Castle Creations BEC output:4.8V-9V@5-7A input:5V-25V

Pogovori o splošni elektroniki, vezjih, usmernikih, samogradnjah, itd.

Moderator: mucek

Odgovori
master_wood
Razpravljalec
Prispevkov: 157
Pridružen: 15 Dec 2003, 20:39
Kraj: blizu Kopra

Castle Creations BEC output:4.8V-9V@5-7A input:5V-25V

Odgovor Napisal/-a master_wood » 04 Jan 2010, 15:50

Zasledil sem BEC klikni, kateremu se da nastavit izhodno napetost vse do 9V, zato pa na žalost potrebuješ še programator za PC, ki pa stane enko kot BEC. :(

Link do navodil/prospekta klikni.


Dokler je napetost izvora višja ali enaka nastavljeni izhodni napetosti, deluje kot regulator, nato pa "preslika" vhodno napetost na izhod vse do 4.8V, kjer odklopi.

Sam ga mislim uporabit za napajanje RV oddajnika na 9V iz 3S lipo.


lp

Uporabniški avatar
Melly
Dr. Modelar
Prispevkov: 3879
Pridružen: 15 Feb 2007, 22:51
Kraj: Ankaran, Ocizla

Odgovor Napisal/-a Melly » 04 Jan 2010, 17:56

Za oddajnik so dovolj serijsko vezane diode, na vsaki je cca. 07V padca napetosti, ponavadi sta dve dovolj (1N4001)...
lp Melly

Aj em bak!

Pulti za oddajnike.
http://forum.modelarji.com/viewtopic.php?f=64&t=71649

master_wood
Razpravljalec
Prispevkov: 157
Pridružen: 15 Dec 2003, 20:39
Kraj: blizu Kopra

Odgovor Napisal/-a master_wood » 04 Jan 2010, 19:39

Saj vem, ampak me ne "prepričajo".

lp

Uporabniški avatar
Melly
Dr. Modelar
Prispevkov: 3879
Pridružen: 15 Feb 2007, 22:51
Kraj: Ankaran, Ocizla

Odgovor Napisal/-a Melly » 04 Jan 2010, 21:11

Zakaj, diode "odštejejo" napetost, če izbereš pravilno število diod, deluje tudi alarm na oddajniku pravilno, recimo, da se alarm vklopi ko ima 8 celic nimh 8V, daš dve diodi na 3s lipo in ti vklopi alarm, ko ima lipo 9,4V, kar je še vedno varno za lipo.

Če daš BEC, (ponavadi nima alarma), bo veselo delal dokler lipo ne doseže 8V, potem bo vklopil alarm oddajnik...

Jaz se bolj zanesem na dve silicijevi diodi, kot pa na skupek kitajske elektronike (KISS princip).
lp Melly

Aj em bak!

Pulti za oddajnike.
http://forum.modelarji.com/viewtopic.php?f=64&t=71649

master_wood
Razpravljalec
Prispevkov: 157
Pridružen: 15 Dec 2003, 20:39
Kraj: blizu Kopra

Odgovor Napisal/-a master_wood » 05 Jan 2010, 01:02

Vse je res, vendar ...

Prešel bom tudi na 2.4Ghz in sicer od Corone za katero pa omenjajo, da nima rada previsoke napetosti, tako pa si bom omogočil bolj natačno nastavljanje napetosti.

Zato sem se na koncu odločil za to varjanto, pustimo se presenetit.



lp

P.S. V CC pravijo, da je njhihova roba iz Kanade, Mehike in/ali Chine (če prav pomnim), tako da mogoče pa le ni čajna klobasa. :wink:

Uporabniški avatar
shqwarch
Profesor
Prispevkov: 1482
Pridružen: 02 Avg 2006, 20:24
Kraj: Nisem Profesor, Sem Razpravljalec :) ;)
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a shqwarch » 05 Jan 2010, 11:56

Corona ima velik razpon delovanja, tam nekje od 6V naprej, pri največji napetosti se pa začne, kar greti, tako ta tudi njej nebi škodilo prednje vriniti śe kakšne diode.
Slika

Uporabniški avatar
Melly
Dr. Modelar
Prispevkov: 3879
Pridružen: 15 Feb 2007, 22:51
Kraj: Ankaran, Ocizla

Odgovor Napisal/-a Melly » 05 Jan 2010, 13:15

Problem znajo biti motnje, ki jih proizvaja stikalni napajalnik, zmontiraj BEC čim dlje od glavnega vezja oddajnika... Corona rabi nižjo napetost ampak to lepo rešiš s kakšnim LM7809 s katerim napajaš Corono.

p.s. do sedaj sem predelal par oddajnikov, tokovi so bili za oddajniško vezje max 50mA, za Jeti Duplex 2,4GHz modul pa tudi par 10mA, 1A je vrh glave za oddajnik...
lp Melly

Aj em bak!

Pulti za oddajnike.
http://forum.modelarji.com/viewtopic.php?f=64&t=71649

master_wood
Razpravljalec
Prispevkov: 157
Pridružen: 15 Dec 2003, 20:39
Kraj: blizu Kopra

Odgovor Napisal/-a master_wood » 05 Jan 2010, 13:28

Kaj vem, če je narejeno za sprejemnike upam, da bo delalo tudi z oddajniki vredu in da ima čim manj "rippla".

Moja RV naprava (MC12) naj bi kurila 200mA.
Lineranega regulatorja pa nisem želel, zaradi slabega izkoristka.

lp

Uporabniški avatar
FastOne
Freak
Prispevkov: 686
Pridružen: 06 Maj 2007, 20:10
Kraj: M. Sobota

Odgovor Napisal/-a FastOne » 05 Jan 2010, 20:49

master_wood napisal/-a:Kaj vem, če je narejeno za sprejemnike upam, da bo delalo tudi z oddajniki vredu in da ima čim manj "rippla".

Moja RV naprava (MC12) naj bi kurila 200mA.
Lineranega regulatorja pa nisem želel, zaradi slabega izkoristka.

lp
Vsi tvoji argumenti so zmotni ali celo protislovni. Ne vem za MC12, vem za MX16s, da kuri 230mA z 35MHz oddajnikom in okoli 100mA z Assan modulom. Ne vem kaj te tako motijo linearni regulatorji, saj imaš inearni regulator že itak vsaj en za procesor &co. komand ter vsaj enega v 2,4GHz modulu. Zakaj so noter linearni? Ravno zaradi izkoristka, ki je pri tako majhnih tokovih nepomemben faktor. 1A lin. regulator se ti ne utegne niti ogreti kaj šele segrevati. Pa dodaj še enega za Corono, tiste tri miliampere zgub ne boš opazil. Za baterijo pa dve 1A diodi zaporedno samo zato, da ti bo pravilno delal alarm, kot ti je že lepo razložil Melly. Primerjava zanesljivosti diode ali linearnega regulatorja napram switcherju niti ni potrebna. Zakaj siliš v slabšo in po vrhu dražjo rešitev?
Ja bi tudi v MZ14 dal samo diodi 8)

lp Mitja

master_wood
Razpravljalec
Prispevkov: 157
Pridružen: 15 Dec 2003, 20:39
Kraj: blizu Kopra

Odgovor Napisal/-a master_wood » 06 Jan 2010, 09:29

Na začetku sem mogoče slabo oz. napačno podal moje poglede...

1. Rešitev z diodami res sovražim, ker je tako (pre)enostavna ne omogoča nikakršne regulacije (res da bi lahko uporabil germanijeve oz. schottkey diode z 0.2V padca) in padec napetosti na diodah gre v luft, to je zame samo packanje...
2. Za linerni regulator moraš imeti vsaj za 2.5V višjo vhodno napetost, tako bi potem prišle v poštev šele 4S baterije
3. Bi imel tudi cenejšo rešitev obliki Recom R-78AA6.5-0.5SMD, vendar ga ne uspem nikjer dobit (vsaj kos ali dva). Poleg tega pri tem čipu pa (še) ne vem kako se obnese, ko se napetost spusti okoli/pod prag regulacije.
4. MC12 kuri 200mA in RF stopnja je vedno aktivna! (tudi če ga uporabljaš kot učenec/učitelj) + Corona naj bi rabila 100mA (sem sedaj pogledal).

lp
Zadnjič spremenil master_wood, dne 06 Jan 2010, 10:32, skupaj popravljeno 1 krat.

teddy1908
Tekmovalec
Prispevkov: 254
Pridružen: 27 Dec 2004, 15:19

Odgovor Napisal/-a teddy1908 » 06 Jan 2010, 10:21

Ampak si si pa stvar sila hecno zadal. Vzel boš nmreč najcenejši 2.4 modul, ga vgradil v ceneno napravo (MC12), na koncu pa vse napajala z lipo baterij in stikalnega napajalnika, ki ni tako poceni. Kle neki ne štima...

mojih 5 centov...

LP Tadej
Flying, by itself, is not paintful; it's the landings that can hurt you.

master_wood
Razpravljalec
Prispevkov: 157
Pridružen: 15 Dec 2003, 20:39
Kraj: blizu Kopra

Odgovor Napisal/-a master_wood » 06 Jan 2010, 10:50

Štima, ne štima vse je odvisno od zornega kota.
Kar je pomembno, meni vse štima. 8)

MC12 napravo imam doma...
Assanovi sprejemniki so vedno, ko pogledam v minusu (vsaj tisti, ki so meni všeč)...
Corona naj bi bila sedaj vredu, če ne pa tudi ni konec sveta...
Vsi elementi, ki jih bom tu uporabil so standardni in jih lahko naknadno "obrnem"...
Če se bo sistem obnesel, lahko ob potrebi vse preselim v novo komando...


lp

Uporabniški avatar
Melly
Dr. Modelar
Prispevkov: 3879
Pridružen: 15 Feb 2007, 22:51
Kraj: Ankaran, Ocizla

Odgovor Napisal/-a Melly » 06 Jan 2010, 12:46

teddy1908 napisal/-a:Ampak si si pa stvar sila hecno zadal. Vzel boš nmreč najcenejši 2.4 modul, ga vgradil v ceneno napravo (MC12), na koncu pa vse napajala z lipo baterij in stikalnega napajalnika, ki ni tako poceni. Kle neki ne štima...

mojih 5 centov...

LP Tadej
Ja, če vse obrneš... ni biznis, ampak, saj smo modelarji, kdaj nekaj naredimo iz radovednosti, če bo sploh delovalo.

Vprašanje je, kakšne modele letiš. Če so modeli vsaj malo dražji (okoli 150e brez opreme), nima smisla uporabljati Corone, Assana in podobnih zadev. Če že nočeš zavreči starega oddajnika, potem vgradiš Jeti ali Spektrum. Drugače pa prodaš vse skupaj in vzameš Futabo ali nov Hitec ali Multiplex ali Spektrum... vsekakor na dolgi rok te manj stane.

Smiselno je vzeti nek rabljen lipo 3s, ki ne da več pravega toka od sebe za pogon motorja, mu dodati dve diodi pa je.
lp Melly

Aj em bak!

Pulti za oddajnike.
http://forum.modelarji.com/viewtopic.php?f=64&t=71649

Uporabniški avatar
Krofek
Freak
Prispevkov: 620
Pridružen: 21 Apr 2006, 21:20
Kraj: Ivanjkovci

Odgovor Napisal/-a Krofek » 06 Jan 2010, 16:13

Tole je zdaj tako povedano, kot da di bil assan manjvreden. Vozim tudi več kot 500€ model pa ni bilo nikoli težav. Vse od majhnih do velikih. Za1x nisem dosegel niti enega lockouta kljub bližini ostalim 2,4 napravam. Nevem čemu takšen manjvrednostni kompleks!
"Kdor nikdar ni storil napake, ni nikdar poizkusil nič novega."-Albert Einstein

Krist
Dr. Modelar
Prispevkov: 6857
Pridružen: 09 Jul 2005, 05:22

Odgovor Napisal/-a Krist » 06 Jan 2010, 16:53

Meni deluje Assan perfektno. Skoraj da ne dam več v napravo MPX modula s skenerjem.

