PISKAČ za iskanje izgubljenega modela

Pogovori o splošni elektroniki, vezjih, usmernikih, samogradnjah, itd.

Moderator: mucek

Odgovori
Ultralajt
Dr. Modelar
Prispevkov: 13454
Pridružen: 15 Nov 2004, 17:57
Kontakt:

PISKAČ za iskanje izgubljenega modela

Odgovor Napisal/-a Ultralajt » 16 Jan 2005, 18:04

Pozdravljeni!

Marsikomu se je že zgodilo, da mu je letalo strmoglavilo na teren izven vidnega polja, in potem se iskanje modela sprevrže v pravo ekspedicijo po terenu ki ga ne poznamo. Še najhuje pri tem je, da običajno tudi ne moremo natančno oceniti kje približno se naj bi letalo nahajalo. in zato se iskanje lahko sprevrže v "iskanje igle v kopici sena".
Če je drevje in povrh vsega v višku vegetacije, bomo zelo težko opazili letalo med vejami. In ko tako ogledujemo visoke bukve, kmalu začnemo dobivati privide in se nam že vsaka najmanjša svetla stvar zazdi da smo zagledali model, a potem razočarani spoznamo, da je bila le igra sončne svetlobe na lubju ali listju...

Na netu sem našel kar nekaj elektronskih vezij, ki se vgradijo v model. Ko se model izgubi, začne vezje oddajati zvočni signal. Iskalec samo sledi zvoku, dokler ne pride do modela.

Nekaj povezav k tem vezjim:
http://corsair.flugmodellbau.de/files/elektron/ADL.ZIP
http://corsair.flugmodellbau.de/files/e ... OCATOR.ZIP

Vendar jaz nisem elektronik, (in iščem enostavnejše stvari ki bi jih lahko naredil sam) zato sem poizkusil najti podobno zadevo, ki bi jo samo malo priredil po svoje, da bi imela podoben učinek in delovanje.

Spomnil sem se nadležnega zvoka električne budilke. Poiskal sem eno zavrženo budilko in jo odprl, da vidim če se iz njene drobovine da izdelati kaj koristnega. Drobovje je sestavljeno iz sklopa ki ima mehanski del z elektromotorjem in zobniki, ter tiskano vezje z elektroniko. Mene je zanimala predvsem ploščica z elektroniko.

Razmišljam da bi na vezje priključil 1,5V alkalno baterijo, ter vse skupaj zaprl v termokrčljivo cevko. Kontakt ki na vezju sproži piskanje, bi naredil iz dveh kontaktov odsluženega releja, ki bi bila ločena z malim izolacijskim lističem. Ta listič bi bil pritrjen na kos okroglega železa in vse skupaj zaprto v plastični cevki.
V primeru da nam letalo uide za hrib, ali da strmoglavi dol, ali da uide iz dometa RC naprave, ga vsekakor čaka trd pristanek. Trd pristanek ali kakršenkoli sunek, bi iztrgal izolacijski trakec (zaradi vztrajnosti kosščka okroglega železa) in ustvaril stik med kontakti. Takoj bi se naprava vključila in začela oddajati zvočni signal pi pi pi pi pi pi pi pi pi pi pi pi .........

Ne vem koliko zadostuje baterija...za en dan..dva...

Vsekakor je treba čimprej oditi na mesto kjer pričakujemo da se nahaja letalo, ter pozorno poslušati da bi zaslišali zvok piskača.

Danes sem samo razdrl uro, vzel drobovje ven, tako da sem videl, da se bo dalo uporabiti.

V naslednjih dneh bom napravico izdelal do konca in jo preizkusil v gozdu (seveda ne z modelom) da vidim če je tako narejena zadeva uporabna. Stestiral bom pa tudi, na kako razdaljo se jo zasliši na tleh, v listju, na drevesu, ter ugotovil kako dolgo deluje z eno baterijo.

