Rezalniki stiropora

Vse od načrtovanja, izdelave do letenja z modeli letal iz stiropora, deprona, EPP pene, itd.

Moderator: carcar

Uporabniški avatar
Pluton
Razpravljalec
Prispevkov: 80
Pridružen: 12 Okt 2008, 10:39
Kraj: Mekinje

Odgovor Napisal/-a Pluton » 12 Jan 2011, 21:07

V Conradu jo imajo.

marolt55
Tekmovalec
Prispevkov: 380
Pridružen: 29 Avg 2010, 14:49
Kraj: Preserje pri Radomljah

Odgovor Napisal/-a marolt55 » 13 Jan 2011, 15:30

Kakšno specifično upornost mora imeti CEKAS žica.
Katera od teh bo v redu (grel bi jo max. 12V in 70cm)

Slika

Slika

Slika

Uporabniški avatar
nitrometan
Freak
Prispevkov: 761
Pridružen: 18 Jul 2010, 14:36
Kraj: Kranj

Odgovor Napisal/-a nitrometan » 13 Jan 2011, 16:00

Po moje bi bila dobra samo druga, prva in tretja sta lakirani, lahko se pa tudi motim)

Podatk so podani čudno (kaj pomeni 1,11mm/m ??) ampak mislim da je specifična upornost 1,11 ohm/m (možno tudi 1,11 kohm/m), kar ti da pri dolžini 70cm upornost 0,777 ohmov (777 ohmov), kar pomeni pri napetosti 12V tok skoznjo ogromnih 15,4A (15mA), kar ti da grelno moč okoli 185W kar pa je preveč (0,185W - premalo)

Če zgornje drži boš na 12V rabil neko regulacijo moči :wink: , na tvojem mestu bi šenkrat preveril podatke :)
NE KLIČ HUDIČA !!!

It just MIGHT be IDIOT RESISTANT but NOTHING is IDIOT PROOF !! :lol:

LP Andraž

marolt55
Tekmovalec
Prispevkov: 380
Pridružen: 29 Avg 2010, 14:49
Kraj: Preserje pri Radomljah

Odgovor Napisal/-a marolt55 » 13 Jan 2011, 16:03

Hvala, saj lahko tudi manj. Napisal sem do 12V (stopnje pa imam 3V, 4.5V, 6V, 7.5V, 9V, 12V). Če na Conrad-ovi spletni strani napišeš v iskalnik UPOROVNA ŽICA najde te tri.

Uporabniški avatar
T0RN4D0
Dr. Modelar
Prispevkov: 2979
Pridružen: 15 Feb 2010, 20:40
Kraj: sevnica

Odgovor Napisal/-a T0RN4D0 » 13 Jan 2011, 16:28

Upornosti so, kolikor vidim, 28, 5.65 in 63 ohmov na meter. Specifična upornost omenjena v opisu je en drug šmorn, (RS/l)

Sam bi vzel drugo, ker ni lakirana. 0.7m konec žice ima cca 4ohm, na 12V dobiš ven 3 amperčke kar je verjetno preveč za 0.5mm. Ampak to boš potem že rešil z regulacijo, malo na polnilcu, za fine tuning pa lahko vzameš eno (neprevodno) palčko in gor naviješ v spiralo en kos te iste uporovne žice, na eno priključno in enega krodilčka, pa imaš en tak primitivni spremenljiv upor...
Fly it like you stole it!

marolt55
Tekmovalec
Prispevkov: 380
Pridružen: 29 Avg 2010, 14:49
Kraj: Preserje pri Radomljah

Odgovor Napisal/-a marolt55 » 13 Jan 2011, 16:35

Hvala, koliko pa mora biti žica segreta. Toliko da žari? najbrš ne.

Uporabniški avatar
T0RN4D0
Dr. Modelar
Prispevkov: 2979
Pridružen: 15 Feb 2010, 20:40
Kraj: sevnica

Odgovor Napisal/-a T0RN4D0 » 13 Jan 2011, 16:53

Manj. Odvisno od materiala ki ga režeš in kako hitro želiš rezat... Najlažje boš ugotovil tako, da vzameš en odpadni kos in se toliko časa igraš dokler en bo zadeva šla gladko skozi, pa da reže samo tam kjer je žica, ne še povsod naokoli od vročine...
Fly it like you stole it!

Uporabniški avatar
darc42
Začetnik
Prispevkov: 43
Pridružen: 09 Nov 2010, 13:04
Kraj: Miklavž

Odgovor Napisal/-a darc42 » 16 Jan 2011, 11:58

Ali bi se dalo rezati stiropor z tem napajalnikom?http://www.der-schweighofer.at/artikel/ ... watt_-_15a

marolt55
Tekmovalec
Prispevkov: 380
Pridružen: 29 Avg 2010, 14:49
Kraj: Preserje pri Radomljah

Odgovor Napisal/-a marolt55 » 16 Jan 2011, 12:11

Ja stiropor lahko režeš z vsakim napajalnikom, najbolje pa je da ima regulacijo (V) kot jo ima ta.

