Rezalniki stiropora

Vse od načrtovanja, izdelave do letenja z modeli letal iz stiropora, deprona, EPP pene, itd.

Moderator: carcar

lenart
Razpravljalec
Prispevkov: 147
Pridružen: 26 Sep 2009, 18:47
Kraj: Žiri
Kontakt:

Rezalniki stiropora

Odgovor Napisal/-a lenart » 30 Dec 2009, 22:36

Prilepite kakšne slikce svojih rezalnikov stiropora pa tud kakšen načrt in način napajanja je dobrodošel!!! :lol: :lol: :lol:

Na sliki je moj rezalnik, napajam ga čez polnilca za avto akuje.
Na sliki so tudi mere, če se bo kdo lotil izdelave.
Priponke
ALIM1886.JPG
ALIM1886.JPG (125.11 KiB) Pogledano 11684 krat
ALIM1894.JPG
ALIM1894.JPG (189.42 KiB) Pogledano 11678 krat
ALIM1898.JPG
ALIM1898.JPG (173.18 KiB) Pogledano 11662 krat

Uporabniški avatar
pertocik
Tekmovalec
Prispevkov: 294
Pridružen: 18 Maj 2009, 12:14
Kraj: Murska Sobota - krog

Odgovor Napisal/-a pertocik » 30 Dec 2009, 23:04

Mene bolj zanima elektronika!
Lahko malo poslikaš in razložiš kako si dosegel segrevaje? [-o<

lenart
Razpravljalec
Prispevkov: 147
Pridružen: 26 Sep 2009, 18:47
Kraj: Žiri
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lenart » 30 Dec 2009, 23:14

pertocik napisal/-a:Mene bolj zanima elektronika!
Lahko malo poslikaš in razložiš kako si dosegel segrevaje? [-o<
Polnilca nimam doma, kervečinoma režemo pri modelarcu.
Polnilec je približno tak , kot je na sliki.
Rdečč krokodilček, v katerem je električna napetost damo na žico, v žici je 12v tok in se segreje.

Nato pa veselo na delo :lol: :lol:
Priponke
polnilec_za_12_v_akumulatorje_3000_ma_DEMW126CB30.jpg
polnilec_za_12_v_akumulatorje_3000_ma_DEMW126CB30.jpg (11.71 KiB) Pogledano 11638 krat

Uporabniški avatar
pertocik
Tekmovalec
Prispevkov: 294
Pridružen: 18 Maj 2009, 12:14
Kraj: Murska Sobota - krog

Odgovor Napisal/-a pertocik » 30 Dec 2009, 23:24

Nevem če sem prav razumel... Samo +(rdečo) priklopiš ? Ali na začetku žice + na koncu pa - ??

master_wood
Razpravljalec
Prispevkov: 157
Pridružen: 15 Dec 2003, 20:39
Kraj: blizu Kopra

Odgovor Napisal/-a master_wood » 30 Dec 2009, 23:32

Na teh spletnih straneh klikni je veliko prikazanega na temo rezanja stiropora.

lp

Uporabniški avatar
Igor63
Tekmovalec
Prispevkov: 263
Pridružen: 17 Jan 2009, 19:04
Kraj: Gorenjska

Odgovor Napisal/-a Igor63 » 31 Dec 2009, 01:30

Živjo!

Moj napajalnik sem naredil sam. Razpon ima od 0 do 20A.
Na njega lahko priklopim kratko in daljšo uporov žico, odvisno koliko dolgo žago potrebujem.

lp
Priponke
t (1) [640x480].JPG
t (1) [640x480].JPG (56.31 KiB) Pogledano 11598 krat

Uporabniški avatar
manpower
Freak
Prispevkov: 616
Pridružen: 27 Jun 2009, 19:59
Kraj: Okolica KRANJA

Odgovor Napisal/-a manpower » 31 Dec 2009, 08:06

Moj napajalnik je dobri stari atx pc napajalnik ravno prav močan, izhod 12V ima vlogo napajati 1100mm dolgo 05mm jekleno žico, 5V izhod pa vlogo segrevati 600mm dolgo 05jekleno žico na tej dolžini se žica ravno prav segreva.

LP
Bolje biti pameten in zaskrbljen, kot pa neumen in nasmejan!

lenart
Razpravljalec
Prispevkov: 147
Pridružen: 26 Sep 2009, 18:47
Kraj: Žiri
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lenart » 31 Dec 2009, 13:16

Dajte poslikajte še ostali svoje rezalnike!!! :D :D :D

Uporabniški avatar
sinko.dejan
Razpravljalec
Prispevkov: 98
Pridružen: 16 Jan 2010, 11:08
Kraj: Šentjernej

Odgovor Napisal/-a sinko.dejan » 16 Jan 2010, 14:18

Kakšno žico ste pa uporabil.
Ali bi bla dobra iz starega sušilca za lase.

