SD GPS Logger

Splošna debata o jadralnih modelih, maketah, termičnem jadranju, itd.

Moderatorji: PisaneliZaunkönig

Uporabniški avatar
bray
Freak
Prispevkov: 928
Pridružen: 04 Maj 2006, 20:57
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a bray » 23 Mar 2008, 17:22

Malo bol resen test ;)
Kar lepe stevilke....

Koda: Izberi vse

file: cessna.trk
points: 8932
min abs alt.: 178 m
max abs alt.: 1123 m
max speed: 222 km/h
max TAS: 222 km/h
avg mov. speed: 162 km/h
trip: 392380 m
moving time: 2:24:43
Priponke
Resize of murska1.jpg
Resize of murska1.jpg (55.59 KiB) Pogledano 3701 krat
Resize of lesce1.jpg
Resize of lesce1.jpg (58.8 KiB) Pogledano 3701 krat
I didn't know it was impossible when i did it!
http://www.sdgpslogger.com
http://bpp-blog.blogspot.com

Uporabniški avatar
bray
Freak
Prispevkov: 928
Pridružen: 04 Maj 2006, 20:57
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a bray » 30 Mar 2008, 00:31

Danes je bil spet dan za testiranja. Tokrat F5J. Potrjena je teorija, da GPS signal ne gre skozi karbon. ;) Testni piloti so bili Marko, Matjaz in Jure. Vsi trije letijo z modeli vision, ce se ne motim.
Juretov let je sicer zabelezen ampak zaradi karbonskega pokrova (logger je bil tocno pod njim) je bil sprejem zelo slab (4 sateliti) in so podatki neuporabni...se posebej podatek o visini.
Ce koga zanima si lahko sname program in z njim odpre ti dve datoteki

http://braypp.googlepages.com/F5J-prebold1.trk
http://braypp.googlepages.com/F5J-prebold2.trk

Ker program omogoca racunanje razdalje med poljubnima tockama sem cisto za hec poizkusil kako je z razdaljo med tocko starta in pristanka. :)


Koda: Izberi vse

Point1: Lon: 15.072460  Lat: 46.242252
Point2: Lon: 15.072477  Lat: 46.242308
Distance:        6.4 meter

Point1: Lon: 15.072840  Lat: 46.242244
Point2: Lon: 15.072877  Lat: 46.242216
Distance:        4.2 meter
Tisti pa ki imate nalozen google earth si lahko ogledate primer exporta v google earth format.

http://braypp.googlepages.com/F5J-prebold1.kmz
http://braypp.googlepages.com/F5J-prebold2.kmz
Priponke
graph.png
graf starta
graph.png (17.88 KiB) Pogledano 3501 krat
Resize of prebold2.jpg
Resize of prebold2.jpg (86.39 KiB) Pogledano 3501 krat
Resize of prebold1.jpg
Resize of prebold1.jpg (84.15 KiB) Pogledano 3501 krat
I didn't know it was impossible when i did it!
http://www.sdgpslogger.com
http://bpp-blog.blogspot.com

Uporabniški avatar
sopfkreg
Razpravljalec
Prispevkov: 156
Pridružen: 17 Nov 2004, 17:10
Kraj: Rogaška Slatina
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a sopfkreg » 31 Mar 2008, 12:44

Kako Gogle earth nastaviš, da gibanje pokaže prostorsko glede na pokrajino.

Lp Franci

Uporabniški avatar
bray
Freak
Prispevkov: 928
Pridružen: 04 Maj 2006, 20:57
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a bray » 31 Mar 2008, 12:54

sopfkreg napisal/-a:Kako Gogle earth nastaviš, da gibanje pokaže prostorsko glede na pokrajino.
Ce pogledas zgornjo sliko iz google eartha bos desno zgoraj nad "kompasom" opazil horizontalni drsnik. Ce ga z misko pomaknes v desno spremenis kot pogleda.
I didn't know it was impossible when i did it!
http://www.sdgpslogger.com
http://bpp-blog.blogspot.com

Uporabniški avatar
fogl
Razpravljalec
Prispevkov: 76
Pridružen: 13 Mar 2007, 07:33
Kraj: Radovljica

Odgovor Napisal/-a fogl » 31 Mar 2008, 13:20

Kater gps pa imaš notri?
lp, klemen

Uporabniški avatar
bray
Freak
Prispevkov: 928
Pridružen: 04 Maj 2006, 20:57
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a bray » 31 Mar 2008, 13:25

fogl napisal/-a:Kater gps pa imaš notri?
Ce sprasujes mene potem poglej prvi post v tej temi. Domace. ;)
I didn't know it was impossible when i did it!
http://www.sdgpslogger.com
http://bpp-blog.blogspot.com

