Previjanje BK motorja

Debate o el. motorjih in krmilnikih.

Moderator: Coil

Odgovori
Uporabniški avatar
MC
Razpravljalec
Prispevkov: 175
Pridružen: 15 Nov 2004, 19:16
Kraj: Kamnik

Previtje Turnigy 3542-1250 motorja

Odgovor Napisal/-a MC » 21 Mar 2011, 19:58

Tudi jaz sem se prvič lotil previjanja brezkrtačnega motorja in sicer prekurjenega Turnigy-a C3542-1250kV. :P

Motor ima 12 polov, 14 magnetov in je bil originalno navit po dLRK shemi (spodnja slika), z 4 ovoji in 18 žic 0.2mm.


Ker nimam popolnoma nobenih izkušenj, me zanima kakšno žico in koliko ovojev naj uporabim, da dosežem približno enako število vrtljajev na volt? Naj ponovno uporabim 18 žic 0.2mm ali eno debelejšo žico?


Moram reč, da sem se kar namučil da sem spravil stator z nosilca. Z izbijanjem ni šlo, tako da sem potem uporabil klešče in z krpo ovit ter segret stator počasi vlekel z pritrjenega nosilca. So ga kitajci orenk zalili z lepilom :o :oops:


Motor bo namenjen hotlinerju na 3S lipo, kjer kratkotrajno uporabljam poln plin...


Vsem že vnaprej hvala za nasvete :lol: =D>
Priponke
C3542-1250kV.JPG
C3542-1250kV.JPG (43.92 KiB) Pogledano 4171 krat

Uporabniški avatar
Coil
Profesor
Prispevkov: 1145
Pridružen: 22 Mar 2008, 00:00
Kraj: Kamnik

Odgovor Napisal/-a Coil » 21 Mar 2011, 20:11

Škoda ker nisi prej pomeril pravi kv, recimo da ima 1250kv in 4 ovoje. Kar pomeni:

3ov = 1666kv - 1.12-1.18mm (premer žice)
3,5ov = 1428kv - 1.00-1.06mm
4ov = 1250kv - 0.95-1.00mm

Ker boš uporabljal 3S predvidivam da je hotliner majhen, če ni, ne bo šlo nikamor :) Bi jaz uporabil 3.5ovojev za 10x8 prop in okoli 700W ali še bolje 3ovoje za še večjo moč.

Aja če še nisi previjal raje uporabi to shemo.
Priponke
12N14P1278cwF3.GIF
12N14P1278cwF3.GIF (8.5 KiB) Pogledano 4140 krat

Uporabniški avatar
MC
Razpravljalec
Prispevkov: 175
Pridružen: 15 Nov 2004, 19:16
Kraj: Kamnik

Odgovor Napisal/-a MC » 21 Mar 2011, 20:19

Coil napisal/-a:Škoda ker nisi prej pomeril pravi kv, recimo da ima 1250kv in 4 ovoje. Kar pomeni:

3ov = 1666kv - 1.12-1.18mm (premer žice)
3,5ov = 1428kv - 1.00-1.06mm
4ov = 1250kv - 0.95-1.00mm

Ker boš uporabljal 3S predvidivam da je hotliner majhen, če ni, ne bo šlo nikamor :) Bi jaz uporabil 3.5ovojev za 10x8 prop in okoli 700W ali še bolje 3ovoje za še večjo moč.

Hotliner je Mibotova Osa!

Motor sem gonil z 11x10 in 2,5° naklonom spinerja. Nekoliko predolgo sem tiščal v vertikalo (na ca. 500m) in je šel rakom žvižgat.

Je tole dovolj natančno za merjenje kV: http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... duct=10335

Uporabniški avatar
Coil
Profesor
Prispevkov: 1145
Pridružen: 22 Mar 2008, 00:00
Kraj: Kamnik

Odgovor Napisal/-a Coil » 21 Mar 2011, 20:35

Podobnega imam in moj je precej nezanesljiv, saj če si motor že razdrl in odstranil baker ti nič ne pomaga. Drugače pa uporabi laserski merilnik obratov in na lonček nalepiš odbojno nalepko. Tako je še najbolj točno, za ne prevelik strošek. Za Oso bo Aeronaut 10x8 ki ima v resnici na 42mm vmestniku 22cm koraka, čisto dovolj. Lahko pa prideš do mene in pomeriva kv.

Krist
Dr. Modelar
Prispevkov: 6857
Pridružen: 09 Jul 2005, 05:22

Odgovor Napisal/-a Krist » 28 Mar 2011, 19:40

Coil napisal/-a:Denes sem poslikal še nakaj previtih motorjev. Prvi je tipa 9N12P, tretji 9N6P kar pomeni ABC vezavo. Srednji pa dRLK 12N14P
Se mogoče spomniš, katero žico si navijal na ta mali 10g motor? imam na voljo 0,3mm debelo žico.
LP Kristjan

This sentence does not have a sense...
http://kads-world.com/KADS_World/Welcome.html

Uporabniški avatar
mucy
Freak
Prispevkov: 610
Pridružen: 28 Sep 2007, 17:39
Kraj: Bled

Odgovor Napisal/-a mucy » 28 Mar 2011, 21:25

@MC

Kako boš motor fi35mm spravil vOSO?

LP!

Uporabniški avatar
Coil
Profesor
Prispevkov: 1145
Pridružen: 22 Mar 2008, 00:00
Kraj: Kamnik

Odgovor Napisal/-a Coil » 28 Mar 2011, 21:53

Hm nevem točno, ampak mislim da je bilo tam nekje med 0,3-0,35. Tako da bo kar prava.

Krist napisal/-a:
Coil napisal/-a:Denes sem poslikal še nakaj previtih motorjev. Prvi je tipa 9N12P, tretji 9N6P kar pomeni ABC vezavo. Srednji pa dRLK 12N14P
Se mogoče spomniš, katero žico si navijal na ta mali 10g motor? imam na voljo 0,3mm debelo žico.

Uporabniški avatar
MC
Razpravljalec
Prispevkov: 175
Pridružen: 15 Nov 2004, 19:16
Kraj: Kamnik

Odgovor Napisal/-a MC » 28 Mar 2011, 22:19

mucy napisal/-a:@MC

Kako boš motor fi35mm spravil vOSO?

LP!

Odgovor sem podal v temo "Mibo e-osa"


LP

Uporabniški avatar
digidon
Tekmovalec
Prispevkov: 225
Pridružen: 13 Dec 2009, 13:15
Kraj: Ptuj

Odgovor Napisal/-a digidon » 20 Maj 2011, 19:44

pozdravljeni previl sem motor http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... oduct=3883
in ko sem končal ter testiral, se motor samo trese malo levo malo desno in to je to, zanima me kaj sem napačno naredil?
ima 7 navojev 12žic 0.2mm po shemi LRK AabBCcaABbcC

zanima me če bi ga ponovno previl, bi bilo bolje če vzemem debelejšo žico? ali spet 12x 0.2mm?
3D is art painted in the air :)

Krist
Dr. Modelar
Prispevkov: 6857
Pridružen: 09 Jul 2005, 05:22

Odgovor Napisal/-a Krist » 20 Maj 2011, 20:05

Ups, narobe prebral.... :oops:
Ena od faz je prekinjena.
Zadnjič spremenil Krist, dne 20 Maj 2011, 21:22, skupaj popravljeno 1 krat.
LP Kristjan

This sentence does not have a sense...
http://kads-world.com/KADS_World/Welcome.html

Uporabniški avatar
digidon
Tekmovalec
Prispevkov: 225
Pridružen: 13 Dec 2009, 13:15
Kraj: Ptuj

Odgovor Napisal/-a digidon » 20 Maj 2011, 20:21

motor sem dobil od kolega, kateri ga ni scrashiral, je pregorel zaradi prevelike obremenitve, rotor zgleda vredu os je ravna. Je mogoče to če sem slučajno v napačno stran navijal žico, namesto kontra urnemu kazalcu, v smer urnega kazalca? ali če sem enega navil kontra druga pa proti ko gre AabB ali pa če sem slučano to zezno če sem šo AaCcBb, v kar močno dvomim ampak možno je vse :)
3D is art painted in the air :)

Uporabniški avatar
digidon
Tekmovalec
Prispevkov: 225
Pridružen: 13 Dec 2009, 13:15
Kraj: Ptuj

Odgovor Napisal/-a digidon » 20 Maj 2011, 20:35

še 2 slikici če bo kaj razvidno iz slik, žice so prekrite z lakom za električna navitja.

Slika

Slika
3D is art painted in the air :)

Uporabniški avatar
mega
Razpravljalec
Prispevkov: 179
Pridružen: 13 Okt 2010, 21:12
Kraj: Radovljica

Odgovor Napisal/-a mega » 20 Maj 2011, 21:05

digidon napisal/-a:pozdravljeni previl sem motor http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... oduct=3883
in ko sem končal ter testiral, se motor samo trese malo levo malo desno in to je to, zanima me kaj sem napačno naredil?
ima 7 navojev 12žic 0.2mm po shemi LRK AabBCcaABbcC

zanima me če bi ga ponovno previl, bi bilo bolje če vzemem debelejšo žico? ali spet 12x 0.2mm?
Če bi ti odgovoril na "prvo žogo", na text zgoraj in si res pravilno previl - bi rekel, da od treh povezav, ko si navijal ena ne dela (modra ali zelena ali rdeča) ... ali ima kontroler hitrosti en izhod skurjen ali pa enostavno ni povezave - nekje je prekinjeno .... oz. ne dobiš vrtinega magnetnega polja treh elektromagnetnih polov.

l.p.
Nikola Tesla - The Forgotten Wizard but Man who Invented the Twentieth Century

Uporabniški avatar
Coil
Profesor
Prispevkov: 1145
Pridružen: 22 Mar 2008, 00:00
Kraj: Kamnik

Odgovor Napisal/-a Coil » 20 Maj 2011, 21:39

Če trza si ga zgleda previl napačno ali naredil kratek stik.

Uporabniški avatar
digidon
Tekmovalec
Prispevkov: 225
Pridružen: 13 Dec 2009, 13:15
Kraj: Ptuj

Odgovor Napisal/-a digidon » 20 Maj 2011, 22:18

sem ga zdaj odvil, vse navitje dol in zgleda normalno, sem preveril z multimentrom in vsi stiki so bli normalni. Bom jutri ponovil vajo, zanima me sledeče da nebi več navijal 12žic na 1x bi uporabil debelejšo pa mogoče več navojev.
kakšni predlogi?
3D is art painted in the air :)

Uporabniški avatar
digidon
Tekmovalec
Prispevkov: 225
Pridružen: 13 Dec 2009, 13:15
Kraj: Ptuj

Odgovor Napisal/-a digidon » 21 Maj 2011, 20:40

najdel napako #-o ko sem sem staro navitje dol daval, sem pobrusil tisto zeleno plastiko in nastal je oster rob, ko sem navijal pa sem želel čimbolj trdno povezavo, in vrjetno je prišlo v stik. vse sem preveril če ima prevodnost samo na ohišje ne #-o
sedaj sem lepo pobrusil rob da ni oster in premazal z epoxy smolo.

zanima me pa to bi motor zdržal tam 20A če bi vzel enojno žico 0.4 in jo navil dokler pač gre? ali bi bilo boljše vzet 2x 0.4mm in navijat dve žici na enkrat?
3D is art painted in the air :)

Uporabniški avatar
StEEm
Freak
Prispevkov: 520
Pridružen: 19 Mar 2002, 01:00
Kraj: nekje v vuku jebini

Odgovor Napisal/-a StEEm » 21 Maj 2011, 21:26

Mislim da je mihah na 25 strani postal linke, ki ti bodo z nekaj branja popolnoma odprli obzorja.
Pa veliko uspehov ;)

lp, Jernej

Uporabniški avatar
denys
Freak
Prispevkov: 677
Pridružen: 06 Jun 2007, 16:23
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a denys » 24 Maj 2011, 13:12

Tudi jaz sem prvič poskusil previti motor in me zanima vaše mnenje kaj bi lahko bilo narobe. Original motor je bil navit s 5x0.10mm žico in DLRK vezavo. Prvič sem previl z 0,52mm žico DLRK (4 navoje) in mi motor do polovice gasa dela in nato zacvili in se opazi, da se obrne smer vrtenja. No, in ker sem mislil, da sem narobe previl sem ga še drugič previl z enakim rezultatom. Nato sem ga še tretjič previl, tokrat v LRK vezavo in tudi enako dela.
Tukaj je posnetek, da vidite za kaj se gre. http://www.youtube.com/watch?v=jfxhY5dI8W4

Kaj sem naredil narobe? Zakaj sploh dela do polovice gasa in potem ne več?

Pa še to, sem preveril z multimetrom in ni stika med statorjem in navitjem. Na vsaki fazi je 0,8 ohma, kar naj bi pomenilo 15A na 12V, kar je enako kot je bil original. Z reglerjem je vse ok.

Uporabniški avatar
StEEm
Freak
Prispevkov: 520
Pridružen: 19 Mar 2002, 01:00
Kraj: nekje v vuku jebini

Odgovor Napisal/-a StEEm » 24 Maj 2011, 14:07

Kako se obnaša pod obremenitvijo? Kakšen timing imaš na esc?

lp, Jernej

Uporabniški avatar
denys
Freak
Prispevkov: 677
Pridružen: 06 Jun 2007, 16:23
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a denys » 24 Maj 2011, 14:30

Sem ga poskusil obremeniti tako, da sem ga zaviral s krpo in dela enako, do polovice gasa vse ok, pol pa zacvili in se ustavi. Za timing ne vem, ker imam od kontronika regler in se mi zdi, da timing sam nastavlja.

Uporabniški avatar
mega
Razpravljalec
Prispevkov: 179
Pridružen: 13 Okt 2010, 21:12
Kraj: Radovljica

Odgovor Napisal/-a mega » 24 Maj 2011, 14:34

denys napisal/-a:Tudi jaz sem prvič poskusil previti motor in me zanima vaše mnenje kaj bi lahko bilo narobe. Original motor je bil navit s 5x0.10mm žico in DLRK vezavo. Prvič sem previl z 0,52mm žico DLRK (4 navoje) in mi motor do polovice gasa dela in nato zacvili in se opazi, da se obrne smer vrtenja. No, in ker sem mislil, da sem narobe previl sem ga še drugič previl z enakim rezultatom. Nato sem ga še tretjič previl, tokrat v LRK vezavo in tudi enako dela.
Tukaj je posnetek, da vidite za kaj se gre. http://www.youtube.com/watch?v=jfxhY5dI8W4

Kaj sem naredil narobe? Zakaj sploh dela do polovice gasa in potem ne več?

Pa še to, sem preveril z multimetrom in ni stika med statorjem in navitjem. Na vsaki fazi je 0,8 ohma, kar naj bi pomenilo 15A na 12V, kar je enako kot je bil original. Z reglerjem je vse ok.

na linku spodaj imaš odgovor ... meni je delal motor isto .... spremenil sem timing in seveda prebral navodila, kot mi je "svetoval" Coil!!!! Včasih branje navodil pomaga .... :)

viewtopic.php?t=66739


l.p.
Nikola Tesla - The Forgotten Wizard but Man who Invented the Twentieth Century

Uporabniški avatar
denys
Freak
Prispevkov: 677
Pridružen: 06 Jun 2007, 16:23
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a denys » 24 Maj 2011, 14:41

Hvala. Samo škoda, ker moj regler(Kontronik Jazz 40) ima avtomatični timing in ga ne morem spremeniti. Bom poskusil še z drugim reglerjem, sem že prej nameraval pa nimam enakih konektorjev.

Uporabniški avatar
denys
Freak
Prispevkov: 677
Pridružen: 06 Jun 2007, 16:23
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a denys » 24 Maj 2011, 15:43

Ja, z drugim regulatorjem dela. Vseeno bom še eksperimentiral s tanjšo žico, ker bi rad, da bi delalo z vsemi regulatorji. Pa tudi zdaj je malo prehud, sem izmeril, da je cca 3000kv, original je bil 1400kv.

Uporabniški avatar
T0RN4D0
Dr. Modelar
Prispevkov: 2979
Pridružen: 15 Feb 2010, 20:40
Kraj: sevnica

Odgovor Napisal/-a T0RN4D0 » 06 Jun 2011, 21:38

Prvič se spravljam previjat motor. Gre za 9N12P 15 gramski motorček. Prej je bil navit z okoli (so kitajci vse zlimalo, da ni bilo preveč enostavno odvijat) 25 ovoji 0.32mm žice po ABC vezavi in naj bi bil 2200kV. Magneti pokrivajo 100%.

Zdaj sem našel eno 0.45mm žico, ampak da ne bi bilo prelahko ji na parih mestih že odstopa lak, tako da moram jutri dobro pregledat in dobit ven tri lepe kose. Pri vezavi menda nimam kaj komplicirat in samo navijem isto kot je bilo. Sumim da bom gor spravil nekje 15 ovojev, morda malo več. Torej se bo zadeva vrtela hitreje... Je kje kak programčič ali formule/tabele, iz katerih se da približno predvided kaj bo prišlo iz motorja po previjanju? Ali pa kak maher ki mi zna na oko ven vržt eno približno cifro, da vidim če bo uredu ali bo prehuda.

Se morem poleg živčnega zloma paziti še česa? :)
Fly it like you stole it!

Uporabniški avatar
StEEm
Freak
Prispevkov: 520
Pridružen: 19 Mar 2002, 01:00
Kraj: nekje v vuku jebini

Odgovor Napisal/-a StEEm » 07 Jun 2011, 10:52

Ja :) Ne obupat :D in kar dosti prebrat tisto nemško stran o previjanju in navitjih :) Testi so najzaneslivejši za določanje kv :P
Sam sem previjal en motorček iz videorekorderja ... mislim da sem dobil par sivih las zraven :(
Veliko sreče!

lp, Jernej

Odgovori

Vrni se na