Rezanje stiropora - izdelava žage itd.

Vse o modelarskem orodju in obdelavi različnih materialov

Moderatorji: brejker, Krist

Re: Rezanje stiropora - izdelava žage itd.

OdgovorNapisal/-a Ibis » 01 Mar 2012, 22:47

Jaz imam na CNC-jki kantal 0,7mm. Kantal je predviden za izdelavo grelcev in se enakomerno greje po celotni dolžini. Regulacija je pulzno širinska in zato lahko nastavim vedno enako temperaturo žice. Tak regulator je najenostavneje naredit z AVR-jem, ki ima PWM regulator že not, le močnostni FET je treba dodati. Če pa dodaš še LCD maš popolno kontrolo nad gretjem (0-100%).

LP, Igor
Ne glede kolk avijonov sem usadu, noben ni hotu na nov zrast
Uporabniški avatar
Ibis
Razpravljalec
 
Prispevkov: 58
Pridružen: 15 Nov 2005, 14:13
Kraj: Podgorje pri Kamniku

Re: Rezanje stiropora - izdelava žage itd.

OdgovorNapisal/-a majkl » 07 Jun 2012, 06:24

Ne zajebavaj se z kakimi strunami in cekasi, verjemi sem preizkusil vse. Daleč najboljša je NiCr žica ki ima v primerjavi z ostalimi zelo majhen raztezek, dobiš pa jo v Conrad trgovini v BTC-ju. Je tudi zelo močna zato jo lahko vredu napneš, seveda pa še vedno rabiš žago z napenjalcem ki kompenzira raztezanje žice med segrevanjem.
Žago sem izdelal z meterskega bosch alu profila ka koncih pa dodal nihajne ročice - na eni strani med njima žica, na drugi pa nekaj meterskih elastik (isti patent kot so imele prve ročne žage za les).
majkl
Razpravljalec
 
Prispevkov: 54
Pridružen: 15 Avg 2011, 14:42

Re: Rezanje stiropora - izdelava žage itd.

OdgovorNapisal/-a Bruc:) » 28 Jan 2013, 13:18

Da malo osvežimo temo...:D

Doma imam napajalnik od PC-ja predelan kakor velevajo navodila iz foruma... Uporabljat ga želim za žago za stiropor... je 420W in kot veste imam na voljo 5V in 12V izhod...

Zasledil sem 100 varjant različnih žic, napajalnikov napetosti tokov itd...

Prosil bi nekoga da mi pove preverjeno varianto (kakšna žica ter dolžina) da bi lepo delalo na tem napajlniku... cekas, jeklena, debelina, dolžina in na katero voltažo. Želja bi bila nekje 100cm dolžine rezanja...

Hvala in lep pozdrav...
Smo strojniki, in smo barabe:)
Bruc:)
Razpravljalec
 
Prispevkov: 170
Pridružen: 14 Mar 2005, 14:40
Kraj: Sežana-Ljubljana

Re: Rezanje stiropora - izdelava žage itd.

OdgovorNapisal/-a nejc_l_m » 26 Mar 2013, 19:54

Jaz se tudi zanimam za izdelavo žage prosim za kakšne nasvete pa slike kako ste to izvedli.
LP Nejc
Uporabniški avatar
nejc_l_m
Razpravljalec
 
Prispevkov: 115
Pridružen: 28 Dec 2011, 08:52
Kraj: Makole

Re: Rezanje stiropora - izdelava žage itd.

OdgovorNapisal/-a errhec » 26 Mar 2013, 22:37

Ne vem če lahko prilepim, če ne smem naj moderator pobriše link.

Tukaj je kako se naredi žago za stiropor in podobne materiale.

http://www.modelarstvo.si/modelarstvo/zlozljiva_zaga_za_rezanje_stiropora.html
errhec
Začetnik
 
Prispevkov: 9
Pridružen: 04 Mar 2013, 12:01

Re: Rezanje stiropora - izdelava žage itd.

OdgovorNapisal/-a oldtimer 65 » 31 Mar 2013, 14:22

nejc_l_m napisal/-a:Jaz se tudi zanimam za izdelavo žage prosim za kakšne nasvete pa slike kako ste to izvedli.
LP Nejc


tole je moja žaga za stiropor- ta na sliki ima rezalno dolžino 55cm, imam pa podobno z rezalno dolžino 120cm za večje stvari. Uporabljam jekleno nerjavečo žico 0.6mm.

