Stran 1 od 2

F5J-400 za modelarske šole

Objavljeno: 26 Jun 2014, 09:02
Napisal/-a BojanG
Pozdravljeni!

Razmišljamo o nizkocenovnem F5J-400 modelu za modelarske krožke, ki bi se ga lahko dobilo tudi v kit kompletu. Nekak SLO projekt. Teža modela in krilna obremenitev mora biti konkurenčna (350 g, 12 g/dm2). Sam sem za klasično gradnjo z rebrci in trakci (capstrips), D-box, karbonski trup,... Dobrodošle so vse ideje in mnenja, od geometrije modela, profilov, materialov, konstrukcije, načrti,... Morda je kdo pripravljen izdelovati trupe, spet drug lasersko rezati rebrca,...

Pomembna je tudi RV naprava, servomotorji in ESC, ki bi prav tako morali biti nizkocenovni. Zanimiva se mi zdi naslednja RV naprava (http://www.hobbyking.com). Ali jo morda kdo ima? Kakšne so izkušnje?
• FrSky 2.4GHz ACCST TARANIS X9D Digital Telemetry Radio System
• FrSky V8FR-II 2.4Ghz 8CH Receiver (HV)
• FrSky AC/DC Charge Adapter EU Version


Lep pozdrav,

Bojan

Re: F5J-400 za modelarske šole

Objavljeno: 26 Jun 2014, 10:25
Napisal/-a mihec87
Glede trupa se mi zdi ena taka nizkocenovna varianta gondola iz balse ter karbonska palčka+ preprosto za popravit/naredit novo...

Komanda viewtopic.php?f=64&t=82490

Za f5j-400 je 4 kanalna v bistvu vrh glave za okoli 100eur se še najde kakšen 4-6k- spektrum,futaba...

Re: F5J-400 za modelarske šole

Objavljeno: 26 Jun 2014, 17:45
Napisal/-a tone vidensek
Naj dodam še jaz malo mojega razmišlanja.Tale predlog na začetku je izredno dobrodošla zadeva za pričetek projekta za kasnejši razvoj panoge F5J-FAI-škoda da le nekaj let prepozno. Naj bo F5J-400 odskočna deska mladega kadra tekmovalcev za nadomestilo "ta starih" Toliko za začetek.
Upam,da ne bo ostalo samo na tej temi foruma brez haska ,tudi jaz bom po svoji presoji dal enostaven koncept začetniškega modela.Kar se tiče trupa ki naj bo trpežen in iz kompozita-imajo tu bogate izkušnje modelarji iz Litije,ki so orali ledino v SLO- 400 klasi(za cevi in nos trupa) Čas lesenih je preteklost.

Re: F5J-400 za modelarske šole

Objavljeno: 26 Jun 2014, 19:59
Napisal/-a brejker
Jaz predlagam klasiko Telstar 400 in 4kanalne komande (rabljene) in veliko treninga na simulatorju.

Zame je to recept za uspešen začetek.

Kompozitna gradnja in 8kanalne komande pridejo po parih sezonah in nekaj naletenih urah.

Re: F5J-400 za modelarske šole

Objavljeno: 26 Jun 2014, 20:24
Napisal/-a Pisaneli
brejker napisal/-a:Jaz predlagam klasiko Telstar 400 in 4kanalne komande (rabljene) in veliko treninga na simulatorju.

Zame je to recept za uspešen začetek.

Kompozitna gradnja in 8kanalne komande pridejo po parih sezonah in nekaj naletenih urah.
Tudi jaz nekako ne vidim kako bo osnovnošolec brez izkušenj naredil konkurenčen 350g model.
Dobro, če se gre za neke posameznike z izkušnjami ampak takih je verjetno zelo malo.
Že Telstar 400 zna biti velik zalogaj za osnovnošolce.

Ne pozabiti na Stirofly-a od Kovača. Zelo primeren model z malo spremembe nosu, da gre noter 400-tka (kit komplet 30€).

Če se že gre v kompozitni smeri bi predlagal, da trupe dela Vortex team, za krila pa ima dosti izkušenj Belovič.

