CNC

Vse o modelarskem orodju in obdelavi različnih materialov

Moderatorji: brejker, Krist

Re: CNC

OdgovorNapisal/-a dkulcar » 02 Maj 2016, 19:58

Naredil sem nekaj spremembe pri montaži displejčkov, zato sem moral zmanjšati okvirčke. Sedaj pa mi je ostalo nekaj mesta....kakšna ideja s čim ga zapolniti?
Priponke
Box-Front.png
Box-Front.png (99.56 KiB) Videno 1610 krat
LP David
dkulcar
Freak
 
Prispevkov: 868
Pridružen: 28 Okt 2006, 09:18
Kraj: Lendava

Re: CNC

OdgovorNapisal/-a rc-ryder » 02 Maj 2016, 20:15

Poravnaj ledico, lcd in pot v linijo in bo. Sedaj so malo razmetanibrez reda....

Lp
RC-Ryder - Degustiram modelarstvo O:)
Uporabniški avatar
rc-ryder
Dr. Modelar
 
Prispevkov: 2417
Pridružen: 10 Dec 2012, 23:03

Re: CNC

OdgovorNapisal/-a Ultralajt » 03 Maj 2016, 05:52

IMHO: okej "šminka", ampak zaradi šminke še noben stroj ni delal boljše, marveč le dražje. :lol:
Znanje se množi z deljenjem!
There were days when planes were made from wood and men from iron.
There is nothing noble in being superior to your fellow man; true nobility is being superior to your former self.
Uporabniški avatar
Ultralajt
Dr. Modelar
 
Prispevkov: 13455
Pridružen: 15 Nov 2004, 17:57

Re: CNC

OdgovorNapisal/-a dkulcar » 03 Maj 2016, 07:54

Ampak to je užitek ;) :)
Tudi modeli se šmonkajo pa bi lahko bili samo enobarvni. Vsi dodatki stanejo ;) :)
LP David
dkulcar
Freak
 
Prispevkov: 868
Pridružen: 28 Okt 2006, 09:18
Kraj: Lendava

Re: CNC

OdgovorNapisal/-a dkulcar » 03 Okt 2016, 09:39

Mi lahko kdo pove v čem je problem takšnega izdelka. Rezkam po slojih 1mm, uporabljam rezkar za plastiko enorezni fi 2mm. Zadnjih nekaj slojev mi zrezka v konus in to še tanjše, kot je debelina rezkarja.
Zanimivo je to, da sta prva dva izdelka bila porezkana popolnoma pod pravim kotom vsi ostali naprej pa so imeli enako deformacijo.
Priponke
IMG_2678.JPG
IMG_2678.JPG (59.31 KiB) Videno 1330 krat
LP David
dkulcar
Freak
 
Prispevkov: 868
Pridružen: 28 Okt 2006, 09:18
Kraj: Lendava

Re: CNC

OdgovorNapisal/-a Ultralajt » 03 Okt 2016, 13:39

Ugibam...

- material se je med obdelavo segrel in zato malce "napihnil" (v sredi več kot na robovih) in rezkar ga je porezkal ravno, ko se je plastika ohladila se je skrčila nazaj, odtod morda vdolbina na sredini.

- material si preveč čvrsto vpel v primež in se je kot v zgornjem primeru, ukrivil navzgor, porezkalo ga je naravnost, ko si vpel ven iz primeža, se je material povrnil v porvotno lego in ravno prezkano je postalo vbočeno..

- softversko hardverski problem...
Znanje se množi z deljenjem!
There were days when planes were made from wood and men from iron.
There is nothing noble in being superior to your fellow man; true nobility is being superior to your former self.
Uporabniški avatar
Ultralajt
Dr. Modelar
 
Prispevkov: 13455
Pridružen: 15 Nov 2004, 17:57

Re: CNC

OdgovorNapisal/-a pidalc » 03 Okt 2016, 13:52

90% vpetje - premočno stisnjen kos
Možno je tudi pregretje materiala in rezkarja. Ohladi z zrakom.
Preglej rezkar, če ni okrušen ali obrabljen. Nekatere plastike so zelo abrazivne in ti pojedo rezkar tam, kjer najbolj reže.
Izpihuj z zrakom med obdelavo, ker špena, ki pride pod rezkar tudi naredi svoje.
pidalc
Tekmovalec
 
Prispevkov: 266
Pridružen: 12 Mar 2013, 20:26

Re: CNC

OdgovorNapisal/-a dkulcar » 04 Okt 2016, 11:27

Super! Hvala za namige.
Vpetje sigurno ni krivo, ker je vpeto ravno na delovni mizi.
Prva možnost je res lahko ta, da je zatopljen rezkar. Po ugotovitvah morda zato, ker nisem izbral pravega rezkarja. Namreč izdelek je rezkan iz MAX plošče. Le ta je iz obeh strani obdana za neko plastično plastjo (0.1mm) vmes pa bi naj bil nek naravni material prepojen z epoxy smolo. Glede na sestavine plošče bi moral zbrati kak rezkar za karbon? Se mi pa le ta ne dopade, ker ne naredi gladkega reza.