Uporabniški avatar
darc42
Začetnik
Prispevkov: 43
Pridružen: 09 Nov 2010, 13:04
Kraj: Miklavž

Odgovor Napisal/-a darc42 » 17 Jan 2011, 08:46

Ali obstaja kakšna stran,ki ima kje napisano kakšne tokove rabimo za dolčeno mero cekasa?

IKE
Tekmovalec
Prispevkov: 346
Pridružen: 07 Jun 2005, 21:37
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a IKE » 02 Feb 2011, 22:47

T0RN4D0 napisal/-a:Upornosti so, kolikor vidim, 28, 5.65 in 63 ohmov na meter. Specifična upornost omenjena v opisu je en drug šmorn, (RS/l)

Sam bi vzel drugo, ker ni lakirana. 0.7m konec žice ima cca 4ohm, na 12V dobiš ven 3 amperčke kar je verjetno preveč za 0.5mm. Ampak to boš potem že rešil z regulacijo, malo na polnilcu, za fine tuning pa lahko vzameš eno (neprevodno) palčko in gor naviješ v spiralo en kos te iste uporovne žice, na eno priključno in enega krodilčka, pa imaš en tak primitivni spremenljiv upor...
Ne vem ali bom povedal kot je treba ... za regulacijo izhodnega toka iz napajalnika do ločne žage z cekas žico sva z bratom montirala stikalo za luči z potenciometrom ... enostavno in zelo učinkovito.

Uporabniški avatar
ute74
Razpravljalec
Prispevkov: 152
Pridružen: 10 Jun 2010, 16:48
Kraj: Loče

Odgovor Napisal/-a ute74 » 03 Feb 2011, 06:43

tudi jaz imam narejeno podobno, samo da imam potenciometer med napajalnikom in vtičnico(220v).

Uporabniški avatar
kanja
Razpravljalec
Prispevkov: 108
Pridružen: 13 Okt 2007, 22:28
Kraj: okolica Lenarta

Odgovor Napisal/-a kanja » 03 Feb 2011, 12:12

Če slučajno nimaš pri roki ustreznega transformatorja, se pa verjetno skoraj pri vsaki hiši najde navaden polnilec za 12V akumulatorje v katerih so običajno dovolj močni transformatorji. Sam sem uporabil zatemnjevalnik luči-dimmer, 220V žarnico iz likalnika ter 220V vtičnico, vse skupaj stlačil v ohišje od napajalnika nanj priklopil polnilec z ampermetrom in deluje. :) Shema ki sem jo uporabil: http://members.fortunecity.co.uk/slmohr/rcinterest2.htm
Priponke
Napajanje.jpg
Napajanje.jpg (144.06 KiB) Pogledano 5892 krat
zakon je vse, kar leti po zraku

master_007
Začetnik
Prispevkov: 50
Pridružen: 09 Sep 2005, 06:58
Kraj: Varaždin

Odgovor Napisal/-a master_007 » 11 Feb 2011, 22:29

Pozdrav,

Ovo je moj CNC stroj

http://www.youtube.com/watch?v=LIWIORAzmXA

Uporabniški avatar
mark8o7
Razpravljalec
Prispevkov: 111
Pridružen: 18 Nov 2004, 17:38
Kraj: Gorenjska

Odgovor Napisal/-a mark8o7 » 12 Feb 2011, 09:59

master_007 napisal/-a:Pozdrav,

Ovo je moj CNC stroj

http://www.youtube.com/watch?v=LIWIORAzmXA
pozdravljen,
a lahko napišeš kaj več podatkov: katero vezje uporabljaš, koračne motorje, program...
lp Marko

master_007
Začetnik
Prispevkov: 50
Pridružen: 09 Sep 2005, 06:58
Kraj: Varaždin

Odgovor Napisal/-a master_007 » 14 Feb 2011, 14:46

Elektronika je u samogradnji, MM2001 i program je gmfc. Koračni motori su unipolarni, iz starih tiskalniki

:D (pol hrvaško posl slovensko, najte zameriti) :D :D

msev
Razpravljalec
Prispevkov: 166
Pridružen: 01 Sep 2010, 13:45

Odgovor Napisal/-a msev » 09 Jul 2011, 09:47

Zdravo, a bi mi kdo pomagal naredit en tak rezalnik za peno (ne cnc, navaden lahko hehe) :D za par pirčkov :D

Uporabniški avatar
nitrometan
Freak
Prispevkov: 761
Pridružen: 18 Jul 2010, 14:36
Kraj: Kranj

Odgovor Napisal/-a nitrometan » 09 Jul 2011, 12:57

Oglej si malo tukaj, takega sem si naredil tudi sam http://www.modelarstvo.si/modelarstvo/z ... opora.html
NE KLIČ HUDIČA !!!

It just MIGHT be IDIOT RESISTANT but NOTHING is IDIOT PROOF !! :lol:

LP Andraž

Uporabniški avatar
GasperStef
Razpravljalec
Prispevkov: 130
Pridružen: 09 Maj 2010, 14:54

Re: Rezalniki stiropora

Odgovor Napisal/-a GasperStef » 22 Mar 2012, 21:01

No imam rahel problem.
Zanima me kako bi prišel do čimbolj poceni napajalnika za žago. Želel pa bi da je napetost nastavljiva. Vse sorte gledam po internetu pa je vse 100€+
Ali pa če kdo kaj takega prodaja.

Aja pa še to, kar pa se elektronike tiče, tukaj sem pa mrzu. Vem samo to, da je elektrika edina ku***, ki se ne pusti šlatat.
LP, Gašper \:D/ \:D/ \:D/ \:D/

LangusJ
Tekmovalec
Prispevkov: 441
Pridružen: 28 Jun 2011, 06:30
Kraj: Križe

Re: Rezalniki stiropora

Odgovor Napisal/-a LangusJ » 22 Mar 2012, 21:19

GasperStef napisal/-a:No imam rahel problem.
Zanima me kako bi prišel do čimbolj poceni napajalnika za žago. Želel pa bi da je napetost nastavljiva. Vse sorte gledam po internetu pa je vse 100€+
Ali pa če kdo kaj takega prodaja.

Aja pa še to, kar pa se elektronike tiče, tukaj sem pa mrzu. Vem samo to, da je elektrika edina ku***, ki se ne pusti šlatat.
Ena rešitev (za katero se po nasvetu prijatelja tudi sam ogrevam) je nakup polnilca iCharger s funkcijo rezanja pene (ali kateregakoli drugega, ki tudi podpira to funkcijo, jasno). V tem načinu delovanja polnilec deluje kot reguliran tokovni izvor, torej idealno za aplikacijo rezanja pene (npr. za stiropor nastaviš nekje 2.2 A, potem pa že polnilec sam ustrezno prilagodi napetost, tako da se ti ni treba ubadati z nastavitvami pri različnih dolžinah žice).

Vem da to funkcijo podpirajo modeli iCharger 106b, 206b in 306b, npr model 106b se mi zdi je najugodneje iz GiantCod-a.
LP
Janez

Uporabniški avatar
GasperStef
Razpravljalec
Prispevkov: 130
Pridružen: 09 Maj 2010, 14:54

Re: Rezalniki stiropora

Odgovor Napisal/-a GasperStef » 22 Mar 2012, 21:30

Ker sem tuhtal če bi se kaj dalo naredit iz napajalnika za računalnik. Enega starega imam doma, vendar ko sem ga odprl sem zmrznu, ker je nekam dosti žic.
Kar se iChargerja tiče, če bi to vedel pred dvema mesecema, ampak sem takrat kupil nov polnilec ki tega nima. :(
LP, Gašper \:D/ \:D/ \:D/ \:D/

marolt55
Tekmovalec
Prispevkov: 380
Pridružen: 29 Avg 2010, 14:49
Kraj: Preserje pri Radomljah

Re: Rezalniki stiropora

Odgovor Napisal/-a marolt55 » 23 Mar 2012, 16:34

Jaz imam 70cm dolgo cekas žico in jo napajam z 12V oz tem napajalnikom:
http://www.ebax.si/app/trg/product_info ... 0ma-p-1648

Žico imam pa tole:
http://www.conrad.si/Uporovna-zica-Isac ... 9%2Fmd5%7D

Lepo se da rezati stiropor in stirodur.

tomxy
Začetnik
Prispevkov: 2
Pridružen: 26 Mar 2015, 16:45

Re: Rezalniki stiropora

Odgovor Napisal/-a tomxy » 26 Mar 2015, 16:55

Pozdravljeni vsi skupaj.

# se pravičujem, ker osvežujem staro temo.

Potrebujem DIY rezalnik za stiropor, potrebujem ga samo za en dan oz. eno šolsko delo. Imam nekaj za izrezat iz stiropora in sem se odločil, če bi sam izdelal rezalnik. Potrebujem za rezanje 5cm st. in bi mogoče za to potreboval cc. 15 cm žice in bi priklopil na kakšno baterijo 12 V naprimer :roll: oz. katero priporočate :-k ?

Prosim za nasvet.
Hvala

metjus
Začetnik
Prispevkov: 27
Pridružen: 01 Jun 2013, 12:25
Kraj: zalošče,nova gorica

Re: Rezalniki stiropora

Odgovor Napisal/-a metjus » 26 Mar 2015, 17:05

namesto da priključiš na baterijo priključi na kakšen 12 v polnilec

tomxy
Začetnik
Prispevkov: 2
Pridružen: 26 Mar 2015, 16:45

Re: Rezalniki stiropora

Odgovor Napisal/-a tomxy » 26 Mar 2015, 17:21

kaj pa - REZBARSKI LOK je ok ali ? potrebujem, da je lepo stranica lepa ko odrežem.
Ali lahko priključim tudi na 9 V ali je potem kaj razlike ali kako ? Zanima me, kako potem na eni strani je + in na drugi - in potem skozi poteka energija, ki segreje žico (mislim kupit tisto v conradu za 4-5€) z naboji + in - .

Hvala

Odgovori

Vrni se na