Re: F5J-400 za modelarske šole

Objavljeno: 26 Jun 2014, 22:58
Napisal/-a MC GAYVER
Bojan, če prav razumem razmišljaš o elektrificiranem hlgju z katerim bi mladeži približal jadralno letenje, imam nekj pomislekov

Ali maš te mladce že v kakem krožku

Koliko izkušenj z gradnjo že imajo

Že znajo letet


Namreč malce hecno mi je da se razmišlja o 2m jadralčku pri 350 g ob tem da je skoraj 200g opreme brez katere ne gre, torej je gradnja za neizkušene precej resen zalogaj

Torej je po moje bolj smiselno vzet kak znan model (telstar. ......)ga kvalitetno izdelat uporabit oralight ter lahke komponente in naredit neke vrste junior klaso, lahko tudi ob F5 j 400 tekmah (skupina junior npr) namreč na tekmah te klase precej redno tekmujejo 3 mladiči, ki kljub velikanski pomoči in podpori svojih mentorjev v klasi nimajo prav dobrih rezultatov, pa vsi letijo resne specialke, ki jih niti vzdrževat niso v stanju kaj šele izdelat, pa če prav iz kit kompleta
Je pa verjetno tako kot je že Tone napisal škoda da se o tem ni razmišljalo pred leti

Podpiram pa idejo in če imaš voljo korajžno naprej, ko se bo ideja skristalizirala ti bomo že kako pomagali.

Lp milan

Re: F5J-400 za modelarske šole

Objavljeno: 27 Jun 2014, 14:04
Napisal/-a BojanG
Delo s podmladkom že poteka v okviru kategorije F5J 400 - Junior in pod okriljem Zveze za tehnično kulturo Slovenije. Pravilnik in rezultati letošnjega tekmovanja so na http://zotks.si.windows-1.domovanje.com ... ni_var=864 (za rezultate glej A2). Čestitam vsem mentorjem, posebej pa še mentorjem Gregorju Urbančiču, Robertu Hriberšku in Francu Fajfarju, ki so s svojimi varovancu dosegli prva tri mesta.

Menim, da je možno s skupnimi močmi in ob podpori dobrih mentorjev priti do cilja, ki sem ga omenil na začetku ter v modelarskih šolah izdelovati modele, ki bodo konkurenčni tudi na SLO/CRO F5J-400 sceni.

Lep pozdrav

Bojan

Re: F5J-400 za modelarske šole

Objavljeno: 28 Jun 2014, 13:18
Napisal/-a peromen123
Čestitam vsem mentorjem, posebej pa še mentorjem Gregorju Urbančiču, Robertu Hriberšku in Francu Fajfarju, ki so s svojimi varovancu dosegli prva tri mesta.
Jah, na državnem tekmovanju so bili letos samo trije tekmovalci :D Poznam tistega tretjeuvrščenega in tudi sam sem bil nekaj let nazaj 2x na tem tekmovanju. Enkrat sem bil z easy starom, drugič pa z kanjo in vedno sem bil edini tekmovalec :wink: ( Glavno da sem bil 2x državni prvak :D ) To kategorijo bi res fajn bilo malo promovirat, da bi imeli več tekmovalcev, ker dokler sta dva ali trije tekmovalci je brezveze. Dostopen kit komplet bi bil res dobrodošel, ampak pozabite na 350g, ker je to za osnovnošolsko raven in za njihove denarnice preveč optimistično. Telstar ali podoben model bi bil za začetek povsem vredu.

Lep pozdrav!

Re: F5J-400 za modelarske šole

Objavljeno: 28 Jun 2014, 16:09
Napisal/-a miharix
Pohvale vredna ideja. =D>

Moja pobožna želja je, da bi bil tak kit, kjer bi učenci sami delali čim več.
Ter, da bi cena kita (letalo+RC+ostale dorbnarije) bila max 100€

Zakaj 100€? To sem opazil, da je nekako v moji šoli zgornja meja, kar bi še dali za prvi RV model.
In zaradi tega sem letos bil na OŠ tekmi le kot "štoparca".

Ps: Čestitke vsem, ki so letos tekmovali, vsi so lepo dokazali, da ne letijo prvič =D>
Moram pa priznat da, ko sem lani & letos videl model prvo uvrščenega, sem bil kot modelar navdušen nad kakovostjo modela ter fenomenalnim pilotoranjem.
A se hkrati kot mentor, spraševal "A sploh zmorem učence naučit, da izdelajo vsaj maaalo konkurenčne modele brez, da jim jih izdelam jaz?"

