Rezanje stiropora - izdelava žage itd.

Vse o modelarskem orodju in obdelavi različnih materialov

Moderatorji: brejker, Krist

Rezanje stiropora - izdelava žage itd.

OdgovorNapisal/-a TECHNiC » 04 Nov 2006, 09:09

Poglej v TIM, številka 6, februar 2006. :D :D
LP, Tomaž
Uporabniški avatar
TECHNiC
Freak
 
Prispevkov: 542
Pridružen: 16 Nov 2004, 14:14
Kraj: Senovo

OdgovorNapisal/-a frcac » 05 Nov 2006, 08:43

Internet je zakladnica podatkov. Prvi zadetki na googlu so

http://webpages.charter.net/rcfu/ConstG ... mWing.html
http://members.fortunecity.co.uk/slmohr/rcinterest2.htm
http://www.rcfaq.com/ANSWERS/modelbuild ... utting.htm

... pa tudi kakšen TIM, FMT ali kaj podobnega bi bilo dobro polistati.

#-o

(al pa vsi pričakujejo vse na pladnju pa da pride kdo še krila odrezat in s sabo prinese pico in hladno pivo)
frcac
Freak
 
Prispevkov: 453
Pridružen: 22 Dec 2003, 17:06
Kraj: Godovič

OdgovorNapisal/-a Svetelj » 23 Maj 2007, 14:24

ali bi za napajanje vroče žiče lahko uporabili ŠMI - šolski malonapetostni izvor ?? uporabljajo ga šole pri laboratorijskih poizkusih! ali bi šlo?
Modelarstvo je pač drag špas [-X :roll: :lol:

35 Mhz, ch 61, 79
Šenčur
Uporabniški avatar
Svetelj
Razpravljalec
 
Prispevkov: 139
Pridružen: 06 Apr 2006, 16:15
Kraj: Šenčur pri Kranju

OdgovorNapisal/-a andrej007 » 23 Maj 2007, 15:17

Svetelj napisal/-a:ali bi za napajanje vroče žiče lahko uporabili ŠMI - šolski malonapetostni izvor ?? uporabljajo ga šole pri laboratorijskih poizkusih! ali bi šlo?

Pomoje da bi lahko saj jih na šolah uporablja jo za rezanje stiroporja.
Modelarstvo je droga ,ki škoduje predvsem finančnemu stanju odvisnika :lol: :roll: :lol:


lp Andrej
Uporabniški avatar
andrej007
Profesor
 
Prispevkov: 1222
Pridružen: 06 Okt 2006, 12:43
Kraj: Domžale

OdgovorNapisal/-a Rommel » 18 Jan 2009, 19:52

a kdo mogoče ve kje se lahko dobi kašen ŠMI oziroma nekaj podobnega ?

lep pozdrav
Uporabniški avatar
Rommel
Začetnik
 
Prispevkov: 9
Pridružen: 17 Nov 2005, 20:33

OdgovorNapisal/-a Rok K. » 18 Jan 2009, 20:18

Pozdravljeni

če bi malo nazaj prebral bi ugotovil kaj pomeni ŠMI (šolski malonapetostni izvor) tega lahko njdeš v šolah. Drugače pa če želiš segreti žico za rezanje stiropora ali stirodurja, lahko uporabiš adapter ki ima izhodno napetost 16V in 625 mah....s tem bi lahko grel 90cm čice od fena. Meni je uspelo, za to sem uporabil adapter od tiskalnika.

LP Rok
Glej, glej! Pa bo le poletelo!
Rok K.
Tekmovalec
 
Prispevkov: 376
Pridružen: 04 Nov 2008, 12:49
Kraj: Vrtovin

OdgovorNapisal/-a stipe » 24 Feb 2009, 01:52

Ker mi je zmanjkalo cekasa, ki je bil kupljen še v Jugi, potrebujem alternativo.
Koliko watov je optimalna vrednost za meter rezalne žice?
Ali bi lahko nekdo pomeril koliko ohmov ima meter jeklene žice-0,8mm?
Na voljo imam predelan pc napajalnik, ki ima 5A na 12V liniji. Bi bilo dovolj za 70 do 75 cm jeklene žice?
Lep pozdrav
Uporabniški avatar
stipe
Tekmovalec
 
Prispevkov: 232
Pridružen: 01 Avg 2005, 19:40
Kraj: Velenje

OdgovorNapisal/-a mucek » 24 Feb 2009, 09:29

Mislim, da bo jeklena žica potegnila preveč toka (in kot se mi zdi, bo računalniški napajalnik ugasnil, ker bo mislil, da je v kratkem stiku).
Drugače pa ja - se da rezati tudi z jeklenimi žicami, so uporabljali kitarske in klavirske strune za to. Vendar preko transformatorja in z zelo nizko napetostjo (več točnih podatkov ne vem).

