Oblikovanje 3D rač. modela za izdelavo načrta letala

Modeli s turbinskim pogonom (jet, pulzo jet, ducted fan & elektro)
Odgovori
Ultralajt
Dr. Modelar
Prispevkov: 13454
Pridružen: 15 Nov 2004, 17:57
Kontakt:

Oblikovanje 3D rač. modela za izdelavo načrta letala

Odgovor Napisal/-a Ultralajt » 25 Okt 2010, 16:43

Včasih modelar naleti na težavo, kako posneti obliko nekega letala, da bi se jo v računalniku potem obdelalo do takšne mere, ki omogoča izdelavo njegovih sestavnih delov (rebra, okvirji trupa, ipd...)

Iz neke druge teme, sem sem prenesel nekaj govorjenja o tem, kako se lahko pride do računalniku primerne oblike modela.





mark8o7 napisal/-a:pozdravljeni,
zanima me na kakšen način si dobil preske trupa, ker jih je samo iz 3 pogledov zelo težko dobiti oz jih je potrebno narediti po občutku, sam sem prerisal v acadu ze galeba g-2 in orla od jugo letal, samo za galeba g-4 pa do sedaj insem našel, razen 3 pogledov,še nobene bolj oprijemljive risbe
Ne se smejat, a nekje na nekem tujem forumu sem videl, kako je tip kupil plastično maketo letala, (malo večjo) zlepil skupaj trup, nato pa na tračni žagi razrezal počez na par cm dolge "tulce".
Tulce (ki so predstavljali presek trupa na konkretnem mestu) je potem dal na skener.
Skenirane preseke je potem uporabil za modeliranje 3D računalniškega modela, na osnovi katerega je potem razdelal kompleten načrt.

Mitja
Zadnjič spremenil Ultralajt, dne 29 Okt 2010, 12:01, skupaj popravljeno 3 krat.

Uporabniški avatar
mark8o7
Razpravljalec
Prispevkov: 111
Pridružen: 18 Nov 2004, 17:38
Kraj: Gorenjska

Odgovor Napisal/-a mark8o7 » 27 Okt 2010, 19:47

Ultralajt napisal/-a:
mark8o7 napisal/-a:pozdravljeni,
zanima me na kakšen način si dobil preske trupa, ker jih je samo iz 3 pogledov zelo težko dobiti oz jih je potrebno narediti po občutku, sam sem prerisal v acadu ze galeba g-2 in orla od jugo letal, samo za galeba g-4 pa do sedaj insem našel, razen 3 pogledov,še nobene bolj oprijemljive risbe
Ne se smejat, a nekje na nekem tujem forumu sem videl, kako je tip kupil plastično maketo letala, (malo večjo) zlepil skupaj trup, nato pa na tračni žagi razrezal počez na par cm dolge "tulce".
Tulce (ki so predstavljali presek trupa na konkretnem mestu) je potem dal na skener.
Skenirane preseke je potem uporabil za modeliranje 3D računalniškega modela, na osnovi katerega je potem razdelal kompleten načrt.

Mitja
mislim, da se je to pojavilo tudi na hrvaškem forumu flyfreak, samo ne nejdem več tega prispevka, mislim pa da je šlo za gripna/viggna se mi zdi
lp Marko

Uporabniški avatar
Melly
Dr. Modelar
Prispevkov: 3879
Pridružen: 15 Feb 2007, 22:51
Kraj: Ankaran, Ocizla

Odgovor Napisal/-a Melly » 27 Okt 2010, 20:03

lp Melly

Aj em bak!

Pulti za oddajnike.
http://forum.modelarji.com/viewtopic.php?f=64&t=71649

Uporabniški avatar
Antonov
Freak
Prispevkov: 495
Pridružen: 17 Nov 2004, 18:41

Odgovor Napisal/-a Antonov » 28 Okt 2010, 09:21

Hmm... :roll: Kako pa naj si s tem kej pomagam.. :roll:

A je kaksna fora da tole nekam uvoziš itd...?
Verjetno ne.. :praskam:
BOG JE MOJ KOPILOT !

Ultralajt
Dr. Modelar
Prispevkov: 13454
Pridružen: 15 Nov 2004, 17:57
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Ultralajt » 28 Okt 2010, 09:54

Antonov napisal/-a:Hmm... :roll: Kako pa naj si s tem kej pomagam.. :roll:

A je kaksna fora da tole nekam uvoziš itd...?
Verjetno ne.. :praskam:
Rhinoceros "pozna" Sketch up datoteke, vendar ne vem katero verzijo Sketchupa... Iz Rhinocerosa pa se lahko shrane naprej v marsikatere druge formate.

mihec87
Dr. Modelar
Prispevkov: 3845
Pridružen: 24 Jan 2005, 18:57
Kraj: Velenje

Odgovor Napisal/-a mihec87 » 28 Okt 2010, 10:29

Sem poskusil sketchup 7 ter 6, Rhinoceros 4.0 sr7 obadva bp odpre.
Modelarji smo kot trobentice,ko skopni sneg ter pride pomlad, pokukamo na plano..

Uporabniški avatar
Antonov
Freak
Prispevkov: 495
Pridružen: 17 Nov 2004, 18:41

Odgovor Napisal/-a Antonov » 28 Okt 2010, 15:31

Prosim ce mi lahko v iz Rinota exporteras .igs ali .step in mi ga poslji na tonibitenc@gmail.com prosim lepo.
Enkrat sem ze poskusal pa ni bilo uspeha ker so trikotniki...
Sem probal v Rinotu 3.0 pa ne deluje.
Da si ravno se mi zdi da .igs narejen iz sketchup ne bo prinesel sadov.... v smislu kasnejsega imprteranja in upanja na kaksen mash ali face itd..
:roll:
BOG JE MOJ KOPILOT !

mihec87
Dr. Modelar
Prispevkov: 3845
Pridružen: 24 Jan 2005, 18:57
Kraj: Velenje

Odgovor Napisal/-a mihec87 » 28 Okt 2010, 16:00

Tudi tukaj ne gre v ta dva formata:
.step vrže export warning (STEP export does not support polygon meshes. 129 polygon mesh(es) were not exported.)

.igs pa isto export warning (IGES export type "Default" does not support polygon meshes.naprej pa isto kot zgoraj)

Ta "Default se da spreminjati sem poskusil pa ne gre pri vseh isto opozorilo vrže...Če pa vseeno exportam pa ponovno odprem je samo ene par črt...

Žal, če ima še gdo kakšno idejo lahko poskusim..
Modelarji smo kot trobentice,ko skopni sneg ter pride pomlad, pokukamo na plano..

Uporabniški avatar
matej rozman
Freak
Prispevkov: 852
Pridružen: 26 Jul 2005, 15:06
Kraj: Velenje

Odgovor Napisal/-a matej rozman » 28 Okt 2010, 20:54

Poizkusi izvoziti v .stl
To bi potem moral odpreti načeloma v vseh modelirnikih.
Je pa še ena rešitev, rhino lahko te meshe pretvori v NURBS-e ali po domače površine, samo zna pa to trajat in zna zahtevati hudo kišto. Jaz sem se že enkrat igral s tem, ampak sem na koncu obupal, ker ti modeli, ki jih ljudje dajejo gor niti niso ne vem kako dodelani, je pa mogoče za kakšno osnovo res uporaben.
plp, Matej

mihec87
Dr. Modelar
Prispevkov: 3845
Pridružen: 24 Jan 2005, 18:57
Kraj: Velenje

Odgovor Napisal/-a mihec87 » 28 Okt 2010, 22:07

Matej je ukaz MeshToNURB pravi ukaz za pretvorbo meshov v nurbse(verjetno ni saj mi je naredilo v slabi minuti)?


Je vseeno kaj uporabim za filetype saj imam na voljo binary ali pa ascii?

Spodaj prilagam .stl v obeh oblikah binary ter ascii.Treba je preimenovati iz .pdf v .rar

p.s.sedeže sem pustil notri..
Priponke
g4.pdf
(1.17 MiB) Prenešeno 339 krat
Modelarji smo kot trobentice,ko skopni sneg ter pride pomlad, pokukamo na plano..

Uporabniški avatar
Antonov
Freak
Prispevkov: 495
Pridružen: 17 Nov 2004, 18:41

Odgovor Napisal/-a Antonov » 29 Okt 2010, 10:46

V cem je fora da moras .pdf preimenovat itd...
A ga server ne spusti cez?

Drugace pa je verjetno najbolje da se model narise na novo in vsaj veš kaj imas....



:-k
BOG JE MOJ KOPILOT !

mihec87
Dr. Modelar
Prispevkov: 3845
Pridružen: 24 Jan 2005, 18:57
Kraj: Velenje

Odgovor Napisal/-a mihec87 » 29 Okt 2010, 11:46

Ja server omogoča samo določene datoteke in pač s tem ko preimenuješ ga "ukaneš".
Modelarji smo kot trobentice,ko skopni sneg ter pride pomlad, pokukamo na plano..

Uporabniški avatar
Melly
Dr. Modelar
Prispevkov: 3879
Pridružen: 15 Feb 2007, 22:51
Kraj: Ankaran, Ocizla

Odgovor Napisal/-a Melly » 30 Okt 2010, 08:35

Lahko si pripraviš kar misliš exportat iz google sketchupa in potem naložiš sketchup pro trial, osem ur deluje zastonj, v teh osmih urah pa pretvoriš kar potrebuješ... 500$ pa je po mojem krepko preveč za novinca na trgu.

p.s. stl obdela večina programov
p.s. 2 še en free CAM... zelo solidno deluje, jaz ga spremljam že nekaj časa, fant ga pridno popravlja...trenutno ima kar .exe, prej si moral naložiti python in en kup krame...

http://sourceforge.net/projects/pycam/
lp Melly

Aj em bak!

Pulti za oddajnike.
http://forum.modelarji.com/viewtopic.php?f=64&t=71649

Odgovori

Vrni se na