Sedaj pa še malo fotostripa o mojem početju:
Priponke
prafaktorji.jpg
Ves mehanski del odstranimo od elektonike. Pomagamo si s spajkalnikom.
prafaktorji.jpg (20.38 KiB) Pogledano 4556 krat
srce budilke.jpg
Srce ure je sestavljeno iz tega sklopa:
mehanika in elektronika
srce budilke.jpg (21.47 KiB) Pogledano 4556 krat
kandidat za darovanje notranjih organov.jpg
Čisto običajna in cenena baterijska budilka, ki se rada pokvari....a elektronika je še uporabna
kandidat za darovanje notranjih organov.jpg (23.56 KiB) Pogledano 4556 krat
Zadnjič spremenil Ultralajt, dne 16 Jan 2005, 18:19, skupaj popravljeno 3 krat.

Ultralajt
Dr. Modelar
Prispevkov: 13454
Pridružen: 15 Nov 2004, 17:57
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Ultralajt » 16 Jan 2005, 18:09

Še nekaj slik o uporabnem delu budilke....

Dimenzija tiskanega vezja je: 27 x 52 mm
Mislim da se bo dalo odrezati nekaj stran in bo ostalo samo 15 x 52 mm

V čem je tukaj pravzaprav fora?
Mika me to, da si lahko napravim koristno zadevo iz odslužene stvari, ki je zrela za kanto za smeti.
Torej bo zadeva skorajda zastonjska!
Priponke
vezje od zgoraj-1.jpg
Tisti velik črni element je piskač (verjetno piezzo), mali mi pa izgleda kot tranzistor... no, to dvoje je tukaj zelo pomembno....igra glavno vlogo
vezje od zgoraj-1.jpg (14.49 KiB) Pogledano 4550 krat
vezje od spodaj.jpg
vezje bom še mal oskubil..a to pride na vrsto kasneje...
vezje od spodaj.jpg (21.97 KiB) Pogledano 4550 krat
mehanizem odstranjen od vezja.jpg
Mehaniko zavržemo, obdržimo pa ploščico tiskanega vezja...
mehanizem odstranjen od vezja.jpg (19.04 KiB) Pogledano 4550 krat

Uporabniški avatar
Ghostbuster
Razpravljalec
Prispevkov: 149
Pridružen: 07 Jan 2005, 19:32
Kraj: Rače - okolica mb
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Ghostbuster » 16 Jan 2005, 18:36

morm rečt zanimivo

jas pa sem si na model naredil piskalnik ki se vklopi ko premaknem krmilo v za smer, sicer v zaraku piska ko zavijam ampak teža je majn kot 3g prav zato uporabljam to. Na servo kabl sm prklopo 2 žički, ki napajata piskač, ki je prilkplen preko tranzistorja.

Cena zadevice majn kot 500sit.

Po potrebi lahko naredim komu če rabi.


Lp
Freestile wind riders!!!

SlikaSlika

Ultralajt
Dr. Modelar
Prispevkov: 13454
Pridružen: 15 Nov 2004, 17:57
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Ultralajt » 16 Jan 2005, 18:55

Meni se gre za to, da si naredim od sprejemnika in njegovega akumulatorja popolnoma NEODVISNO napravo. Kajti, če ti model nekam useka, je velika verjetnost, da se bo nekaj v RC napravi odklopilo, pokvarilo, zlomilo, prekinilo....in potem vse kar je na RC napravo v modelu bilo priklopljeno ne mode več delovati.
Zato se nagibam k temu, da bi moja napravica bila samostojna celota, ki bi morala delovati povsem samostojo, ter prenesti tudi kak hud kreš. Seveda pa bi jo ravno trk letala v kako oviro sprožil v delovanje.

Za varčevanje pri masi zadeve mi tukaj ne gre, saj bi to uporabljal na modelih ki bi bili veliki (in s tem tudi bolj dragoceni), in ki jih je vredno poiskati. Dodatna masa piskača in ene baterije ne bi pomenila kako oviro za velik model.

Mitja

Ultralajt
Dr. Modelar
Prispevkov: 13454
Pridružen: 15 Nov 2004, 17:57
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Ultralajt » 16 Jan 2005, 19:03

No, za premožne, obstaja varianta da "pokličejo na pomoč" nekaj satelitov....

http://www.cbsnews.com/stories/2003/08/ ... 8150.shtml
Personal Locater Beacons
When an airplane is lost in a jungle or a boat is adrift at sea, they send a distress signal. An international coalition of four countries (U.S., Canada, France, and Russia) have collaborated on the worldwide satellite search and rescue system that has led to the rescue of tens of thousands of people. The system to detect distress signals anywhere in the world is based on a cluster of satellites orbiting the Earth.

Satellites quickly track and pinpoint the location of the beacon which transits a unique identifying code. Each of these personal locator beacons must be registered by the user with NOAA in advance. Now travelers in the most remote regions of the Earth can travel with the secure knowledge that if they need to be rescued they can be found.

Even with the network of satellites in space, it does take several minutes or longer before authorities can get a precise “fix” on the location of a PLB once activated. To speed up the process of finding people, some of the new PLBs come with either internal or external GPS devices that transmit the precise location of the beacon. There is no monthly fee for these PLB’s and NOAA, as of now, is vague on the penalties for false activation. One reason governments are delighted by these personal locator beacons is that they take the “search” out of “search and rescue.” This saves rescue agencies tens of thousands of dollars for each helicopter rescue.

Now that travelers can legally buy and use personal locator beacons, three companies: ACR Electronics, McMurdo, and Microwave Monolithics, are selling different models.

The operation of these devices is similar: safety switches need to be turned on to prevent false activation and small antennas need to be deployed.

McMurdo’s lightweight Fastfind units are available now (without GPS) for a street price of about $600 or less. Their Fastfind Plus, with an internal GPS, costs about $900.

For several years, ACR Electronics has been selling their GyPSI personal locator beacons outside the US, but now this PLB can be sold here: without GPS for under $600 and with a connection to an external GPS for about $800.

Next month, Microwave Monolithics, will be making two new tiny PLB’s available to the public: the MicroPLB without GPS will cost about $800 and the unit with internal GPS, about $1000.
Priponke
image568159x.jpg
Ta naprava oddaja signal, ki ga ujamejo sateliti in ti sporočijo lokacijo, ki jo potem lahko poiščeš s pomočjo GPS-a...
COOL....
image568159x.jpg (6.89 KiB) Pogledano 4510 krat

Uporabniški avatar
Matjaz
Tekmovalec
Prispevkov: 381
Pridružen: 22 Jan 2003, 01:00
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Matjaz » 16 Jan 2005, 19:53

Ahoj!

Na sliki je izdelana tiskanina "izgubljenega tica tozbe" predno jo obdelam z epoksijem. Manjka ji se litijeva baterija, ki je prispajkana s spodnje strani, in samolepilna skrcka..
Prikljuci se na prosti kanal, ali pa z Y kablom na enega zasedenega. "Napne" se takoj, ko dobi prvi krmilni impulz s sprejemnika. Izkljuci se ga lahko le tako, da se ta kanal drzi v enem od skrajnih polozajev, ko se izkljucuje sprejemnik.
Ce vlakec krmilnih impulzev izgine iz kakrsnegakoli razloga, se "tozba" sprozi in krici najprej na sprejemnisko baterijo, ce je, ce je ni, pa na svojo. In to se sest tednov po "dogodku". Ugasne jo sele vlakec legalnih krmilnih impulzev.
Preiskusal sem jo tako, da sem jo s fraco za ribe futrat streljal v zid deset korakov dalec. In ni utihnila....

Teza je 35g, krici glasneje od 90dB/m, zivljenska doba baterije v standby-u je 4 leta.


To je to...

Jest
Priponke
Izgubljenega tica tozba.jpg
Izgubljenega tica tozba.jpg (32.71 KiB) Pogledano 4486 krat

Uporabniški avatar
Ghostbuster
Razpravljalec
Prispevkov: 149
Pridružen: 07 Jan 2005, 19:32
Kraj: Rače - okolica mb
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Ghostbuster » 16 Jan 2005, 19:54

cool ampak drago, paše slovenija ne podpira tega


Taki piskač neodvisn od RV komponent bi se dalo naredit. Neki mam načrt za nekaj takega. Bom poiskal! Deluje pa na osnovi izgube toka na servo kablu,in ima več tipal. Ima možnost priklopa tipala na dotik. Za to bi jas kr uporabo neko malo tipko.


