predelava motorja od laksarce(silkarce) za pogon modela

Splošna debata o motorjih in modelih z eksplozijskim pogonom

Moderator: Mipo

Odgovori
tadej mlakar 007
Tekmovalec
Prispevkov: 382
Pridružen: 16 Feb 2008, 23:24
Kraj: Lenart v slo. goricah

predelava motorja od laksarce(silkarce) za pogon modela

Odgovor Napisal/-a tadej mlakar 007 » 15 Avg 2008, 23:23

lepo pozdravljeni vsi modelarji,

imam nekaj vprašanj,za nekatere bodo vprašanja zanimiva,drugim se bodo zdela butasta...

v mislih imam predelati bencinski motor od laksarce(silkarce) za pogon modela...
motor ima cca. 40ccm...
težava vsega tega je,kako napraviti vžig motorja?? saj,tista tuljavica v originalu je pomoje neuporabna??? se motim??

prosil bi vse mojster,kateri se na te stvari dobro spoznajo da mi pomagajo rešiti ta problem...

lp. tadej mlakar
Vsak dan :-({|= kurcu!

Uporabniški avatar
Melly
Dr. Modelar
Prispevkov: 3879
Pridružen: 15 Feb 2007, 22:51
Kraj: Ankaran, Ocizla

Odgovor Napisal/-a Melly » 16 Avg 2008, 08:08

Da se narediti, vžig kupiš pri kitajcih za 30$, snameš magnet in tuljavo, narediš nove nosilce, na gredi nov nosilec za propeler in magnetej vžiga, vendar je vprašanje koliko bo motor težek. Moral boš kar precej kosov predelati, če imaš stružnico in rezkar ali vsaj nekoga ki ti bo to zastonj!!! naredil, z vžigom bo še najmanj težav.
Drugo pa je koliko bo vse skupaj stalo, poglej ceno novega motorja (pa še garancija recimo DL50 v Mi.. ali Lin... ali Sch...), primerjaj s ceno predelave (tudi če že imaš motorno koso, vprašanje v kakšnem stanju) sploh pa če misliš kupiti novo koso (z rezervnimi deli za razne OBI varjante je križ).

Splača se pogledati za rabljene motorje, recimo 62ccm bencinca sem dobil za 100e.

Predlog, če se vseeno misliš lotiti predelave, najprej snemi motor in ga daj na tehnico, težo primerjaj s pravim modelarskim motorjem. Če je teža (brez tuljave in magneta) 10-15% večja bo še šlo, ampak nikoli ne bo taka kot jo ima namenski motor (3D letenje bo???)
lp Melly

Aj em bak!

Pulti za oddajnike.
http://forum.modelarji.com/viewtopic.php?f=64&t=71649

Uporabniški avatar
Melly
Dr. Modelar
Prispevkov: 3879
Pridružen: 15 Feb 2007, 22:51
Kraj: Ankaran, Ocizla

Odgovor Napisal/-a Melly » 16 Avg 2008, 08:09

Aja še to tuljava ni neuporabna, samo težja je od elektronskega vžiga. Za scale model ni problem za akrobate in 3D pa je vsak gram preveč.
lp Melly

Aj em bak!

Pulti za oddajnike.
http://forum.modelarji.com/viewtopic.php?f=64&t=71649

tadej mlakar 007
Tekmovalec
Prispevkov: 382
Pridružen: 16 Feb 2008, 23:24
Kraj: Lenart v slo. goricah

Odgovor Napisal/-a tadej mlakar 007 » 16 Avg 2008, 11:45

hvala melly,

hvala za pomoči in za opis..
kar se tiče samega predelovanja motorja ni nobenega problema,samm imam stručnizo in reskar ter vse kar spada temu zravn.
tako da sama predelava motorja ni problematična,problem nastane pri vžigu,kako ga namestiti oz kako zmontirati da bo delovalo??

omenil si da se da elektroniko za vžig kupiti na kitajskem???

lp. tadej
Vsak dan :-({|= kurcu!

Uporabniški avatar
žuž
Razpravljalec
Prispevkov: 158
Pridružen: 25 Nov 2004, 20:59
Kraj: Bela krajina

predelava

Odgovor Napisal/-a žuž » 16 Avg 2008, 13:15

Od vsega kar sem izgubil, pogrešam najbolj svojo pamet.

Uporabniški avatar
Melly
Dr. Modelar
Prispevkov: 3879
Pridružen: 15 Feb 2007, 22:51
Kraj: Ankaran, Ocizla

Odgovor Napisal/-a Melly » 16 Avg 2008, 19:42

lp Melly

Aj em bak!

Pulti za oddajnike.
http://forum.modelarji.com/viewtopic.php?f=64&t=71649

tadej mlakar 007
Tekmovalec
Prispevkov: 382
Pridružen: 16 Feb 2008, 23:24
Kraj: Lenart v slo. goricah

Odgovor Napisal/-a tadej mlakar 007 » 18 Avg 2008, 11:30

takole,razkopal sem motor,celega opral v bencinu in posušil,zgleda pa takole: :)

Slika
Slika
Slika
Vsak dan :-({|= kurcu!

tadej mlakar 007
Tekmovalec
Prispevkov: 382
Pridružen: 16 Feb 2008, 23:24
Kraj: Lenart v slo. goricah

Odgovor Napisal/-a tadej mlakar 007 » 18 Avg 2008, 11:33

na vsakem delu motorja piše made in china,se pravi imam kitajski motor.. poreklo same kosilnice je pa bilo španija :)
pri teh mutnih svatreh se ne ve,kdo pije,kdo plača...

motor sem tehtal.ima 1,5kg,kar je zaskbljujoče dosti :-?

Slika

vsi drobni deli so bili v vrečki

Slika

no naj powem da to je komplet motor tudi tisti originalni izpuh je bil v vrečki..
manjka pa še nastavek za propeler in kitajska elektronika :D
Vsak dan :-({|= kurcu!

tadej mlakar 007
Tekmovalec
Prispevkov: 382
Pridružen: 16 Feb 2008, 23:24
Kraj: Lenart v slo. goricah

Odgovor Napisal/-a tadej mlakar 007 » 18 Avg 2008, 11:38

še malo posameznih delov:

bat,je videti še precej ohranjen,saj nima nič lufta okrog in je brez risov,premera je pa 35mm
Slika

uplinjač(fergazer) je znamke ZAMA,če je komu poznan naj kaj powe o njem :)

Slika

še original izpuh :-?

Slika


dobordošli so vsi nasveti in komentarji :D
Vsak dan :-({|= kurcu!

Ultralajt
Dr. Modelar
Prispevkov: 13455
Pridružen: 15 Nov 2004, 17:57
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Ultralajt » 18 Avg 2008, 11:45


tadej mlakar 007
Tekmovalec
Prispevkov: 382
Pridružen: 16 Feb 2008, 23:24
Kraj: Lenart v slo. goricah

Odgovor Napisal/-a tadej mlakar 007 » 18 Avg 2008, 12:03

Ultralajt napisal/-a:http://www.zamacarb.com/
aha,hvala ultralajt,a sam tudi uporabljsš kaj od tega???
Vsak dan :-({|= kurcu!

Ultralajt
Dr. Modelar
Prispevkov: 13455
Pridružen: 15 Nov 2004, 17:57
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Ultralajt » 18 Avg 2008, 12:36

Ne, lakserce ne.

Uporabniški avatar
Melly
Dr. Modelar
Prispevkov: 3879
Pridružen: 15 Feb 2007, 22:51
Kraj: Ankaran, Ocizla

Odgovor Napisal/-a Melly » 18 Avg 2008, 13:02

Kot sem ti napisal, sestavi motor, dobro ga pritrdi na n osilec, izberi en propreler (tak kot za podoben letalski motor) in pomeri maksimalne obrate.
Ti bo vse jasno...
lp Melly

Aj em bak!

Pulti za oddajnike.
http://forum.modelarji.com/viewtopic.php?f=64&t=71649

tadej mlakar 007
Tekmovalec
Prispevkov: 382
Pridružen: 16 Feb 2008, 23:24
Kraj: Lenart v slo. goricah

Odgovor Napisal/-a tadej mlakar 007 » 18 Avg 2008, 14:51

ja melly bom sestavil motor,takoj ko dobim elektroniko za vžig...upam da se bo našel kak modelar pri nas,kateri je ne potrebuje :oops: in jo odkupim,ker prej ko bo prišla iz kitajske :-? :-? :-? ....
bi kar neakj trajalo
Vsak dan :-({|= kurcu!

Uporabniški avatar
AIRGHANADA
Freak
Prispevkov: 976
Pridružen: 30 Nov 2006, 22:41
Kraj: Marburg
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a AIRGHANADA » 18 Avg 2008, 14:56

ja kakšen teden res :wink: (če jo imajo na zalogi)


B.
veni, vici, vomiti

Ultralajt
Dr. Modelar
Prispevkov: 13455
Pridružen: 15 Nov 2004, 17:57
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Ultralajt » 18 Avg 2008, 14:58

Moj stari ata je znal reči :"Ko se najbolj mudi, je še 7 dni cajta!"

Uporabniški avatar
AIRGHANADA
Freak
Prispevkov: 976
Pridružen: 30 Nov 2006, 22:41
Kraj: Marburg
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a AIRGHANADA » 18 Avg 2008, 15:01

Ultralajt napisal/-a:Moj stari ata je znal reči :"Ko se najbolj mudi, je še 7 dni cajta!"
Stari ata so imeli prav!
veni, vici, vomiti

ambro
Začetnik
Prispevkov: 2
Pridružen: 02 Jan 2013, 21:27

Re: predelava motorja od laksarce(silkarce) za pogon modela

Odgovor Napisal/-a ambro » 13 Jan 2013, 16:18

lep pozdrav mene pa zanima če motor predelan iz laksarce laufa če je obrnjen na glavo pa če je 5kg za 27cc motor preveč. aja pa še to ali je možno da pride pri takem motorju do podhladitve da v zraku začne trokirat. prosim za čim hitrejši odgovor lep pozdrav

JanezP
Tekmovalec
Prispevkov: 205
Pridružen: 03 Dec 2007, 19:30

Re: predelava motorja od laksarce(silkarce) za pogon modela

Odgovor Napisal/-a JanezP » 14 Jan 2013, 23:49

Glede tega motorja, ki ga predelujheš, vrtel se bo, moči in vrtljajev pa niti približno toliko kot modelarski motorji enake kubature.Se moraš zavedati za kakšen namen je bil skonstruira ta motor z laksarce in za katere tisti za leteč model. Da ne omenjam vibracij, "mehkega" ohišja, nasploh so vsi materiali v tem motorju "žn" kvalitete. Ampak za ubijanje zimskih večerov je pa zanimiva vaja.

lp,Janez

Uporabniški avatar
shqwarch
Profesor
Prispevkov: 1482
Pridružen: 02 Avg 2006, 20:24
Kraj: Nisem Profesor, Sem Razpravljalec :) ;)
Kontakt:

Re: predelava motorja od laksarce(silkarce) za pogon modela

Odgovor Napisal/-a shqwarch » 19 Maj 2013, 22:51

Hmm, mogoče, se da performens izboljšat z ustrezno resonanco, ki daje moč med nizkimi do srednjimi vrtljaji in kakšna polna gred.
Slika

Odgovori

Vrni se na