Stran 1 od 1

Osnovnošolska sekcija

Objavljeno: 01 Jan 2013, 22:07
Napisal/-a Aleks
Predlagam po vzoru Klubske sekcije ustanovitev Osnovnošolske sekcije.
Namen sekcije bi bil, da se predstavljajo modelarski krožki po osnovnih šolah. Prepričan sem, da bi tehnični kulturi v Sloveniji dali malo dodatnega zagona ter marsikaterega nadobudneža usmerili v tehnične poklice.
Modelarski krožki bi se med seboj primerjali, izmenjevali projekte, rodilo bi se kakšno srečanje ali tekmovanje. Mladi bi na forumu dobili veliko znanja, forum bi jim dal veliko idej in zagona. Starejši bi na forumu malo potrpeli v dobro mlajših. Ker bi bili moderatorji svojih forumov učitelji modelarskega krožka, kakšnih velikih problemov ne bi bilo. Prevzamem tudi moderatorstvo za dobro te ideje.

Re: Osnovnošolska sekcija

Objavljeno: 01 Jan 2013, 23:07
Napisal/-a brejker
Podpiram.

Re: Osnovnošolska sekcija

Objavljeno: 01 Jan 2013, 23:09
Napisal/-a miharix
Priznam ideja zveni tudi meni mamljivo... .

Čeprav nisem ravno prepričan, da bi ravno cilji, ki si jih navedel, dali kak dodatni zagon tehnični kulturi v Sloveniji, oziroma povečal zanimanje mladih za tehnične smeri.
Kdor pozna ta forum je že malo zainteresiran za tehniko. ZOTK-a pa že od nekdaj vsako leto prireja tekmovanja za mlade OŠ modelarje, ki si želijo tekmovalosti.

Se pa strinjam, da bi digitalno podkrepljeno sodelovanje samih mentorjev lahko morebiti res posledično pozitivno vplivalo na mladih,
zlasti z namenom koordinirat (kolegi/ce prosim ne mi zamerit) tistih potencialnih mentorjev/ic, ki zaradi svojega šibkega znanja o modelarstvu na svoji šoli še ne izvajajo modelarskega krožka.
Tako, da če bi se v ta namen v sekciji izvajale koordinirane skupne gradnje modelov primernih za tekmovanja ZOTK-e, se ustrezno pravočasno obvestilo šole,... . Bi ideja res lahko obrodila sadove.


V kolikor se sekcija ustvari se tudi sam javljam za somoderatorja ;)

ps: če že na spletu obstaja kaka živeča e-povezava(forum,mailing lista,news group...) mentorjev OŠ modelarstva SLO, bi bil hvaležen za info.

Re: Osnovnošolska sekcija

Objavljeno: 02 Jan 2013, 16:30
Napisal/-a Aleks
Pred davnimi leti sem hodil na tekmovanja ZOTK. Srečanja modelarjev so bila samo tisti dan tekmovanja.
Forum bi omogočil stalne kontakte, primerjanja med krožki, tudi večjo tekmovalnost v pripravi modelov na sama tekmovanja.
Po drugi strani večina dela v modelarskih krožkih na osnovnih šolah ni namenjenih tekmovanjem ZOTK.
Preko foruma sem prepričan, da bi bi prišlo do več kontaktov med osnovnimi šolami v isti regiji ali sosednjih krajih.
Skratka dalo pozitivni pospešek vsem oblik dejavnosti. Upam, da se do predloga opredelijo administratorji.

Re: Osnovnošolska sekcija

Objavljeno: 05 Jan 2013, 01:38
Napisal/-a Buschi
Hm, kot mentor zadevo podpiram, čeprav v moji sekciji, C1, poleg Murske Sobote ne tekmuje skoraj noben.
In z mentorji omenjnega kraja se pa nebi pečal...zakaj, pa kdaj drugič(oz tisti ki ste kadarkoli poskusili v C1 veste zakaj).

Je pa res, da upada splošno zanimanje mladih za tehniko. Ravno to sredo mi je ''odletel'' še en učenec: pa zakaj bi to delal, je treba žagat, pa brusitm kitati, lepiti, barvati...meni se to ne da! Kljub pregovarjanju, da smo verjetno eni redkih na svetu, ki v tem merilu delamo makete in da si drugo leto lahko sam izbere, maketo kateregakoli vozila, ga ni več spravilo k pameti.

