Zagon novega Cox-a ?

Splošna debata o motorjih in modelih z eksplozijskim pogonom

Moderator: Mipo

Odgovori
Uporabniški avatar
Klemen P
Dr. Modelar
Prispevkov: 2369
Pridružen: 25 Feb 2011, 15:14
Kraj: na vasi ..

Zagon novega Cox-a ?

Odgovor Napisal/-a Klemen P » 21 Avg 2014, 11:31

Lepo pozdravljeni!
Od klubskega kolega sem zastonj dobil ganc novega Coxa,pravi da je 0.9ccm,edino eliso ki sem jo imel na zalogi je 6x4....je to preveč oz. je prevelika ali bo vredu?
Gorivo lahko uporabim cool power 5% iz lindingerja ali tole deluje na kaj drugega?
pravtako me zanima koliko časa ga moram utekat,ker ga nebi rad uničil oz. porabil za še ne dokončan model?
V mladosti sem imel enega coxa 0.83ccm kateri je bil s tankom posebej in me zanima kje se tale sedanji(na sliki) tanka gorivo....morda tu kjer sem označil s puščico?
Za koristne odgovore se najlepše zahvaljujem!
Priponke
cox.JPG
cox.JPG (35.95 KiB) Pogledano 1887 krat

Ultralajt
Dr. Modelar
Prispevkov: 13455
Pridružen: 15 Nov 2004, 17:57
Kontakt:

Re: Zagon novega Cox-a ?

Odgovor Napisal/-a Ultralajt » 21 Avg 2014, 17:35

Ni važno katerega od obeh nastavkov uporabiš za tankanje. Ko špricne ven skozi drugega pomeni, da si ga napolnil.
Goriva je za cca 2 minuti.

https://www.youtube.com/watch?v=VV0YZddRBno
(moji COX Babe Bee 049 so imeli vedno veliko višje vrtljaje od tega s posnetka.. pa sem uporabljal alkohol iz žitaric in ricinovo olje) :o

Mitja

Peter Burkeljc
Tekmovalec
Prispevkov: 246
Pridružen: 12 Mar 2005, 14:09

Re: Zagon novega Cox-a ?

Odgovor Napisal/-a Peter Burkeljc » 21 Avg 2014, 19:58

Zdravo!

Cox motorji potrebujejo gorivo z nitrometanom, da sigurno delujejo. Svečko napajajte z alkalno baterijo ali dolgim kablom, ker so svečke občutljive na višjo napetost, ki jo ima svinčevi enocelični akumulator.

LP

Peter

Uporabniški avatar
Klemen P
Dr. Modelar
Prispevkov: 2369
Pridružen: 25 Feb 2011, 15:14
Kraj: na vasi ..

Re: Zagon novega Cox-a ?

Odgovor Napisal/-a Klemen P » 21 Avg 2014, 20:30

Kaj delam narobe??
Natankal sem tank,prop dodobra presukal,vendar noče delat.Če v cilinder kapnem malo benza,prdne samo za par sekund,ko pokuri tistih par kapljic na batku,potem pa crkne.
koliko mora biti odprta igla,zaenkrat imam isto kot pri navadnih metanol motorjih-2obrata in pol ?

prilagam posnetek:
https://www.youtube.com/watch?v=kvkUOHK ... e=youtu.be

Uporabniški avatar
AlesZ
Dr. Modelar
Prispevkov: 2975
Pridružen: 22 Maj 2002, 01:00
Kraj: Ljubljana

Re: Zagon novega Cox-a ?

Odgovor Napisal/-a AlesZ » 21 Avg 2014, 21:03

Malo večji ali manjši so vsi vglavnem narejeni po istem kopitu.Verjetno je enkrat ostal umazan in je zamašeno pri igli,verjetno je pa tudi membrana zalepljena....isto kot tale moj :roll:
Priponke
cox.jpg
cox.jpg (114.98 KiB) Pogledano 1795 krat
cox 1.jpg
cox 1.jpg (183.78 KiB) Pogledano 1795 krat
cox2.jpg
cox2.jpg (142.57 KiB) Pogledano 1795 krat
Slika

Ultralajt
Dr. Modelar
Prispevkov: 13455
Pridružen: 15 Nov 2004, 17:57
Kontakt:

Re: Zagon novega Cox-a ?

Odgovor Napisal/-a Ultralajt » 22 Avg 2014, 06:10

Ja, najbrž ne dobi goriva iz rezervoarja.
Iglo sem jaz obrnil za 3 obrate.., po vžigu počasi zapiral na najvišje obrate, potem malenkost odprl iglo nazaj, odklopil napajanje svečke, popravil iglo na najvišje obrate, dotočil gorivo in zabrisal model v njegov najljubši element.. potem pa cca 2 minuti vragolij. Tik preden modelu zmanjka goriva, motor pokašlja, pridobi višje vrtljaje, pokašlja in ugasne. Dobro je, če smo v tem trenutku dovolj visoko, da lahko še malo zakrožimo in se spravimo v položaj za izvedbo šolskega kroga in doleta v pristanek.