Uporabniški avatar
Igor63
Tekmovalec
Prispevkov: 263
Pridružen: 17 Jan 2009, 19:04
Kraj: Gorenjska

Odgovor Napisal/-a Igor63 » 16 Jan 2010, 14:29

Uporabljam uporovo žico, ki sem jo nabavil v Conradu.
Sem pa že uporabljal žice iz fena in se s to žico prav tako da odrezati.

lp

Uporabniški avatar
sinko.dejan
Razpravljalec
Prispevkov: 98
Pridružen: 16 Jan 2010, 11:08
Kraj: Šentjernej

Odgovor Napisal/-a sinko.dejan » 16 Jan 2010, 14:33

Za napajalnik se mislil uporabiti napajalnik od računalnik.
Sedaj pa ne vem na koliko voltov naj priklopim (na 12V ali 6V).

Uporabniški avatar
Igor63
Tekmovalec
Prispevkov: 263
Pridružen: 17 Jan 2009, 19:04
Kraj: Gorenjska

Odgovor Napisal/-a Igor63 » 16 Jan 2010, 14:58

Če misliš uporabiti rač. napajalnik, boš moral imeti ravno prav dolgo
žico. Če bo prekratka jo bo skuril, predolgo pa ne bo segrel.
Jaz sem tudi predelal en napajalnik, vendar ga ne uporabljam za gretje
uporove žice. Je 145W in sem ga obremenil za dlje časa na 15A in deluje BP.
Na sliki je obremenjen 13A.

lp
Priponke
slike04 482 [640x480].jpg
slike04 482 [640x480].jpg (77.31 KiB) Pogledano 8856 krat

Uporabniški avatar
Igor63
Tekmovalec
Prispevkov: 263
Pridružen: 17 Jan 2009, 19:04
Kraj: Gorenjska

Odgovor Napisal/-a Igor63 » 16 Jan 2010, 16:01

Lahko priklopiš na 5V ali 12V, odvisno je koliko dolgo žico potrebuješ.
Da ugotoviš pravo dolžino žice, da jo ne prežgeš je pa najbolje, da žico
napneš in nekako pritrdiš na obeh koncih. Dolga je lahko 1,5M.ali več.Nato na
začetku enega konca uporove žice priklopiš eno žico iz napajalnika, na drugem pa drugo.(na enem minus na drugam plus)
Potem priklopiš napajalnik in se z eno žico približuješ drugi.(lahko premikaš plus ali minus)
Bolj se boš bližal, bol vroča bo uporova žica, proti konc bo pa zažarela.
Tako nekako ugotoviš pravo dolžino upo. žice za vsako napetost posebej.

lp

Uporabniški avatar
sinko.dejan
Razpravljalec
Prispevkov: 98
Pridružen: 16 Jan 2010, 11:08
Kraj: Šentjernej

Odgovor Napisal/-a sinko.dejan » 16 Jan 2010, 17:26

Igor63
A poli mora žica žaret ali ne ko uporabljaš za rezanje?

Uporabniški avatar
Igor63
Tekmovalec
Prispevkov: 263
Pridružen: 17 Jan 2009, 19:04
Kraj: Gorenjska

Odgovor Napisal/-a Igor63 » 16 Jan 2010, 18:16

Nikakor! Najbolje, da imaš pri sebi stiropor, stirodur...(karkoli boš rezal)
in, ko zgreješ žico probaš odrezati malo stiroporja. Na tak način najlažje določiš koliko boš segrel žico.
Bolje, da je žica manj segreta, da stiropor počasi drsi, lepše se odreže in žica dlje časa zdrži.
Glede na to, kakšna dolžina žice bo imela pravo temperaturo,
boš moral po tej žici narediti velikost loka.
Ali si že kaj probal greti žico in kaj boš rezal?

lp

Uporabniški avatar
sinko.dejan
Razpravljalec
Prispevkov: 98
Pridružen: 16 Jan 2010, 11:08
Kraj: Šentjernej

Odgovor Napisal/-a sinko.dejan » 16 Jan 2010, 21:50

Ali si že kaj probal greti žico in kaj boš rezal?


Probal sem že, rezal bom pa stiropor (ko smo glih pri stiroporju, a bo dober za modele stiropor, ki je za fasado, ker ga imam doma dovolj še preveč debeline 8cm).

Uporabniški avatar
Igor63
Tekmovalec
Prispevkov: 263
Pridružen: 17 Jan 2009, 19:04
Kraj: Gorenjska

Odgovor Napisal/-a Igor63 » 16 Jan 2010, 22:28

sinko.dejan napisal/-a:Ali si že kaj probal greti žico in kaj boš rezal?


