pilon 400 na 1,4 KW

Debate o hitrih modelih pylon in hotlinerjih

Moderatorji: PisaneliAD

Odgovori
Uporabniški avatar
dprulles
Tekmovalec
Prispevkov: 267
Pridružen: 29 Jul 2009, 21:29
Kraj: murska sobota

Odgovor Napisal/-a dprulles » 25 Nov 2009, 15:26

Žalostna novica.zadnjič sem letel z akrobatom Extra 330S premera kril 1340mm.Že ob vzletu mi je čudno trznil,potem naprej pa skoraj brez kontrole cuka ga trga itd....Komaj ga uspem spravit dol na zorano njivo.zlomim podvozje in poškodujem krilo.Dobro vem da to ni tema za to področje ampak pišem ti sašo ker vem da boš mogoče mel odgovor.Dobro potem smo rekli sprejemnik Graupner R16 scan.Ok rekli smo da je šou sprejemnik antena poškodovana itd....Danes malo prej pridem ves žalosten iz letališča prvo Velocyti potem pa še Fun jet.Letim z velijem pa mi samo naenkratt naredi agresiven hiter momentalni luping tak da mi baterijo iztrga in poleti baterija 50m.K sreči prijadra dol brez ostalih poškodb.Dobro rečemo motnje ki so pri 35 mHZ pogoste standardne.Gremo naprej z Fun jetom ga vržem in po 30 metrih vse odpove na levo nagnjen brez reakcij brez življenja na servotih na nos.Ga razbijem,no ni fejst se bo dalo zalepit ampak za mene to več ni to.Z današnjim dnem se odpovedujem letenju na 35mHz.Sem imel v kratkoročnem načrtu nabavit 2.4 samo me je pa prehitelo nekaj čudnega kar si ne vem razložit.Če je to eno letalo ok potem ali sprejemnik ali bec ali regler ampak zdaj so pa tri letala šla po gobe.No saj so še celi eni že popravljeni.Drugo kar mi je pa spet čudno,sem nadaljeval z boomom stiroporcem ga peljem na 150m višine pa spet vse vredu.a se je gdo že srečal z kaj takega.vi ko ste že dolgo na sceni če ste že vsej slišali za to?

Še enkrat ponavljam da vem da to ni tema za ta prostor ampak tu vsaj vem sašo pa tudi ti skymaster da ste nekak aktivni o zanju izkušnjah pa vem kako visoko ste.
hvala vam 100 krat če se bo keremu dalo kaj odgovorit če se je komu že tudi dogajalo.Vem da mi boste rekli 2.4 pa konec težav.

skymaster
Razpravljalec
Prispevkov: 104
Pridružen: 20 Feb 2009, 19:19

Odgovor Napisal/-a skymaster » 25 Nov 2009, 15:49

Hm ja jest mam tud 35 mhz in 2.4 dx7, v funjetu uporabljam r16 scan in mi tudi kdaj trzne in funjet kr izgubi ene 10 metrov višine.vrjetno zaradi sprejemnika,ki je neposredno pred baterijo,Drgač je pa še 100 drugih možnosti lahko je tudi motor kriv,zaradi nebalansiranje prpopov ti lahko ležaje unič in pride do velikih moten,ki se prenašajo prek servotov in potem stvar trza do onemoglosti.Je pa tudi fuul odvisn od sprejemnika do sprejemnika.Jest mam dva r16scan edn dela čist dobro edn pa trza in trza. :oops: :oops: Drgač pa le nabav 2,4 vsaj dx6 :D :D

Uporabniški avatar
dprulles
Tekmovalec
Prispevkov: 267
Pridružen: 29 Jul 2009, 21:29
Kraj: murska sobota

Odgovor Napisal/-a dprulles » 25 Nov 2009, 16:24

Ja samo vsi sprejemniki da bi bili v kurcu bolj težko če so do malo prej dobro delali.Ja komanda bo pa vsaj do božiča doma.Se pa odločam med futabo 10 in novo 8.Aurora je pa tudi aktualna samo je pa nepreverjena pa še sprejemniki majo ono čudno anteno ki mi ni glih.Pravijo da bo to tudi v prihodnosti.Samo problem je da jaz rabim komando pod nujno.

