Vakumiranje: kako, iz česa...

Načini, postopki in tehnike gradnje modelov letal, uporaba in obdelava materialov in predstavitev gradnje modelov s slikami.

Moderatorji: PisaneliKrist

Uporabniški avatar
T0RN4D0
Dr. Modelar
Prispevkov: 2979
Pridružen: 15 Feb 2010, 20:40
Kraj: sevnica

Odgovor Napisal/-a T0RN4D0 » 13 Jul 2011, 15:22

Ne, termostat je škatla ki sedi notr v skrinji. :] Termistor, par lučk in stikalo, potenciometer za nastavitev temperature.... Termostat pač.

Zdaj sem potrgal dol še tisto kar se je držalo kompresorja, ker nekaj očitno ni štimalo. (Temu bi se verjetno reklo zagonska enota). Pod tem so trije priključki. Je kakšna šansa da tu samo pravilno priklučim zemljo in faze, pa bo zadeva laufala, al lahko pozabim brez zagonske enote...


Edit: sem šel še enkrat pogledat zadevo in se mi zdi da te krame ne potrebujem, in da se gre samo za termostat, ki je kompresorju povedal kdaj se naj vklopi, in zadaj bimetal ki skrbi za odklop ob previsoki temperaturi. Če stvar priklopim direktno bo verjetno delovalo, če ni kaj riknilo med prevozom.
Fly it like you stole it!

Uporabniški avatar
URAN8
Freak
Prispevkov: 524
Pridružen: 23 Nov 2004, 22:29
Kraj: Radeče

Odgovor Napisal/-a URAN8 » 13 Jul 2011, 15:45

Zagonsko enoto definitivno rabiš za delovanje kompresorja, termostata pa res ne. Poglej tiste tri priključke na kompresorju, ker se radi razrahljajo in potem švasa :D
LP Andrej

Uporabniški avatar
T0RN4D0
Dr. Modelar
Prispevkov: 2979
Pridružen: 15 Feb 2010, 20:40
Kraj: sevnica

Odgovor Napisal/-a T0RN4D0 » 13 Jul 2011, 17:38

Takole izgleda škatlica, ki se je držala ohišja kompresorja. Nekako dvomim da tale krogec in tisti PTC "kovanček" kaj pripomoreta k zagonu.
Priponke
blackbox.jpg
Škatlica..
blackbox.jpg (135.6 KiB) Pogledano 3183 krat
blackball.jpg
priključki
blackball.jpg (126.22 KiB) Pogledano 3183 krat
Fly it like you stole it!

Uporabniški avatar
URAN8
Freak
Prispevkov: 524
Pridružen: 23 Nov 2004, 22:29
Kraj: Radeče

Odgovor Napisal/-a URAN8 » 13 Jul 2011, 21:30

T0RN4D0 napisal/-a:Takole izgleda škatlica, ki se je držala ohišja kompresorja. Nekako dvomim da tale krogec in tisti PTC "kovanček" kaj pripomoreta k zagonu.
Očitno si že ugotovil kaj rabiš in kaj ne, zato res ne vem kaj si od nas sploh hotel izvedeti?
Poizkusi brez tiste "nepotrebne" škatlice , saj vsi vemo kako nerad sprejemaš dobronamerne nasvete in posledično uničuješ zadeve.
LP Andrej

Uporabniški avatar
T0RN4D0
Dr. Modelar
Prispevkov: 2979
Pridružen: 15 Feb 2010, 20:40
Kraj: sevnica

Odgovor Napisal/-a T0RN4D0 » 13 Jul 2011, 21:38

Ja daj kak dejanski nasvet in razlago, če jo imaš :]
Fly it like you stole it!

Uporabniški avatar
URAN8
Freak
Prispevkov: 524
Pridružen: 23 Nov 2004, 22:29
Kraj: Radeče

Odgovor Napisal/-a URAN8 » 13 Jul 2011, 21:49

Zagonsko enoto rabiš, drugače ne bo delovalo! (jasno že od prej)
Tisto odžgano "fazo" popravi in bo verjetno vse delovalo v redu.
Glej da "črno škatlico" pritrdiš nazaj na kompresor.
Tisto kar ti je švasalo je pač slab stik na konektorju zagonske enote-POPRAVI!

