Omejitev napetosti

Pogovori o splošni elektroniki, vezjih, usmernikih, samogradnjah, itd.

Moderator: mucek

Odgovori
verby
Začetnik
Prispevkov: 9
Pridružen: 23 Nov 2004, 21:55

Omejitev napetosti

Odgovor Napisal/-a verby » 29 Nov 2004, 23:39

Helo

Imam 3 Konion celice (10.8 v) iz njih pa bi najraje izvlekel 9.6 ali 9.8 V
kal naj uporabim za omejit napetost...diodo?...katera bi bila primerna za to...tok ki bo tekel skozi je okoli 15 do 17 amp max...in se to v intervalih, se pravi ne bo neprekinjen....

PeterP
Tekmovalec
Prispevkov: 279
Pridružen: 19 Dec 2001, 01:00
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a PeterP » 30 Nov 2004, 07:47

Tega vsaj da bi jaz vedel nihče ne počne.
Zakaj pa potrebuješ tistih 9,7V?
Elektrika je edina k___, k se ne pusti šlatat pa še plačat jo morš!

mucek
Freak
Prispevkov: 499
Pridružen: 09 Avg 2003, 22:42
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mucek » 30 Nov 2004, 08:17

Hmm, tudi mene zanima zakaj točno taka napetost.
Drugače pa imajo 3S LiPo celice ko so polne napetost 12,6 V. Pod 9 V pa naj jih ne bi spravljal. Dalo bi se napetost zbijat z diodami, a se precej grejejo in so v bistvu čista izguba. Nameravaš to imeti za motor?

Lp, Grega

PeterP
Tekmovalec
Prispevkov: 279
Pridružen: 19 Dec 2001, 01:00
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a PeterP » 30 Nov 2004, 12:15

Tako je!
Če je za motor pol se bol splača drug motor nabavit ali pa blokirat regulator da ne se ne odpre do konca!
Elektrika je edina k___, k se ne pusti šlatat pa še plačat jo morš!

verby
Začetnik
Prispevkov: 9
Pridružen: 23 Nov 2004, 21:55

Odgovor Napisal/-a verby » 30 Nov 2004, 22:02

Ta zadeva je za Airsoft pusko in imam problem ker ne stlacim notr celic (8 komadov) Konionke so kot nalasc za notr samo imajo 1 volt prevec in mi potem ROF (rate of fire) prevec zraste, tako da trpi gearbox (zobniki) in motor

ne vem ce bi se dioda prevec grela ker gre za kratkotrajen tok (ko sprozis rafal) recimo max 5 sekund pa se to ne na enkrat...

rabim samo oznako diode, ostalo bom naredil sam

PeterP
Tekmovalec
Prispevkov: 279
Pridružen: 19 Dec 2001, 01:00
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a PeterP » 01 Dec 2004, 07:40

Probaš lahk z diodami sej če jih boš pa skuril pa kaj pol boš pa zamenal!

Veži 2 diodi zaporedno, s tem boš dobil padec cca 1,2V.
Elektrika je edina k___, k se ne pusti šlatat pa še plačat jo morš!

verby
Začetnik
Prispevkov: 9
Pridružen: 23 Nov 2004, 21:55

Odgovor Napisal/-a verby » 01 Dec 2004, 14:32

aha

a ves mogoce oznako diode...da ne bom su u stacuno in reku dejte mi uno diodo za 1.2 v zmanjsam napetost :)

hvala ze vnaprej

seba
Freak
Prispevkov: 505
Pridružen: 15 Okt 2001, 01:00
Kraj: cerknica

Odgovor Napisal/-a seba » 01 Dec 2004, 15:17

Oznaka diode je lahko ZY1.2,ZTE1.2,BZX(pa stevilka za tok)C1.2 ali pa samo BZX1.2 in 1V2, kar pomeni 1Volt pa se 2.

To so oznake za Zener diode.

LP Seba

verby
Začetnik
Prispevkov: 9
Pridružen: 23 Nov 2004, 21:55

Odgovor Napisal/-a verby » 01 Dec 2004, 17:47

Najlepsa hvala za pomoc!!!

tomzi
Razpravljalec
Prispevkov: 131
Pridružen: 20 Nov 2004, 21:14
Kraj: Hoče
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a tomzi » 02 Dec 2004, 17:33

tole ne bo vredu, zener dioda ti tu ne bo pomagala...
ti moraš vezat zaporedno dve močnostni diodi...
recimo kaj takega:

http://www.semiconductors.philips.com/a ... RIES_2.pdf

lp
tomzi
Nebo je črno, Zemlja je modra. J. Gagarin.

****************
Tomzijev page:

http://tomzi.org

PeterP
Tekmovalec
Prispevkov: 279
Pridružen: 19 Dec 2001, 01:00
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a PeterP » 03 Dec 2004, 07:59

Tako kot opisano malo prej zener diode niso primerne za te zadeve!
Uporabiti moraš močnostne diode, kar pomeni da izračunaš ali oceniš max. tok.
Greš v štacuno po možnosti HTE (kjer so bol človeški) in rečeš rabim navadno diodo za tak tok. Oziroma v tvojem primeru sta to dve diodi vsaka po 0,6V.
Elektrika je edina k___, k se ne pusti šlatat pa še plačat jo morš!

Uporabniški avatar
spaca157
Tekmovalec
Prispevkov: 444
Pridružen: 15 Nov 2004, 19:00
Kraj: Polzela

Odgovor Napisal/-a spaca157 » 04 Dec 2004, 12:34

Kar se tiče navadnih diod ima vsaka padec 0,6v tam šele začne prevajati, zato je pomembno da bo zdržala 15A ali pak koliko imaš A. To se pravi da na vsaki diodi izgubiš 0,6V in več ko jih boš zveza zaporedno manjša bo napetost ,če jih bo pa vezal vzporedno bojo pa več toka prevajale. Če v trgovini ne dobiš npr. 18A daj dve 10A vzporedno. Je pa tudi problem kaj bo ko bo napetost padla na baterijah! Regler ti bo prekmalu izklapljal.
Leti vse kar dober vržeš !!

verby
Začetnik
Prispevkov: 9
Pridružen: 23 Nov 2004, 21:55

Odgovor Napisal/-a verby » 04 Dec 2004, 21:27

Evo Mr. XXX, ki je Dr. elektrotehnike mi je svetoval in se malce potrudil zame in ven dobil tole resitev: BYW77-100

js pojma nimam kaj to je ampak baje da v stacuni vejo :lol:

Odgovori

Vrni se na