lp

raktivec
Dr. Modelar
Prispevkov: 5004
Pridružen: 01 Mar 2005, 13:02
Kraj: švarcnbah

Odgovor Napisal/-a raktivec » 25 Nov 2009, 16:36

Po moje je oddajnik, sosed z istim kanalom ali radioamater z odprto frekvenco. R16 je menda zanič sprejemnik.
lp
Sašo

Uporabniški avatar
JKSniper
Dr. Modelar
Prispevkov: 3576
Pridružen: 02 Sep 2005, 12:38
Kraj: Celje
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a JKSniper » 25 Nov 2009, 16:49

R16 je nekaj povsem drugega kot SMC16... to sem sam videl, ko sem imel z določenimi modeli prekleto hude motnje, po zamenjavi z SMC16, je vse izginilo :). Prav tako smo testirali R16 vs. SMC16 v 3.2m F5J modelu... enaka štorija! R16 je res slab sprejemnik!

LP!
Jure
CNC Razrez lesa, karbona in umetnih materialov
3D Tisk PLA, PETG, ABS, TPU
Konstruiranje, izdelava in lotanje tiskanih vezij

teddy1908
Tekmovalec
Prispevkov: 254
Pridružen: 27 Dec 2004, 15:19

Odgovor Napisal/-a teddy1908 » 25 Nov 2009, 17:17

Sam nisem imel problemov z R16 SCAN. Je pa res da ga nisem imel dolgo, saj sem kmalu preklopil na 2.4 GHz, kar se mi zdi mnogo boljša izbira kot da rešuješ neke probleme na 35 MHz. Imel boš veliko dela za malo koristi.

Če pa bi rad vztrajal, potem pa:
- preglej anteno v sprejemniku (da slučajno ne izgublja kontakta)
- premikaj anteno po modelu, probaj pod kotom 90 st napram regulatorju (spelješ po krilu)
- probavaj domet z zaprto anteno

Ironično, pa je da imam tudi ceneni assanov sistem in mi bolje dela kot katerikoli 35MHz sistem, ki sem ga imel ali probal.

LP Tadej
Flying, by itself, is not paintful; it's the landings that can hurt you.

robertjur
Profesor
Prispevkov: 1036
Pridružen: 21 Nov 2004, 03:05

Odgovor Napisal/-a robertjur » 25 Nov 2009, 18:15

Točno tako!!! Vzameš najcenejšo kitajko 2.4 za dobrih 100eur maš sicer mal kitajskih 9 kanalov motenj pa zihr ne. =D>
Robert

Uporabniški avatar
dprulles
Tekmovalec
Prispevkov: 267
Pridružen: 29 Jul 2009, 21:29
Kraj: murska sobota

Odgovor Napisal/-a dprulles » 29 Nov 2009, 21:14

V torek dobim sprejemnik Futaba 8FG.Pravijo da teh motenj nebo več.Sem pa danes letel z Fun jetom brez problema,Velocyti motnje spet luping pri polnem gasu da mi je baterijo kljub ježkom vrglo da je nisem našel več.V tem modelu so sprejemnik in regler samo dolžino baterije narazen.Oz tako bom povedal:z baterijo 4S 2250 mah 40C z prop 4.75x4.75 kolko tolko vredu,nekaj malo cukal ali pa miočan veter,potem pa z 3S 3000mah 35C in prop 5.5x5.5 pa je motilo in ga namestu ob polnem gasu zavretelo.To se ne da opisat,to bi mogli videt.Ma ta stvar je tak čudna,upam samo da bom kaj boljšega napisal v prihodnje. Futabo majo v modeltehnik za 450€ -10% popusta z 8 kanalnim sprejemnikom,če slučajno koga zanima.

Lep pozdrav vsem. :lol: :roll:

Uporabniški avatar
JKSniper
Dr. Modelar
Prispevkov: 3576
Pridružen: 02 Sep 2005, 12:38
Kraj: Celje
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a JKSniper » 29 Nov 2009, 22:10

take motnje si imel na PCM ali PPM?