POZOR!!!!
pri razstavljanju je treba biti pri membrani SKRAJNO NEŽEN in PREVIDEN, da se je ne poškoduje. Če jo le majčkeno prepognemo po nesreči, ne bo več tesnila in motor ne bo deloval s polno močjo! Starejši motorji imajo to membrano kovinsko, novejši pa plastično. Membrana je izredno tanka in zaradi tega se lahko hitro deformira, če z njo ne delamo res nežno!

Če je motor že bil v uporabi, potem pa dolgo stal, je najbolje motor povsem razdreti, ga očistiti, podmazati in sestaviti.
PAZITI je treba, da pri razstavljanju ne potrgamo tesnil! (med karterjem in rezervoarjem). Sicer ga lahko sami naredimo iz papirja, ampak moramo imeti mirno roko, dobre oči in nekaj spretnosti s škarjicami. Zato je bolje paziti pri razstavljanju, da nič ne uničimo.

Uporabniški avatar
Klemen P
Dr. Modelar
Prispevkov: 2369
Pridružen: 25 Feb 2011, 15:14
Kraj: na vasi ..

Re: Zagon novega Cox-a ?

Odgovor Napisal/-a Klemen P » 22 Avg 2014, 07:38

Hvala lepa za izčrpno razlago!
Potem se bom malo poigral najprej z iglo,jo sčistil in da vidim kaj bo,membrano bom pa zaenkrat pustil na miru če je potrebna taka pazljivost :o
poročam..

Uporabniški avatar
Klemen P
Dr. Modelar
Prispevkov: 2369
Pridružen: 25 Feb 2011, 15:14
Kraj: na vasi ..

Re: Zagon novega Cox-a ?

Odgovor Napisal/-a Klemen P » 22 Avg 2014, 09:35

No,sem podrl tank,ga dodobra očistil,čeprav se mi ni zdel zasvinjan,spucal iglo in cevko ,prepihal,membrana mi zgleda bakrena(no po barvi)zapikana oz zalimana ni.
Vse skupaj sem previdno sestavil da nisem poškodoval "dihtung",pa je zadeva popolnoma ista kot včeraj :(
Sploh mi noče potegnit bencina ](*,)
Vžge isto samo za par sekund če mu kapnem na batek to je pa tudi vse. :-s

Uporabniški avatar
AlesZ
Dr. Modelar
Prispevkov: 2975
Pridružen: 22 Maj 2002, 01:00
Kraj: Ljubljana

Re: Zagon novega Cox-a ?

Odgovor Napisal/-a AlesZ » 22 Avg 2014, 09:59

Vžge isto samo za par sekund če mu kapnem na batek to je pa tudi vse. :-s
Kaj pa če kapneš zadaj v "vplinjač"
Slika

Uporabniški avatar
Klemen P
Dr. Modelar
Prispevkov: 2369
Pridružen: 25 Feb 2011, 15:14
Kraj: na vasi ..

Re: Zagon novega Cox-a ?

Odgovor Napisal/-a Klemen P » 22 Avg 2014, 10:26

AlesZ napisal/-a:
Vžge isto samo za par sekund če mu kapnem na batek to je pa tudi vse. :-s
Kaj pa če kapneš zadaj v "vplinjač"
Tam pa ne pridem zraven,ker je na steno prišraufan in je lufta cca1mm ,pa še to od spodaj

Sem potem ko sem motor vzel iz nosilca,dal prst na vplinjač zadaj pa sukal prop,pa se mi ni zdelo da bi kaj potegnilo goriva :(

Krist
Dr. Modelar
Prispevkov: 6857
Pridružen: 09 Jul 2005, 05:22

Re: Zagon novega Cox-a ?

Odgovor Napisal/-a Krist » 15 Okt 2014, 10:01

Res čudno. Jaz sem dal svojega 15let starega coxa black widow kolegu, pa mu je od prve vžgal. Res da je uporabil starter, ker sem izgubil vzmet. Ampak je rekel, da je takoj zalaufal, pa ni vsaj 14 let bil v uporabi.
Kot je napisal Mitja, iglo prviješ, potem 3 obrate odviješ in mora palit od prve. Potem pa za nekje 1/4-1/2 obrata da ga nastaviš na najvišje obrate. Jaz sem vedno kapnil malce goriva skozi odprtine cilindra, pa je vedno vžigal. Operi filter zadaj in cev kjer je privita igla, pa membrano tudi. Motor ti mora potem od prve startat. Če ne, ti ostane še menjava tesnil rezervoarja.
Uprašaj prejšnjega lastnika, katero gorivo je uporabljal.

Mojega sem tankal z avtomobilskim gorivom z 20% nitrometana, je bil kar divji napram kolegovem z le 5% nitrometana.
LP Kristjan

This sentence does not have a sense...
http://kads-world.com/KADS_World/Welcome.html

Odgovori

Vrni se na