HELI ZA VIDEO PRODUKCIJO

Debate o helikopterjih z motorji na notranje izgorevanje

Moderator: Parky

Odgovori
quad
Začetnik
Prispevkov: 8
Pridružen: 14 Dec 2010, 23:21

HELI ZA VIDEO PRODUKCIJO

Odgovor Napisal/-a quad » 14 Dec 2010, 23:35

Lep pozdrav vsem modelarjem na forumu

Zanimam se za nakup VIBE 50 3D ampak ja, vem smešen sem, nisem še letel zato rabim vašo pomoč nujno.
Namreč letel bi zato ker bi namontiral profesionalno kamero, Vem tudi zame je to misija nemogoče.


Zato rabim vašo pomoč, koliko časa bi potreboval da se naučim, in ali je kdo pripravljen pomagati in leteti z kamero. Seveda bi mu plačal za učenje, in vem da bi rabil kar nekaj nadomestnih delov :)

Zanima me tudi če je sploh kakšen električen dovolj močan, kaj sploh svetujete za tako uporabo ?
Lepo prosim

Prosim za pomoč
Zadnjič spremenil quad, dne 15 Dec 2010, 02:06, skupaj popravljeno 3 krat.

quad
Začetnik
Prispevkov: 8
Pridružen: 14 Dec 2010, 23:21

Odgovor Napisal/-a quad » 14 Dec 2010, 23:39

Heli + camcorder
Priponke
Heli + Cam.JPG
Heli + Cam.JPG (96.92 KiB) Pogledano 1764 krat

Uporabniški avatar
tomazslo
Profesor
Prispevkov: 1357
Pridružen: 22 Jun 2010, 19:07
Kraj: Kranjska Gora
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a tomazslo » 15 Dec 2010, 13:52

Stvar ni tako preprosta in poceni. Kar se letenja tiče se boš že naučil, saj v bistvu danes "giroti" in GPS vse naredijo.
Podoben projekt ima neka firma v Kranju, ki snema teren za razne naročnike (GOV, Elektro in podobno). Zadeva je kar v rangu preko 100 000 EUr z vso opremo, vozita ga pa dva operaterja. Da se ga tudi najeti za kako snemanje (prenosi v živo in podobno). Kamere so povezane tudi preko linkov.
Če si pa razmišljal o kaki cenejši varianti je najbolje kupiti kako cenejšo kamero, ker tudi heli, ki bi ti nosil nekaj kilograv opreme ne more biti majen.
Sam se ukvarjam s TV dejavnostjo in sem tudi že razmišljal o tej varianti a sem kasneje to opustil. Enostavno se ne izide,. Za "brodkast" posnetke moraš imeti tudi dovolj sposobno opremo, za amaterske posnetke je pa dovolj kaka spy kamera. Tudi že linki tam do kakih 200-300 m so v rangu nekaj 100 E (o tem je že veliko napisanega na tem forumu)....in to je to..kaj več moraš pa račnati v štirimestnih cifrah.

Uporabniški avatar
Melly
Dr. Modelar
Prispevkov: 3879
Pridružen: 15 Feb 2007, 22:51
Kraj: Ankaran, Ocizla

Odgovor Napisal/-a Melly » 15 Dec 2010, 14:14

Najprej se nauči leteti s helikopterjem potem pa naprej. Preberi temo o helikopterjih kjer smo to že večkrat predebatirali.

p.s. noben heli ne leti kar sam, z nobenim gyro-tom ali gps-om.
lp Melly

Aj em bak!

Pulti za oddajnike.
http://forum.modelarji.com/viewtopic.php?f=64&t=71649

Uporabniški avatar
tomazslo
Profesor
Prispevkov: 1357
Pridružen: 22 Jun 2010, 19:07
Kraj: Kranjska Gora
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a tomazslo » 15 Dec 2010, 14:31

Melly napisal/-a: p.s. noben heli ne leti kar sam, z nobenim gyro-tom ali gps-om.
Sicer sem razumel, kaj si hotel povedati in se strinjam s tabo, samo pri tej zadevi j najmanj težko in najmanj drago to, da se naučiš leteti (seveda, če ne šteješ razbitih modelov in začneš z simulatorjem).
Drugače pa zgoraj omenjeni heli leti tudi izven vidnega polja po programu, ki ga vpišešna osnovi rute in GPS. Je pa res, da ga ročno postaviš v izhodiščno pozicijo, vklopiš "avto pilota" in tudi pri povratku izklopiš pilota in ročno pristaneš. Je pa tudi varianta, da bi vse sprogramiral, a se ta ne prakticira.

quad
Začetnik
Prispevkov: 8
Pridružen: 14 Dec 2010, 23:21

Odgovor Napisal/-a quad » 15 Dec 2010, 17:05

Se strinjam z obema ja, jutri dobim Simlator pa bomo potem videli, poznam pa da so tudi pri nas to delali, seveda je oprema draga, ampak sam ne bi imel direktnega prenosa.

Članek iz e-fotografije
http://www.e-fotografija.si/templates/?a=1820&z=0

Katerega T-rexa priporočate za začetek ?
Seveda po simulaciji ? Pri MIBOtu sem opazil 450Pro za 177 eur, kaj mislite ?

Uporabniški avatar
T0RN4D0
Dr. Modelar
Prispevkov: 2979
Pridružen: 15 Feb 2010, 20:40
Kraj: sevnica

Odgovor Napisal/-a T0RN4D0 » 15 Dec 2010, 17:23

Prvo zdejle pozimi lepo na simulatorju treniraj, da ne bo potem nobene dileme kaj helikopter naredi ob premiku ročic, da ne boš zgubil orientacije itd. Potem boš moral razbit še svojo porcijo helikopterjev, da boš še v praksi dobil malo občutka. Vmes boš še malo poštudiral v čem je hec pri helikopterjih hardversko, softversko...

Boš že videl, ko si boš dovolj zaupal da boš kupil en konkreten heli. Kamero obesit gor je tamal problem. NAjbrž bi bila dobra kombinacija s FPVjem. Seveda pa nihče nima HD FPV sistema, ampak montiraš gor HD kamero, zraven pa eno majhno, toliko da vidiš kaj sploh snemaš (za upravljanje kamere lahko imaš drugega operaterja, lahko snemaš konstantno samo v eno smer, lahko bi head tracking kombinacijo naredil...)

Bo pa potrebno kar nekaj treninga, kljub vaji na simulatorju boš kaj razbil, tako da bo cel projekt zahteval kar nekaj predanosti. Če boš vzel letenje helija in vse skupaj kot hobi, bo pa vse skupaj kar zabavna izkušnja.

Pa malo računaj da ni ravno pametno z takšno beštijo snemat kje nad množicami... Tudi če ti nič ne zaserješ lahko pride do kakšne tehnične napake, v zraku maš pa naspidirano kosilnico ki z nekaj kilowati vrti 60cm dolge krake..... :roll:
Fly it like you stole it!

quad
Začetnik
Prispevkov: 8
Pridružen: 14 Dec 2010, 23:21

Odgovor Napisal/-a quad » 16 Dec 2010, 23:15

Hvala za informacije. Evo ravno danes sem dobil simulator, da izprobam kako to funkcionira in da se začnem počasi učit. Ampak imam en problem glede sofware-a, namreč imam windows 7, imaste kakšno rešitve, ker programa iz http://www.dynam-rc.com/information/download.htm
ne morem inštalirati. Predvidevam da zaradi OS-a.

quad
Začetnik
Prispevkov: 8
Pridružen: 14 Dec 2010, 23:21

Odgovor Napisal/-a quad » 17 Dec 2010, 00:33

imam Dynam RC flight simulator USB, zdaj ne vem ali je 4ch ali 6, nikjer ne piše, uglavnem FMS driverji so samo za XP in 2000... vem da potrebuješ dll, ampak meni ga tudi naložiti noče da bi potem dll kopiral v inštalacijsko mapo...prosim če kdo ve o tem naj piše :)

Uporabniški avatar
miharix
Freak
Prispevkov: 884
Pridružen: 16 Jun 2008, 22:06
Kraj: Kamnik / LJ
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a miharix » 17 Dec 2010, 08:00

FSM simulator imaš? ( uradna stran: http://n.ethz.ch/student/mmoeller/fms/index_e.html )
FSM je ekstremno nerealen, ne uporabljaj ga za helije, ker boš pol doživel pravi škok ob poizkusu vožnje pravega.

Daj si vsaj Heli-X gor, je izjemno realen glede na samo ceno, 0,9 verzija pa je celo brezplačna. ( razlike med plačljivo in ne, kot začetnik niti ne rabiš )
URL: http://www.heli-x.net/index_e.shtml
Lp,
M.

Uporabno za začetnike: http://zemljevid.miharix.eu

quad
Začetnik
Prispevkov: 8
Pridružen: 14 Dec 2010, 23:21

Odgovor Napisal/-a quad » 17 Dec 2010, 13:26

ce prav razumem, FSM je je simulator, namreč jaz potrebujem samo driverje za to reč :) je pa Dynam USB rc flight simulator, to je pa use.
Rabim driverje za to, saj lahko potem igram tudi RealFlight5, AeroFly Professional Deluxe in ostale ?

Uporabniški avatar
miharix
Freak
Prispevkov: 884
Pridružen: 16 Jun 2008, 22:06
Kraj: Kamnik / LJ
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a miharix » 17 Dec 2010, 14:10

quad napisal/-a:ce prav razumem, FSM je je simulator, namreč jaz potrebujem samo driverje za to reč :) je pa Dynam USB rc flight simulator, to je pa use.
Rabim driverje za to, saj lahko potem igram tudi RealFlight5, AeroFly Professional Deluxe in ostale ?
Sem si zaj pogledal navodila za ta "Dynam USB rc flight simulator",
so izbrali malo nerodno ime za produkt(USB RC jojstick), zato sem te narobe razumel, kaj je problem.

Ti ne rabiš 0 več inštalirat, ko si priklopil bi moral pod (win7)nadzorno ploščo->tiskalniki & naprave-> najti nov jojstick. Tam lahko preveriš če dela vse kot treba.

FSM pa je simulator(računalniški program) ne gonilnik, in so v navodilih za tvoj USB RC-jojsticka napisali kako ga nastaviš za "igranje".
Praviloma bi morala biti navodila to kar je na 1. strani ter še nekaj takega zraven:
http://windows.microsoft.com/en-US/wind ... controller

Kar pa se tiče ostalih sim. Ne, vse neboš mogel "igrat" vseh, ker imajo nekateri hardwersko zaščito ( rabiš posebaj RC-USB modul ki ga dobiš ob nakupu ) nekatere lahko prelisičiš z emulatorjem npr realflight (zaenkrat<= 4.5).
Heli-x spada med tiste v katerem bi ti "komanda" morala delovat ;)

quad
Začetnik
Prispevkov: 8
Pridružen: 14 Dec 2010, 23:21

Odgovor Napisal/-a quad » 17 Dec 2010, 15:08

evo sem zrihtal hvala, samo sedaj imam pa problem v temu heli-x 3.0, ni po defaultu kontroler in moram vse naštelati, izrazi pa so mi tuji :)

Uporabniški avatar
miharix
Freak
Prispevkov: 884
Pridružen: 16 Jun 2008, 22:06
Kraj: Kamnik / LJ
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a miharix » 17 Dec 2010, 15:17

quad napisal/-a:evo sem zrihtal hvala, samo sedaj imam pa problem v temu heli-x 3.0, ni po defaultu kontroler in moram vse naštelati, izrazi pa so mi tuji :)
http://www.heli-x.net/support_e.shtml#start

Precej izrazov boš spoznal če boš prebral (pa pred prvim poletom obvezno) Teorija letenja helikopterja

quad
Začetnik
Prispevkov: 8
Pridružen: 14 Dec 2010, 23:21

Odgovor Napisal/-a quad » 18 Dec 2010, 19:41

že že sm to pregledu, ampak same komande naštelat je obup,Y pa Xi pa joj :)

Uporabniški avatar
miharix
Freak
Prispevkov: 884
Pridružen: 16 Jun 2008, 22:06
Kraj: Kamnik / LJ
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a miharix » 18 Dec 2010, 23:12

quad napisal/-a:že že sm to pregledu, ampak same komande naštelat je obup,Y pa Xi pa joj :)
? Hočeš rečti, da ne veš kaj pomenijo izrazi Pich,Nick,Roll,Jaw oziroma katera os na komandi ti predstavlja katero od teh smeri?
(nič narobe, samo povej točno katere izraze ne razumeš, vsi smo se v začetku učili ;))

Torej v tem primeru si poglej v katerem mode maš komandohttp://www.rc-airplane-world.com/rc-helicopter ... modes.html

Če je taka kot na sliki iz navodil pol je to za Mode-2 ali 4.
V kolikor lahko zamenjaš, da bo "gas" levo ali desno si izberi tisti mode v katerem je večina heli modelelarjev iz tvoje bližine.
Jaz npr. letim v mode-2 to pomeni:
Levo-G/D: throttle/pich ( G->"heli vzleti v višave" :D )
Levo-L/D: servo repa (jaw) -> levo=rep v desno ker je pol nos v levo!
Desno: cyclic -> G/D=Nick, L/D=Roll
Te smeri ti heli-x ve sam določit tam ko v njem nastavljaš komando
(ne vem točno kateri gumb, na tem PC-ju pa ne morem tega pogledat)
Pol pa še moreš mu na 2 gumba astavit idle-1(vklop motorja ter navadno letenje) ter idle-2(3D letenje)

Mimogrede tukaj še najdeš precej informacij zlasti, ko boš tako daleč, da samo vožnja v sim. ne bo več dovolj.

Odgovori

Vrni se na