CNC

Vse o modelarskem orodju in obdelavi različnih materialov

Moderatorji: brejker, Krist

Re: CNC

OdgovorNapisal/-a rc-ryder » 10 Jan 2016, 21:57

modelarr napisal/-a:Pozdravljeni.
Poizkusil sem priklopiti motorje in driverje, vendar motorjev ne premaknem niti milimeter.
Ko sem preizkušal spreminjati nastavitve porta, ki je trajalo kar nekaj časa, sem opazil, da so se vsi motorji kar dobro segreli.
Motorje sem priklopil tako kot je bilo rečeno:
-naprej poiskati žice, ki so povezane med seboj z multimetrom
-nato poiskati med katerima dvema je največja upornost (preostalo žico sem izoliral)
-med žicama, ki so med seboj imele navečjo upornost sem eno prikopil na a+ drugo na a-
-enako sem naredil s preostalimi tremi žicami, le da sem jih priklopil na b+ in b-.
Kaj narobe počnem?
Prosim za pomoč


Zdravo,
ja, na začetku zna biti malo naporno :-)

A brez panike.

Najprej preveri, ali je krmilnik sploh povezan z računalnikom. Statusne lučke itd... Če ima vmesnik ledice na izhodu za smer in korak boš to lahko hitro ugotovil. Drugače pa ledico z uporom priklopi na izhod za smer (DIR)

Nato s krmilnikom na računalniku večkrat zamenjaj smer gibanja. Če se ledica prižiga / ugaša, potem veš, da signal z računalnika pride na vhod na krmilnik motorja.


Preštudiraj navodila za krmilnik motorja in nastavi ustrezno velikost toka za motor. Za začetek kar na polovico, da ne boš po nepotrebnem segreval vsega skupaj. Ko bož zadevo spravil v gibanje na stroju, pa boš vse skupaj zoptimiral.

Lp
RC-Ryder - Degustiram modelarstvo O:)
Uporabniški avatar
rc-ryder
Dr. Modelar
 
Prispevkov: 2420
Pridružen: 10 Dec 2012, 23:03

Re: CNC

OdgovorNapisal/-a dkulcar » 11 Jan 2016, 00:00

@Mato, Če pogledaš koliko časa sem jaz začel graditi tale CNC potem ti je lahko jasno, da si o tovarniških vodilih lahko kar sanjal, še posebej s prihodkom kakšne žepnine.

Že v samem štartu sem vedel, kaj je sposobna takšna mašina in kaj bom lahko z njo počel. Cilj vsega je bil zgraditi CNC s čim manj stroški zraven tega pa pridobiti neke izkušnje/znanje. Definitivno pa bo naslednji CNC spet v rangu mojih finančnih zmožnosti, kar je prva prioriteta in v tistem času spet neka hobi varianta, katera bo najverjetneje spet imela pomanjkljivost. Te pomanjkljivosti bi potem spet vsak rad nadgradil in primerjal s trenutno najboljšimi....

Glede te zračnosti na vodilih, katera se mi pojavlja na Z osi in nekaj malega Y osi, vem, da se lahko odpravi in bom to tudi uredil.
Ko odpravim to zračnost bom definitivno zadovoljen z strojem.
LP David
dkulcar
Freak
 
Prispevkov: 869
Pridružen: 28 Okt 2006, 09:18
Kraj: Lendava

Re: CNC

OdgovorNapisal/-a modelarr » 11 Jan 2016, 13:14

rc-ryder napisal/-a:

Zdravo,
ja, na začetku zna biti malo naporno :-)

A brez panike.

Najprej preveri, ali je krmilnik sploh povezan z računalnikom. Statusne lučke itd... Če ima vmesnik ledice na izhodu za smer in korak boš to lahko hitro ugotovil. Drugače pa ledico z uporom priklopi na izhod za smer (DIR)

Nato s krmilnikom na računalniku večkrat zamenjaj smer gibanja. Če se ledica prižiga / ugaša, potem veš, da signal z računalnika pride na vhod na krmilnik motorja.


Preštudiraj navodila za krmilnik motorja in nastavi ustrezno velikost toka za motor. Za začetek kar na polovico, da ne boš po nepotrebnem segreval vsega skupaj. Ko bož zadevo spravil v gibanje na stroju, pa boš vse skupaj zoptimiral.

Lp


Zdravo.
Kot prvo hvala za tvoj odgovor.
Poizkusil sem kot si napisal in rezultat je bil da mi vse tri ledice svetijo neprestano. Nato sem ponovno naložil mach 3 in sedaj se mi led lučka vklaplja le za hod po y v minus, motor sicer nekaj zabrenči, ampak se ne premakne. Po z osi se lučka ne vklaplja, motor pa se oglaša, kot da vrti le da se gred nič ne premakne. Po x osi ne dela nič.
Poizkusil sem spreminjati pine po navodili ki sem jih našel na netu, vendar ne gre. A so mogoče pini narobe nastavljeni?
Morda lahko pogledaš kako imaš ti nastavljeno?
Povezavo imam preko lpt kabla.
Prosim za pomoč
Lp
Kr neki !!
Uporabniški avatar
modelarr
Freak
 
Prispevkov: 456
Pridružen: 06 Feb 2010, 13:22
Kraj: Kočevje

Re: CNC

OdgovorNapisal/-a mato » 11 Jan 2016, 17:09

rc-ryder napisal/-a:
Glede linearnih vodil - na eno os se vgradi cca 12 krogličnih ležajev @ 3€/ kos = 36€ na os, sicer pa 4 ležaje po 25€ + 1m vodil @40€/m = 150€ / os. Linearna tehnika torej 100€ vs 450€.
Lp


Se mi zdi, da sem dovolj jasno napisal, da se na netu dobi za smešne denarje. Recimo vodila 800mm - 2 kos in voziček 4 kos vse skupaj za 50€. Kje je sedaj tvoja matematika?
Koliko v trgovini stanejo, pa vem, jih službeno uporabljam ogromno.
Lp Matej
Uporabniški avatar
mato
Freak
 
Prispevkov: 943
Pridružen: 22 Dec 2004, 15:56
Kraj: Slovenj Gradec

Re: CNC

OdgovorNapisal/-a rc-ryder » 11 Jan 2016, 17:25

mato napisal/-a:
rc-ryder napisal/-a:
Glede linearnih vodil - na eno os se vgradi cca 12 krogličnih ležajev @ 3€/ kos = 36€ na os, sicer pa 4 ležaje po 25€ + 1m vodil @40€/m = 150€ / os. Linearna tehnika torej 100€ vs 450€.
Lp


Se mi zdi, da sem dovolj jasno napisal, da se na netu dobi za smešne denarje. Recimo vodila 800mm - 2 kos in voziček 4 kos vse skupaj za 50€. Kje je sedaj tvoja matematika?
Koliko v trgovini stanejo, pa vem, jih službeno uporabljam ogromno.

Tud ležaje se da dobit na netu za manj denarja. 10 kosov za 3€... Taka vodila sem pred par leti z navadno žago za železo žagal, čez pol leta smo pa po tleh kroglice pobiral...
Kakorkoli, če primerjaš isto kakovost delov je lahka gradnja CNC šniclarice z ležaji namesto vodil cenejša.
Over and out.
RC-Ryder - Degustiram modelarstvo O:)
Uporabniški avatar
rc-ryder
Dr. Modelar
 
Prispevkov: 2420
Pridružen: 10 Dec 2012, 23:03

Re: CNC

OdgovorNapisal/-a rc-ryder » 11 Jan 2016, 17:30

modelarr napisal/-a:
rc-ryder napisal/-a:

Zdravo,
ja, na začetku zna biti malo naporno :-)

A brez panike.

Najprej preveri, ali je krmilnik sploh povezan z računalnikom. Statusne lučke itd... Če ima vmesnik ledice na izhodu za smer in korak boš to lahko hitro ugotovil. Drugače pa ledico z uporom priklopi na izhod za smer (DIR)

Nato s krmilnikom na računalniku večkrat zamenjaj smer gibanja. Če se ledica prižiga / ugaša, potem veš, da signal z računalnika pride na vhod na krmilnik motorja.


Preštudiraj navodila za krmilnik motorja in nastavi ustrezno velikost toka za motor. Za začetek kar na polovico, da ne boš po nepotrebnem segreval vsega skupaj. Ko bož zadevo spravil v gibanje na stroju, pa boš vse skupaj zoptimiral.

Lp


Zdravo.
Kot prvo hvala za tvoj odgovor.
Poizkusil sem kot si napisal in rezultat je bil da mi vse tri ledice svetijo neprestano. Nato sem ponovno naložil mach 3 in sedaj se mi led lučka vklaplja le za hod po y v minus, motor sicer nekaj zabrenči, ampak se ne premakne. Po z osi se lučka ne vklaplja, motor pa se oglaša, kot da vrti le da se gred nič ne premakne. Po x osi ne dela nič.
Poizkusil sem spreminjati pine po navodili ki sem jih našel na netu, vendar ne gre. A so mogoče pini narobe nastavljeni?
Morda lahko pogledaš kako imaš ti nastavljeno?
Povezavo imam preko lpt kabla.
Prosim za pomoč
Lp

Poskusi najprej nastaviti hitrosti in hode na približno take vrednosti, kot bodo na koncu.
Hitrost nastavi na 300mm/s. Po opisanem se zdi, da motor zgubi korake, še preden se začne vrtet.

Lp
RC-Ryder - Degustiram modelarstvo O:)
Uporabniški avatar
rc-ryder
Dr. Modelar
 
Prispevkov: 2420
Pridružen: 10 Dec 2012, 23:03

Re: CNC

OdgovorNapisal/-a Ultralajt » 11 Jan 2016, 19:03

rc-ryder napisal/-a:Hitrost nastavi na 300mm/s.

:o 18 metrov v minuti?
Jaz ne grem čez 3 metre na minuto. Se mi rezkar in mašina smilita.
Ultralajt
Dr. Modelar
 
Prispevkov: 13455
Pridružen: 15 Nov 2004, 17:57

Re: CNC

OdgovorNapisal/-a rc-ryder » 11 Jan 2016, 19:07

Ultralajt napisal/-a:
rc-ryder napisal/-a:Hitrost nastavi na 300mm/s.

:o 18 metrov v minuti?
Jaz ne grem čez 3 metre na minuto. Se mi rezkar in mašina smilita.

Tiskarski škrat :-) mm/min
Je pa tolk "letela" tista za 500€ + DDV ;-)

Lp
RC-Ryder - Degustiram modelarstvo O:)
Uporabniški avatar
rc-ryder
Dr. Modelar
 
Prispevkov: 2420
Pridružen: 10 Dec 2012, 23:03

Re: CNC

OdgovorNapisal/-a mato » 11 Jan 2016, 21:14

Ok fantje, vas prepuščam ustvarjanju. Vedno pozabljam, da je to za vas hobi in da si lahko privoščite takšne in drugačne rešitve.
Lp Matej
Uporabniški avatar
mato
Freak
 
Prispevkov: 943
Pridružen: 22 Dec 2004, 15:56
Kraj: Slovenj Gradec

Re: CNC

OdgovorNapisal/-a modelarr » 11 Jan 2016, 21:36

mato napisal/-a:Ok fantje, vas prepuščam ustvarjanju. Vedno pozabljam, da je to za vas hobi in da si lahko privoščite takšne in drugačne rešitve.

Na modelarskemu forumu si.
Kr neki !!
Uporabniški avatar
modelarr
Freak
 
Prispevkov: 456
Pridružen: 06 Feb 2010, 13:22
Kraj: Kočevje

Re: CNC

OdgovorNapisal/-a Ultralajt » 12 Jan 2016, 07:59

mato napisal/-a:Se mi zdi, da sem dovolj jasno napisal, da se na netu dobi za smešne denarje. Recimo vodila 800mm - 2 kos in voziček 4 kos vse skupaj za 50€. Kje je sedaj tvoja matematika?
Koliko v trgovini stanejo, pa vem, jih službeno uporabljam ogromno.
Zelo fajn bi bilo, če bi nam navrgel link, kjer se to lahko nabavi za tako male denarje. Marsikomu bi prišlo prav. Morda v tvoji službi dobite od prodajalca ugoden rabat, poleg tega pa vam tudi ni treba plačati davka. Fizične osebe pri nakupu ne dobimo popusta, plačamo pa tudi davek, poštnino, če je izven EU pa še carino in vse ostale poštne kozlarije. Izračun ni le pogled na najnižjo ceno artikla na Ebayu, ampak se zraven v primeru nakupa hitro nabije še nekaj denarcev.

Namreč za mojo najnovejšo mašino sem nabavil linearna vodila in ležaje dimenzije 16mm za "Z" os dolžine 30cm in je prišlo (2x podprto vodilo, 4x linearni ležaj) s poštnino vred 60,4€!
80 cm dolg par enakih vodil bi s poštnino vred prišel 110,8€. In to govorim o navadnih okroglih vodilih, ki so narejeni na kitajskem.
Ultralajt
Dr. Modelar
 
Prispevkov: 13455
Pridružen: 15 Nov 2004, 17:57

Re: CNC

OdgovorNapisal/-a modelarr » 12 Jan 2016, 12:32

Jaz sem za podprta vodila fi 16 s štirimi linearnimi ležaji dal 60€+ddv, potem me je pa še DHL opizdil za 18€ uporabo instrumenta za carinsko obv. Sem jih klical, pa mi je možakar rekel da to zaračunavajo vse hitre pošte. Prvič slišim.
Ultralajt-kje si ti nabavil za to ceno, še raje bi pa videl da mi g. Mato zrihta po njegovi ceni.
Kr neki !!
Uporabniški avatar
modelarr
Freak
 
Prispevkov: 456
Pridružen: 06 Feb 2010, 13:22
Kraj: Kočevje

Re: CNC

OdgovorNapisal/-a Ultralajt » 12 Jan 2016, 12:45

modelarr napisal/-a:Ultralajt-kje si ti nabavil za to ceno, še raje bi pa videl da mi g. Mato zrihta po njegovi ceni.

http://www.dold-mechatronik.de/
Ultralajt
Dr. Modelar
 
Prispevkov: 13455
Pridružen: 15 Nov 2004, 17:57

Re: CNC

OdgovorNapisal/-a Jero » 12 Jan 2016, 13:14

Če bo še kdo iskal, se mi zdijo tule precej ugodni plus v eu so.

http://www.caucau.sk/mechanicke-diely/linearne-vedenia
Jero
Začetnik
 
Prispevkov: 9
Pridružen: 03 Jul 2013, 15:06

Re: CNC

OdgovorNapisal/-a rc-ryder » 14 Jan 2016, 21:24

Jero napisal/-a:Če bo še kdo iskal, se mi zdijo tule precej ugodni plus v eu so.

http://www.caucau.sk/mechanicke-diely/linearne-vedenia



Iste cene (in po izgledu tudi izvor) kot tisti od Hypexa.

Evo, takole sem jih vgradil v svoj malo večji horizontalni CNC:
Slika

Slika

Slika

Slika

So prednapeti, da ne bo regljalo (15%), vreteno tudi 15% prednapeto. Za isto ceno lahko izbiraš prednapetost. Od prednapetosti pa je seveda odvisna življenjska doba - a na teh hobi mašinah bo težko videti več kot 1000 ur :-)

Za občutek - debeline sten stebrov 20mm, stranice 200mm, križna plošča debeline 30mm. Zaenkrat vaga preko 200kg :o

Namen je dvoživka - predvsem frezanje, a je že pripravljeno za vgradnjo stružne glave.

Gradnja se vleče že par let - a počasi se bliža koncu. še kako leto, če bo sreča 8-[

LP
RC-Ryder - Degustiram modelarstvo O:)
Uporabniški avatar
rc-ryder
Dr. Modelar
 
Prispevkov: 2420
Pridružen: 10 Dec 2012, 23:03

Re: CNC

OdgovorNapisal/-a modelarr » 24 Jan 2016, 20:23

Tudi jaz sem začel počasi sestavljati. Stroški so kar veliki. Mislim, da bi moral z okoli 800€ priti skozi. Do sedaj je šlo okoli 500€, pa manjka še x in y navojno vreteno, ter vodila za y os.
Slika
Kr neki !!
Uporabniški avatar
modelarr
Freak
 
Prispevkov: 456
Pridružen: 06 Feb 2010, 13:22
Kraj: Kočevje

Re: CNC

OdgovorNapisal/-a modelarr » 25 Jan 2016, 11:56

Pozdravljeni.
Zanima me kako ste rešili vpetje navojnega vretena?
Imam sicer nekaj variant, pa vendar je dobro včasih vprašati saj se najde tudi kakšna bolj enostavna varianta.
Navojna vretena bom kupil še neobdelana, vpetje le teh bom postružil sam. Najbolj enostavna varianta bi bila dati očesni ležaj z ohišjem, vendar ne vem če bi se zadeva dolgoročno obnesla.
Lp
Kr neki !!
Uporabniški avatar
modelarr
Freak
 
Prispevkov: 456
Pridružen: 06 Feb 2010, 13:22
Kraj: Kočevje

Re: CNC

OdgovorNapisal/-a pidalc » 25 Jan 2016, 13:51

povej,kakšno natančnost potrebuješ.
Za 0,1 mm natančnosti zadostuje navaden ležaj 60xx, ki ima luknjo tolikšno,kot je navojna palica. Na vsako stran ležaja daš matico in močno zategneš.
Zunanji obroč ležaja pa vgradiš v ohišje in ga fiksiraš z prirobnico.
Če potrebuješ natančneje, se boš moral pa bolj potruditi in narediti po predpisih. to pa zahteva tudi drugačne ležaje in je seveda dražje
pidalc
Tekmovalec
 
Prispevkov: 267
Pridružen: 12 Mar 2013, 20:26

Re: CNC

OdgovorNapisal/-a modelarr » 01 Feb 2016, 15:46

Za kontrolo obremenjenosti koračnih motorjev, sem si zamislil takšen amper meter:
http://www.ebay.com/itm/Analog-Panel-AM ... xyZwpSUjI0
Je ta v redu in kako ga zvežem, da ne naredim kakšne neumnosti?
LP
Kr neki !!
Uporabniški avatar
modelarr
Freak
 
Prispevkov: 456
Pridružen: 06 Feb 2010, 13:22
Kraj: Kočevje

Re: CNC

OdgovorNapisal/-a rc-ryder » 01 Feb 2016, 17:01

modelarr napisal/-a:Za kontrolo obremenjenosti koračnih motorjev, sem si zamislil takšen amper meter:
http://www.ebay.com/itm/Analog-Panel-AM ... xyZwpSUjI0
Je ta v redu in kako ga zvežem, da ne naredim kakšne neumnosti?
LP



Nima smisla. Če želiš kontrolirat tok motorjev, to narediš ob nastavitvi krmilnika, kjer lahko izbereš maksimalni tok, ki gre čez motor. Nato krmilnik ta tok sam vzdržuje, ne glede na obremenitev motorjev. Analogija s kakimi DC motorji ne obstaja...

LP
RC-Ryder - Degustiram modelarstvo O:)
Uporabniški avatar
rc-ryder
Dr. Modelar
 
Prispevkov: 2420
Pridružen: 10 Dec 2012, 23:03

Re: CNC

OdgovorNapisal/-a bojan11 » 14 Mar 2016, 15:46

Zdravo kot vidim je v tej temi vsi gradite CNCje mene pa zanima ali je bolše da kupim takle cnc https://www.stepcraft-systems.com/media/k2/items/cache/20e6d0dc79365d45f8620c21a172f633_XL.jpg ali si sam nekaj sestavim. Kot sem opazil se skoraj vse komponente tako da jo kupiti.V mislih sem imel vložek nekje 3000 eur,kolikor sem računal bi si s tem denarjem lahko zgradil kar u redu cnc ali pa se motim prosim za nasvet.
bojan11
Razpravljalec
 
Prispevkov: 123
Pridružen: 18 Jul 2013, 18:59
Kraj: Celje

Re: CNC

OdgovorNapisal/-a rc-ryder » 14 Mar 2016, 15:54

bojan11 napisal/-a:Zdravo kot vidim je v tej temi vsi gradite CNCje mene pa zanima ali je bolše da kupim takle cnc https://www.stepcraft-systems.com/media/k2/items/cache/20e6d0dc79365d45f8620c21a172f633_XL.jpg ali si sam nekaj sestavim. Kot sem opazil se skoraj vse komponente tako da jo kupiti.V mislih sem imel vložek nekje 3000 eur,kolikor sem računal bi si s tem denarjem lahko zgradil kar u redu cnc ali pa se motim prosim za nasvet.


Za eno mašinco vem, da je pri nas:
viewtopic.php?f=169&t=88305

Samogradnja - terja veliko časa in volje. Stroškovno pa je blizu kupljenega, običajno v sorazmerju s kakovostjo, namenou itd... A o tem, kakšna naj bo CNC mašinca - so bile tipkovnice že tako tepene, da so kar tiho... Vsak zase najbolje ve, kaj bi rad in koliko je za to pripravljen plačati.

LP
RC-Ryder - Degustiram modelarstvo O:)
Uporabniški avatar
rc-ryder
Dr. Modelar
 
Prispevkov: 2420
Pridružen: 10 Dec 2012, 23:03

Re: CNC

OdgovorNapisal/-a URAN8 » 14 Mar 2016, 17:35

Za modelarske namene :
1: http://www.cnc-modellbau.net/shop/produ ... atsangebot
2: http://www.cnc-modellbau.net/shop/produ ... 005-v50mms Boljša z krogličnimi vreteni.

Pravijo, da je izredno dobra podpora strankam.

Moraš se pa malo bolj izjasnit kaj hočeš delat z mašino, potem je lažje določiti cenovni rang.
LP Andrej
Uporabniški avatar
URAN8
Freak
 
Prispevkov: 523
Pridružen: 23 Nov 2004, 22:29
Kraj: Radeče

Re: CNC

OdgovorNapisal/-a bojan11 » 15 Mar 2016, 07:39

Zdravo vmislih sem imel tudi nekaj takšnegahttp://salecnc.com/catalog/product_info.php?cPath=21&products_id=692 kaj pravite na tega kitajca.Mi lahko kdo pove kako je z uvozom. Vem da moraš plačati davek in carino ali ima kdo kaj iskušenj s tem.
bojan11
Razpravljalec
 
Prispevkov: 123
Pridružen: 18 Jul 2013, 18:59
Kraj: Celje

Re: CNC

OdgovorNapisal/-a dkulcar » 24 Apr 2016, 18:48

Že nekaj časa se ukvarjam z mojo panelno ploščo za CNC box. Probleme mi delajo ideje predvsem pa angleški izrazi, zato pripenjam sliko. Sedaj se še lahko popravlja...
Priponke
Panel-front.png
Panel-front.png (92.04 KiB) Videno 1607 krat
Panel-back.jpg
Panel-back.jpg (47.68 KiB) Videno 1607 krat
LP David
dkulcar
Freak
 
Prispevkov: 869
Pridružen: 28 Okt 2006, 09:18
Kraj: Lendava

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Izdelava in dodelava modelarskega orodja

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov