rezanje stiropora

Pogovori o splošni elektroniki, vezjih, usmernikih, samogradnjah, itd.

Moderator: mucek

Odgovori
Uporabniški avatar
bober
Razpravljalec
Prispevkov: 68
Pridružen: 05 Nov 2007, 19:00

rezanje stiropora

Odgovor Napisal/-a bober » 10 Dec 2007, 19:40

Kakšne žice uporabljate za rezanje stiropora (kakšna upornost...)?

Pri napetosti 5V jeklena žica noče rezati, cekas pa se sploh noče segreti. Ko pa sem poskusil na 12V pa sem skuril napajalnik :cry:

lp 8)

Uporabniški avatar
plohl
Freak
Prispevkov: 509
Pridružen: 19 Maj 2007, 15:23

Odgovor Napisal/-a plohl » 10 Dec 2007, 20:02

pozdravljeni

normalno da ne bo šlo rezati z jekleno žico!! doma malo poglej pri strarih električnih grelnikih "kuhalnikih" tam notri imaš žico ki jo rabiš za rezanje stiropora, imeti pa še moreš transformator ali na kaj misliš to priključiti?
Sovražnik tvojega sovražnika je tvoj prijatelj!

Uporabniški avatar
bober
Razpravljalec
Prispevkov: 68
Pridružen: 05 Nov 2007, 19:00

Odgovor Napisal/-a bober » 10 Dec 2007, 20:03

Imam predelan računalniški napajalnik (200W).

Uporabniški avatar
bober
Razpravljalec
Prispevkov: 68
Pridružen: 05 Nov 2007, 19:00

Odgovor Napisal/-a bober » 10 Dec 2007, 20:08

Pa tudi z jekleno žico sem probal, pa se je segrela, samo rezat ni hotela...

Uporabniški avatar
plohl
Freak
Prispevkov: 509
Pridružen: 19 Maj 2007, 15:23

Odgovor Napisal/-a plohl » 10 Dec 2007, 20:30

ja kot sem napisal najdeš v kuhalnikih al pa če imaš kaki fen tam notri tudi imaš žarilno žico tista bo vredu
Sovražnik tvojega sovražnika je tvoj prijatelj!

Uporabniški avatar
KolarModelar
Freak
Prispevkov: 994
Pridružen: 19 Okt 2007, 15:52
Kraj: Letuš
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a KolarModelar » 10 Dec 2007, 20:31

V Conradu prodajajo uporovno žico, različnih uporovnih vrednosti.

Uporabniški avatar
airforce
Profesor
Prispevkov: 1015
Pridružen: 27 Okt 2006, 12:13
Kraj: Kranj

Odgovor Napisal/-a airforce » 10 Dec 2007, 20:31

Živjo

Ali pa struna za kitaro, pa glej da ne bos uzel najlonskih :wink: 0,8mm
Lep pozdrav
Medard

Uporabniški avatar
letalko
Tekmovalec
Prispevkov: 264
Pridružen: 13 Mar 2006, 17:25
Kraj: PREBOLD
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a letalko » 10 Dec 2007, 20:45

živjo

jaz pa uporabljam žico od varilnega aparat"migvar"debeline 0,8mm

lp,ales

Uporabniški avatar
bober
Razpravljalec
Prispevkov: 68
Pridružen: 05 Nov 2007, 19:00

Odgovor Napisal/-a bober » 10 Dec 2007, 20:54

Kakšne upornosti pa naj bo žica??? #-o

Uporabniški avatar
KolarModelar
Freak
Prispevkov: 994
Pridružen: 19 Okt 2007, 15:52
Kraj: Letuš
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a KolarModelar » 10 Dec 2007, 21:17

Mislim, da bi se dalo, zračunati po formuli Tok = napetost / upornostjo ==> I = U/R ; Pa potem enačbo obrneš tko, da dobiš upore. Pa na napajalniku imaš napisano Volte in koliko amperov ima izhod napajalnika.

Evo primer: Či enačbo obrneš je R=U/I, sam ne vem kolk maš voltov pa amperov tk da bom dau kr iz mojga 200W napajalnika. Torej 5voltov deliš z 6amperim in dobiš 0.8333 Ohmov.

