Stran 1 od 3

Goriva v modelarstvu

Objavljeno: 11 Jun 2011, 22:37
Napisal/-a mai2sky
Od kar ga Modelar nima več sem v nevednosti kje ga kupiti. Schweighofer ga ne pošilja izven AT.

Sestavljam elektro model in kupujem gorivo. Načeloma ne gre skupaj a rezerva mora biti.

Lp
Igor

Objavljeno: 12 Jun 2011, 04:48
Napisal/-a Klemen P
PrimusR-Komenda

Gorivo

Objavljeno: 25 Nov 2011, 16:00
Napisal/-a bodrum
Zanima me če kdo slučajno ve kakšne so bistvene razlike med gorivi za letala, helikopterje in avtomobile, razen tega da uporabljajo drugačen procent nitrometana in sintetičnega olja ter so od različnih proizvajalcev.

Torej za avtomobil bi uporabil 10% mešanico nitrometana od proizvajalca Cool pover. Gorivo je pa "namenjeno" letalom. Za enkrat deluje avto odlično, samo me zanima če bi bile lahko kakšne dolgoročne posledice.

Hvala za odgovore.
Mitja

Goriva v modelarstvu

Objavljeno: 25 Dec 2011, 14:42
Napisal/-a jadralecJ
razmišljam, da bi kupil metanol in ricinusovo olje in bi iz tega dvojega zmešal gorivo za dvotaktne letalske rv modele. Zanima me, ali bi tako gorivo škodovalo motorju. Zanima me še, če je kdo izmed vas poskusil kaj podobnega.

Objavljeno: 25 Dec 2011, 15:35
Napisal/-a Roberto
Ko sem se jaz pričel ukvarajat z RC modelarstvom in na Cormoranota vgradil 0,8 ccm (?) COXa, za drugo olje niti vedel nisem ... Če se ne motim, je te Cox še vedno nekje v delavnici ... =D>

Objavljeno: 25 Dec 2011, 15:40
Napisal/-a Roberto
Še nekaj sem se spomnil. Primešal sem ga tudi v 2% (?) mešanico za MZ-ja, da je za mano lepše dišalo :wink: in ko sem ga prodal naprej je še vedno brum, brum, brum ... :wink:

Objavljeno: 25 Dec 2011, 15:40
Napisal/-a mihec87
Zakaj bi škodovalo?

Samo treba je biti pri mešanju vedno natančen in dosleden da je mešanica vedno ista ne pa vsakič malo različno razmerje olja metanola.

Bi se pa vprašal v smiselnost tega početja namreč
-si pogledal cene teh ločenih komponent ter že predpripravljenih mešanic
-skladiščenje metanola namreč je zelo hidroskopičen nase veže vodo oz vlago
-koliko goriva porabiš

Re: modelarsko gorivo

Objavljeno: 26 Dec 2011, 08:19
Napisal/-a gusar
jadralecJ napisal/-a:razmišljam, da bi kupil metanol in ricinusovo olje in bi iz tega dvojega zmešal gorivo za dvotaktne letalske rv modele. Zanima me, ali bi tako gorivo škodovalo motorju. Zanima me še, če je kdo izmed vas poskusil kaj podobnega.
Vćasih smo edino tako delali gorivo, od kod si? lahko dobiš eno in drugo, malo eksperimentiraš....dobiš še preverjene recepte :D

Re: modelarsko gorivo

Objavljeno: 27 Dec 2011, 16:40
Napisal/-a jadralecJ
gusar napisal/-a:
jadralecJ napisal/-a:razmišljam, da bi kupil metanol in ricinusovo olje in bi iz tega dvojega zmešal gorivo za dvotaktne letalske rv modele. Zanima me, ali bi tako gorivo škodovalo motorju. Zanima me še, če je kdo izmed vas poskusil kaj podobnega.
Vćasih smo edino tako delali gorivo, od kod si? lahko dobiš eno in drugo, malo eksperimentiraš....dobiš še preverjene recepte :D
ali so motorji delovali dobro z domačimi mešanicami? Ker mi danes motor ni dobro deloval in je letalo ostalo na tleh. Gorivo je bilo kupljeno in naj bi bilo v redu

Objavljeno: 27 Dec 2011, 17:10
Napisal/-a vojmir
POZDRAVLJENI !

Naj še jaz nekaj rečem v vezi goriva. Včasih, ko so bili motorji še bolj enostavni - mislim glede uplinjačev in izpuha, goriva nismo dobili nikjer v trgovini. Razen v tujini. Mešali smo ga sami, česar pa tudi vsakdo ni imel možnosti. O nitrometanu se nam še sanjalo ni. V pravilniku za razna tekmovanja je bilo napisano, da gorivo priskrbi organizator. To verjetno, zaradi raznih dodatkov, ki so uplivali na moč, ali vrtljaje motorja. Vzemimo, da tak majhen motor ni večen. Tudi če se točno držimo navodil o sestavi goriva, bo motor slej ko prej vsaj delno omagal. Je pa res, da so cene dandanašnjih motorjev sprejemljivejše, kot so bile včasih ( recimo 30, ali pa 50 let nazaj. Samo korajžno naprej - mešaj sam gorivo, poizkušaj in deli izkušnje z nami ostalimi.

L. P. in VESELO V NOVO LETO !!!! =D> :jumpjump: :kronik: :zeham:

Objavljeno: 29 Dec 2011, 10:09
Napisal/-a jadralecJ
Ravnokar sem neuspešno testiral motor. Motor je mds .25. Zaenkrat sem uporabil gorivo iz galonske kante, kjer ga imam malo. Motor na majhnih vrtljajih teče, vendar pri odpiranju uplinjača motor preneha delovati. Sumim naslednje: vrtljaji se med odpiranjem uplinjača malo spremenijo, dotok zraka se zelo poveča, torej je preveč zraka in premalo goriva na vstopu. Sumim, daima gorivo preveč olja in motor ''ne potegne goriva''. Poleg tega sumim na večjo koncentracijo olja v (skoraj prazni) kantici. Poleg tega je zunaj okoli ničle in se efekt poveča. Koliko procenta olja je minimum po vaših izkušnjah? trenutno gorivo ima 10% ricinusa. Čudi me, da imajo dvotaktni motorji okoli procenta olja v bencinu?

Objavljeno: 29 Dec 2011, 10:17
Napisal/-a Mipo
Delež olja:
Ker si začetnik na področju metanolskih motorjev, se je dobro držati preizkušenih pravil in receptov. Delež olja na bo v tvojem primeru 18-20% goriva. S takim gorivom motor mora delovati. Če ne, je potrebno iskati vzrok drugje (svečka, napajanje, rezervoar, cevke, nastavitve igel motorja,...)

METANOL-NITRO

Objavljeno: 20 Jan 2012, 18:56
Napisal/-a stanrupe
Prosim naj mi nekdo objasni kakšna je razlika med metanol gorivom in nitro gorivom, katero je boljše in ali se oba uporabljata v istih motorjih.
Vem da se vam bo " starim mačkom" zdelo vprašanje smešno, ampak sem začetnik v svetu modelarstva in se vam res zahvaljujem za pojasnila.
zanima me pa to predvsem za letalske motorje.
HVALA!
lp berti

Objavljeno: 20 Jan 2012, 19:04
Napisal/-a mihec87
Prišlo je do zmede ker se na forumu uporabljajo "popačeni" izrazi za gorivo za motorček na metanol..
Pri gorivu za modelarske metanol motorčke je osnova metanol+olje nekatera pa še imajo dodanega nekaj % nitrometana(tega goriva se prijemlje izraz nitro gorivo).

METANOL-NITRO

Objavljeno: 20 Jan 2012, 19:31
Napisal/-a stanrupe
se pravi da je to eno in isto gorivo?
kaj pa ti % nitrometanola, koliko % je potrebnih katerega?

Objavljeno: 20 Jan 2012, 19:40
Napisal/-a xeno
Letalski motorji delujejo tudi brez nitrometana (metanol + olje)... Za 4-t motorje je priporočeno nekje okrok 10% nitrometana in 18% olja...

Objavljeno: 20 Jan 2012, 23:01
Napisal/-a nitrometan
V aviončkih jaz kurim 10% nitrometana, 18% olja, ostalo metanol mešanico.
V glavnem je za avione od 0% do 15% "nitrota", videl sem pa tudi že 35% mešanico mislim da za avtomobilčke. "hujše" mešanice dajejo pač več moči pa motorček ti bolj z veseljem štarta, seveda pa materiali potem bolj trpilo.

METANOL-NITRO

Objavljeno: 20 Jan 2012, 23:26
Napisal/-a stanrupe
HVALA VSEM
LP

Re: Gorivo

Objavljeno: 28 Feb 2012, 09:06
Napisal/-a david5570
Dolgoročno gledano ti bo motor služil dlje časa, gorivo za avtomobile vsebuje manjši procent olja in večji procent nitrometana.

Re: modelarsko gorivo

Objavljeno: 09 Maj 2012, 20:35
Napisal/-a Zaunkönig
Pozdravljeni, mene pa zanima kje danes kupiti ricinusovo olje. Iz švajgija mi nočejo poslati v Slo, pa bi vprašal kje je še kaka opcia in oz. ali če lahko še vedno uporabim tistega iz lekarne?

PS..kaj pa kaj takega? http://www.cool-pc.org/artikel/34285/rizol-tornado-1l

V življenje bi rad spravil spet nekaj starih metanolarčkov, samo mi današnje sint + nitro mešanice prav nič niso všeč za tele stare reveže :D

Hvala in lp

Re: modelarsko gorivo

Objavljeno: 14 Maj 2012, 07:19
Napisal/-a Kladu
Zakaj te je strah novih goriv?
Nekoč, ko smo še sami mešali gorivo (kot je gor opisal vojmir) smo ricinus kupovali v lekarni, metanol pa pri Chemo-tu. Ricinusovo olje je imelo kar nekaj slabosti, ampak takrat od motorjev nismo imeli tako visokih zahtev. Za tem se je pojavil sintetični nadomestek ricinusa.
Ker je metanol zelo hidroskopičen, (uporabbljajo ga za ostranjevane vlage iz dalnovodnih plinskih cevi; od tam sem ga dobival :D) se je ob pretakanjih in mešanju počasi redčil, olje pa spreminjalo v vlakna. Motor je bilo po celoletni uporabi nujno očistiti (prej razstaviti na prafaktorje), kajt star ricinus oz. njegov sintetični nadomestek sta zalepila ležaje in povečala kompresijo #-o) Da o vsebnosti kislin v lekarniškem ricinusu ne izgubljam besed.
Na začetku me je teta v lekarni kar postrani gledala ob naročeni količini ricinusa. No, ko sem razložil, za kaj ga rabim, pa ga niso pretakali v 0,5 dl embalažo, so ga mi prodali na liter.
To kar sedaj dobiš že tovarniško zmešamo je čisto nekaj drugega. Z modelarsko mešanico, ki vsebuje med 5 in 7% nitrometana lahko napajaš kateri koli dvotaktni motor starejšega letnika. Vsebnost nitrometana NE BO DRASTIČNO POVEČALA števila vrtljajev bo pa zagotovila konstantno delovanje ob pravih nastavitvah.
Pa tudi velike škode ne bo, če motor po uporabi samo konzerviraš, brez razstavljanja zaradi čiščenja.
V vezi motorjev nekoč, vojmir je omenil enostavnost; ko primerjam mojega Picco-ta 6,5 ccm in skoraj 2 konja iz 88 leta (4 sesalne kanale, resonanca, RC igla, dvojno nastavljiv uplinjač) ni kaj drugačen od današnjih "Hi-tech" motorjev.
Je pa res, da sem po vsaki sezoni moral delati generalno, je pač bil tekmovalni motor. Čoln in motor še imam, morda bom pa nekoč obudil tega starodobnika [-o< .

Re: modelarsko gorivo

Objavljeno: 14 Maj 2012, 09:59
Napisal/-a Zaunkönig
Saj to je, ker za nove ne vem. Včasih.... leta in leta nazaj :lol: , ko so se pojavile sint. mešanice , se je pojavil velikokrat tudi kak problem. Je pa res, da je bilo to takrat še vse bolj v razvoju.
Hvala za odgovore, torej grem v nakup nekaj nizko nitrotičnega :D

LP

Re: Gorivo

Objavljeno: 15 Maj 2012, 21:14
Napisal/-a shqwarch
S pravilno predeavo kompresije bi šel brez nitrometana. To gorivo (FAI) bi potem lahko sam mešal doma in bi bilo res poceni(npr. 14% motul 800, ostalo metanol)

Gorivo za nitro motorje

Objavljeno: 22 Maj 2012, 08:21
Napisal/-a mw43al
Zdravo..
zanima me ce mogoce gdo ve khe se kupi nitro gorivo za letalske motorcke? Oz kje se kupi sestavine da ga zmesas sam.

Re: Gorivo za nitro motorje

Objavljeno: 23 Maj 2012, 18:03
Napisal/-a modelarcina
modelar.si,lindinger,mantua model?
lp