehčaš prvi del hoda, končni odklon pa je enak (se eksponentno povečuje in ne linearno). V prvi vrsti moraš to rešiti na ročki servo motorja (premakni bolj proti osi) oziroma na ročki za gas na vplinjaču motorja (bolj stran od osi). Dostikrat je potrebena prestavitev na obeh straneh. Načeloma pa lahko rešiš dolžino hoda tudi programsko.

Hod mora biti nastavljen tako, da se čez celoten premik krmilne palice vplinjač popolnoma odpre oziroma zapre (prosti tek).

Kdaj in zakaj se uporablja eksponentni hod na gasu pa ti bodo svetovali drugi, ki to uporabljajo.

LP! BAJS
Keep on surfing!

Uporabniški avatar
Jure_v
Razpravljalec
Prispevkov: 60
Pridružen: 09 Avg 2006, 22:06
Kraj: slovenska bistrica

Odgovor Napisal/-a Jure_v » 18 Apr 2007, 15:17

Hvala za odgovor vendar je problemček v tem, da se pri meni čez celotni premik krmilne palice tudi vplinjač odpre in zapre tako kot si napisal. Pa nevem kako bi to rešil s premikom bovdna proti središču ročke na servu.
Ja še nekaj, ko je vplinjač odprt do polovise ima skoraj enake obrate kot pa ko je popolnoma odprt (imam OS 46LA)
Lp Jure

Uporabniški avatar
Vetrolovec
Razpravljalec
Prispevkov: 57
Pridružen: 08 Dec 2004, 10:47
Kraj: Od Ljubljane do Lucije

Odgovor Napisal/-a Vetrolovec » 18 Apr 2007, 21:42

Potem je dolžina hoda vredu in ni potrebno nič spreminjati. Problem je v nastavitvi motorja oziroma igle za dotok goriva. Ko boš zagnal motor daj polni gas in odvijaj oziroma privijaj iglo. Katera smer je pravilna boš ugotovil tako, da bo motor pridobival na obratih. Na ta način nastaviš max. obrate pri katerih zna motor že kar malo piskat. Motor bo dobro nastavljen takrat, ko boš pri polnem gasu model obrnil s propelerjem navpično navzgor in bo motor na max. obratih delal brez kakršne koli spremembe.

Sicer lahko iglo nastavljaš tudi v vertikalnem položaju vendar se bo, glede na trenutno situacijo, po vsej verjetnosti zgodilo, da bo motor ugasnil ali pa močno izgubil obrate.

LP! BAJS
Keep on surfing!

Uporabniški avatar
Notic
Razpravljalec
Prispevkov: 106
Pridružen: 02 Sep 2005, 15:20
Kraj: Videm pri Ptuju
Kontakt:

Mx - 16s jezik

Odgovor Napisal/-a Notic » 24 Avg 2007, 21:18

Zdravo!
Pred kratkim sem si umislil zgoraj omenjeno rc napravo. Sicer pri nastavitvah nisem naletel na nobeno težavo (vsi modeli šibajo, ko šus), se mi je porodilo eno vprašanje na katerega nisem v navodilih našel odgovora.

Zanima me, če je možno "privzeto" nemščino preklopiti na angleščino?
V angleških navodilih so namreč vsi meniji v angleščini. Od tod tudi izvira zgoraj navedeno vprašanje....ali obstajata dve vrsti naprav? ene, ki imajo naložen nemški software in druge z angleškim?

Hvala za kakršnokoli pomoč.

lp, Jernej

Uporabniški avatar
rbreznik
Tekmovalec
Prispevkov: 354
Pridružen: 15 Avg 2005, 18:47
Kraj: Maribor
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a rbreznik » 24 Avg 2007, 22:06

Kolikor vem ni možno. Da obstajata 2 vrsti naprav. Tudi jaz mam v nemščini, sem se kar hitro navadil.
lp Rok
corona 2.4GHz

Uporabniški avatar
Vsenafarbos
Razpravljalec
Prispevkov: 79
Pridružen: 19 Nov 2004, 23:50
Kraj: Sodražica-Radovljica

Odgovor Napisal/-a Vsenafarbos » 24 Avg 2007, 23:38

rbreznik napisal/-a:Kolikor vem ni možno. Da obstajata 2 vrsti naprav. Tudi jaz mam v nemščini, sem se kar hitro navadil.
#-o

Če bi se prvo malo bolj pozanimal, bi izvedel, da je možno. Dve vrsti naprav oz. z gotovostjo lahko rečem, da se lahko dobi tudi naprava z angleškim softwerom.

To lahko potrdi tudi mirkatmir, ki tako napravo tudi ima.


LP,K

Uporabniški avatar
Notic
Razpravljalec
Prispevkov: 106
Pridružen: 02 Sep 2005, 15:20
Kraj: Videm pri Ptuju
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Notic » 25 Avg 2007, 08:05

ok. najlepša hvala obema za razjasnitev dileme.

Uporabniški avatar
rbreznik
Tekmovalec
Prispevkov: 354
Pridružen: 15 Avg 2005, 18:47
Kraj: Maribor
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a rbreznik » 25 Avg 2007, 08:53

VEM da obstaja tudi angleška različica!
Ni pa je možno naknadno spremeniti jezika. (to sem tudi mislil z odgovorom)
lp Rok
corona 2.4GHz

Uporabniški avatar
Boško
Tekmovalec
Prispevkov: 226
Pridružen: 02 Okt 2006, 10:22
Kraj: Rakek

Odgovor Napisal/-a Boško » 25 Avg 2007, 11:13

MX-16 ima fiksni jezik.
(špansko,francosko,italijansko,nemško in angleško)
LP Boštjan

Vsako tele ima svoje veselje!

mirkatmir
Tekmovalec
Prispevkov: 220
Pridružen: 22 Nov 2004, 10:25
Kraj: Ribnica

Odgovor Napisal/-a mirkatmir » 25 Avg 2007, 12:18

Boško napisal/-a:MX-16 ima fiksni jezik.
(špansko,francosko,italijansko,nemško in angleško)
Tako je, sam sem naročil napravo z angleškim SW. Sprememba pa zaenkrat ni možna.
lp, Miran

Odgovori

Vrni se na