OSD izbira

Fotografiranje z modelom iz zraka

Moderator: Pisaneli

Uporabniški avatar
tomazslo
Profesor
Prispevkov: 1352
Pridružen: 22 Jun 2010, 19:07
Kraj: Kranjska Gora
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a tomazslo » 05 Jan 2011, 12:56

T0RN4D0 napisal/-a:Nič od kod nam te frekvence. Če hočeš letet 20km ven kaj legalne izbire nimaš. :) Al boš prekoračil moč, ali pa falil frekvenco. Ali pa oboje. Jst se ne bi obremenjeval ne z enim ne z drugim.
Sej jest se tud ne obremenjujem, predvsem, ker za take razdalje ne potrebujem za naravnost v luft je pa tud tist k je bliz legalnega dovolj.Sej je brez veze imet sliko, če pa RV ne nese tok daleč. Je pač debata, k ji je Krist začel in je bolj iskanje rešitev na osnovi znanih podatkov iz neta.....skratka bolj "firbcanje", modrovanje, kot pa sama uporabnost na koncu. Sam imam naročeno, nekaj robe že doma in bo edini namen, da bom vedel. ko bo avion pikica, kam v resnici frca.

Muki2
Razpravljalec
Prispevkov: 52
Pridružen: 31 Jan 2007, 21:11
Kraj: Izola

Odgovor Napisal/-a Muki2 » 05 Jan 2011, 13:03

T0RN4D0 napisal/-a:Sam dvomim da se bom kdaj spustil v te vode. Kaj veliko izbire tako nimaš, na voljo sta dva sistema, ki najbrž delujeta na bolj ali manj isti frekvenci in sta bolj ali manj plug and play. In ti radioamaterski izpit bolj malo pomaga.

Pa pri FPVju se v 99.95% fura relativno poceni modele.
Poceni modele z drago onboard elektroniko.

Radioamaterski izpit pa ti pomaga vsaj toliko, da veš, kaj počneš in se zavedaš morebitnih posledic svojega dejanja. Sicer ne poznam natanko teh sistemov, vendar če oglašujejo delo na nekem frekvenčnem pasu, imaš verjetno možnost izbire frekvence? Vsaj tisti sistem, ki ga uporablja nastycop420, jo ima, če se prav spomnim iz videa. Edit: http://www.firstpersonview.co.uk/long-r ... -rc-system

Dejstvo je, da so v frekvenčnem pasu 430-440 primarni uporabniki radioamaterji in čeprav zgleda to zelo široko območje, je naknadno razdeljeno v cel kup aktivnosti. Dokler ne motiš nobenega, se ne bo nihče s tabo ukvarjal. Če pa boš, kar se pri taki fini razporeditvi hitro zgodi, pa se znajo stvari zakomplicirat (recimo, če se tvoj sistem postavi na vhodno frekvenco nekega repetitorja in moti pol Slovenije za tisto uro, ko si v zraku - razjezil boš cel kup ljudi).

Pomisli samo na stari 35MHz pas, ki je namenjen za RC modelarstvo - kakšna jeza je bila že, če je nekdo drugi bil na "tvojem" kanalu, kaj šele, če bi te motilo nekaj, kar ni primarna aktivnost na tem pasu.
Zadnjič spremenil Muki2, dne 05 Jan 2011, 13:14, skupaj popravljeno 1 krat.

Krist
Dr. Modelar
Prispevkov: 6857
Pridružen: 09 Jul 2005, 05:22

Odgovor Napisal/-a Krist » 05 Jan 2011, 13:12

ne nalagej... Če je zate 500€+ poceni, potem ti res višek dnarja hod
LP Kristjan

This sentence does not have a sense...
http://kads-world.com/KADS_World/Welcome.html

Uporabniški avatar
tomazslo
Profesor
Prispevkov: 1352
Pridružen: 22 Jun 2010, 19:07
Kraj: Kranjska Gora
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a tomazslo » 05 Jan 2011, 13:17

Muki2

Radioamaterstvo nima veze z modelarsvom, sam sem radioamater pa si ne morem pri modelarstvu nič pomagati, edino kako anteno znam zračunat..Imam na razpolago tudi dve službeni frekvenci z dovoljenji, pa mi tudi ne koristijo za potrebe modelarstva.