Poglej- http://www.youtube.com/watch?v=cuMHBUFXxFc
LP Andrej

Uporabniški avatar
T0RN4D0
Dr. Modelar
Prispevkov: 2979
Pridružen: 15 Feb 2010, 20:40
Kraj: sevnica

Odgovor Napisal/-a T0RN4D0 » 13 Jul 2011, 22:05

Hvala. :)

Bom poskusil nekako nazaj sestavit, čeprav sem malo nasilno razstavil, ker ni šlo drugače. :] Tisto švasanje in dim se mi še vedno zdi čudno, ker so povezave zgledale povsem korektne. Tudi je ni odšvasalo, ampak je ob priklopu samo začela šmelcat na zunanji strani škatle. No ja, one step at a time.
Fly it like you stole it!

Uporabniški avatar
T0RN4D0
Dr. Modelar
Prispevkov: 2979
Pridružen: 15 Feb 2010, 20:40
Kraj: sevnica

Odgovor Napisal/-a T0RN4D0 » 14 Jul 2011, 13:58

Hm, sestavil zadevo nazaj in deluje. Pokadi se še vedno na začetku, ampak mislim da je to dejansko feature PTC elementa. :roll:

Samo še malo cevi in en merilec podtlaka pa lahko spacam kaj :D
Fly it like you stole it!

Uporabniški avatar
brejker
Dr. Modelar
Prispevkov: 4023
Pridružen: 20 Feb 2006, 21:38
Kraj: Kamnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a brejker » 14 Jul 2011, 15:46

Za pacanje ne rabiš nobenih hokus-pokus inštrumentov poleg kompresorja.
Podtlak na ful dokler smola ne zagelira potem pa prepikaš vrečo, da vleče malo zraka čez in je toto.

Razni izklopi in regulatorji so fajn. Ampak niso nujni!

Uporabniški avatar
T0RN4D0
Dr. Modelar
Prispevkov: 2979
Pridružen: 15 Feb 2010, 20:40
Kraj: sevnica

Odgovor Napisal/-a T0RN4D0 » 14 Jul 2011, 16:10

Nobeni regulatorji in izklopi niso v planu, za podtlak jih res ne rabim. Manometra se ne bi branil, če drugega ne, zaradi firbca do kolk potegne to revše. :D Ampak glede na to, da bi bili sami problemi s pritrjevanjem mislim da bom tudi to preskočil. Kolikor bo dalo bo, manj nočem, več ne morem ven dobit, tako da bo kar KIS sistem. :D


S katerim kitom je najlažje zatesnit vrečo?

Moram si zmislit kak projekt z zvakumirat hehe :]
Fly it like you stole it!

Uporabniški avatar
Ultimate
Tekmovalec
Prispevkov: 371
Pridružen: 07 Dec 2004, 21:46
Kraj: Rezervat

Odgovor Napisal/-a Ultimate » 28 Jul 2011, 10:01

T0RN4D0 napisal/-a:Nobeni regulatorji in izklopi niso v planu, za podtlak jih res ne rabim. Manometra se ne bi branil, če drugega ne, zaradi firbca do kolk potegne to revše. :D Ampak glede na to, da bi bili sami problemi s pritrjevanjem mislim da bom tudi to preskočil. Kolikor bo dalo bo, manj nočem, več ne morem ven dobit, tako da bo kar KIS sistem. :D


S katerim kitom je najlažje zatesnit vrečo?

Moram si zmislit kak projekt z zvakumirat hehe :]
Od TKK Tekastrip

http://www.tkk.si/default.asp?id=948

lp
Albert Einstein:
Samo dve stvari sta neskončni: vesolje in človeška neumnost, čeravno glede prvega nisem gotov.

Uporabniški avatar
Andreo29
Freak
Prispevkov: 657
Pridružen: 13 Avg 2007, 20:43
Kraj: Nova Gorica

Odgovor Napisal/-a Andreo29 » 28 Jul 2011, 13:04

Kaj pa vrečo, kje se da kupit tak polivinil?
Preizkušal sem že nekaj folij ampak vse so imele luknjice - na žalost se mi je vse sfižilo ker sem ugotovil šele med delom :-(
LP,
Andreo
Slika

Uporabniški avatar
podbrscek
Začetnik
Prispevkov: 16
Pridružen: 20 Okt 2010, 10:59

Re: vakumirka

Odgovor Napisal/-a podbrscek » 29 Feb 2012, 15:47

Pozdrav,

tudi sam sem izdelal podobno vakuumirko iz odsluženega kompresorja hladilne omare.

Tisti ki uporabljate kompresor na način, da je neprestano v teku (12-24h), pustite zadevo obratovati kljub temu, da se že po 3-4 urah precej segreje (po oceni na otip 70+ stopinj).
Namreč je do 24-urnega neprekinjenega obratovanja še doooolga.

Ali preizkušeno kompresor zdrži tak režim?
Lep pozdrav, Aljoša

Uporabniški avatar
Andreo29
Freak
Prispevkov: 657
Pridružen: 13 Avg 2007, 20:43
Kraj: Nova Gorica

Re: vakumirka

Odgovor Napisal/-a Andreo29 » 29 Feb 2012, 16:47

podbrscek napisal/-a: Tisti ki uporabljate kompresor na način, da je neprestano v teku (12-24h), pustite zadevo obratovati kljub temu, da se že po 3-4 urah precej segreje (po oceni na otip 70+ stopinj).
Namreč je do 24-urnega neprekinjenega obratovanja še doooolga.

Ali preizkušeno kompresor zdrži tak režim?

Če se ti vmes ne tako pokadi, da ti naredi kratek stik. Meni se je to zgodilo (kompresor od hladilne skrinje, ki naj bi deloval 24/7) in sem ugotavljal pol ure zakaj nimamo v hiši elektrike :oops: - FID mi je izklapljal in to kljub temu, da sem ga hladil z dvema ventilatorčkoma od računalniškega napajanika.

Od takrat menim, da pri takih "domačih" zadevah ni dobro, da se stvari kar pusti pa najsi bodo še tako trpežne, ampak je dobro vsake toliko časa preveriti stanje.

LP,
Andreo
Slika

Uporabniški avatar
T0RN4D0
Dr. Modelar
Prispevkov: 2979
Pridružen: 15 Feb 2010, 20:40
Kraj: sevnica

Re: vakumirka

Odgovor Napisal/-a T0RN4D0 » 29 Feb 2012, 16:57

Men se revež smili in ga potem ugasnem, se res greje na 70-80C...
Fly it like you stole it!

Uporabniški avatar
AlesZ
Dr. Modelar
Prispevkov: 2963
Pridružen: 22 Maj 2002, 01:00
Kraj: Ljubljana

Re: vakumirka

Odgovor Napisal/-a AlesZ » 29 Feb 2012, 17:22

Na sesalni cevi imam Y razvod in na tem delu z vijakom reguliram "puščanje",s tem bistveno razbremeniš kompresor.....brez nadzora ,čez noč ga ne uporabljam.
Slika

Uporabniški avatar
podbrscek
Začetnik
Prispevkov: 16
Pridružen: 20 Okt 2010, 10:59

Re: vakumirka

Odgovor Napisal/-a podbrscek » 29 Feb 2012, 19:22

Hvala za odgovore!

Torej je kot sem domneval....

Ni druge, očitno bo potrebno izdelat presostat, da kompresor ne bo obratoval neprestano. Sigurno razbremenitev preko Y cevi pomaga nekoliko (dovod zvežega zraka sobne temperature v ohišje), vendar si ga glede na test, ki sem ga opravil in doseženo temperaturo, vseeno ne upam zapustiti brez nadzora v tako težkem režimu delovanja.

Mogoče pošljem kakšno slikco, ko preštudiram patent.
Lep pozdrav, Aljoša

Uporabniški avatar
MATJAŽ
Freak
Prispevkov: 879
Pridružen: 19 Sep 2005, 20:16
Kraj: KAMNIK

Re: vakumirka

Odgovor Napisal/-a MATJAŽ » 29 Feb 2012, 21:56

Našel sem en enostaven vakumski ventil
http://www.conrad.si/Tlacno-stikalo-XP6 ... ireusocl=1

Za relativno dober dnar...
Koliko je približno dosti vakuma da stikalo izklopi.. je 1 bar vredu al to že preveč vakuma ustvar ?
p.s: Nevem točno al more v podatkih pisat da je za - bar ali +bar :oops:
modelarstvo je ta bol'\:D/

Uporabniški avatar
T0RN4D0
Dr. Modelar
Prispevkov: 2979
Pridružen: 15 Feb 2010, 20:40
Kraj: sevnica

Re: vakumirka

Odgovor Napisal/-a T0RN4D0 » 29 Feb 2012, 22:29

Ti iščeš vakuumsko stikalo ne tlačno. In na -1 bar ne boš prišel s tako vakumirko. :)

Pač potestiraš do kje pride tvoj sistem in nastaviš da na koncu odklopi. Če ti bo kje spuščalo in ti bo stikalo stalno vklapljalo in izklapljalo boš imel verjetno precej težav s štarterjem (odvisno od izvedbe).


Aja če bo še kdo imel podobne probleme kot sem jih imel jst s tistilem kompresorjem... :D Kontakti so se med transportom zgleda razrahljali in je zato zajebavalo (niti najmanj robusten sistem), še toliko bolj ko sem zadevo razdrl (polomil). Potem sem vse potrebno kar zlotal skupaj in zavil v duct tape. Od takrat dela ko urca.
Fly it like you stole it!

Uporabniški avatar
podbrscek
Začetnik
Prispevkov: 16
Pridružen: 20 Okt 2010, 10:59

Re: vakumirka

Odgovor Napisal/-a podbrscek » 29 Feb 2012, 22:43

Izgleda zanimiva zadeva, ampak pozor:

model XP600 (P-pressure) = 19€
model XV600 (V-vacuum)= 33€

Potrebujem namreč drugo....pa še ni razvidno niti iz proizvajalčeve spletne strani, v kolikšni meri je nastavljivo.

Očitno sledi obisk lokalnega avtoodpada. Nameravam namreč uporabiti bodisi vakuumsko dozo ventila turbo polnilnika ali dozo pri regulaciji predvžiga (starejši avti). Kar najdem prej in ceneje, to bom uporabil.
Lep pozdrav, Aljoša

Uporabniški avatar
podbrscek
Začetnik
Prispevkov: 16
Pridružen: 20 Okt 2010, 10:59

Re: vakumirka

Odgovor Napisal/-a podbrscek » 01 Mar 2012, 13:34

OK,
roba je pripravljena, samo še akcija:
Priponke
0103201206.jpg
0103201206.jpg (119.73 KiB) Pogledano 2364 krat
Lep pozdrav, Aljoša

Uporabniški avatar
Kralj Luka
Freak
Prispevkov: 720
Pridružen: 25 Avg 2006, 10:49
Kraj: Rožna dolina (Nova gorica)

Re: vakumirka

Odgovor Napisal/-a Kralj Luka » 01 Mar 2012, 19:31

In kje si dobil presostat saj ga sam iščem že dalj časa po odpadih,... ampak ni nikjer več tako starih avtov :)
Lp Luka

Uporabniški avatar
podbrscek
Začetnik
Prispevkov: 16
Pridružen: 20 Okt 2010, 10:59

Re: vakumirka

Odgovor Napisal/-a podbrscek » 01 Mar 2012, 21:44

Odmontirlal iz enega starega vplinjača. Zadeva je že prototipno sestavljena:
Priponke
Capture.JPG
Capture.JPG (23.67 KiB) Pogledano 2283 krat
Lep pozdrav, Aljoša

Uporabniški avatar
MATJAŽ
Freak
Prispevkov: 879
Pridružen: 19 Sep 2005, 20:16
Kraj: KAMNIK

Re: vakumirka

Odgovor Napisal/-a MATJAŽ » 01 Mar 2012, 22:22

Super zgleda, poročaj :D

Imam kdo mogoče doma viška kakšen delujoči kompresor ?

Lp,M
modelarstvo je ta bol'\:D/

janjan1212
Tekmovalec
Prispevkov: 299
Pridružen: 02 Sep 2008, 13:25
Kraj: Ljubljana

Re: vakumirka

Odgovor Napisal/-a janjan1212 » 06 Mar 2012, 09:37

Kje pa kupujete manometer, cevke in spojke za vakumiranje? so lahko cevke čisto navadne plastične ali morajo biti kako ojačane da jih ne stis? Obstaja kakšna specializirana trgovina s temi zadevami?

Odgovori

Vrni se na