Lp, Grega
mucek
Freak
 
Prispevkov: 508
Pridružen: 09 Avg 2003, 22:42
Kraj: Ljubljana

Cekas !

OdgovorNapisal/-a Rusjan » 24 Feb 2009, 09:35

LP, Uroš !
Uporabniški avatar
Rusjan
Freak
 
Prispevkov: 687
Pridružen: 09 Dec 2005, 22:41
Kraj: Lesce

OdgovorNapisal/-a Vsenafarbos » 24 Feb 2009, 09:52

stipe napisal/-a:Ker mi je zmanjkalo cekasa, ki je bil kupljen še v Jugi, potrebujem alternativo.
Koliko watov je optimalna vrednost za meter rezalne žice?
Ali bi lahko nekdo pomeril koliko ohmov ima meter jeklene žice-0,8mm?
Na voljo imam predelan pc napajalnik, ki ima 5A na 12V liniji. Bi bilo dovolj za 70 do 75 cm jeklene žice?



Doma imam žago z 1m 0.8mm jeklene žice. Priklopil sem sicer na napajalnik, ki zmore na 5V 20A. Napajalnik ima prigrajen tudi števec in ta je takoj po priklopu pokazal špico slabih 9A, ko se pa žica segreje pa pade na vrednost nekje med 6-7A.


LP, K
Uporabniški avatar
Vsenafarbos
Razpravljalec
 
Prispevkov: 79
Pridružen: 19 Nov 2004, 23:50
Kraj: Sodražica-Radovljica

OdgovorNapisal/-a gas » 24 Feb 2009, 10:36

Katera žica je bolj primerna, cekas ali jeklena?
lp Dominik

vse se da, če se ti da
Uporabniški avatar
gas
Freak
 
Prispevkov: 468
Pridružen: 11 Feb 2008, 11:24
Kraj: Cerkvenjak

OdgovorNapisal/-a tadej mlakar 007 » 24 Feb 2009, 11:02

gas napisal/-a:Katera žica je bolj primerna, cekas ali jeklena?


mislim da je cekas žica boljša,a tudi sam imam na žagi jekleno žico nekje 120cm,žaga pa služi svojemu namenu :D
Vsak dan :-({|= kurcu!
tadej mlakar 007
Tekmovalec
 
Prispevkov: 379
Pridružen: 16 Feb 2008, 23:24
Kraj: Vukojebina

OdgovorNapisal/-a fogl » 24 Feb 2009, 11:55

Takole jaz režem stiropor 8)
lp, klemen
Uporabniški avatar
fogl
Razpravljalec
 
Prispevkov: 76
Pridružen: 13 Mar 2007, 07:33
Kraj: Radovljica

OdgovorNapisal/-a bonagode » 24 Feb 2009, 14:21

Mr. Klemen!
Samo za informacijo, z katerim SW pa delaš ???
LP, Bostjan
bonagode
Razpravljalec
 
Prispevkov: 136
Pridružen: 08 Nov 2006, 20:48
Kraj: Litija

OdgovorNapisal/-a stipe » 24 Feb 2009, 16:08

mucek napisal/-a:Mislim, da bo jeklena žica potegnila preveč toka (in kot se mi zdi, bo računalniški napajalnik ugasnil, ker bo mislil, da je v kratkem stiku).
Drugače pa ja - se da rezati tudi z jeklenimi žicami, so uporabljali kitarske in klavirske strune za to. Vendar preko transformatorja in z zelo nizko napetostjo (več točnih podatkov ne vem).

Lp, Grega


Nekajkrat sem tudi sam uporabil kitarske strune, a se mi zdi to slaba izbira, ker se zelo pogosto trgajo in rjavijo.

