Priklop dveh motorjev

Baza informacij o motorjih, krmilnikih, prenosih, propelerjih v modelih letal

Moderator: Pisaneli

Odgovori
Grega1407
Razpravljalec
Prispevkov: 104
Pridružen: 23 Jan 2010, 21:03
Kraj: Kranj

Priklop dveh motorjev

Odgovor Napisal/-a Grega1407 » 20 Jul 2014, 13:15

Vsak motor ima svoj regler nato je povezava narejena z Y kablom brez prekinjene rdeče žice v sprejemnik.
Prvi vklop se je vse lepo zavrtel. Drugi vklop pa samo en motor, drugi motor pa trza in piska verjetno da je kje napaka???
Po forumu sem brskal in videl, da je veliko problemov z dvemi motorji. Nekateri so reševali z miksanjem eni z prekinjeno povezavo rdeče žice. Jaz bi pa vezal oba motorja skupaj na en regler. Kako? Oba reglerja sta 40A ali moram potem takem vezati na 80A?
Gregor

peromen123
Razpravljalec
Prispevkov: 133
Pridružen: 07 Jan 2011, 17:28

Re: priklop dveh motorjev

Odgovor Napisal/-a peromen123 » 20 Jul 2014, 13:46

Ena na to temo: http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1357604

Drugače pa se običajno uporablja na dveh motorjih 2 regulatorja.

Uporabniški avatar
Mipo
Dr. Modelar
Prispevkov: 2916
Pridružen: 15 Nov 2004, 11:59
Kraj: Vrtojba

Re: priklop dveh motorjev

Odgovor Napisal/-a Mipo » 20 Jul 2014, 13:55

Zakaj nisi prekinil rdeče žice? Ali imaš zato poseben razlog? Dvojno napajanje sprejemnika na ta način lahko poškoduje regler. Morda se je to zgodilo tudi tebi.
Pozkusi sedaj ločeno pognati en motor, nato drugi. Če eden od pogonov ne bo deloval zamenjaj med seboj reglerja. Verjetno se bo napaka selila z reglerjem. Od tu naprej je jasno kje napaka je.
Vsekakor odstrani eno "rdečo žico".

Uporabniški avatar
andrej007
Profesor
Prispevkov: 1233
Pridružen: 06 Okt 2006, 12:43
Kraj: Domžale

Re: priklop dveh motorjev

Odgovor Napisal/-a andrej007 » 20 Jul 2014, 14:28

Če imaš krtačna motorja, potem lahko uporabiš en krmilnik za oba (seveda mora biti dovolj zmogljiv, da lahko oba poganja). Če pa sta brezkrtačna pa rabi vsak motor svoj krmilnik. Krmilnika lahko vežeš na sprejemnik preko Y-kabla, vendar se zna zgoditi, da motorja ne bosta popolnoma usklajena. Če imaš programsko dovolj močno komando (možnost ustvarjanja lastnih miksov) potem priklopi vsak krmilnik na svoj kanal. Glavni krmilnik (master) priključiš na kanal s katerim ga misliš upravljati, drugega pa na prosti kanal. Ta prosti kanal potem s pomočjo miksa povežeš povežeš na glavni kanal.

Moraš pa v vsakem primeru en napetostni izhod (napajanje sprejemnika iz krmilnika) prekiniti oz. odklopiti (odklop rdeče žice iz snopa kablov), da preprečiš poškodbe zaradi podvojenega napetostnega vira.
Modelarstvo je droga ,ki škoduje predvsem finančnemu stanju odvisnika :lol: :roll: :lol:


lp Andrej

Grega1407
Razpravljalec
Prispevkov: 104
Pridružen: 23 Jan 2010, 21:03
Kraj: Kranj

Re: priklop dveh motorjev

Odgovor Napisal/-a Grega1407 » 20 Jul 2014, 14:43

Zraven sem dobil Y kabel z prekinjeno rdečo žico in sem mislil, da je napaka v izdelavi. Zato sem zamenjal Y kabel z drugim, ki sem ga imel doma. Moja ne vednost.
Imam dva brezkrtačna motorja. Bom probal vse te variante in upam, da bo delovalo. Če ne pa zmixsat.

Hvala
Gregor

Grega1407
Razpravljalec
Prispevkov: 104
Pridružen: 23 Jan 2010, 21:03
Kraj: Kranj

Re: priklop dveh motorjev

Odgovor Napisal/-a Grega1407 » 21 Jul 2014, 19:59

Zelo verjetno, da je regler shodil. Piska motor pa samo trza. Zamenjat moram regler, ali je nujno zamenjat z enakim ali sta lahko reglerja od drugih firm. Sicer enaka vrednost 40A.
Gregor

Uporabniški avatar
Mipo
Dr. Modelar
Prispevkov: 2916
Pridružen: 15 Nov 2004, 11:59
Kraj: Vrtojba

Re: priklop dveh motorjev

Odgovor Napisal/-a Mipo » 21 Jul 2014, 20:14

Grega1407 napisal/-a:Zelo verjetno, da je regler shodil. Piska motor pa samo trza. Zamenjat moram regler, ali je nujno zamenjat z enakim ali sta lahko reglerja od drugih firm. Sicer enaka vrednost 40A.
Bolj kot sta si reglerja podobna, manj bo težav. Že dva iz iste serije se v delovanju razlikujeta, kaj šele različna tipa ali modela različnih proizvajalcev. Predlagam dva enaka (identična) reglerja.

Seveda se da za silo z miksanjem na dveh kanalih rešiti kar precejšnja odstopanja, vendar to ni to kar si želiš.

Grega1407
Razpravljalec
Prispevkov: 104
Pridružen: 23 Jan 2010, 21:03
Kraj: Kranj

Re: priklop dveh motorjev

Odgovor Napisal/-a Grega1407 » 21 Jul 2014, 22:26

Ali je ta model reglerja uredu glede na moj primer? Lipo celice so 4S 4000mAh. Ali priporočate katerega drugega z sprejemljivo ceno.

http://shop.lindinger.at/product_info.p ... s_id=95746
http://www.der-schweighofer.at/artikel/ ... ?query=40A
http://www.cool-pc.org/artikel/64355/spider-40a-opto
Gregor

Uporabniški avatar
Mipo
Dr. Modelar
Prispevkov: 2916
Pridružen: 15 Nov 2004, 11:59
Kraj: Vrtojba

Re: priklop dveh motorjev

Odgovor Napisal/-a Mipo » 22 Jul 2014, 06:04

Izkušenj z nobenim od teh nimam, menim pa, da lahko izbereš vsakega od teh (saveda par). Nisi pa povedal za kakšen projekt gre.

Grega1407
Razpravljalec
Prispevkov: 104
Pridružen: 23 Jan 2010, 21:03
Kraj: Kranj

Re: priklop dveh motorjev

Odgovor Napisal/-a Grega1407 » 22 Jul 2014, 12:28

Za letalo TwinAir ali na YouTube bolj znan kot B60 Duke.
Gregor

lukasmuka
Tekmovalec
Prispevkov: 217
Pridružen: 05 Feb 2011, 19:44

Re: priklop dveh motorjev

Odgovor Napisal/-a lukasmuka » 24 Sep 2014, 12:14

Grega1407 napisal/-a:Ali je ta model reglerja uredu glede na moj primer? Lipo celice so 4S 4000mAh. Ali priporočate katerega drugega z sprejemljivo ceno.

http://shop.lindinger.at/product_info.p ... s_id=95746
http://www.der-schweighofer.at/artikel/ ... ?query=40A
http://www.cool-pc.org/artikel/64355/spider-40a-opto
turnigy plush 40A za 20€

pazi tisti iz cool-pc je opto, kar pomeni da nima BEC-a
Hitec Aurora 9, RcFactory 48” EPP extra, MSH Prôtos, Align trex 600 ESP.

Odgovori

Vrni se na