vezava dveh BK motorjev

Debate o el. motorjih in krmilnikih.

Moderator: Coil

Odgovori
Uporabniški avatar
TopGun
Tekmovalec
Prispevkov: 440
Pridružen: 05 Okt 2005, 17:21
Kraj: Logatec

vezava dveh BK motorjev

Odgovor Napisal/-a TopGun » 14 Dec 2011, 19:22

Pozdrav,

zanima me, kako vezati dva motorja na letalu na en sprejemnik?
Vsak motor ima svojo ločeno pogonsko celico in regulator.

Probal sem že vse mogoče,ampak brez večjih uspehov. Vezal sem motorja preko Y kabla na 1 kanal in ne dela, potem sem vsak motor zase vezal na svoj kanal in sprogramiral na levo ročico komande in spet isto.

Sprejemnik ima ločeno baterijo napajanja.

Lp

Uporabniški avatar
janček
Razpravljalec
Prispevkov: 132
Pridružen: 07 Jan 2010, 21:16
Kraj: Brnik

Odgovor Napisal/-a janček » 14 Dec 2011, 19:43

Lp

Regulatorja daš na Y kabel pri obeh regulatorjih odščipneš/iztakneš rdečo žico

in priklopiš na želen kanal. Baterijo za napajanje sprejmnika pa priklopiš na

odvečen kanal na sprejmniku.
What goes up usually comes down.

Uporabniški avatar
TopGun
Tekmovalec
Prispevkov: 440
Pridružen: 05 Okt 2005, 17:21
Kraj: Logatec

Odgovor Napisal/-a TopGun » 15 Dec 2011, 07:59

Tnx,prec probam :D

Lp

P.S.: ne dela še vedno :D
Če je kej v pomoč, komanda je Futaba T12FG

Uporabniški avatar
Mipo
Dr. Modelar
Prispevkov: 3044
Pridružen: 15 Nov 2004, 11:59
Kraj: Vrtojba

Odgovor Napisal/-a Mipo » 15 Dec 2011, 11:37

janček napisal/-a:Lp

Regulatorja daš na Y kabel pri obeh regulatorjih odščipneš/iztakneš rdečo žico

in priklopiš na želen kanal. Baterijo za napajanje sprejmnika pa priklopiš na

odvečen kanal na sprejmniku.
Na enem regulatorju iztakneš rdečo žico. Razen, če je napajanje sprejemnika in servov ločeno z tretjo baterijo.

Uporabniški avatar
Bor00
Tekmovalec
Prispevkov: 428
Pridružen: 04 Mar 2007, 18:35

Odgovor Napisal/-a Bor00 » 15 Dec 2011, 12:48

Če maš Futabo 12 pol ne rabiš Y kablov reskirej 2 kanala pa v meniju zmiksej, da oba enako delata. Na enem regulatorju pa iztakni rdečo žičko kot je že blo rečeno.

Uporabniški avatar
AlesZ
Dr. Modelar
Prispevkov: 2989
Pridružen: 22 Maj 2002, 01:00
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a AlesZ » 15 Dec 2011, 14:20

Na enem regulatorju pa iztakni rdečo žičko kot je že blo rečeno.
Sprejemnik ima ločeno baterijo napajanja.
torej na obeh,razen če regulator nima BEC-a..........
Slika

Uporabniški avatar
TopGun
Tekmovalec
Prispevkov: 440
Pridružen: 05 Okt 2005, 17:21
Kraj: Logatec

Odgovor Napisal/-a TopGun » 15 Dec 2011, 15:17

Hmmm, zdej sem probal že vse možne kombinacije in ne dela. Za preverjanje sprejemnika sem uporabil identičen drug sprejemnik (če je mogoče prvi pokvarjen) in nič. Probal sem z iztaknjeno 1 in 2 rdečo žico na regulatorjih, z obema priklopljenima, s sprejemniškim paketom in brez njega...komando sem preprogramiral na 2 motorja...nič.

Edini uspeh sem dosegel na servotesterju, na katerem sem uporabil Y kabel na katerem so bili vsi poli iz regulatorja priključeni (tut rdeči) in dela BP s pogonskimi celicami, ko ta Y kabel preklopim na sprejemnik ne dela sploh nič.

drugi uspeh sem pa dosegel na sprejemniku da sem priklopil na Y kabel regulatorje z vsemi priklopljenimi poli (tut rdeči),ampak brez pogonskih celic...ko sem pogonske celice priklopil motorji niso delal več, do takrat so se vrtel zlo počas ker so bli napajani direktno iz sprejmniške?!?

Regulatorja sta YGE30, identično programirana in brez uspeha.

Res ne vidim rešitve kako to priklopit na spremenik in če kdo ve kaj bi bilo še možno?

Uporabniški avatar
T0RN4D0
Dr. Modelar
Prispevkov: 2979
Pridružen: 15 Feb 2010, 20:40
Kraj: sevnica

Odgovor Napisal/-a T0RN4D0 » 15 Dec 2011, 16:04

o_O kaj ti priklapljaš regulatorje z BECom skupaj s sprejemniškimi celicami? Se ni še nič pokadilo?

Delata regulatorja posamezno? Po opisanem ti nimaš težav z priklopom dveh regulatorjev, ampak ti ne dela nič.
Fly it like you stole it!

Uporabniški avatar
TopGun
Tekmovalec
Prispevkov: 440
Pridružen: 05 Okt 2005, 17:21
Kraj: Logatec

Odgovor Napisal/-a TopGun » 15 Dec 2011, 16:26

:D Pokadil se ni nič, sem pa skoraj odločen,da sem skuril BEC-e obeh reglerjev.

Zanima me samo, kako funkcionira regler s skurjenim BEC-om in zakaj se motor napaja preko sprejemniške baterije,če je rdeči kabel priklopljen?

mihec87
Dr. Modelar
Prispevkov: 3858
Pridružen: 24 Jan 2005, 18:57
Kraj: Velenje

Odgovor Napisal/-a mihec87 » 15 Dec 2011, 17:38

Zato ker sta rdeča žica + ter črna žica -,bela pa je signal..

In z tem ko ti prekineš rdečo žico med regulatorjem in sprejemnikom se sprejemnik ne napaja več iz regulatorja(bec)...

Zato v primeru če imamo napajanje sprejemnika iz sprejemniške baterije prekinemo rdečo žico oz napajanje iz regulatorja(bec).Isto v primeru če imamo vezana dva regulatorja na enemu prekinemo rdečo žico oz napajanje sprejemnika iz njega..

Imamo več možnosti napajanja sprejemnika
-preko sprejemniške baterije(v primeru lipo imamo vmes ubec)
-preko bec-a v regulatorju

Ne moremo pa sprejemnika napajati iz teh dveh stvari hkrati..

To kar hočeš ti bi moralo biti priklopljeno tako..
-Regulatorja na sprejemnik(obedvema prekineš rdečo žico na prključku ki gre v sprejemnik(če si potrpežljiv lahko pin z žico izvlečeš iz konektorja ter daš čez skrčko)).
-Na komandi zmiksaš ta dva kanala skupaj,vštekaš sprejemniško baterijo v sprejemnik ter vštekaš pogonski bateriji v regulatorja.

Če ne miksaš na komandi uporabiš y kabel(še vedno moraš iztaknit rdečo žico iz priključkov)

Če ne gre daj kakšno sliko črev..
Modelarji smo kot trobentice,ko skopni sneg ter pride pomlad, pokukamo na plano..

Uporabniški avatar
Alex 76
Profesor
Prispevkov: 1189
Pridružen: 27 Okt 2006, 08:14
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Alex 76 » 15 Dec 2011, 18:04

Najprej je potrebno preveriti, da so komponente, ki jih nameravamo vgraditi, DELUJOČE. Če so, potem je vse skupaj dokaj preprosto in MORA delovati ne glede na to, ali se uporabi vezava s pomočjo Y vmesnika, ali priklopa na ločene kanale sprejemnika (v priloženi skici).

LP
Alex
Priponke
Dva elektromotorja.jpg
Dva elektromotorja.jpg (58.97 KiB) Pogledano 2624 krat

ARF
Razpravljalec
Prispevkov: 88
Pridružen: 19 Jun 2006, 16:57
Kraj: Radovljica

Odgovor Napisal/-a ARF » 15 Dec 2011, 18:11

Alex 76

Lepo, enostavno in razumljivo narisano.

BRAVO =D> :xmas:
ARF or RF

Uporabniški avatar
Bor00
Tekmovalec
Prispevkov: 428
Pridružen: 04 Mar 2007, 18:35

Odgovor Napisal/-a Bor00 » 16 Dec 2011, 07:18

To je prava vezava. Sicer ne razumem zakaj 3 baterije. Saj sprejemnik napajaj iz ene pogonske. Še bolje pa bi bilo oba motorja in sprejemnik napajat vse iz ene stem bi se saj izognu tvojem problemu treh različnih potencialov, ki si jih ti uspešno združil na sprejemniku.

Uporabniški avatar
T0RN4D0
Dr. Modelar
Prispevkov: 2979
Pridružen: 15 Feb 2010, 20:40
Kraj: sevnica

Odgovor Napisal/-a T0RN4D0 » 16 Dec 2011, 14:16

Jst bi bateriji lepo vzporedno povezal skupaj in uporabil BEC enega regulatorja. (če bi še delal in če ni preveč obremenjen :lol: )
Fly it like you stole it!

legenda
Tekmovalec
Prispevkov: 285
Pridružen: 21 Nov 2004, 20:53
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a legenda » 17 Dec 2011, 22:56

ARF napisal/-a:Alex 76

Lepo, enostavno in razumljivo narisano.

BRAVO =D> :xmas:
Se pridružujem mnenju... mene pa zanima kako naj na MPX modelu Twin Star izvedem pravilen priklop dveh BK, dveh BEC regulatorjev in sprejemnika MPX RX-6, ki bo napajan iz pogonske baterije? Hvala.
Ni težko uspeti. Razumeti zakaj je mnogo težje.

Uporabniški avatar
Alex 76
Profesor
Prispevkov: 1189
Pridružen: 27 Okt 2006, 08:14
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Alex 76 » 18 Dec 2011, 10:32

Ena shema je v primeru priklopa preko Y vmesnika na en kanal, druga pa na ločena kanala. Če obstaja možnost, je vsekakor slednja možnost boljša rešitev, saj je s programiranjem komande mogoče izenačiti morebitne razlike v vleku posameznega elektromotorja.
Podaljševanje kablov je priporočljivo izvajati med elektromotorjem in krmilnikom obratov in ne med akumulatorjem in krmilnikom obratov.
V shemi sta prikazana odklopa rdeče in modre žile, ne bo pa nič narobe, če se odklopi zgolj rdeča.

LP
Alex

P.S.
BEC je okrajšava za napetostni regulator. Zaradi tega se dajmo držati označevanja »krmilnik obratov« za ESC, saj lahko v nasprotnem primeru prihaja do nejasnosti, za napravo, ki hrani električno energijo in jo je mogoče ponovno polniti pa »akumulator« in ne baterija.
Priponke
2xBK-BEC-Y.JPG
2xBK-BEC-Y.JPG (53.66 KiB) Pogledano 2281 krat
2xBK-BEC-2K.JPG
2xBK-BEC-2K.JPG (53.53 KiB) Pogledano 2281 krat

Uporabniški avatar
mega
Razpravljalec
Prispevkov: 179
Pridružen: 13 Okt 2010, 21:12
Kraj: Radovljica

Odgovor Napisal/-a mega » 18 Dec 2011, 18:02

Alex 76 napisal/-a: ....
V shemi sta prikazana odklopa rdeče in modre žile, ne bo pa nič narobe, če se odklopi zgolj rdeča ...
Dela oboje (tu ni vprašanja), bolj pravilno oz. (se drugače izrazim) priporočljivo je odklopiti le rdečo (ta se mora odklopiti!!!), naj bo modra povezana - tako da je masa oz. minus pol vedno na istem potencialu, kar se kot prednost izkaže šele v primeru motenj.

l.p.
Nikola Tesla - The Forgotten Wizard but Man who Invented the Twentieth Century

uvz123
Tekmovalec
Prispevkov: 276
Pridružen: 07 Mar 2011, 14:02

Odgovor Napisal/-a uvz123 » 19 Dec 2011, 12:45

Ker že ravno imaš dva regulatorja z BEC, bi mogoče bilo na tem mestu še bolj priporočljivo, če tudi druge rdeče ne bi prekinil, ampak bi samo vstavil šotkijevi diodi - za primer, da crkne en bec, bo sprejemnik napajal drugi bec. Da crkne bec, je zelo malo verjetno... ampak košta te ne dosti... ne po ceni ne po teži.

Uporabniški avatar
TopGun
Tekmovalec
Prispevkov: 440
Pridružen: 05 Okt 2005, 17:21
Kraj: Logatec

Re: vezava dveh BK motorjev

Odgovor Napisal/-a TopGun » 09 Jul 2012, 06:39

Po nekaj časa se javljam z obujanjem teme, če bo slučajno kdo imel podoben problem. Problem sem pravočasno rešil do odhoda na tekmovanje v ZDA...Kaj je bilo ''narobe''? Uporabljeni reglerji so bili YGE in na enem tujem forumu sem zasledil,da so dokaj zabite narave in delujejo samo na 2 in 3 kanalu, ko sem pobal po urah in dnevih mučenja (skoraj obupal), je zadeva zalaufala in dela BP, AMPAK samo na 2 in 3 kanalu, od sprejemnika ni odvisno (preizkusil sem jih nekje 4, če ne 5).

Tako da, YGE reglerji v izvedbi dvomotorca delujejo samo na 2 in 3 kanalu!

Lp, Luka

Odgovori

Vrni se na