Funcopter V2 Multiplex

Akrobatski in 3D modeli
suler71
Tekmovalec
Prispevkov: 200
Pridružen: 18 Mar 2006, 20:31
Kraj: mežica

Funcopter V2 Multiplex

Odgovor Napisal/-a suler71 » 05 Apr 2012, 22:00

Kupujem začetniški helikopter,pa me zanima vaše mnenje o tem Multiplex-ovem helikopterjem.Verzija V2 naj bi bila nekoliko izboljšana.Je tudi dokaj trpežen kolikor je razvidno iz posnetkov.Naj povem da z helikopterjem ne mislim izvajati nikakršnih akrobacij, le normalno scale letenje,pa še primerni akumulatorji so že pri hiši,tako da tudi ta strošek odpade.Na forumu sem opazil le eno slabše mnenje tega helikopterja(verjetno prve verzije),po tujih forumih pa ga kar hvalijo,kolikor sem razumel.
LP Boris

Uporabniški avatar
skorp_jon
Profesor
Prispevkov: 1330
Pridružen: 09 Avg 2006, 09:02
Kraj: Beltinci

Re: Funcopter V2 Multiplex

Odgovor Napisal/-a skorp_jon » 06 Apr 2012, 06:15

Ne bi ti rad pokvaril veselja vendar koliko sem videl to stvar je bolj tako tako.

Raje vzami nekaj v rangu 450 ali 500. Lahko je trex ali kitajska kopija, ki je z malo truda pravtako dobra kot original.
Futaba 12FG & Taranis Q X7

suler71
Tekmovalec
Prispevkov: 200
Pridružen: 18 Mar 2006, 20:31
Kraj: mežica

Re: Funcopter V2 Multiplex

Odgovor Napisal/-a suler71 » 06 Apr 2012, 08:27

Torej,bolje da nabavim rabljenega t-rexa 500 oz.njegovo kopijo ali pa kakšnega Protosa kot pa Funcopterja.
lp Boris

Krist
Dr. Modelar
Prispevkov: 6857
Pridružen: 09 Jul 2005, 05:22

Re: Funcopter V2 Multiplex

Odgovor Napisal/-a Krist » 06 Apr 2012, 09:26

suler71 napisal/-a:Torej,bolje da nabavim rabljenega t-rexa 500 oz.njegovo kopijo ali pa kakšnega Protosa kot pa Funcopterja.
lp Boris
Za res prve začetke raje funcopter.
Pa veliko slimulatorja, potem pa prehod na resne helikopterje. Mogoče Ni slaba izbira tudi kak multirotor model. Da dobiš občutek za letenje. Povprečen quad stane nekje med 120 in 350€, odvisno, kaj daš na model. Sami rezervni deli pa so bistveno cenejši (ponavadi nastradajo propelerji).
Helikopterji s collective pitch rotorji niso ravno igrače, ampak kompleksni letalni stroji, ki potrebujejo natančega modelarja, ki je ob enem potrpežljiv in se drži pravil in postopkov za varno letenje.
LP Kristjan

This sentence does not have a sense...
http://kads-world.com/KADS_World/Welcome.html

suler71
Tekmovalec
Prispevkov: 200
Pridružen: 18 Mar 2006, 20:31
Kraj: mežica

Re: Funcopter V2 Multiplex

Odgovor Napisal/-a suler71 » 06 Apr 2012, 09:54

Saj v tem je problem,negdo pravi da je funcopter zanič,drugi spet da je dober začetniški heli.Pred časom sem imel(in tudi uspešno letel)z BigLamo-koaksialnim helikopterjem.Tudi na simulatorjem letim T-rexa,seveda brez kakršnikoli akrobacij.Prav zaradi komplekstnosti teh helikopterjev(T-rex)pa sem si želel omisliti tega funcopterja,ki je sestavljen iz precej manj delov,ter izgleda še kar robusten.Naj še enkrat omenim,da potrebujem heli za normalno letenje,da je kolikor toliko enostaven za letenje(bolje kot nekoč Sabre,Ikarus,itd)in pa da je nekoliko okretnejši kot koaksialci.
lp Boris

impulse
Razpravljalec
Prispevkov: 64
Pridružen: 15 Jul 2007, 15:22
Kraj: Ljubljana

