Predstavitev teme + Tehnologija oblikovanja

Vse od načrtovanja, izdelave do letenja z modeli letal iz stiropora, deprona, EPP pene, itd.

Moderator: carcar

Zaklenjeno
Ultralajt
Dr. Modelar
Prispevkov: 13455
Pridružen: 15 Nov 2004, 17:57
Kontakt:

Predstavitev teme + Tehnologija oblikovanja

Odgovor Napisal/-a Ultralajt » 16 Nov 2004, 08:25

Pozdravljeni modelarji!

V tej rubriki se bomo pogovarjali o izdelavi modelov iz lahkih penastih materialov.
Vsi poznamo stiropor, sedaj se je pri nas že tudi dobro udomačil stirodur, že nekaj let je na pohodu depron, prihaja pa tudi EPP…najbolj obetaven material med vsemi naštetimi.

Iz teh materialov se da izdelati zanimive, lahke in ob pravilnem načinu izdelave, tudi trpežne modele.

Pa naj najprej opišem te materiale lepo po vrsti:


-->STIROPOR:

Slika
Stiropor poznamo vsi. Lahke bele plošče, ki so sestavljene iz malih kroglic, ki se bolj ali manj tesno držijo v kompaktno celoto. Če stiropor prelomimo, vidimo strukturo teh kroglic, in običajno se pri zlomu nekaj teh kroglic tudi razleti naokoli. Stiropor je lahko narejen v več gostotah. Bolj ko je lahek, večje so kroglice in več je vmesnih zračnih prostorčkov med njimi. Ker se kroglice zaradi tega stikajo na man mestih, je stiropor šibkejši. Pri zelo gostem, pa so kroglice male in zelo tesno zbite skupaj, zato je tudi odpornost takega stiropora večja.
Pri nas se stiropor izdeluje v tovarnah TIM Laško, ter v Izolirki Ljubljana, kupi se pa lahko v vsaki trgovini z gradbenim materialom, saj se stiroporne plošče uporabljajo za toplotno izolacijo tal, pa tudi fasad na zgradbah. Gostota stiroporja znaša od 12 do 30 kg/m2, najbolj pogosti v trgovinah pa sta 15 in 20 kg/m3.
Stiropor se izdeluje iz surovine ki je v obliki zrnc. Ta se v postopku predekspandiranja s paro obdelajo na neko določeno velikost, katera je odvisna od zahtevane končne kvalitete (gostote) izdelka. Zatem se ta surovina strese v veliko blokformo (dimenzije 1 x 1 x 4-8m) ki naredi velik stiroporni blok. Ta se potem na razrezovalnih strojih s pomočjo vročih žic razreže na zahtevane dimenzije.
Za modelarske namene se obdeluje z ostrimi rezili, vročo žico, ter brusi z brusnimi papirji.


-->STIRODUR:

Slika
Stirodur je bolj kompaktna zadeva in če jo prelomimo, ugotovimo, da je veliko močnejša od stiroporja, pa tudi struktura je bolj homogena. Nobenih kroglic, temveč vlakna tesno eno ob drugem. Stirodur izdeluje več tovarn (a mislim , da pri nas ni nobene) in vsaka tovarna ima svojo karakteristično barvo izdelka. Tako pri nas naletimo na modro, rožnato, rumeno in zeleno barvo…
Gostota stirodurja znaša okoli 30 kg/m3. Druga imena za stirodur so tudi: ekstrudirani stiropor, roofmate, floormate….
Postopek izdelave stirodura je kontinuiran, tako da s esurovina potiska skozi stroj, kakor so včasih stare mame delale domače piškote…pod velikim pritiskom potiskamo surovino skozi uszrezno oblikovano odprtino. Zato ima stirodurna plošča zunanji površini, ki sta se gibali ob stenah te odprtine, gladki in malenkost trši od svoje notranjosti. Običajno ke površina plošče potiskana s podatki o kvaliteti plošče in proizvajalcu.
Za modelarske namene se obdeluje z ostrimi rezili, vročo žico, ter brusi z brusnimi papirji.


-->DEPRON:

Slika
Depron je tanka izolacijska plošča. Običajne debeline so 2, 3, 5 ,6 ….mm. Material je zelo podoben tistim banjicam v akaterih mesarji pakirajo perutnino, mleto meso, in ostale izdelke. Značilnost deprona je v tem, da ima gladko zunanjo površino, ter da se v eno smer raje krivi kakor v drugo. Izdelan je po postopku ekstrudiranja, podobno kot stirodur.
Rezati se ga da z modelarskim, huhinjskim ali tapetniškim (olfa) nožem, prav tako pa tudi z vročo žico. Depron ima še nekaj drugih trgovskih nazivov kot: izolacijska plošča, sarpron, zepron…


-->EPP:

Slika
To je penasta masa ki v rokah daje občutek kot da je iz neke gume, saj se med prsti lahko stisne, a ko popustimo prijem, se material povrne v prvotno obliko. Na veliko se uporablja za izdelavo trdoživih letečih kril in combat modelov, s katerimi se navdušeni modelarji »klatijo z neba« na pobočnem vetru, ko se zaletavajo eden v drugega.
EPP je ekspandirani polipropilen. Uporablja se največ za embaliranje izdelkov, ter tudi za polnilo odbijačev in spoilerjev pri sodobnih avtomobilih.
Reže se z lahko z ostrimi rezili, in tudi z vročo žico.


-->POLIURETAN:

Slika
Poliuretan se uporablja za izdelavo termoizolacijskih panelov v hladilniški industriji. Med dvema jeklenima pločevinama se nahaja trdo penjeni poliuretan. Tega lahko uporabimo za izdelavo nekaterih delov modelov. Največkrat je poliuretan (PU) v gostoti 30-40 kg/m3.
Izdelan je po postopku penjenja dvokomponenten poiluretanske mase , ki jo ekspandira plin freon.
OPOZORILO: Poliuretan smemo obdelovati le z rezanjem z ostrimi rezili, ter brušenjem z brusnimi papirji, včasih tudi z drgnjenjem enega kosa ob drugega, ne smemo pa ga v nobenem primeru rezati z vročo žico, niti ne metati na ogenj, kajti pri sežiganju PU nastaja strupen plin Fozgen (ki ga v nekaterih vojskah uporabljajo kot bojni strup!!)Toliko na bo za danes, da brž objavim na forumu, potem pa se lotim nadaljevanja, kjer bom opisal še ostale materiale, ter načine njihove obdelave, leplenja itd…
Vabim vse, ki vedo o teh materialih povedati še kaj zanimivega, da se ne obotavljajo in delijo svoje znanje in izkušnje z ostalimi modelarji.

Zaželjeno je, da si bomo tukaj modelarji pomagali pri izvedbi svojih projektov in sicer:
- izmenjavali izkušnje
- odgovarjali na vprašanja, ki jih bodo zastavljali modelarji
- prikazali lastne projekte, in njihovo izdelavo v besedi sliki in videu
- opozorili na zanimive sorodne teme na drugih forumih in svetovnem spletu
- odkrivali nove metode in postopke
- objavljali načrte in navodila
- …..

Skratka, mali raj za navdušence nad penastimi materiali v modelarstvu

Pa en zanimiv link do tuje strani z opisom teh in drugih penastih materialov: http://www.favonius.com/soaring/foams/foams.htm

Mitja


edit by carcar
Tehnologija oblikovanja(created by Ultralajt)
<--Klikni na povezavo

Zaklenjeno

Vrni se na