Re: F5J-400 za modelarske šole

Objavljeno: 30 Jun 2014, 08:45
Napisal/-a tone vidensek
Prinašam izhodiščno skico (ne načrt) začetniškega tekmovalnega modela F5j-400. To je pravzaprav povzetek mojega letošnjega modela,ki je v času SLO-CRO lige doživel mnogo sprememb v gradnji in koncepciji od prvega 490 gr- specialke 351gr. Skica in opis je zamisel enostavne gradnje za začetnika in seveda trpežna gradnja za ta prvič.
Izdelava krila naj bo prilagojena skici gradnje,ki povezuje klasiko (balza,smreka) z začetki kompozita (tkanina,karbon).Gradnje v stilu karbonskega D-boxa za začetek odsvetujem ,zaradi zahtevnosti gradnje in cene.Tako je D-boxs iz balse čisto dovolj trpežen in močan.Bolj zahtevne gradnje pa se naj bodoči modelar-konstruktor loti kasneje ko "odraste."Pri uporabi klasičnih materialov so lepila enostavna (belo za les) kasneje pa nastopijo razne smole ki vežejo kompozite.Trakci se lepijo lahko z celonskim lepilon.smolo ali sekundnim.Prekrivanje je poljubno z različnimi folijami,tudi japan ni nič narobe za začetek.Pri tem krilu sem uporabl Drelin AG-17 ki ima dovolj "mesa" za vgradnjo planka (slo-oplata) in nosilcev.Originalno smerno in višinsko krmilo je izdelano z letvicami balse debeline 3mm,krivina pa je laminirana .Tu naj začetnik uporabi enostavno geometrijo seveda z površino ki je omenjena na skici.
Nos trupa naj meri vsaj 135-140 mm kar je tudi pogoj za lovljenje težišča pri malo težji gradnji zadnjega dela (cevi,višine,smeri in seveda povezav) Povezave so lahko z bodni z kovinsko žičo .Trup ki sem ga uporabil na začetku (izdelek Žvegliča) iz Litije nudi dovolj maneverskega prostora za pomik celic ter namestitev normalnih servotov brez specialk .
In zakaj klasična gradnja ?-Modelarjem začetnikom manjkajo delovne navade in logična razmišlanja ki jim bodo prišle prav tudi v kasnejšem življenju. :mahaj:

Re: F5J-400 za modelarske šole

Objavljeno: 30 Jun 2014, 12:38
Napisal/-a BojanG
Ideja je ravno v tem, kar predlaga Tone. Klasična gradnja kril, kot smo jih delali kot osnovnošolci že pred 30. leti. Ker pa je sedaj na trgu za enak denar možno kupiti že gotov model, je potreben kompromis. Zato naj bodo rebrca lasersko narezana in vsi kompozitni deli že narejeni v kit kompletu. Model pa naj bo konkurenčen F5J-400 "specialkam", da bo sploh imelo smisel tekmovati.

Menim tudi, da še nismo ničesar zamudili. F5J-400 Junior pravilnik imamo, modele lahko začnemo izdelovati pozimi in spomladi leteti. Tudi za FAI F5J še nismo ničesar zamudili. Če bi ta konec tedna na tekmi za svetovni pokal v Vipavi imeli našega mladinca, bi odnesel domov pokal, garantiram.

Lep pozdrav,

Bojan

Re: F5J-400 za modelarske šole

Objavljeno: 30 Jun 2014, 12:42
Napisal/-a pegasus
BojanG napisal/-a:Če bi ta konec tedna na tekmi za svetovni pokal v Vipavi imeli našega mladinca, bi odnesel domov pokal, garantiram.
Naj se tvoje besede uresničijo na naslednji tekmi =D> Kaj ga je zadržalo, da se ni prijavil in tekmoval?

Re: F5J-400 za modelarske šole

Objavljeno: 30 Jun 2014, 13:05
Napisal/-a Peter Burkeljc
Zdravo!
Ko spremljam to debato o F5J-400 za osnovnošolce mi manka nekaj podatkov od strani BojanaG.
Na kakšnem nivoju modelatskega tečaja naj bi to potekalo. Naj bi bil to prvi model za osnovnošolce?
Če je to predvideno za to stopnjo, potem bo to strel mimo!
V svoji pestri modelarski zgodovini, sem učil leta 1959 prve učitelje tehničnega pouka na tečaju Letalske zveze, poučeval sem nekaj let tehnični pouk in vodil tečaje v naši bivši delavnici modelarskega društva ter šolah.
V tistih časih ni bilo CNC-ja in primernih kompletov, pa tudi ne RV naprav.
Danes je več možnosti, vendar je mladina enaka. Za začetnika, za prvi model, ta kategorija v vrhunski obliki ni primerna.
Zakaj se nebi začelo z Telstar 400 modelom, ki je tudi zahteven za začetnika, vendar ga bo lahko izdelal. Če jih bo dovolj, se razpiše tekmovanje in bo zadostilo tekmovalcem.
Nažalost se v modelarstvu ne da uspeti brez nekega znanja in truda. Ker sem sodeloval včasih na državnih tekmovanjih mladih tehnikov kot sodnik, sem videl tudi precej modelov, ki so jih izdeleli mentorji namesto učencev.

Pa brez zamere in lep pozdrav,

Peter

Re: F5J-400 za modelarske šole

Objavljeno: 30 Jun 2014, 13:11
Napisal/-a pegasus
Ja, tudi jaz bi glasoval za Telstarja. Tekmovanja z njim so že potekala pred 10+ leti in so bila kar dobro obiskana.

Lahko pa premislimo in skupaj ustvarimo "telstar 2.0", s poudarkom na enostavni gradnji, pa kakim sodobnejšim profilom in manjši masi. Tonetov Tonček bi lahko bil dobro izhodišče.

Re: F5J-400 za modelarske šole

Objavljeno: 30 Jun 2014, 14:07
Napisal/-a Ultralajt
Telstar je imel precej "ranljiv" zadnji del trupa tik pred repnimi površinami.

Re: F5J-400 za modelarske šole

Objavljeno: 30 Jun 2014, 14:20
Napisal/-a pegasus
Da, pa krilo se je tudi lomilo takoj pri koncu ojačitve. Je par takih malenkosti za poklepat na telstarčku, pa je čisto fajn zadeva za začet.

Re: F5J-400 za modelarske šole

Objavljeno: 30 Jun 2014, 14:47
Napisal/-a Peter Burkeljc
Zdravo ponovno!

Omenil sem Telstar model, ker je na tržišču.

Lepo pa bi bilo, če se bi našel junak, ki bi izrezkal enostaven model podoben razredu F5J.400.

Peter

Re: F5J-400 za modelarske šole

Objavljeno: 30 Jun 2014, 14:53
Napisal/-a Pisaneli
Peter Burkeljc napisal/-a:Zdravo ponovno!

Omenil sem Telstar model, ker je na tržišču.

Lepo pa bi bilo, če se bi našel junak, ki bi izrezkal enostaven model podoben razredu F5J.400.

Peter
Kaj pa F5J Sniper? Nek kompozitni trup že obstaja za njega.

Re: F5J-400 za modelarske šole

Objavljeno: 30 Jun 2014, 19:40
Napisal/-a MC GAYVER
Pisaneli napisal/-a:
Peter Burkeljc napisal/-a:Zdravo ponovno!

Omenil sem Telstar model, ker je na tržišču.

Lepo pa bi bilo, če se bi našel junak, ki bi izrezkal enostaven model podoben razredu F5J.400.Kaj pa F5J Sniper? Nek kompozitni trup že obstaja za njega.

Sniper je bil že za reduktor pretežak

Ima pa isti "cnc reskar" dele za 400to, ki jo je risal Belovič, je pa precej našpičen profil in kar zahteveno krilo za prvič trupi so pa v Litiji ali pa v Kamniku zelo konkurenčni

Tonetovo verzijo se da kaj hitro spravit na cnc
Kakšno drugačno reč tudi :D
Na štajerskem ima Petrovčič Terro 400 krilo cnc Čač pa ziher kak trup
Kje je torej res problem?

Re: F5J-400 za modelarske šole

Objavljeno: 30 Jun 2014, 19:42
Napisal/-a Ultralajt
MC GAYVER napisal/-a:Kje je torej res problem?
Večinoma se zagon unese, ko je treba preiti od besed k dejanjem. 8)

Re: F5J-400 za modelarske šole

Objavljeno: 30 Jun 2014, 20:08
Napisal/-a MC GAYVER
Ultralajt napisal/-a:
MC GAYVER napisal/-a:Kje je torej res problem?
Večinoma se zagon unese, ko je treba preiti od besed k dejanjem. 8)
:D Ja najbrž da res,

Ne bodi skeptičen treba je povedat kolk kit kompletov se rabi in se jih naredi, pa je :-)

Re: F5J-400 za modelarske šole

Objavljeno: 01 Jul 2014, 09:27
Napisal/-a Borut Talian
Ultralajt ima popolnoma prav! Na žalost trošite "črnilo" povsem po nepotrenem.

Re: F5J-400 za modelarske šole

Objavljeno: 01 Jul 2014, 09:59
Napisal/-a Ultralajt
Borut Talian napisal/-a:Ultralajt ima popolnoma prav! Na žalost trošite "črnilo" povsem po nepotrenem.
Črnilo si potroši vsak kolikor ga je pač pripravljen trošiti. :D

Če se je nekako definirala geometrija modela, pa tip ali vrsta trupa (plastik fantastik ali lesena samogradnja), potem se lahko pristopi k risanju načrta in cnc-kompatibilnih elementov modela za KIT.

Mislim pa da tu ne smemo govoriti o "konkurenčnem" modelu. To bi bil "enty level" model. Model za prve korake v tekmovanje F5J 400. Saj ni cilj takoj stopiti na stopničke, ampak spoznavanje z zadevo, pridobivanje izkušenj in spoznavanje svojih sposobnosti in želja. Potem se "prešalta" na boljši model (beri, model, mi nam bo bolj ustrezal glede na to, kar smo se naučili in kar sedaj znamo po nekaj preteklega časa..kilometrine.., ter lahko s pridom v bodoče izkoristimo v svojo korist na naslednjih tekmah)

Ta prvi model vsekakor ne more konkurirati filigransko delikatnim zadevam kot jih lahko vidimo na tekmah prio modelarjih z ogromno kilometrine v modelarjenju in gradnji z vsemi vrstami materialov.

LP Mitja

Re: F5J-400 za modelarske šole

Objavljeno: 01 Jul 2014, 12:31
Napisal/-a belovic
Glede na to, da sem v tej panogi nekako od začetka in doslej izdelal ca. 10 modelov, bom dodal na kratko še moje mnenje...
Ne bom pretiraval če povem, da je izdelava tekmovalne specialke za klaso 400 zelo zahtevna, ki so ji kos izkušeni oz. zelo izkušeni samograditelji, čeprav je bila ta kategorija zamišljena predvsem kot vstopna, pa je z leti kot tudi vse druge evoluirala v dokaj zahtevno. Zakaj? Ciljno maso 351gr. ob ustrezni trdnosti modela brez sodobnih materialov, pripomočkov in tehnologije izdelave enostavno zelo težko dosežemo, to pa spremlja tudi končna cena modela. Poglejte samo rezultate in videli boste, da so v vrhu praviloma prekaljeni mački, ostali (še posebej začetniki) nažalost težko konstantno držijo priključek.
Kompozitni izdelki pa tudi nažalost niso poceni, še posebej če želiš lahek karbonski D-box, zanj potrebuješ 93 oz. 120 gr. karbonsko tkanino in še to z vlakni pod 45 stopinj, tako da se končna cena D-boxa za 2m model giblje okoli 80€, tu je potem potrebno prišteti kompozitni trup in cev in kaj hitro si na nekaj stotakov kar pa je že preveč za širok krog ljudi. :-k Da bo pa tele specialne kompozitne izdelke nekdo izdeloval poceni (ali celo pod ceno samega materiala) lahko že vnaprej pozabite, kajti vložek dela je resnično velik [-X .

Zato menim in verjamem, da je edina možnost če želite to kategorijo približati začetnikom, vpeljava ala "Telstar" kategorije. Torej lesen model iz kita s predpisanimi oz. vnaprej določenimi - dovoljenimi ojačitvami (podobno kot sedaj v tujini vpeljujejo RES 2m jadralne kategorije).

p.s.
krila za specialke vam ni treba risati, imam skiciranih nekaj svojih preizkušenih kril, ki jih ob dejanski zaživitvi projekta v dobro začetnikom odstopim :wink:

Re: F5J-400 za modelarske šole

Objavljeno: 02 Jul 2014, 12:33
Napisal/-a Peter Karner
V razmislek objavljam fotografiji dveh modelov, ki jih Edi Zagozda izdeluje z modelarji začetniki.
Povezava do dveh video, ki predstavljata letalne sposobnosi F5J 400 modelov:
http://www.youtube.com/watch?v=3IxxRpG-1cI
http://www.youtube.com/watch?v=diErqW0mBew