Rusjan kje najdem cenik oz. koliko bi stalo ene 10-15 m metrov cekasa?
Kako poteka naročanje?
Lep pozdrav
Uporabniški avatar
stipe
Tekmovalec
 
Prispevkov: 232
Pridružen: 01 Avg 2005, 19:40
Kraj: Velenje

OdgovorNapisal/-a fogl » 25 Feb 2009, 07:26

bonagode napisal/-a:Samo za informacijo, z katerim SW pa delaš ???

Stroj krmili EMC.
lp, klemen
Uporabniški avatar
fogl
Razpravljalec
 
Prispevkov: 76
Pridružen: 13 Mar 2007, 07:33
Kraj: Radovljica

OdgovorNapisal/-a legenda » 25 Feb 2009, 18:13

Uporabljam jekleno nerjavečo- inox žico 0.6mm na 120cm loku.Dobavljiva v vseh Bau.....ih, pakirana v svitke pa 17m. Cena ugodna.
Ni težko uspeti. Razumeti zakaj je mnogo težje.
legenda
Tekmovalec
 
Prispevkov: 285
Pridružen: 21 Nov 2004, 20:53
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Jernej_ » 04 Mar 2009, 12:36

"Cekas" žico različnih karakteristik (debelina, upornost/m) imajo tudi pri Conradu (upam, da se ne ponavljam). Uporabne so skoraj vse po vrsti, posebno, če ima napajalnik možnost nastavitve izhodne napetosti. Če izberemo z malo občutka (ali s poskušanjem), tudi tokovi niso "strašni". Imam manjšo žago, ki jo poganja 4,5 V baterija.
Klemen, odlična stvar - vse čestitke! J
Jernej_
Začetnik
 
Prispevkov: 35
Pridružen: 26 Feb 2008, 13:44
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a tezo.x5x » 12 Maj 2009, 14:33

fogl kako si naredil ta cnc
Uporabniški avatar
tezo.x5x
Tekmovalec
 
Prispevkov: 248
Pridružen: 23 Apr 2009, 13:20
Kraj: Zg.Brnik

OdgovorNapisal/-a gregorH » 18 Jul 2011, 09:03

Kaj pravite na idejo, če bi za napajalnik vzel kar regler za brezkrtačnika in žico priklopil na 2 pola? Moč bi pa lahko nadziral kar preko gasa na komandi? Zdi se mi še najmanj kompliciranja pa še poljubno dolžino žice bi lahko priklopil :)
gregorH
Začetnik
 
Prispevkov: 10
Pridružen: 09 Feb 2011, 12:59

OdgovorNapisal/-a T0RN4D0 » 18 Jul 2011, 10:14

Krtačni krmilnik, pa bo šlo.
Fly it like you stole it!
Uporabniški avatar
T0RN4D0
Dr. Modelar
 
Prispevkov: 2991
Pridružen: 15 Feb 2010, 20:40
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a darc42 » 20 Feb 2012, 18:41

Mene pa zanima z čem imate narjeno regulacijo? :D
Uporabniški avatar
darc42
Začetnik
 
Prispevkov: 43
Pridružen: 09 Nov 2010, 13:04
Kraj: Miklavž

Re: Rezanje stiropora - izdelava žage itd.

OdgovorNapisal/-a T0RN4D0 » 20 Feb 2012, 19:40

Jst s krokodilčkom. :whistle:
Fly it like you stole it!
Uporabniški avatar
T0RN4D0
Dr. Modelar
 
Prispevkov: 2991
Pridružen: 15 Feb 2010, 20:40
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a darc42 » 20 Feb 2012, 19:55

Tudi jaz sem že to probal vendar bi nekaj bolj "finega".
Uporabniški avatar
darc42
Začetnik
 
Prispevkov: 43
Pridružen: 09 Nov 2010, 13:04
Kraj: Miklavž

Re: Rezanje stiropora - izdelava žage itd.

OdgovorNapisal/-a T0RN4D0 » 20 Feb 2012, 20:09

Priskrbi si usmernik z regulacijo voltaže in toka. :)

Pogooglaj za laboratorijski usmernik, jih boš našel v trgovinah z elektrotehničnim materialom.
Fly it like you stole it!
Uporabniški avatar
T0RN4D0
Dr. Modelar
 
Prispevkov: 2991
Pridružen: 15 Feb 2010, 20:40
Kraj: sevnica

Naslednja

Vrni se na Izdelava in dodelava modelarskega orodja

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov