FIKKY EVOLUTION

Debate o ECO colnih.

Moderatorji: KlemenRIntruder

Uporabniški avatar
blaž berden
Profesor
Prispevkov: 1510
Pridružen: 24 Nov 2005, 16:20
Kraj: Murska Sobota - Maribor

Odgovor Napisal/-a blaž berden » 03 Nov 2011, 13:49

Ta vijak ima M4 navoj :wink:

Os bi bilo pametno ojačati tako, da bi med cevko in dno čolna vlepil kos vitroplasta
LP Blaž :)

Uporabniški avatar
AlesZ
Dr. Modelar
Prispevkov: 2977
Pridružen: 22 Maj 2002, 01:00
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a AlesZ » 03 Nov 2011, 14:34

Kot je cca 11°
Slika

goloband
Razpravljalec
Prispevkov: 128
Pridružen: 15 Jan 2011, 13:11
Kraj: Žalec

Odgovor Napisal/-a goloband » 03 Nov 2011, 15:59

Kot moje osi je 14 stopinj.Je to preveč?Upam, da mi ne bo skakal iz vode...Nekje sem zasledil, da se koti osi v eco klasi gibljejo od 10-15 stopinj.
Ojačitev z vitroplastom in dnom čolna pa še pride.Če ne prej, pa potem ko ga stestiram v vodi.Da vidim, če je potrebno prestaviti kot osi. :roll:

Še nekaj.Teža čolna RTR je 430g.Je to OK?Ker Jan je imel težo 410g in čoln mu je šel super.
LP ANDREJ

Uporabniški avatar
The Edge
Profesor
Prispevkov: 1014
Pridružen: 10 Jan 2004, 20:59
Kraj: Senovo

Odgovor Napisal/-a The Edge » 03 Nov 2011, 23:33

goloband napisal/-a:Pozdravljeni

kaj pravite na ta vijak?

http://mibomodeli.si/trgovina/index.php ... 33_127_128

&products_id=4586Ampak verjetno bi rabil drive dog nastavek, saj imam jaz na osi navoj, ki ga tu ni videti-ali pač :oops: :oops: #-o .

Glede tanjšanja bom pa poskusil in videl kaj bo ( čeprav mi ni čisto jasno) :lol: :lol:

Hvala za pomoč
Čoln bo vsekakor letel po vodu, vprašanje pa je, ali bo motor zdržal amperažo in baterije koliko časa bodo zdržali akkuji :)

Skušam ti povedati, da je propeler prevelik za mini ECO. Za to kategorijo bi lahko uporabil propeler premera 26, 27, 28mm...lahko tudi 29. Ni odvisno samo od premera, ampak tudi naklona in površine lopatice! Medeninasti propi imajo naklon 1,2 (upam da se ne motim), prav tako tudi K serija Graupnerjevi propi. S tem naklonom bi bil premer okoli 26-28mm, z manjšo površino lopatice.

Včasih sem na Eco Standard uporabljal tak propeler, amapk je čoln letel po vodi, tako da predvidevam, da bi bil za Fickiya prevelik.

Najprej eksperimentiraj z plastiko od graupnerja, potem si pa omisli kovinskega.

Še ena izkušnja: naredil sem že 4 mini Ecote in sprobal že najmanj 10 propelerjev. Prvi je bil plastični, vsak naslednji kovinski. Nekaj kovinskih sem zgubil (zlomljena os), nekaj jih še imam, ampak čoln gre še vedno najhitreje in ima najmanjšo porabo z plastiko! :wink: :wink: Je pa res, da je od originalnega K29 propelerja ostalo le 20-30% materiala kot propeler, ostalo sem porezal stran.

Nasvet: Testiraj, testiraj, testiraj... :D :D

lp
Life is too short to dance with an ugly woman

goloband
Razpravljalec
Prispevkov: 128
Pridružen: 15 Jan 2011, 13:11
Kraj: Žalec

Odgovor Napisal/-a goloband » 04 Nov 2011, 11:11

Tako..

Pravkar sem preklopil komponente, ampak glaj ga zlomka, ko vklopim oddajnik mi speed 400 začne sukat.Ne na polno ampak nekje vmes.Če premaknem gumb za gas na pištoli navzgor(bremza) se ustavi, če pa navzdol pa zalaufa na polno.Ima kdo kakšno idejo kako bi to rešil, da bi imel gas v nevtralnem položaju in da motor nebi zagnalo.

Pa še moje komponente:

http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... Rx%5F.html

http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... 5FESC.html

lipo Turnigy 2200mAh 30C

Prosim za pomoč :oops: :oops: [-o<
LP ANDREJ

Uporabniški avatar
T0RN4D0
Dr. Modelar
Prispevkov: 2979
Pridružen: 15 Feb 2010, 20:40
Kraj: sevnica

Odgovor Napisal/-a T0RN4D0 » 04 Nov 2011, 11:15

Morda imaš trimmer za gas nastavljen previsoko.
Fly it like you stole it!

goloband
Razpravljalec
Prispevkov: 128
Pridružen: 15 Jan 2011, 13:11
Kraj: Žalec

Odgovor Napisal/-a goloband » 04 Nov 2011, 11:27

Ne, ni to-sem probal in ga imam čisto na nuli.Če ga dam na več, se za začne motor odzivati.

Ko vklopim zasilni izklop in prižgem čoln, mi regler ne zalaufa.V stanje delovanja se mi postavi šele potem, ko premaknem ročico za gas na pištoli v položaj zavore (se pravi navzgor)... #-o #-o :cry:

Drugače pa v bistvu vse dela... :-? :lol:
LP ANDREJ

Uporabniški avatar
T0RN4D0
Dr. Modelar
Prispevkov: 2979
Pridružen: 15 Feb 2010, 20:40
Kraj: sevnica

Odgovor Napisal/-a T0RN4D0 » 04 Nov 2011, 11:38

Čudno. Mogoče regulator malo spušča :D

Brundaj si zraven in si predstavljaj da imaš nitro motor :]
Fly it like you stole it!

symch999
Tekmovalec
Prispevkov: 362
Pridružen: 17 Jun 2011, 22:26
Kraj: Primorska

Odgovor Napisal/-a symch999 » 04 Nov 2011, 12:17

Skoraj sigurno je da je nekaj z trimmerjem za gas na komandi...

Poglej, mogoče imaš še kak subtrim ali kaj podobnega... :wink:

goloband
Razpravljalec
Prispevkov: 128
Pridružen: 15 Jan 2011, 13:11
Kraj: Žalec

Odgovor Napisal/-a goloband » 04 Nov 2011, 12:52

Katerikoli potenciometer premaknem ni nič bolje (en je za nastavitev smeri, drug za občutlivost smeri, tretji pa za občutljivost gasa, a ta ne pomaga čeprav ga dam na mininum #-o ).

Tako pa zgleda v notranjosti:
Slika

Slika

Slika

Slika

Če mogoče čudno gledate kaj je tista kinder jajčka, naj vam povem, da sem jo uporabil za zaščito sprejemnika pred vodo.

Aja, pa pri testu v bani mi visi na tisto stran kjer je baterija.To se v vodi nebi smelo poznati-ali pač?Drugače pa se super obrne če ga postavim na kabino =D> =D>
LP ANDREJ

Uporabniški avatar
HyperJack
Profesor
Prispevkov: 1229
Pridružen: 16 Maj 2004, 11:07
Kraj: Kočevje
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a HyperJack » 04 Nov 2011, 14:17

To je čisto normalno, da "visi", na vodi med vožnjo ne bo več. Če se ti pa tudi obrne kot praviš, potem si res na dobri poti. Glede na težo modela ti priporočam propeler premera nekje 27 ali 28. Važno je, da v štartu porežeš uhe propelerja, s tem imaš že takojšne moznosti, da v prvem testiranju ne skuriš motorja. Ti bo hitro prišlo pod prste, ko napiliš in preizkusiš nekaj propelerjev. Med vožnjo redno preverjaj temparaturo motorja. Da te od navdušenja hitro ne zanese, je zelo kratka meja med celim in skurjenim motorjem. Aha, pa še to, imaš motor utečen? Saj le dobro utečen pripomore k daljši življenski dobi. Osovina je sicer kar dobro zatesnjena, vendar jo vseeno po vsaki vožnji snemi in očisti z WD-40, osovinco lahko mažeš kar z strojnim oljem, ta maže in prepreči vodi, da pride v model. Drugače pa dobra fora z kinderjajčkom :D, srečno

Uporabniški avatar
AlesZ
Dr. Modelar
Prispevkov: 2977
Pridružen: 22 Maj 2002, 01:00
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a AlesZ » 04 Nov 2011, 14:31

gas ti po priklopu vklopi ker nimaš pravilno nastavljenega reglerja.

Regler vzame položaj iz komande, ker imaš na pištoli ročico na sredini celotnega hoda, ti gas že v osnovi štartne na 50%.

Poglej, če imaš možnost nastavitve na komandi, da premakneš hod na -50%. Drugače pa navodila od reglerja in da pravilno nastaviš krivuljo za gas.
Slika

goloband
Razpravljalec
Prispevkov: 128
Pridružen: 15 Jan 2011, 13:11
Kraj: Žalec

Odgovor Napisal/-a goloband » 04 Nov 2011, 15:53

A je možno to, da sem v startu narobe zagnal regulator in so sedaj takšne nastavitve shranjene v njem?
Ter morda sedaj potrebujem programsko kartico za regulator? #-o #-o
LP ANDREJ

symch999
Tekmovalec
Prispevkov: 362
Pridružen: 17 Jun 2011, 22:26
Kraj: Primorska

Odgovor Napisal/-a symch999 » 04 Nov 2011, 16:03

Ta regulator se ne da programirat, imam jaz istega. Nastavit se da edino s tistim jumperjem med Lipo/Nimh, Brake off/Brake on. To pa nima nobene veze, da motor štarta na 50% gasa. :wink:

goloband
Razpravljalec
Prispevkov: 128
Pridružen: 15 Jan 2011, 13:11
Kraj: Žalec

Odgovor Napisal/-a goloband » 04 Nov 2011, 17:37

Takole sem obrezal Graupnerjev K29 prop.Večji je original, manjši pa je že obrezan a neobdelan.Bo to dovolj glede na vaše izkušnje?


Slika
LP ANDREJ

Uporabniški avatar
HyperJack
Profesor
Prispevkov: 1229
Pridružen: 16 Maj 2004, 11:07
Kraj: Kočevje
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a HyperJack » 05 Nov 2011, 14:20

Škoda, ker nisi rekel, bi ti dal še ene dva imbus vijaka za motorček, tisti vijaki na križni, ne izgledajo preveč lepo :P

Propeler bo za probo dober, mogoče si ga le malenkost že preveč pobral.

Ampak, najprej poizkusi pa potem naprej..

lp

Uporabniški avatar
brejker
Dr. Modelar
Prispevkov: 4023
Pridružen: 20 Feb 2006, 21:38
Kraj: Kamnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a brejker » 05 Nov 2011, 14:32

Ne da ne izgledajo lepo. Ampak problem je zategnit. Sploh če nimaš kakšne banje. Imbus je res enostaven za vijačenje motorja na nosilec.
www.okarbon.eu

Uporabniški avatar
T0RN4D0
Dr. Modelar
Prispevkov: 2979
Pridružen: 15 Feb 2010, 20:40
Kraj: sevnica

Odgovor Napisal/-a T0RN4D0 » 05 Nov 2011, 15:36

Ne vem če je pri tem regulatorju isto kot pri brezkrtačnokih, ampak poskusiš lahko... pazi edino da bo propeler nekje na varnem :)

Vključi komando, daj gas do konca
vključi sprejemnik... počakaj da kaj zapoje
gas na nulo in to bi moralo bit to :)
Fly it like you stole it!

goloband
Razpravljalec
Prispevkov: 128
Pridružen: 15 Jan 2011, 13:11
Kraj: Žalec

Odgovor Napisal/-a goloband » 05 Nov 2011, 21:11

Ja, saj vem da vijaki niso glih lepi a jih nameravam zamenjat po prvem testu v vodi (že v štartu nisem imel M2 vijakov, tako da sem v motor vrezal M3 navoj :x ).
Takrat bom vlepil še vitroplast med čoln in osovino( sedaj še ne, saj bom mogoče moral prilagoditi kot osi :roll: :roll: ).Bom videl kako bo šlo; po zraku ali po vodi :lol: Upam da nekje vmes =D> .

T0RN4D0 glede nasveta pa hvala ampak ne pali :evil: :evil: :evil: .Še vedno moram imeti ročico za gas v položaju bremze če hočem da motor miruje.Saj gre, ampak je vseeno mal butast skoz držat tisto ročko (sem probal prestavit tisti plastični switch s katerim izbiraš vklop ali izklop zavore pa to ni to).A je možno da je regler kaput #-o .

Filmi o prvi vožnji sledijo tekom naslednjega tedna, pa da vidimo če je to to :lol: :lol: .
LP ANDREJ

goloband
Razpravljalec
Prispevkov: 128
Pridružen: 15 Jan 2011, 13:11
Kraj: Žalec

Odgovor Napisal/-a goloband » 05 Nov 2011, 23:59

T0RN4D0 napisal/-a:Ne vem če je pri tem regulatorju isto kot pri brezkrtačnokih, ampak poskusiš lahko... pazi edino da bo propeler nekje na varnem :)

Vključi komando, daj gas do konca
vključi sprejemnik... počakaj da kaj zapoje
gas na nulo in to bi moralo bit to :)
Pri meni je tako:

Vključim komando, dam bremzo do konca( če dam gas mi regler ne zalaufa)
vključim sprejemnik... počakam da kaj zapoje( neprekinjen pisk)
gas na nulo in motor zalaufa -to NI to :^o :^o :^o

NI MI JASNO !!!! WTF :evil: :ratata: REGLER

A je možno, da mam kaj narobe priklopljeno? :-? :o :x #-o

Aja, pa prop sem rajši malo več pobral da nebi že prvič kaj skuril. :wink:
LP ANDREJ

goloband
Razpravljalec
Prispevkov: 128
Pridružen: 15 Jan 2011, 13:11
Kraj: Žalec

Odgovor Napisal/-a goloband » 06 Nov 2011, 22:29

Danes sem ravno splavil mojega Fikky-a in morem povedat, da sem zelo zadovoljen z rezultatom.Hitrost sicer ni neka vrhunska; cca. 20kmH, ampak stabilnos in okretnost sta pa špica- sem bil prijetno presenečen =D> =D> .Tudi hlajenje motorčka dela 100/h in voda šprica 10 cm iz čolna :P .

Gladina je bila brez valov, a čoln ni zaglisiral.Bom probal še z drugače obdelanim propelerjem.Video še pride, ko bo bolj svetlo.Tokrat je bil že skoraj mrak. :^o
LP ANDREJ

goloband
Razpravljalec
Prispevkov: 128
Pridružen: 15 Jan 2011, 13:11
Kraj: Žalec

Odgovor Napisal/-a goloband » 13 Nov 2011, 22:35

Evo, pa še filmček prvega testa.Video je mal slabše kakovosti, ker je sneman z mobilnim telefonom.

http://www.youtube.com/watch?v=dHXKdQojIxU

Kako se vam zdi? :o :roll:
LP ANDREJ

Odgovori

Vrni se na