Re: Funcopter V2 Multiplex

Odgovor Napisal/-a impulse » 06 Maj 2012, 21:32

Tudi mene zanima funcopter kot zacetniski helikopter. tudi jaz nimam namena leteti akrobaci, ampak da bi bil bolj zabaven kot koaksialni helikopterji. Glede na filmcke in ostalo helikopter deluje kot vse kar rabim glede sposobnosti modela in v moji glavi sem za odlocen da je to odlicna izbira zame. zelel bi si samo da kaksen od strokovnjakov za helikopterje rece da s funkoperjem na bom v temo brcnil.

Phoinix
Dr. Modelar
Prispevkov: 4000
Pridružen: 27 Okt 2005, 21:19

Re: Funcopter V2 Multiplex

Odgovor Napisal/-a Phoinix » 07 Maj 2012, 12:14

Bilo bi super, če bi nekdo, ki si lasti funcopter, naredil kratko reportažo s slikami o tem helikopterju, da si ga pobližje ogledamo.

suler71
Tekmovalec
Prispevkov: 200
Pridružen: 18 Mar 2006, 20:31
Kraj: mežica

Re: Funcopter V2 Multiplex

Odgovor Napisal/-a suler71 » 07 Maj 2012, 19:59

Stvar je taka,Funcopter je bil kupljen v Schwe.... na sejmu za sejemskih 259,9eu.Zraven sem kupil še dva akku-ja(Li-police blackline 3300mAh 35C),tako da me je prišlo vse skupaj cca.340eu.Model je večino iz plastike ter elaporja,rezervni deli pa na zalogi in niti ne dragi.Model je v celoti sestavljen manjka le sprejemnik,priporočljivo pa je preveriti vse vijake.Le podvozje mi deluje nekoliko slabotno.
Helikopter je že RTF,vendar pa me zanima sledeče:heli je možno leteti z letalskim programom(imamDX6i),ampak ta program ne omogoča nstavljanja gyra.V navodilih za gyro piše da tedaj gyro dela samo v Headlock mode(single mode)in rumeni kabel ne sme biti vklopljen v sprejemnik.
Če pa nastavim heli program-kjer pa ne vem kakšen tip glave,krivuljo colectiv pitcha,itd naj nastavim,pa gyro lahko deluje tudi v Dual mode.
Skratka, zanima me kakšna je razlika med Headlock in Dual mode delovanju gyra,posebej v zraku ter katera nastavitev je boljša za začetek.
LP Boris
Priponke
DSCN2220.JPG
Funcopter V2,zadaj pa v zibki mali helikopterček,zaradi katerega je izredno malo časa za modelarstvo.
DSCN2220.JPG (113.45 KiB) Pogledano 2403 krat
DSCN2221.JPG
DSCN2221.JPG (114.1 KiB) Pogledano 2403 krat

Phoinix
Dr. Modelar
Prispevkov: 4000
Pridružen: 27 Okt 2005, 21:19

Re: Funcopter V2 Multiplex

Odgovor Napisal/-a Phoinix » 07 Maj 2012, 20:08

Hvala Boris. Lahko pofotkas se razporeditev elektronike v trupu in glavo rotorjev?

suler71
Tekmovalec
Prispevkov: 200
Pridružen: 18 Mar 2006, 20:31
Kraj: mežica

Re: Funcopter V2 Multiplex

Odgovor Napisal/-a suler71 » 07 Maj 2012, 21:36

Pa še nekaj slik.
Priponke
heli 052.JPG
heli 052.JPG (123.02 KiB) Pogledano 2377 krat
heli 053.JPG
heli 053.JPG (125.92 KiB) Pogledano 2377 krat
heli 054.JPG
heli 054.JPG (125.75 KiB) Pogledano 2377 krat

suler71
Tekmovalec
Prispevkov: 200
Pridružen: 18 Mar 2006, 20:31
Kraj: mežica

Re: Funcopter V2 Multiplex

Odgovor Napisal/-a suler71 » 07 Maj 2012, 21:38

Pa še.
Priponke
heli 055.JPG
heli 055.JPG (123.95 KiB) Pogledano 2376 krat
heli 056.JPG
heli 056.JPG (121.2 KiB) Pogledano 2376 krat
heli 057.JPG
heli 057.JPG (123.02 KiB) Pogledano 2376 krat

suler71
Tekmovalec
Prispevkov: 200
Pridružen: 18 Mar 2006, 20:31
Kraj: mežica

Re: Funcopter V2 Multiplex

Odgovor Napisal/-a suler71 » 07 Maj 2012, 21:40

No,pa še zadnje tri.Upam da mi gdo odgovori na moje vprašanje.
Lp Boris
Priponke
heli 058.JPG
heli 058.JPG (123.86 KiB) Pogledano 2375 krat
heli 059.JPG
heli 059.JPG (120.07 KiB) Pogledano 2375 krat
heli 060.JPG
heli 060.JPG (122.71 KiB) Pogledano 2375 krat

Uporabniški avatar
Brane
Dr. Modelar
Prispevkov: 4585
Pridružen: 15 Nov 2004, 12:30
Kraj: Moste

Re: Funcopter V2 Multiplex

Odgovor Napisal/-a Brane » 08 Maj 2012, 10:25

suler71 napisal/-a: Če pa nastavim heli program-kjer pa ne vem kakšen tip glave,krivuljo colectiv pitcha,itd naj nastavim,pa gyro lahko deluje tudi v Dual mode.
Skratka, zanima me kakšna je razlika med Headlock in Dual mode delovanju gyra,posebej v zraku ter katera nastavitev je boljša za začetek.
LP Boris
Torej glede na to, da nisem nek heli strokovnjak, ti bom razliko opisal malo bolj po kmečko.
Kolikor sem poučen, v osnovnem programu gyra (verjetno je to dual mode, ko ti to imenuješ) helikopter oz rep mehansko nastaviš, da pri lebdenju čim manj drifta, se pravi, da ti skoraj, ali pa sploh ne suče repa v nevtrali, leti se pa vedno v headlock modu, ker takrat gyro rep še dodatno stabilizira in rep ne drifta, tudi če tega v popolnosti mehansko nisi odpravil. Morda je ta heli že zrihtan do te stopnje, da se ti z mehanskim trimanjem repa sploh ni treba ukvarjati, v tem primeru pozabi na dual mode, letel boš itak v headlock.
Če ti rep dobro dela se ti s tem, da v enem primeru ne moreš v osnovni program, sploh ni treba obremenjevati.
Kaj bo, ko se razve, da so nekatere kopije že boljše od originalov???

suler71
Tekmovalec
Prispevkov: 200
Pridružen: 18 Mar 2006, 20:31
Kraj: mežica

Re: Funcopter V2 Multiplex

Odgovor Napisal/-a suler71 » 23 Maj 2012, 19:42

Evo,danes prvič v zraku-štirje izpraznjeni akumulatorji,heli natriman ter kar je najpomembnejše je cel :lol: .
Funcopter je vsekakor primeren začetniški heli,neprimerno bolje vodljiv(tudi v zmernem vetru) od Sabreta s katerim sem enkrat že skakal po zraku(bolj ali manj uspešno).Zaenkrat me je Funcopter prijetno presenetil z vodljivostjo,lebdenjem,trpežnostjo ter relativno dolgim časom lebdenja(po cca.15min 3300mAh akumulator izpraznjen na 3,75V na celico).Zanima me le ena stvar,Gain na gyrotu je bil že tovarniško nastavljen na 100%,pa se heli po nekaj časa lebdenja počasi le obrne za cca.20-30 stopinj enkrat v eno drugič v drugo smer,je to normalno da moreš rep vsake toliko časa malce popravit ali je še kakšen drug način da rep stoji povsem na miru.
LP Boris
Priponke
heli 010.JPG
Funcopter je vsekakor izpolnil moja prčakovanja
heli 010.JPG (118.97 KiB) Pogledano 2211 krat
heli 016.JPG
heli 016.JPG (123.53 KiB) Pogledano 2211 krat
heli 017.JPG
heli 017.JPG (122.29 KiB) Pogledano 2211 krat