LP!
Jure
CNC Razrez lesa, karbona in umetnih materialov
3D Tisk PLA, PETG, ABS, TPU
Konstruiranje, izdelava in lotanje tiskanih vezij

raktivec
Dr. Modelar
Prispevkov: 5004
Pridružen: 01 Mar 2005, 13:02
Kraj: švarcnbah

Odgovor Napisal/-a raktivec » 29 Sep 2011, 17:14

Slika Ko sem se malce prej nažrl cuzanja z F5J modelom in je sonce ravno prav zašlo za hrib, da me ni bleščalo, model pa se je še svetil, sem po letu dni pavze zabrisal pylona.
Tokrat so not nove 45 C celice in prop 4,1x5,5. Glede na to, da je že z 4,1x4,1 napičil čez 370 km/h sem pričakoval zanimive hitrosti, ampak da mi bo krilo že ob minimalnem pikiranju zaflatralo, si pa niti pod razno nisem predstavljal! Slika Zabrnelo je kot hudič, obenem sem videl črno spodnjo in belo gornjo ploskev krila, model je napravil dva lupinga in letel normalno naprej. Pokvarilo se ni nič in dvomim, da bi flatrali eleroni, ker bi v tem primeru eksplodirala oba servota.

Letelo je krepko čez 400 km/h v to sem prepričan, koliko čez pa mi ni jasno. V glavnem sem ugotovil, da bo zaenkrat treba uporabljat 4,1x4,1 prop in lepo počasi cuzat nekje okol 370 km/h, ob tem pa izdelat novo krilo z 220g karbonom, saj 163 očitno ni dovolj, čeprav tega krilčka z roko ne zviješ.
lp
Sašo

Uporabniški avatar
saMx
Freak
Prispevkov: 749
Pridružen: 28 Mar 2008, 22:34

Odgovor Napisal/-a saMx » 29 Sep 2011, 17:46

Kaj nisi povedal, da bi prišel gledat. :)
Stay hungry. Stay foolish. :wink:

LP, Samo

raktivec
Dr. Modelar
Prispevkov: 5004
Pridružen: 01 Mar 2005, 13:02
Kraj: švarcnbah

Odgovor Napisal/-a raktivec » 29 Sep 2011, 17:55

Ker sem šel Mežičane strašit. Doma ne upam, je preveč hiš okrog.
lp
Sašo

Uporabniški avatar
saMx
Freak
Prispevkov: 749
Pridružen: 28 Mar 2008, 22:34

Odgovor Napisal/-a saMx » 29 Sep 2011, 17:56

:lol: Je bil kdo gor?
Stay hungry. Stay foolish. :wink:

LP, Samo

raktivec
Dr. Modelar
Prispevkov: 5004
Pridružen: 01 Mar 2005, 13:02
Kraj: švarcnbah

Odgovor Napisal/-a raktivec » 29 Sep 2011, 19:06

Ja, jaz.
lp
Sašo

Uporabniški avatar
saMx
Freak
Prispevkov: 749
Pridružen: 28 Mar 2008, 22:34

Odgovor Napisal/-a saMx » 29 Sep 2011, 19:08

Drug teden verjetno dobim baterijo, pa pridem zraven. :D
Stay hungry. Stay foolish. :wink:

LP, Samo

raktivec
Dr. Modelar
Prispevkov: 5004
Pridružen: 01 Mar 2005, 13:02
Kraj: švarcnbah

Odgovor Napisal/-a raktivec » 30 Sep 2011, 18:50

Po hitrem postopku sem iz krila zbrusil barvo in ploznil čez še eno 163 karbonsko cunjo. Trenutno se vakumira, jutri bom spedenal, v nedeljo pa bomo videli, če bo to dovolj. Slika
lp
Sašo

raktivec
Dr. Modelar
Prispevkov: 5004
Pridružen: 01 Mar 2005, 13:02
Kraj: švarcnbah

Re: pilon 400 na 1,4 KW

Odgovor Napisal/-a raktivec » 28 Feb 2012, 15:05

Zdravo;


