Predelave računalniških napajalnikov

Pogovori o splošni elektroniki, vezjih, usmernikih, samogradnjah, itd.

Moderator: mucek

OdgovorNapisal/-a kurnt29 » 04 Apr 2011, 20:07

Zadeva je ze ATX pa prav tako z stikalom. Torej moram povezati skupaj zeleno in crno zicko na ATX konektorju.. Bom poizkusil pa sporocim napredek. Hvala zaenkrat.
_________________________________
Mess with the best.. die like the rest!
_________________________________
Traxxas Slash VXL
Traxxas Slash VXL 1:16
Traxxas Slash VXL 4×4
Go Traxxas or get left behind.
Uporabniški avatar
kurnt29
Profesor
 
Prispevkov: 1993
Pridružen: 21 Nov 2010, 22:34
Kraj: THN

OdgovorNapisal/-a tintek » 04 Apr 2011, 20:23

Sicer sam še nisem izzumljal z temi napajalniki ampak imma v prihodnosti namen.

Če komu pomaga še ena navodila kar lepo opisana:

http://www.reber.si/nasveti_in_ideje/na ... /index.htm
LP Tine

Kaj malga tut postružim
Uporabniški avatar
tintek
Dr. Modelar
 
Prispevkov: 2206
Pridružen: 18 Jul 2005, 12:22
Kraj: cerkno

PC napajanje

OdgovorNapisal/-a Tomica.sb » 04 Apr 2011, 20:34

Poštovani!
Slobodno spojite zelenu i crnu žicu sa ATX konektora na KIP prekidač za Uključeno - Isključeno.(NC = On ; NO = Off)
Na 5V izvod spojite dva otpornika 10 Ohma 10W međusobno paralelno i sijalicu žmigavca 12V 21W paralelno otpornicima.
Pozdrav.
Priponke
PC 1.doc
(23.5 KiB) Prenešeno 269 krat
Tomica.sb
Začetnik
 
Prispevkov: 2
Pridružen: 03 Jul 2009, 20:28
Kraj: Republika Hrvatska

OdgovorNapisal/-a kurnt29 » 04 Apr 2011, 20:59

Fantje, hvala. Zvezal GND z Zeleno.. in zadeva funkcionera zelo dobro. Glasni so skoraj tako kot klima.. pihajo pa veliko bolj. Se enkrat hvala za hitre odgovore :wink: =D>
_________________________________
Mess with the best.. die like the rest!
_________________________________
Traxxas Slash VXL
Traxxas Slash VXL 1:16
Traxxas Slash VXL 4×4
Go Traxxas or get left behind.
Uporabniški avatar
kurnt29
Profesor
 
Prispevkov: 1993
Pridružen: 21 Nov 2010, 22:34
Kraj: THN

OdgovorNapisal/-a Tady » 04 Apr 2011, 21:05

Ali se ga da potem tudi predelati da bi iz njega dobil 16V in 5A
LP Tadej
Uporabniški avatar
Tady
Začetnik
 
Prispevkov: 43
Pridružen: 27 Mar 2011, 10:38

OdgovorNapisal/-a tintek » 05 Apr 2011, 15:55

Zdravo!

No včeraj sem našel en star napajlnik, 250W kateri je že tako star, da ima še stikalo za vklop/izklop (saj veste "zdaj lahko varno izklopite računalnik"), no zadevo priklopim na omrežno napetost in vklopim stikalo in stvar deluje pomerim napetosti vse ok ampak ko priklopim na polnilec mi že pri 5A polnilec javi "lov car battery voltage" predvidevam da pade napetost nisem pa še meril, se bom danes malo posvetil.

Torej je treba tudi pri tovrstnih napajalnikih namestiti breme?

LP
LP Tine

Kaj malga tut postružim
Uporabniški avatar
tintek
Dr. Modelar
 
Prispevkov: 2206
Pridružen: 18 Jul 2005, 12:22
Kraj: cerkno

OdgovorNapisal/-a sharkpade » 05 Apr 2011, 16:31

Poglej na napisno tablico, kakšen je izhodni tok pri 12V izhodu.

lp

miha
Vse je relativno :D
Uporabniški avatar
sharkpade
Tekmovalec
 
Prispevkov: 337
Pridružen: 15 Nov 2004, 17:40
Kraj: LJ

OdgovorNapisal/-a tintek » 05 Apr 2011, 16:50

Izhodni tokovi so za 5v 20A za 12v pa 8A pa mi takoj vrže ven.