Glede samega napajalnika predlagam (če nimaš pri roki primernega usmernika), da za začetek izbereš dimmer za razsvetljavo- ga priklopiš na primar transformatorja moči 60-80W/24V, in akcija se lahko začne :whistle: ...
Priponke
stirožaga.jpg
stirožaga.jpg (122.89 KiB) Videno 3445 krat
oldtimer 65
Razpravljalec
 
Prispevkov: 147
Pridružen: 14 Jul 2012, 14:10
Kraj: Ljubljana

Re: Rezanje stiropora - izdelava žage itd.

OdgovorNapisal/-a nejc_l_m » 02 Apr 2013, 12:29

Super hvala se bom lotil zadeve.
Če mi kaj nebo šlo se bom pa na tebe obrno če lahko?

Hvala
LP Nejc
Uporabniški avatar
nejc_l_m
Razpravljalec
 
Prispevkov: 115
Pridružen: 28 Dec 2011, 08:52
Kraj: Makole

Re: Rezanje stiropora - izdelava žage itd.

OdgovorNapisal/-a mihec87 » 09 Maj 2013, 18:05

Kateri material običajno uporabljate za šablone?
Modelarji smo kot trobentice,ko skopni sneg ter pride pomlad, pokukamo na plano..
mihec87
Dr. Modelar
 
Prispevkov: 3846
Pridružen: 24 Jan 2005, 18:57
Kraj: Velenje

Re: Rezanje stiropora - izdelava žage itd.

OdgovorNapisal/-a LaKi206 » 09 Maj 2013, 22:06

Jaz uporabljam 3mm lesonit (brez oblog). Mehak za rezanje, ne dela trsk, se lepo šmirgla in je poceni. Zadeva se mi zdi odlična za te namene, če pa kdo ve za kaj boljšega pa naj napiše.
“Once you have tasted flight, you will forever walk the earth with your eyes turned skyward, for there you have been, and there you will always long to return.” - Leonardo da Vinci
Uporabniški avatar
LaKi206
Razpravljalec
 
Prispevkov: 117
Pridružen: 25 Okt 2010, 13:31
Kraj: Ljubljana

Re: Rezanje stiropora - izdelava žage itd.

OdgovorNapisal/-a savec » 27 Jun 2013, 15:43

Pozdravljeni, pred časom mi je crknil en trafo 24V / 1A, zdaj pa sem si dobil enega, ki da tudi podobno napetost ven (29V) ter 2.5A, kar pa je preveč toka za rezanje stiropora. Zanima me kak potenciometer naj zvežem gor da bi lahko reguliral tok? Sam nimam kaj dosti izkušenj z elektriko, tako da bi prosil za pomoč. Gledam na strani Conrad, da bi enega naročil, pa če kdo lahko priporoča? Oziroma ali obstaja kakšna druga možnost?

http://www.conrad.si/Vrtljivi-potenciom ... 40_0241710


lep pozdrav, Denis
savec
Začetnik
 
Prispevkov: 42
Pridružen: 03 Avg 2011, 20:29
Kraj: Dokležovje (Prekmurje)

Re: Rezanje stiropora - izdelava žage itd.

OdgovorNapisal/-a manpower » 28 Jun 2013, 14:13

Sam s pot. ne bo šlo morš nardit stabilizator... nastavljiv usmernik.
Lej tukaj je en res dober ga uporabljam že kar nekaj časa.
http://electronics-lab.com/projects/pow ... index.html
Bolje biti pameten in zaskrbljen, kot pa neumen in nasmejan!
Uporabniški avatar
manpower
Freak
 
Prispevkov: 629
Pridružen: 27 Jun 2009, 19:59
Kraj: Okolica KRANJA

Re: Rezanje stiropora - izdelava žage itd.

OdgovorNapisal/-a savec » 28 Jun 2013, 15:03

lahko daš kaksni link iz kaksne spletne trgovine? kaksne slo, oz kje drugje v evropi ali magari iz kitajkse (dx,.. ) ?
savec
Začetnik
 
Prispevkov: 42
Pridružen: 03 Avg 2011, 20:29
Kraj: Dokležovje (Prekmurje)

Re: Rezanje stiropora - izdelava žage itd.

OdgovorNapisal/-a manpower » 28 Jun 2013, 17:10

http://www.ic-elect.si/
Tu nabavi robo in si ga sestavi.
Lahko kupiš že narejenega sam je cena kar visoka:
http://www.ic-elect.si/b2c/search/?sear ... g=usmernik
Bolje biti pameten in zaskrbljen, kot pa neumen in nasmejan!
Uporabniški avatar
manpower
Freak
 
Prispevkov: 629
Pridružen: 27 Jun 2009, 19:59
Kraj: Okolica KRANJA

Re: Rezanje stiropora - izdelava žage itd.

OdgovorNapisal/-a mihec87 » 28 Jun 2013, 17:49

Z ebay dobiš 24v 1A napajalnik za ceno šesterčka če ne rabiš nastavljivega.
Modelarji smo kot trobentice,ko skopni sneg ter pride pomlad, pokukamo na plano..
mihec87
Dr. Modelar
 
Prispevkov: 3846
Pridružen: 24 Jan 2005, 18:57
Kraj: Velenje

Re: Rezanje stiropora - izdelava žage itd.

OdgovorNapisal/-a savec » 28 Jun 2013, 20:05

mah, imam doma 4 napajalnike :) ampak so vsi 24V in pa 2 imata po 2.2 izhodnega toka, 2 pa po 4A. Zdaj iscem samo cenejso varianto, kako tok zmanjšati, ker glih imam šablone vse ven izrezane, stirpor je pripravljen, samo pravega trafa ni :D sicer pa ne rabim nekaj za neven kako dolgo, pač neka poceni varianta kaksnega vezja, oz pač nekaj s čim bom reguliral tok toliko da izrežem dele, potem pa naj magari crkne :)
savec
Začetnik
 
Prispevkov: 42
Pridružen: 03 Avg 2011, 20:29
Kraj: Dokležovje (Prekmurje)

Re: Rezanje stiropora - izdelava žage itd.

OdgovorNapisal/-a LaKi206 » 28 Jun 2013, 22:00

Ajajaj fantje, v življenju se je kdaj pa kdaj treba tud znajt, pa mal logike uporabit. Vse kar rabite je majhna lesena deska, caa 20 žebljev (5cm), ene krokodilčne in 1m uporovne žice s katero režete stiropor.
(klik na sliko)
Slika
Zadeva se med delovanjem segreje na isto temperaturo kot rezalna žica zato pazljivost ni odveč.
“Once you have tasted flight, you will forever walk the earth with your eyes turned skyward, for there you have been, and there you will always long to return.” - Leonardo da Vinci
Uporabniški avatar
LaKi206
Razpravljalec
 
Prispevkov: 117
Pridružen: 25 Okt 2010, 13:31
Kraj: Ljubljana

Re: Rezanje stiropora - izdelava žage itd.

OdgovorNapisal/-a manpower » 29 Jun 2013, 07:56

Lej stabilizator če ga narediš sam stane okol 6€, trafo ma pa vsak star radio itd.....
In je zadeva fenomenalna.
Treba se je znajdt, sam vedno uporabim boljšo varno varianto.....
Elektronika staba je pa tako enostavna da ga naredi vsak lajk sploh če imaš vse na slikcah razloženo....
Tisti ki pa ni vešč izdelavi nej pa pač kupi in da denar....
Bolje biti pameten in zaskrbljen, kot pa neumen in nasmejan!
Uporabniški avatar
manpower
Freak
 
Prispevkov: 629
Pridružen: 27 Jun 2009, 19:59
Kraj: Okolica KRANJA

Re: Rezanje stiropora - izdelava žage itd.

OdgovorNapisal/-a savec » 30 Jun 2013, 19:53

LaKi206, sem probal tvoj način, in zadeva funkcionira :) tako da hvala ta nasvet :)
savec
Začetnik
 
Prispevkov: 42
Pridružen: 03 Avg 2011, 20:29
Kraj: Dokležovje (Prekmurje)

Re: Rezanje stiropora - izdelava žage itd.

OdgovorNapisal/-a lukacuk » 29 Dec 2014, 21:00

Pozdravljeni,

Mogoče kdo pozna koga, ki ima doma rezalnik stiroporja? Bi ga potreboval za natančen razrez kosa z višino malo pod 50 cm za testiranje ustreznosti oblike nekega izdelka.
Uporabnika fogl sem kontaktiral prek YouTube-a, a zaenkrat še ni odgovoril.

Najlepša hvala! Lp, Luka
lukacuk
Začetnik
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 28 Dec 2014, 16:40

Re: Rezanje stiropora - izdelava žage itd.

OdgovorNapisal/-a 2R » 10 Feb 2015, 20:42

Ibis napisal/-a:Jaz imam na CNC-jki kantal 0,7mm. Kantal je predviden za izdelavo grelcev in se enakomerno greje po celotni dolžini. Regulacija je pulzno širinska in zato lahko nastavim vedno enako temperaturo žice. Tak regulator je najenostavneje naredit z AVR-jem, ki ima PWM regulator že not, le močnostni FET je treba dodati. Če pa dodaš še LCD maš popolno kontrolo nad gretjem (0-100%).

LP, Igor


Mene zanima tale zadnji stavek, ko omenjaš da se enostavno doda LCD za kontrolo.
Imam prav tako narejeno regulacijo pulzno širinsko, vendar mi ni uspelo zadeve priklopit na LCD. Uspelo pa mi je na analogni kazalčni instrument.
Ali lahko kaj več poveš o tej varianti?