Neuspeli start in nastaja nov model. Tale bo ravno dovolj velik, da bo padel v FAI pravila okrog minimalne krilne površine in v kolikor mi uspe kak malce hitrejši brisanec bo to uradno.
V glavnem bo podobne oblike kot prejšnji, le pri profilu grem v eksperiment, ki se mu reče HQW DS 1/8 z tžzadnjim robom za 2 st. zavitim navzgor. Pri več kot 600.000 Re naj bi to lepo delovalo, do tja (ca 400 km/h) bom pa že nekako prikolovratil, nato pa gremo naši. Čeprav bo na motorju kake 2,5 Kw, bo pri ful šusu vseeno potiska le za vzorec in vsak gram manj upora šteje.
Pogon bo 1W30, 160 YGE FAI, 4s aku in zaenkrat skrajšan 4,75x5,5 prop, kasneje pa bom po potrebi izdelal svojega z nadzvočnimi srpi na koncu. Sumim, da brez tega ne bo zares švigalo.

Kaj pravite kak konstrukcijski kot krila naj dam glede na trup? EWD bo vsekakor 0 stopinj.
Do zdaj sem vedno dajal enak konstrukcijski kot kakršna je ukrivljenost profila, plus 1,5 sttopinje, tu pa ne vem. Tiste 1,5 st. že vem, da se lahko znebim, ne vem pa kaj naj storim z kompenzacijo ukrivljenosti? Po polarah na HG strani naj bi bil ta kot pri minimalnem vzgonu 1 stopinjo ampak?

Sliši se smešno, ampak pri 450 km/h ima trup, ki "pluži" pod kotom 1 stopinje dovolj upora, da posivijo lasje.
lp
Sašo

janjan1212
Tekmovalec
Prispevkov: 299
Pridružen: 02 Sep 2008, 13:25
Kraj: Ljubljana

Re: pilon 400 na 1,4 KW

Odgovor Napisal/-a janjan1212 » 29 Feb 2012, 08:43

Bo ob 4400kv in 4s s propom vse v redu glede na to da misliš uporabiti 4,75?

raktivec
Dr. Modelar
Prispevkov: 5004
Pridružen: 01 Mar 2005, 13:02
Kraj: švarcnbah

Re: pilon 400 na 1,4 KW

Odgovor Napisal/-a raktivec » 29 Feb 2012, 14:00

Bo, ampak ga moram zmanjšat na največ 4,2 cole, drugače udari v zid. Ravno to je problem. Največ kar se lahko dobi je korak 5,5 cole, ampak jaz potrebujem vsaj pol cole večji korak in verjetno prop, ki zna z špici krakov udarit skozi zid. Takega žal ni na trgu in v kolikor z originalnim ne bo šlo, ga bom moral izdelat.
Za željeno hitrost bi potreboval vsaj 2,3 Kw, ampak iz skrajšanega ne bom prišel čez 1,7 Kw. To bi bilo žal dovolj le za kake 430-440 km/h in nič več, 2,3-2,5 Kw je pa povsem druga pesem, saj tudi profil takrat drugič zaživi.
lp
Sašo

janjan1212
Tekmovalec
Prispevkov: 299
Pridružen: 02 Sep 2008, 13:25
Kraj: Ljubljana

Re: pilon 400 na 1,4 KW

Odgovor Napisal/-a janjan1212 » 29 Feb 2012, 15:40

Upam, da se ti plani uresničijo in da boš naredil svoj vijak saj bi ga prav rad videl oz. gradnjo le tega. Imaš mogoče kakšen predlog kako res natančno zbalansirati tako male prope? Saj imam sam velike težave s tem. Uporabljam Extreme accuracy Prop/Rotor balancer iz hobbykinga vendar je bil vse prej kot extreme accurate dokler ga nisem predelal (os je bila malce kriva, navojna stožca, ki stisneta os pa nesimetrično postružena.) pa še sedaj ni popolnoma natančen. Sedaj probavam prop čimbolje zabalansirati, ga nataknem na motor in dodam gas. Ponavadi vibracij ni oz. so zelo majhne drugače pa se še malo poigram.
Je mogoče videti že kakšno slikco?

