2R KOKPIT

Načini, postopki in tehnike gradnje modelov letal, uporaba in obdelava materialov in predstavitev gradnje modelov s slikami.

Moderatorji: PisaneliKrist

Uporabniški avatar
2R
Profesor
Prispevkov: 1075
Pridružen: 12 Jan 2005, 10:23
Kraj: Sr. Dobrava pri Kropi
Kontakt:

2R KOKPIT

Odgovor Napisal/-a 2R » 31 Maj 2016, 11:45

Preveč idej in premalo časa za realiziranje projektov je razlog da se mi ta ideja mota po glavi že več let. Sprva sem si predstavljal da se zadeva naredi bolj na hitro le toliko da zadeva zagleda luč sveta. Skratka pred petimi leti se mi je ta ideja zdela fenomenalna in sem že začel tuhtat kako izvest. V osnovi je ideja dokaj enostavna, zato sem si tudi zelo enostavno predstavljal da bo stvar narejena mimogrede. Ko pa so se začele risat skice detajlov in mehanizmov pa sem ugotovil da stvar zahteva kar temeljit pristop.

Skratka, namen je izdelat kokpit ki bi bil podoben kot v športnem letalu s heblom v sredini za nagib in višino, ob strani ročica za gas ter spredaj pedala za smer. Seveda pa je treba namontirat tudi sedež. Vse skupaj bi se montiralo na neko osnovo, ki bi bila prenosljiva, oziroma na kolesih za transport do steze. Vse skupaj mora biti take velikosti, da je možen prevoz z avtom. Po možnosti pa bi se morale ročice nastavljat glede na velikost pilota. Vsi mehanizmi bi bili povezani na RC oddajnik, po možnosti podprt z računalnikom, da se lahko nastavi enake parametre hodov in miksov kot z ročnim vodenjem.
Zadeva je bila s prva mišljena za FPV letenje, ampak ne bi smelo biti težav tudi s klasičnim vodenjem. Treba bi bilo le paziti, da se ne leti za hrbet. Porajala se je tudi ideja, da se sedež izdela na zglobu, da se s premikom ročke le ta tudi malenkost nagiba v dveh smereh. Po temeljitem premisleku pa ta ideja zelo zakomlicira projekt.

Da bo predstava lažja v čem govorim, prilagam dve sliki, ki sta sicer sneti s tega foruma. Sliki sta priče, da ideja ni nova in so jo nekateri že realizirali. V bistvu ne odkrivam tople vode, namen je le izboljšat pionirske poskuse.
Priponke
kokpit_001.JPG
kokpit_001.JPG (83.07 KiB) Pogledano 3418 krat
kokpit_002.JPG
Tale ima celo ročni treker, ki bi z enim sixpekom mogoče še deloval.
kokpit_002.JPG (97.81 KiB) Pogledano 3418 krat
http://www.modelarstvo.si
Modelarstvo je ustvarjalen hobi - ne nakupovanje

Uporabniški avatar
2R
Profesor
Prispevkov: 1075
Pridružen: 12 Jan 2005, 10:23
Kraj: Sr. Dobrava pri Kropi
Kontakt:

Re: 2R KOKPIT

Odgovor Napisal/-a 2R » 31 Maj 2016, 12:01

Na začetku se bo v tej temi malo bolj na hitro dogajalo, saj sem glavna mehanizma izdelal že pred leti in sta le počivala na polici ter čakala na boljše čase. Zaradi takratne zagnanosti tudi nimam veliko slik.

Po prvih skicah kako izdelat robusten mehanizem za nagib in višino sem ugotovil da je zadeva kar kompleksna. Problem se pojavi z zahtevo, da se ročka ob spustu sama vrne v srednjo lego, ta srednja lega pa mora biti zmeraj natančna. Razdrl sem par postaj in si ogledal sistem kako je to rešeno tam. Sistem je sicer videti enostaven, vendar pa je bilo treba vse skupaj povečati in spraviti v obliko, ki bi bila enostavna za izdelavo. Kljub poenostavljanju delov pa na koncu mehanizem zgleda kar kompliciran. Ker so se vsi deli rezkali iz aluminija na cnc rezkarju sem si lahko izmislil poljubne oblike delov in vsaj pri tem poenostavil gradnjo.
Potenciometre sem vzel iz stare nedelujoče Graupnerjeve postaje, ki ima mehanizem rešen tako, da s trim gumbom zavrtiš celotno ohišje potenciometra. Enak sistem sem poskusil skopirati, ampak je bilo treba nekaj predelav, saj se mora v tem primeru ohišje potenciometra zavrteti v nasprotno smer kot se premakne ročica trimerja. Ampak, za vsak problem se najde rešitev in nastal je načrt za glavni mehanizem.
Začelo se je rezkanje, vrtanje in vrezovanje navojev. Med delom se je pojavilo kar nekaj problemov ki jih papir oz. ekran sicer prenese, ampak v resničnosti pa zadeva pokaže svoje zobe. Kar nekaj delov je bilo narejenih po dvakrat ali celo trikrat da je stvar zašpilala kot mora.
S tistega časa imam le dve sliki, eno med rezkanjem ročice in drugo med sestavljanjem mehanizma. Takrat sem vzel ročico kar od odslužene smučarske palice.

LP2R
Priponke
kokpit_003.JPG
Rezkanje aluminija
kokpit_003.JPG (79.29 KiB) Pogledano 3409 krat
kokpit_004.JPG
Sestavljanje mehanizma.
kokpit_004.JPG (98.87 KiB) Pogledano 3409 krat
http://www.modelarstvo.si
Modelarstvo je ustvarjalen hobi - ne nakupovanje

Uporabniški avatar
2R
Profesor
Prispevkov: 1075
Pridružen: 12 Jan 2005, 10:23
Kraj: Sr. Dobrava pri Kropi
Kontakt:

Re: 2R KOKPIT

Odgovor Napisal/-a 2R » 31 Maj 2016, 12:09

Kot prvo sem razdrl mehanizem, ki je po toliko letih dobil že pošteno oblogo prahu. Vse dele sem na novo obrusil z vodobrusnim papirjem ter jih samo potegnil s polir kolutom. Prav neverjetno lepo so se posvetili. Zamenjal sem vse vijake z imbusi ter spremenil nekaj detajlov. Iz urarske medenine sem zrezkal nove narebritve za trimerje in malenkost predelal vzmeti. Ročko sem zamenjal z drugo, ki je isto vzeta od odslužene smučarske palice, jo malo skrajšal ter na vrhu vgradil tipko. Ta tipka se bo lahko sprogramirala za katerikoli namen, razlog zanjo pa je v namenu, da bom v prihodnosti uporabil head tracker za premikanje kamere in bom z njim lahko resetiral drsenje kamere.

LP2R
Priponke
kokpit_005.JPG
Rezkanje medenine
kokpit_005.JPG (67.38 KiB) Pogledano 3399 krat
kokpit_006.JPG
Vsi deli mehanizma za nagib in višino. Manjkajo le vijaki.
kokpit_006.JPG (67.58 KiB) Pogledano 3399 krat
http://www.modelarstvo.si
Modelarstvo je ustvarjalen hobi - ne nakupovanje

Uporabniški avatar
2R
Profesor
Prispevkov: 1075
Pridružen: 12 Jan 2005, 10:23
Kraj: Sr. Dobrava pri Kropi
Kontakt:

Re: 2R KOKPIT

Odgovor Napisal/-a 2R » 31 Maj 2016, 12:22

Dodelal in na novo sestavil sem tudi ročico za plin. Naredil sem dva omejilca hoda na vsaki strani, da se lahko nastavi prava vrednost signala. V nasprotnem primeru bodo regulatorji javljali napako. Ročica ima na spodnji strani utor v katerem je vzmet in jeklena kroglica, ki se kotali po ležišču, da zagotavlja enakomerno trenje po vsej dolžini hoda. Ob straneh je tudi majhna listnata vzmet, narejena iz urarske bakrene pločevine, ki drsi po narebreni površini in tako še dodatno poveča trenje in daje občutek večje natančnosti ročice.
Potenciometri so vsi pritrjeni na nosilce iz pleksi stekla saj mora biti potenciometer električno izoliran od kovinske konstrukcije. Na os potenciometra, ki je sicer iz medenine, sem nalepil postružen valjček iz pertinaksa s katerim se os potenciometra poveže z ročico.

LP2R
Priponke
kokpit_007.JPG
Vsi deli mehanizma za plin
kokpit_007.JPG (58.72 KiB) Pogledano 3390 krat
kokpit_008.JPG
Sestavljen mehanizem
kokpit_008.JPG (78.01 KiB) Pogledano 3390 krat
http://www.modelarstvo.si
Modelarstvo je ustvarjalen hobi - ne nakupovanje

Uporabniški avatar
2R
Profesor
Prispevkov: 1075
Pridružen: 12 Jan 2005, 10:23
Kraj: Sr. Dobrava pri Kropi
Kontakt:

Re: 2R KOKPIT

Odgovor Napisal/-a 2R » 31 Maj 2016, 12:30

Skalibriral sem vse potenciometre. Priklopil sem jih na postajo in na sprejemik vezal servo tester. Na srečo imam servotester takšen, ki ima možnost, da na displayu pokaže vrednost signala iz sprejemnika. Na ta način sem lahko natančno pozicioniral vse potenciometre, da v srednjem položaju dajejo signal 1,5 ms. To se mi zdi zelo pomembno, da je sprogramiran model kompatibilen tudi z ostalimi postajami.
Na koncu sem se malo poigral tudi s šminko. Trimerji in ročka za plin so dobili ploščice iz eluksiranega aluminja z razdelbo. Graviranje teh ploščic na laserju je tako hitra in enostavna, da bi bilo škoda da takih detajlov ne vključim.

