Predelave računalniških napajalnikov

Pogovori o splošni elektroniki, vezjih, usmernikih, samogradnjah, itd.

Moderator: mucek

Uporabniški avatar
jakc94
Freak
Prispevkov: 588
Pridružen: 28 Okt 2007, 23:28
Kraj: Domžale
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jakc94 » 12 Jul 2009, 21:19

Tudi sam sem se danes odločil dokončati napajalnik. S prijateljem sva vse skupaj prej še preštudirala in se nato lotila... Napajalnik deluje tudi brez bremena. Pa vseeno sem na 5V linijo priklopil računalniški ventilator. Napajalnik sem preizkusil tudi s polnilcem in dela. Polnil sem z 1.3A. Napetost pade na 11.45V. Moj polnilec pa potrebuje 10-15V, tako da ni panike. Skratka stvar deluje BP
Priponke
forum3.jpg
forum3.jpg (87.75 KiB) Pogledano 5530 krat
Forum2.jpg
Forum2.jpg (91.35 KiB) Pogledano 5530 krat
FORUM!.jpg
FORUM!.jpg (89.43 KiB) Pogledano 5530 krat
Lep pozdrav
Jaka

www.jakasworld.com

Uporabniški avatar
jakc94
Freak
Prispevkov: 588
Pridružen: 28 Okt 2007, 23:28
Kraj: Domžale
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jakc94 » 12 Jul 2009, 21:21

Mimogrede, razlog, da imam žice speljane ven iz usmernika je ta, da mi je tako lažje.
P.S. tisti puši pa še čakata na en špric barve... Puša z rumenimi žicami in tista z oranžnimi.
LP
Priponke
forum4.jpg
forum4.jpg (80.74 KiB) Pogledano 5527 krat
Lep pozdrav
Jaka

www.jakasworld.com

Uporabniški avatar
Coil
Profesor
Prispevkov: 1145
Pridružen: 22 Mar 2008, 00:00
Kraj: Kamnik

Odgovor Napisal/-a Coil » 12 Jul 2009, 21:42

Če na 5V linijo ne boš dal bremena, bo šel prej ali slej po gobe. Ventilator vsekakor ni zadostno breme :wink:

Uporabniški avatar
jakc94
Freak
Prispevkov: 588
Pridružen: 28 Okt 2007, 23:28
Kraj: Domžale
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jakc94 » 12 Jul 2009, 21:52

Vem, ja... Čakam na žarnico... Dobim jutri, ko bo kaj odprto... Ne vem pa kje bi dobil 10W 10 ohm upor. Ima kdo idejo? Sem bil v Conradu, Delkotu in še v enih trgovinah z elektroniko, pa nihče nima :o ... Če kdo ve kje se dobi, se priporočam
Hvala

LP
Lep pozdrav
Jaka

www.jakasworld.com

Uporabniški avatar
Coil
Profesor
Prispevkov: 1145
Pridružen: 22 Mar 2008, 00:00
Kraj: Kamnik

Odgovor Napisal/-a Coil » 12 Jul 2009, 22:03

Zagotovo imajo 18 ohm 5W upor, veži dva vzporedno pa imaš 9 ohm 10W...

Cena okoli 0,5e za komad v IC Elektronika, ali pa žarnica na pumpi.

Graphix
Razpravljalec
Prispevkov: 149
Pridružen: 14 Jan 2009, 23:44
Kraj: Ormož

Odgovor Napisal/-a Graphix » 12 Jul 2009, 22:04

No jaz sem svoj napajalnik danes delno predelal nekaj dela pa še imam.
Nabaviti moram še vtičnice za 3,5mm bananice(ene že imam,pa rabim še za 5V - če ima kdo informacijo kje se jih da kupiti naj prosim pove), ali pa bom nabavil stikalo kjer bom lahko menjaval med 12V in 5V.Predeloval sem po pissaneliovem načinu, vendar sem namesto žarnice dal za "breme" kar
ventilator napajalnika (prevezal sem ga iz vezja na Rdečo 5V in črno 0V).
Nekaj slikic ki sem jih naredil ko sem dal že vse nazaj skupaj, pol pa se mi
ni ljubilo spet iti odpirat.Slikice notranjosti pridejo ob dokončevanju napajalnika.Če sem storil kje kakšno napako naj me kdo prosim opozori.

Slika
Slika
Slika
Slika
When nothing goes right, Go left...:)

Graphix
Razpravljalec
Prispevkov: 149
Pridružen: 14 Jan 2009, 23:44
Kraj: Ormož

Odgovor Napisal/-a Graphix » 13 Jul 2009, 13:10

Lp!

Danes bom nadaljval z delom na napajalniku, Prilotal avtomobilsko žarnico in
naredil stikalo med 12V in 5V. Danes sem tudi dal polnit lipota preko ultramata 16. Pričakovano napetost ni toliko padla (0,2 V), tako da se bo dalo polniti.Tukaj je še nekaj slikic (uspelo mi je tudi najt funkcijo ki zmanjša slike na shrani.si :D )

Slika
Slika

Graphix
When nothing goes right, Go left...:)

Uporabniški avatar
Melly
Dr. Modelar
Prispevkov: 3879
Pridružen: 15 Feb 2007, 22:51
Kraj: Ankaran, Ocizla

Odgovor Napisal/-a Melly » 13 Jul 2009, 14:56

Imaš premajhno breme na 5V. Ventilator pokuri cca 0,2A, žarnica pa krepko več, tam vsaj 2A potrebuješ. Drugače se bo napetost sesedla ko boš potreboval več toka...
lp Melly

Aj em bak!

Pulti za oddajnike.
http://forum.modelarji.com/viewtopic.php?f=64&t=71649

Graphix
Razpravljalec
Prispevkov: 149
Pridružen: 14 Jan 2009, 23:44
Kraj: Ormož

Odgovor Napisal/-a Graphix » 20 Jul 2009, 19:12

Še enkrat naprošam če mogoče kdo ve kje bi lahko kupil sponke na Ptujo ali na Internetu iz spodnjih slik.

Slika
When nothing goes right, Go left...:)

Uporabniški avatar
Krofek
Freak
Prispevkov: 620
Pridružen: 21 Apr 2006, 21:20
Kraj: Ivanjkovci

Odgovor Napisal/-a Krofek » 20 Jul 2009, 21:46

HTE
"Kdor nikdar ni storil napake, ni nikdar poizkusil nič novega."-Albert Einstein

Graphix
Razpravljalec
Prispevkov: 149
Pridružen: 14 Jan 2009, 23:44
Kraj: Ormož

Odgovor Napisal/-a Graphix » 22 Jul 2009, 14:24

Lp!

Imam problem z napajalnikom. Ko priklopim polnilec se napajalnik ugasne(sesede). Ko pa pustim laufati brez česa koli priklopljenega pa laufa dobro. Napetost je 12,xxV. To se je začelo dogajati ko sem vezal avto žarnico za breme, z ventilatorjem mi tega ni delalo, kot je vidno z zgornjih slik.Napajalnik je 250W. To začne delat samo že če priklopim, in se po sekundni ali dveh sesede (ničesar ne polni polnilec).V čem bi lahko bil problem?


Graphix
When nothing goes right, Go left...:)

Uporabniški avatar
FastOne
Freak
Prispevkov: 686
Pridružen: 06 Maj 2007, 20:10
Kraj: M. Sobota

Odgovor Napisal/-a FastOne » 22 Jul 2009, 18:23

Kam si vezal žarnico? Na 5V vejo? Koliko watno? Žarnice niso najbolj primerne za stikalne napajalnike, saj imajo hladne prenizko upornost, kar napajalnik vrže v blokado. Bolje je uporabiti močen upor. Čisto odvisno od vrste pc napajalnika.

Skratka 21W žarnico daš na 5V linijo, polnilec pa priključi prej, kot vključiš napajalnik. Večina PC napajalnikov tako deluje brezhibno. Če polnilec priključiš na vključen napajalnik lahko kondenzatorji v polnilcu isto vodijo v blokado napajalnika.

lp Mitja

dras
Začetnik
Prispevkov: 46
Pridružen: 09 Jul 2009, 15:28

Odgovor Napisal/-a dras » 18 Sep 2009, 15:50

zanima me kaj bi še lahko namesto žarnice priklopil hmmmmm ??
nekaj kaj se ne greje in porabi dosti toka....

Uporabniški avatar
Melly
Dr. Modelar
Prispevkov: 3879
Pridružen: 15 Feb 2007, 22:51
Kraj: Ankaran, Ocizla

Odgovor Napisal/-a Melly » 18 Sep 2009, 16:21

dras napisal/-a:zanima me kaj bi še lahko namesto žarnice priklopil hmmmmm ??
nekaj kaj se ne greje in porabi dosti toka....


Črno luknjo?

Breme-upor spreminja električno energijo v toploto.
Ali je to žarnica ali klasičen upor, vedno se greje.
lp Melly

Aj em bak!

Pulti za oddajnike.
http://forum.modelarji.com/viewtopic.php?f=64&t=71649

dras
Začetnik
Prispevkov: 46
Pridružen: 09 Jul 2009, 15:28

greje

Odgovor Napisal/-a dras » 20 Sep 2009, 12:47

greje že :P
samo da se ne greje tako kot žarnica mislim !

Uporabniški avatar
Melly
Dr. Modelar
Prispevkov: 3879
Pridružen: 15 Feb 2007, 22:51
Kraj: Ankaran, Ocizla

Re: greje

Odgovor Napisal/-a Melly » 20 Sep 2009, 13:01

dras napisal/-a:greje že :P
samo da se ne greje tako kot žarnica mislim !


Ah, škoda cajta...

Električna energija se pretvarja v toploto. Vedno je enako ob enaki količini električne energije dobiš vedno enako količino toplote...

Verjetno misliš, da se avtomobilska (recimo 21W 12V) žarnica bolj greje kot recimo 5W upor (na 12V je to cca. 0,41A ali dobrih 30 ohmov), kar je res. Vendar količina energije v času (moč merimo v Wattih) je različna... osnove elektrotehnike, zakon o ohranitvi energije...
lp Melly

Aj em bak!

Pulti za oddajnike.
http://forum.modelarji.com/viewtopic.php?f=64&t=71649

Uporabniški avatar
demag
Razpravljalec
Prispevkov: 108
Pridružen: 26 Avg 2007, 18:00
Kraj: Hruševje-Okolica

Odgovor Napisal/-a demag » 31 Avg 2010, 21:40

Zdravo!
Dodal bi še tole:Izkoristek tako predelanega napajalnika ni večji kot 60%,kar je za moje pojme slabo!!PC napajalnik je pač narejen za prvensteno 5V napajanje,če pa želite 12 V potem je potrebno kar krepko predelati napajalnik,da se ustreno poveča izkoristek...
Saj nisem neka škrtica,ampak pri izkoristku 60%,je skoraj vseeno če imaš navaden trafo,grec in malo večji ELKO.
Saj vem,napajalnik je doma in kar čaka ,da ga bomo uporabili,malo kdo pa pomeri izkoristek,že tisto nujno breme je zamene čista potrata...
Za primerjavo pa povem,da boljši napajalnik pri 14V in 20A porabi samo 8W za lastno delovanje in izgube.. :lol:
Kdor hoče videti,mora gledati v nebo!

samo34
Začetnik
Prispevkov: 34
Pridružen: 07 Nov 2010, 19:59
Kraj: planina-rakek

Odgovor Napisal/-a samo34 » 12 Nov 2010, 22:27

jest sm uporabu napajalnik od kompa ..... 350w 2.0 ATX
brikov sm sivo in zeleno da se je zbudu in na rumeno -črno prklopu gravpnerjev ultramat 12 in probov filat baterije
zadeva dela ... sicr sm filov z 3.3A nevem kako bi šlo z večjo amnperažo ampak tkole gre


l.p. samo
xray 1:18t
AE 1:18t ft
robitronic 1:18 scalpel
carson 1:28 x-mods
reely 1:10 piro buggy
reeiy 1:10 on road
no name 1:8 nitro onroad
mini mono......v dodelavi

Uporabniški avatar
kurnt29
Profesor
Prispevkov: 1993
Pridružen: 21 Nov 2010, 22:34
Kraj: THN

Odgovor Napisal/-a kurnt29 » 04 Apr 2011, 17:13

Potreboval bi nekaj informacij, pa kar sem prebral do sedaj je bilo vse namenjeno napajanju polnilcev.

Torej, zelim napajti vec 12V DC ventilatorjev.. Eden potrebuje cca 0,6A (gre za strezniske ventilatorje).
Zanima me kaj moram na napajlniku predelati da bi lahko napajal 3 ali pa 4.

Vklop in izklop bo potekal preko stikala za vklop/izklop napajalnika.

Lp
Zadnjič spremenil kurnt29, dne 04 Apr 2011, 19:35, skupaj popravljeno 1 krat.
_________________________________
Mess with the best.. die like the rest!
_________________________________
Traxxas Slash VXL
Traxxas Slash VXL 1:16
Traxxas Slash VXL 4×4
Go Traxxas or get left behind.

Uporabniški avatar
sharkpade
Tekmovalec
Prispevkov: 338
Pridružen: 15 Nov 2004, 17:40
Kraj: LJ

Odgovor Napisal/-a sharkpade » 04 Apr 2011, 17:20

Nimaš kaj predelovati... Vse ventilatorje priklopi na 12V izhod in zadeva bo normalno delovala... Izhodni tok napajalnika je cca 4A, tvoji ventilatorji pa ne bojo pocuzali več kot 2,5A

8)

lp

miha
Vse je relativno :D

Uporabniški avatar
kurnt29
Profesor
Prispevkov: 1993
Pridružen: 21 Nov 2010, 22:34
Kraj: THN

Odgovor Napisal/-a kurnt29 » 04 Apr 2011, 17:37

Miha hvala za hiter odgovor :wink:
_________________________________
Mess with the best.. die like the rest!
_________________________________
Traxxas Slash VXL
Traxxas Slash VXL 1:16
Traxxas Slash VXL 4×4
Go Traxxas or get left behind.

Uporabniški avatar
nitrometan
Freak
Prispevkov: 761
Pridružen: 18 Jul 2010, 14:36
Kraj: Kranj

Odgovor Napisal/-a nitrometan » 04 Apr 2011, 19:19

kurnt29 napisal/-a:...zelim napajti vec 12V AC ventilatorjev...


12V AC ventilatorji na DC napajanje ?? Si prepričan ?

Kakor jez vem AC (izmenični) motorji niso preveč veseli DC (enosmernega) napajanja.
NE KLIČ HUDIČA !!!

It just MIGHT be IDIOT RESISTANT but NOTHING is IDIOT PROOF !! :lol:

LP Andraž

Uporabniški avatar
kurnt29
Profesor
Prispevkov: 1993
Pridružen: 21 Nov 2010, 22:34
Kraj: THN

Odgovor Napisal/-a kurnt29 » 04 Apr 2011, 19:35

Opala .. se opravicujem.. DC ja :-?

Zadeva vseeno ne spelje.. Priklopil na izhod kjer je bilo oznaceno 12V.. in od vrtenja nic.. Kaksen nasvet? :roll:
_________________________________
Mess with the best.. die like the rest!
_________________________________
Traxxas Slash VXL
Traxxas Slash VXL 1:16
Traxxas Slash VXL 4×4
Go Traxxas or get left behind.

Uporabniški avatar
nitrometan
Freak
Prispevkov: 761
Pridružen: 18 Jul 2010, 14:36
Kraj: Kranj

Odgovor Napisal/-a nitrometan » 04 Apr 2011, 19:45

Se pravi to imaš računalniški napajalnik, zdaj je vprašanje ali to nek star (cca. leto 1995 tam okoli), ki ima še stikalo, ki direktno vklopi napajalnik, ali pa je to že novejši ATX napajalnik, te imalo za na matično ploščo 20 ali 24 pinski konektor na katerem moraš povezati neko žičko (mislim da je ponavadi siva nisem pa prepričan) z maso (črna) da se stvar prižge.

12V izhod je na rumeni žici, masa je pa črna. če so vse zadeve dobre in ni nič v kratkem stiku bi morala stvar delovati brez predelav.
NE KLIČ HUDIČA !!!

It just MIGHT be IDIOT RESISTANT but NOTHING is IDIOT PROOF !! :lol:

LP Andraž

Uporabniški avatar
Melly
Dr. Modelar
Prispevkov: 3879
Pridružen: 15 Feb 2007, 22:51
Kraj: Ankaran, Ocizla

Odgovor Napisal/-a Melly » 04 Apr 2011, 20:03

Power ON je ponavadi zelena žica in jo povežeš na črno (masa).

http://en.wikipedia.org/wiki/ATX
lp Melly

Aj em bak!

Pulti za oddajnike.
http://forum.modelarji.com/viewtopic.php?f=64&t=71649

Odgovori

Vrni se na