LP
LP Tine

Kaj malga tut postružim
Uporabniški avatar
tintek
Dr. Modelar
 
Prispevkov: 2206
Pridružen: 18 Jul 2005, 12:22
Kraj: cerkno

OdgovorNapisal/-a T0RN4D0 » 05 Apr 2011, 18:25

NI problem v tem, ampak (kot si že sam ugotovil), da je potrebno obremenit 5V linijo če hočeš kaj na 12V čarat.
Fly it like you stole it!
Uporabniški avatar
T0RN4D0
Dr. Modelar
 
Prispevkov: 2979
Pridružen: 15 Feb 2010, 20:40
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a KolarModelar » 05 Apr 2011, 19:34

Verjetno tudi ne da napisanih 12V, ampak nekje 11V - 11,5V in je za polnilec premalo. In pa seveda žarnico na 5V.

lp, Metod
Nč bat, sam žgat...
Uporabniški avatar
KolarModelar
Freak
 
Prispevkov: 994
Pridružen: 19 Okt 2007, 15:52
Kraj: Letuš

OdgovorNapisal/-a Glinšek » 04 Maj 2011, 13:31

Po prej opisanem postopku sem predelal 420 watni napajalnik in deluje odlično 8) Za breme sem prav tako izbral avtomobilsko žarnico.
Lep pozdrav!
Uporabniški avatar
Glinšek
Razpravljalec
 
Prispevkov: 80
Pridružen: 02 Jan 2008, 17:57
Kraj: Škale pri Velenju

Re: Predelave računalniških napajalnikov

OdgovorNapisal/-a marolt55 » 05 Maj 2012, 20:07

Pred enim tednom sem dobil dva stara napajalnika od računalnika. Odločil sem se za predelavo. Predelal sem po pisanelijevem postopku, ampak sem za breme na 5V liniji izbral žarnico za meglenke H3, ker porabi še več toka, in je napetost bolj stabilna, na žarnico sem vezal tudi mini ventilator. Ko napajalnik ni obremenjen daje 12.10 V. Ko priklopim polnilec, in polnim z 2A ima napetost 12.06 V. Napajalnik naj bi dal 6A pri 12V. Z več Amperi še nisem polnil, ker nimam take baterije. Na multimetru sem pa skuril varovalko za merjenje toka oz. amperov. Ko dobim varovalko bom preveril, koliko da od sebe. Še nekaj slik:

Slika

Slika

Slika
marolt55
Tekmovalec
 
Prispevkov: 341
Pridružen: 29 Avg 2010, 14:49
Kraj: Preserje pri Radomljah

Re: Predelave računalniških napajalnikov

OdgovorNapisal/-a The Edge » 24 Sep 2012, 20:41

Zdravo,

zanima me, če je tak napajalnik primeren za naše polnilce?

http://www.ebay.co.uk/itm/12V-15A-180W- ... 504wt_1111

hvala in lp
G
Life is too short to dance with an ugly woman
Uporabniški avatar
The Edge
Profesor
 
Prispevkov: 1011
Pridružen: 10 Jan 2004, 20:59
Kraj: Senovo

Re: Predelave računalniških napajalnikov

OdgovorNapisal/-a cero4 » 24 Sep 2012, 20:49

seveda je, princip je isti kot računalniški napajalnik le da tu ne rabiš nič bremen za delovanje
cero4
Razpravljalec
 
Prispevkov: 77
Pridružen: 02 Avg 2011, 13:04
Kraj: Vipava

Re: Predelave računalniških napajalnikov

OdgovorNapisal/-a Trzinc » 05 Nov 2013, 07:53

tole je res ugodna rešitev. Super.
Uporabniški avatar
Trzinc
Razpravljalec
 
Prispevkov: 94
Pridružen: 04 Feb 2012, 14:37
Kraj: Trzin

Re: Predelave računalniških napajalnikov

OdgovorNapisal/-a dadamic » 12 Dec 2013, 11:37

Tole si pa dobr najdu. Za cca 18€ skupaj s poštnino napajalnik 12V 15A. Bravo!
Uporabniški avatar
dadamic
Razpravljalec
 
Prispevkov: 90
Pridružen: 24 Sep 2013, 13:33

Re: Predelave računalniških napajalnikov

OdgovorNapisal/-a kurnt29 » 13 Dec 2013, 00:35

Sicer poznano, pa vendar je potrebno dodati kaksno ohisje, stikalo oz. rele za vklop/izklop, kaksno serijo kondenzatorjev, da na recimo elektro challenge tekmi, ko nekoliko zaniha napajalna napetost ne ugasne vse skupaj..
_________________________________
Mess with the best.. die like the rest!
_________________________________
Traxxas Slash VXL
Traxxas Slash VXL 1:16
Traxxas Slash VXL 4×4
Go Traxxas or get left behind.
Uporabniški avatar
kurnt29
Profesor
 
Prispevkov: 1993
Pridružen: 21 Nov 2010, 22:34
Kraj: THN

Re: Predelave računalniških napajalnikov

OdgovorNapisal/-a tintek » 13 Dec 2013, 12:03

Tudi sam imam podoben usmernik sicer 30A ki pa pride domov za tako ceno da se ognemo ddv-ju

http://www.ebay.com/itm/360W-Switching- ... 20d9664f97

Zapakiral sem ga v lično ohišje (ki sicer stane še za en napajalnik) in vanj vgradil euro vtikač z varovalko (za računalniški kabel) in pa rele ki je vezan prek stikala brez njega mi je stikala stopilo, in pa kot je kurent rekel kondenzatorje na rele da po izkopu ostane vklopljen še par sekund čene nastanejo težave pri napajanju z agregatom.

LP
LP Tine

Kaj malga tut postružim
Uporabniški avatar
tintek
Dr. Modelar
 
Prispevkov: 2206
Pridružen: 18 Jul 2005, 12:22
Kraj: cerkno

Re: Predelave računalniških napajalnikov

OdgovorNapisal/-a Andreo29 » 13 Dec 2013, 21:19

IMAG0030s.jpg
IMAG0030s.jpg (97.27 KiB) Videno 2024 krat

A kdo ve, če bi tale napajalnik od HP-jevega "Docking station-a" ustrezal za napajanje polnilca do moči 180W?

Hvala vnaprej za odgovor.

Lp,
Andreo
MPX RoyalEvo-9 2,4GHz
Slika
Uporabniški avatar
Andreo29
Freak
 
Prispevkov: 477
Pridružen: 13 Avg 2007, 20:43
Kraj: Nova Gorica

Re: Predelave računalniških napajalnikov

OdgovorNapisal/-a nob » 13 Dec 2013, 22:01

Na izhodu imaš 19V in 9.5A.
Ne vem kakšen polnilec imaš, ampak moj prebavlja samo do vhodne napetosti 18V. :)
Uporabniški avatar
nob
Freak
 
Prispevkov: 454
Pridružen: 05 Jun 2011, 09:46
Kraj: Cerkno

Re: Predelave računalniških napajalnikov

OdgovorNapisal/-a Andreo29 » 14 Dec 2013, 09:50

Polnilec že zmore. Bolj me zanima če je ustrezen glede na tip pretvornika.
Andreo
MPX RoyalEvo-9 2,4GHz
Slika
Uporabniški avatar
Andreo29
Freak
 
Prispevkov: 477
Pridružen: 13 Avg 2007, 20:43
Kraj: Nova Gorica

Re: Predelave računalniških napajalnikov

OdgovorNapisal/-a Trzinc » 14 Dec 2013, 10:26

Andreo29 napisal/-a:Polnilec že zmore. Bolj me zanima če je ustrezen glede na tip pretvornika.


po mojem nima bit kej narobe. uporabljam neki podobnega od skurjenga XBOX-a pa dela OK.
Uporabniški avatar
Trzinc
Razpravljalec
 
Prispevkov: 94
Pridružen: 04 Feb 2012, 14:37
Kraj: Trzin

Re: Predelave računalniških napajalnikov

OdgovorNapisal/-a bober » 25 Dec 2013, 22:45

Za polnilc rabiš pretvornik iz AC na DC. Se pravi da je tvoj napajalnik glede tega OK.
Uporabniški avatar
bober
Razpravljalec
 
Prispevkov: 68
Pridružen: 05 Nov 2007, 19:00

Re: Predelave računalniških napajalnikov

OdgovorNapisal/-a lukasmuka » 08 Jan 2014, 20:47

Ali je čip az7500ep enak za predelavo kot TL494?
vem, da je KA7500 praktično enak kot TL494.
Hitec Aurora 9, RcFactory 48” EPP extra, MSH Prôtos, Align trex 600 ESP.
lukasmuka
Tekmovalec
 
Prispevkov: 211
Pridružen: 05 Feb 2011, 19:44

Re: Predelave računalniških napajalnikov

OdgovorNapisal/-a frohlic7 » 09 Jan 2014, 19:44

Dobro imate zrihtane te napajalnike.....pohvalno
Nič starega (napajalniki) ne pride preč :D
lp
frohlic7
Razpravljalec
 
Prispevkov: 52
Pridružen: 14 Nov 2005, 18:01

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Elektronika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost