peugeot1 napisal/-a:Lp. Počasi se bo začela gradnja. Apak res počasi

ja pač kronično primanjkuje časa. Vse kar bom naredil bom objavil tule. Po moje je najbolje da vse povem napišem, tako da bi prosil za pomoč po posameznih fazah, ter da "skupaj" naredimo model ki bo trgal.
No pa že imam vprašanja.
- koliko debelo vezano ploščo naj uporabim za rebra trupa. Razmišljal sem o prvem se pravi o požarni steni da bi vzel 10mm, ostala pa po 5mm. Ali bo dosti ali dam več.
-koliko debelo balzo vzamem za plankanje. Delal bom po sistemu kot ga je predlagal Brane v onem linku. Kup letvic med rebri potem pa plata balze. Po moji oceni bi bilo 3mm kar zadosti.
- iz česa naj delam smer višino ali kombinirano smreka balsa ali bo samo balsa dovolj. ter ali naj sploh smer in višino kaj preplankam ali samo naredim močno rebrasto konstrukcijo, pa potem folija?
Prosim za vaše izkušnje ter mnenja, ker nebi rad spet imel model ki bi bil pretežek.
Lp,Klemen
5 mm šper bo občutno preveč za takšen model. Bo pretežek. Rebra v trupu naj bodo iz 2-3 mm avio špera, pa celotna rebra po možnosti naj ne bodo iz špera, ampak samo tam, kjer rebra zagotavljajo stabilnost konstrukcije. Npr. zgornji del trupa za kabino lahko podpirajo rebra iz balze, ker je balzova oplata del konstrukcije, ki zagotavlja trdnost. Tam npr. bo spodnji del rebra iz špera, zgornja krivina trupa za kabino pa iz balze. Oplate trupa naj bodo iz 2- 3 mm lahke balze. Krila pa naj bodo iz 2 mm balze s smrekovimi nosilci, če se boš odločil za klasiko.
Repa po možnosti ne plankiraj z balzo pri takem modelu!
Skratka - pri velikih modelih: čim manj naj bo masivnih delov, čimbolj se je potrebno posluževati statičnih konstrukcij in na ta način zagotoviti ustrezno trdnost. Pri velikem modelu teža zaradi obilice materiala namreč zeloooo narašča.
Jaz sem pri Pittsu dokaj pazil na težo (sicer bi se dalo zmanjšat še za kake 0,5 - 1 kile

), pa je model vseeno težak. Je pa res, da je težek, ker je v celoti prekrit s stekleno tkanino in lakiran in ima zelo težek motor.
lp
Aleš