RepRap 3D printer

Vse o modelarskem orodju in obdelavi različnih materialov

Moderatorji: brejker, Krist

OdgovorNapisal/-a Finch » 11 Dec 2011, 11:43

Pozdravljeni!
Printer je se nedelujoc zaradi tezav z elektroniko. Bi prosil za pomoc ce se slucajno kdo spozna... tezava pa je da mi noce nalozit firmwara na cip (atmega644). In sicer nalagam prek arduino softwara na elektroniko pa preko usb-ttl adapterja. Poskusal sem ze zamenjati atmego644 in tudi usb-ttl konverter ampak je vedno isto.
Ker se na te stvari ne spoznam kaj prida bi prosil za pomoc.
Hvala
Uporabniški avatar
Finch
Razpravljalec
 
Prispevkov: 146
Pridružen: 18 Dec 2004, 19:09
Kraj: Slovenske konjice

OdgovorNapisal/-a mucek » 11 Dec 2011, 12:02

Če imaš HEX kodo, ti lahko zadevo z ISP zapišem v procesor (ne preko bootloaderja). Bootloader imaš?
(če si kupil "navaden" procesor, ne tak z arduino bootloaderjem, ti nalaganje (logično) ne dela: najprej moraš preko ISP programatorja dati gor arduino bootloader, šele nato lahko nalagaš program preko USB-TTL vmesnika)

LP, g

p.s. Pa kje so dobil še ta star (ne-FR4) pertinaks za plato?! :)
mucek
Freak
 
Prispevkov: 508
Pridružen: 09 Avg 2003, 22:42
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Finch » 11 Dec 2011, 12:12

Ta pertinaks za plato sem nasel doma....je pa star ja :)
Ja bootloader (hex kodo) imam ze nalozeno.
Uporabniški avatar
Finch
Razpravljalec
 
Prispevkov: 146
Pridružen: 18 Dec 2004, 19:09
Kraj: Slovenske konjice

OdgovorNapisal/-a mucek » 11 Dec 2011, 12:26

Si ob nalaganju bootloderja pravilno nastavil fuse bite? (reset vector mora kazati na bootloader itd.)

LP, g
mucek
Freak
 
Prispevkov: 508
Pridružen: 09 Avg 2003, 22:42
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Finch » 11 Dec 2011, 12:50

To pa nevem,ker nisem jaz nalagal bootloaderja. Ampak mislim da je to ok. A bi blo se kej drugega mozno. Ce probam kvarec zamenjat?
Uporabniški avatar
Finch
Razpravljalec
 
Prispevkov: 146
Pridružen: 18 Dec 2004, 19:09
Kraj: Slovenske konjice

OdgovorNapisal/-a brejker » 11 Dec 2011, 13:22

Upam, da ti rata zrihtati elektroniko [-o<
I build slower than DS
325Km/h,.
Uporabniški avatar
brejker
Dr. Modelar
 
Prispevkov: 4030
Pridružen: 20 Feb 2006, 21:38
Kraj: Kamnik

OdgovorNapisal/-a mucek » 11 Dec 2011, 22:05

Finch napisal/-a:To pa nevem,ker nisem jaz nalagal bootloaderja. Ampak mislim da je to ok. A bi blo se kej drugega mozno. Ce probam kvarec zamenjat?


To je pomembna informacija - če fuse biti niso OK, potem ne more delati.

Kvarc lahko poskusiš zamenjati, čeprav načeloma še nisem prišel v situacijo, ko bi bil kvarc pokvarjen. Če imaš osciloskop, lahko tudi enostavno pomeriš, ali kvarc deluje.

LP, g
mucek
Freak
 
Prispevkov: 508
Pridružen: 09 Avg 2003, 22:42
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Finch » 05 Jan 2012, 19:04

Projekt je bil nekaj casa na mirovanju ampak se nadaljuje.