Probal sem že, rezal bom pa stiropor (ko smo glih pri stiroporju, a bo dober za modele stiropor, ki je za fasado, ker ga imam doma dovolj še preveč debeline 8cm).
Če si že probal reza stiropor, potem si že naredil žago.
Seveda ja ta stiropor dober za kakšen avijonček.
Naprimer za kaj takega ali kaj temu podobnega.
http://www.modelarstvo.si/modeli/cessna ... opora.html
Da ne boš preveč avionov naredil, potem pa ne bo fasade [-X [-X .

lp

Uporabniški avatar
sinko.dejan
Razpravljalec
Prispevkov: 98
Pridružen: 16 Jan 2010, 11:08
Kraj: Šentjernej

Odgovor Napisal/-a sinko.dejan » 17 Jan 2010, 16:35

Igor63
Prav tisti model sem imel v mislih ki si ga pokazal.
˝Drgač pa smo fasado že nardil sm je pa ful stiroporja ostal k so narobe kvadratura računal.˝

Uporabniški avatar
Igor63
Tekmovalec
Prispevkov: 263
Pridružen: 17 Jan 2009, 19:04
Kraj: Gorenjska

Odgovor Napisal/-a Igor63 » 17 Jan 2010, 17:31

Če se boš odločil za gradnjo Cessne iz stiropora
je to odličen model za začetnika.
Ali imaš napajalnik in žago že narejeno?
To je pa dobro, da imaš toliko stiropora :jumpjump: :jumpjump: .

lp

Uporabniški avatar
sinko.dejan
Razpravljalec
Prispevkov: 98
Pridružen: 16 Jan 2010, 11:08
Kraj: Šentjernej

Odgovor Napisal/-a sinko.dejan » 17 Jan 2010, 20:20

Trenutno nimam še čisto nič pripravljeno. Samo načrt imam.
Napajalnik bom meu od računalnika, žago bom pa še izdelal po prej navedenem načrtu.
Sicer pa zdej še za šolo delam(OŠ). Začeti pa mislim tokoj ko bojo spet počitnice.
Sedaj zbiram vse podatkeo elektroniki in pogonu.

Uporabniški avatar
Igor63
Tekmovalec
Prispevkov: 263
Pridružen: 17 Jan 2009, 19:04
Kraj: Gorenjska

Odgovor Napisal/-a Igor63 » 17 Jan 2010, 20:59

Živjo!

Sedaj se posveti šoli, ko ti bo čas dopuščal pa le malo zberi podatke
in kakšno malo stvar lahko narediš. Bi pa bilo dobro, če se res želiš
ukvarjati z modelarsrvom, da si poiščeš kakega izkušenega modelarja,
da ti vsaj osnovne stvari malo razloži in potem bo veliko lažje za tebe.

lp

Uporabniški avatar
sinko.dejan
Razpravljalec
Prispevkov: 98
Pridružen: 16 Jan 2010, 11:08
Kraj: Šentjernej

Odgovor Napisal/-a sinko.dejan » 17 Jan 2010, 22:25

Hvala za nasvete.
Samo je problem k sem tako trmast da nočem nobenga inštruktorja.
Raje večkrat probam pa delam počas.

--------------------------------------------------------------------------------------
MODELARSTVO MI JE IZZIV!!!!!!!

Uporabniški avatar
Igor63
Tekmovalec
Prispevkov: 263
Pridružen: 17 Jan 2009, 19:04
Kraj: Gorenjska

Odgovor Napisal/-a Igor63 » 17 Jan 2010, 22:37

Modelarstvo je izredno lep hobi, če bo pa tvoja trma obveljala
bo pa drag hobi.

lp

Uporabniški avatar
janček
Razpravljalec
Prispevkov: 132
Pridružen: 07 Jan 2010, 21:16
Kraj: Brnik

Odgovor Napisal/-a janček » 20 Jan 2010, 21:00

Jest mam en napajalnik pa uno CEKAS žico
napajalnik je navit po naročilu
žičo pa dobim v conradu :wink:

Uporabniški avatar
Andreo29
Freak
Prispevkov: 677
Pridružen: 13 Avg 2007, 20:43
Kraj: Nova Gorica

Odgovor Napisal/-a Andreo29 » 20 Jan 2010, 21:28

a kdo ve kje se da kupit Alu profile s prerezom iz spodnje slike za izdelavo priprave za rezanje sredice krila kot je prikazana na strani 2RFly
Hvala.

Andreo
Priponke
priprava_08.jpg
Prerez Alu profila
priprava_08.jpg (8.04 KiB) Pogledano 8298 krat
Andreo
Slika

Odgovori

Vrni se na