Pregrevanje materiala pa tudi ne bi smelo biti. Material sem tudi ves čas odsesoval.

Bom še malo stestiral.
LP David
dkulcar
Freak
 
Prispevkov: 868
Pridružen: 28 Okt 2006, 09:18
Kraj: Lendava

Re: CNC

OdgovorNapisal/-a REWANGER » 04 Okt 2016, 22:34

Živjo

Uporabiti bi moral rezilo iz karbidne trdine ali diamantni rezkar.
To kar rezkaš je kompakt plošča. Tole je trdo kot sam vrag, in smola ki impregnira papir ki je stesnjen v sredici zelo krha rezkarje.
tukaj boš definitivno moral uporabiti kakšen diamantni rezkar samo je najmanji premer enoreznega diamantnega rezkarja se mi zdi da 5mm nazadnje ko sem to kupoval je bilo pred 5imi leti.
Pa tudi cena ni glih prijazna. ali pa za za vsak kos nov rezkar katerega si uporabil sedaj če so poceni.

Lp
Luka
veni vidi vici
REWANGER
Razpravljalec
 
Prispevkov: 56
Pridružen: 15 Okt 2005, 19:25

Re: CNC

OdgovorNapisal/-a rc-ryder » 05 Okt 2016, 19:12

Leseni komoziti so lepljeni z lepili, ki so pgoso polnjena z mineralnimi polnili.

Rezkar se je po nekaj prehodih skrhal in je potem bolj odrival material in s tem se je mera spremenila.

Karbidna trdina z PCD nanosom.... Drago ko pes....

Lp
RC-Ryder - Degustiram modelarstvo O:)
Uporabniški avatar
rc-ryder
Dr. Modelar
 
Prispevkov: 2417
Pridružen: 10 Dec 2012, 23:03

Re: CNC

OdgovorNapisal/-a N0t0ri0us » 09 Okt 2016, 19:38

enkrat sem rezkal to na mizarskemu CNCju. Na 17.000 obratih se je slišalo kot da bo cel stroj razpadel. Sveder je zasmodilo in bili so neki čudni zvoki ampak je sveder obdržal ostrino... Ko pa je bilo 11.000 obratov je pa zadeva lepo delovala. V enem prehodu je pobiral okrog 5mm fi 18

Gre se pa za ploščo iz melaminskega lepila in kraft papirja. Najlažje jih boste prepoznali če se spomnite na kakšne kopališke omarice. Komercialno se imenujejo max plošče.

mislim da je problem v pretankem svedru oz rezkanju pregloboko. Sveder zato pride v resonančno območje in ga trese. Moj predlog - najprej porezkaj "objekt" in naredi offset - ponovni obhod za dodatna 2mm na zunanjo stran, tako da bo sveder pri naslednjem sloju imel kam odmetavati materijal in malo več svobode pri večji globini.

Drugače pa mizarski žagini listi to normalno žagajo in v ploščah ni nobene svinjarije ki bi prekomerno krhala rezila, saj so plošče namenjene obdelavi.

Slika
N0t0ri0us
Tekmovalec
 
Prispevkov: 415
Pridružen: 23 Dec 2010, 11:59
Kraj: Škofja Loka

Re: CNC

OdgovorNapisal/-a dkulcar » 10 Okt 2016, 13:00

Uspelo mi je nekako porezkati z večkratnimi prehodi tole max ploščo. Tako sem lahko naredil nov nosilec za moj rezkar. Sedaj več ni elastičnosti rezkarja. Odpravil sem tudi nekaj vibracij. To mi je omogočilo da sem lahko brez problemov porezkal en kos iz aluminija. Vgradil sem si tudi zasilno osvetlitev pod rezkar. Spet je nekaj več zadovoljstva.
Priponke
IMG_2688.JPG
IMG_2688.JPG (95.68 KiB) Videno 1052 krat
IMG_2695.JPG
IMG_2695.JPG (88.25 KiB) Videno 1051 krat
IMG_2697.JPG
IMG_2697.JPG (89.74 KiB) Videno 1051 krat
LP David
dkulcar
Freak
 
