Pomoč pri izbiri propelerja in baterije

Baza informacij o motorjih, krmilnikih, prenosih, propelerjih v modelih letal

Moderator: Pisaneli

Uporabniški avatar
ALEX_R
Profesor
Prispevkov: 1131
Pridružen: 16 Apr 2007, 16:28
Kraj: Ajdovščina

Kakšen propeler?

Odgovor Napisal/-a ALEX_R » 26 Nov 2009, 15:51

Zanima me kakšen propeler bi potreboval za tale motor?? http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... oduct=6527

Lp Alex

Uporabniški avatar
Coil
Profesor
Prispevkov: 1145
Pridružen: 22 Mar 2008, 00:00
Kraj: Kamnik

Odgovor Napisal/-a Coil » 26 Nov 2009, 16:12

Na tako vprašanje pa res ni pravega odgovora... Če hočeš konkretno pomoč se boš moral malo bolj potruditi!

Kaj bo to poganjalo, katere celice, željena hitrost ali poraba.

Ultralajt
Dr. Modelar
Prispevkov: 13455
Pridružen: 15 Nov 2004, 17:57
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Ultralajt » 26 Nov 2009, 16:13

EDF

Uporabniški avatar
ALEX_R
Profesor
Prispevkov: 1131
Pridružen: 16 Apr 2007, 16:28
Kraj: Ajdovščina

Odgovor Napisal/-a ALEX_R » 26 Nov 2009, 16:14

Poganjale ga bodo 4S 2400mAh.Teža modela okoli 2,4kg, Regulator hobbywing 80A

Uporabniški avatar
Coil
Profesor
Prispevkov: 1145
Pridružen: 22 Mar 2008, 00:00
Kraj: Kamnik

Odgovor Napisal/-a Coil » 26 Nov 2009, 16:31

Jaz bi začel z 6x4... vse je bolj ugibanje, je pa motor mišljen za 475W kar je precej malo za tako težko letalo. Če bo vleklo okoli 1000W bo moralo biti kar dobro hlajenje.

Seveda pa je vse odvisno od velikosti modela, štart iz tal ali z gumo.

Uporabniški avatar
Coil
Profesor
Prispevkov: 1145
Pridružen: 22 Mar 2008, 00:00
Kraj: Kamnik

Odgovor Napisal/-a Coil » 26 Nov 2009, 16:36

Lahko poveš razpon modela.

Uporabniški avatar
ALEX_R
Profesor
Prispevkov: 1131
Pridružen: 16 Apr 2007, 16:28
Kraj: Ajdovščina

Odgovor Napisal/-a ALEX_R » 26 Nov 2009, 16:54

3.5m f3j

Uporabniški avatar
ALEX_R
Profesor
Prispevkov: 1131
Pridružen: 16 Apr 2007, 16:28
Kraj: Ajdovščina

Odgovor Napisal/-a ALEX_R » 26 Nov 2009, 16:55

Proval sem dati na model zunajno vrtečega iste moči pa ni šel notri:S

Uporabniški avatar
Coil
Profesor
Prispevkov: 1145
Pridružen: 22 Mar 2008, 00:00
Kraj: Kamnik

Odgovor Napisal/-a Coil » 26 Nov 2009, 16:58

#-o #-o #-o to pa res ni motor za jadralca. Ko sem bral tvojo drugo objavo o odklonih krmil se mi je že dozdevalo koliko je ura.

Najbolje bo da poveš kakšen je premer nosu, in skupaj najdemo primeren motor.

Ko pa te bo drugič zanimalo kaj podobnega pa začni takole:

Imam jadralca, z razponom 3.5m ter iščem primeren motor. Premer nosu je XX mm. Računam na težo okoli 2.4kg, kakšen motor bi bil primeren?
Zadnjič spremenil Coil, dne 26 Nov 2009, 17:02, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
ALEX_R
Profesor
Prispevkov: 1131
Pridružen: 16 Apr 2007, 16:28
Kraj: Ajdovščina

Odgovor Napisal/-a ALEX_R » 26 Nov 2009, 16:59

Drugači zunanje vrteč motor(485W) sem imel na modelu 3m pa je šel brez problema gor. Bomo vidli :-?

Uporabniški avatar
Coil
Profesor
Prispevkov: 1145
Pridružen: 22 Mar 2008, 00:00
Kraj: Kamnik

Odgovor Napisal/-a Coil » 26 Nov 2009, 17:02

Seveda ni bilo problema, ker po vsej vrjetnosti ni imel 2600 obratov na volt!

Uporabniški avatar
ALEX_R
Profesor
Prispevkov: 1131
Pridružen: 16 Apr 2007, 16:28
Kraj: Ajdovščina

Odgovor Napisal/-a ALEX_R » 26 Nov 2009, 17:07


Uporabniški avatar
Coil
Profesor
Prispevkov: 1145
Pridružen: 22 Mar 2008, 00:00
Kraj: Kamnik

Odgovor Napisal/-a Coil » 26 Nov 2009, 17:13

Ta motor ima 1000kv, motor ki si ga dal pa v prvi objavi pa 2600...

TALE motor je po podatkih proizvajalca enakega premera kot tisti v prvi objavi 35mm. Če ti bo šel v nos, je pravi za jadralca.

4S celice in 12x6-13x8 elisa...

Uporabniški avatar
ALEX_R
Profesor
Prispevkov: 1131
Pridružen: 16 Apr 2007, 16:28
Kraj: Ajdovščina

Odgovor Napisal/-a ALEX_R » 26 Nov 2009, 18:06

Problem so kabli, ker če bi motor zarezal v kable bi šlo vse v p...Ta motor z 1000Kv je šel na letalo sam kabli drsajo ob motorčk..

Uporabniški avatar
Coil
Profesor
Prispevkov: 1145
Pridružen: 22 Mar 2008, 00:00
Kraj: Kamnik

Odgovor Napisal/-a Coil » 26 Nov 2009, 18:24

Potem pa spelji kable po zunanji strani... kot je prikazano TUKAJ

Ali pa kupi notranje vrteči motorček + prenos in bodo kabli na zadni strani.

Uporabniški avatar
kanja
Razpravljalec
Prispevkov: 108
Pridružen: 13 Okt 2007, 22:28
Kraj: okolica Lenarta

Odgovor Napisal/-a kanja » 28 Mar 2011, 15:09

Da ne odpiram po nepotrebnem novih tem, imam bk motor RAY 2836/08, (poganja ga 3s paket) za katerega proizvajalec priporoča propeler 10x5, meni je prišel v roke 10x6 tako pri polnih obratih postajata regulator in motor vroča. Zanima me ali še je propeler sprejemljiv ob dobrem hlajenju ali pa je potrebna nabava novega in seveda katerega priporočate, ker 10x5 je težje za dobit. Zanima še me kako je z razmerjem premer-korak ali imata propelerja 10x5 in 9x6 približno enaki vlek če ne upoštevamo slabši izkoristek 9x6 propelerja? Hvala.
zakon je vse, kar leti po zraku

mzakelj
Profesor
Prispevkov: 1170
Pridružen: 24 Nov 2009, 12:27
Kraj: Godowich

Odgovor Napisal/-a mzakelj » 31 Mar 2011, 14:15

Na letalu su 31 ( http://www.tiara.si/index.php?dispatch= ... t_id=32256) mi je odletela elisa. sedaj je bila gor 9x3 , ker pa mam teh propov doza doma, samo tega ne me zanima katera bi bila primerna od teh naštetih. Motor je pa noter : emax bl2220/07 ( http://mibomodeli.si/trgovina/index.php ... ts_id=5587). Baterija je 3s.

Elise :

10x4.7
11x7
10x5
12x8
11x8


Potreboval bi eno, da se da dokaj mirno in dokaj počasi letet, pa eno za akrobacije. V bistvu bi bila prva elisa za trenirat in spoznavat model, nato pa ena da bi se dalo kako pošteno akrobacijo naredit.

Surfer
Razpravljalec
Prispevkov: 51
Pridružen: 16 Feb 2005, 13:06

Nasvet pri izbiri elektropogona

Odgovor Napisal/-a Surfer » 10 Jul 2011, 18:29

Pozdravljeni!

Po pribljižno 4 letih premora, se zopet vračam v svet letalskega modelarstva. Od mojega odhoda se je kar precej spremenilo, zato sem zadnji teden porabil kar precej časa, da se vsaj malo seznanim z novostmi. Odločil sem se, da enega svojih poljadralcev opremim z brushless motorjem. Po prebiranju raznih člankov in postov na to temo, sem si izbral nekaj komponent, ki bi naj sestavljale novi pogon v mojem starem modelu. Preden zapravim denar za izbrane komponente bi prosil za nasvet, ali sem prav izbral in če ne, kje sem ga polomil.

Letalo je poljadralno. Masa je 650g, s speed 400 motorjem, 2S 910mAh LiPo baterijami (Kokam), "reglerjem", servomotrji. Skratka z vsem potrebnim za letenje. Torej masa brez motorja krmilnika hitrosti in baterij, kar bo potrebno zamenjati če bom vstavil brushless, je verjetno nekje 500g.

Motor sem si izbral tako, da bo ~60W/lb (se opravičujem za angleške enote - sem namreč večinoma prebiral angleške strani; je pa 1lb=0.45kg). Baterije sem izbral 3S 2200mAh in tako načrtujem tok nekje malo pod 8A (seveda ob izbiri pravega propelerja - 8x6 ???) in čas letenja pri polni hitrosti motorja nekje 10min (seveda motor ne bo stalno vklopljen). Izbrane komponente so sledeče:

http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... 450kv.html

http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... s_ESC.html

http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... P_20C.html

Bo izbira vredu? Velja povedati, da bo model le za hobi letenje čez kak vikend - torej nič tekmovalnega.

Imate bolj izkušeni morda še kakšen nasvet pri prehodu na brushless pogon?

Za vse odgovore in pomoč se že vnaprej lepo zahvaljujem.
LP

Uporabniški avatar
T0RN4D0
Dr. Modelar
Prispevkov: 2979
Pridružen: 15 Feb 2010, 20:40
Kraj: sevnica

Odgovor Napisal/-a T0RN4D0 » 10 Jul 2011, 20:40

Regulator raje vzemi Plush 18A, tale ki si ga ti našel je očitno en šrot (preberi komentarje uporabnikov, preden kaj vržeš v košarico :) )


60w/lb je kakšnih 130W na kg, kar je za današnje pogone precejšnja žalost. Če računaš pa max tok pod 8A, na 2S je to 56W za 600g letalo, oziroma dobrih 90W na kilogram :)

No ja, jadralec bo verjetno kar lepo letel tudi s takšnim pogon, saj te reči tako letijo s skoraj nič energije če imaš kakšno počasno varjanto. :)
Fly it like you stole it!

Surfer
Razpravljalec
Prispevkov: 51
Pridružen: 16 Feb 2005, 13:06

Odgovor Napisal/-a Surfer » 11 Jul 2011, 18:08

Najprej hvala za odgovor.

Sem šel še enkrat računat, pri čemer mi je bil cilj še vedno ~130W/kg. Model ni treba da je hiter, saj bo tako ali tako primarno namenjen jadranju. Upam pa na čas vzpona na neko zadovoljivo višino v 1 min. Pri izbranih baterijah bi morale le te zdržati 10 takih vzponov. Računal sem takole:

Maso modela z novimi komponentami sem navzgor zaokrožil na 700g.
Torej potrebujem nekje 90W moči, da bo tistih želenih 130W/kg.
Pri 2S baterijah (računam s 7.2V) potrebujem torej tok 12.5A.
Baterije so 2200mAh in od tod tistih 10min (2.2Ah/12.5A).
Regulator pa bom res izbral raje TURNIGY Plush 18A. Ali bo 18A premalo, če mi je željen maksimalni tok 12.5A. Bo dovolj rezerve? Bi si mislil da bo.

Mi pa ostane še vprašanje glede propelerja. Namen sem imel kupiti nekaj zložljivih propelerjev različnih dimenzij, jih dajati na motor (od večjega k manjšemu) in pri vsakem meriti tok iz baterij v regulator. Ko bom prišel blizu tistih 12.5A bom vedel kateri propeler je pravi. Tako bom dobil malo občutka za te stvari in ostale lahko uporabil pri kakšnih bodočih modelih.
Bi pa vseeno prosil za nasvet kakšne velikosti si naj omislim za poizkušanje, da ne bom popolnoma zgrešil pri izbiri. 8x6 bi vzel že zaradi tega, ker je priporočen za izbran outrunner motor. Kateri bi še prišli v poštev?

Tisti tok ki ga bom meril je, kakor sem bral na internetu, lahko merjen z navadnim DC multimetrom in ne potrebujem true RMS multimetra, je res? Bodo meritve dovolj natančne? Imam 20A multimeter z max 20A vhodom (ki pa nima varovalke!). Se pri opisanem merjenju pričakujejo kakšni hujši sunki, ki bi lahko skurili tak multimeter?

Imel bi pa še hitro vprašanje glede prenosa. Outrunnerja sem izbral ravno zaradi tega, da ne bi bilo potrebno uporabiti prenosa. Če si prav razlagam, je prenos ravno zato, da se, če ni primernega propelerja, lahko nastavi tisti tok in s tem moč motorja. Je to približno res? Bi bilo morda pri mojem modelu vseeno smiselno uporabiti prenos?

Hvala za pomoč in lep pozdrav!

Uporabniški avatar
nitrometan
Freak
Prispevkov: 761
Pridružen: 18 Jul 2010, 14:36
Kraj: Kranj

Odgovor Napisal/-a nitrometan » 11 Jul 2011, 18:47

Zadeve se si lotil zelo metodično, zelo vredu, mogoče celo malo preveč. kar se tiče moči v bistvu ni nič narobe če jo imaš preveč, bolj je panika če jo je premalo. Če jo imaš preveč boš pač malo hitreje prišel na željeno višino, opravljeno delo bo v grobem še vedno enako ( A = P * t , P = F * v )

Regulator je dovolj močen in tudi nasploh so teli Plushi dobri, Niti ni panike če jim za kratek čas pokažeš kakšen amper preveč (glej Burst Current).

Priporočen propeler se navadno kar obnese vendar s poizkušanjem različnih velikosti in firm propelerjev se dajo dosečti boljše rezultate, tako da vzameš eno, mogoče dve stopnji v nižjo smer mogoče kakšnega v višjo. Z zložlivimi propelerji nimam izkušen, baje pa da je firma Aeronavt kar dobra.

Tisto z merjenjem toka ne bi smel biti problem dokler ga ne preteraš. Če boš počasi štartal ne vidim nobenega razloga za tokovne špice. Še kot informacija: obstajajo t.i. WatMetri ki gredo tudi čez 100A, imajo jih tudi pri HK.

Včasih ko so bili še več ali manj vsi motorji krtačni kot npr. Speed400, so bili vsi znotrajvrteči, te pa delajo veliko obratov in manj navora, tako da če je bilo bolj važno, da imaš vlečno moč kot pa končno hitrost si znižal obrate in dal večji propeler, sedaj pa z zunajvrtečimi brezkrtačnimi motorji dobiš tisti navor in manj obratov. V tvojem primeru bi bil prenos samo dodatna teža.
NE KLIČ HUDIČA !!!

It just MIGHT be IDIOT RESISTANT but NOTHING is IDIOT PROOF !! :lol:

LP Andraž

Surfer
Razpravljalec
Prispevkov: 51
Pridružen: 16 Feb 2005, 13:06

Odgovor Napisal/-a Surfer » 11 Jul 2011, 19:26

Odlično. Sem upal, da bom kaj takega prebral. :D Hvala nitrometan.

To o dimenzioniranju za malo večjo moč bi morda res veljalo razmisliti. Da imam malo rezerve, če se bo potrebno reševati iz kakšnega "stall-a" (mimogrede, kako je to po slovensko? prevzpon?). Vendar mislim da bom zaenkrat ostal na izračunanem. Če bo model prehiter ga bom hitro razbil. Rabim najprej spet malo vaje, da dobim nazaj občutek za letenje.

Se bom torej začel ozirati še za propelerji.

Nakupovanju novega multimetra ali watmetra pa se bom zaenkrat poizkusil izogniti, saj mi moj trenutni multimeter odlično služi. Tudi prav poceni verjetno niso te zadeve. Vsaj v primerjavi s ceno za celoten tale pogon, ki si ga nameravam omisliti (tole spletno nakupovanje je neverjetno - bom dobil kar veliko za ne tako veliko denarja s par kliki miške).

Če ima kdo kak konkreten nasvet glede propelerjev ga bom pa zelo vesel.

LP

Uporabniški avatar
nitrometan
Freak
Prispevkov: 761
Pridružen: 18 Jul 2010, 14:36
Kraj: Kranj

Odgovor Napisal/-a nitrometan » 11 Jul 2011, 21:31

Stalling: Kovit ali porušitev vzgona

Tole ti zna koristiti:
Dimenzije propelerjev so podane z dvemi vrednostmi navadno v inčah: prva je diameter, druga pa korak (za koliko se v idealnih razmerah propeler pomakne naprej v eni revoluciji - predstavljaj si vijak). Za večje hitrosti se izbirajo propelerji z večjim korakom, za večjo vlečno silo pa z večjim diametrom.
NE KLIČ HUDIČA !!!

It just MIGHT be IDIOT RESISTANT but NOTHING is IDIOT PROOF !! :lol:

LP Andraž

Surfer
Razpravljalec
Prispevkov: 51
Pridružen: 16 Feb 2005, 13:06

Odgovor Napisal/-a Surfer » 11 Jul 2011, 21:56

Kovit. No tega pa še res nisem slišal. :) Hvala.

Kaj pomenita ti dve cifri na propelerjih sem sicer vedel že od takrat, ko sem se nazadnje ukvarjal z modelarstvom. Mi je pa tale tvoj zadnji stavek o tem kdaj izbrati kaj lepo koristil za osvežitev spomina, ki je bil kar potreben osvežitve. :)

Sem opazil, da na tejle strani kjer sem se spravil kupovat nimajo ne vem kako velike izbire teh propelerjev vendar nekaj sem vseeno našel in mislim, da bo za začetek zadostovalo. Izbral sem si sledeče 3:

http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... ller_.html

http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... -_8x6.html

http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... ller_.html in še tole glavo:

http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... shaft.html

8x6 se dobi samo v kompletu s tisto špico, ki pa žal ne paše na izbran Turingy-ev motor (D2822/14). Bo pa šel na speed 400, katerega že imam, ga ne bom vrgel stran in bo verjetno še kdaj prišel prav.

Tale "glava", če uporabljam pravo besedo, z zadnje povezave se bo upam da prilegala na izbran motor. Nič ni prikazana spodnja stran. Ampak mislim da ne potrebujem še kakih adapterjev vmes. Se motim?

LP

Uporabniški avatar
nitrometan
Freak
Prispevkov: 761
Pridružen: 18 Jul 2010, 14:36
Kraj: Kranj

Odgovor Napisal/-a nitrometan » 11 Jul 2011, 22:17

Jaz osebno za "glavo/špico" uporabljam izraz spiner, tako kot mnogo drugih, včasih tudi konus...

Kar se pa tiče izbranega spinerja:vredu za izbrane lopatice vendar piše, da je za 3mm gredi, motor pa ima 3,17mm gred. Če ne najdeš bolj primerne bo treba malo povrtati.
NE KLIČ HUDIČA !!!

It just MIGHT be IDIOT RESISTANT but NOTHING is IDIOT PROOF !! :lol:

LP Andraž

Odgovori

Vrni se na