Predelave računalniških napajalnikov

Pogovori o splošni elektroniki, vezjih, usmernikih, samogradnjah, itd.

Moderator: mucek

Predelave računalniških napajalnikov

OdgovorNapisal/-a PrimozL » 01 Dec 2005, 08:46

Pozdrav,

Na ZS je bilo kar nekaj zanimanja za dokumentacijo o predelavi PC AT napajalnikov. Na voljo je tukaj:

http://primoz.lemut.net/modeli/temp/PC-SMPS.zip

ZIP datoteko razpakirajte v novo mapo in si oglejte, kaj različni avtorji priporočajo. Jaz običajno povsem odstranim povratno zanko na 5V in jo prevežem na 12V. 5V dela vezja (diode, kondenzatorji, ...) ne odstranjujem. Upor s +12V na nogico 1 čipa TL494 je običajno potrebno na novo izračunat. Če samo odstranite povratno zanko na +5V in ne zamenjate upora na +12V, se lahko na izhodu pojavi +30V ali več.

Poseg v napajalnik, kjer je na določenih točkah prisotna omrežna ali enosmerna napetost preko 300V, je zahtevno opravilo. Lotijo naj se ga samo tisti, ki dobro razumejo, kaj počnejo. Samo upoštevanje napotkov iz člankov brez elektrotehničnega znanja ne zadostuje!

Članki so zbrani z Interneta, kjer so na voljo v prosti obliki, zato ne prevzemam nikakršne odgovornosti za njihovo tehnično pravilnost, niti za implementacijo predlaganih rešitev iz člankov. Predelav napajalnikov se lotevate povsem na lastno odgovornost.


LP Primož.
PrimozL
Razpravljalec
 
Prispevkov: 93
Pridružen: 22 Apr 2005, 07:48
Kraj: Gradišče pri Vipavi

OdgovorNapisal/-a MarE69 » 01 Dec 2005, 14:43

Nekaj sem tudi jaz nakladal. Tule je en star post, žal so se slike izgubile:

http://www.msm-rc.net/forum/viewtopic.php?p=46370#46370
Uporabniški avatar
MarE69
Freak
 
Prispevkov: 525
Pridružen: 30 Nov 2004, 07:45
Kraj: NM

OdgovorNapisal/-a Alex » 02 Dec 2005, 09:31

No, naj še jaz dodam zrno.

Tudi moje predelave slonijo na prevezavi povratne zanke na +12V. Vse ostale povratne zanke(+5V,-5V,-12V) odstranim in na novo izračunam upor za 13.8V.

Včasih se pojavijo problemi z pretokovno zaščito (pin4 PWM čipa).
Do zdaj najboljše zdravilo za odpravo težav je , da že pred predelavo izmerimo napetost na pin4 in po predelavi zagotovimo enako napetost na tem pinu, ki jo seveda dobimo samo iz +12V veje.

Ko napajalnik preživi testno obremenitev ponavadi nekje do 5-6A (30min),
se lotim še predelave sekundarnega dela. Vse kar je za transformatorjem odlotam in potem na novo postavim 13.8V linijo z uporabljeno Shotkey na prejšnji 5V 20A veji(obvezno izdatno na novo namažem s temp pasto), s previto gladilno izhodno tuljavo (uporabim kar 4x0.8bakreno lakirano žico iz starega transformatorja)isto število ovojev, kot je originalno navito za 12V vejo in tremi novimi 2200uF 25V.
Po taki predelavi usmernik brez težav zdrži stalno obremenitev 12A na 13.8V. Tokovna zaščito pa ponavadi postavim vsaj na 15A (kar z trimerjem, ki ga dodatno vgradim).

Do zdaj se ni še iz nobenega tako predelanega usmernika pokadilo :lol:


Vse predelave pa slonijo na dokumentaciji, ki jo je podal PrimozL v mapi 13.8V_15A_from_PC_Power_supply_files.

LPA
Več glav več ve!
Alex
Tekmovalec
 
Prispevkov: 235
Pridružen: 13 Mar 2002, 01:00
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a rapz0r » 16 Maj 2007, 13:23

Ker bom nabavil polnilc ki dela na 12V bi tut js rabu en usmernik. Zdej me pa zanima kolk se to splača predelovat? Če bi že bi predelu enga LCja 350W ki da pomojem okol 15A na 12V liniji vn.

Polnilec ki ga bom najbrž kupu bo graupnerjev ULTRAMAT 12, ki polne s tokom do 7A. Torej bo napajalc zadosten.

Zanima me predvsem kolk zanesljivi so tako predelani napajalniki?