Prispevkov: 868
Pridružen: 28 Okt 2006, 09:18
Kraj: Lendava

Re: CNC

OdgovorNapisal/-a Ultralajt » 10 Okt 2016, 14:31

Šele zdele, ko si pokazal tvoj obdelovanec še iz drugega zornega kota, se mi je posvetilo, kakšen izdelek si frezal! Prej sem sliko tvojega izdelka čisto narobe razumel, zato si tudi razlagak težavo drugače (narobe). Sem mislil, da so na sliki ploščice, naložene ena vrh druge...
Znanje se množi z deljenjem!
There were days when planes were made from wood and men from iron.
There is nothing noble in being superior to your fellow man; true nobility is being superior to your former self.
Uporabniški avatar
Ultralajt
Dr. Modelar
 
Prispevkov: 13455
Pridružen: 15 Nov 2004, 17:57

Re: CNC

OdgovorNapisal/-a dkulcar » 10 Okt 2016, 15:27

Nevem še točno, kaj je krivo za takšen poševen rez max plošče. Bom naročil še nekaj rezkarjev in experimentiral.

Prilagam še en posnetek rezkanja aluminija. Dvorezni rezkar 2mm, pomik 500mm/min, globina rezkanja 0,1mm, hlajenje z alkoholom, čas cca 10min.
https://www.youtube.com/watch?v=HgzRKMSpXSg

Mogoče kdo ve ali je mogoče v Estlcam programu nastaviti, da ti rezkar poglablja sproti spiralno in ne v eni točki? V mojem primeru bi se spiralno (helix) rezkanje boljše obneslo.
LP David
dkulcar
Freak
 
Prispevkov: 868
Pridružen: 28 Okt 2006, 09:18
Kraj: Lendava

Re: CNC

OdgovorNapisal/-a MatjazO » 10 Okt 2016, 16:05

Je mogoče naslednja nastavitev prava?
Menu "Setup"
"Milling direction" izbira Climb milling namesto conventional milling
Uporabniški avatar
MatjazO
Razpravljalec
 
Prispevkov: 107
Pridružen: 01 Dec 2004, 18:40
Kraj: Domžale

Re: CNC

OdgovorNapisal/-a URAN8 » 10 Okt 2016, 16:27

Imaš dve možnosti, ena je Helical drill za okrogle luknje in druga je kot vstopa rezkarja v material a(z*)
Priponke
Helical2.jpg
Helical2.jpg (150.74 KiB) Videno 1015 krat
Helical1.jpg
Helical1.jpg (52.75 KiB) Videno 1015 krat
LP Andrej
Uporabniški avatar
URAN8
Freak
 
Prispevkov: 523
Pridružen: 23 Nov 2004, 22:29
Kraj: Radeče

Re: CNC

OdgovorNapisal/-a dkulcar » 11 Okt 2016, 19:49

Helical funkcijo za vrtanje lukenj vem kako deluje. Poskusil sem ta drugo možnost ampak ni to popolnoma tak kot sem si predstavljal. V tem primeru se sicer rezgar poglablja pod določenim kotom ampak le v razdalji cca 5mm. Sem mislil da obstaja možnost da se rezkar postopoma poglablja ko naredi npr. en krog.

@MatjazO, bom še poskusil tvojo možnost.
LP David
dkulcar
Freak
 
Prispevkov: 868
Pridružen: 28 Okt 2006, 09:18
Kraj: Lendava

Re: CNC

OdgovorNapisal/-a URAN8 » 11 Okt 2016, 21:11

Ne , samo plunge angle je tako kot si rekel.
Climb milling in conventional milling ti ne bosta pomagala nič. To dvoje ti samo pomeni smer rezkanja, torej ali rezkar pleza po materialu ali pa se hoče odrivat od materiala.
https://www.youtube.com/watch?v=GH3i7YXpaV0
LP Andrej
Uporabniški avatar
URAN8
Freak
 
Prispevkov: 523
Pridružen: 23 Nov 2004, 22:29
Kraj: Radeče

Re: CNC

OdgovorNapisal/-a modelarr » 23 Okt 2016, 10:40

Pozdravljeni
Po daljši pavzi nadaljujem projekt izdelave cnc-ja.
Manjka mi samo še vreteno za y os.
Preizkusil sem že delovanje x in z osi.
Problem imam glede končnih stikal.
Na plošči ki jo uporabljam -TB6560 imam 5 input signalov.
1 je ground, 1 pa e stop, se pravi da mi jih ostane še 3 za home stikala. Potrebujem pa še en pin za avtomatsko niveliranje orodja. Ali se da home stikala povezati kako drugače da bom porabil le 2 pina?
Lp
Kr neki !!
Uporabniški avatar
modelarr
Freak
 
Prispevkov: 456
Pridružen: 06 Feb 2010, 13:22
Kraj: Kočevje

Re: CNC

OdgovorNapisal/-a SiByte » 23 Okt 2016, 11:40

Lahko uporabiš samo enega, pač vežeš vsa NC stikala zaporedno ali pa NO stikala vzporedno. Sam prisegam da je vsako končno stikalo vezano za na svoj input da takoj veš kateri je prožen.

Druga rešitev je da imaš X in Z skupaj (tri stikala) in Y na svojem.
Tamiya TT-01E | Tamiya NDF-01
3racing Sakura XI Sport
Hitec LYNX 4S @ v1.05


http://www.modelarji.eu/ <-- modelarski oglasi =D>
Uporabniški avatar
SiByte
Tekmovalec
 
Prispevkov: 274
Pridružen: 20 Mar 2011, 12:46
Kraj: Sv. Trojica v Slov. goricah

Re: CNC

OdgovorNapisal/-a modelarr » 23 Okt 2016, 13:43

SiByte napisal/-a:Lahko uporabiš samo enega, pač vežeš vsa NC stikala zaporedno ali pa NO stikala vzporedno. Sam prisegam da je vsako končno stikalo vezano za na svoj input da takoj veš kateri je prožen.

Druga rešitev je da imaš X in Z skupaj (tri stikala) in Y na svojem.


Se pravi na isti input dva stikala zaporedno.
Lahko skiciraš? Bojim se namreč da dokler ne bosta oba stikala povožena, bo prvo stikalo brez pomena in bo hitrejša os vztrajala naprej.
Kr neki !!
Uporabniški avatar
modelarr
Freak
 
Prispevkov: 456
Pridružen: 06 Feb 2010, 13:22
Kraj: Kočevje

Re: CNC

OdgovorNapisal/-a SiByte » 23 Okt 2016, 14:20

Če boš imel NO stikala zaporedno vezana ti seveda ne bo delalo.

Če imaš stikala tipa NC (v normalnem položaju (ni povoženo) je stikalo sklenjeno) jih moraš obvezno vezat zaporedno, tako da ko se eno prekine se prekine povezava na vhod, v primeru da so stikala tipa NO (v normalnem položaju (ni povoženo) je stikalo razsklenjeno) pa vežeš vzporedno ko se esno stikalo sklene čez njega steče tok in s tem pošlje signal na vhod.

Najlepša vezava je vzporedna saj vlečeš od vsakega stikala svoj par kablov, ni pa najbolj varna saj v primeru da se ti kje kabel poškoduje se ti po CNC zaletel saj kljub povoženem stikalu tokokrog ne bo sklenjen.

P.S. Če ti stroj povozi eno stikalo se morajo vse osi ustaviti, poglej ta PDF, začni na strani 20 :)
Tamiya TT-01E | Tamiya NDF-01
3racing Sakura XI Sport
Hitec LYNX 4S @ v1.05


http://www.modelarji.eu/ <-- modelarski oglasi =D>
Uporabniški avatar
SiByte
Tekmovalec
 
Prispevkov: 274
Pridružen: 20 Mar 2011, 12:46
Kraj: Sv. Trojica v Slov. goricah

Re: CNC

OdgovorNapisal/-a modelarr » 23 Okt 2016, 14:34

Kot sem napisal bi ta stikala potreboval za home position.
Se pravi ko stroj prižgem, pritisnem ref all home in stroj gre po vseh oseh do končnih stikal.
A je mogoče da e stop funkcije nebi imel? Sem pozkusil in ne deluje brez.
Lp
Kr neki !!
Uporabniški avatar
modelarr
Freak
 
Prispevkov: 456
Pridružen: 06 Feb 2010, 13:22
Kraj: Kočevje

Re: CNC

OdgovorNapisal/-a SiByte » 23 Okt 2016, 14:40

Home seveda ne deluje če imaš vsa stikala vezana na en pin ali dva, razen če ti programsko omogoča da se ti vsaka os posamično zapelje do končnega stikala.

P.S. Dobra stvar pri kitajskih krmilnikih je le cena :-?
Tamiya TT-01E | Tamiya NDF-01
3racing Sakura XI Sport
Hitec LYNX 4S @ v1.05


http://www.modelarji.eu/ <-- modelarski oglasi =D>
Uporabniški avatar
SiByte
Tekmovalec
 
Prispevkov: 274
Pridružen: 20 Mar 2011, 12:46
Kraj: Sv. Trojica v Slov. goricah

Re: CNC

OdgovorNapisal/-a rc-ryder » 23 Okt 2016, 14:58

Če softver, ki ga boš uporabil omogoča uporabo le enega vhoda je to kar praktično....

NC stikala vežeš zaporedno, stroj pa v referenco vozi le eno os hkrati in brez težav vidiš, kje je težava, če je.

Mach3 omogoča, da vse limite in home vežeš na en pin....

Lp
RC-Ryder - Degustiram modelarstvo O:)
Uporabniški avatar
rc-ryder
Dr. Modelar
 
Prispevkov: 2417
Pridružen: 10 Dec 2012, 23:03

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Izdelava in dodelava modelarskega orodja

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov