Cessna--> "iz Tim-a"(stiropor)

Vse od načrtovanja, izdelave do letenja z modeli letal iz stiropora, deprona, EPP pene, itd.

Moderator: carcar

Odgovori
Uporabniški avatar
Cevecs
Tekmovalec
Prispevkov: 341
Pridružen: 29 Nov 2007, 07:24
Kraj: Kamnik

Cessna--> "iz Tim-a"(stiropor)

Odgovor Napisal/-a Cevecs » 30 Dec 2007, 11:48

ORGINALNI PRISPEVEK, načrt, opis izdelave:Link

edit 8.1.2011: moderator


Moj prvi model Cessna :D

LP
Priponke
Slika1.JPG
Slika1.JPG (62.02 KiB) Pogledano 12629 krat

Uporabniški avatar
Nejc*_
Freak
Prispevkov: 616
Pridružen: 11 Apr 2007, 13:42
Kraj: Velenje, Paški Kozjak

Odgovor Napisal/-a Nejc*_ » 30 Dec 2007, 14:07

Lepo si ga izdelal =D> =D> .Katero gostoto stiroporja si uporabil.IN povej še kako leti,pa probi posnet vido.

:D :D
L.p.
Jernej

Uporabniški avatar
Cevecs
Tekmovalec
Prispevkov: 341
Pridružen: 29 Nov 2007, 07:24
Kraj: Kamnik

Odgovor Napisal/-a Cevecs » 30 Dec 2007, 16:05

Stiropor za tlake, zdi se mi da 15kg/m2.
Prvi let je imel malo začetniške smole, let je trajal približno 15 sek.
ko sem pristal mi je šel propeler.
Kakšen propeler priporočate (zložljivi in večji) za Speed 400 sedaj imam
plopeler 6"x3" (15-7,5cm) in ima malo moči.
Hvala za odgovor.

LP
Priponke
Slika2.JPG
Slika2.JPG (65.88 KiB) Pogledano 12490 krat
slika4_176.jpg
slika4_176.jpg (61.04 KiB) Pogledano 12409 krat

Uporabniški avatar
filius
Freak
Prispevkov: 775
Pridružen: 30 Dec 2006, 11:26

Odgovor Napisal/-a filius » 31 Dec 2007, 22:37

Cevecs napisal/-a:Stiropor za tlake, zdi se mi da 15kg/m2.
Prvi let je imel malo začetniške smole, let je trajal približno 15 sek.
ko sem pristal mi je šel propeler.
Kakšen propeler priporočate (zložljivi in večji) za Speed 400 sedaj imam
plopeler 6"x3" (15-7,5cm) in ima malo moči.
Hvala za odgovor.

LP
Kakega večjaga propelerja ne mreš dat gor lahko pa probaš dati gor prenos nekej 3:1 ter propeler ene 10x4,7 pa bo šlo bolje. Kakšne celice imaš. Lep model.

Uporabniški avatar
Cevecs
Tekmovalec
Prispevkov: 341
Pridružen: 29 Nov 2007, 07:24
Kraj: Kamnik

Odgovor Napisal/-a Cevecs » 01 Jan 2008, 07:49

Imama celice 6x1,2V, 2250mAh, GP 2300

LP

Uporabniški avatar
filius
Freak
Prispevkov: 775
Pridružen: 30 Dec 2006, 11:26

Odgovor Napisal/-a filius » 01 Jan 2008, 11:16

Cevecs napisal/-a:Imama celice 6x1,2V, 2250mAh, GP 2300

LP

No tole je pomoje težava če imaš v modelu 7.2 v motorček moraš imeti vsaj 8 celic oz 9,6 v napetosti za napajanje če hočeš da zadeva deluje kakor je treba . Celice so kar dobre razen 2 celic premalo. Sam bi raje vzel kakšne manše celice npr. GP 1100 ki so lažje , lahko pa vzameš lipo potem bo moči več kot dovolj.