Ker glede na to da dobiš NOV napajalnik ~350W noname za 10-15 €
je to daleč najcenejša varjanta.
Uporabniški avatar
rapz0r
Tekmovalec
 
Prispevkov: 305
Pridružen: 29 Mar 2007, 20:41
Kraj: LJ

OdgovorNapisal/-a h3x0r » 16 Mar 2008, 14:28

Jaz npr. sem si vse to nabavil v Big Bang-u v Kopru. Tako da pomoje ti ne bo velik problem do tega materiala.
h3x0r
Razpravljalec
 
Prispevkov: 107
Pridružen: 10 Mar 2008, 18:08

OdgovorNapisal/-a vrtovec » 10 Apr 2008, 22:03

Sej tuljava Rogovskega je precej podobna tokovnim kleščam - oboje izkorišča mag. polje okoli vodnika. S tem da maš v tok. kleščah Hallovo sondo, Rogovski ti pa meri inducirano napetost. Problem pri rogovskem je, ker moraš vse preračunat ter na začetku natančno umerit. Za neke približne tokove pa je kul zadevica.
LP, Rok Vrtovec
Uporabniški avatar
vrtovec
Razpravljalec
 
Prispevkov: 106
Pridružen: 15 Apr 2005, 18:02
Kraj: Vipavska dolina

OdgovorNapisal/-a vrtovec » 10 Apr 2008, 22:08

Seveda je pa res, da ta tuljavica deluje le za izmenične tokove!
LP, Rok Vrtovec
Uporabniški avatar
vrtovec
Razpravljalec
 
Prispevkov: 106
Pridružen: 15 Apr 2005, 18:02
Kraj: Vipavska dolina

OdgovorNapisal/-a shqwarch » 05 Avg 2008, 12:13

A je res potrebno neko cinjenje not po napajalcu? Sam bom tudi moral narediti ustrezno napajane za TA polnilec. Za voltažo ima precejšen razpon od 11 do 17V imam pa ene 3 napajavce 2 sta novejša ATX izvedbe pa me zanima kam bi bilo najbolje priklopiti ta polnilec pa ali so pomembni kaj teli amperi v smislu ali je lahko preveč.
Slika
Uporabniški avatar
shqwarch
Profesor
 
Prispevkov: 1479
Pridružen: 02 Avg 2006, 20:24
Kraj: Nisem Profesor, Sem Razpravljalec :) ;)

OdgovorNapisal/-a Paps » 05 Avg 2008, 13:03

shqwarch napisal/-a:A je res potrebno neko cinjenje not po napajalcu? Sam bom tudi moral narediti ustrezno napajane za TA polnilec. Za voltažo ima precejšen razpon od 11 do 17V imam pa ene 3 napajavce 2 sta novejša ATX izvedbe pa me zanima kam bi bilo najbolje priklopiti ta polnilec pa ali so pomembni kaj teli amperi v smislu ali je lahko preveč.


mucek napisal/-a:simpl opis v 5ih točkah:

1) Dobi nekje en star napajalnik, ki še ni ATX (ima gor veliko (!) stikalo za vklop) Z lahkoto ga dobiš v kkkšni štacuni, kjer se ukvarjajo s kompjutri. Dajo za đabe.
2) Vklopi ga in preveri, če dela (pomeri en konektor, ki ima sledeče 4 žile: rumena, črna (2X), rdeča. Pomeri napetosti rumena:črna (cca 12V) in rdeča:črna(cca 5V). Če to dela, potem je že 90% mimo!
3) Razderi ga in pocvikaj stran vse kable razen rdečih, rumenih in črnih, te pa pusti vsaj ene 5 rdečih in rumenih, in 10 črnih.
4) V ohišje zvrtaj 4 luknje in zmontiraj priključke za 4mm banance; 2 za 12 V in 2 za 5 V napajanje.
5) Prilotaj rumene žice na bananco +12V, črne na oba minusa in rdeče na +5V.

Vkolikor boš polnil z nizkimi tokovi ne bo problemov in se ti napajalnik ne bo sesedal. Če boš polnil z višjimi tokovi, pa na 5V izhod priklopi eno 12 V avtomobilsko žarnico (H4 ali kaj podobnega; cca 40W), da ne bo takega padca napetosti.

To je to!

BTW, eni napajalniki imajo noter trimpotenciometer, s katerim se da nastavljati napetost na sekundarni strani. Če imate to možnost, napetost na 12V izhodu (rumene žice) nastavite na 13,5 V in se napajalnik ne bo sesedel pod 12 V tudi če je polno obremenjen (8A) in brez žarnice na 5V izhodu!


jaz sem tako naredu. mam 300W napajalnik 12V/10A. se mi ni dal obadat s pretiranimi predelavami. polnilec mi itak polni 5A max. tko da če maš kej podobnga ne boš mel problemov.
Uporabniški avatar
Paps
Tekmovalec
 
Prispevkov: 442
Pridružen: 12 Jun 2008, 17:49
Kraj: Tržič

OdgovorNapisal/-a Krofek » 05 Avg 2008, 14:30

LP!
Jaz imam napajalnik z 12V 9A linijo. Na 5V linijo sem dal upor 1,8ohma, 5w.
zadeva mi špila že tretje leto.. in btw imam polnilec ki mi polni do 7A
"Kdor nikdar ni storil napake, ni nikdar poizkusil nič novega."-Albert Einstein
Uporabniški avatar
Krofek
Freak
 
Prispevkov: 620
Pridružen: 21 Apr 2006, 21:20
Kraj: Ivanjkovci

OdgovorNapisal/-a Mr.CDrom » 05 Avg 2008, 15:06

[-X Ohmov zakon!Če imaš na 5V 1,8ohma je to I=U/R teče tok cca 2,77A,potem je P(moč)=UxI celih 13,88W moči,ki segreva upor.Ne širi krive vere!Za tako moč bi rabil vsaj 15-20W upor.Na 5V linijo zadostuje 5,6ohmski/5W upor,ki ga prilepiš na pleh ohišja,da se hladi.

...in btw,predelal sem že vsaj 50 napajalnikov...
...mašine dvigamo v nebo....
Lp Jože Bevk-Befi
Mr.CDrom
Tekmovalec
 
Prispevkov: 228
Pridružen: 15 Nov 2004, 23:32
Kraj: Gorenja vas-Poljanska dolina

OdgovorNapisal/-a Krofek » 05 Avg 2008, 21:57

Tako imam nareto že kar lep čas in vseskup zapakirano v plastičenm ohišju z velikim 12cm ventilatorjem. Upor je z žico zvezan na hladilna rebra od Pentiuma 4 :D
"Kdor nikdar ni storil napake, ni nikdar poizkusil nič novega."-Albert Einstein
Uporabniški avatar
Krofek
Freak
 
Prispevkov: 620
Pridružen: 21 Apr 2006, 21:20
Kraj: Ivanjkovci

OdgovorNapisal/-a Pisaneli » 14 Feb 2009, 17:54

V službi sem našel rabljen ATX napajalnik moči 420W in se odločil, da ga priredim. Zadeva je sila preprosta in noben bav bav. Tak napajalnik ni težko najti, lahko pa kupimo tudi novega, saj se cene začnejo pri 20€.

Prvo kar moramo narediti je to, da odstranimo pokrov napajalnika z ventilatorjem, razvežemo žice, porežemo konektorje in razvrstimo žice po barvi.

Slika

Seveda je prav, da si naprej razčistimo kaj določena barva žic pomeni.
Zadnjič spremenil Pisaneli, dne 14 Feb 2009, 19:54, skupaj popravljeno 2 krat.
Slika

Fear of a Flat Planet.
Uporabniški avatar
Pisaneli
Dr. Modelar
 
Prispevkov: 3345
Pridružen: 13 Sep 2006, 20:47
Kraj: Žiče-Slov. Konjice

OdgovorNapisal/-a Pisaneli » 14 Feb 2009, 18:14

Barve žic:

Rdeča +5V

Črna OV

Rumena +12V

Bela -5V

Modra -12V

Siva Power OK, Good (Napajanje v redu)

Zelena Power On (vklop)

Oranžna +3.3V

Rjava oz. oranžna (manjši presek) Sense žica (povratna informacija z matične plošče)

Vijolična +5V StandBy

Slika

Vse oznake za napetost lahko vidimo napisane tudi na tiskanem vezju.

Bele, sive, vijolične in modre žice na rabimo, zato vsako posebej izoliramo.

Če na vhodni strani napajalnika (230V) nimamo stikala za vklop/izklop napajalnika, lahko uporabimo zeleno žico, ki jo vežemo preko stikala, katerega moramo sami vgraditi.
V primeru, da pa naš napajalnik že ima stikalo, potem zeleno žico vežemo z črno.

Vse oranžne kable (3.3v +3.3V Sense) vežemo skupaj.

ATX napajalniki potrebujejo za zagon neke vrste bremena. Za breme lahko uporabimo 10 ohmski 10W upor, hard disk, ventilator ali pa avtomobilsko žarnico.
Za slednje sem se odločil tudi sam. To storimo tako, da izbrano breme priklopimo na rdečo žico +5v in črno 0V.