Lp
Freestile wind riders!!!

SlikaSlika

Ultralajt
Dr. Modelar
Prispevkov: 13454
Pridružen: 15 Nov 2004, 17:57
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Ultralajt » 16 Jan 2005, 20:48

Super Matjaž!
Zanimivo da je dretje ze zadeve tako dolgotrajno! Torej lahko iščeš model kar nekaj dni...a podatek o 90 decibelih kaže, da bi se model dalo najti tudi zelo hitro.

Dopade se mi avtonomnost naprave.

Mitja

P.S.: No, kakorkoli že, jaz bom tole svojo zadevo vseeno naredil, da vidim kako bo uporabna.

Uporabniški avatar
Ghostbuster
Razpravljalec
Prispevkov: 149
Pridružen: 07 Jan 2005, 19:32
Kraj: Rače - okolica mb
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Ghostbuster » 16 Jan 2005, 21:12

Res super Matjaž!!!

Bi lahko pokazal še spodnjo stran prosim
Freestile wind riders!!!

SlikaSlika

Slowfly
Profesor
Prispevkov: 1015
Pridružen: 11 Jun 2003, 19:04
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Slowfly » 16 Jan 2005, 21:47

@Ghostbuster

Lahko ti pokaže zraven spodnje strani še vse štiri stranske poglede , pa ti brez programa za mikrokontroler ne bo prav nič pomagalo , da bi zadevo prekopiral. 8)

Matjaž vsekakor odlično =D> , posebno všeč mi je sistem "testiranja". Sam imam podobno zadevo narejeno z ATTiny15. Dela odlično , čeprav stvarce zares še nisem potreboval.

lp Jože

Uporabniški avatar
Ghostbuster
Razpravljalec
Prispevkov: 149
Pridružen: 07 Jan 2005, 19:32
Kraj: Rače - okolica mb
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Ghostbuster » 16 Jan 2005, 21:50

vem da ne gre brez programiranja, samo pol bi narisal načrt in nekoga poiskal da mi sprogramira

Bom vprašal kolege, al pa če kdo od vas zna in lahko to naredi.

LP
Freestile wind riders!!!

SlikaSlika

Uporabniški avatar
Matjaz
Tekmovalec
Prispevkov: 381
Pridružen: 22 Jan 2003, 01:00
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Matjaz » 16 Jan 2005, 22:37

Evo.. Se slikica od spodaj...

Samo ni nic lepa, ker je voda iz akvarija zalila ploscico, pa sem potem malo prespajkal zadevo..

:lol: Drgac se da pa psa zdresirat, da jo najde.. Imajo boljsa usesa kot mi. Kwa vse ena klobasa naredi cudezev! Preverjeno :D


No Goustbaster, da ne bos prevec prjatla matrou, dam pa se program v asemblerju zraven... Pa tist, kar v disklejmerjih ponavad pise tud vela.....

LP

Jest

#INCLUDE <P12C509.INC>
TITLE "Zgubljenega ptica tozba"
LIST P=12C509
__config _MCLRE_OFF & _CP_ON & _WDT_OFF & _IntRC_OSC

PICNT equ 07h
PICNTH equ 08h
PICNTL equ 09h
BICNTH equ 0ah
BICNTL equ 0bh

DLYCNT equ 1ah
DLCNT equ 1bh
DLP equ 1ch
TMP equ 1dh
TMP1 equ 1eh
OKCNT equ 1fh
TIMER equ 30h

;********************************************************************
;*******************************;
; MAIN ENTRY POINT ;
;*******************************;
ORG 0X000
GOTO START

;*******************************;
; SETUP Etc. ;
;*******************************;
;*******************************;