Če pa rabiš pomoč glede letenja se pa lhko kej zmenimo pa odletimo par letov pot povezavo. :wink: #-o

Krist
Dr. Modelar
Prispevkov: 6857
Pridružen: 09 Jul 2005, 05:22

Odgovor Napisal/-a Krist » 01 Jan 2008, 12:05

filius napisal/-a:
Cevecs napisal/-a:Imama celice 6x1,2V, 2250mAh, GP 2300

LP

No tole je pomoje težava če imaš v modelu 7.2 v motorček moraš imeti vsaj 8 celic oz 9,6 v napetosti za napajanje če hočeš da zadeva deluje kakor je treba . Celice so kar dobre razen 2 celic premalo. Sam bi raje vzel kakšne manše celice npr. GP 1100 ki so lažje , lahko pa vzameš lipo potem bo moči več kot dovolj.

Če pa rabiš pomoč glede letenja se pa lhko kej zmenimo pa odletimo par letov pot povezavo. :wink: #-o
Vseeno bo lepo letelo, tako da bi jaz na tvojem mestu pustil, kot je. Lahko pa daš notri 2S LiPo paket, pa bo zadeva veliko lažja in bo model letel veliko bolj lahkotno.

@Cevecs
Daj gor 6x4, bo bolje. Zložljivi imajo nekoliko višji izkoristek od klasičnih, pa ponavadi so lažji od navadnih.
LP Kristjan

This sentence does not have a sense...
http://kads-world.com/KADS_World/Welcome.html

Uporabniški avatar
Cevecs
Tekmovalec
Prispevkov: 341
Pridružen: 29 Nov 2007, 07:24
Kraj: Kamnik

Odgovor Napisal/-a Cevecs » 01 Jan 2008, 14:48

Sem naročil 3S LiPo in zložljiv plopeler 6x4.
Filius in Krist hvala za napotke.

LP

Uporabniški avatar
Melly
Dr. Modelar
Prispevkov: 3879
Pridružen: 15 Feb 2007, 22:51
Kraj: Ankaran, Ocizla

Odgovor Napisal/-a Melly » 01 Jan 2008, 19:09

3S za 400 bo malo preveč. Krist ti je lepo napisal...
lp Melly

Aj em bak!

Pulti za oddajnike.
http://forum.modelarji.com/viewtopic.php?f=64&t=71649

Uporabniški avatar
filius
Freak
Prispevkov: 775
Pridružen: 30 Dec 2006, 11:26

Odgovor Napisal/-a filius » 01 Jan 2008, 19:48

Melly napisal/-a:3S za 400 bo malo preveč. Krist ti je lepo napisal...
Sam letin na challengeryu z motorjem premax 400 7,2 v ter celicami 3s lipo kokam 1250 mah pa dela ok, 3s lipo bodo dobre pod pogojem da ga neboš vseskozi "gonil" na polni plin.

Uporabniški avatar
Offshore
Dr. Modelar
Prispevkov: 4912
Pridružen: 23 Avg 2005, 14:24
Kraj: bogu iza nogu
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Offshore » 01 Jan 2008, 19:53

Tudi sam sem skuril 400-tko ko sem nanj priklopil 3S 1300mah,pa sploh ga nisem preveč gonil.samo zašmelcalo je.
Morda bi bilo bolje če bi dal 2S :-k
...