Elektronika je usposobljena! Je kolega porihtal. Bootloader je bil vredu le firmware je bilo potrebno prvic naloziti preko programatorja sedaj pa dela tudi preko arduinota.

Tako da printer je ozivel, moram pa se nastavitve porihtat ter usposobit grelec za plastiko...

Slike sledijo
Uporabniški avatar
Finch
Razpravljalec
 
Prispevkov: 146
Pridružen: 18 Dec 2004, 19:09
Kraj: Slovenske konjice

Re: RepRap 3D printer

OdgovorNapisal/-a Finch » 01 Mar 2012, 15:56

Po dolgem času spet javljanje...
Printer deluje...potrebno je še nekaj malenkosti, uglavnem pa zadeva funkcionira.

Slike printerja:
Priponke
1.JPG
1.JPG (274.18 KiB) Videno 3669 krat
3.JPG
3.JPG (261.95 KiB) Videno 3669 krat
Uporabniški avatar
Finch
Razpravljalec
 
Prispevkov: 146
Pridružen: 18 Dec 2004, 19:09
Kraj: Slovenske konjice

Re: RepRap 3D printer

OdgovorNapisal/-a Finch » 01 Mar 2012, 15:59

Še dve:
Slike sedanjih in pa začetnih printov,ki so izgledali bolj klavrno, pa sledijo takoj ko dobim kabel za prenos...
Priponke
2.JPG
2.JPG (259.22 KiB) Videno 3668 krat
4.JPG
4.JPG (212.69 KiB) Videno 3668 krat
Uporabniški avatar
Finch
Razpravljalec
 
Prispevkov: 146
Pridružen: 18 Dec 2004, 19:09
Kraj: Slovenske konjice

Re: RepRap 3D printer

OdgovorNapisal/-a Finch » 02 Mar 2012, 19:25

Evo prvi printi
kocke za kalibriranje printerja, vidi se katere so bile začetne 8)
Priponke
3.JPG
3.JPG (142.06 KiB) Videno 3603 krat
Uporabniški avatar
Finch
Razpravljalec
 
Prispevkov: 146
Pridružen: 18 Dec 2004, 19:09
Kraj: Slovenske konjice

Re: RepRap 3D printer

OdgovorNapisal/-a Finch » 02 Mar 2012, 19:28

Poskus piramide in 3d vozla,oboje žal neuspešno, vidi se kako se zaradi ohlajanja zvija plastika.
Priponke
1.JPG
1.JPG (117.17 KiB) Videno 3601 krat
2.JPG
2.JPG (97.12 KiB) Videno 3601 krat
Uporabniški avatar
Finch
Razpravljalec
 
Prispevkov: 146
Pridružen: 18 Dec 2004, 19:09
Kraj: Slovenske konjice

Re: RepRap 3D printer

OdgovorNapisal/-a Finch » 02 Mar 2012, 19:30

Sedaj pa nekaj bolj uspešnih printov :)
Priponke
8.JPG
8.JPG (144.35 KiB) Videno 3600 krat
Uporabniški avatar
Finch
Razpravljalec
 
Prispevkov: 146
Pridružen: 18 Dec 2004, 19:09
Kraj: Slovenske konjice

Re: RepRap 3D printer

OdgovorNapisal/-a Finch » 02 Mar 2012, 19:33

Sedaj je naprinterju narejena tudi ogrevana podlaga, ki preprečuje zvijanje plastike.
Uspel pa je tudi print 3d vozla.
Priponke
9.JPG
9.JPG (188.13 KiB) Videno 3599 krat
7.JPG
7.JPG (170.43 KiB) Videno 3599 krat
Uporabniški avatar
Finch
Razpravljalec
 
Prispevkov: 146
Pridružen: 18 Dec 2004, 19:09
Kraj: Slovenske konjice

Re: RepRap 3D printer

OdgovorNapisal/-a Mr. S2k » 06 Mar 2012, 13:00

=D>
Yes we can! ;)

www.jelen.si
Slika
Uporabniški avatar
Mr. S2k
Freak
 
Prispevkov: 716
Pridružen: 10 Maj 2010, 21:52
Kraj: Mengeš

Re: RepRap 3D printer

OdgovorNapisal/-a Finch » 30 Jul 2012, 19:47

Po dolgem času spet malo osvežitve teme.
Imel sem težave z zvijanjem podlage saj ogrevalna podlaga iz zjedkane plate ni dovolj grela poleg teka pa je bila hladna ukrivljena navzdol vroča pa navzgor. Podlago sem zamenjal z aluminjasti ki jo greje uporovna žica nalepljena na spodnji strani. Grelni podlagi z g kodo tudi uravnavam temperaturo in sicer je za prvo plast nekoliko višja kot za naslednje. Poleg tega sem računalniški napajalnik zamenjal z 20A 12V usmernikom, 5V linijo pa sem dobil z Becom iz hobbkinga. Računalniški napajalnik se mi je namreč zaradi preobremenitve kar naprej izklapljal in mi stvar resetiral.
Tako da sem zaenkrat s printerjem zadovoljen. Izdelki bi lahko sicer bili nekoliko lepši za kar pa bo še potrebno nekoliko prilagajati g kodo.
Priponke
1.jpg
1.jpg (124.34 KiB) Videno 3273 krat
2.jpg
2.jpg (170.45 KiB) Videno 3273 krat
Uporabniški avatar
Finch
Razpravljalec
 
Prispevkov: 146
Pridružen: 18 Dec 2004, 19:09
Kraj: Slovenske konjice

Re: RepRap 3D printer

OdgovorNapisal/-a shqwarch » 20 Avg 2012, 07:33

Če smem vprašati. Kakšno CAM programsko opremo uporabljata tako tale RepRap kot MakerBot?
Slika
Uporabniški avatar
shqwarch
Profesor
 
Prispevkov: 1480
Pridružen: 02 Avg 2006, 20:24
Kraj: Nisem Profesor, Sem Razpravljalec :) ;)

Re: RepRap 3D printer

OdgovorNapisal/-a Finch » 22 Avg 2012, 11:43

G kodo naredim v Skeinforgu
http://fabmetheus.crsndoo.com
Printer pa potem dela v Pronterfacu
http://koti.kapsi.fi/~kliment/printrun/
Uporabniški avatar
Finch
Razpravljalec
 
Prispevkov: 146
Pridružen: 18 Dec 2004, 19:09
Kraj: Slovenske konjice

Re: RepRap 3D printer

OdgovorNapisal/-a shqwarch » 26 Avg 2012, 00:50

No to me zanima zato, ker vem da na spletu obstajajo brezplačna CAM programska oprema vendar tiste, ki za komunikacijo izrablja USB port ne poznam.
Slika
Uporabniški avatar
shqwarch
Profesor
 
Prispevkov: 1480
Pridružen: 02 Avg 2006, 20:24
Kraj: Nisem Profesor, Sem Razpravljalec :) ;)

Re: RepRap 3D printer

OdgovorNapisal/-a matjazl » 26 Avg 2012, 20:18

Zdravo,

Imam Printrbot in imam težave s prijemanjem plastike na ploščo. Dodal sem steklo, s katerim bi naj povečal prijemanje. Vendar še vedno se pogosto dogaja da se tudi na steklo ne prime dovolj. Po navadi že prvi sloj pokaže ali se bo prijelo, včasih pa se tudi po 5 minutah tiskanja brez kakršnih koli znakov, model odlepi plošče in seveda print je fuč.

Vidim, da je na slikah neki trak. Kakšen je to? Ali je bolše kot steklo? Ali je dodatek steklu?

Hvala!

Matjaž
matjazl
Začetnik
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 26 Avg 2012, 19:57

Re: RepRap 3D printer

OdgovorNapisal/-a Finch » 27 Avg 2012, 08:42

Tudi jaz imam s tem tezave. Vcasih se ne prime podlage... To je kaptonov lepilni trak, ki pomaga ampak vseeno je nujno gretje podlage.
http://global.ebay.com/kapton_tape/list?UsePriceFilter=0&ListView=0&SortBy=1&ipp=30&Region=0
Uporabniški avatar
Finch
Razpravljalec
 
Prispevkov: 146
Pridružen: 18 Dec 2004, 19:09
Kraj: Slovenske konjice

Re: RepRap 3D printer

OdgovorNapisal/-a Aly99 » 30 Avg 2012, 12:02

Zdravo Finch, lepo je videti, da ti je uspelo sestaviti printer do konca in da že printa razpoznavne izdelke :)

Sam sem pozimi začel sestavljati mendel pruso in po večmesečnih problemih z nalaganjem firmwara na čip (pač sem noob kar se elektronike tiče, vmes sem investiral v arduina ravno zato, da se naučim kaj več o teh zadevah :P - pa malo za zabavo seveda), je printer že dal od sebe prve znake življenja. Problem imam predvsem s koračnimi motorji, ker se ne vrtijo v določeni smeri ampak malo naprej, malo nazaj, malo sploh ne ampak trzajo na mestu ipd. :D Bom moral še malo raziskati kje točno je problem in "poštimat" zadevo.

Imel bi eno prošnjo zate. Namreč ko sem preko ebaya kupil plastične dele, je prodajalec verjetno videl moj naslov in pogooglav "where the f**k is slovenia?" ter mi dal zelo hecno sprintana zobnika (tudi sicer nakup ni bil najboljši) za x in y os. Zanima me, če bi mi bil pripravljen pomagati in bi mi lahko sprintal dva nova zobnika, ker ta dva žal nista uporabna. Problem je predvsem v tem, da so zobje predebeli in mi jermen skače preko njih namesto, da bi ga lepo zagrabili, kar je seveda velik problem, ker bom lahko printal le zmazke in si tudi uporabnih novih dveh zobnikov ne bom mogel sprintati :(

Zanima me še, kje si kupil plastiko za printati? Glede na to, da je 1kg ABS plastike minimalno ~20$ + poštnina če kupiš preko ebaya, sem razmišljal o drobilcu plastičnih flaš in podobne "odpadne" plastike (seveda posamezno vrsto plastike na enkrat) ki bi mu sledil nekakšnen brizgalec s 3mm šobo, ki bi poskrbel za neomejeno (odvisno od zaloge flaš) količino plastike. Videl sem že nekaj primerov med brskanjem po internetu a noben ni objavil kakšnih resnih končnih rezultatov, ki bi vsaj spominjali na špulo plastike, ki jo lahko kupiš na ebayu in bi z njo lahko zanesljivo printal. V to se bom resneje še spustil ko opravim z vsemi problemi, katere ima printer ... :)


Lp, Aly
Aly99
Začetnik
 
Prispevkov: 14
Pridružen: 16 Mar 2012, 13:13

Re: RepRap 3D printer

OdgovorNapisal/-a miharix » 30 Avg 2012, 14:44

Aly99 napisal/-a:Sam sem pozimi začel sestavljati mendel pruso in po večmesečnih problemih z nalaganjem firmwara na čip (pač sem noob kar se elektronike tiče, vmes sem investiral v arduina ravno zato, da se naučim kaj več o teh zadevah :P - pa malo za zabavo seveda), je printer že dal od sebe prve znake življenja. Problem imam predvsem s koračnimi motorji, ker se ne vrtijo v določeni smeri ampak malo naprej, malo nazaj, malo sploh ne ampak trzajo na mestu ipd. :D Bom moral še malo raziskati kje točno je problem in "poštimat" zadevo.


Preveri ali imaš vrstni red kablovja od koračnika pravilen, ter če motorjem elektronika ne daje prehitrega impulza za korak.
Lp,
M.

Uporabno za začetnike: http://zemljevid.miharix.eu
Uporabniški avatar
miharix
Freak
 
Prispevkov: 821
Pridružen: 16 Jun 2008, 22:06
Kraj: LJ

Re: RepRap 3D printer

OdgovorNapisal/-a Aly99 » 30 Avg 2012, 15:45

matjazl napisal/-a:Imam Printrbot in imam težave s prijemanjem plastike na ploščo. Dodal sem steklo, s katerim bi naj povečal prijemanje. Vendar še vedno se pogosto dogaja da se tudi na steklo ne prime dovolj. Po navadi že prvi sloj pokaže ali se bo prijelo, včasih pa se tudi po 5 minutah tiskanja brez kakršnih koli znakov, model odlepi plošče in seveda print je fuč.
Matjaž


Na RepRap wiki (žal ne najdem linka) sem zasledil, da mora biti steklo popolnoma čisto, da se plastika lepo prime (brez kaptona in drugih "dodatkov"). Na steklu ne sme biti niti najmanjše sledi prstov in drugih nesnag ter bog ne daj maščob. Celo video je kjer možakar vse to razloži in pravi, da pred vsakim printanjem očisti steklo z alkoholom in nima nobenih problemov. Res je tudi, da če ne printaš z PLA plastiko, ki se prime tudi na "hladno" podlago, moraš (npr. za ABS) imeti podlago nujno ogrevano, že zato, da se ti plastika sproti ne krivi ker se začne hladiti.
Če pobrskaš po RepRap Wiki vem, da je bilo objavljeno v povezavi z modelom Mendel in izboljšanjem kvalitete tiska.

miharix napisal/-a:Preveri ali imaš vrstni red kablovja od koračnika pravilen, ter če motorjem elektronika ne daje prehitrega impulza za korak.


Hvala za nasvet. Mogoče bi moral dopisati, da z os (gor/dol) načeloma dela brez popravkov, se pravi oba motorčka se vrtita levo ali desno, brez trzanja. Ostali trije motorčki (x, y in ekstruder) pa plešejo po svoje kot sem opisal. Vsi so vezani isto, tako, da vezava verjetno ni problem (ne bom trdil, ampak ker so vsi motorčki isti je verjetno tudi vezava na vseh ista). Ko sem na pololu-jih spreminjal vrednost potenciometra se obnašanje ni vidno spremenilo, kar me je seveda še bolj zbegalo, saj naj bi ravno s tem fino nastavljal jakost toka na motorček in tako spremenil njegovo obnašanje. Sumim, da dobijo preveliko voltažo, saj sta motorčka na z osi vezana vzporedno in verjetno skupaj pokurita več kot en sam (pač moja logika ...).
To kako in kje točno preveriti impulze in voltaže pa se moram še podučiti (sanja se mi že a bi raje bil siguren v svoje sanje), ker sem se z elektroniko komaj začel ukvarjati (še to kot samouk in flikam znanje kjer pač peša, ko nastane problem) in po pravici povedano nimam pojma kakšne vrednosti bi moral pričakovati na izhodih. Moram pregledati reprap wiki in najti informacije kaj in kako.

Za dodatno info, naredil sem RepRap Gen7 v1.3.1 elektroniko in dodal pololu step. motor driver-je.


Lp, Aly.
Aly99
Začetnik
 
Prispevkov: 14
Pridružen: 16 Mar 2012, 13:13

Re: RepRap 3D printer

OdgovorNapisal/-a Finch » 30 Avg 2012, 19:54

Poskusi vseeno malo kable premenjat. Ali pa končna stikala prestavi iz min na max (ali obratno). Meni je pri gen7 to nekaj motlo.
Kar pa se zobnikov tiče zs.
lp
Uporabniški avatar
Finch
Razpravljalec
 
Prispevkov: 146
Pridružen: 18 Dec 2004, 19:09
Kraj: Slovenske konjice

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Izdelava in dodelava modelarskega orodja

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov