Čreda easystarjev za $46mio

Fotografiranje z modelom iz zraka

Moderator: Pisaneli

Odgovori
Uporabniški avatar
pegasus
Dr. Modelar
Prispevkov: 2840
Pridružen: 14 Okt 2002, 01:00
Kraj: http://jure.pecar.org/prodam/index.html
Kontakt:

Čreda easystarjev za $46mio

Odgovor Napisal/-a pegasus » 03 Jan 2011, 21:44

Bom dal kar sem temo, ker je tu največ debat o FPV in OSD sistemih ...

Takale igračka, ki je ubistvu zgolj nabildan easystar z nekaj kamerami in softvera se prodaja za četrt mio $. Vidim, da so si amiji ravno zaželeli obnoviti zaloge. Ne vem al sem naiven al kaj, a zdi se mi, da bi za $250k razvil enak ali boljši model ... A je kdo za biznis? 8)

Uporabniški avatar
Nejc-flyer
Tekmovalec
Prispevkov: 283
Pridružen: 07 Sep 2007, 21:28

...

Odgovor Napisal/-a Nejc-flyer » 03 Jan 2011, 22:26

Hej hej!

Meni gresta po glavi dve stvari ob prebiranju tegale...

- za amije pa valda more bit drago, če ne un zamaskirani misli da je to bl pofl roba... k tolk mal dnara za "hitec" pa ne gre v račun z njegovimi biljoni...

- zakaj hudiča nisem bil na razpisu...

Pol bi biu pa ta glavn na vasi :wink: :lol:

Je pa zanimiva stvar definitivno =D>
Lep pozdrav, Nejc

Uporabniški avatar
carcar
Profesor
Prispevkov: 1045
Pridružen: 28 Avg 2005, 08:48

Odgovor Napisal/-a carcar » 03 Jan 2011, 22:50

Če slišiš besedo "vojska" -> drago :)

tako pač je tako, kot elektronika v industriji...

lp
_____a.k.a @ Moderator Modeli iz penastih materialov____

Uporabniški avatar
WaterBoy
Tekmovalec
Prispevkov: 286
Pridružen: 09 Nov 2007, 21:45
Kraj: Šoštanj

Odgovor Napisal/-a WaterBoy » 03 Jan 2011, 23:44

Nedolgo nazaj sem gledal na neki strani kako so na verjetno modelarskem sejmu rpedstavili model, predelan easy star od multiplexa, k je vseboval avtopilora sprogramiranega z adurino z kamerami in vse kar vsebujejo ta vojaška brezpilotna letala. Je tudi povedal govorec da so uporabili samo tehnologijo ki je splošno dosegliva, za kakšne bolše rezultate jih pa zakoni omejujejo.
LP

Uporabniški avatar
T0RN4D0
Dr. Modelar
Prispevkov: 2979
Pridružen: 15 Feb 2010, 20:40
Kraj: sevnica

Odgovor Napisal/-a T0RN4D0 » 04 Jan 2011, 00:08

Army grade stiropor košta. :lol:


Dobro da med talibani ni veliko modelarjev.
Fly it like you stole it!

Krist
Dr. Modelar
Prispevkov: 6857
Pridružen: 09 Jul 2005, 05:22

Odgovor Napisal/-a Krist » 08 Jan 2011, 22:17

Škoda besed.
Komplet kompoziten model te velikosti bi prišel 400€, opreme v modelu pa tudi ni za več kot 5000€, pa če so vse žice pozlačene.
Obstajajo že modeli omenjenega letala, ki jih izdeluje kitajec za 168$. Je pa model z trupom iz kalupov in lesenimi krili.
LP Kristjan

This sentence does not have a sense...
http://kads-world.com/KADS_World/Welcome.html

wind
Tekmovalec
Prispevkov: 225
Pridružen: 01 Jan 2006, 23:21
Kraj: Šentjur

Odgovor Napisal/-a wind » 08 Jan 2011, 23:03

Že da je cena velika, samo kvaliteta elementov, ki so vgrajeni je na neprimerno višjem nivoju kot tele modelarske zadeve. Če tebi crkne servo pač ga menjaš in te stane par evrov. V vojski, vesolski tehniki in civilnem letalstvu pa MORA element zdržati tolko in tolko časa pri neki obremenitvi. Nato pa se element zamenja neglede na njegovo stanje. In jasno je da mora biti oddajanje in sprejemanje kriptirano, da je vdor v prenos podatkov skorajda nemogoč. Ja pa tistle avtopilot ko je vgrajen je že v osnovi nekaj 10 tisočakov. Ja in kamera z zoomom in še kakšni bombončki ki se jih sploh ne zavedaš..... Tu je cela znanost z propelerjev in motorja, da ima čimbolši izkoristek pri neki hitrosti in da je tih, kar se da. Seveda mora biti še vse skupaj narejeno tako, da ga lahko vozi skoraj vsak ki naredi nek kratek tečaj.

Mogoče zgledajo zadeve preproste. Temu ni tako ker gre tukaj za nacionalno varnost in šparanje pri takih zadevah te kaj hitro veliko stane. Tu je cela znanost ki je sploh ne opaziš, če zadeve ne vzameš pod drobnogled. Dejansko pa firma, ki dela tale UAV letala dobro služi. Verjemite da bi z veseljem kupili isti izdelek za nižjo ceno samo ni ponudnika.

Thomi77
Razpravljalec
Prispevkov: 105
Pridružen: 22 Jun 2009, 12:07
Kraj: okolica Ljubljane

Odgovor Napisal/-a Thomi77 » 09 Jan 2011, 00:34

wind napisal/-a: Tu je cela znanost z propelerjev in motorja, ......................
:o seveda.. za ta denar je znanost.. jaz bi raje mel znanost kako bi denar od čistega zaslužka pol zapravljal ..al pa tud ne.. ne kompiciram po naravi [-X
I'm so.... stay away !

Krist
Dr. Modelar
Prispevkov: 6857
Pridružen: 09 Jul 2005, 05:22

Odgovor Napisal/-a Krist » 09 Jan 2011, 09:05

wind napisal/-a:Že da je cena velika, samo kvaliteta elementov, ki so vgrajeni je na neprimerno višjem nivoju kot tele modelarske zadeve. Če tebi crkne servo pač ga menjaš in te stane par evrov. V vojski, vesolski tehniki in civilnem letalstvu pa MORA element zdržati tolko in tolko časa pri neki obremenitvi. Nato pa se element zamenja neglede na njegovo stanje. In jasno je da mora biti oddajanje in sprejemanje kriptirano, da je vdor v prenos podatkov skorajda nemogoč. Ja pa tistle avtopilot ko je vgrajen je že v osnovi nekaj 10 tisočakov. Ja in kamera z zoomom in še kakšni bombončki ki se jih sploh ne zavedaš..... Tu je cela znanost z propelerjev in motorja, da ima čimbolši izkoristek pri neki hitrosti in da je tih, kar se da. Seveda mora biti še vse skupaj narejeno tako, da ga lahko vozi skoraj vsak ki naredi nek kratek tečaj.

Mogoče zgledajo zadeve preproste. Temu ni tako ker gre tukaj za nacionalno varnost in šparanje pri takih zadevah te kaj hitro veliko stane. Tu je cela znanost ki je sploh ne opaziš, če zadeve ne vzameš pod drobnogled. Dejansko pa firma, ki dela tale UAV letala dobro služi. Verjemite da bi z veseljem kupili isti izdelek za nižjo ceno samo ni ponudnika.
Če malo bolje pogledaš je graupnerjev propeler, le da ni oznak na njemu. Ni tu novene znanosti pri izbiri komponent modela. Edino elektronika za krmiljenje in vid je malce "boljša", ker imajo dražje kamere, verjetno tudi toplotne in ostale priboljške, ki se jih mi navadni smrtniki ne moremo privoščit, pa tudi če si bi jih hoteli, ne bi našli trgovca, ki nam bi jih prodal.
kamera z zoomom tudi ni neka znanost, vzameš klasično digitalko ki ima 20x in več zum ter jo malce slečeš. Pa kamera stane do 700€. Nekje sem bral, da so talibani na tvju gledali, kaj američani snemajo. Če je to res, so dejansko uporabljali klasične AV oddajnike, slednji pa so probavali toliko časa, dokler niso zagledali slike na televiziji.
LP Kristjan

This sentence does not have a sense...
http://kads-world.com/KADS_World/Welcome.html

Uporabniški avatar
tomazslo
Profesor
Prispevkov: 1357
Pridružen: 22 Jun 2010, 19:07
Kraj: Kranjska Gora
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a tomazslo » 09 Jan 2011, 10:29

Jaz pa kar pritrjujem Windu, ker ma vseeno prav. Krist kot fohman s tega področja b moral vedeti, kako se delijo in klasificirajo elementi po kvaliteti in, da se za vojsko uporabljajo le tisti, ki so še višje od standardov elementov, ki se uporabljajo v profi izdelkih. Naprimer isti čip se na koncu na osnovi analiz razporei v razrede, kjer je čez 80 % izdelkov za komercialno uporabo, nato sledijo elementi za profesionalne naprave in tisti mali procent ostaneka, ki je res skoraj v nulo pa za vojsko, vesoljsko tehniko, medicinske aparate in podobno. Prav zato so tudi cene teh naprav nekaj 100x višje od naprav narejenih iz iste serije materialaov nižjega kakovostnega razreda.
Razumem, kaj hoče Krist izpostaviti, samo dejansko pa res ne moremo primerjati naprav, o katerih se tukaj pogovarjamo z napravami, ki so naprimer uporabljene pri teh brezpilotnih letalih.

Čeprav v osnovi opravljajo podobno funkcijo, je vse ostalo, od linkov, večkanalnih povezav (tudi preko satelitov) v takem cenovnem in strokovnem nivoju, da te naše napravce enostavno ne moremo primerjati z zgoraj omenjenim, razen v tem, da v osnovi delujejo podobno.

Uporabniški avatar
Intruder
Dr. Modelar
Prispevkov: 2281
Pridružen: 16 Nov 2004, 22:56
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a Intruder » 09 Jan 2011, 10:34

V oddaji Future wapons so že več krat predstavljali te razna RC spy avjončiče. Edina razlika je, da so zadeve satelitsko vodljive, in znajo leteti (se vračati) na začetni položaj tudi brez človeške pomoči. Sicer pa je tale še predsej "hajtek", videl sem že tudi takšne, ki so kot tisti butterfly avjončki, ki so narejeni iz skytexa, in imajo gor obešenih 5kg spy robe, po luftu se pa vlečejo kot naši avjončki iz pred 10 let, ko še BK motorjev niso poznali.

Jan

Krist
Dr. Modelar
Prispevkov: 6857
Pridružen: 09 Jul 2005, 05:22

Odgovor Napisal/-a Krist » 09 Jan 2011, 10:54

Jan, poglej si ta video: http://vimeo.com/17874248
Tudi ostali OSD sistemi ponujajo možnost vrnitve domov brez kakršne pomoči pilota.
Sam tudi gledam obšasno to oddajo. Vsake toliko časa pokažejo kaj pametnega, drugače pa je vse bolj tako tako. Sploh če potegneš črto med financami in končnim produktom.
LP Kristjan

This sentence does not have a sense...
http://kads-world.com/KADS_World/Welcome.html

Uporabniški avatar
ok11
Freak
Prispevkov: 888
Pridružen: 25 Feb 2008, 20:53
Kraj: Sevnica

Odgovor Napisal/-a ok11 » 09 Jan 2011, 10:55

Tegale so že fajn " znucali" , pridno trenirajo... avio-kleparstvo, al kako se že imenuje tale veda :lol:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... aunch2.jpg
Lep dan Franc

Krist
Dr. Modelar
Prispevkov: 6857
Pridružen: 09 Jul 2005, 05:22

Odgovor Napisal/-a Krist » 09 Jan 2011, 12:23

tomazslo napisal/-a:Jaz pa kar pritrjujem Windu, ker ma vseeno prav. Krist kot fohman s tega področja b moral vedeti, kako se delijo in klasificirajo elementi po kvaliteti in, da se za vojsko uporabljajo le tisti, ki so še višje od standardov elementov, ki se uporabljajo v profi izdelkih. Naprimer isti čip se na koncu na osnovi analiz razporei v razrede, kjer je čez 80 % izdelkov za komercialno uporabo, nato sledijo elementi za profesionalne naprave in tisti mali procent ostaneka, ki je res skoraj v nulo pa za vojsko, vesoljsko tehniko, medicinske aparate in podobno. Prav zato so tudi cene teh naprav nekaj 100x višje od naprav narejenih iz iste serije materialaov nižjega kakovostnega razreda.
Razumem, kaj hoče Krist izpostaviti, samo dejansko pa res ne moremo primerjati naprav, o katerih se tukaj pogovarjamo z napravami, ki so naprimer uporabljene pri teh brezpilotnih letalih.

Čeprav v osnovi opravljajo podobno funkcijo, je vse ostalo, od linkov, večkanalnih povezav (tudi preko satelitov) v takem cenovnem in strokovnem nivoju, da te naše napravce enostavno ne moremo primerjati z zgoraj omenjenim, razen v tem, da v osnovi delujejo podobno.
To mi je čisto jasno, ker sem zaposlen v elektro industriji.
Še vedno pa pravi, da noben smd upor velikosti 0805 ne more stati 10€, ampak je namesto enega centa na koncu cena 10 centov. ponavadi je razlika bolj v temperaturnem območju delovanja nekega elementa, elementi so tako in tako narejeni v isti seriji, s selekcijo pa izločijo slabe, ustrezne in profi elemente ven. Vojska ima sicer strožje zahteve, ampak zato tudi vojaški sistemi uporabljajo "klime" za elektroniko, da lahko deluje tudi v ekstremnih vremenskih pogojih (vročina, mraz). Pa tudi določeni elementi (integrirana vezja in procesorji) so namensko narejeni za vojsko in zato tudi nedostopni vsem nam. Tako in tako bo to prišlo tudi nam v roke, seveda, ko vojska pogrunta kaj novega, boljšega zase. Primer je GSM, pa še kaj bi se našlo...
Kakor koli, na koncu dobijo ta čuda tehnike v roke navadni šalabajzerji, ki se jim ne sanja o letenju in modelarstvu. Dokaz je slika z prejšnjega posta.
Jaz še vedno trdim, da cena ni upravičena.
LP Kristjan

This sentence does not have a sense...
http://kads-world.com/KADS_World/Welcome.html

Uporabniški avatar
tomazslo
Profesor
Prispevkov: 1357
Pridružen: 22 Jun 2010, 19:07
Kraj: Kranjska Gora
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a tomazslo » 09 Jan 2011, 13:10

Ja saj pravim, da zadeve poznaš, pa tud tist, da na koncu tud kaj do nas pricurlja drži. Samo dejstvo pa je, da so cenovne razike v velikem razponu.Drgač je pa to tko, pravi avion ma miljon elementov, naš modelček pa niti promile tistega, pa oba letita..enako j tudi pri OSD, FPV, linkih, ojačevalcih, pretvornikih.....jaz ti hitro vkup zmečem en dvosmerni fršterker, a to ni tisto, kar naprimer RKG, Fraccaro, Katrain, ali kaka druga firma, ki ima razvit razvoj skupaj sprav. Oboje bo delovalo, moj bo mel mal več šuma, mal slabše filtre, pa še hormonke bodo moč pobirale...tist bo pa bl izpiljen. Naštimal bi dve jagic, fršterkar in fural avionček okol hiše izza pisalne mize. Zraven pa na monitorju gledal kam se furam.
Torej stvar bi zagotovo delovala, le nekoga b moral imeti, da bi mi postavil avion na startno točko in ga po pristanku (če neb vmes signala zgubu, alpa kaj vmes ne zaštrikal) pospravil nazaj na polico.
Torej za to rabim brez modela nekaj 100 EUR in bi delovalo.
Za projekte, ki jih vojska fura pa to ni to in je potrebno kar še precej nul odzad dat, tud če b mel možnost to opremo dobit, poleg tega b moral zakupiti frekvenčniprostor na satelitu (najmanj 6EUR/sek) imeti ustrezno opremo za prenos,iimeti dovolj zmogljiv model, da b ga lohk nafilal z baterijami za daljšo oskrbo z energijo.......skratka, da ne bom prav pameten..enostavno se to ne da med seboj primerjati...
Tista slika je super in samo kaže kake "potke" morajo "Telebajčkii"prehoditi in koliko stiroporja uničit, da se toliko naučijo, da lahko pokukajo tudi kam not, kjer se ta čuda potem nadaljujejo.

Uporabniški avatar
carcar
Profesor
Prispevkov: 1045
Pridružen: 28 Avg 2005, 08:48

Odgovor Napisal/-a carcar » 09 Jan 2011, 13:28

Krist napisal/-a:
tomazslo napisal/-a:Jaz pa kar pritrjujem Windu, ker ma vseeno prav. Krist kot fohman s tega področja b moral vedeti, kako se delijo in klasificirajo elementi po kvaliteti in, da se za vojsko uporabljajo le tisti, ki so še višje od standardov elementov, ki se uporabljajo v profi izdelkih. Naprimer isti čip se na koncu na osnovi analiz razporei v razrede, kjer je čez 80 % izdelkov za komercialno uporabo, nato sledijo elementi za profesionalne naprave in tisti mali procent ostaneka, ki je res skoraj v nulo pa za vojsko, vesoljsko tehniko, medicinske aparate in podobno. Prav zato so tudi cene teh naprav nekaj 100x višje od naprav narejenih iz iste serije materialaov nižjega kakovostnega razreda.
Razumem, kaj hoče Krist izpostaviti, samo dejansko pa res ne moremo primerjati naprav, o katerih se tukaj pogovarjamo z napravami, ki so naprimer uporabljene pri teh brezpilotnih letalih.

Čeprav v osnovi opravljajo podobno funkcijo, je vse ostalo, od linkov, večkanalnih povezav (tudi preko satelitov) v takem cenovnem in strokovnem nivoju, da te naše napravce enostavno ne moremo primerjati z zgoraj omenjenim, razen v tem, da v osnovi delujejo podobno.
Kakor koli, na koncu dobijo ta čuda tehnike v roke navadni šalabajzerji, ki se jim ne sanja o letenju in modelarstvu. Dokaz je slika z prejšnjega posta.
Jaz še vedno trdim, da cena ni upravičena.
No no, to so pa le izkušeni in izobraženi ameriški vojaki :lol: :lol:

inteligenca na nivoju :P

lp
_____a.k.a @ Moderator Modeli iz penastih materialov____

Uporabniški avatar
T0RN4D0
Dr. Modelar
Prispevkov: 2979
Pridružen: 15 Feb 2010, 20:40
Kraj: sevnica

Odgovor Napisal/-a T0RN4D0 » 09 Jan 2011, 17:00

No, ena stvar je tudi da če vzameš eno doma narejeno letalo, ali pa magar EZstarja, pa not zmetano kupljeno FPV link, pa OSD etc... Ko potegneš pod črto bi takšnale reč prišla sicer res kakšnih 400€. Kar fali pod to črto je pa koliko časa si porabil za načrtovanje, sestavo, testiranje... Če ta čas pretvoriš v denar pride ena precej drugačna cifra ven.


Dokler razvijaš nekaj iz veselja kadar ti paše in kakor ti paše potem že gre prva matematika, ko pa moraš razvit svojega avtopilota iz nule, in za to plačevat par inženirjev po $50 na uro, pa rabiš za to zadevo nakoncu konkretno dokumentacijo, pa za vse materiale spet dokumentacijo, pa ko rabiš za testiranje konkreten laboratorij in za nedelujoče stvari morda celo odgovarjaš (tega v pri nas sicer ne poznamo), se pa zadeve precej spremenijo, čeprav gre za precej izdelanih enot. (Pa spet ne toliko, kot če prodajaš vsem povprek)


Od tega avijona se v končni fazi najbrž živi precej ljudi, plačat je treba razvoj, pa tistega ki bo to dejansko sposoben vojski prodat, pa nekoga da vse skupaj drži, pa tisti ki je kapital vložil tudi pričakuje svoj delež...
Fly it like you stole it!

Uporabniški avatar
tomazslo
Profesor
Prispevkov: 1357
Pridružen: 22 Jun 2010, 19:07
Kraj: Kranjska Gora
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a tomazslo » 09 Jan 2011, 17:22

T0RN4D0 napisal/-a: Dokler razvijaš nekaj...
To so v bistvu že dost razvite komponentne, ki funkcionirajo in jih je le potrebno prilagoditi svojim potrebam.
Poznam zasebnika, ki ima helikopter (model) v rangu precej čez 100.000 in ga uporablja za snemanje iz zraka. Vendar so to še vedno nizkocenovne naprave (od GPS do ostalih priprav vključno z kamerami) in so v primeri z profesionalno vojaškimi pravi drobiž.

Uporabniški avatar
T0RN4D0
Dr. Modelar
Prispevkov: 2979
Pridružen: 15 Feb 2010, 20:40
Kraj: sevnica

Odgovor Napisal/-a T0RN4D0 » 09 Jan 2011, 17:35

Ja, eno je če lahko uporabiš komercialno opremo, drugo pa če moraš zaradi varnosti/ker si je nekdo tko zmislu razvit vse svoje. Si predstavlja, da si takšne pogoje vojska komot zmisli in jih zahteva.

Vem pa ne, ampak preden jih popolnoma prepljuvamo bi bilo takšne in podobne zadeve najbrž dobro vedeti.
Fly it like you stole it!

Krist
Dr. Modelar
Prispevkov: 6857
Pridružen: 09 Jul 2005, 05:22

Odgovor Napisal/-a Krist » 09 Jan 2011, 18:32

Bom dal butast primer iz vesoljske tehnike. Američani so porabili kupe in kupe denarja, da so razvili kemični svinčnik, ki je pisal v vesolju, na drugi strani pa so Rusi vzeli navaden svinčnik in šilček. Upam, da vam kaj to pove...
Mislim, da vojska ne skrbi ravno za varnost, ker če bi, potem ne bi tako množično pobijali nasprotnikov (pravih in izmišljenih)....
LP Kristjan

This sentence does not have a sense...
http://kads-world.com/KADS_World/Welcome.html

Uporabniški avatar
T0RN4D0
Dr. Modelar
Prispevkov: 2979
Pridružen: 15 Feb 2010, 20:40
Kraj: sevnica

Odgovor Napisal/-a T0RN4D0 » 09 Jan 2011, 18:42

Oh, zdej si pa odprl že eno čisto tretje poglavje, ki si zasluži temo kje drugje kot v aerofotografiji.
Fly it like you stole it!

Odgovori

Vrni se na