START MOVLW B'01000111'
OPTION
MOVLW B'00001111'
TRIS GPIO
MOVLW B'00000000'
MOVWF GPIO

MOVLW D'2'
CALL BI

MAINLP CLRF TMP
CLRF TMR0
INCF TMR0,F
BCF GPIO,2

MOVLW D'20'
MOVWF TMP
STRTBEP MOVLW D'250'
CALL DLY100U
DECFSZ TMP,F
GOTO STRTBEP
MOVLW D'250'
CALL DLY100U

WAITRIS CLRF TMR0
INCF TMR0,F
WAITRLP BTFSC GPIO,0
GOTO RISE
ISDOWN MOVF TMR0,W
BTFSS STATUS,Z
GOTO WAITRLP
GOTO PANIKA

RISE BSF GPIO,1
MOVLW D'1'
MOVWF TMR0
ISUP MOVF TMR0,W
BTFSC STATUS,Z
GOTO PANIKA
BTFSC GPIO,0
GOTO ISUP

FALL BCF GPIO,1
MOVLW D'8'
SUBWF TMR0,W
BTFSS STATUS,C
GOTO NEXT
MOVLW D'9'
SUBWF TMR0,W
BTFSC STATUS,C
GOTO NEXT
BSF GPIO,2
INCFSZ OKCNT,F
GOTO WAITRIS
GOTO SPAT
NEXT BCF GPIO,2
CLRF OKCNT
GOTO WAITRIS

PANIKA MOVLW D'5'
CALL PI_PI
GOTO MAINLP

SPAT MOVLW D'50'
CALL BI
MOVLW D'250'
MOVWF TMP
MOVLW D'1'
MOVWF TMR0
GOOFLP MOVF TMR0,W
BTFSC STATUS,Z
DECFSZ TMP,F
GOTO GOOFLP
MOVLW D'5'
CALL BI
CLRF OKCNT
BCF GPIO,2
NOP
MOVF GPIO,W
SLEEP;*******************************;
PI_PI MOVWF TMP1

PI MOVLW D'4'
MOVWF PICNTH
MOVLW D'255'
MOVWF PICNTL
PILOOP MOVLW D'13'
CALL DLY10U
MOVLW B'00100000'
MOVWF GPIO
MOVLW D'13'
CALL DLY10U
MOVLW B'00010000'
MOVWF GPIO
DECFSZ PICNTL,F
GOTO PILOOP
DECFSZ PICNTH,F
GOTO PILOOP
CLRF GPIO

TI MOVLW D'20'
MOVWF TMP
TILP MOVLW D'250'
CALL DLY100U
DECFSZ TMP,F
GOTO TILP

DECFSZ TMP1,f
GOTO PI
RETLW 0

BI MOVWF BICNTH
MOVLW D'255'
MOVWF BICNTL
BILOOP MOVLW D'30'
CALL DLY10U
MOVLW B'00100000'
MOVWF GPIO
MOVLW D'30'
CALL DLY10U
MOVLW B'00010000'
MOVWF GPIO
DECFSZ BICNTL,F
GOTO BILOOP
DECFSZ BICNTH,F
GOTO BILOOP
CLRF GPIO
RETLW 0
;********************************;

DLY100U MOVWF DLYCNT
DECFSZ DLYCNT,F
GOTO DL100LP
GOTO D100EN
DL100LP MOVLW D'32'
MOVWF DLP
D100LP DECFSZ DLP,F
GOTO D100LP
DECFSZ DLYCNT,F
GOTO DL100LP
NOP
NOP
D100EN MOVLW D'30'
MOVWF DLP
D100EL DECFSZ DLP,F
GOTO D100EL
RETLW 0

;*******************************;

DLY10U MOVWF DLYCNT
DECFSZ DLYCNT,F
GOTO DL10LP
GOTO D10EN
DL10LP GOTO AAA
AAA GOTO BBB
BBB GOTO CCC
CCC NOP
DECFSZ DLYCNT,F
GOTO DL10LP
GOTO DDD
DDD NOP
RETLW 0
D10EN NOP
RETLW 0

;*******************************;ERROR_LOOP
SLEEP
END
Priponke
Zgubljenega tica tozba dwn.jpg
Zgubljenega tica tozba dwn.jpg (32.44 KiB) Pogledano 3532 krat

s57ra
Razpravljalec
Prispevkov: 148
Pridružen: 29 Nov 2004, 10:32
Kraj: pod Vremščico

Iskanje modela ob 8 zjutraj

Odgovor Napisal/-a s57ra » 26 Jan 2005, 09:55

Živjo,
Matjaževa elektronika je čisto cool, še boljša pa pasja ideja.

Ampak Ultralajtova ideja okoli budilke je še super, edino kar je zgrešil je to, da je budilko podiral. Enostavno nastaviš jo na 8 zjutraj in to je to,
nobenega softwara, dodatne elektronike...

lp, s57ra

Ultralajt
Dr. Modelar
Prispevkov: 13454
Pridružen: 15 Nov 2004, 17:57
Kontakt:

Re: Iskanje modela ob 8 zjutraj

Odgovor Napisal/-a Ultralajt » 26 Jan 2005, 10:47

s57ra napisal/-a:Živjo,
Matjaževa elektronika je čisto cool, še boljša pa pasja ideja.

Ampak Ultralajtova ideja okoli budilke je še super, edino kar je zgrešil je to, da je budilko podiral. Enostavno nastaviš jo na 8 zjutraj in to je to,
nobenega softwara, dodatne elektronike...

lp, s57ra
He, he! Dobra ti je tale!! :D :D

Samo moja budilka je bila FUČ, samo jaz namesto v kanto za smeti take tehnične stvari mečem v svojo delavnico, da potem enkrat (ali nikoli) doživijo reinkarnacijo. Kot je moj stari ata rekel-, "Čez sedem let ti lahko vse prav pride, tudi crknjena miš! Če ne za drugega, jo lahko vržeš mačku!" :D :D :D

Si predstavljam ekipo modelarjev v bregu, kako mirno stojijo vsak ob svojem drevesu, nakar nesrečni modelar reče: "fantje! Sedaj pa malo posluha! Ura je osem in sedajle se bo oglasila budilka! Gajba piva prvemu ki jo najde!"

LP Mitja

P.S.: Zakaj se moj fotostrip ne nadaljuje? Ker nisem vešč lotanja, sem izgleda skuril vezje in ne dela več. Sedaj ne vem kako naj pokvarim novo budilko, da žena ne bo nič posumila? #-o

Uporabniški avatar
rock
Freak
Prispevkov: 596
Pridružen: 28 Avg 2001, 01:00
Kraj: Celje
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a rock » 26 Jan 2005, 13:00

Mita,
tale z budilko je res dobra... :lol:

Drugače so pa "free flight" modelarji opremljeni z iskalci modelov... Vsi vemo kako "poceni" in dragoceni so "free flight" modeli, tako da je vsak od njih opremljen z "neko zadevico", ki oddaja signal.... Modelar, kateremu je modl odneslo izven vidnega polja, ga išče z "napravico" ki ta signal lovi.... Vse skupaj je zelo podobno "žolnam", ki jih uporavljajo turni smučarji... oziroma tekmam "šromarjev" lov na lisico.....

mogoče bo pomagalo in bo kak "free flight"-ar zadevo predstavil.... baje ni drago in se vse da izdelati v domači delavnici...

lp, rok

s57ra
Razpravljalec
Prispevkov: 148
Pridružen: 29 Nov 2004, 10:32
Kraj: pod Vremščico

Iskanje modela brez piskača

Odgovor Napisal/-a s57ra » 26 Jan 2005, 15:15

Ja, obstaja še ena možnost za iskanje, namreč vsak sprejemnik ima tudi lokalni oscilator na določeni frekvenci. Pri Graupnerju je to 455kHz nižje od sprejemne frekvence. V radiju nekaj 10m bi se ga verjetno dalo slišati, če seveda še deluje. Ravno včeraj sem šraufal en rx in na dokaj gluhem spektralcu je bil ta LO lepo viden. Bom se za hec malo poigral in probal domet z običajnim skenerjem.
Seveda se z malo dodatne tehnike da poiskat tudi signal ki ga s prostim ušesom ne slišimo več, in sicer tako, da peljemo nf na PC-ja z zvočno kartico in z dsp-jem prežvečimo tistih par kilohercov...

LP, s57ra

s57ra
Razpravljalec
Prispevkov: 148
Pridružen: 29 Nov 2004, 10:32
Kraj: pod Vremščico

Domet sprejemnika

Odgovor Napisal/-a s57ra » 27 Jan 2005, 08:54

.. sem poizkusil, in kot sem predvideval je lokalni oscilator sprejemnika solidno močan, in je na 50m razdalje brez težav slišen na SSB sprejemniku.
Kako zadeva na spektralnem analizatorju se lepo vidi:
Slika

Signal je od graupnerjevega R700 na 78. kanalu. Je pa res, da boljši kot je sprejemnik manj je tega signala...

Vsekakor pa se mi zdi, da da je rešitev čisto drugje. Vsekakor bi z modelom potrebovali dvosmerno komunikacijo, torej da gor pošiljaš komande nazaj pa dobiš telemetrijo (alarm napetosti, višina ...). Zelo preprosta je rešitev z LPD napravicami na 400MHz, ki se jih z zelo malo truda da dodelat v ta namen. Napravica ki je spodaj na sliki stane v paru ca 60EUR, ima pa že funkcijo CALL, deluje pa s 3 NiMH 750mAh na sstandby tudi dva dni.. Teža črevesja je vsega skupaj 34g. Samo priklopiš preprosto alarm funkcijo na CALL tipko in imaš mnogo več kot samo iskanje izgubljenega modela...
še slika:

Slika

razmišljajte..

LP, s57ra

Uporabniški avatar
Matjaz
Tekmovalec
Prispevkov: 381
Pridružen: 22 Jan 2003, 01:00
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Matjaz » 27 Jan 2005, 09:35

He he.... :D

Tole sem cakal...

Ja, samo hudic je, da med kresom ponavadi sprejemnik ugasne zaradi splosne selitve elektricne robe proti nosu letala.

Sicer pa razmisljeno ;)

LP

Jest

Uporabniški avatar
Kroko
Tekmovalec
Prispevkov: 445
Pridružen: 05 Apr 2004, 19:15
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Kroko » 27 Jan 2005, 09:40

Kaj pa je to LPD? Kako se temu reče še drugače, da bom lahko malo poguglov.

Uporabniški avatar
Matjaz
Tekmovalec
Prispevkov: 381
Pridružen: 22 Jan 2003, 01:00
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Matjaz » 27 Jan 2005, 11:05

LPD?

To je otroska walkie-talkie igraca na 433MHz, 10mW, ~60 kanalov, glih en tolk resna, kokr nase vrle naprave... Domet do prvega vogla, isci pa kar pod LPD ;)

LP

Jest

s57ra
Razpravljalec
Prispevkov: 148
Pridružen: 29 Nov 2004, 10:32
Kraj: pod Vremščico

LPD - PMR

Odgovor Napisal/-a s57ra » 27 Jan 2005, 13:17

Ja, sem avtomatsko zapisal LPD čeprav gre v bistvu za PMR ..
Razlika je v dometu, izdelavi in nekaj malega MHz..; z veliko gotovostjo lahko trdim da je domet PMR ravno tolikšen
ali celo večji od naših komand. Naprave so presenetljivo dobro sestavljene na prvi pogled je črevesje kakovostnejše od npr MC-12.., se pa dajo dobiti tudi izredno miniaturne izvedenke (oblika ure ipd..).

Primarni namen bi vsekakor bil telemetrija.

Za kreširane izgubljene modele pa je Matjaževa varianta gotovo najboljša alternativa. Težava nastane, če model izgubimo, in nimamo vgrajene "Izgubljenega ptiča tožbe".. takrat lahko pridejo v poštev metode z iskanjem sprejemnika (die Pille danach).

No, na temo PMR računam neke reči napraviti, bom kaj objavil ko končam.. več bo slabega vremena, prej bo narejeno!

LP, s57ra

Odgovori

Vrni se na