Slika

Slika

Če ne boste izbrali žarnice kot bremena, lahko sivo žico (Power OK) preko upora priklopite na LED diodo, katera vam signalizira vklop napajalnika.
Slika

Fear of a Flat Planet.
Uporabniški avatar
Pisaneli
Dr. Modelar
 
Prispevkov: 3345
Pridružen: 13 Sep 2006, 20:47
Kraj: Žiče-Slov. Konjice

OdgovorNapisal/-a Pisaneli » 14 Feb 2009, 19:45

Ostale so nam samo še tri žice. Jaz sem jih vezal skupaj preko kabel čevljev, vi jih pa lahko tudi zalotate na izbrane vtiče.

Slika

Slika

Sam sem se odločil, da bom na ohišju rabil dve napetosti, 12V s katero bom napajal polnilec baterij ter 5V s katero bom napajal sprejemnik in testiral servomotorje.
Slika

Fear of a Flat Planet.
Uporabniški avatar
Pisaneli
Dr. Modelar
 
Prispevkov: 3345
Pridružen: 13 Sep 2006, 20:47
Kraj: Žiče-Slov. Konjice

OdgovorNapisal/-a Pisaneli » 14 Feb 2009, 19:48

Ker lahko pride pri napajanju požrešnejših polnilcev do padca napetosti in lahko to polnilec zazna in se izklopi, sem z sledečim linearnim upornikom dvignil napetost.
Če boste v vašem napajalniku naleteli na podobnem upor, si prej označite njegovo pozicijo.

Slika
Slika

Fear of a Flat Planet.
Uporabniški avatar
Pisaneli
Dr. Modelar
 
Prispevkov: 3345
Pridružen: 13 Sep 2006, 20:47
Kraj: Žiče-Slov. Konjice

OdgovorNapisal/-a Pisaneli » 14 Feb 2009, 19:50

In na koncu sledi še kontrola napetosti na sponkah.

Slika

Slika
Slika

Fear of a Flat Planet.
Uporabniški avatar
Pisaneli
Dr. Modelar
 
Prispevkov: 3345
Pridružen: 13 Sep 2006, 20:47
Kraj: Žiče-Slov. Konjice

OdgovorNapisal/-a shqwarch » 15 Feb 2009, 23:40

O čestitam. Fajn tutorial samo škoda, ker si bil malo prepozen :( Sem že skuril en napajalec. :D Mmmm, kakšna fajn aroma terapija in klik :lol: :lol:

Kam moram polek zelene še priklopiti stikalo, a kar na črno in kakšno stikalo moram imeti navadno stikalo ali istikalo za reset? (aha saj sem opazil, da si kar zalimal skupaj tiste dve žici) A pod linearni upornik je mišljeno oz. drugeče povedano tisti modro-bel potenciameter? :D

Aja, ali mi še zna kdo povedat,i kaj sem točneje skuril v napajalcu, ko se je slišal klik in je zasmrdelo? :lol:
Slika
Uporabniški avatar
shqwarch
Profesor
 
Prispevkov: 1479
Pridružen: 02 Avg 2006, 20:24
Kraj: Nisem Profesor, Sem Razpravljalec :) ;)

OdgovorNapisal/-a denys » 09 Jul 2009, 16:24

Doma sem našel en 300W PC napajalnik in zdej mi ni popolnoma jasno koliko toka lahko spravi ven, če povežem +12v in -5v. Na napajalniku piše +12V 15A in -5V 0.5A. Dobim ven 17V vendar nisem prepričan ali bo max. tok 15.5A, 7.5A, 0.5A ali sploh ne bo delalo???

Ker imam že 12V napajlnik, ki zmore 16A tega ne bi uporabil razen, če bi mi dal ven 17x15,5 (263,5W).
Uporabniški avatar
denys
Freak
 
Prispevkov: 677
Pridružen: 06 Jun 2007, 16:23
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Alex » 09 Jul 2009, 19:27

denys na tak način vezave boš dobil res 17V vendar samo 0.5A ali pa še to ne.
lp Alex
Več glav več ve!
Alex
Tekmovalec
 
Prispevkov: 235
Pridružen: 13 Mar 2002, 01:00
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Melly » 10 Jul 2009, 08:19

Samo malo za razjasnit pojme.
Breme, ki ga vežemo na 5V poskrbi za to, da je 5V linija obremenjena, ker večina ATX napajlnikov gleda porabo (padec napetost ) na tej liniji (in 3,3V).
Ker pa mi obremenimo 12V linijo, tak način deluje do določene vrednosti toka, ponavadi do 1/2 max. toka na 12V. Pa tudi del energije po nepotrebnem kurimo v toploto.
Za pravilno predelavo bi bilo potrebno predelati tudi krmiljenje (elektroniko), tako, da bi ta upoštevala padec napetosti na 12V liniji (pametno jo je predelati na 13,8 ali 14,4V). Na tak način prideš do max. toka, pa še ta je ponavadi prenizek za nove tipe polnilcev. Problem je tudi ker je navitje 12V na feritnem transformatorju pretanko za kaj več toka. Za dobiti 300W iz 400W ATXa bi poleg predelave elektronike moral tudi previti trafo.... ko vse sešteješ kupiš raje narejen napajalnik na ebay-u.