Glede napajanja pa naredi, kot ti je rekel Melly, 2 Diodi, če misliš, da ne bo zmogla 1N4001 ali 1N4007, tistih nekaj mA, daj večjo.
Meni Evo papca 50mA komplet s Assan modulom, prej pa mi je z 35MHz in skenerjem 205mA.
LP Kristjan

This sentence does not have a sense...
http://kads-world.com/KADS_World/Welcome.html

Uporabniški avatar
shqwarch
Profesor
Prispevkov: 1482
Pridružen: 02 Avg 2006, 20:24
Kraj: Nisem Profesor, Sem Razpravljalec :) ;)
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a shqwarch » 06 Jan 2010, 18:43

master_wood napisal/-a:Na začetku sem mogoče slabo oz. napačno podal moje poglede...

1. Rešitev z diodami res sovražim, ker je tako (pre)enostavna ne omogoča nikakršne regulacije (res da bi lahko uporabil germanijeve oz. schottkey diode z 0.2V padca) in padec napetosti na diodah gre v luft, to je zame samo packanje...
2. Za linerni regulator moraš imeti vsaj za 2.5V višjo vhodno napetost, tako bi potem prišle v poštev šele 4S baterije
3. Bi imel tudi cenejšo rešitev obliki Recom R-78AA6.5-0.5SMD, vendar ga ne uspem nikjer dobit (vsaj kos ali dva). Poleg tega pri tem čipu pa (še) ne vem kako se obnese, ko se napetost spusti okoli/pod prag regulacije.
4. MC12 kuri 200mA in RF stopnja je vedno aktivna! (tudi če ga uporabljaš kot učenec/učitelj) + Corona naj bi rabila 100mA (sem sedaj pogledal).

lp
:lol: Kompliciraš si življenje. :lol: poslušaj Melly-ev nasvet pa bo povsem vredu. Ne vem zakaj greš v detajle, ko pa boš na koncu imel lipca notri in polnega štroma več kot zadosti.

Melly a si mislil vezavo na takšen način:
Slika
Slika

borut13
Začetnik
Prispevkov: 12
Pridružen: 25 Dec 2005, 16:39
Kraj: Novo mesto

Odgovor Napisal/-a borut13 » 06 Jan 2010, 21:00

Kako pa izgleda načrt z diodami? :oops:

Vežeš vzporedno ali zaporedno?

lp Borut

Krist
Dr. Modelar
Prispevkov: 6857
Pridružen: 09 Jul 2005, 05:22

Odgovor Napisal/-a Krist » 06 Jan 2010, 21:07

borut13 napisal/-a:Kako pa izgleda načrt z diodami? :oops:

Vežeš vzporedno ali zaporedno?

lp Borut
zaporedno.
LP Kristjan

This sentence does not have a sense...
http://kads-world.com/KADS_World/Welcome.html

Uporabniški avatar
Melly
Dr. Modelar
Prispevkov: 3879
Pridružen: 15 Feb 2007, 22:51
Kraj: Ankaran, Ocizla

Odgovor Napisal/-a Melly » 06 Jan 2010, 22:26

Minus baterije na minus oddajnika, plus baterije na diodi, z diod pa na plus oddajnika... seveda diode v prevodni smeri.

p.s. če corona dela na 6V lahko še vedno daš 7806 ali pa 7805 in dve diodi med 2 nogico in minus, jaz raje ne bi 40kHz imel v oddajniku, četudi je v kovinskem ohišju...

p.s. ii vsi nasveti so dobronamerni, vendar je bolje, če drugič, ko začneš temo opišeš kompletno predelavo že na začetku.
lp Melly

Aj em bak!

Pulti za oddajnike.
http://forum.modelarji.com/viewtopic.php?f=64&t=71649

Uporabniški avatar
bray
Freak
Prispevkov: 928
Pridružen: 04 Maj 2006, 20:57
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a bray » 06 Jan 2010, 22:51

Taksen BEC (5-7A!) res ni najbolj smotrno uporabiti za napajanje komande, ki porabi nekaj deset mili amperov.
Vsak "switching BEC" se da zelo enostavno predelati na poljubno (seveda v nekih mejah) izhodno napetost z zamenjavo kombinacije dveh uporov uporovnega delilnika na izhodu, ki predstavlja povratno vezavo regulacije (v vecini primerov je referenca 2.5V).
Pa se nekaj....stari RF del moras obvezno odklopiti od napajanja ali pa vsaj odstraniti kvarc!
I didn't know it was impossible when i did it!
http://www.sdgpslogger.com
http://bpp-blog.blogspot.com

Odgovori

Vrni se na