Stran 1 od 3

Lestron

Objavljeno: 01 Dec 2018, 21:16
Napisal/-a 2R
Pa začnimo spet eno novo zgodbo.
Pravljice se začnejo nekako tako: nekoč pred davnimi časi ... No tudi tale projekt bi lahko začel približno tako. Skratka že kar nekaj časa nazaj je Ultralajt objavil načrt in gradnjo za model Ultron iz deprona. Takrat je bil to zelo popularen model in žal mi je, da je tako dober model zašel v pozabo. Seveda se je ta model pojavil tudi v mojem hangarju in poleti, ko me je obiskal tuji partner, je seveda ta model takoj opazil. Zaradi lepih linij mu je bil takoj všeč in zaželel si je, da mu pripravim tak model v leseni klasični gradnji.
Seveda je nastal problem, ker nisem avtor tega modela, zato sem od Ultralajta dobil zeleno luč, da lahko ta model predelam v leseno izvedenko. Kljub temu, da sem v osnovi nameraval skopirati ta model, pa sem pri risanju najprej spremenil eno malenkost, nato drugo in nato še tretjo, na koncu pa je bilo toliko sprememb da na prvotni model le bežno spominja oblika. Čeprav sem se zgledoval po Ultronu, sem temu primerno modificiral tudi ime in nastal je Lestron, saj je narejen v leseni klasični gradnji.
Model sem zaradi drugačne gradnje nekoliko povečal na razpon 110 cm. Značilne zaključke eleronov in stabilizatorjev sem ukinil, saj je v lesu le te težko narediti, nimajo pa neke funkcije razen estetske. Model je dobil podvozje, na repu pa le ostrogo. Podvozje je iz 3 mm debele jeklene žice, ki je le vstavljena v utor in omogoča da se podvozje hitro sname, kar zelo zmanjša prostor za shranjevanje. Kabina je pomaknjena bolj nazaj zaradi enostavne pritrditve krila in menjave akumulatorja. Višina trupa je nekoliko znižana, vendar ohranja zadostno stransko površino za let na nož. Največja razlika od originala pa je v tem, da so motor, krilo in višinski stabilizator v ravni liniji, kar omogoča, da se na modelu ne pojavijo neželeni momenti. Zaradi tega tudi motor ne potrebuje nagiba navzdol.
Konstrukcija je kot vedno zamišljena kot bi sestavljal lego kocke, zato gradnja poteka hitro in natančno.
Za enkrat podajam le risbo modela, potem pa počasi pokažem gradnjo.

LP2R

Re: Lestron

Objavljeno: 03 Dec 2018, 09:35
Napisal/-a 2R
Deli so zrezani, ločeni in pobrušeni.

LP2R

Re: Lestron

Objavljeno: 04 Dec 2018, 09:37
Napisal/-a 2R
Najprej sem zalepil kletko iz treh delov, ki predstavlja utor za pritrditev podvozja. Podvozje bo iz 3 mm debele jeklene žice in samo vstavljeno v ta utor. Podvozje bo treba le malo stisnit skupaj, vstavit v utor in spustit. Vzmetni učinek bo podvozje držal na svojem mestu.

LP2R

Re: Lestron

Objavljeno: 04 Dec 2018, 09:40
Napisal/-a 2R
Ko je bila kletka za podvozje suha sem jo prilepil na vzdolžno rebro trupa ter dodal zadnje rebro. Ta kos bo kasneje med lepljenjem držal obe stranici trupa v pravem položaju, da se trup ne more zalepit postrani ali zvito.
Pripravil sem tudi vse ostala rebra za trup.

LP2R

Re: Lestron

Objavljeno: 04 Dec 2018, 09:43
Napisal/-a 2R
Sledilo je lepljenje trupa. Glede na količino ščipalk za perilo zgleda zadeva ful zakomlicirana, ampak je čisto preprosto saj deli sedejo skupaj v nulo.
Je pa tukaj treba nekaj paziti. Zadnji del trupa, ki predstavlja rob v smernem stabilizatorju še ne smem zalepiti. Zaradi obilo ščipalk težko določiš pravi kot smernega stabilizatorja glede na trup. Tisti del bom zalepil kasneje, ko bo ves ostali trup že suh in tog.

LP2R

Re: Lestron

Objavljeno: 04 Dec 2018, 15:02
Napisal/-a 2R
Trup se je posušil, jaz pa sem zalepil še spoje na repu. Sedaj sem lahko točno postavil trup v pravi položaj da se posuši.

LP2R

Re: Lestron

Objavljeno: 05 Dec 2018, 19:58
Napisal/-a sistem
Oooo bravo. Ultrona sem tudi sam izdelal, letel je super. Vsekakor sta oba modela zelo lepih linij.

Glede gradnje in konstrukcije. Prekaljeni maček :)

Re: Lestron

Objavljeno: 07 Dec 2018, 10:48
Napisal/-a 2R
Gremo dalje z gradnjo krila.
Najprej sem na sredini ojačal nosilec. Da je res raven sem ga pritrdil z bucikami na ravno desko in ga preveril z dolgim ravnilom.
Tole se mora dobro posušiti nato pa bo krilo kar padlo skupaj. Med sušenjem bom pripravil vsa rebra in ostale dele.

LP2R

Re: Lestron

Objavljeno: 08 Dec 2018, 17:27
Napisal/-a 2R
Kot sem omenil prej, krila kar padajo skupaj. Tistih par reber nalepit na nosilec gre zelo hitro, zato sem sproti lepil tudi torzijsko oplato in oblekel zadnji rob krila z 1,5 mm debelo balso. Lepil sem z belim mizarskim lepilom in sproti oplate kar obteževal. Pol ure obtežbe je čisto dovolj in se lahko dela dalje.

LP2R

Re: Lestron

Objavljeno: 08 Dec 2018, 17:29
Napisal/-a 2R
Parkrat sem prestavil uteži in ena stran krila je skoraj gotova.

LP2R

Re: Lestron

Objavljeno: 08 Dec 2018, 17:31
Napisal/-a 2R
Ko se je lepilo oplat dobro posušilo sem krilo obrnil okoli in s kleščami odlomil cokle na spodnji strani, ki so krilo držale v pravi legi med prekrivanjem oplat. Na prednjem robu krila sem le tega podložil z letvicami ter z utežmi fiksiral še spodnje oplate.

LP2R

Re: Lestron

Objavljeno: 08 Dec 2018, 17:35
Napisal/-a Hvasti
Bravo Robi lepo prikazano =D> =D> =D>

Re: Lestron

Objavljeno: 10 Dec 2018, 12:21
Napisal/-a 2R
Krila so se prekrivala še na drugi strani. Delo gre hitro, ker so eleroni grajeni posebej od krila in ni treba paziti na več detajlov.

LP2R

Re: Lestron

Objavljeno: 10 Dec 2018, 12:23
Napisal/-a 2R
Pripravil sem vse za izdelavo eleronov. Vsi deli so na eni plošči balse debeline 6 mm. S skalpelom le zarežete v mostičke in kosi kar padejo ven. Jaz imam sicer navado da od laserja ožgan del malo potegnem po brusnem papirju, se mi zdi da konstrukcija po tem izgleda veliko bolje.

LP2R

Re: Lestron

Objavljeno: 10 Dec 2018, 12:26
Napisal/-a 2R
Sestavljanje je pravi užitek. Kose sem najprej porazporedil po načrtu, nato pa začel lepiti. Vsi kosi so lasersko označeni, zato jih ne morete zamenjati. Lepim z belim lepilom za les, sestavljam pa na ravni deski kamor sem postavil načrt, preko pa napel tanko prozorno folijo, da se kosi ne zalepijo na papir načrta.

LP2R

Re: Lestron

Objavljeno: 10 Dec 2018, 12:29
Napisal/-a 2R
Ker sem že pri tem delu sem se lotil tudi stabilizatorjev. Postopek je enak kot z eleroni, le da so kosi izrezani iz 5 mm debele balse. Višinski stabilizator ima na sredini premičnega dela ojačitev iz smrekove letvice 5x5 mm. S to letvico sta povezane tudi obe polovici višinskega krmila.

LP2R

Re: Lestron

Objavljeno: 11 Dec 2018, 18:26
Napisal/-a 2R
Te dni je bilo veliko brušenja in seveda tudi malo lepljenja.
Najprej sem vse zlepljene dele lepo obrusil, najprej na grobo in nato še na fino. Krilo sem fiksiral na trup in ga poravnal. Nato pa sem na krilo nalepil še bočni stranici, ki zapirata režo do pokrova. Nastal je lep kanal za pritrditev akumulatorja.
Svoje mesto sta dobili tudi obe cevki bovdna za smer in višino.

LP2R

Re: Lestron

Objavljeno: 11 Dec 2018, 18:28
Napisal/-a 2R
Sestavil sem tudi repne površine in jih začasno fiksiral z lepilnim trakom. Na trup jih bom lepil kasneje, ko bodo že oblečeni v folijo. Želel sem le preveriti da vse lepo sede skupaj.

LP2R

Re: Lestron

Objavljeno: 13 Dec 2018, 14:40
Napisal/-a 2R
Ukvarjam se z designom. Bolj kot skiciram razne ideje, bolj se mi poraja ena shema, ki najbolje poudari linije modela.
Sicer sem neko shemo že določil, se pa malo igram z barvami kaj bi blo najbolje.

LP2R

Re: Lestron

Objavljeno: 13 Dec 2018, 17:22
Napisal/-a štajerc
Wow 8) odlično.
Tudi sam sem imel nekoč Ultrona v svojem hangarju, žal je odšel v krtovo deželo :lol: sedaj pa kot že povedano, eden izmed tistih modelov, ki so krojili lepe spomine (Ultron, Guppy, Kolibri za vsak žep,..).
Tako da, le tako naprej !
L.P.Samo

Re: Lestron

Objavljeno: 13 Dec 2018, 20:58
Napisal/-a 2R
Ja Ultron je imel mogoče to slabo stran, da je bil iz deprona, ki se je dokaj hitro postaral. Mogoče je zaradi tega odšel v pozabo. Jaz sem ga sicer naredil iz deprona in znotraj ojačal z lesom, pa se je še vedno dokaj hitro depron zmehčal. Upam da ta lesena varianta obrodi pričakovanja.

Sem pa danes določil design. Odločil sem se za rumeno varianto, to pa zato, ker imam en kos take folije, vendar pa nisem še nikoli naredil rumenega modela. Malo še za akcent rdeče in črne da ne bo tako monotono. Mi je všeč bolj igriva barvna shema.

LP2R

Re: Lestron

Objavljeno: 13 Dec 2018, 21:30
Napisal/-a JKSniper
Vrhunsko! :)

Re: Lestron

Objavljeno: 18 Dec 2018, 11:00
Napisal/-a 2R
Začelo se je likanje folije.
Najprej sem se lotil krila in s trakovi folije polikal rob za pregib elerona. Najraje naredim tak pregib, saj je najbolj trpežen in preprost. Eleron nastavim na svoje mesto in ga na zgornji strani fiksiram s koščki lepilnega traku. Nato eleron zaviham navzgor za 180 stopinj in pregib polikam s trakom folije. Ko je folija polikana lahko eleron zopet poravnam v svojo prvotno lego in spoj že mora delovati.
V tej fazi polikam tudi manjše površine in v tem primeru je to del prehoda v trup na zgornji strani sredine krila.

LP2R

Re: Lestron

Objavljeno: 18 Dec 2018, 11:04
Napisal/-a 2R
Sledilo je likanje večjih površin. Najprej sem polikal površino z belo folijo prek reber, kasneje pa sem začel likati tudi rumene površine krila. Za zaključke krila sem si iz tršega kartona naredil šablono kroja nato pa ta kroj postavil na folijo in ga obrezal s skalpelom. Na ta način sem dosegel, da so vsi kroji popolnoma enaki.

LP2R

Re: Lestron

Objavljeno: 18 Dec 2018, 11:07
Napisal/-a 2R
Lotil sem se tudi trupa. Tudi tukaj sem najprej nalikal belo folijo, nato pa še rumene kose, ki so prav tako narejeni s pomočjo kartonskih šablon.

LP2R