Sicer pa:
malo teorije predelave
http://www.users.on.net/~endsodds/smps.htm

Dober projekt 40A...
http://ludens.cl/Electron/PS40/PS40.html
lp Melly

Aj em bak!

Pulti za oddajnike.
http://forum.modelarji.com/viewtopic.php?f=64&t=71649
Uporabniški avatar
Melly
Dr. Modelar
 
Prispevkov: 3879
Pridružen: 15 Feb 2007, 22:51
Kraj: Ankaran, Ocizla

OdgovorNapisal/-a Graphix » 12 Jul 2009, 00:05

Melly napisal/-a:Samo malo za razjasnit pojme.
Breme, ki ga vežemo na 5V poskrbi za to, da je 5V linija obremenjena, ker večina ATX napajlnikov gleda porabo (padec napetost ) na tej liniji (in 3,3V).
Ker pa mi obremenimo 12V linijo, tak način deluje do določene vrednosti toka, ponavadi do 1/2 max. toka na 12V. Pa tudi del energije po nepotrebnem kurimo v toploto.
Za pravilno predelavo bi bilo potrebno predelati tudi krmiljenje (elektroniko), tako, da bi ta upoštevala padec napetosti na 12V liniji (pametno jo je predelati na 13,8 ali 14,4V). Na tak način prideš do max. toka, pa še ta je ponavadi prenizek za nove tipe polnilcev. Problem je tudi ker je navitje 12V na feritnem transformatorju pretanko za kaj več toka. Za dobiti 300W iz 400W ATXa bi poleg predelave elektronike moral tudi previti trafo.... ko vse sešteješ kupiš raje narejen napajalnik na ebay-u.

Sicer pa:
malo teorije predelave
http://www.users.on.net/~endsodds/smps.htm

Dober projekt 40A...
http://ludens.cl/Electron/PS40/PS40.html


Lp!
Melly, ker nisem elektrotehnik, nevem na koga je to "letelo", na @pissaneli ali na koga drugega, ker imam en napajalnik, ki ga nebi rad brezveze uničil
me zanima če je izvedba pissanelija učinkovita, ali bi moral narediti kako drugače... #-o

Graphix
When nothing goes right, Go left...:)
Graphix
Razpravljalec
 
Prispevkov: 149
Pridružen: 14 Jan 2009, 23:44
Kraj: Ormož

OdgovorNapisal/-a Melly » 12 Jul 2009, 00:22

Rešitev z žarnico deluje za polnilnike do 150W... če potrebuješ več pa je pametno kupiti namenski stikalni napajalnik.
lp Melly

Aj em bak!

Pulti za oddajnike.
http://forum.modelarji.com/viewtopic.php?f=64&t=71649
Uporabniški avatar
Melly
Dr. Modelar
 
Prispevkov: 3879
Pridružen: 15 Feb 2007, 22:51
Kraj: Ankaran, Ocizla

OdgovorNapisal/-a Graphix » 12 Jul 2009, 00:31

Kot sem že napisal nisem elektrotehnik za mene so izračuni in wati Španska vas.
Napajalnik bi uporabil za napajanje polnilca akumolatorjev,polnil bi največ 4s lipote, testiranje servotov, in napajanju Žage za stiropor...

Graphix
When nothing goes right, Go left...:)
Graphix
Razpravljalec
 
Prispevkov: 149
Pridružen: 14 Jan 2009, 23:44
Kraj: Ormož

OdgovorNapisal/-a Melly » 12 Jul 2009, 15:19

Potem je Pisanelijeva rešitev dovolj dobra.
lp Melly

Aj em bak!

Pulti za oddajnike.
http://forum.modelarji.com/viewtopic.php?f=64&t=71649
Uporabniški avatar
Melly
Dr. Modelar
 
Prispevkov: 3879
Pridružen: 15 Feb 2007, 22:51
Kraj: Ankaran, Ocizla

Naslednja

Vrni se na Elektronika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost