Zagi killer

Načini, postopki in tehnike gradnje modelov letal, uporaba in obdelava materialov in predstavitev gradnje modelov s slikami.

Moderatorji: PisaneliKrist

Uporabniški avatar
KolarModelar
Freak
Prispevkov: 994
Pridružen: 19 Okt 2007, 15:52
Kraj: Letuš
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a KolarModelar » 16 Mar 2011, 17:27

Nisem pozabil. Čeprav je zelo težavno namestiti šablono točno v simetralo in nato še tisti 2 stopinji odmeriti, ampak bo že šlo.

lp, Metod
Nč bat, sam žgat...

Uporabniški avatar
ok11
Freak
Prispevkov: 888
Pridružen: 25 Feb 2008, 20:53
Kraj: Sevnica

Odgovor Napisal/-a ok11 » 17 Mar 2011, 19:18

KolarModelar napisal/-a:Našel sem eno črpalko iz pralnega stroja. Ko sem jo razstavil sem našel notri 2 navitji.

Debelina žice je res samo 0,15mm ampak je dovolj močna.

Najprej sem preizkusil 1m na 5V in se je komaj segrevala. Nato sem priključil na 12V in se je precej segrela. Žico sem podaljšal na okoli 1,5m. Pri tej dolžini reže z idealno hitrostjo :wink:

Žice je pa verjetno okoli 100m če ne še več, tako da sem preskrbljen do konca življenja. :D

Slika

Slika
Tale žica ki jo imaš, je bakrena in ni primerna za rezanje
Najboljša je CEKAS iz kakšnega starega fena ali kaloriferja jo potegni
Lep dan Franc

Uporabniški avatar
KolarModelar
Freak
Prispevkov: 994
Pridružen: 19 Okt 2007, 15:52
Kraj: Letuš
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a KolarModelar » 17 Mar 2011, 19:48

Vem, da je bakrena, ampak vkljub temu malo debelejša odlično deluje.

Cekas je že doma. :)

lp, Metod
Nč bat, sam žgat...

Uporabniški avatar
Lupek
Razpravljalec
Prispevkov: 146
Pridružen: 25 Jul 2003, 20:25
Kraj: Žiri
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lupek » 17 Mar 2011, 20:13

Cekas je grelna žica, in pri povišani temperaturi izgubi natezno trdnost. Bakrena žica pa je sploh slaba.

Za rezanje stiroporja se največ uporablja:
- Conradova žica "Uporovna žica Isachrom 60" (http://www.conrad.si/)
- Jeklena ribiška žica
- Tanjša struna od kitare

Glede na dostopnost, ceno in kvaliteto, za rezanje na roko, zame najboljša Conradova.

Lp, Luka

Uporabniški avatar
KolarModelar
Freak
Prispevkov: 994
Pridružen: 19 Okt 2007, 15:52
Kraj: Letuš
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a KolarModelar » 17 Mar 2011, 20:26

Zato pa se uporabi vzmet.

lp, Metod
Nč bat, sam žgat...

Uporabniški avatar
T0RN4D0
Dr. Modelar
Prispevkov: 2979
Pridružen: 15 Feb 2010, 20:40
Kraj: sevnica

Odgovor Napisal/-a T0RN4D0 » 17 Mar 2011, 22:25

Ne razumeš izraza natezna trdnost. :)

Le ta ti pove, pri kateri obremenitvi se material strga. (beri: žico segreješ in ti jo feder odtrga).
Fly it like you stole it!

Uporabniški avatar
KolarModelar
Freak
Prispevkov: 994
Pridružen: 19 Okt 2007, 15:52
Kraj: Letuš
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a KolarModelar » 17 Mar 2011, 22:38

Bah, res sem si narobe predstavljal izraz.

Ampak, saj ne bo čez 1000°C, tam je verjetno že kriza. Stiropor se tali pri 130°C in s tem predpostavljam, da tudi temperatura žice, s katero režemo ni kaj večja.

Sicer pa sta tista Isachrom in cekas žica skoraj isto. Tako, da se ni potrebno obremenjevati, katera je boljša.

lp, Metod
Nč bat, sam žgat...

Uporabniški avatar
dinko
Freak
Prispevkov: 772
Pridružen: 04 Okt 2006, 00:40
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a dinko » 18 Mar 2011, 09:41

sam režem z 0,5 mm jekleno žico .. in povem da se kr fino pozna ko jo segreješ .. tudi še jo segreješ samo do 150 stopinj... mislim da se na 1 meter dolgi žagi žica segreje za vsaj 5 cm tako da morem učasih še bolj napet žago...toliko v info..

Uporabniški avatar
KolarModelar
Freak
Prispevkov: 994
Pridružen: 19 Okt 2007, 15:52
Kraj: Letuš
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a KolarModelar » 18 Mar 2011, 20:44

Končno en malo bolj konkreten dan, pa čeprav samo 3 ure.

:ratata: :ratata: :ratata: :ratata: :ratata: :ratata:

Slika

+110cm :whistle:
Slika

Slika

lp, Metod
Nč bat, sam žgat...

Uporabniški avatar
KolarModelar
Freak
Prispevkov: 994
Pridružen: 19 Okt 2007, 15:52
Kraj: Letuš
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a KolarModelar » 18 Mar 2011, 20:51

Slika

Slika

Slika

Nisem še uspel testirati, ker Conrad že 1 teden pošilja žico #-o

Ni bavbava, da bi se kaj zlomilo, ker sem preizkusil napeti kabel in sem
prišel do kar visokih frekvenc. :lol: :lol:

Sedaj samo še eno elastiko kupim, da bo visel iz stropa, ker ima kakšna
2 kilograma in držati ter mirno rezati bi bilo mukotrpno delo.

lp, Metod
Nč bat, sam žgat...

Uporabniški avatar
KolarModelar
Freak
Prispevkov: 994
Pridružen: 19 Okt 2007, 15:52
Kraj: Letuš
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a KolarModelar » 19 Mar 2011, 13:29

Pozabil sem napisati, zakaj nisem rezal na takšen način kot sem prej, ko sem imel žico pritrjeno in sem prestavljal krilo.

Problem je ker je krilo v korenu zelo elastično in se stiropor upogiba med rezanjem. Tako je nemogoče rezati saj pride krilo čisto deformirano, razen če bi imel kakšen trši material kot je npr. stirodur.

lp, Metod
Nč bat, sam žgat...

Uporabniški avatar
KolarModelar
Freak
Prispevkov: 994
Pridružen: 19 Okt 2007, 15:52
Kraj: Letuš
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a KolarModelar » 25 Mar 2011, 16:46

Danes sem dobil žico. Hvala Bogu. Preizkusil sem tudi rezati. Žica leti skozi stiropor kot po maslu.

Slika

#-o #-o #-o #-o ****** žrebu!!!!!
Slika
Nč bat, sam žgat...

Uporabniški avatar
KolarModelar
Freak
Prispevkov: 994
Pridružen: 19 Okt 2007, 15:52
Kraj: Letuš
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a KolarModelar » 25 Mar 2011, 16:47

Slika

Slika
Nč bat, sam žgat...

Uporabniški avatar
KolarModelar
Freak
Prispevkov: 994
Pridružen: 19 Okt 2007, 15:52
Kraj: Letuš
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a KolarModelar » 25 Mar 2011, 16:50

Slika

Slika
Nč bat, sam žgat...

Uporabniški avatar
KolarModelar
Freak
Prispevkov: 994
Pridružen: 19 Okt 2007, 15:52
Kraj: Letuš
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a KolarModelar » 25 Mar 2011, 16:53

:D :D Krilo bo skoraj popolno.
Slika

S prvim rezanjem sem še kar zadovoljen. Problem je samo nenatančna šablona. Drugi teden moram tako narediti nove šablone, da bom lahko natančno zarisal vpadni kot, kupiti stiropor in razrezati. Ko bi le imel malo več časa.

lp, Metod
Nč bat, sam žgat...

Uporabniški avatar
KolarModelar
Freak
Prispevkov: 994
Pridružen: 19 Okt 2007, 15:52
Kraj: Letuš
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a KolarModelar » 08 Apr 2011, 12:22

Nove šablonce :) :)

Zunanji črti označujeta označujeta debelino stiroporja. 5cm.
Slika

Lepo se vidi kot 2°
Slika
Nč bat, sam žgat...

Uporabniški avatar
KolarModelar
Freak
Prispevkov: 994
Pridružen: 19 Okt 2007, 15:52
Kraj: Letuš
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a KolarModelar » 22 Apr 2011, 23:01

Ojačitve. Smrekova letvica 10x10mm.
Slika

Slika

Slika
Nč bat, sam žgat...

Uporabniški avatar
tezo.x5x
Tekmovalec
Prispevkov: 248
Pridružen: 23 Apr 2009, 13:20
Kraj: Zg.Brnik

Odgovor Napisal/-a tezo.x5x » 23 Apr 2011, 09:02

Misliš da boš lahko težišče spravil na pravo mesto? Pri letečih krilih mora biti motor nekje na polovici krila, čene rabiš kar nekaj svinca v nosu.

mzakelj
Profesor
Prispevkov: 1170
Pridružen: 24 Nov 2009, 12:27
Kraj: Godowich

Odgovor Napisal/-a mzakelj » 23 Apr 2011, 09:28

V nos daj kako večjo baterijo, recimo 3s 2500 pa bo v težišču. Samo res pa izredno pazi na težišče ker je kar zajebano pri teh krilih. Ko pa je enkrat v težišču pa leti ko sam satan :)

Uporabniški avatar
Nejc*_
Freak
Prispevkov: 616
Pridružen: 11 Apr 2007, 13:42
Kraj: Velenje, Paški Kozjak

Odgovor Napisal/-a Nejc*_ » 23 Apr 2011, 11:44

Jaz imam v svojemu Arrowu 2200mAh 3s baterijo in jo moram imeti čisto v nosu da ulovim težišče.
L.p.
Jernej

Uporabniški avatar
KolarModelar
Freak
Prispevkov: 994
Pridružen: 19 Okt 2007, 15:52
Kraj: Letuš
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a KolarModelar » 24 Apr 2011, 18:48

Leteče krilo je konec :D

Imam pa neke probleme z sprejemniku. Nekaj časa deluje, nekaj časa trza, ampak dokler ne ugotovim kaj je narobe, bo prizemljen.

PS: Vse sem trikrat premeril, ampak akumulator moram imeti zadaj, da dobim težišče. #-o

lp, Metod
Nč bat, sam žgat...

Uporabniški avatar
KolarModelar
Freak
Prispevkov: 994
Pridružen: 19 Okt 2007, 15:52
Kraj: Letuš
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a KolarModelar » 25 Apr 2011, 19:38

Problemi z sprejemnikom porihtani. Konektorje je bilo potrebno malo zbrusiti.

Prvih nekaj poletov je bilo brez motorja. Ni in ni letel kot sem hotel. Nato sem zopet nekaj računal in ugotovil, da mora biti težišče še malo bolj naprej. In nato sem ponovno metal, dokler nisem nastavil ustreznih hodov (30%) in ogromno expo-ja (70%), ker je zelo živčen po višini.
Nato sem ga vrgel, gasa na polno in :kronik: :kronik: :kronik: :jumpjump: :jumpjump: :ratata: :ratata: :ratata:

Skratka leti kot po tirnici, pri polnem gasu malo vleče navzgor, ampak polnega gasa si ne upam dati.

PS:
Slike pridejo, ko se mi roke prenehajo tresti.
Ali kdo ve kako se reče tistemu programčku ki izračuna hitrost glede na zvok?

lp, Metod
Nč bat, sam žgat...

Uporabniški avatar
Nejc*_
Freak
Prispevkov: 616
Pridružen: 11 Apr 2007, 13:42
Kraj: Velenje, Paški Kozjak

Odgovor Napisal/-a Nejc*_ » 25 Apr 2011, 21:13

Čestitam =D> =D>

Kolikšna je končna masa?
L.p.
Jernej

Uporabniški avatar
T0RN4D0
Dr. Modelar
Prispevkov: 2979
Pridružen: 15 Feb 2010, 20:40
Kraj: sevnica

Odgovor Napisal/-a T0RN4D0 » 25 Apr 2011, 21:27

Waveoscope je ena doppler varjanta ki lepo deluje, edino posnetek moraš najprej spravit v *wav.

Drugače pa čestitke za splavitev, objavi kak video ko do konca ukrotiš ptico :)
Fly it like you stole it!

Uporabniški avatar
KolarModelar
Freak
Prispevkov: 994
Pridružen: 19 Okt 2007, 15:52
Kraj: Letuš
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a KolarModelar » 25 Apr 2011, 21:34

Končna masa je 570g. Kakšnih 20g bi se dalo še izgubiti z sprejemnikom, ker imam res težkega.

Tudi video pride.

lp, Metod
Nč bat, sam žgat...

Odgovori

Vrni se na