V glavnem, če mene vprašaš so te zadeve bolj kavbojske narave z razliko 2,4Ghz, ki jo pa lahko uporabljaš a tudi to omejeno in pod določrnimi pogoji.

Sedaj smo že v of ftopic debatah in je bolje da pustimo Kristu, da nadaljuje temo tako, kot jo je začel...

Muki2
Razpravljalec
Prispevkov: 52
Pridružen: 31 Jan 2007, 21:11
Kraj: Izola

Odgovor Napisal/-a Muki2 » 05 Jan 2011, 13:27

Modelarstvo in radioamaterstvo imata lahko precej skupnega, če znanje iz enega uporabiš v drugem. Recimo izbira in uporaba anten pri avionih (pa ti potem odpadejo modrovanja o tem, kam mora biti antena obrnjena, če je lahko v trupu ali ne in če jo lahko skrajšaš na pol), izbira takih in drugačnih FHSS sistemov na 2.4GHz itd. Tisti, ki spuščajo višinske balone, zelo radi za sledenje uporabljajo APRS, ki je čistokrvna radioamaterska pogruntavščina, pa še bi se našla kakšna telemetrija ali kaj podobnega. Povezave definitivno so, le videti jih moraš :) Je pa to kot pri vsaki drugi aktivnosti, odvisno je, kaj počneš in za kaj bi rabil. Pri počasnem letenju na domačem travniku se z sledenjem ali telemetrijo ne obremenjuješ...

Se pa strinjam, tole je šlo offtopic.

Uporabniški avatar
T0RN4D0
Dr. Modelar
Prispevkov: 2979
Pridružen: 15 Feb 2010, 20:40
Kraj: sevnica

Odgovor Napisal/-a T0RN4D0 » 05 Jan 2011, 13:51

Ma 500€ žal v modelarstvu izven domene izolacijskega materiala ni tako strašno drago. Če pogledamo malo proti kakšnim F5J specialkam, ali pa morda v smeri aerozaprege...

Odvisno pač. Komur se zdi da je dobrih 100€ upravičena cena za en servo, ki ga futaba naštanca v 20 sekundah, tistemu se 500€ za to ni nek big woof. Za zgubit je zadeva res predraga. :)
Fly it like you stole it!

Uporabniški avatar
tomazslo
Profesor
Prispevkov: 1352
Pridružen: 22 Jun 2010, 19:07
Kraj: Kranjska Gora
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a tomazslo » 05 Jan 2011, 14:36

Odvisno kaj nabavljaš in zakaj..naprimer link za 99E mi bo prišel prav pri videonadzoru, ker sem prepričan, da bo svojo funkcijo opravljal le v vidnem polju, kakor hitro bo neka ovira, bo pa odpovedal...a če ne probam ne bom vedel..Krist bo pa še kar nekaj časa čakal na svojo opremo, da bi mi povedal, kako se mu obnese. Je pa res, da je 100 EUR zame že dost denarja, čeprav si umišljam tudi dražje projekte, a to potem malo razmećem po mesecih, na razpolago imam cca 150-200 EUR za svoje hobije na mesec. Tako da je naenkrat 500 EUR prevelik zalogaj zame...

Krist
Dr. Modelar
Prispevkov: 6857
Pridružen: 09 Jul 2005, 05:22

Odgovor Napisal/-a Krist » 05 Jan 2011, 17:13

Mogoče samo ideja, kaj če nekdo odpre še eno temo z naslovom vodenje modela na velike razdalje, pa se tu malce bolj omejimo na OSD sisteme.
Je pa kar zanimiva debata postala. Pravijo, da več glav več ve.

@T0RN4D0
500€ za opremljenega easystara je kar konkreten zalogaj, če gre model v nič. Čeprav sam model stane zgolj 60€, dobi model takoj 200€ na OSD-ju, pa še recimo autopilot 120€, pa kamerca je tudi 50€, pa 4 servomotorji recimo 20€, pa lipo 10-20€, pa imaš še video TX, ki je v rangu 50-80€ (nekateri tudi veliko več), pa rabiš še pogon za model, kar nanese vsaj 40€, sprejemnik od 10-100€, sej so cifre mogoče "mejhne", ampak hitro se nabere lep kupček denarja.
Imam doma tudi tekmovalne modele RV raketoplanov, ki niso bili ravno poceni. Za zadnjega sem zapravil preko 600€, pa je model velikosti easy stara. Potem pa so tu tudi motorji, ki vsak stane 9€, deluje pa 11s, potem pa sledi reciklaža. Zdej pa računej 4 lete na tekmi, pa treningi,...