LP2R
Priponke
kokpit_009.JPG
Detajl mehanizma ročice plina
kokpit_009.JPG (56.6 KiB) Pogledano 3382 krat
kokpit_010.JPG
kokpit_010.JPG (72.94 KiB) Pogledano 3382 krat
kokpit_011.JPG
Izgotovljena ročica za plin
kokpit_011.JPG (83.15 KiB) Pogledano 3382 krat
http://www.modelarstvo.si
Modelarstvo je ustvarjalen hobi - ne nakupovanje

Uporabniški avatar
2R
Profesor
Prispevkov: 1075
Pridružen: 12 Jan 2005, 10:23
Kraj: Sr. Dobrava pri Kropi
Kontakt:

Re: 2R KOKPIT

Odgovor Napisal/-a 2R » 31 Maj 2016, 12:57

Do te točke je bila zadeva že realizirana pred leti, le osvežil in skalibriral sem mehanizme.
Zopet se mi je ustavilo pri sedežu. Prebrskal sem vse avtoodpade da bi poskusil dobiti kakšen spodoben sedež za moj namen. Preklical sem vse kolege za katere vem, da so se včasih ukvarjali z avtomobilizmom, ampak kaj primernega nisem našel. Na bolhi sicer nekaj špornih sedežev je, ampak ne dam celo premoženje za to. Sledila je ideja, da se sedež izdela kar doma.
Začel sem z nekaj deskami, ki sem jih podlagal, nagibal in krojil, da sem nekako ugotovil kakšen kot sedenja bi se najbolj obnesel. Tale ergonomija je cel hudič, ne moreš kar nekaj zrisati in je to to. Po več poskusih sem nekako našel prave dimenzije in kote in kar po skici sem najprej iz iverk skupaj zbil sedež. To je v bistvu 3D model za preizkušanje v naravni velikosti. Sledilo je dodajanje kartona za spreminjanje oblike, pod stegni pa sem moral narediti dve blazinici, da noge ne trpijo. Najbolj pomembne so se izkazale stranice saj morajo noge lepo počivati med sedenjem in biti obenem dovolj gibljive za pritiskanje na pedale. Spreminjal sem toliko časa dokler nisem udobno sedel pol ure v stolu, brez da me kaj žuli ali moti. Cel večer sem posedal, s kolegom Čujčujem pa sva vmes razglabljala in modrovala kako zadevo čim bolje realizirat.
Sedaj pa je bilo treba začeti risati in snovati ostalo konstrukcijo. Postajo sem postavil na blok stirodura, ročice z lepilnim trakom nalepil na kose železa, ki ga imam za obtežitev med gradnjo in začel improvizirati kako naj bi vsi deli stali skupaj. Šele pri tej postavitvi sem nekako prišel do optimalnih dimenzij. Med sedenjem mora biti celotna roka nagnjena malenkost navzdol, pri odklanjanju ročice v vse smeri pa mora biti v dosegu. Enako sem razporedil tudi ročico za plin ter sam RC oddajnik, da so lepo dosegljiva vsa stikala. Pri vseh teh manevrih pa mora biti hrbet lepo naslonjen v stolu.
Zanimivo pri tem preizkušanju je to, da v nekem trenutku misliš da je že vse čisto OK, potem pa nekaj malo prestaviš in ugotoviš da je tako celo bolje. Določil sem vse skrajne položaje in tako tudi dobil osnovo za razne nastavitve. Ugotovil sem, da s premikom ročice za nagib in višino za enako vrednost premaknem tudi RC oddajnik. Ta podatek je pokazal, da je ročica in oddajnik lahko na eni in isti konzoli. Kar par dni sem se ukvarjal s tem, saj sem bil zvečer že čisto zadovoljen, naslednji dan pa mi je bolj odgovarjala druga nastavitev. V glavnem na koncu sem se odločil in začel risati celotno konstrukcijo.

LP2R
Priponke
kokpit_012.JPG
Preizkušanje razdalj in postavitve.
kokpit_012.JPG (47.36 KiB) Pogledano 3365 krat
kokpit_013.JPG
Še z drugega kota
kokpit_013.JPG (72.77 KiB) Pogledano 3365 krat
kokpit_014.JPG
Med preizkušanjem z zornega kota kolega Čujčuja
kokpit_014.JPG (63.91 KiB) Pogledano 3365 krat
http://www.modelarstvo.si
Modelarstvo je ustvarjalen hobi - ne nakupovanje

Uporabniški avatar
Offshore
Dr. Modelar
Prispevkov: 5146
Pridružen: 23 Avg 2005, 14:24
Kraj: bogu iza nogu
Kontakt:

Re: 2R KOKPIT

Odgovor Napisal/-a Offshore » 31 Maj 2016, 13:00

HUDO Roberto :D =D> =D> =D> =D>
...

Uporabniški avatar
2R
Profesor
Prispevkov: 1075
Pridružen: 12 Jan 2005, 10:23
Kraj: Sr. Dobrava pri Kropi
Kontakt:

Re: 2R KOKPIT

Odgovor Napisal/-a 2R » 31 Maj 2016, 14:04

Zrisal sem vso konstrukcijo in kot vedno spet zakompliciral. V osnovi sem imel namen narest le železni okvir in nanj vse skupaj pritrdit, ampak se hitro pojavi problem okoli nog. Noge morajo imeti prostor, okvir bi bil pa le en motilni element. Zato je nastala čudna konstrukcija, ki bo zafrknjena za opasat vse dele. Ni kaj, bomo že, kjer je volja je tudi pot.
Ker je konstrukcija določena, sem začel z razrezom in lepljenjem glavne konzole. Namenjena je kot nosilec za RC oddajnik in mehanizem za nagib in višino. Obenem bo v njej prostor za dodatni akumulator za napajanje 433 MHz modula in vse kablovje.
Vse dele sem na laserju izrezal iz 4 mm debele brezove vezane plošče in začel z lepljenjem. Najprej sem sestavil spodnji del, nato pa še konzolo za oddajnik. Med lepljenjem niti nisem preveč slikal, se mi je preveč mudilo kako bo izpadlo.

LP2R
Priponke
kokpit_015.JPG
Spodnji del konzole
kokpit_015.JPG (70.76 KiB) Pogledano 3339 krat
kokpit_016.JPG
kokpit_016.JPG (67.01 KiB) Pogledano 3339 krat
kokpit_017.JPG
Celotna konzola
kokpit_017.JPG (81.43 KiB) Pogledano 3339 krat
http://www.modelarstvo.si
Modelarstvo je ustvarjalen hobi - ne nakupovanje

Uporabniški avatar
2R
Profesor
Prispevkov: 1075
Pridružen: 12 Jan 2005, 10:23
Kraj: Sr. Dobrava pri Kropi
Kontakt:

Re: 2R KOKPIT

Odgovor Napisal/-a 2R » 31 Maj 2016, 14:09

Konzola ima na sprednji strani odprtino s pokrovom. Ta bo služila za menjavo akumulatorja. Ker nisem želel komplicirati sem uporabil kar dva magnetka, ki držita kot pribita.
Na zgornjem delu sem naredil ležišče za oddajnik. Izkazalo se je, da znajo biti spodnji robovi tega ležišča moteči za noge, zato sem robove pobrusil kar sem lahko in jih oblekel z 1 mm aviošperom. Nastala je kar simpatična oblika.
Na spodnjem delu sem naredil rešetko, ki ima 6 mm širok utor. Skozi ta utor bo prišel vilak M6, zgoraj pa gumb z matico, da se celotna konzola lahko premika naprej in nazaj pri nastavljanju optimalne razdalje.

LP2R
Priponke
kokpit_018.JPG
kokpit_018.JPG (87.53 KiB) Pogledano 3333 krat
kokpit_019.JPG
kokpit_019.JPG (76.17 KiB) Pogledano 3333 krat
kokpit_020.JPG
Ležišče za oddajnik.
kokpit_020.JPG (78.81 KiB) Pogledano 3333 krat
http://www.modelarstvo.si
Modelarstvo je ustvarjalen hobi - ne nakupovanje

Uporabniški avatar
2R
Profesor
Prispevkov: 1075
Pridružen: 12 Jan 2005, 10:23
Kraj: Sr. Dobrava pri Kropi
Kontakt:

Re: 2R KOKPIT

Odgovor Napisal/-a 2R » 31 Maj 2016, 14:16

Izdelal sem tudi nastavek na oddajniku, ki služi kot nosilec za konektor. Nastavek sem izrezal na laserju iz pleksi stekla in ga zlepil s sekundnim lepilom. Robove sem pobrusil pod kotom, nato pa celotno površino kar prelepil s samolepilno folijo. Uporabljam tanko folijo v barvi sive metalik. Folija se čudovito uleže po robovih, z uporabo vročega fena pa skoraj skrijejo spoji. Na koncu je izgled enak kot bi bilo barvano, le da je vse skupaj gotovo v par minutah. Odstranil sem tudi nalepko na oddajniku ter jo prilepil na nastavek. Na koncu se sploh ne opazi da je to dodatni del ampak deluje kot celota oddajnika. Na drugi strani sem na podoben način že prej imel narejen nastavek za modeul 433 MHz.
Nastavek je na oddajnik privit z dvema vijakoma od znotraj oddajnika, zvrtal pa sem tudi luknjo za kable. Za konektor sem uporabil kar N-SUB 15 pinski. To bo čisto dovolj za 3 žice x 4 kanali + 2 žice za tipko.

LP2R
Priponke
kokpit_021.JPG
Zlepljen in zbrušen nastavek
kokpit_021.JPG (81.78 KiB) Pogledano 3330 krat
kokpit_022.JPG
Nastavek zmontiran na oddajnik
kokpit_022.JPG (63.41 KiB) Pogledano 3330 krat
http://www.modelarstvo.si
Modelarstvo je ustvarjalen hobi - ne nakupovanje

Uporabniški avatar
2R
Profesor
Prispevkov: 1075
Pridružen: 12 Jan 2005, 10:23
Kraj: Sr. Dobrava pri Kropi
Kontakt:

Re: 2R KOKPIT

Odgovor Napisal/-a 2R » 31 Maj 2016, 14:19

Celotna konzola je gotova. Zvrtal sem še luknje za kable ter spredaj odprtino za konektor komande smeri. Vse skupaj sem polakiral z vodnim prozornim lakom ter počakal da se je temeljito posušilo. Tako površino sem nato obrusil z vodobrusnim papirjem ter še 2x lakiral z lakom. Debel nanos laka sem nato še enkrat do gladkega obrusil in zadeva je pripravljena na barvanje.

LP2R
Priponke
kokpit_023.JPG
kokpit_023.JPG (87.86 KiB) Pogledano 3329 krat
http://www.modelarstvo.si
Modelarstvo je ustvarjalen hobi - ne nakupovanje

Uporabniški avatar
2R
Profesor
Prispevkov: 1075
Pridružen: 12 Jan 2005, 10:23
Kraj: Sr. Dobrava pri Kropi
Kontakt:

Re: 2R KOKPIT

Odgovor Napisal/-a 2R » 01 Jun 2016, 09:33

Začel se je delat sedež. Dno in naslonjalo sem zlepil kar iz smrekovih letev, da bo zadeva dovolj trdna za nošenje moje tonaže. Stranici pa sem izrezal kar iz 12 mm debele topolove vezane plošče. Vsi deli so med seboj vijačeni, da se lahko enostavno tapicira.

LP2R
Priponke
kokpit_024.JPG
Grobo rezanje stranic
kokpit_024.JPG (68.99 KiB) Pogledano 3167 krat
kokpit_025.JPG
Brušenje stranic v pravo obliko.
kokpit_025.JPG (75.17 KiB) Pogledano 3167 krat
kokpit_026.JPG
Opasovanje kosov
kokpit_026.JPG (68.09 KiB) Pogledano 3167 krat
http://www.modelarstvo.si
Modelarstvo je ustvarjalen hobi - ne nakupovanje

Uporabniški avatar
2R
Profesor
Prispevkov: 1075
Pridružen: 12 Jan 2005, 10:23
Kraj: Sr. Dobrava pri Kropi
Kontakt:

Re: 2R KOKPIT

Odgovor Napisal/-a 2R » 01 Jun 2016, 09:36

Sestavljanje je malo zoprno ker ni nikjer pravih kotov, ampak gre le malo več prilagajanja je potrebno.

LP2R
Priponke
kokpit_027.JPG
Opasovanje stranic
kokpit_027.JPG (66.07 KiB) Pogledano 3163 krat
kokpit_028.JPG
Vrtanje lukenj pod kotom
kokpit_028.JPG (74 KiB) Pogledano 3163 krat
kokpit_029.JPG
Dno in naslonjalo opasano pod kotom.
kokpit_029.JPG (68.06 KiB) Pogledano 3163 krat
http://www.modelarstvo.si
Modelarstvo je ustvarjalen hobi - ne nakupovanje

Uporabniški avatar
2R
Profesor
Prispevkov: 1075
Pridružen: 12 Jan 2005, 10:23
Kraj: Sr. Dobrava pri Kropi
Kontakt:

Re: 2R KOKPIT

Odgovor Napisal/-a 2R » 01 Jun 2016, 09:40

Sledi vijačenje stranic. Da sem ujel prave kote sem dno podložil pod kotom, nato pa stranice poravnal z mizo. Naslone stegen pa sem izdelal kar iz debelejšega špera, ki se mi je valjal po delavnici.

LP2R
Priponke
kokpit_030.JPG
Opasovanje stranic
kokpit_030.JPG (70.04 KiB) Pogledano 3161 krat
kokpit_031.JPG
Vijačenje stranic
kokpit_031.JPG (76.22 KiB) Pogledano 3161 krat
http://www.modelarstvo.si
Modelarstvo je ustvarjalen hobi - ne nakupovanje

Uporabniški avatar
2R
Profesor
Prispevkov: 1075
Pridružen: 12 Jan 2005, 10:23
Kraj: Sr. Dobrava pri Kropi
Kontakt:

Re: 2R KOKPIT

Odgovor Napisal/-a 2R » 01 Jun 2016, 09:42

Osnova za sedež je gotova. Vse skupaj sem privijačil z malo tanjšimi vijaki, da se med prilagajanjem na podnožje lahko vijači po svoje. Ko bo zadeva stapicirana pa vijake zamenjam z debelejšimi.

LP2R
Priponke
kokpit_032.JPG
Ogrodje sedeža
kokpit_032.JPG (64.78 KiB) Pogledano 3159 krat
kokpit_033.JPG
kokpit_033.JPG (59.27 KiB) Pogledano 3159 krat
http://www.modelarstvo.si
Modelarstvo je ustvarjalen hobi - ne nakupovanje

Uporabniški avatar
2R
Profesor
Prispevkov: 1075
Pridružen: 12 Jan 2005, 10:23
Kraj: Sr. Dobrava pri Kropi
Kontakt:

Re: 2R KOKPIT

Odgovor Napisal/-a 2R » 01 Jun 2016, 09:47

Sedež sem lepo spihal prahu in vse skupaj postavil na tleh delavnice, da vidim kako se sedaj sedi. Kasneje sem vse skupaj tudi podložil s kovinskimi kladami, da sem ujel višino na kateri bo sedež kasneje vpet na podnožje. Teh par centimetrov višine takoj doda veliko boljši občutek sedenja, pa tudi noge za premikanje pedalov imajo več prostora in boljši kot. Sem kar zadovoljen s postavitvijo.

LP2R
Priponke
kokpit_034.JPG
Postavitev na tleh
kokpit_034.JPG (45.79 KiB) Pogledano 3159 krat
kokpit_035.JPG
Pogled na kokpit
kokpit_035.JPG (55.25 KiB) Pogledano 3159 krat
kokpit_036.JPG
Podloženo na pravo višino.
kokpit_036.JPG (65.86 KiB) Pogledano 3159 krat
http://www.modelarstvo.si
Modelarstvo je ustvarjalen hobi - ne nakupovanje

Uporabniški avatar
2R
Profesor
Prispevkov: 1075
Pridružen: 12 Jan 2005, 10:23
Kraj: Sr. Dobrava pri Kropi
Kontakt:

Re: 2R KOKPIT

Odgovor Napisal/-a 2R » 01 Jun 2016, 10:02

Če zadeve špilajo kot morajo te delo kar žene naprej. Iz stare izolacijske pene sem ukrojil kose in jih prilepil na stol. Ta pena je idealno trda, da se pri sedenju ne stisne preveč, obenem pa lepo mehka za udobno sedenje. Zelo lepo se jo obdeluje z olfa nožem, zato je bilo tole kar hitro ukrojeno.

LP2R
Priponke
kokpit_037.JPG
kokpit_037.JPG (82.13 KiB) Pogledano 3148 krat
kokpit_038.JPG
kokpit_038.JPG (85.42 KiB) Pogledano 3148 krat
http://www.modelarstvo.si
Modelarstvo je ustvarjalen hobi - ne nakupovanje

Uporabniški avatar
2R
Profesor
Prispevkov: 1075
Pridružen: 12 Jan 2005, 10:23
Kraj: Sr. Dobrava pri Kropi
Kontakt:

Re: 2R KOKPIT

Odgovor Napisal/-a 2R » 01 Jun 2016, 19:47

Delalo se je na ogrodju. Tole je bil pa zalogaj za opasovanje. Vse je pod dvojnimi koti, zato sem fleksal robove kot nor. Najprej sem naredil zadnji pravokotni okvir, nato pa sem ga podložil z lesenimi letvami in ukrojil še prednji del. Spoje sem le zapikal z varilnim aparatom na elektrode. Ker nisem ravno vešč varjenja bom končno varjenje prepustil kolegu profesionalcu.
Na zadnjem delu sem naredil dve poševni sanki za pritrditev sedeža, spredaj na sredini pa sanko za konzolo. Pod to sanklo sem navaril kvadratno cev v katero se bo vstavil del s pedali. Ta del bo prišel zadnji na vrsto, ko sprobam najprej te tri komande v zraku.
Sledilo je vijačenje sedeža in na podlagi naslonjala sem izdelal še zadnji opornik, da bo naslon trden. Ob strani sem naredil mizico za pritrditev ročice za plin. Izdelana je tako, da se lahko nastavlja oz. premika naprej in nazaj, odvisno od dolžine rok pilota.
Na zadnjem delu pa sem dodal še os za dva kolesa, da se bo zadeva lahko peljala do vzletišča.

LP2R
Priponke
kokpit_039.JPG
Grobo sestavljeno podnožje
kokpit_039.JPG (91.57 KiB) Pogledano 3001 krat
kokpit_040.JPG
Pripravljeno ogrodje za končno varjenje.
kokpit_040.JPG (102.27 KiB) Pogledano 3001 krat
kokpit_041.JPG
kokpit_041.JPG (99.8 KiB) Pogledano 3001 krat
http://www.modelarstvo.si
Modelarstvo je ustvarjalen hobi - ne nakupovanje

Uporabniški avatar
2R
Profesor
Prispevkov: 1075
Pridružen: 12 Jan 2005, 10:23
Kraj: Sr. Dobrava pri Kropi
Kontakt:

Re: 2R KOKPIT

Odgovor Napisal/-a 2R » 01 Jun 2016, 19:52

Zadeva že začenja dobivati končno podobo. Sicer je vse še bolj provizorično, ampak predstavo pa že dobiš kako bo izgledalo na koncu. Ker je ogrodje le zapikano si nisem upal sesti v sedež, da si ne nakopljem dodatnega dela. Jutri gre ogrodje na varjenje nato pa takoj na prašno barvanje. Komaj čakam da začnem dele dokončno sestavljat skupaj.

LP2R
Priponke
kokpit_042.JPG
Konzola na svojem mestu
kokpit_042.JPG (69.51 KiB) Pogledano 2999 krat
kokpit_043.JPG
Že nekako vidna končna oblika
kokpit_043.JPG (101.04 KiB) Pogledano 2999 krat
kokpit_044.JPG
kokpit_044.JPG (93.15 KiB) Pogledano 2999 krat
http://www.modelarstvo.si
Modelarstvo je ustvarjalen hobi - ne nakupovanje

Uporabniški avatar
miharix
Freak
Prispevkov: 921
Pridružen: 16 Jun 2008, 22:06
Kraj: Kamnik / LJ
Kontakt:

Re: 2R KOKPIT

Odgovor Napisal/-a miharix » 01 Jun 2016, 21:45

Hudo 8) =D> Ko boš to končal upam, da nam omogočiš, da nekje v živo to vidimo & te opazujemo v takem pilotiranju.

Edino eno mi pa ni čisto jasno. Čemu komanda spredaj? Pa če prav razumem bo poti šel direkt v komando.
Nekako se mi zdi bolj logično(res tudi bolj zahtevno) naredit vmesnik, ki ga priključiš preko trainer porta.
Z tem bi pridobil boljšo pozicijo antene ter prostor za kasneje za FPV ekran/e in pravo instrumentalno ploščo(telemetrija)
Lp,
M.

Uporabno za začetnike: http://zemljevid.miharix.eu

Uporabniški avatar
2R
Profesor
Prispevkov: 1075
Pridružen: 12 Jan 2005, 10:23
Kraj: Sr. Dobrava pri Kropi
Kontakt:

Re: 2R KOKPIT

Odgovor Napisal/-a 2R » 02 Jun 2016, 07:50

Hm, zanimivo razmišljanje, ampak za vse imam odgovor zakaj sem se odločil tako kot sem naredil.

Postaja je spredaj na dosegu rok zaradi čisto preprostega razloga. Vsa stikala na postaji so delujoča, prav tako bodo delujoči tudi trimerji. Meni se zdi čisto logično, da imaš vse te zadeve v dosegu roke in lepo pregledno. Poleg tega sem se odločil za uporabo moje stare MC20 ker je to postaja v kateri lahko vse enostavno priklopiš, zvežeš in narediš funkcionalno brez drastičnih posegov v elektroniko. Na levi strani postaje imam že od prej narejen nastavek in konektor za priklop 433 MHz modula. Na ta konektor lahko priklopiš praktično vsak oddajni modul. V notranjosti postaje sem le dodal konektorje, ki jih preprosto le nataknem na isto mesto kot so sedaj priklopljene ročke postaje. Na tak način je postaja v eni minuti predelana nazaj v originalni poziciji.
Postaja ima tudi računalnik s katerim lahko enostavno sprogramiram model na enake parametre kot z letenjem z drugo postajo (MC24). Programi so čisto enaki, le dostop do nastavitev je nekoliko drugačen. To je razlog, da morajo biti stikala na dosegu roke. Enako kot instrumentalna plošča pri pravem letalu.
Kar se tiče telemetrije. Hm, sem še stare šole in telemetrije ne pogrešam, oziroma ne vidim nekih prednosti v tem - za mene je to le ena dodatna šminka. Če pa bi že želel še to, potem je dogradnja ekrana čisto enostavna. To je odprta možnost, ki nima ovir za kasnejše nadgrajevanje.
Vmesnik - hm le zakaj bi kompliciral. Na prvem mestu je varnost in zanesljivost komand. V poštev bi prišel le v primeru, da bi želel na to priklopit bilo katero postajo. Ampak zakaj?
Pozicija antene je na popolnoma enakem mestu kot pri klasičnem letenju, tu ni nobenih sprememb. Za potrebe v FPV letenju z long range 433 MHz modulom pa je namen narest manjši jambor spredaj pred postajo. Zadeva bo modularna.
Ekran za FPV - ne hvala. Ekran na soncu je totalno neuporaben, v ta namen imam video očala, zato je to spet en nepotreben balast. Na očala je namen vgraditi head trecker, ta pa je spet priklopljen na postajo, zato je zopet fino da je ta na dosegu roke. Kar pa se tiče parametrov pri FPV letenju imamo pa itak OSD, ki vse parametre prilima na sliko.

Sicer pa je tako, zadevo sem si zamislil tako, da se lahko vodi čisto navaden klasičen RC model. Seveda ne smeš zapeljat za hrbet, ampak saj je letenje figur pri F3A tudi samo v prednjem pravokotniku. Skratka, zadeva se bo najprej sprobala z manjšim klasičnim modelom brez eleronov, da se preizkusi vse delovanje, kasneje pa dogradim še pedala za smer. Sistem je v fazi konstruiranja. Nato sledi model z vsemi štirimi funkcijami, na koncu pa še FPV model. Za FPV leteče krilo bi zadeva delovala že brez pedalov.

LP2R
http://www.modelarstvo.si
Modelarstvo je ustvarjalen hobi - ne nakupovanje

Uporabniški avatar
2R
Profesor
Prispevkov: 1075
Pridružen: 12 Jan 2005, 10:23
Kraj: Sr. Dobrava pri Kropi
Kontakt:

Re: 2R KOKPIT

Odgovor Napisal/-a 2R » 02 Jun 2016, 18:12

Dobil pobarvano ogrodje, pesmica.
Sicer imam trenutno drugo delo, ampak na kolesa sem ga pa le na hitro postavil.

LP2R
Priponke
kokpit_045.JPG
kokpit_045.JPG (97.74 KiB) Pogledano 2772 krat
kokpit_046.JPG
kokpit_046.JPG (67.84 KiB) Pogledano 2772 krat
http://www.modelarstvo.si
Modelarstvo je ustvarjalen hobi - ne nakupovanje

Uporabniški avatar
brejker
Dr. Modelar
Prispevkov: 4024
Pridružen: 20 Feb 2006, 21:38
Kraj: Kamnik
Kontakt:

Re: 2R KOKPIT

Odgovor Napisal/-a brejker » 02 Jun 2016, 21:40

Ohooho!

Svež projekt! Kapo dol =D>
www.okarbon.eu

Uporabniški avatar
2R
Profesor
Prispevkov: 1075
Pridružen: 12 Jan 2005, 10:23
Kraj: Sr. Dobrava pri Kropi
Kontakt:

Re: 2R KOKPIT

Odgovor Napisal/-a 2R » 03 Jun 2016, 11:09

Evo dobil stapiciran sedež. Kolega tapetnik se je res pošteno potrudil. Prav prijetno me je presenetil kako dobro mu je tole ratalo. V osnovi sem imel namen stapicirat celoten sedež s samo črnim skajem, vendar sem ga na žalost imel premalo. Potem sva pa prebrskala njegovo zalogo in našla enakega le v sivi barvi. Malo me je skrbelo kako bo vse skupaj izpadlo, ampak je ta kombinacija bomba.
Saj imam drugo delo, ampak tole pa moram skupaj vržt.
Vse kose sem zvijačil skupaj, vmes pa dal plastične podložke, ki bodo na koncu držale kapice. Ker sem dobil te kapice le v beli barvi, sem se kas s čopičem lotil in jih prebarvala v temno grafitno sivo, enako kot bo prebarvana konzola.
Sedež sem privil na podnožje in celota počasi dobiva končno podobo.

LP2R
Priponke
kokpit_047.JPG
Tapicirani deli sedeža
kokpit_047.JPG (72.11 KiB) Pogledano 2638 krat
kokpit_048.JPG
kokpit_048.JPG (55.71 KiB) Pogledano 2638 krat
kokpit_049.JPG
kokpit_049.JPG (83.31 KiB) Pogledano 2638 krat
http://www.modelarstvo.si
Modelarstvo je ustvarjalen hobi - ne nakupovanje

Uporabniški avatar
2R
Profesor
Prispevkov: 1075
Pridružen: 12 Jan 2005, 10:23
Kraj: Sr. Dobrava pri Kropi
Kontakt:

Re: 2R KOKPIT

Odgovor Napisal/-a 2R » 03 Jun 2016, 11:11

Na podložke sem nataknil pobarvane čepe. Čeprav so ti vijaki s sprednje strani pa me sedaj, ko so pokriti s čepi sploh ne motijo. Bo kasneje lažji dostop če bo treba kaj popravljat.

LP2R
Priponke
kokpit_050.JPG
Prostor za rit
kokpit_050.JPG (67.37 KiB) Pogledano 2635 krat
kokpit_051.JPG
kokpit_051.JPG (95.62 KiB) Pogledano 2635 krat
kokpit_052.JPG
kokpit_052.JPG (67.51 KiB) Pogledano 2635 krat
http://www.modelarstvo.si
Modelarstvo je ustvarjalen hobi - ne nakupovanje

Odgovori

Vrni se na