Vakumiranje: kako, iz česa...

Načini, postopki in tehnike gradnje modelov letal, uporaba in obdelava materialov in predstavitev gradnje modelov s slikami.

Moderatorji: PisaneliKrist

Uporabniški avatar
bjosip
Začetnik
Prispevkov: 10
Pridružen: 22 Mar 2007, 21:40
Kraj: Bibinje

U

Odgovor Napisal/-a bjosip » 15 Apr 2008, 15:55

Zvone , ovo metalno okruglo (membrana ) na prekidaću , od ćega je to (pretpostavljam od mašine za prati robu?

MR. HYPE
Razpravljalec
Prispevkov: 178
Pridružen: 27 Mar 2005, 15:10
Kraj: Polzela

Re: U

Odgovor Napisal/-a MR. HYPE » 15 Apr 2008, 16:57

bjosip napisal/-a:Zvone , ovo metalno okruglo (membrana ) na prekidaću , od ćega je to (pretpostavljam od mašine za prati robu?
Kolikor se jaz spominjam, sem tak del dobil pri avtomehaniku.
Je bil namontiran na fergazerju od fičota, stoenke,...

Strokovnjaki, popravite me !!

L.p.
Dani

Uporabniški avatar
Zvone
Tekmovalec
Prispevkov: 347
Pridružen: 13 Sep 2006, 16:12
Kraj: Litija

vakum

Odgovor Napisal/-a Zvone » 15 Apr 2008, 17:47

Ta del je vakumski regulator predužiga.Imeli so ga starejši tipi atomobilov.
Zato fantje na odpade u akcijo!
Tole pa je današnji izdelek.

Uporabniški avatar
Zvone
Tekmovalec
Prispevkov: 347
Pridružen: 13 Sep 2006, 16:12
Kraj: Litija

vakum

Odgovor Napisal/-a Zvone » 15 Apr 2008, 17:49

Ta del je vakumski regulator predužiga.Imeli so ga starejši tipi atomobilov.
Zato fantje na odpade u akcijo!
Tole pa je današnji izdelek.
Priponke
IMG_2010.jpg
IMG_2010.jpg (52.32 KiB) Pogledano 8443 krat

Andrejfon
Začetnik
Prispevkov: 40
Pridružen: 14 Apr 2006, 17:04

Odgovor Napisal/-a Andrejfon » 30 Apr 2008, 13:16

živjo.

Ali ima kdo kakšno sliko, kakšna je njegova vakumirka.
Pa da bi bila narejena od kompresorja od hladilnika ali zmrzovalnika. Sestavni deli

hvala [-o<

Uporabniški avatar
Zvone
Tekmovalec
Prispevkov: 347
Pridružen: 13 Sep 2006, 16:12
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Zvone » 30 Apr 2008, 14:32

Takšna je moja.
Priponke
IMG_2281.jpg
IMG_2281.jpg (53.1 KiB) Pogledano 8070 krat

rgolob
Razpravljalec
Prispevkov: 84
Pridružen: 25 Jun 2007, 19:45
Kraj: Straža
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a rgolob » 12 Okt 2009, 09:07

Kaj mislite o tej vakuumski črpalki!

http://cgi.ebay.de/Airbrush-Kompressor- ... 481wt_1166

Uporabniški avatar
Zvone
Tekmovalec
Prispevkov: 347
Pridružen: 13 Sep 2006, 16:12
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Zvone » 12 Okt 2009, 14:24

Za tak denar se po mojem splača.

Blister
Začetnik
Prispevkov: 16
Pridružen: 05 Apr 2006, 21:06

Odgovor Napisal/-a Blister » 16 Okt 2009, 17:18

fantje,zakaj pa nebi uporabili kar tlačnega stikala-v italjanščini vem,da se reče presostat...pač,elektronsko stikalo,ki ima na vrhu vijak,s katerim se štela na kakšnem tlaku bo stvar vklopila/izklopila...

dobi se z različnimi območji delovanja,za tlak in podtlak...

LP,Blaž

Uporabniški avatar
Zvone
Tekmovalec
Prispevkov: 347
Pridružen: 13 Sep 2006, 16:12
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Zvone » 16 Okt 2009, 18:09

Stikalo za uravnavanje podtlaka!
Priponke
img_2010_121.jpg
img_2010_121.jpg (52.32 KiB) Pogledano 6361 krat

Blister
Začetnik
Prispevkov: 16
Pridružen: 05 Apr 2006, 21:06

Odgovor Napisal/-a Blister » 16 Okt 2009, 18:31

evo,nekej takega sem mislil:
Slika

Uporabniški avatar
Zvone
Tekmovalec
Prispevkov: 347
Pridružen: 13 Sep 2006, 16:12
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Zvone » 16 Okt 2009, 18:43

Komplet vakumirke.
Priponke
img_2281_194.jpg
img_2281_194.jpg (53.1 KiB) Pogledano 5757 krat

lemut
Tekmovalec
Prispevkov: 357
Pridružen: 15 Okt 2008, 18:07
Kraj: vrhpolje pri vipavi

Odgovor Napisal/-a lemut » 18 Okt 2009, 19:01

a mislite da bi bila zračnica od kolesa dovolj močna za menbrano?

johanson
Začetnik
Prispevkov: 35
Pridružen: 29 Sep 2006, 20:54
Kraj: vas pod TRIGLAVOM

Odgovor Napisal/-a johanson » 20 Okt 2009, 16:04

Kakšno membrano pa?Prtiskač mogoče??Ali kaj razloži malo

lemut
Tekmovalec
Prispevkov: 357
Pridružen: 15 Okt 2008, 18:07
Kraj: vrhpolje pri vipavi

Odgovor Napisal/-a lemut » 20 Okt 2009, 17:50

govorim o samogradnji podtlačnega stikala

Uporabniški avatar
dinko
Freak
Prispevkov: 772
Pridružen: 04 Okt 2006, 00:40
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a dinko » 20 Okt 2009, 17:54

če gledaš mojo skico... jaz sem uporabil prav zračnico od kolesa

LP

lemut
Tekmovalec
Prispevkov: 357
Pridružen: 15 Okt 2008, 18:07
Kraj: vrhpolje pri vipavi

Odgovor Napisal/-a lemut » 20 Okt 2009, 18:00

sm že rešil.sam sm uporabil zračnico od samokolnice ki je malo bol trda,pa še pri roki je bla

raktivec
Dr. Modelar
Prispevkov: 5011
Pridružen: 01 Mar 2005, 13:02
Kraj: švarcnbah

Odgovor Napisal/-a raktivec » 20 Okt 2009, 18:52

Z pomočjo vakum črpalke sem izdelal resnično zavidljivo število modelov in čisto pri nobenem nisem kompliciral z neko ultra vakumsko črpalko. Edino kar sem storil je bilo:

- od časa do časa kompresorju privoščim šolce kompresorskega, ki ga nalijem v sesalno cev med obratovanjem.
- črpalko iz stare hladilne skrinje priklopim z pvc cevko direkt na vrečo, navadno kar z akrilnim kitom in jo vklopim.
- če vakumiram na stirodur ali v kalupe dam polni tlak, drugače po potrebi jemljem tlak z potrebnim številom luknjic v folijo, ki jih napravim z buciko.

Ta moja črpalka deluje že precej čez desetletje in je verjetno v uporabi več kot pri desetih povprečnih modelarjih samograditeljih skupaj. Vem, da se sliši neskromno, a sem prepričan, da je res.
Paradna naloga te črpalke je bila enodnevno vzdrževanje podtlaka v kalupu z okrog 40 m2 površine. Večje in predvsem mnogo dražje profič črpalke se nam je zdelo škoda. Zadevo je malček odlično opravil in posesal vso vlago iz laminata!

Zakaj vam to govorim?
Zato, ker se mi zdi brez veze komplicirat tam, kjer ni treba. Energijo in čas raje v ržem v kvaliteto modela ali njihovo število.
lp
Sašo

Uporabniški avatar
Melly
Dr. Modelar
Prispevkov: 3879
Pridružen: 15 Feb 2007, 22:51
Kraj: Ankaran, Ocizla

Odgovor Napisal/-a Melly » 20 Okt 2009, 20:11

Sašo, če tvoja črpalka nima digitalnega merilca tlaka in USB povezave za vzorčenje tlaka skozi proces vakumiranja, res ne vem kako delaš z njo že toliko let. Pa z buciko podlak nastavljat, pa saj to je srednji vek...:lol: :lol: :lol:

Fantje, kdaj je potrebno uporabiti KISS, preverjeno deluje.

http://en.wikipedia.org/wiki/KISS_principle

Antoine de Saint Exupéry's "It seems that perfection is reached not when there is nothing left to add, but when there is nothing left to take away"
lp Melly

Aj em bak!

Pulti za oddajnike.
http://forum.modelarji.com/viewtopic.php?f=64&t=71649

Uporabniški avatar
brejker
Dr. Modelar
Prispevkov: 4023
Pridružen: 20 Feb 2006, 21:38
Kraj: Kamnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a brejker » 26 Jun 2011, 12:16

To sem včeraj sestavil...
Imam problem!
Z bratom imava prakso, da sva vakumirala brez ventila.
Kar se je izkazalo za super saj vrečo stisne tako kot se zagre :roll:
Problem je bil pri segrevanju kompresorja in neprestanem brnenju.

Dobila sva vakumski izklop ampak izgleda membrana v ventilu je zelo švoh!
Ima hoda kakih 10mm. Na oko bi rekel, da je "kapaciteta" ventila okoli -0,5Bara.
Se da ventil predelati, da bi bil sposoben odklapljati pri 1bara ali več?
Ali naj si raje priskrbim nov ventil?

LP
Priponke
25062011342.jpg
25062011342.jpg (28.72 KiB) Pogledano 4951 krat
www.okarbon.eu

Uporabniški avatar
AlesZ
Dr. Modelar
Prispevkov: 2963
Pridružen: 22 Maj 2002, 01:00
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a AlesZ » 26 Jun 2011, 13:43

Jaz vedno vakumiram brez vakumskega odklopa.Ko se podtlak ustali nastavim puščanje na desnem ventilu in kompresor deluje do konca..........
Priponke
IMGP1729.JPG
IMGP1729.JPG (138.79 KiB) Pogledano 4897 krat
Slika

Krist
Dr. Modelar
Prispevkov: 6857
Pridružen: 09 Jul 2005, 05:22

Odgovor Napisal/-a Krist » 26 Jun 2011, 13:59

brejker napisal/-a:To sem včeraj sestavil...
Imam problem!
Z bratom imava prakso, da sva vakumirala brez ventila.
Kar se je izkazalo za super saj vrečo stisne tako kot se zagre :roll:
Problem je bil pri segrevanju kompresorja in neprestanem brnenju.

Dobila sva vakumski izklop ampak izgleda membrana v ventilu je zelo švoh!
Ima hoda kakih 10mm. Na oko bi rekel, da je "kapaciteta" ventila okoli -0,5Bara.
Se da ventil predelati, da bi bil sposoben odklapljati pri 1bara ali več?
Ali naj si raje priskrbim nov ventil?

LP
Vmes daj uzmet, da težje preklopi.
LP Kristjan

This sentence does not have a sense...
http://kads-world.com/KADS_World/Welcome.html

borisk
Zagrizenec
Prispevkov: 273
Pridružen: 20 Jun 2002, 01:00
Kraj: šmarje

Odgovor Napisal/-a borisk » 26 Jun 2011, 19:58

kaj veliko pod 1 bar ne boš rabil, ker je nekako nemogoče toliko podtlaka, zračni tlak pa to :lol:

Menim, da je rešitev kot jo je omenil krist kr dobra, v kolikor bi imel stikalo raztavljivo pa bi lahko zamenjal membrano za bolj togo

Uporabniški avatar
T0RN4D0
Dr. Modelar
Prispevkov: 2979
Pridružen: 15 Feb 2010, 20:40
Kraj: sevnica

Odgovor Napisal/-a T0RN4D0 » 13 Jul 2011, 10:55

Da si sposodim malo temo, ker sem se končno dokopal do enega kompresorja iz skrinje... Pa se bojim, da sem ga že skuril. Priklopil sem ga brez termostata, ker ni bilo nič sem nazaj pritrdil še termostat...

Kompresor se je potem zagnal, vendar ena faza "malo" švasa #-o Sem zadevo skuril do konca, ali je še kakšno upanje? #-o

Grem probat še do konca razdret tisto ohišje da vidim kakšna je notr situacija.
Fly it like you stole it!

Uporabniški avatar
URAN8
Freak
Prispevkov: 524
Pridružen: 23 Nov 2004, 22:29
Kraj: Radeče

Odgovor Napisal/-a URAN8 » 13 Jul 2011, 13:17

T0RN4D0 napisal/-a:Da si sposodim malo temo, ker sem se končno dokopal do enega kompresorja iz skrinje... Pa se bojim, da sem ga že skuril. Priklopil sem ga brez termostata, ker ni bilo nič sem nazaj pritrdil še termostat...

Kompresor se je potem zagnal, vendar ena faza "malo" švasa #-o Sem zadevo skuril do konca, ali je še kakšno upanje? #-o

Grem probat še do konca razdret tisto ohišje da vidim kakšna je notr situacija.
Malo me skrbi kaj je zate termostat, slučajno tista zadeva ki je pritrjena na sam kompresor (zagonska enota)?!
LP Andrej

Odgovori

Vrni se na