Krist
Dr. Modelar
Prispevkov: 6857
Pridružen: 09 Jul 2005, 05:22

Odgovor Napisal/-a Krist » 01 Jan 2008, 20:18

filius napisal/-a:
Melly napisal/-a:3S za 400 bo malo preveč. Krist ti je lepo napisal...
Sam letin na challengeryu z motorjem premax 400 7,2 v ter celicami 3s lipo kokam 1250 mah pa dela ok, 3s lipo bodo dobre pod pogojem da ga neboš vseskozi "gonil" na polni plin.
To drži, da motor prenese, samo ne bo to trajalo dolgo. Motor se bo močno pregreval, krtačke bo kmalu pobralo,...
Moj glas je za 2S lipo. moči je sicer manj, je pa zato boljši izkoristek pogona, pa tudi ta model deluje bolj kot kak treiner, kot pa zadeva, ki bo divjala po nebu.
Kolikor poznam ostale modelarje, še posebaj začetnike, radi letijo s polnim gasom večino časa, največkrat, ker preprosto ne zmorejo odnehati gasa (preveč funkcij in adrenalina). Pa tudi večina modelov leti zelo lepo med 1/3 in 1/2 gasa. Več je samo za hitrejše vzpenjanje in kak prelet, če ga model seveda prenese.

Srečno 2008!
Kristjan
LP Kristjan

This sentence does not have a sense...
http://kads-world.com/KADS_World/Welcome.html

Uporabniški avatar
KolarModelar
Freak
Prispevkov: 994
Pridružen: 19 Okt 2007, 15:52
Kraj: Letuš
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a KolarModelar » 08 Jan 2008, 15:46

Pozdravljeni!

Ne bi rad odpiral nove teme, zato bom kar tukaj vprašal. Kje se da dobiti načrt za cessno iz stiropora. Pogledaj sem že na strani 2RFLY vendar so samo slike od načrtov. Kje naj dobim načrt v merilu 1:1 ali pa vsaj profile za natisniti.

Lp, Metod Kolar

Uporabniški avatar
filius
Freak
Prispevkov: 775
Pridružen: 30 Dec 2006, 11:26

Odgovor Napisal/-a filius » 08 Jan 2008, 17:07

Načrt je bil v timu samo ne vem točno v katerem.

Uporabniški avatar
KolarModelar
Freak
Prispevkov: 994
Pridružen: 19 Okt 2007, 15:52
Kraj: Letuš
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a KolarModelar » 08 Jan 2008, 17:53

Najlepša hvala, sem že dobil načrt (Zahvala gre pubecu na forumu znanim po imenom Glinšek samo načrt priti še mora do mene) in bom objavil slike ko bo narejena. Čeprav bo malo dlje trajalo zaradi šole (konferenca).

Včeraj sem malo preizkusil kako se prime folija na stiropor! In z pravo temperaturo se tudi to da narediti, čeprav sem bil malo skeptičen.

Lp, Metod

Uporabniški avatar
KolarModelar
Freak
Prispevkov: 994
Pridružen: 19 Okt 2007, 15:52
Kraj: Letuš
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a KolarModelar » 21 Jan 2008, 18:17

Ello!

Tale vikend pa je bil živ. V petek sem pričel z izdelavo cessne. Stiropor ni bil navaden, ampak malo drugačen. Na dotik je mehkejši, vendar veliko bolj upogljiv (Podoben EPP). Narejena je bila v 6 urah. Seveda bolj na hitro in površno. Poganja jo speed 400, 8 celic AA 2400mAh, in plopeler APC 7x6. Mislim da je dal plopeler premalo od sebe, ali pa sem se že preveč navadil na BK. Teža RTF je bila 650g. Naslednji dan pa sem že šel letet. Malo letenja, veliko vej polomljenih, prevelika teža, premalo prostora...Naprej nimam komentarja: Samo glejte!

http://www.mojvideo.com/video-cessna-iz ... c142de05d0

Aja potem sem letalo seciral in naredil novega. Ta gre Glinšku, da mu ne bo dolgčas.

Uporabniški avatar
Melly
Dr. Modelar
Prispevkov: 3879
Pridružen: 15 Feb 2007, 22:51
Kraj: Ankaran, Ocizla

Odgovor Napisal/-a Melly » 21 Jan 2008, 20:16

7x6 na speed 400 brez prenosov? Raje 6x3 ali kaj podobnega.
lp Melly

Aj em bak!

Pulti za oddajnike.
http://forum.modelarji.com/viewtopic.php?f=64&t=71649

Uporabniški avatar
Offshore
Dr. Modelar
Prispevkov: 4912
Pridružen: 23 Avg 2005, 14:24
Kraj: bogu iza nogu
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Offshore » 21 Jan 2008, 21:25

Še čudno da se z motorja ni pokadilo #-o
Za 400tko je največji lahko 6x3!
...

Uporabniški avatar
airforce
Profesor
Prispevkov: 1015
Pridružen: 27 Okt 2006, 12:13
Kraj: Kranj

Odgovor Napisal/-a airforce » 21 Jan 2008, 21:29

Živjo

Klemen, zakaj pa bi se pokadilo iz motorcka?
Lep pozdrav
Medard

Uporabniški avatar
Melly
Dr. Modelar
Prispevkov: 3879
Pridružen: 15 Feb 2007, 22:51
Kraj: Ankaran, Ocizla

Odgovor Napisal/-a Melly » 21 Jan 2008, 21:59

Speed 400 6V direkt brez prenosov na 8 celic nimh, propeler 6x3 po drivecalcu 11,6A. 7x6 ima velik korak (6) in zato zelo obremeni motorček... velika obremenitev pa pomeni premajhen potisk in prevelik tok, prevelik tok pa pomeni... dim, dim pa pomeni $$$.
lp Melly

Aj em bak!

Pulti za oddajnike.
http://forum.modelarji.com/viewtopic.php?f=64&t=71649

Uporabniški avatar
cejko1
Razpravljalec
Prispevkov: 51
Pridružen: 06 Dec 2007, 22:26
Kraj: Osek-NG

Živijo!

Odgovor Napisal/-a cejko1 » 05 Feb 2008, 22:14

Mene pa zanima, če mi lahko kdo pošlje načrt na ZS, če ga ima!
Že vnaprej hvala.
LP Uroš :D :D :D
LP UROŠ

Uporabniški avatar
aviator123
Razpravljalec
Prispevkov: 127
Pridružen: 22 Dec 2007, 20:02
Kraj: Domzale

Odgovor Napisal/-a aviator123 » 06 Feb 2008, 09:59

www.modelarstvo.si

na prvi strani

Uporabniški avatar
aviator123
Razpravljalec
Prispevkov: 127
Pridružen: 22 Dec 2007, 20:02
Kraj: Domzale

Odgovor Napisal/-a aviator123 » 06 Feb 2008, 18:13

Jest sm si tudi to cesno naredu, zdej pa me zanima, zakaj, ko grem navpicno dol se hitrost ne poveca kot bi bilo za pricakovati?

nekako se mi zdi, da je sila upora zelo velika.

vzpenja se odlicno, saj tehta le 400g.

Uporabniški avatar
cejko1
Razpravljalec
Prispevkov: 51
Pridružen: 06 Dec 2007, 22:26
Kraj: Osek-NG

Odgovor Napisal/-a cejko1 » 06 Feb 2008, 22:19

AVIATOR hvala :lol: :lol: :lol:
LP UROŠ

Uporabniški avatar
filius
Freak
Prispevkov: 775
Pridružen: 30 Dec 2006, 11:26

Odgovor Napisal/-a filius » 07 Feb 2008, 14:12

aviator123 napisal/-a:Jest sm si tudi to cesno naredu, zdej pa me zanima, zakaj, ko grem navpicno dol se hitrost ne poveca kot bi bilo za pricakovati?

nekako se mi zdi, da je sila upora zelo velika.

vzpenja se odlicno, saj tehta le 400g.

Zaradi profila, ki ne spusti večje hitrosti čes, ter po eni strani tudi upora #-o

Sicer je pa to začetniški model od katerega ne moreš pričakovati, kake velike hitrosti, ter okretnosti.
Zadnjič spremenil filius, dne 03 Mar 2008, 18:07, skupaj popravljeno 1 krat.

Odgovori

Vrni se na