Kakšen forum si želimo?

Obvezno branje!
Odgovori
Uporabniški avatar
Alex 76
Profesor
Prispevkov: 1189
Pridružen: 27 Okt 2006, 08:14
Kraj: Ljubljana

Kakšen forum si želimo?

Odgovor Napisal/-a Alex 76 » 30 Okt 2007, 12:20

Pozdravljeni!

Od časa do časa se na forumu pojavi prispevek, ki je ne zgolj slovnično ubog, temveč je vprašljiv celo s stališča sporočilnosti. Naj poudarim, da na tem mestu ne govorim o prispevkih, ki so pisani v tujem jeziku, o prispevkih katerih avtorjem slovenščina ni materin jezik in si navzlic morebitnim pomanjkljivostim za svoj trud zaslužijo celo pohvalo, o prispevkih, ki uporabljajo narečje, sleng, žargon, ipd za doseganje slogovnih ciljev. Ne, govorim o prispevkih, ki imajo napake nevredne znanja nižjih razredov osnovne šole. Govorimo o osnovnih znanjih, ki jih mora posedovati vsakdo, ki je zaključil OŠ. Njihovo neupoštevanje v javnem življenju, in forum je nedvomno oblika javnega nastopanja, je direktna kršitev osnov bontona in kot takšna odraz človekovih osebnih vrednot. Osebno menim, da avtorji s tem kažejo svoj nespoštljiv odnos do bralcev svojih sestavkov. Slednje se mi zdi še toliko huje v primeru, ko v njem avtorji prosijo za nasvet, pomoč,…

Odločitev, da napišem nekaj na to temo je padla, ko sem prebral misel enega od avtorjev, ki o uporabi oziroma neuporabi knjižnega jezik pravi: »Takšen je pač forum in sprijazni-te se s tem.«. Sam se s takšnim stališčem nikakor ne morem strinjati, saj le ta vodi k degradaciji tako pomembnega orodja kot je jezik, na drugi strani pa nas postavi v pasiven položaj, ki je značilen za fatalizem. Zavedam se, da je, glede na naravo, naše pisanje na forumih bistveno manj podvrženo naši pozornosti in je seveda razumljivo, da se nam v sestavke prikradejo tudi napake, takšne in drugačne pa vendar večini uspe ohraniti dostojno raven.

Malo sem pobrskal in našel to.
Avtorji tega foruma so si pri njegovi postavitvi zamislili določene okvire, ki bi se jih uporabniki morali držati. V nasprotnem primeru bi morali biti vsaj opozorjeni na nesprejemljivost svojega ravnanja.

Naj povzamem svoje stališče. Slovenski jezik je vrednota in bi skladno s tem morali z njim tudi ravnati in vsakdo bi moral v svojem delu prispevati k dosegi tega cilja. Tu ne mislim o uvedbi baročnosti v jeziku, ne zgolj uporabi jasne dikcije in osnov pravopisa.


Na tem mestu se bom dotaknil še enega zanimivega fenomena. Očitno je, da smo ljudje z razvojem sodobnih komunikacijskih orodij, mislim predvsem razvoj interneta, postali vedno bolj leni. Včasih je bilo potrebno za to, da si izvedel določeno informacijo oditi v knjižnico, najti nekoga, ki je poznal nekoga, ki ti je o želeni temi lahko povedal kaj več uporabnega. Danes je vse mnogo laže, saj je večina odgovorov oddaljena nekaj miškinih klikov, pa vendar je večina vprašanj pri začetnikih omejena na: »Ali je boljši A ali B?; Kater model priporočate?; itd.«. Vprašanja v smislu kakšne značilnosti naj nekaj ima, kakšne specifične težave se pogosto pojavljajo,… so očitno na previsokem nivoju. Ravno tako je potrošniška doba omogočila posameznikom preskakovati posamezne faze razvoja mladega modelarja, s čimer je prikrajšan za postopno vsrkavanje potrebnih znanj. Da se ne bom ponavljal. Tole
sem napisal v eni od tovrstnih tem. Zaradi melanholičnega pristopa bodočih modelarjev smo na slabšem vsi; mladi so nezadovoljni zaradi vzvišenega odnosa »starih« modelarjev, slednjim se na takšna vprašanja ne da več niti odgovarjati in jih celo iritirajo. Kako nekateri, tudi neprimerno, reagirajo na tovrsten pristop pa se vidi tukaj.

Morda bi bilo pametno razmišljati v smeri zapisa podobnega priporočila v »Ne prezri« in ob ponovnih tovrstnih vprašanjih narediti zgolj povezavo do tovrstnega sestavka.

Tako, zapisal sem nekaj svojih ugotovitev in mnenj, vsakdo sam pa naj presodi ali se z njimi strinja ali ne.

Lep pozdrav,

Alex

Ultralajt
Dr. Modelar
Prispevkov: 13459
Pridružen: 15 Nov 2004, 17:57
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Ultralajt » 30 Okt 2007, 12:24

=D> =D>

Uporabniški avatar
pegasus
Dr. Modelar
Prispevkov: 2840
Pridružen: 14 Okt 2002, 01:00
Kraj: http://jure.pecar.org/prodam/index.html
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a pegasus » 30 Okt 2007, 12:45

Kot sem že večkrat rekel - Welcome to the internet.

Si mogoče opazil kup jumbo plakatov, ki te učijo govorice interneta? OMG WTF?!? LOL!!

...

Kljub temu, da se strinjam z vsemi tvojimi ugotovitvami (še posebej tisto o lenobi), boš s tem, da dodaš v vsako temo še en "Ne prezri", rešil le malo. Kdo pa še danes kaj bere? Koliko mladine poznaš, ki so knižnji molji? Danes moraš mladini vse prinesti servirano na srebrnem pladnju, če ne so že čisto razočarani ... Bog ne daj da bi se bilo treba kaj priučiti, pobrusiti, nastaviti ... ne, vse mora leteti direkt iz škatle!

Tako da če ne dolgovezim, če hočeš na splošno v družbi dati vrednost na oliko, bonton in kvaliteto komunikacije, moraš postaviti tak družbeno/ekonomsko/politični sistem, ki bo to vzpodbujal. Gornja reklama ti da misliti.

Uporabniški avatar
gingers
Tekmovalec
Prispevkov: 228
Pridružen: 27 Feb 2007, 16:00
Kraj: Zagorje ob Savi
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a gingers » 30 Okt 2007, 16:51

=D> =D>

Uporabniški avatar
Alex 76
Profesor
Prispevkov: 1189
Pridružen: 27 Okt 2006, 08:14
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Alex 76 » 30 Okt 2007, 18:31

Sam poizkušam razumeti razloge za takšen pogled nekaterih na zgoraj omenjeno problematiko in se z navedenimi ugotovitvami strinjam. Predstavljen oglas je zelo reprezentativen in lepo ponazarja kako »vzgojni« so mediji. Osebno se sicer strinjam, da problem leži mnogo globlje, vendar bomo v primeru nadaljevanja v tej smeri odprli Pandorino skrinjico in docela presegli okvire tega foruma.

Želja po doseganju čim višjih ciljev s čim manj vloženega dela in v čim krajšem času je docela legitimna, vendar bi nam moral razum postavljati vprašanja za katerih odgovore moramo imeti le malenkost več znanja on absolutnega minimuma. Sam podpiram vsakršen pristop, ki bodočim modelarjem olajša stik s to dejavnostjo. Celo več. Sodim, da bi lahko na tem področju storili mnogo več, vendar na drugi strani menim, da mora celotna modelarska skupnost delovati malenkost vzgojno in se morajo določeni koncepti le vcepiti v nove člane pač tudi z metodami Pavlova, če ne gre drugače.

Na tem mestu pridemo ponovno do začetnega vprašanja o naših željah in ali se bomo zgolj sprijaznili z določenimi koncepti ali pa bomo v svojem okviru prispevali k urejanju področja na način s katerim se bo strinjala večina. Sam očitno ne želim biti zgolj pasivni opazovalec.

LP

Alex

Uporabniški avatar
pegasus
Dr. Modelar
Prispevkov: 2840
Pridružen: 14 Okt 2002, 01:00
Kraj: http://jure.pecar.org/prodam/index.html
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a pegasus » 30 Okt 2007, 21:17

Alex: že precej časa trosim po forumu (mogoče premalo naglas) idejo o modelarskem wikiju, kjer bi bila vsebina urejena, pregledna in strokovno nadzirana. Stvar vzame eno popoldne za postavit, a mnogo kvalitetnih človek/ur za napolnit s smiselno strukturirano vsebino.

Evo, vidim, da so se najbolj zagnani lotili nečesa na to temo. Lahko se aktivno pridružiš ...

bike-2007
Tekmovalec
Prispevkov: 306
Pridružen: 04 Jul 2007, 12:09
Kraj: Kjer piha...

Odgovor Napisal/-a bike-2007 » 30 Okt 2007, 22:03

Lol
Sanje so vse!

legenda
Tekmovalec
Prispevkov: 285
Pridružen: 21 Nov 2004, 20:53
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a legenda » 31 Okt 2007, 10:13

Slovenski jezik je vrednota
Alex 76 \:D/ :wink: =D> =D>... lepo si napisal. Pozdrav- Uroš
Ni težko uspeti. Razumeti zakaj je mnogo težje.

Uporabniški avatar
Aleks
Tekmovalec
Prispevkov: 441
Pridružen: 27 Avg 2005, 19:09

Odgovor Napisal/-a Aleks » 31 Okt 2007, 10:41

Zdravilo za to sodobno bolezen je samo ena. Proti temu se lahko bori samo na vsakem posameznem forumu tako, da administratorji ne dovolijo takega načina pisanja. Neprimerne prispevke je potrebno brisati, avtorji imajo potem samo dve možnosti. Lahko se umaknejo, ali pa pišejo normalno. Vse ostalo ne zaleže.

Modelarski forum lahko k temu prispeva svoj delež.

Bevcan
Freak
Prispevkov: 583
Pridružen: 06 Jun 2006, 07:36
Kraj: Vrhnika

Odgovor Napisal/-a Bevcan » 31 Okt 2007, 11:01

Je pa še ena možnost. Debilne poste preprosto ignorirajte in hitro bodo potonili v dno foruma. Če pa se na brezvezen post, nabije ena gora kritik in še bolj debilnih odgovorov, ostaja tema na vrhu in smeti forum. Odgovori v stilu "uporabi funkcijo išči", "to na forumu že stokrat piše" in "=D> =D> [-X [-X " ne koristijo nikomur.

Zaključil bi takole:
Ni neumnih vprašanj so le neumni odgovori. Forum smetijo neumni odgovori ne neumna vprašanja.
Zadnjič spremenil Bevcan, dne 31 Okt 2007, 11:02, skupaj popravljeno 1 krat.
Gravitacija je hudič.

LP Primož Iskra

MAGISTER
Freak
Prispevkov: 643
Pridružen: 14 Okt 2005, 20:36
Kraj: Ljubljana-Šentvid (localhost - 192.168.8.20)
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a MAGISTER » 31 Okt 2007, 11:01

Bevcan napisal/-a:Je pa še ena možnost. Debilne poste preprosto ignorirajte in hitro bodo potonili v dno foruma. Če pa se na brezvezen post, nabije ena gora kritik in še bolj debilnih odgovorov, ostaja tema na vrhu in smeti forum. Odgovori v stilu "uporabi funkcijo išči" in "to na forumu že stokrat piše" ne koristijo nikomur.

Zaključil bi takole:
Ni neumnih vprašanj so le neumni odgovori. Forum smetijo neumni odgovori ne neumna vprašanja.=D> =D>
Nič več... :)

Uporabniški avatar
Intruder
Dr. Modelar
Prispevkov: 2284
Pridružen: 16 Nov 2004, 22:56
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a Intruder » 31 Okt 2007, 17:16

Še ena tema na temo foruma! Yeeeeh! Spet en revolucionar! :D

Viva la reforma!

Jan

Odgovori

Vrni se na