Moje mnenje za upad je tole:
-nasplošno kleščenje tehničnega pouka z smeri naše ljube vlade
-bojazen učiteljev in ravnateljev pred tožbami zaradi poškodb
-nasplošno Evropa ni več ''proizvodna celina'' , ampak bolj servisna(katere stvari se še pa sploh proizvajajo v Evropi) in kot takšna upad oz ukinjane določenih tehničnih smeri v srednjih šolah
-starši so po večini cele dneve v službi in v bistvu otroke vzgaja internet in televizija(če imaste otroka v višji stopnji ga povprašajte, koliko njegovih sošolcev ima očeta, kateri skupaj z njim ustvarja v delavnici. Na vasi, ko so kmetije in hiše, kjer ima praktično vsaka delavnico, se otroka še da malo motivirati, kako pa to zgleda v mestih, si pa niti ne predstavljam).

Re: Osnovnošolska sekcija

Objavljeno: 05 Jan 2013, 01:52
Napisal/-a Aleks
V naši šoli (krožku hodi že drugi sin) najprej naredijo čoln Jaka, potem projekt po želji ali skupinski projekt.
Letos je naval tolikšen, da imajo tedenski turnus.
Če pogledamo tvojo galerijo, so v njej izredni izdelki, dokaj zahtevni. Že če bi te izdelke predstavili v svojem podforumu, bi bilo kaj za videti.

Re: Osnovnošolska sekcija

Objavljeno: 05 Jan 2013, 08:56
Napisal/-a mihec87
Buschi hude makete samo za nekoga ki mu maketarstvo ni zanimivo zna res biti dolgočasno saj po izdelavi gredo na polico pa konec..

Re: Osnovnošolska sekcija

Objavljeno: 05 Jan 2013, 14:38
Napisal/-a Buschi
Narejene so po pravilniku Zotke za kategorijo C1, se pravi merilo 1:10. Modeli so vozni, sicer res samo naravnost.

Re: Osnovnošolska sekcija

Objavljeno: 13 Jan 2013, 16:03
Napisal/-a miharix
PING...

Je kaj novega ali bo to spet en neuslišan predlog?


@Buschi C1 (MČ1) ali D1 (avti) ? No kakor koli, kaj res tako nizko zanimanje?
Sam poznam za to kategorijo le način izdelave iz moje OŠ (OŠ III MS, J.H.)
, in zaenkrat si še ne upam lotevat take zahtevnosti z mojo skupinco.


@Aleks, izdelajo 2 modela na leto?
Lahko mogoče spremeniš prvi post tako, da bo možno anonimno glasovanje?

Re: Osnovnošolska sekcija

Objavljeno: 13 Jan 2013, 16:11
Napisal/-a Aleks
Tudi jaz upam, da se do predloga opredelijo administratorji.

@miharix Prvi model je standardni začetek za vse, potem pa po želji.

Re: Osnovnošolska sekcija

Objavljeno: 13 Jan 2013, 16:15
Napisal/-a Phoinix
Pa je kdo kontaktiral administratorja?

Re: Osnovnošolska sekcija

Objavljeno: 13 Jan 2013, 16:18
Napisal/-a Aleks
Nihče. Pričakoval sem, da to nit administrator občasno prebere.

Re: Osnovnošolska sekcija

Objavljeno: 13 Jan 2013, 16:23
Napisal/-a Phoinix
Če bi bral, bi se že oglasil. Bom posredoval povezavo.

Re: Osnovnošolska sekcija

Objavljeno: 14 Jan 2013, 10:28
Napisal/-a saso
Zdravo,

brez težav dodamo novo sekcijo. Dogovorite se, kdo bo moderator in mi podatke pošljite na ZS.

Re: Osnovnošolska sekcija

Objavljeno: 14 Jan 2013, 16:37
Napisal/-a Aleks
Do sedaj sva se javila jaz in miharix. Pošiljam tudi na ZS, skupaj z okvirnimi cilji sekcije.

Predlagam, da je moderator vsakega osnovnošolskega modelarskega krožka učitelj po vzoru klubske sekcije. Na ta način dobimo resnost posameznega foruma in ustrezno moderiranje.

Namen osnovnošolske sekcije je približati znanje foruma modelarji.com osnovnošolski populaciji, povezovanje osnovnošolskih modelarskih krožkov, primerjanje njihovih projektov, ustvarjanje tekmovalnosti, vzpodbuditi njihovo druženje in tekmovalne dejavnosti na vseh področjih modelarstva. Ker se pričakuje slabša uporaba slovenščine, pri ostalih članih foruma vzpodbujati strpnost do te populacije. Vzpodbuja se učitelje modelarskih krožkov, da predstavljajo svoje projekte.

Re: Osnovnošolska sekcija

Objavljeno: 14 Jan 2013, 16:59
Napisal/-a AlesZ
Vzpodbuja se učitelje modelarskih krožkov, da predstavljajo svoje projekte.
Ker se pričakuje slabša uporaba slovenščine, pri ostalih članih foruma vzpodbujati strpnost do te populacije
Menda pa ima kako prijateljico v zbornici,da mu bo pregledala sestavek......?
Mularija pa tudi,a v šoli kar po svoje pišejo....?

Re: Osnovnošolska sekcija

Objavljeno: 15 Jan 2013, 09:11
Napisal/-a Alex 76
Sicer se tudi sam strinjam, da si modelarstvo zasluži nekoliko ustreznejše mesto, je pa vprašanje ali je to ustrezna pot.

Zadnji del sem prebral večkrat, saj sem bil po prvem branju nad vsebino, vsaj tako, kot sem jo razumel, dokaj presenečen in nisem imel občutka, da je skladna s postavljenim konceptom. Končna ugotovitev je, da obstajata dve razlagi; ali se prav neprimerno podcenjuje znanje učiteljev oziroma tistih, ki tehnične krožke na šolah vodijo, ali pa so ga odgovorni za njihovo zaposlitev krepko polomili, saj ljudje s tako pomanjkljivim znanjem nebi nikoli smeli priti v stik z otroki med njihovim učnim procesom.

Nehajmo s splošno uveljavljenim konceptom prilagajanja meril dejanskemu stanju in ne obratno, nato pa veselo jadikujemo, kako izplen ni skladen našimi pričakovanji.

Ne glede na to, kdo bo avtor prispevkov, so le ti v vsakem primeru namenjeni predvsem mladini, posledično pa tu NI PROSTORA za kakršnakoli odstopanja! V kolikor so njihovi avtorji učitelji / mentorji, je neupoštevanje zgoraj napisanega zaradi neznanja ali kakega drugega razloga zadosten razlog, da se jim zahvali za sodelovanje in naj v bodoče počnejo kaj bolj primernega njihovemu znanju ali načinu razmišljanja. V kolikor bodo avtorji mladi pa je naloga vseh, predvsem pa moderatorja, da zadeve popravi tako na tehničnem, jezikoslovnem in slovničnem področju. Mladi so del učnega procesa in vsako priložnost je potrebno izkoristiti, da se jim omogoči pridobivanje potrebnih znanj.

Če le povzamem; v kolikor si pri ostalih razdelkih avtorji lahko dovolimo nekaj svobode, v tem tega manevrskega prostora ni!


LP
Alex

Re: Osnovnošolska sekcija

Objavljeno: 15 Jan 2013, 10:29
Napisal/-a AlesZ
Mladi so del učnega procesa in vsako priložnost je potrebno izkoristiti, da se jim omogoči pridobivanje potrebnih znanj.
Mladci v zadnjem delu osnovnošolskega izobraževalnega procesa morajo obvladati vsaj nekaj pravopisa.Kvarno vplivajo pisanje raznih "sms-ov in "facebuk"debate.Vsak se lahko potrudi vsaj toliko,da je to večini razumljivo.

Re: Osnovnošolska sekcija

Objavljeno: 20 Jan 2013, 14:11
Napisal/-a Pisaneli
Aleks napisal/-a:Predlagam po vzoru Klubske sekcije ustanovitev Osnovnošolske sekcije.
Namen sekcije bi bil, da se predstavljajo modelarski krožki po osnovnih šolah. Prepričan sem, da bi tehnični kulturi v Sloveniji dali malo dodatnega zagona ter marsikaterega nadobudneža usmerili v tehnične poklice.
Modelarski krožki bi se med seboj primerjali, izmenjevali projekte, rodilo bi se kakšno srečanje ali tekmovanje. Mladi bi na forumu dobili veliko znanja, forum bi jim dal veliko idej in zagona. Starejši bi na forumu malo potrpeli v dobro mlajših. Ker bi bili moderatorji svojih forumov učitelji modelarskega krožka, kakšnih velikih problemov ne bi bilo. Prevzamem tudi moderatorstvo za dobro te ideje.
Želja se je uresničila. Zdaj pa veselo na delo. :D

viewforum.php?f=154