Phoinix
Dr. Modelar
Prispevkov: 4000
Pridružen: 27 Okt 2005, 21:19

Re: Funcopter V2 Multiplex

Odgovor Napisal/-a Phoinix » 23 Maj 2012, 20:02

Hvala za poročanje. Zanimive informacije. 15' lebdenja ali veliko pristankov oz. čakanja na tleh? Čas se mi zdi izjemno dolg, zelo nenavadno.

suler71
Tekmovalec
Prispevkov: 200
Pridružen: 18 Mar 2006, 20:31
Kraj: mežica

Re: Funcopter V2 Multiplex

Odgovor Napisal/-a suler71 » 23 Maj 2012, 20:20

Dobro,bila sta dva max.trije pristanki za malce sprostitve oz.trimanja,vendar skupno vsekakor ne več kot 1,5min ostalo pa večinoma lebdenje na višini cca.1-1,5m.
LP Boris

Uporabniški avatar
Brane
Dr. Modelar
Prispevkov: 4585
Pridružen: 15 Nov 2004, 12:30
Kraj: Moste

Re: Funcopter V2 Multiplex

Odgovor Napisal/-a Brane » 24 Maj 2012, 07:25

suler71 napisal/-a:.Zanima me le ena stvar,Gain na gyrotu je bil že tovarniško nastavljen na 100%,pa se heli po nekaj časa lebdenja počasi le obrne za cca.20-30 stopinj enkrat v eno drugič v drugo smer,je to normalno da moreš rep vsake toliko časa malce popravit ali je še kakšen drug način da rep stoji povsem na miru.
LP Boris
Normalno ni, da se rep počasi obrne, je pa vprašanje koliko je moteče in koliko traja da se obrne za 30°
Jaz sem šel skozi te začetniške korake nekaj mesecev nazaj in vem da je rahlo driftanje ravno pri treningu lebdenja najbolj nadležno, pozneje ko malo letiš okoli, pa rahlega driftanja Če je res samo rahlo) sploh ne čutiš saj je treba itak rep aktivno voditi.
Vprašanje je, kaj se pri takem helikopterju da narediti, da bi driftanje popolnoma odpravil, saj kot jaz sklepam (pa ni rečeno da je res) je to helikopter kjer je v prvem planu to, da veliko prenese v smislu kreširanja, jaz pa kvalitete nikoli ne cenim po tem, kar ostane po krešu, v tem pogledu, je pa že vprašanje kam ta helikopter kvalitetno sodi.
Kaj bo, ko se razve, da so nekatere kopije že boljše od originalov???

suler71
Tekmovalec
Prispevkov: 200
Pridružen: 18 Mar 2006, 20:31
Kraj: mežica

Re: Funcopter V2 Multiplex

Odgovor Napisal/-a suler71 » 24 Maj 2012, 15:00

Res da helikopter ni v samem vrhu po kvaliteti,je pa povsem zadovoljiva za moje potrebe to pa je zelo dobra stabilnost pri lebdenju,sama glava nima skoraj nič zračnosti.Kako pa je z vzdržljivostjo pa bo pokazal čas in upam čim manj krešov.Moti me samo gyro ,ki bi moral biti pri nastavitvi 100% veliko bolj odziven.
LP Boris

Uporabniški avatar
denys
Freak
Prispevkov: 681
Pridružen: 06 Jun 2007, 16:23
Kraj: Koper

Re: Funcopter V2 Multiplex

Odgovor Napisal/-a denys » 24 Maj 2012, 16:47

@suler71

Probaj dat eno luknjo višje na servo ročici od repa, da boš imel na repu večje hode in s tem nižji gain. Seveda boš moral ponovno nastaviti limite servota.

suler71
Tekmovalec
Prispevkov: 200
Pridružen: 18 Mar 2006, 20:31
Kraj: mežica

Re: Funcopter V2 Multiplex

Odgovor Napisal/-a suler71 » 25 Maj 2012, 18:34

Danes prestavil na zunanjo luknjo na servo ročki,gain znižal za cca 10%-rep drži povsem mirno :lol: .
LP

Fratello
Razpravljalec
Prispevkov: 103
Pridružen: 26 Avg 2006, 16:29
Kraj: Kamnik
Kontakt:

Re: Funcopter V2 Multiplex

Odgovor Napisal/-a Fratello » 29 Apr 2014, 14:48

Mene pa zanima kateri mode zbrat za Funcopter na Futabi T8FG ? (navodila: http://manuals.hobbico.com/fut/8fgs-2_4ghz-manual.pdf)

Swash type group A:
H-1, H-3, HR3, and HE3
Swash type group B:
H-4, H-4X

Ni mi jasno, kateri bi bil primeren za funcopter ? Kupil sem rabljen funcopter, prvi lastnik ga je prodal, ker ga ni znal nastavit, drugi ga je tudi lomil, pa ni šlo, sedaj ga imam jaz.

Ima sledeči Gyro - http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... duct=10113
*tale gyro je samo za rep, kaj pa ostalo, se ne rabi ?

Rabim neke basic nastavitve, da spravim zadevo v zrak. Izkušen s heliji nimam (letel sem le z Blade MSR-ji), kjer sem nastavil nastavitve komande spectrum kot sem našel nekje na youtube in zadeva leti bp.

Tukaj pa sem zgubljen. Pri avionih mi je jasno kaj in kako, heli se mi pa sanja ne kako bi se zadeve lotil, kaj se lahko trima, na kaj moraš bit pozoren itd.

Če je kak stručko, ki bi pomagal v bižini Kamnika, sam sem član Letalskega društva kamnik in letim v Kamniku na vzletišču (za meso kamnik).

Hvala!

saso11
Tekmovalec
Prispevkov: 325
Pridružen: 12 Feb 2013, 21:19
Kraj: Velike Brusnice- Novo mesto

Re: Funcopter V2 Multiplex

Odgovor Napisal/-a saso11 » 30 Apr 2014, 22:05

Fratello napisal/-a:Mene pa zanima kateri mode zbrat za Funcopter na Futabi T8FG ? (navodila: http://manuals.hobbico.com/fut/8fgs-2_4ghz-manual.pdf)

Swash type group A:
H-1, H-3, HR3, and HE3
Swash type group B:
H-4, H-4X

Ni mi jasno, kateri bi bil primeren za funcopter ? Kupil sem rabljen funcopter, prvi lastnik ga je prodal, ker ga ni znal nastavit, drugi ga je tudi lomil, pa ni šlo, sedaj ga imam jaz.

Ima sledeči Gyro - http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... duct=10113
*tale gyro je samo za rep, kaj pa ostalo, se ne rabi ?

Rabim neke basic nastavitve, da spravim zadevo v zrak. Izkušen s heliji nimam (letel sem le z Blade MSR-ji), kjer sem nastavil nastavitve komande spectrum kot sem našel nekje na youtube in zadeva leti bp.

Tukaj pa sem zgubljen. Pri avionih mi je jasno kaj in kako, heli se mi pa sanja ne kako bi se zadeve lotil, kaj se lahko trima, na kaj moraš bit pozoren itd.

Če je kak stručko, ki bi pomagal v bižini Kamnika, sam sem član Letalskega društva kamnik in letim v Kamniku na vzletišču (za meso kamnik).

Hvala!
tale helikopter se brez problema vozi v nastavitvah letala. sepravi trotle povežeš na motor oz regler, rudder imaš rep, elevator višina ter aileron nagib, drugih kanalov na potrebuje, kar se tiče gyro-ta , ga povežeš tako da daš kabel z tremi žicami v rudder kanalu ostali konektor z eno žico pustiš odklopjen, tako bo gyro avtomatsko vklopljen na head modu. edina slaba stvar stalno vklopljenega head mode gyra je ta da če boš heli vklopil obrnjen proti severu in ga potem začel leteti v smeri juga se ti bo takoj postavil v smer v kateri si ga vklopil, sepravi sever. kar se tiče samega modela , priporočam da zamenjaš servote ker tile bodo v prvem padcu odpovedali, ter dobro preveri vijak kateri drži zadnji del repa skupaj z boom-om, po izkušnjah katere sem imel je privijačen točno v pogonsko "nit" (torque tube-če temu lahko tako rečem) repa.

Fratello
Razpravljalec
Prispevkov: 103
Pridružen: 26 Avg 2006, 16:29
Kraj: Kamnik
Kontakt:

Re: Funcopter V2 Multiplex

Odgovor Napisal/-a Fratello » 04 Maj 2014, 19:41

saso11 napisal/-a: elevator višina ter aileron nagib
Hvala za nasvete, bom nastavil tako! Servote nove sem že naročil pri PrimusR-ju iz Lindigerja...

Kateri servo je višina in kateri nagib ? Kako vem da sta v neutralni poziciji ?

saso11
Tekmovalec
Prispevkov: 325
Pridružen: 12 Feb 2013, 21:19
Kraj: Velike Brusnice- Novo mesto

Re: Funcopter V2 Multiplex

Odgovor Napisal/-a saso11 » 05 Maj 2014, 14:35

Fratello napisal/-a:
saso11 napisal/-a: elevator višina ter aileron nagib
Hvala za nasvete, bom nastavil tako! Servote nove sem že naročil pri PrimusR-ju iz Lindigerja...

Kateri servo je višina in kateri nagib ? Kako vem da sta v neutralni poziciji ?
sem se narobe izrazil. elevator sem mislil kot nagib naprej/nazaj- to imaš prvi servo ( najbližji baterije). nagib imaš servo kateri je najbližji motorju. sredni servo imaš povezavo za rep.
najbolj enostavno je servo dati v center z servo testerjem, če ga nimaš, to narediš z komando. na komandi daš vse trime na sredino, sepravi trim levo/desno oz gor/dol = 0, nato še v komandi v meniju sub trim nastavi vse na 0.
servoti se ti nato pocentrirajo na sredino, nato pa fizično nastavi ročke tako da bodo 90° na ohišje servota oz najbližje tem stopinjam. ko jih boš vgradil moraš ponovno fizično nastavit dolžino ročic katere povezujejo dele na propelarju. najprej v komandi s pomočjo sub trima nastavi vse ročice da bodo čim bolj točno 90°, oziroma vzporedno z tlemi, vendar to ne velja za servo kateri je povezan z repom. te ročice/povezave nastavi tako da bodo deli na glavi s katerimi so povezane ročice pravtako vzporedne s tlemi. za tem nastavi še končno pozicijo servotov v meniju end point.

Fratello
Razpravljalec
Prispevkov: 103
Pridružen: 26 Avg 2006, 16:29
Kraj: Kamnik
Kontakt:

Re: Funcopter V2 Multiplex

Odgovor Napisal/-a Fratello » 07 Maj 2014, 10:56

saso11 napisal/-a: ....kar se tiče gyro-ta , ga povežeš tako da daš kabel z tremi žicami v rudder kanalu ostali konektor z eno žico pustiš odklopjen, tako bo gyro avtomatsko vklopljen na head modu. edina slaba stvar stalno vklopljenega head mode gyra je ta da če boš heli vklopil obrnjen proti severu in ga potem začel leteti v smeri juga se ti bo takoj postavil v smer v kateri si ga vklopil, sepravi sever.
Včeraj sem prejel rezervne dele in usposobil heli:

Slika Slika Slika

Elevator in AIL sem nastavil, kot si zapisal v neutralno pozicijo itd. Tudi uredil, da gredo v pravo smer naprej, nazaj, levo in desno. Ni mi pa jasno za rep (rudder), kam se mora premaknit, da vem v katero smer gre ?

Kar se tiče Gyra, ima nastavitve (dva stikala), za HD ali normalen servo, en pa je za reversat, to mi je jasno. Drugo sta dva potenciometra, en je za nastavit hode, do kam gre, drugi pa za nek delay ?

Na komandi se nastavil H1, kot mi je včeraj en modelar v Prumusu svetoval in zadeva deluje. Rekel pa je, da je bolše da tisto žičko z enim kanalom od gyrota vklopim v 5 kanal in na komandi s potenciometrom nastavljam. Samo če to naredim, ima komanda veliko nastavitev pod gyro in mi ni jasno kaj izbrati in nastaviti, zato mam za enkrat gyro izklopljen. Ko obračam gyro deluje ok, ko pa na komandi upravljam z rudo se pa nekako počasi in čudno odziva, je to normalno ?

Danes bom šel stestirat. Je ša kak nasvet predno zadevo polomim :)

Hvala!

Odgovori

Vrni se na