majhni edf pogoni

Modeli s turbinskim pogonom (jet, pulzo jet, ducted fan & elektro)
Odgovori
raktivec
Dr. Modelar
Prispevkov: 5163
Pridružen: 01 Mar 2005, 13:02
Kraj: švarcnbah

majhni edf pogoni

Odgovor Napisal/-a raktivec » 23 Jul 2022, 10:02

Zdravo!

Ves čas se držim edf turbinc velikosti 70 mm, ker mi večji modeli tudi ob morebitni višji hitrosti ne dajo tistega vhuuuššš veselja, ko model pripiči mimo glave. Enostavno nimaš občutka hitrosti, ker so preveliki.
Kot pravim sem bil prilepljen na to dimenzijo in se niti nisem ukvarjal z detajli. Nato sem preko Mihe Holca izvedel za fohmane zbrane okrog majstra Jemca, ki je izdelal odlično mini turbino z na prvi pogled fantastičnimi rezultati, vsekakor odlična zadeva! Ko sem malo premetal številke se mi je odprlo:"To moram napravit". Šel sem v delavnico, izdelal 60 mm cev, postružil enega Wemotec minifana EVO na ustrezno mero in poizkusil.
Vrtlajev nisem meril, niti ne uspem pomerit temperature motorja, ker mi ga zakriva regler pripet direkt na motor, ampak:

Izmerjeni podatki:
- potisk 1,7 kg
- tok 105-108 amperov

Podatki iz FanCalc (nekateri množeni z 0,7, da pokrijem manjši premer.)
- Jetflux 370 km/h
- potisk 1,7 kg
- največja moč 2 KW
- moč 1,9 kw
- 69.000 rpm.

Zagotovo bo letelo ko pes, saj model tehta 1,5 kg in je majhen modelček. Slikal ga ne bom pred prvim poletom, sem že toliko star, da verjamem v čarovnice. :-&


Še nekaj malenkosti:
- regler YEP 150 LV
- motor HET 1W35
- med regler in aku sem dodal 6 kondenzatorjev 470 mikrofarad, 110 oC.
- regler se je segrel na 45 oC-plošča čez fete, kondenzatorja na reglerju pa na 55 oC.
- aku je 2x5s1800 Gens Ace Tatu Line R. Ker taka konfiguracija ne obstaja sem nabavil 5 paketov 4S, enega razdrl in dodal po eno celico ostalim štirim, nato pa dal dva taka paketa paralelno. Malce nevaren poseg za uničenje paketa, a se mi je izšlo. Zanimivo, da je tak paket postal le malo mlačen po celotnem praznjenju! Te celice res sekajo!!! Škoda da je hitro konec.

Več pa, ko se mi nehajo tresti kolena po prvem poletu. Če bo kaj ostalo za slikat. #-o
lp
Sašo

Odgovori

Vrni se na