Zdej pa da se vrnem k temi, danes sem že dobil tracking številko in je zadeva že oddana na pošti.
LP Kristjan

This sentence does not have a sense...
http://kads-world.com/KADS_World/Welcome.html

Uporabniški avatar
snoopy
Freak
Prispevkov: 788
Pridružen: 18 Avg 2007, 13:18
Kraj: Posavec

Odgovor Napisal/-a snoopy » 05 Jan 2011, 18:40

Super, ko bo kaj prišlo kaj poslikaj...
LP
vaja dela mojstra..

Uporabniški avatar
capo
Tekmovalec
Prispevkov: 356
Pridružen: 19 Sep 2005, 15:28
Kraj: okolica Domžal

Odgovor Napisal/-a capo » 05 Jan 2011, 19:43

še en link za antene

http://yagi.pl/anteny-kierunkowe-c-50.html

cena v evrih je njihova cena : 4

Uporabniški avatar
bray
Freak
Prispevkov: 928
Pridružen: 04 Maj 2006, 20:57
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a bray » 06 Jan 2011, 12:14

Tole pa so moji poizkusi pred parimi leti z doma narejenim OSDjem.

prvi test z avtom:
http://www.youtube.com/watch?v=Kh9l-wuhKhs

in v zraku:
http://www.youtube.com/watch?v=boezz7tvpdA

ustavlo pa se je v tej fazi:
http://www.youtube.com/watch?v=UEEl8zxmN0E

Kakovost slike je slaba, ker takrat se ni bilo mogoce dobiti kake boljse kamere za moje nizkoproracunske projekte. Tudi video link v drugem filmcku je nek very low cost 1.2G kitajski sistem.

No, pa me je spet malo prijelo tole FPVjanje. ;)
I didn't know it was impossible when i did it!
http://www.sdgpslogger.com
http://bpp-blog.blogspot.com

Uporabniški avatar
miharix
Freak
Prispevkov: 852
Pridružen: 16 Jun 2008, 22:06
Kraj: Kamnik / LJ
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a miharix » 06 Jan 2011, 12:22

bray napisal/-a:Tole pa so moji poizkusi pred parimi leti z doma narejenim OSDjem.

prvi test z avtom:
http://www.youtube.com/watch?v=Kh9l-wuhKhs

in v zraku:
http://www.youtube.com/watch?v=boezz7tvpdA

ustavlo pa se je v tej fazi:
http://www.youtube.com/watch?v=UEEl8zxmN0E

Kakovost slike je slaba, ker takrat se ni bilo mogoce dobiti kake boljse kamere za moje nizkoproracunske projekte. Tudi video link v drugem filmcku je nek very low cost 1.2G kitajski sistem.

No, pa me je spet malo prijelo tole FPVjanje. ;)
Render zgleda super ostro. =D> Kateri čip je v ozadju?

Uporabniški avatar
carcar
Profesor
Prispevkov: 1045
Pridružen: 28 Avg 2005, 08:48

Odgovor Napisal/-a carcar » 06 Jan 2011, 13:14

miharix napisal/-a:
bray napisal/-a:Tole pa so moji poizkusi pred parimi leti z doma narejenim OSDjem.

prvi test z avtom:
http://www.youtube.com/watch?v=Kh9l-wuhKhs

in v zraku:
http://www.youtube.com/watch?v=boezz7tvpdA

ustavlo pa se je v tej fazi:
http://www.youtube.com/watch?v=UEEl8zxmN0E

Kakovost slike je slaba, ker takrat se ni bilo mogoce dobiti kake boljse kamere za moje nizkoproracunske projekte. Tudi video link v drugem filmcku je nek very low cost 1.2G kitajski sistem.

No, pa me je spet malo prijelo tole FPVjanje. ;)
Render zgleda super ostro. =D> Kateri čip je v ozadju?
Lep projekt, ampak ne vem, če bo Bray kaj več povedal, ker že pri "telemetriji" je ostal na koncu "skrivnosten" :^o in nič ni bilo potem od dokumentacije(razen, če sem spregledal kak prispevek?)
viewtopic.php?p=345816&highlight=#345816

Sicer pa razumem, da če se eden trudi za "sebe" in svoje projekte, da bi po tem nekomu dal celoten "projekt" kar tako... :oops:

lp
_____a.k.a @ Moderator Modeli iz penastih materialov____

Krist
Dr. Modelar
Prispevkov: 6857
Pridružen: 09 Jul 2005, 05:22

Odgovor Napisal/-a Krist » 07 Jan 2011, 11:07

Se strinjam.
Zato jaz zadržim večino projektov zase.
Sem pa razmišljal,da bi izdelal vezje s feritnimi obroči za servo kable, hkrati pa bi služilo kot nosilec sprejemnika,osd-ja in autopilota.
LP Kristjan

This sentence does not have a sense...
http://kads-world.com/KADS_World/Welcome.html

Uporabniški avatar
nitrometan
Freak
Prispevkov: 761
Pridružen: 18 Jul 2010, 14:36
Kraj: Kranj

Odgovor Napisal/-a nitrometan » 07 Jan 2011, 15:09

Za vse tiste ki bi radi razvili svoj OSD sistem http://si.farnell.com/maxim-integrated- ... dp/1593382
Ni naj zmoglivejša varianta, nima vektorske grafike (samo tekst in ikonce), služi pa namenu :)
NE KLIČ HUDIČA !!!

It just MIGHT be IDIOT RESISTANT but NOTHING is IDIOT PROOF !! :lol:

LP Andraž

Uporabniški avatar
carcar
Profesor
Prispevkov: 1045
Pridružen: 28 Avg 2005, 08:48

Odgovor Napisal/-a carcar » 07 Jan 2011, 17:02

nitrometan napisal/-a:Za vse tiste ki bi radi razvili svoj OSD sistem http://si.farnell.com/maxim-integrated- ... dp/1593382
Ni naj zmoglivejša varianta, nima vektorske grafike (samo tekst in ikonce), služi pa namenu :)
Bi bilo za testirat, recimo z Pic-om 16f877:

Vezava je enostavna:
16F877 --> Max7456
pin19 SCK -----> Serial clock
pin23 SDI -----> Seria data in
pin24 SDO ----> Serial Data Out
pin 28 RD8 ----> Chip select

Slika

drugače je pa na netu že z atmelom narejen celoten projetk...

lp
_____a.k.a @ Moderator Modeli iz penastih materialov____

Krist
Dr. Modelar
Prispevkov: 6857
Pridružen: 09 Jul 2005, 05:22

Odgovor Napisal/-a Krist » 07 Jan 2011, 17:31

nitrometan napisal/-a:Za vse tiste ki bi radi razvili svoj OSD sistem http://si.farnell.com/maxim-integrated- ... dp/1593382
Ni naj zmoglivejša varianta, nima vektorske grafike (samo tekst in ikonce), služi pa namenu :)
Za ta denar, kot stane čip, dobiš že tretino OSD sistema...
LP Kristjan

This sentence does not have a sense...
http://kads-world.com/KADS_World/Welcome.html

Uporabniški avatar
carcar
Profesor
Prispevkov: 1045
Pridružen: 28 Avg 2005, 08:48

Odgovor Napisal/-a carcar » 07 Jan 2011, 17:51

Krist napisal/-a:
nitrometan napisal/-a:Za vse tiste ki bi radi razvili svoj OSD sistem http://si.farnell.com/maxim-integrated- ... dp/1593382
Ni naj zmoglivejša varianta, nima vektorske grafike (samo tekst in ikonce), služi pa namenu :)
Za ta denar, kot stane čip, dobiš že tretino OSD sistema...
Lahko se pa znajdeš in dobiš free sample :P

lp
_____a.k.a @ Moderator Modeli iz penastih materialov____

Uporabniški avatar
T0RN4D0
Dr. Modelar
Prispevkov: 2979
Pridružen: 15 Feb 2010, 20:40
Kraj: sevnica

Odgovor Napisal/-a T0RN4D0 » 07 Jan 2011, 18:23

Za sebe enga OSDja se finančno sigurno ne splača razvijat, razen če vidiš v tem pač en izziv in veselje.
Fly it like you stole it!

Krist
Dr. Modelar
Prispevkov: 6857
Pridružen: 09 Jul 2005, 05:22

Odgovor Napisal/-a Krist » 12 Jan 2011, 23:36

glede da se vse lepo odvija in da je naročen že večji del opreme, bo treba novo temo odprt. Ko bom več zrisal, odprem temo.
LP Kristjan

This sentence does not have a sense...
http://kads-world.com/KADS_World/Welcome.html

Krist
Dr. Modelar
Prispevkov: 6857
Pridružen: 09 Jul 2005, 05:22

Odgovor Napisal/-a Krist » 25 Feb 2011, 11:38

pri ikarusu so najavili tudi ground station, prototip se pridno testira.
LP Kristjan

This sentence does not have a sense...
http://kads-world.com/KADS_World/Welcome.html

Uporabniški avatar
MatCox
Razpravljalec
Prispevkov: 123
Pridružen: 12 Mar 2011, 20:03
Kraj: Koper

osd

Odgovor Napisal/-a MatCox » 12 Mar 2011, 21:46

Lep pozdrabv!

Eno vprašanje v zvezi z Ikarusom OSD.
Kaj sploh ima vključeno v ceno?

Verjetno bi bilo potrebno za sistem avtopilota dokupit gyro?
Nikjer nisem zasledil podrobnega opisa. Niti v pdf datoteki..
Samo GPS sensor po moje ni dovolj...

Je pa zanimiv prav zaradi možnosti 31 waypointov.

Če se komu da kaj več povedat, bom zelo hvaležen.

Sam se počasi trudim zbrat po delih vse potrebno za FPV, ko bo roba na kupu. Bom kaj več povedal in pokazal.

Lep pozdrav vsem in prijetno letenje,
Matcox
Letim, torej sem...
Dokler ne okusiš grenkobe poraza, ne boš občutil slasti zmage.

Krist
Dr. Modelar
Prispevkov: 6857
Pridružen: 09 Jul 2005, 05:22

Odgovor Napisal/-a Krist » 13 Mar 2011, 11:56

za 199€ dobiš gps, osd, 3 servo kable in merilnik napetosti, toka.
Upgrade ključek je mislim da še 20€
http://www.electronicarc.com/catalogo/p ... cts_id=560
To je v kompletu.
Za autopilota potrebuješ IR senzorje in kabel, za FY20A II pa še umesnik.
LP Kristjan

This sentence does not have a sense...
http://kads-world.com/KADS_World/Welcome.html

Uporabniški avatar
MatCox
Razpravljalec
Prispevkov: 123
Pridružen: 12 Mar 2011, 20:03
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MatCox » 13 Mar 2011, 15:48

Kakšni pa so teli Ir senzorji?
A so to gyroti?
Za FY20A misliš na kabel ali pride posebi vmesnik?
A je tole? http://www.electronicarc.com/catalogo/p ... 67e22e0216

A ne bi bilo dovolj, da bi poleg ikarusa vzel še Copilot Head + cable??

Žal je za začetnike tole kar mučno. Če bi imel neomejena sredstva, oz. več denarja bi pač kupoval po vrsti vse... Tako pa ne veš kaj še rabiš zraven, pa ti manjka to, pa tisto. Potem pa ugotoviš, da si kupil nekaj, kar sploh ne rabiš in je šlo 100€ v dim...
Hvala za odgovore.

Matcox
Letim, torej sem...
Dokler ne okusiš grenkobe poraza, ne boš občutil slasti zmage.

Uporabniški avatar
nitrometan
Freak
Prispevkov: 761
Pridružen: 18 Jul 2010, 14:36
Kraj: Kranj

Odgovor Napisal/-a nitrometan » 13 Mar 2011, 17:51

IR in GYRO senzorji so si čisto drugačni.

GYRO ali Žiroskop meri kotno hitrost, po domače kako hitro se stvar vrti, uporablja pa se jih za glajenje rukarjev ko na primer potegne veter in malo obrne avion, na veliko pa se jih uporablja pri helijih da se ne vrtijo za brezveze.

IR senzorji pa zaznavajo infra-rdečo svetlobo (tega ne vidiš) ki jo sevajo tople stvari, na osnovi tega pa lahko določiš kako je obrnjen avion, ker so tla ponavadi toplejša kot nebo.
:wink:
NE KLIČ HUDIČA !!!

It just MIGHT be IDIOT RESISTANT but NOTHING is IDIOT PROOF !! :lol:

LP Andraž

Odgovori

Vrni se na