Uporabniški avatar
jernejc
Razpravljalec
Prispevkov: 136
Pridružen: 13 Okt 2003, 14:57
Kraj: Novo mesto

Odgovor Napisal/-a jernejc » 10 Dec 2007, 21:37

plohl napisal/-a:pozdravljeni

normalno da ne bo šlo rezati z jekleno žico!!
[-X


Jeklena žica 0.5 mm iz jedra bovdna dela, da je kaj. :lol:
Prednost jeklene žice je v tem, da se bistveno manj razteza, pa precej bolj jo lahko napneš. Treba jo je le primerno napajat npr toroid 200VA, 10V in primeren regulator.
Rezultat so res čisti rezi!
Jernej

Uporabniški avatar
zmelly
Razpravljalec
Prispevkov: 60
Pridružen: 04 Feb 2005, 22:36
Kraj: Logatec

Odgovor Napisal/-a zmelly » 10 Dec 2007, 21:50

Torej če hočeš rezati z jekleno žico, ki je v bistvu boljša rešitev, nujno poleg napajalnika potrebuješ tudi regulator. Zato da napajalnika ne skuriš!! Če pa regulatorja nimaš, pa je najenostavneje kupiti uporovno žico, ki pa jo lahko priklopiš direktno na transformator, računalniški napajalnik ali nekaj tretjega. Paziti moraš le na dolžino!

LP, Darko

legenda
Tekmovalec
Prispevkov: 285
Pridružen: 21 Nov 2004, 20:53
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a legenda » 10 Dec 2007, 23:04

Ni težko uspeti. Razumeti zakaj je mnogo težje.

Uporabniški avatar
dinko
Freak
Prispevkov: 772
Pridružen: 04 Okt 2006, 00:40
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a dinko » 10 Dec 2007, 23:17

¸fantje....komplicerate....da bolj nebi mogli...
vzames 0.5-1mm debelo cekas žico (uporovna žica)

jst mam sicer za napajanje te žice 9 A Variak 0-220V

in se zadeva lepo natavi na napetost kakšno rqabiš glede na dolžino žahe....seveda če je žica daljša rabiš več če je krajša rabiš manj


LP

Alex
Tekmovalec
Prispevkov: 235
Pridružen: 13 Mar 2002, 01:00
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Alex » 11 Dec 2007, 09:12

dinko, a variak pa NI kompliciranje?

LP Alex
Več glav več ve!

Uporabniški avatar
dinko
Freak
Prispevkov: 772
Pridružen: 04 Okt 2006, 00:40
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a dinko » 11 Dec 2007, 09:32

manj kot vse ostalo.... priklopis in dela...pa še za kaj drugega ga lahko uporabiš....ne vem kje je tu kompliceranje

jst sem preden sem nabavil ta varijak.... sem prej skuru ene 4 računalniške usmernike...

Uporabniški avatar
jernejc
Razpravljalec
Prispevkov: 136
Pridružen: 13 Okt 2003, 14:57
Kraj: Novo mesto

Odgovor Napisal/-a jernejc » 11 Dec 2007, 14:37

zmelly napisal/-a:Torej če hočeš rezati z jekleno žico, ki je v bistvu boljša rešitev, nujno poleg napajalnika potrebuješ tudi regulator. Zato da napajalnika ne skuriš!! Če pa regulatorja nimaš, pa je najenostavneje kupiti uporovno žico, ki pa jo lahko priklopiš direktno na transformator, računalniški napajalnik ali nekaj tretjega. Paziti moraš le na dolžino!

LP, Darko
Darko, kompliciraš!
Vzameš toroidni trafo in regulator za luč pa je. Regulator služi za nastavljanje optimalne temperature. Jaz sem doma enega našel, pa toroid je pobran od "ne vem več kje", pa sem vse skupaj zmetal brez stroškov.
Če bi šel vse kupt, bi morda koštalo cca 50 eur.
Bolj simpl je že težko.
Še en razlog zakaj jaz uporabljam jekleno žico je ta, da se sredina žice, ki je v času rezanja v stiroporu precej manj hladi. Pri cekasu je to bolj izrazito...na zunanjih straneh zažari, v sredini stiroporja je pa prehladna.
Jernej

Ultralajt
Dr. Modelar
Prispevkov: 13455
Pridružen: 15 Nov 2004, 17:57
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Ultralajt » 11 Dec 2007, 15:03

jernejc napisal/-a:Še en razlog zakaj jaz uporabljam jekleno žico je ta, da se sredina žice, ki je v času rezanja v stiroporu precej manj hladi. Pri cekasu je to bolj izrazito...na zunanjih straneh zažari, v sredini stiroporja je pa prehladna.
Jernej
Nekatere industrijske rezalne naprave imajo vpihavanje zraka na žico, ki gleda ven iz stiropora, da se prepreči njeno pregrevanje.

Če imate cekas žico, ne sme nikoli zažareti. Če zažari, se ji lastnosti spremenijo in se potem samo še nateguje kot čigumi....

Slowfly
Profesor
Prispevkov: 1015
Pridružen: 11 Jun 2003, 19:04
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Slowfly » 11 Dec 2007, 15:26

...
Zadnjič spremenil Slowfly, dne 12 Dec 2007, 13:24, skupaj popravljeno 3 krat.

Uporabniški avatar
jernejc
Razpravljalec
Prispevkov: 136
Pridružen: 13 Okt 2003, 14:57
Kraj: Novo mesto

Odgovor Napisal/-a jernejc » 11 Dec 2007, 15:36

Ultralajt napisal/-a:
jernejc napisal/-a:Še en razlog zakaj jaz uporabljam jekleno žico je ta, da se sredina žice, ki je v času rezanja v stiroporu precej manj hladi. Pri cekasu je to bolj izrazito...na zunanjih straneh zažari, v sredini stiroporja je pa prehladna.
Jernej
Nekatere industrijske rezalne naprave imajo vpihavanje zraka na žico, ki gleda ven iz stiropora, da se prepreči njeno pregrevanje.

Če imate cekas žico, ne sme nikoli zažareti. Če zažari, se ji lastnosti spremenijo in se potem samo še nateguje kot čigumi....
Ko sem enkrat posodil to svojo žago kolegu, je gor pritrdil cevke za infuzijo, nataknil na kompresor od hladilnika in je pihalo po žici. Deluje.

Uporabniški avatar
Matjaz
Tekmovalec
Prispevkov: 381
Pridružen: 22 Jan 2003, 01:00
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Matjaz » 11 Dec 2007, 23:48

Kaj pa temperaturna karakteristika?

ceco2
Razpravljalec
Prispevkov: 94
Pridružen: 04 Feb 2007, 18:03

Odgovor Napisal/-a ceco2 » 14 Maj 2008, 20:32

Naj mi kdo pokaže primerno napravo za transfprmiranje toka iz te strani:
www.conrad.si
Seveda za rezanje stiropora, da ne pozabim. Sprašujem tako, ker sam nimam pojma. Hodim na Ekonomski faks in to so posledice :lol:

Uporabniški avatar
Matjaz
Tekmovalec
Prispevkov: 381
Pridružen: 22 Jan 2003, 01:00
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Matjaz » 15 Maj 2008, 00:11

ceco2 napisal/-a:Naj mi kdo pokaže primerno napravo za transfprmiranje toka iz te strani:
www.conrad.si
Seveda za rezanje stiropora, da ne pozabim. Sprašujem tako, ker sam nimam pojma. Hodim na Ekonomski faks in to so posledice :lol:
Ja klinc.. A da je tako hudo??? Ampak dekan je pa modelar :D To steje

Trafo pa odvisen od zice. Kaksno zico mislis uporabit?

LP

ceco2
Razpravljalec
Prispevkov: 94
Pridružen: 04 Feb 2007, 18:03

Odgovor Napisal/-a ceco2 » 15 Maj 2008, 07:04

Tega pa nisem vedo, ampak nevem če misliš Mariborski epf?
Ja mislo sem navadno uporovno žico, ki jo pač dobiš pri conradu, zdaj pa nevem točno debeline(tisto ko je najboljša :lol:).

Uporabniški avatar
Andreo29
Freak
Prispevkov: 661
Pridružen: 13 Avg 2007, 20:43
Kraj: Nova Gorica

Odgovor Napisal/-a Andreo29 » 15 Maj 2008, 07:09

Jaz uporabljam žico iz starega sušilca za lase in industrijski tranformator 24V/6.3A (običajno ga uporabljajo za napajanje luči, kjer bi lahko bil možen dotik žic - npr. avtomehaniki ipd.). Meni dela super - sem že zrezal nekaj kril.
Andreo
Slika

Odgovori

Vrni se na