extra300s

Načini, postopki in tehnike gradnje modelov letal, uporaba in obdelava materialov in predstavitev gradnje modelov s slikami.

Moderatorji: PisaneliKrist

Uporabniški avatar
modelarr
Freak
Prispevkov: 491
Pridružen: 06 Feb 2010, 13:22
Kraj: Kočevje

Odgovor Napisal/-a modelarr » 28 Nov 2010, 12:59

Kaj pa vem? Sam sem ojačel elevator tako, da sem vgradil jekleno žico fi 1,5mm vmes in jo zvil ter zapičil in prilepil z epoxijem.
Verjetno bom dal vseeno kar dva servomotorja.
Še nekaj:- kupil sem bovdne in so iz treh delov. Zakaj? Ali je dovolj močna žica 0,8mm? Je kakšen link do montaže le teh?
Priponke
DSC03810.jpg
Še ena slikca:
DSC03810.jpg (70.36 KiB) Pogledano 1279 krat
Kr neki !!

alex83
Razpravljalec
Prispevkov: 66
Pridružen: 03 Jan 2010, 20:59
Kraj: Zabukovica

Odgovor Napisal/-a alex83 » 29 Nov 2010, 09:22

Ja, če boš dal 2 servota za elevator potem ne rabiš nč ojačat. Men se je pri drugem letu drugi del elevatorja odtrgal, vendar ni blo panike sploh , ker je polovica dost velika da se še da normalno letet. Verjetno da je vtrgalo tudi zaradi močnih vibracij 4takt. motorja. Kar se bovdena tiče je spet tako, glede na to da bosta 2, mislim da bo ok. Drugače pa ga zna kej pigat na daljši razdalji.

Uporabniški avatar
Brane
Dr. Modelar
Prispevkov: 4585
Pridružen: 15 Nov 2004, 12:30
Kraj: Moste

Odgovor Napisal/-a Brane » 29 Nov 2010, 12:03

Ne ga srat, 0,8 žica za bovden, še za depronarja ni dobra. No ali pa mogoče dobro oprta glih za depronarja je.
Kaj bo, ko se razve, da so nekatere kopije že boljše od originalov???

Ultralajt
Dr. Modelar
Prispevkov: 13455
Pridružen: 15 Nov 2004, 17:57
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Ultralajt » 29 Nov 2010, 12:14

modelarr napisal/-a:Še nekaj:- kupil sem bovdne in so iz treh delov. Zakaj? Ali je dovolj močna žica 0,8mm? Je kakšen link do montaže le teh?
Brane napisal/-a:Ne ga srat, 0,8 žica za bovden, še za depronarja ni dobra. No ali pa mogoče dobro oprta glih za depronarja je.
Najbrž je to tiste vrste bovden, ki ima zunanjo cevko v kateri se noter vozi druga plastična cevka ki je znotraj "ojačana" z jekleno žico.

Torej, notranja plastična cevka in njena žička sta fiksno povezani skupaj in se kot celota pomikata v zunanji cevki, ki ju vodi.

To je sicer bolj močna povezava, kot pa samo 0,8mm žička v bovdnu, vendar nastane večkrat problem spoja z villčko. Pri večjih silah cevka poči, ali pa se žička odpelje ven....

Vsekakor uporabno za kake HLG jadralčke, ne pa za motornjake, ker je taka sestava primerna le zaradi varčevanja z maso.

Uporabniški avatar
modelarr
Freak
Prispevkov: 491
Pridružen: 06 Feb 2010, 13:22
Kraj: Kočevje

Odgovor Napisal/-a modelarr » 29 Nov 2010, 12:44

Potem so me v mibotu "nasrali".
OJOJOJ!!!!!
Pa povedal sem za kakšen model potrebujem!!!
Kr neki !!

Krist
Dr. Modelar
Prispevkov: 6859
Pridružen: 09 Jul 2005, 05:22

Odgovor Napisal/-a Krist » 29 Nov 2010, 12:57

Če imaš cev 3/2, lahko preprosto namesto tiste 2mm in jeklene žice porineš noter 2mm zajlo. Tako je kolega delal na svojih modelih, pa ni bilo nobenih težav. drugače pa, kot sta rekla predhodnika. Taka izvedba ni primerna za tvoj model.
LP Kristjan

This sentence does not have a sense...
http://kads-world.com/KADS_World/Welcome.html

alex83
Razpravljalec
Prispevkov: 66
Pridružen: 03 Jan 2010, 20:59
Kraj: Zabukovica

Odgovor Napisal/-a alex83 » 29 Nov 2010, 13:10

Js mislim da ni take krize, edino kar bi mogu res nardit, je to, da bi moral dati čim manjšo razdaljo od izteka bovdena iz trupa do ročice <3cm. Enako velja pri servomotorju. Samo potem bi moral dati tudi za smerno krmilo tudi 2 bovdena.

Uporabniški avatar
modelarr
Freak
Prispevkov: 491
Pridružen: 06 Feb 2010, 13:22
Kraj: Kočevje

Odgovor Napisal/-a modelarr » 29 Nov 2010, 13:31

Ja mogoče bi pa res lahko zajlo dal skozi zunanji bovden, tako da srednji in notranji odpadeta.
Samo raje bom naročil novega, le v drugi trgovini bo treba pogledat.
Kr neki !!

Uporabniški avatar
Kralj Luka
Freak
Prispevkov: 720
Pridružen: 25 Avg 2006, 10:49
Kraj: Rožna dolina (Nova gorica)

Odgovor Napisal/-a Kralj Luka » 29 Nov 2010, 13:40

Še moje mnenje: -če boš zamenjal sredico bovdena z zajlo boš potreboval večjo silo za premikat zajlo (napram bovdenu sploh če je bovden kje zvit)

imel boš več lufta na komandi saj je med zajlo in zunanjim plaščem bovdena večji luft napram originalu
Lp Luka

Krist
Dr. Modelar
Prispevkov: 6859
Pridružen: 09 Jul 2005, 05:22

Odgovor Napisal/-a Krist » 29 Nov 2010, 13:43

Zato obstaja olje, Pa bovden mora biti fiksiran. Nekateri naredijo klasično napako in fiksirajo bovden samo na koncema, vmes je pa v luftu. Dobi pa se tudi teflonske cevke na metre, mislim, da jih imajo v Mibu.
Za smer uporabi pull-pull povezavo. Višino pa je najbolje kar se da direktno povezat. Opcija ti je tudi smrekova letvica, ki ima na obema koncema 2mm jekleno žico z navojem za vilico, ali pa je konec zakrivljen v Z
LP Kristjan

This sentence does not have a sense...
http://kads-world.com/KADS_World/Welcome.html

Uporabniški avatar
Kralj Luka
Freak
Prispevkov: 720
Pridružen: 25 Avg 2006, 10:49
Kraj: Rožna dolina (Nova gorica)

Odgovor Napisal/-a Kralj Luka » 29 Nov 2010, 13:47

Bovden je bil fiksiran kot je treba če bi jaz delal bi za smer izbral pul-pul povezavo s tanko zajlo. Za višino pa bi sredico bovdena bi zamenjal s karbonsko palčko (če je mogoča povezava v ravni liniji).
Lp Luka

Uporabniški avatar
Brane
Dr. Modelar
Prispevkov: 4585
Pridružen: 15 Nov 2004, 12:30
Kraj: Moste

Odgovor Napisal/-a Brane » 29 Nov 2010, 14:03

Zadnja izvedba krmiljenja repa preko bovdna, sodi nekam v prvo leto mojega zelo intenzivnega začetka aero modelarske poti ( če se temu lahko tako reče, ker jaz nisem modelar, le rad letam z modeli).
Potem sm pogruntal, da za akrobatski model take povezave, če ne po eni, pa po drugi strani niso dobre. Po eni taka povezava ne nudi popolne togosti, po drugi pa trenje požira nekaj moči servotom in nekaj natančnosti krmilnim površinam.

Prisegam na izvedbo servota čim bližje krmilni površini, z absolutno togo in direktno povezavo.
Ker pri takem modelu to včasih zaradi težišča ni izvedljivo, pa vsaj krmiljenje preko palčk, ki imajo na koncu dodelane (če ne kaj boljšega) Z zaključke iz vzmetne žice vsaj 2mm.
Pri tem je treba paziti, da so dimezije palčke za povezavo, spoji in dolžina in oblika žice taki, da ni nobenih šans da bi prihajalo do kakih uklonov, ali kaj podobnega.
Kaj bo, ko se razve, da so nekatere kopije že boljše od originalov???

Uporabniški avatar
modelarr
Freak
Prispevkov: 491
Pridružen: 06 Feb 2010, 13:22
Kraj: Kočevje

Odgovor Napisal/-a modelarr » 29 Nov 2010, 15:11

kakšen link mogoče?
Žal ne poznam pull pull zadeve.
Obstaja kakšna detajlna razlaga o povezavi krmilnih površin?
Problem je v tem, da ko bom enkrat krmilne povezave naredil in model dokončal in zaprl, ne bo mogoče več dobro popraviti napak.
Kr neki !!

Krist
Dr. Modelar
Prispevkov: 6859
Pridružen: 09 Jul 2005, 05:22

Odgovor Napisal/-a Krist » 29 Nov 2010, 15:17

modelarr napisal/-a:kakšen link mogoče?
Žal ne poznam pull pull zadeve.
Obstaja kakšna detajlna razlaga o povezavi krmilnih površin?
Problem je v tem, da ko bom enkrat krmilne povezave naredil in model dokončal in zaprl, ne bo mogoče več dobro popraviti napak.
http://www.modelaircraft.org/mag/hurley ... llpull.pdf
LP Kristjan

This sentence does not have a sense...
http://kads-world.com/KADS_World/Welcome.html

Uporabniški avatar
modelarr
Freak
Prispevkov: 491
Pridružen: 06 Feb 2010, 13:22
Kraj: Kočevje

Odgovor Napisal/-a modelarr » 29 Nov 2010, 15:33

OOOOO to pa ja. Na tak način lahko uporabim tudi te bovdne, ki jih imam.
Pred 15-imi leti, preden sem opustil modelarstvo nismo imeli interneta, kot tudi ne takšnih materialov kot so sedaj. morali smo se znajti vsak po svoje. Zato se zdaj kot povratnik malce privajam na nove in boljše tehnike, posledično tudi vas morim z raznimi vprašanji.
Hvala
Kr neki !!

Uporabniški avatar
Brane
Dr. Modelar
Prispevkov: 4585
Pridružen: 15 Nov 2004, 12:30
Kraj: Moste

Odgovor Napisal/-a Brane » 29 Nov 2010, 17:58

Tale majster v temle linku je najbrž precej bolj kot ne teoretik, stvar je sicer precej lepo razložena, je pa popolnoma prezrl, da se bo tako kot je tam na slikah izvedeno, tale pul pul precej slabo obnašal, ker je za tako izvedbo naredil veliiiko premajhno špranjo za zajlo v trupu.

Da se izognemo potrebi po ogromni špranji se zajle ponavadi napeljejo križno, pa še obremenitve so manjše, ker pri maksimalnih odklonih zajla vleče pod bolj ugodnim kotom.
Kaj bo, ko se razve, da so nekatere kopije že boljše od originalov???

Krist
Dr. Modelar
Prispevkov: 6859
Pridružen: 09 Jul 2005, 05:22

Odgovor Napisal/-a Krist » 29 Nov 2010, 18:14

Sej njega je zanimala teorija.
Drugače pa je najbolje, če je servo zunaj, tako da ni nobenih over. Sam sem na enem modelu postavil servo tako, da je na spodnji strani gledal toliko ven, da ni rokica nikjer drsala po trupu. Sicer je bilo tam to možno, ker je to dopuščala oblika in položaj smernega krmila.

Sicer pa je na tvojem trupu že predvideno, da so servomotorji v repu.
LP Kristjan

This sentence does not have a sense...
http://kads-world.com/KADS_World/Welcome.html

Uporabniški avatar
modelarr
Freak
Prispevkov: 491
Pridružen: 06 Feb 2010, 13:22
Kraj: Kočevje

Odgovor Napisal/-a modelarr » 17 Dec 2010, 05:04

Včeraj sem preizkusil moč motorja:
-s 15x8 apc propelerjem sem dobil 4050g vleka pri 53A.(6s baterija)
Mislim da bo to več kot dovolj vleka, saj planiram da bo teža komplet letala okoli 2600-2700g.
Motor je ta:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... oduct=2102
Kr neki !!

Uporabniški avatar
modelarr
Freak
Prispevkov: 491
Pridružen: 06 Feb 2010, 13:22
Kraj: Kočevje

Odgovor Napisal/-a modelarr » 06 Jan 2011, 22:00

Še ena nova slika moje extre
Priponke
extra 079 [1600x1200].jpg
extra 079 [1600x1200].jpg (89.21 KiB) Pogledano 1726 krat
Kr neki !!

Uporabniški avatar
modelarr
Freak
Prispevkov: 491
Pridružen: 06 Feb 2010, 13:22
Kraj: Kočevje

Odgovor Napisal/-a modelarr » 09 Feb 2011, 20:47

Moja extra je končana. Zdaj pa samo še vreme čakam da bo steza nared.
Končna teža je 2600g, motor pa vleče kot nor-dobrih 4kg.
Kr neki !!

Uporabniški avatar
modelarr
Freak
Prispevkov: 491
Pridružen: 06 Feb 2010, 13:22
Kraj: Kočevje

Odgovor Napisal/-a modelarr » 13 Feb 2011, 21:18

Potrebujem copatke za ta kolesa:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... duct=10891
Kje jih najcenje dobim in katere sploh potrebujem za ta kolesa? Iz podatkov, ki so zraven copatk je težko določiti katere potrebujem za moja kolesa in letalo. Pomoč dobrodošla.
Kr neki !!

Uporabniški avatar
modelarr
Freak
Prispevkov: 491
Pridružen: 06 Feb 2010, 13:22
Kraj: Kočevje

Odgovor Napisal/-a modelarr » 23 Feb 2011, 07:35

Še vedno me zanima, če kdo zna pomagat glede copatkov za to extro.
Aja, pa žal mi je da nisem na tej extri naredil večje ailerone. Bodo ti dovolj veliki za 3d?
Priponke
14022011347.jpg
še ena slikca
14022011347.jpg (90.15 KiB) Pogledano 1008 krat
Kr neki !!

alex83
Razpravljalec
Prispevkov: 66
Pridružen: 03 Jan 2010, 20:59
Kraj: Zabukovica

Odgovor Napisal/-a alex83 » 23 Feb 2011, 08:41

Lepo, ampak za ornk 3D so to premajhni eleroni. Od oka rečeno mora bit eleron skoraj 1/3 dolžine krila

Uporabniški avatar
Štuki-5
Tekmovalec
Prispevkov: 373
Pridružen: 17 Mar 2009, 09:39
Kraj: Loče - SENOŽET

Odgovor Napisal/-a Štuki-5 » 23 Feb 2011, 10:18

alex83 napisal/-a:Lepo, ampak za ornk 3D so to premajhni eleroni. Od oka rečeno mora bit eleron skoraj 1/3 dolžine krila
Kolk sem sam videl to extro v živo, je tu še kaj druga premalo npr. višinski stabilizator, vprašanje kako je s trupom in smernim itd.
Lp, Dani

Uporabniški avatar
modelarr
Freak
Prispevkov: 491
Pridružen: 06 Feb 2010, 13:22
Kraj: Kočevje

Odgovor Napisal/-a modelarr » 23 Feb 2011, 11:10

Ko jo bom imel možnost kje probat bom takoj vedel, kako se bom lotil naslednje. Če bo problem samo majhni aileroni potem bom naredil novo krilo. Ampak mislim da zaenkrat bo kar v redu, samo še vreme čakam za prvi test. Upam da ne bo šlo kaj narobe.
Kr neki !!

Odgovori

Vrni se na