Uporabniški avatar
fogl
Razpravljalec
Prispevkov: 76
Pridružen: 13 Mar 2007, 07:33
Kraj: Radovljica

Odgovor Napisal/-a fogl » 01 Apr 2008, 07:23

Ja, tebe sem mislil 8)

V prvem postu nisem našel nič opisano kaj si vgradil notri...
lp, klemen

Uporabniški avatar
bray
Freak
Prispevkov: 928
Pridružen: 04 Maj 2006, 20:57
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a bray » 02 Apr 2008, 21:46

fogl napisal/-a:Ja, tebe sem mislil 8)
V prvem postu nisem našel nič opisano kaj si vgradil notri...
Kam notri? V model ali v logger? Ce mislis model...vgradil sem moj logger. Ce mislis na sam logger...vgrajene so dokaj standardne elektronske komponente. Bistvo je v softwareu.

Drugace pa sem pravkar na stran uploadal novo verzijo programa, ki pri exportu v IGC/SeeYou doda tudi ENL (engine noise level) zapis in tako lahko v grafih ali v animaciji spremljamo aktivnost motorja ali pa recimo slep kljuke.

ps: ce je se kak kandidat...zbiram narocila za naslednjo rundo
I didn't know it was impossible when i did it!
http://www.sdgpslogger.com
http://bpp-blog.blogspot.com

WineFly
Tekmovalec
Prispevkov: 282
Pridružen: 15 Nov 2004, 14:42
Kraj: Bela krajina

Odgovor Napisal/-a WineFly » 03 Apr 2008, 07:48

Bray živijo

sem kandidat za en kos, a nisem prepričan da mi delajo ZS. Nekaj tednov nazaj sem ti pisal, pa ni bilo odgovora. Prosim preveri ZS če si dobil moje podatke.

LP, Tom

Uporabniški avatar
bray
Freak
Prispevkov: 928
Pridružen: 04 Maj 2006, 20:57
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a bray » 03 Apr 2008, 10:21

WineFly napisal/-a:Bray živijo
sem kandidat za en kos, a nisem prepričan da mi delajo ZS. Nekaj tednov nazaj sem ti pisal, pa ni bilo odgovora. Prosim preveri ZS če si dobil moje podatke.
LP, Tom
Zdaj sem jih dobil. Prejsnjic je pa ocitno res blo nekaj narobe. Si na spisku.
I didn't know it was impossible when i did it!
http://www.sdgpslogger.com
http://bpp-blog.blogspot.com

WineFly
Tekmovalec
Prispevkov: 282
Pridružen: 15 Nov 2004, 14:42
Kraj: Bela krajina

Odgovor Napisal/-a WineFly » 03 Apr 2008, 10:40

Hvala.

LP, Tom

Uporabniški avatar
fogl
Razpravljalec
Prispevkov: 76
Pridružen: 13 Mar 2007, 07:33
Kraj: Radovljica

Odgovor Napisal/-a fogl » 03 Apr 2008, 11:07

Kam notri? V model ali v logger? Ce mislis model...vgradil sem moj logger. Ce mislis na sam logger...vgrajene so dokaj standardne elektronske komponente. Bistvo je v softwareu.
Mislim logger. Predvidevam da gps sprejemnika nisi naredil sam. Torej si ga kupil...kateri je to (najbrž gps sprejemnik ni ravno običajna elektronska komponenta, ali pač)...
lp, klemen

Uporabniški avatar
bray
Freak
Prispevkov: 928
Pridružen: 04 Maj 2006, 20:57
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a bray » 03 Apr 2008, 11:34

fogl napisal/-a:Mislim logger. Predvidevam da gps sprejemnika nisi naredil sam. Torej si ga kupil...kateri je to (najbrž gps sprejemnik ni ravno običajna elektronska komponenta, ali pač)...
Oprosti ampak nekako mi ni najbolj vsec ton s katerim zastavljas vprasanja. Prvo pravilo, ce hoces od nekoga kaj izvedeti je to, da znas pravilno in jasno vprasati.

Pa naj ti bo...
Ja, gps sprejemnike kupujem. Ceprav se dobijo ze cipi s katerimi si lahko z minimalnim stevilom zunanjih elementov gps sprejemnik sestavis tudi sam. In ja....gps sprejemniki so poleg raznih gsm/gprs zadev vedno bol standardne komponente oziroma moduli, ki jih lahko kupis v vsaki malo bolj zalozeni trgovni z elektronskimi komponentami.

samo en primer:
http://www.sparkfun.com/commerce/advanc ... ps&x=0&y=0

Ce bos malo pobrskal po netu in ce te to zanima bos nasel malo morje trgovin in modulov.

O samih detajlih mojega projekta pa tukaj ne bom pisal.
I didn't know it was impossible when i did it!
http://www.sdgpslogger.com
http://bpp-blog.blogspot.com

Uporabniški avatar
bray
Freak
Prispevkov: 928
Pridružen: 04 Maj 2006, 20:57
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a bray » 09 Apr 2008, 10:45

Ker sem ze nekajkrat dobil vprasanje kaksno SD kartico se lahko uporabi v loggerju (predvsem glede velikosti) sem se lotil pribliznega izracuna koliko ur letenja lahko shranimo na doloceno kartico.

Koda: Izberi vse

primer pribliznega izracuna, ce je interval logiranja 1s:

70 Byteov/s
1 minuta =>  4200B
1 ura =>       250KB
16MB =>       65 ur
1GB =>        4160 ur
Upam, da se nisem kje zaracunal.
Torej na najmanjso SD kartico (16MB), gre priblizno za 65 ur letenja podatkov. To je pa tudi pri zelo aktivnih modelarjih kar nekaj letalnih dni. Na 1GB kartico, ki mimogrede stane manj kot 10€ pa gre 4160 ur letenja, kar v primeru da vsak dan letis dve uri znese vec kot 5 let. ;)

V bistvu nepomembne stevilke....samo za informacijo in boljsi obcutek. ;)
I didn't know it was impossible when i did it!
http://www.sdgpslogger.com
http://bpp-blog.blogspot.com

Uporabniški avatar
pegasus
Dr. Modelar
Prispevkov: 2840
Pridružen: 14 Okt 2002, 01:00
Kraj: http://jure.pecar.org/prodam/index.html
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a pegasus » 09 Apr 2008, 13:35

Hm ... si že razmislil o kaki bolj "modeni" obliki zapisa podatkov? :lol:
Slika

Uporabniški avatar
bray
Freak
Prispevkov: 928
Pridružen: 04 Maj 2006, 20:57
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a bray » 09 Apr 2008, 13:47

pegasus napisal/-a:Hm ... si že razmislil o kaki bolj "modeni" obliki zapisa podatkov? :lol:
hehe...sem razmisljal, ja. Precej resno o XMLju.
Ampak problem XMLja (tudi KML je xml) je v tem, da ima datoteka po domace "glavo" in "nogo" oziroma tocno predpisano strukturo. In ce iz kakrsnega koli razloga (recimo nenadni izklop napajanja) ne uspes pravilno zapisati datoteke je le ta neuporabna brez rocnega popravljanja.
Stream tipi datotek so bol trotlziher pa se manj majo "smeti". ;)
Se vedno pa ostane export v xyzXML v programu na PCju.
I didn't know it was impossible when i did it!
http://www.sdgpslogger.com
http://bpp-blog.blogspot.com

Uporabniški avatar
marko fujan
Tekmovalec
Prispevkov: 350
Pridružen: 20 Maj 2004, 09:23
Kraj: Medno
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a marko fujan » 20 Apr 2008, 20:50

Se pravi karbon trup ni priporočljiv, čim manj žic v bližini, kaj pa smeti od motorja kaj motijo? Ali se lahko priklopi samo na napajanje npr, da imam na kolesu in si kasneje izrišem pot?

LP Marko
MODELARSTVO PRAVI HOBI ZA DUŠO
Kar ni na internetu ne obstaja.

Uporabniški avatar
bray
Freak
Prispevkov: 928
Pridružen: 04 Maj 2006, 20:57
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a bray » 21 Apr 2008, 10:24

marko fujan napisal/-a:Se pravi karbon trup ni priporočljiv, čim manj žic v bližini, kaj pa smeti od motorja kaj motijo? Ali se lahko priklopi samo na napajanje npr, da imam na kolesu in si kasneje izrišem pot?
Smeti? Verjetno mislis umazanijo oziroma gorivo? Glede tega je stvar podobna kot pri sprejemnikih ali pa kaki drugi elektroniki.

Logger lahko brez problema priklopis samo na napajanje. Recimo 4xAA celice ali pa na kaksen BEC in potem nosis/vozis naokoli kakor zelis. Neuradno pa dela tudi na 1S Lixx. ;)
I didn't know it was impossible when i did it!
http://www.sdgpslogger.com
http://bpp-blog.blogspot.com

Uporabniški avatar
marko fujan
Tekmovalec
Prispevkov: 350
Pridružen: 20 Maj 2004, 09:23
Kraj: Medno
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a marko fujan » 21 Apr 2008, 11:45

Kako pa bi bila varijanta da dobiš neke podatke že takoj v letu na svoj PC ki bi naj imel tudi GPS sprejmenik, V mislih imam nekaj takega kot imajo prevozne firme ko sledijo tovornjak od točke, do kdaj tanka, vozi z neko hitrostijo itd.

LP Marko
MODELARSTVO PRAVI HOBI ZA DUŠO
Kar ni na internetu ne obstaja.

Uporabniški avatar
bray
Freak
Prispevkov: 928
Pridružen: 04 Maj 2006, 20:57
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a bray » 21 Apr 2008, 12:00

Tudi to ze deluje.
I didn't know it was impossible when i did it!
http://www.sdgpslogger.com
http://bpp-blog.blogspot.com

Krist
Dr. Modelar
Prispevkov: 6857
Pridružen: 09 Jul 2005, 05:22

Odgovor Napisal/-a Krist » 19 Jul 2008, 08:38

Da malce osvežim temo.
Andreju sem posodil svoj SD GPS da je malce posnel svoje prve korake v svet pravih jadralnih letal. Polet je opravil s Blanikom. Letel pa je nad Prečenskim letališčem in okolico.

points: 6717
min abs alt.: 165 m
max abs alt.: 1850 m
max speed: 119 km/h
max TAS: 119 km/h
avg mov. speed: 82 km/h
trip: 155741 m
moving time: 1:49:56
LP Kristjan

This sentence does not have a sense...
http://kads-world.com/KADS_World/Welcome.html

Uporabniški avatar
˙brokenwing
Razpravljalec
Prispevkov: 109
Pridružen: 19 Jan 2007, 16:13
Kraj: Nm

Odgovor Napisal/-a ˙brokenwing » 19 Jul 2008, 16:27

Krist, pozabil si omeniti, da let ni bil samostojen, ampak šolsko jadranje z inštruktorjem.

Drugače pa glede logerja:

Moram reči, da sem bil pozitivno presenečen, saj je stvar delovala brezhibno in dovolj natančno za tovrstno uporabo. Inštrument sem pokazal tudi prisotnim na letališču in vsi so takoj prepoznali njegov uporabni potencial, predvsem v možnosti boljše po poletne analize leta ter postavljanja virtualnih meja učencem(da nebi kdo odjadral predaleč ali se znašel nekje, kjer je nevarno oz. prepovedano leteti). Za napajanje sem uporabil kitajski UBEC ter 2s 1800mA/h Loong max celice, ki zadostujejo za naravnost gromozansko avtonomijo.

Vsekakor je ta loger zelo uporaben pripomoček tudi v jadralnem svetu.
Drznost manevrov je pogojena z dvema dejavnikoma: izkušenostjo pilota in dejstvom, da ima/nima dovolj denarja/znanja za nov model.

Slika

Uporabniški avatar
bray
Freak
Prispevkov: 928
Pridružen: 04 Maj 2006, 20:57
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a bray » 28 Avg 2008, 23:12

Danes sem opravil se malo drugacen test loggerja... ;)
Referenca sta bila Garminov GPS Colorado 300 in pa Polar S720i kot kolesarski stevec.

Polar:

max. spd. : 43.1 km/h
avg. spd. : 18.9 km/h
dist: 29.1 km

SD GPS Logger:

file: 20080828.T53
points: 7896
min abs alt.: 328 m
max abs alt.: 685 m
max speed: 44 km/h
avg mov. speed: 19 km/h
trip: 29697 m
moving time: 1:23:29

Ujemanje podatkov glede prevozene razdalje in hitrosti me je kar presenetilo. Pricakoval sem vecja odstopanja. Podatke iz garmina pa prilepim jutri.
Priponke
Resize test_kolo.jpg
Resize test_kolo.jpg (77.79 KiB) Pogledano 3189 krat
Resize of DSC00160.JPG
montaza testne opreme ;)
Resize of DSC00160.JPG (59.67 KiB) Pogledano 3189 krat
I didn't know it was impossible when i did it!
http://www.sdgpslogger.com
http://bpp-blog.blogspot.com

Uporabniški avatar
bray
Freak
Prispevkov: 928
Pridružen: 04 Maj 2006, 20:57
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a bray » 29 Avg 2008, 08:13

Se primerjava trackov. Detajl parih ovinkov odseka (soteska), kjer je sprejem bol slab. Rumena crta je Garmin, rdeca logger.
Priponke
Resize of test_kolo2.jpg
Resize of test_kolo2.jpg (52.17 KiB) Pogledano 3124 krat
I didn't know it was impossible when i did it!
http://www.sdgpslogger.com
http://bpp-blog.blogspot.com

Uporabniški avatar
Tomba
Tekmovalec
Prispevkov: 277
Pridružen: 22 Nov 2004, 08:54
Kraj: Slov. Konjice

Odgovor Napisal/-a Tomba » 20 Sep 2008, 11:30

A je potrebno imet google earth-PRO verzijo, da tole deluje, ali gre z navadno (free) ?

Ker "rešitve" za google earth-PRO so polne spywara kolikor sem na hitro pogledal...
GRAVITY SUCKS

Odgovori

Vrni se na