raktivec
Dr. Modelar
Prispevkov: 5004
Pridružen: 01 Mar 2005, 13:02
Kraj: švarcnbah

Re: pilon 400 na 1,4 KW

Odgovor Napisal/-a raktivec » 29 Feb 2012, 15:49

Balansiranje ni glavni problem, ta je enostavno rešljiv.
Problema sta dva. Eden je prava ukrivljenost lopatic po premeru glede na slip in to lahgko le poizkušaš, natančno ti tega nihče ne bo določil. Drugi problem so nadzvočni vrhovi. Zoprno se je odločit do kam navzdol po premeru sekajo udarci. Če zgrešiš in izdelaš predolge si zafrknil potisk, če so prekratki, si zdrobil ležaje motorja.

balansiranje na veliko izvajajo z pomočjo mobilnih telefonov. Jaz raje vzamem v roke os z zelo ostro zbrušenima konicama, nataknem gor prop, se umirim, dva prsta namažem z smukcem in dam to os vmes. Ob zelo majhnem stisku, ampak res zelo majhnem stisku teh dveh prstov se ti zelo dobro pokaže kje je prop težji. V korenu ga malce odbrusiš ali počohaš z olfa nožem, zopet poizkusiš... in, ko je zbalansiran ga snameš, zavrtiš za 180 st. in zopet natakneš na os, ter ponovno poizkusiš kako je z balansiranjem. Zelo dolgo se mi že ni zgodilo, da bi prop zavibriral, tudi ob vmesnem plinu tečejo mirno. poizkušal sem tudi že balansiranje med magneti, a sem med prsti natančnejši.
lp
Sašo

Uporabniški avatar
pegasus
Dr. Modelar
Prispevkov: 2808
Pridružen: 14 Okt 2002, 01:00
Kraj: http://jure.pecar.org/prodam/index.html
Kontakt:

Re: pilon 400 na 1,4 KW

Odgovor Napisal/-a pegasus » 29 Feb 2012, 15:53

Kako pa je z dinamičnim balansiranjem? Tole kar opisuješ je statično, ampak neenakomerno razporejena masa po vrteči se zadevi kot je prop povzroča različne momente, da?

raktivec
Dr. Modelar
Prispevkov: 5004
Pridružen: 01 Mar 2005, 13:02
Kraj: švarcnbah

Re: pilon 400 na 1,4 KW

Odgovor Napisal/-a raktivec » 29 Feb 2012, 16:51

Da, ampak začuda nimam težav. Verjetno je stvar v konstrukciji APC propelerjev. Večina mase je v prvi coli premera, ostali del sta dva zelo tanka in enako debela kraka. Dimenziji krakov odstopata navadno manj kot 0,01 mm druga od druge. Kot kaže ga pobiksajo v "pestu" in ravno tam jemljem dol. V kolikor bi balansiral z selotejpom ali barvo na krakih, bi se zagotovo pojavile težave dinamičnega debalansa.

Drugo so večji propi za bensinarje, ali zložljivi za elektro jadralce, tam je zagotovo treba dinamično balansiranje in tu pride tista mobitel finta še bolj do izraza.
lp
Sašo

janjan1212
Tekmovalec
Prispevkov: 299
Pridružen: 02 Sep 2008, 13:25
Kraj: Ljubljana

Re: pilon 400 na 1,4 KW

Odgovor Napisal/-a janjan1212 » 29 Feb 2012, 18:40

Kako se balansira z mobilnim telefonom?

Krist
Dr. Modelar
Prispevkov: 6857
Pridružen: 09 Jul 2005, 05:22

Re: pilon 400 na 1,4 KW

Odgovor Napisal/-a Krist » 01 Mar 2012, 06:58

janjan1212 napisal/-a:Kako se balansira z mobilnim telefonom?
Rabiš: http://www.macworld.com/appguide/app.ht ... pand=false
Video je v oddelku multirotorji, sicer v videu balansira rotor motorja.
LP Kristjan

This sentence does not have a sense...
http://kads-world.com/KADS_World/Welcome.html

Odgovori

Vrni se na