LP2R
www.modelarstvo.si
Modelarstvo je ustvarjalen hobi - ne nakupovanje
Uporabniški avatar
2R
Freak
 
Prispevkov: 836
Pridružen: 12 Jan 2005, 10:23
Kraj: Sr. Dobrava pri Kropi

Re: Rezanje stiropora - izdelava žage itd.

OdgovorNapisal/-a robar » 11 Feb 2015, 14:56

Verjetno je varianta z analognim instrumentom boljša, ker kazalec ne more slediti pulzom in zato kaže srednjo vrednost toka ali napetosti. Če pa uporabiš digitalni instrument, bo ta poskušal slediti pulzom in bo ves čas letal gor in dol.
Lp
robar
Tekmovalec
 
Prispevkov: 279
Pridružen: 13 Dec 2008, 17:42
Kraj: Škofja Loka

Re: Rezanje stiropora - izdelava žage itd.

OdgovorNapisal/-a 2R » 11 Feb 2015, 15:06

Res je, LCD voltmeter tudi dela s svojo frekvenco, zato ima zakasnitev meritve in številke skačejo gor in dol.
Analogni inštrument sicer lepo dela, vendar se vseeno skoraj zanemarljivo kazalec trese, vendar to sploh ni moteče.

LP2R
www.modelarstvo.si
Modelarstvo je ustvarjalen hobi - ne nakupovanje
Uporabniški avatar
2R
Freak
 
Prispevkov: 836
Pridružen: 12 Jan 2005, 10:23
Kraj: Sr. Dobrava pri Kropi

Re: Rezanje stiropora - izdelava žage itd.

OdgovorNapisal/-a Fido » 11 Feb 2015, 15:53

Če AVR skrbi za PWM kontrolo FET-a, potem tudi "ve" kakšen je trenuten Duty-cycle , ki ga enostavno pošlje na LCD (recimo 2x16 znakovni ali pa na LCD Nokie 5110). Ta dva sta najpogosteje uporabljena. Lahko se uporabi tudi RC filter, ki PWM zgladi, preko ADC-ja pa se pomeri kakšna je trenutna napetost. Še bolj enostavna varianta je timer 555, ki se ga lahko uporabi kot PWM "dajalnik" in tako ni potrebe po programiranju, tukaj pa LCD potem odpade..
Uporabniški avatar
Fido
Razpravljalec
 
Prispevkov: 195
Pridružen: 09 Jul 2008, 14:04
Kraj: Črnomelj

Re: Rezanje stiropora - izdelava žage itd.

OdgovorNapisal/-a 2R » 11 Feb 2015, 16:10

Mene je zanimala le varianta kako pulzno širinski signal pretvorit v LCD prikaz od 1 do 99%.
Izvor signala ni pomemben.

LP2R
www.modelarstvo.si
Modelarstvo je ustvarjalen hobi - ne nakupovanje
Uporabniški avatar
2R
Freak
 
Prispevkov: 836
Pridružen: 12 Jan 2005, 10:23
Kraj: Sr. Dobrava pri Kropi

Re: Rezanje stiropora - izdelava žage itd.

OdgovorNapisal/-a Odisej » 17 Apr 2015, 11:53

Iz napačne smeri gledaš... najlažje je narediti takole:
-> vzameš MCU (arduino recimo), potenciometer, lcd, mosfet

napišeš program, kjer delaš:
NastavljenaVrednost = analogRead(Potenciometer); // ponavadi dobiš tu vrednost 0 - 1024

Izhod = map(NastavljenaVrednost, 0, 1024, 0, 255); //izhod PWM recimo da sprejema 0-255, kjer 0 pomeni off, 253 pa 100% dutycicle

LCDprint(map(NastavljenaVrednost, 0, 1024, 0, 100); // vredost v procentih


[seveda... če boš delal pa z analogno elektroniko PWM regulacijo, malo težje dobiš to informacijo...]

Jaz imam regulacijo narejeno tako, da na en izhod pošiljam PWM na mosfet, na drugega pa pošljem isti PWM in z njim dimmam ledico. Kar je zgolj za indikacijo ali je prižgano ali ne, ter na "uč", kako močno, povsem dovolj! Za ekzaktno informacijo imam pa vezano takle merilnik, ki mi ves čas prikazuje tok, napetost in moč na žici :)

http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... 5_TFT.html
Slika
Uporabniški avatar
Odisej
Freak
 
Prispevkov: 609
Pridružen: 06 Jul 2005, 17:00
Kraj: Vrhnika

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Izdelava in dodelava modelarskega orodja

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov