Osnovna pravila, formule... v aviomodelarstvu

...vaše želje o čem naj bi se pisalo
Odgovori

Ali potrebujemo novo temo?

NE!
27
54%
DA, v oddelku za začetnike
9
18%
Da, v oddelku o gradnjah
14
28%
 
Skupaj glasov: 50

pubec
Tekmovalec
Prispevkov: 291
Pridružen: 23 Avg 2007, 09:28

Osnovna pravila, formule... v aviomodelarstvu

Odgovor Napisal/-a pubec » 28 Feb 2011, 12:47

Zdravo!

Predlagal bi, da se na forumu odpre nova "sticky" tema in sicer v sekciji
"Oddelek za začetnike" ali v "Gradnja in projekti". Zadeva naj bi izgledala podobno kot "Tips&Triks", vendar naj bi vsebovala osnovne nasvete kot npr:
  • Kateri motor na kakšno letalo (razpon, teža, način letenja --> kubikaža, moč)
    Kateri propeler paše na kakšen motor
    Preračun mer 2 krakih vmere za 3 ali 4 krake propelerje
    Izračun primernih servomotorjev glede na specifikacije letala...
Vem da vse te zadeve že obstajajo nekje na forumu. Nekaj sem jih že našel, nekaj še ne. Za nekatere vem da so nekje zakopane in jih ne najdem...

Lepo bi bilo, če bi tudi te zadeve lahko našel na enem mestu, tako kot trike in nasvete pri gradnji. Sam bi temo postavil ob trike in nasvete.

Kaj menite o ideji ostali? Izpolnite anketo.

BTW:
Nekje na forumu je zakopan članek o tem kako oceniti ustrezno moč servomotorjev glede na velikost letala, krmilnih površin... Zelo dober in (po mojem mnenju) strokovno podkovan post. Če se prav spomnem v eni temi o gradnji večjega jadralca, kjer se je razpravljalo o primernih servomotorjih. Na žalost sem izgubil link, ponovno iskanje pa še ni obrodilo sadov. Če slučajno kdo ve, kje se zadeva nahaja ali pa prepozna avtorja (mislim, da tokrat ni bil Ultralajt) bi prosil, da me usmeri v pravo smer.

Uporabniški avatar
Brane
Dr. Modelar
Prispevkov: 4585
Pridružen: 15 Nov 2004, 12:30
Kraj: Moste

Odgovor Napisal/-a Brane » 28 Feb 2011, 13:21

Ob vsej raznolikosti modelarstva, sem prepričan, da je iskanje univerzalne resnice iluzija, ki bo pripeljala samo do polemik brez konca in merjenja moči posameznikov z različnimi pogledi.
Da se tovrstne brezplodne debate znajo razvleči kot jara kača, smo tu na forumu izkusili že nič kolikokrat.

Na drugi strani je še vsak, ki je na primeren način spraševal za vsak konkreten primer posebej, dobil tudi ustrezen odgovor, in to bolj konkreten, kot če bi brskal po temi s kopico univerzalnih resnic, ob večno prisotnem vprašanju in dilemi, komu verjeti in komu ne.
Kaj bo, ko se razve, da so nekatere kopije že boljše od originalov???

Uporabniški avatar
Kladu
Profesor
Prispevkov: 1306
Pridružen: 29 Mar 2005, 15:09
Kraj: Center Evrope-Šiška
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Kladu » 28 Feb 2011, 13:31

Fantek,


vprašanja oz. osnovni nasveti so teme o katerih se je na temu forumu že dosti pisalo. Mnenj je skoraj tiliko kot je prijavljenih na forumu. Pa vsak ima svoj prav.
O moči motorjev za modele je bilo že toliko diskusij, ki na koncu dostikrat niso povedale ničesar. Tudi o pravilni izbiri elise za motor je bilo tu pretolčenih že veliko tipkovnic.
Vsak izkušen modelar ima svoj pristop k reševanju navedenih problemov in tudi svoj prav. Zato se glede teh tem mnenja vedno krešejo.
Zakaj pa si preberi v knjigi g. Cajhna.

Če bi prebral prebral nekaj tem v "oddelku za začetnike" bi ugotovil, da znanje in nasvete najlažje dobiš osebno od starejših in predvsem izkušenejših modelarjev v tvoji bližini. To se nanaša na gradnjo, opremljanje in na koncu tudi letenje modela.Najboljše bi bilo postaviti forum tako, da bo začetnik v parih urah prejel vse znanje o modelarstvu in lahko začel leteti največje modele.
Samo kaj in kako pisati, da bo začetniku vse takoj jasno to bomo morali še potuhtati.


Za konec, Fantek boš moral še nakaj žgancev pojesti, da ti bodo stvari jasne. Ni vedno vse res, kar je napisano na internetu.


P.S.
To je spoznal tudi marsikateri Jan**ljubec :wink:
Davno nazaj smo na balso v vrstah čakali!!!!!!!!

pubec
Tekmovalec
Prispevkov: 291
Pridružen: 23 Avg 2007, 09:28

Odgovor Napisal/-a pubec » 28 Feb 2011, 21:25

@Brane
Nisem imel v mislih neke univerzalne resnice ampak neke usmeritve za začetnike v modelarstvu. Se pa strinjam, da se zadeva hitro lahko sprevrže v prepucavanje...
Sam pač zbiram podatke, ki se mi zdijo zanimivi na enem mestu. Pomislil sem, da bi morda tudi kakemu drugemu modelarju zadeve prišle prav. Morda res ne modelarju tvojega kova, kakšnemu začetniku pa le.
Glede odgovorov na vprašanja pa tudi ni vedno vse tako kot si napisal. Ničkolikokrat se odgovor na začetniško vprašanje glasi "Uporabi funkcijo išči". Veliko enostavneje bi bilo preizkati eno temo.
Glede prispevka, ki ga iščem pa je bil tako splošno uporabno napisan s posplošenimi funkcijami, ki so dale dober približek za začetno iskanje. Vsaj približno moč serva si dobil za svoj model.

@Kladivček
Mulo mulasti!
Res ne vem kaj takega je bilo v mojem vprašanju, da je potrebno začeti z žaljenjem. Nikjer ni govora o prepucavanju kako močen motor na avijon. Ima pa vsak motor v navodilih za uporabo navedeno kateri propelerji so primerni za uporabo z njim. Če kupiš rabljen motor brez navodil je ta podatek pač potrebno nekje poiskat. Zakaj ne bi to bilo v za to namenjeni temi na foromu? Podobnih zadev se najde še mnogo.
Že res, da ima vsak modelar svoj pristop pa vendar še moben izkušen modelar na konkretnega akrobata ni montiral mikro serva. Zgolj slučaj ali vendarle neka univerzalna usmeritev? Vprašanja, ki so izkušenemu modelarju smešna, predstavljajo začetniku velik problem. Nekateri, ki nismo bili rojeni z vso pametjo sveta, kakor ti, bi se kakšno reč radi še naučili. Ker vedno ni ob tebi izkušenega modelarja se nekateri obrnemo na forum. Baje naj bi bil med drugim namenjan tudi izmenjavi znanj. Glede na to, da na forumu sodeluje veliko izkušenih modelarjev po moje ni nerealo pričakovati tudi kakšen recept z njihove strani. Ne sekiri se Kladivček, saj tebi ni treba pisat. Tvoje obnašanje ne kaže ne na izkušenost, glede na moje dosedanje izkušnje pa na srečo tudi ne na modelarja, bolj modelarja wanabe.
Kar se tiče pa pisanja na foromu... Prvi korak bi bil že to, da bi razna kladivca nehala iskati kje lahko koga čimbolj zabijejo in bi napisala kaj konstruktivnega.
Zanimivo, kako se vedno najdejo taki, ki mislijo da so alfa in omega na nekam področju in z zaničevanjem gledajo na vse za katere le sumijo, da vedo malo manj kot sami in kako se najdejo pravi strokovnjaki, ki z nekaj preprostimi stavki pojasnijo še tako začetniško vprašanje.
Daj, Kladu, potegni si tisti štil iz riti in se obnašaj kot človek.

Pa še opravičilo ostalim udeležencem foruma, da sem se spustil na tako nizek nivo, ampak sem ravno prave volje...

Uporabniški avatar
pegasus
Dr. Modelar
Prispevkov: 2840
Pridružen: 14 Okt 2002, 01:00
Kraj: http://jure.pecar.org/prodam/index.html
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a pegasus » 28 Feb 2011, 21:40

Dejstvo ostaja - forum je za gostilniške debate, za zbirko znanja je bolj primeren wiki.

Uporabniški avatar
junge
Začetnik
Prispevkov: 17
Pridružen: 28 Feb 2011, 21:47
Kraj: CELJE
Kontakt:

TEME

Odgovor Napisal/-a junge » 28 Feb 2011, 22:15

pegasus napisal/-a:Dejstvo ostaja - forum je za gostilniške debate, za zbirko znanja je bolj primeren wiki.
Se popolnoma strinjam , samo nekateri na tem forumu pac ne morejo iz svoje koze in se ukvarjajo z tvojim dusevnim stanjem , tvojim NE znanjem , tvojim razmisljanjem , tralalalaaaaaa .............

Namesto da bi ti pomagali z konkretnim odgovorom , ze star pregovor pravi "da ni neumnih vprašanj ampak samo neumni odgovori? "


ostanite v cvetju ..............

Uporabniški avatar
T0RN4D0
Dr. Modelar
Prispevkov: 2979
Pridružen: 15 Feb 2010, 20:40
Kraj: sevnica

Odgovor Napisal/-a T0RN4D0 » 28 Feb 2011, 22:16

Problem je le v tem, da se nikomur resnem ne da zbrati teh napotkov in vzdrževati in moderirati takšne teme. Nasplošno po vseh manjših slovenskih forumih opažam iste sindrome. Začetniki vsak teden prihajajo z novimi vprašanji, starodine pa nekaj časa odgovarjajo, potem pa vsem počasi dojadi. Potem se začetnike začne pošiljat na search, s katerim ne najdeš nič , ker je forum pol enih in istih neumnih vprašanj (in odgovorov), iskalnik je pa tudi bolj osnoven. Začaran krog.

Kvalitetnih vodičev je sicer nekaj, samo so razdrobljeni povsod okoli in običajno niso ravno vodiči, ampak le izseki. Vse skupaj precejkrat brez repa in glave. Tako da predlog je že uredu, ga lahko kar začneš izvajat. Ustvari temo, poišči koristne prispevke in naredi povezave v pregledni obliki. LAhko na začetek teme, kjer so prispevki že v osnovi mišljeni kot nekakšen članek, ali pa do posameznih drobtin modrostih, ki se pojavijo na 45 strani neke zaprašene teme o letečih kolačkih.

Nekaj tem za začetnike mislim da se celo potika po forumih, pa jih nihče ne najde, tisti, ki jih najdejo, se jim pa na da prebrat ker je preveč. Kar dejansko je, če se folku ne da pridobit nekaj dodatnega znanja, ki ti povsod pride prav. Trotlziher vodičev ni, ker moraš na vsako zadevo gledat iz kar precej kotov, in če enega spregledaš hitro kaj zaserješ. In verjetno je, da bo čisti začetnik kakšno podrobnost falil tudi po tem ko bo prebral tak šnelkurs.

Kaj ti še ostane? Internacionala. Forumi, kjer se najdejo posamezniki ki se jim da spisat lepo urejene prispevke, pa tisti, ki se jim da te prispevke zbrat v preglednih temah. Spletne strani, kjer se najdejo razni informativni prispevki. Iskalniki. Ko veš kaj iščeš, poiščeš dodatne informacije od uporabnikov. Tu pravzaprav "blestijo" forumi, tudi po zaslugi prepucavanja uporabnikov. Da vidiš, koliko se navedene specifikacije razlikujejo od dejanskih, da vidiš koliko ljudi ima probleme z nekim izdelkom, da nekdo pove zakaj je en članek slab in zakaj je drug dober.


Na koncu je še vedno potrebno en kup stvari znat, ali pa nekomu zaupat. Lokalnemu modelarju, trgovcu, forumašem... Ampak ultimativnih rešitev ni, povsod sklepaš kompromise, vsi so zmotljivi in vsi te bodo vmes tudi kdaj "nategnili", tudi sam se boš. Tako ali tako le redki radi sledijo nekim začetniškim navodilom, in vsi trmasto iščemo neke bližnjice in svoje poti. Edino pravilno :)
Fly it like you stole it!

pubec
Tekmovalec
Prispevkov: 291
Pridružen: 23 Avg 2007, 09:28

Odgovor Napisal/-a pubec » 28 Feb 2011, 23:43

@Tornado
Se strinjam z napisanim. Sam pač že nekaj časa iščem podatke, za katere vem da obstajajo nekje na forumu in sem si mislil, da bi lahko komu prihranil nekaj truda, če bi jih prestavil v predlagano temo. Če bi to naredil še kdo, bi se nabralo nekaj osnovnega znanja in vsakega začetnika bi se lahko usmerilo najprej sem. Je le malo bolj humano kot da poveš da je zadrva nekje na forumu.

Sem pa tudi že našel nekaj podobnega kot sem iskal na našem forumu v internacionali. Enostavna formula s katero dobiš začetni približek moči serva. Malo so sicer enote pomešane, samo kdor vsaj približno ve kaj predstavlja mu to ne bi smelo delati problemov

Uporabniški avatar
muha
Freak
Prispevkov: 700
Pridružen: 05 Feb 2006, 18:59
Kraj: nekje vmes

Odgovor Napisal/-a muha » 28 Feb 2011, 23:46

Sam sem na anketi kliknil NE!!!

Pa vseeno vam dam uporaben link pri gradnji jadralcev...
http://www.tailwindgliders.com/Files.html#Files
Life is short.
Fly hard!!!

Uporabniški avatar
Brane
Dr. Modelar
Prispevkov: 4585
Pridružen: 15 Nov 2004, 12:30
Kraj: Moste

Odgovor Napisal/-a Brane » 01 Mar 2011, 07:47

pubec napisal/-a:@Brane
Nisem imel v mislih neke univerzalne resnice ampak neke usmeritve za začetnike v modelarstvu. Se pa strinjam, da se zadeva hitro lahko sprevrže v prepucavanje...
Sam pač zbiram podatke, ki se mi zdijo zanimivi na enem mestu. Pomislil sem, da bi morda tudi kakemu drugemu modelarju zadeve prišle prav. Morda res ne modelarju tvojega kova, kakšnemu začetniku pa le.
Glede odgovorov na vprašanja pa tudi ni vedno vse tako kot si napisal. Ničkolikokrat se odgovor na začetniško vprašanje glasi "Uporabi funkcijo išči". Veliko enostavneje bi bilo preizkati eno temo.
.
Jaz ravno nisem mnenja, da tu na forumu ni bilo napisanega že veliko uporabnega in da bi za vsako resno stvar moral brskat po wikipediji.
Tudi meni gredo na živce odgovori v stilu uporabi funkcijo išči :o Ker sem računalnisko bolj lesen jaz konkretno, s funkcijo išči, ne najdem niti svojih prispevkov, kaj šele, če bi iskal kaj, kar me zanima, pa sem kljub svoji računalniški bebavsti, že uspel spisati kak prispevek, s katerim sem komu pomagal.
Glede tvojega konkretnega vprašanja, glede servotov , bi sicer kaj napisal, a na tem velkostnem področju nisem ravno doma, pa bi raje videl da ti svetuje kdo, ki ima s podobnim modelom že konkretne izkušnje.
Je pa dejstvo, da je bilo z nespoštljivim odnosom na forumu storjene že veliko škode in se mnogim ne zdi več vredno izgubljati čas s pisanjem odgovorov.
Kaj bo, ko se razve, da so nekatere kopije že boljše od originalov???

Ultralajt
Dr. Modelar
Prispevkov: 13459
Pridružen: 15 Nov 2004, 17:57
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Ultralajt » 01 Mar 2011, 08:16

Moje mnenje je, da je na forumu zares veliko odličnih informacij, ki lahko zelo pomagajo modelarju, pri iskanju odgovorov, rešitev, izvedbe nekaterih detaljev, tehnoloških pristopov, uporabe raznoraznih gradiv, pomoči pri izbiri, nastavitvah, vgradnji opreme....
vendar je zelo težko najti pravo stvar, ker je "materiala", ki meče senco na dobre prispevke zares ogromno. V bistvu je forum en velik kup sena, kjer skoraj na vsaki drugi slamici priše "kateri model mi priporočate...", pa je zato zelo težko najti slamico, ki jo zares iščemo in prej obupamo, kot pa najdemo in zato mnogokrat kar direktno vprašamo, v upanju, da se bo nekdo spomnil odgovora ali nam postregel z linkom do ustrezne teme...

Tako kot Brane, tudi sam ugotavljam, da se mi izgubljajo celo sledi za mojimi prispevki..... #-o

Vsekakor bi bila ena "baza" zelo primerna. Ni nujno, da je ravno po izgledu Wikipedije.

Sam bi zagovarjal eno stran, kjer bi bilo nekakšno "kazalo pojmov". Ko bi kliknil nanj, bi se ti odprli linki do sorodnih tem iz foruma, in morda še kratek abstrakt zraven, da bi videl če je to to kar iščeš, še preden bi šel tja.

Ampak, kdo bo to naredil? Prostovoljnežev je zelo malo, pa še ti so dostikrat tarča nedostojnih kritik...

Tako, da bi lahko rekel: "Ja prav fajn bi bilo imeti nekaj takega, ampak, kdo bo to naredil?"

Če bi se tega lotil sam, (kazalo do tem, katere so vredne ogleda, sortirane po ključnih besedah) bi to vsekakor naredil na svoji spletni strani.

Zakaj na svoji spletni strani?
Iz enostavnega razloga, da bi imel popolno kontrolo nad tem kaj delam in bi se izognil namigom, sugestijam, kritikam, pripombam in bi s tem lahko brez polen pod nogami izpeljal zadevo, kot si bi jo zamislil in ki se bi mi zdela najbolj primerna. Namreč, kot je morda že videti z mojega pisanja na forumu, ko enkrat dobim neko idejo, sem gluh za predloge in trmasto vztrajam na svoji viziji, (kot kakšen popolni začetnik, ki hoče za prvi model Mustanga), vendar sem s svojim dosedanjim delom pokazal, da si lahko zaupam, ker je več mojih projektov poletelo v zrak, kot pa v kanto za smeti in s tem potrdilo pravilnost ideje.

Torej, ideja o eni strani ki bi pomenila hitro pot do zakladnice znanja, ki se skriva med smetmi na našem forumu, je odlična, a kot sem že rekel, treba je pljuniti v roke, ker tole ni enostaven "projekt".
Sicer star pregovor pravi : "V slogi je moč!", vendar se mi zdi, da na našem forumu ni toliko sloge, da bi lahko nekaj članov skupaj potegnilo isti voz na višji nivo.

Kapo dol junaku, ki se bo tega lotil z entuziazmom in bil pripravljen trpeti predloge in pripombe ter kritike tistih, ki so v pripombah kritikah pametovanju in nedelu doma!


Mitja

P.S.: je pa treba vedeti, da ko umre tale forum, bodo zraven umrle tudi dobre teme.... potem bo brezpredmetno vsako javkanje in žalovanje..... "Po toči zvoniti je prepozno!" anede!?

pubec
Tekmovalec
Prispevkov: 291
Pridružen: 23 Avg 2007, 09:28

Odgovor Napisal/-a pubec » 01 Mar 2011, 10:18

Brane napisal/-a: Jaz ravno nisem mnenja, da tu na forumu ni bilo napisanega že veliko uporabnega...
Nerodno sem zapisal. Vsekakor je ogromno uporabnega na forumu. Težavno je le iskanje, ker iskalnik res ni najboljši.
Je pa tudi res da vedno ista začetniška vprašanja morijo uporabnike in je vse več odgovoro v stilu uporabi Išči. Ravno zato sem mislil, da bi ena taka tema zmanjšala količino teh vprašanj, ki evidentno vse bolj nervirajo izkušene modelarje, ki trikrat na teden še odgovorijo, pri četrti ponovitvi jim pa pokne film. (Dopiščam možnost, da sem prevelik optimist in tema ne bi pripomogla k ničemur.)

pubec
Tekmovalec
Prispevkov: 291
Pridružen: 23 Avg 2007, 09:28

Odgovor Napisal/-a pubec » 01 Mar 2011, 10:39

@Ultralajt
Ti si idejo prestavil še za korak ali dva višje. Res bi bilo super in zavedam se, da bi bilo za to potrebno veliko dela, ki ga nihče ni pripravljen pravzeti nase.
Moja ideja je bolj skromna. Tema bi bila odprta v določeni sekciji foruma. Nad njo bi bdel moderator, ki bi občasno zmetal smeti v koš, za polnjenje pa bi poskrbeli vsi udeleženci foruma, ki bi ob iskanju odgovorov na svoja vprašanja na forumu ali kje drugje naleteli na objavo, ki bi se jim zdela vredna uvrstitve v sticky temo. Seveda bi bila vsebina na začetku precej borna, sčasoma pa bi lahko postala celo uporabna.
Sam skoraj že cel teden iščem nekaj odgovorov, ki vem da so nekje zakopani, ker sem jih že videl. Takrat mi niso bili aktualni, zdaj pa jih potrebujem. Vmes sem naletel na kar nekaj takih objav, ki bi bile po mojem mnenju primerne hrambe v posebni temi. Nekatere je res potrebnio sestaviti skupaj iz več odgovorov in morda malo zaokrožiti, veliko pa je tudi takih, ki bi potrebovale le copy/paste. Če bi taka tema obstajala, bi to vsekakor naredil. Če ne zaradi drugih pa zato, da bi objave čez kakšen mesec, ko bi jih spet potreboval, lažje našel.

Kot pravim. To je samo ideja. Če se še komu zdi uporabna in se najde moderator, ki bi jo prevzel pod svoje okrilje super. Če ne pač ne. Pretiranega razburjanja nad idejo pa ni potrebnega. Zase lahko poskrbim tudi brez foruma, le malo bolj skrbno, da spet ne izgubim lastnega arhiva.

Krist
Dr. Modelar
Prispevkov: 6860
Pridružen: 09 Jul 2005, 05:22

Odgovor Napisal/-a Krist » 01 Mar 2011, 11:21

prva taka uporabna tema je tips&tricks, kjer se najde kaj koristnega. Edina škoda je, da so nekateri člani foruma bolj skromni pri objavi svojih nasvetov. Pač raje dober kreg, kot pa pomagat nekomu... Ideja mi je všeč, če se lotiš, ti bom pomagal pri realizaciji, kolikor mi bo čas dopuščal in znanje.
LP Kristjan

This sentence does not have a sense...
http://kads-world.com/KADS_World/Welcome.html

Uporabniški avatar
Kladu
Profesor
Prispevkov: 1306
Pridružen: 29 Mar 2005, 15:09
Kraj: Center Evrope-Šiška
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Kladu » 01 Mar 2011, 17:06

Pubec (Fantiček, za vse ki ne razumejo narečij),

v moji več kot 30 letni modelarski karieri nisem še nobenemu modelarju odrekel pomoči, če sem le poznal odgovor. Je pa res, da najraje odgovarjam osebno na 4 ali več oči, nisem hiter tolkač po tipkovnici. Vsaka čast nekaterim na temu forumu, ki po xx-tič že tipkajo vedno podobne odgovore.
Glede na to, da ti v penziji je močno dolgčas, lahko začneš urejevati teme na temu forumu kar po vrsti.
Ne bom opisoval kaj vse sem ustvaril v tem času kajti ti niti nebi razumel.

Modelar, ki postavi tako vprašanje v "oddelek za začetnike" viewtopic.php?t=65082
res nima kompetence postavljati novo temo z nasveti. Še med Dr.modelarstva se krešejo mnenja in nimajo enakih pogledov glede tega kaj paše na posamezni model letala.
Kako bi zgledalo v novi temi: Nasveti po Ultralajt-u, pa po Brane-tu, pa po Krist-u, pa ne pozabimo ŽivNorc-a, da o Škratu ne govorimo :wink: (ostalim Dr.-jem se opravičujem, ampak že našteti nimajo istih mnenj) Sem pa prepričan, da nobeden na zna " z nekaj preprostimi stavki pojasnijo še tako začetniško vprašanje" (če te lahko citiram) ki si jih zastavil na začetku teme. Ko boš vsadil kar nekaj modelov, ti bo moje pisanje bolj jasno.


Se enkrat ponovim nasvete, do katerih sem se dokopal sam, potem se pa umaknem :wink:
1. Če si začetnik, najdi si mentorja ali pomoč na domačem letališču. To je najhitreje in najbolj sigurno. Poglej model ki leti in jasno ti je kaj modelar zna!!
2. Če nimaš časa poiskati odgovorov na internetu lahko probaš sam pa vidiš rezultat. Na napakah se pač vsi učimo. Ne pisati, da je teško kaj najti, če veš kaj iščeš hitro najdeš!
3. Ne kupuj rabljeno robo, če nimaš pojma o njej!
4. Ne piši o stvareh o katerih nimaš pojma!P.S. Malo poglej po mojih postih, morda boš našel prenekateri odgovor na svoja zastavljena vprašanja.
Se ti opravičujem za globoke bolečine, ki si jih čutil ob branju mojega posta. Resnica pač boli.
Upam, da v tvojem domu upokojencev ne bodo preveč dvignili cen, da ti bo kaj ostalo za dobre servote :wink:
Tvoja leta sem pač sklepal po tem, da me imaš za mulota. Pa hvala, ker si me tako pomladil.


P.S. 2 Oprosti, ker te kljub letom tikam ampak taka je navada med modelarji!


Lp

Tomaž
Davno nazaj smo na balso v vrstah čakali!!!!!!!!

pubec
Tekmovalec
Prispevkov: 291
Pridružen: 23 Avg 2007, 09:28

Odgovor Napisal/-a pubec » 01 Mar 2011, 21:50

Tokrakrat nisem prave volje in se ne mislim spuščat na tvoj nivo.
Priznam ti, da si se pred kakimi dvemi leti izkazal v popolnoma drugačni luči in si mi pomagal z odgovorom na zastavljeno vprašanje, zato še manj razumem tokratne izpade. Evo, tudi opravičjem se ti, ker sem zadnjič omaloževal tvoje modelarsko znanje, kjub temu, da vem za tvoj staž v modelarstvu. Še vedno pa trdim, da se zelo naduto obnašaš.

Od kod povod, da me najprej mečeš v vrtec, zdaj pa rineš med penzioniste? Kje sem zapisal, da želim urejati katerokoli temo? Kje sem se postavljal z modelarskim znanjem? Sem prvi, ki priznam, da nimam pojma in se učim. Da bi dajal nasvete mi na kraj pameti ne pade in raje kdaj kaj vprašam. Ravno to moje vprašanje, ki ga izpostavljaš je bilo povod za moje razmišljanje o novi temi, kjer bi bile po vzoru trikov in nasvetov shranjene "modelarske resnice", ki so razmetane in skrite po forumu. To ne pomeni, da bi sam kogarkoli kaj učil ampak da bi vsak modelar, ki bi med brskanjem po forumu naletel na ustrezen zapis imel možnost, da ga prestavi v to zbirko.

Če naprimer Ultralajt v neki temi "moj prvi projekt" nekemu začetniku razloži proporce jadralnega letala, je to zapis, ki si bi zaslužil mesto v "zbirki resnic". Če nekdo poda formulo po katri prideš do začetnega približka o navoru potrebnega serva, je to zapis za v zbirko, če Brane razkrije kakšno motoroznansko... Če zapis v zbirko prestaviš ti ali jaz nima nobene veze. Zapis v obeh primerih ohrani isto vrednost. Ker sem med iskanjem naletel na nekaj takšnih primerkov sem pač povprašal ali se udeležencem foruma zdi primerno da se tovrstna znanja kopičijo (ob pomoči vseh forumašev) v eni (in nikakor ne moji) temi. Glede na to, da anketa kaže na deljena mnenja očitno ideja ni čisto mimo. Bom pa brez problemov preživel, če se ideja ne ustvari in bom zanimive zapise pač zbiral v lastni zbirki.

Za konec pa še najlepša hvala za nasvete. Glede na to da ne veš ne kdo sem, ne kaj sem, ne kaj sem ustvaril, ne kako sem vključen v modelarstvo... ti toplo priporočam da se vsaj četrtega nasveta tudi sam kdaj poslužiš.

P.S. Za tikanje se ne opravičuj, ker je tak bonton na internetu, ko ne veš kdo je na drugi strani

P.S. 2 Ne boš verjel ampak kar nekaj starost foruma mi je z nekaj preprostimi stavki odgovorilo na začetniška vprašanja tako, da sem poleg točnega odgovora dobil še dodatno znanje, da v bodoče sam najdem odgovor na novo modifikacijo podobnega vprašanja. Tudi vprašanje, ki si ga izpostavil v začetniškem delu foruma ni izjema. Dolgoletni modelarski staž iz nekaterih res naredi mojstre iz nekaterih pa naduvance. Resnično upam, da sem te zdaj že drugič dobil na levi nogi, ker si ob prvem kontaktu pustil bistveno boljši vtis.

P.S. 3 Pubec=fant. Tvoj fantek, fantiček... v kontekstu še vedno razumem kot žalitev oz. omaloževanje.

Uporabniški avatar
junge
Začetnik
Prispevkov: 17
Pridružen: 28 Feb 2011, 21:47
Kraj: CELJE
Kontakt:

TEME

Odgovor Napisal/-a junge » 01 Mar 2011, 23:57

"Pubec " nikar se ne sekiraj , kot sem ze napisal taksnih strokovnjakov je tu gor kar nekaj !
Preidimo raje k bistvu , taksne ( ? ! ? ! ? ) pa raje spreglejmo .
Tisti ki pa upravljate ta forum (admin in podobni) , pa bi bilo dobro da bi bolj strogo drzali vajeti , in ze v kali zadusili taksna prepucavanja .
Naj ostane forum , modelarski forum !!

Ostanite v cvetju ............. :wink:

pubec
Tekmovalec
Prispevkov: 291
Pridružen: 23 Avg 2007, 09:28

Odgovor Napisal/-a pubec » 07 Mar 2011, 12:40

Gostje so zmagali s 24:21. Forum očitno ne potrebuje predlagane teme.

Hvala vsem za izraženo mnenje.

Odgovori

Vrni se na