OSD izbira

Fotografiranje z modelom iz zraka

Moderator: Pisaneli

Krist
Dr. Modelar
Prispevkov: 6857
Pridružen: 09 Jul 2005, 05:22

Odgovor Napisal/-a Krist » 04 Jan 2011, 18:47

Kabel iz sprejemnika gre v OSD (autopilot) potem pa naprej do servomotorja. Če ni vklopljen autopilot, letimo mi, ko pa je aktiven, prevzame on komande.
LP Kristjan

This sentence does not have a sense...
http://kads-world.com/KADS_World/Welcome.html

Uporabniški avatar
T0RN4D0
Dr. Modelar
Prispevkov: 2979
Pridružen: 15 Feb 2010, 20:40
Kraj: sevnica

Odgovor Napisal/-a T0RN4D0 » 04 Jan 2011, 19:54

OSD ni enako auto pilot. Servote ti kontrolira avto pilot, ne OSD. Ga lahko imaš tudi ločenega od FPVja, smo če že imaš GPS je bolj priročno da je vse povezano.

Sicer pa si v osnovi lahko predstavljaš da je isto kot uporaba žiroskopa na avjonu. Servo priklopiš na žiroskop, žiroskop pa na sprejemnik. Tako servo še vedno dobi vse ukaze direktno iz sprejemnika, + ukaze žiroskopa, če ga v zraku kaj premakne (veter). Potem daš žiroskope na vse tri osi, in bi morala zadeva pravilno nastavljena letet kot po tirnicah, ampak še vedno samo v smeri ki si jo ti izbral. Ko pa zadevi dodaš še malo pameti, senzor višine in GPS pa ima zadeva v bistvu že vse kar potrebuje za samostojno letenje.


Ali so zadeve povezane preko takšnega ali drugačnega sistema, s takšnmi ali drugačnimi senzorji in programom, se bodo zadeve zagotovo priklopile med sprejemnik in servote.
Fly it like you stole it!

Uporabniški avatar
tomazslo
Profesor
Prispevkov: 1357
Pridružen: 22 Jun 2010, 19:07
Kraj: Kranjska Gora
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a tomazslo » 04 Jan 2011, 20:01

Krist napisal/-a:Kabel iz sprejemnika gre v OSD (autopilot) potem pa naprej do servomotorja. Če ni vklopljen autopilot, letimo mi, ko pa je aktiven, prevzame on komande.
Torej če prav razumem gre en kabel do OSD, ne razumem pa to k s napisal, naprej do servomotorja...po tej logiki bi moralo naprimer pri mojemu Ventusu it 8 kablov na OSD in isto naprej 8 na servote.
A ni obcija, da se OSD priključi na konektor ki je predviden za telemetrijo na Hitec sprejemniku. Saj v bistvu so verjetno podatki, ki jih OSD pošilja podobni, kot pri funkciji kabla učenec učitelj....
Kokr si jaz predstavljam bi moralo to biti tako, da jaz z stikalom na RV vklopim avtopilota in potem avion sam pristane na pisti.
Kolikor sem pregledoval pdf navodilo o programiranju je bolj verjetna obcija, da se OSD priključi samo z enim kablo, sprejemnik pa ob preklopu izklopi podatke, ki jih sprejema od RV in sprejema podatke od OSD...

Krist
Dr. Modelar
Prispevkov: 6857
Pridružen: 09 Jul 2005, 05:22

Odgovor Napisal/-a Krist » 04 Jan 2011, 20:36

@tomazslo
Malo sem se narobe izrazil. Kot je napisal T0RN4D0. Tisti link od range video osdja ima vse skupaj. OSD in autopilota, tako da gre dejansko preko OSDja vse skupaj (fizično naprave mislim).
Autopiloti spet niso tako mogočni, vsaj modelarski ne, da bi imeli za vsako mahalico posebaj kabel. Pač pa osnovne funkcije, kot so smer, višina in motor ali namesto smeri nagib. Zato priporočajo tudi modele, ki so že v osnovi bolj stabilni (easy star, vse njegove kopije in ostali MPX elapor modeli). Recimo fun jet je malce manj primeren model, ampak za naprednega pilota je odličen.
Autopilot ne pristane sam, ti se samo vrnejo na začetno točko na neki varni višini, ki jo lahko sami nastavimo. Učasih je dovolj, če model samo kroži nad glavo ali pa se nam dovolj približa, da ga vidimo. Sej Autopilot na potniškem letalu ne pristaja sam. Zato je notri polot, ki letalo s pomočjo inštrumentov in oči usmeri proti pisti in pristane.
LP Kristjan

This sentence does not have a sense...
http://kads-world.com/KADS_World/Welcome.html

Uporabniški avatar
tomazslo
Profesor
Prispevkov: 1357
Pridružen: 22 Jun 2010, 19:07
Kraj: Kranjska Gora
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a tomazslo » 04 Jan 2011, 20:48

Ja hvala za odgovore..malo se mi že sanja,več bom pa v živo probal, ko dobim robo...

Uporabniški avatar
T0RN4D0
Dr. Modelar
Prispevkov: 2979
Pridružen: 15 Feb 2010, 20:40
Kraj: sevnica

Odgovor Napisal/-a T0RN4D0 » 04 Jan 2011, 20:51

tomazslo napisal/-a:
Krist napisal/-a:Kabel iz sprejemnika gre v OSD (autopilot) potem pa naprej do servomotorja. Če ni vklopljen autopilot, letimo mi, ko pa je aktiven, prevzame on komande.
Torej če prav razumem gre en kabel do OSD, ne razumem pa to k s napisal, naprej do servomotorja...po tej logiki bi moralo naprimer pri mojemu Ventusu it 8 kablov na OSD in isto naprej 8 na servote.
A ni obcija, da se OSD priključi na konektor ki je predviden za telemetrijo na Hitec sprejemniku. Saj v bistvu so verjetno podatki, ki jih OSD pošilja podobni, kot pri funkciji kabla učenec učitelj....
Kokr si jaz predstavljam bi moralo to biti tako, da jaz z stikalom na RV vklopim avtopilota in potem avion sam pristane na pisti.
Kolikor sem pregledoval pdf navodilo o programiranju je bolj verjetna obcija, da se OSD priključi samo z enim kablo, sprejemnik pa ob preklopu izklopi podatke, ki jih sprejema od RV in sprejema podatke od OSD...

tomzaslo, najbolje da pozabiš. Itak boš rekel da za naravnost letet ne rabiš avtopilota (true that), ti ga rabiš za pristanke. :lol:
Fly it like you stole it!

Uporabniški avatar
snoopy
Freak
Prispevkov: 788
Pridružen: 18 Avg 2007, 13:18
Kraj: Posavec

Odgovor Napisal/-a snoopy » 04 Jan 2011, 21:02

Kar se tiče extremnega letenja po pobočju in zasnaženih grebenih priporočam OSD od ImmersionRC. Ta sistem prav tako uporablja znani nastycop420. Ostali sistemi so preveč zasedeni s podatkom letenja na zaslonu, kar pa ni nič narobe če imaš komplet konzolo na zaslonu kot jo ima Eagle tree. Za letenje kot je avtopilot, return to home, waypoint, pa je priporočeno imeti čimveč podatkov. Odvisno kakšen tip letenja je komu všeč.

Eagle tree uporablja dekodiran signal telemetrije po video kanalu. ImmersionRC pa uporablja po right channel za avdio. Tako da moraš dobro premisliti kakšen sprejemnik kupiš in kakšen tracking sistem boš dodal na stojalo. Priporočen je Duo2400 diversity, ki ima že stereo avdio izhod. Pri tracking sistemu ImemersionRc lahko prenašamo preko telemetrije avdio z modela (left channel) ter GPS (telemetrijo) po desnem kanalu. Lahko sicer prenašaš po navadnem sprejemniku Lawmate ki je mono, vendar se moraš odločiti če prenašaš avdio da boš brez trackinga ali obratno; prenašaš telemetrijo in si brez avdia.

Pri Eagle tree pa se telemetrija zakodira preko video kanala. V tem primeru lahko uporabimo navaden sprejemnik Lawmate. Da pa bi imeli dvojno antensko kontrolo na Ground-u pa moramo kupiti še Oracle-ov diversity reciever in med seboj (dva lawmate sprejemnika sta istočasno priklopljena na Oracle) povezati oba recieverja. Na enem Lawmetu imamo recimo 5dbi anteno (krožno), na drugem pa pach ali yagi anteno (od 15 do 25dbi. Oracle diversity nato preklaplja signal samodejno medsebojno odvisno od oddaljenosti modela.

Upam, da bo komu pomagalo.

LP
vaja dela mojstra..

Uporabniški avatar
tomazslo
Profesor
Prispevkov: 1357
Pridružen: 22 Jun 2010, 19:07
Kraj: Kranjska Gora
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a tomazslo » 04 Jan 2011, 21:28

T0RN4D0

Saj me samo firbec matra, jaz bom zarnkrat imel to kar imam naročeno in to je Hitec Telemetry in 1.3 Ghz link. V bistvu rabim predvsem zato, ker ko je jadralni model vioko in majhen enostavno ne vem več kam gre (sem že v letih). to bom dal v aerota ali pa v Ventusa.............za 100 m ni problema, na večji razdalji pa enostavno ne vidim ali je zavil levo ali desno in se mi je že večkrat zgodilo, da sem ga komaj rešil in pripeljal bližje.
http://www.youtube.com/watch?v=JcS6riqvD5c
Zadnjič spremenil tomazslo, dne 04 Jan 2011, 21:38, skupaj popravljeno 1 krat.

Krist
Dr. Modelar
Prispevkov: 6857
Pridružen: 09 Jul 2005, 05:22

Odgovor Napisal/-a Krist » 04 Jan 2011, 21:31

V navodilih omenja tudi prenos podatkov na pc.
Reserve for IKARUS Ground Station features

We use an optional laptop Ground Station software. We call it Ikarus UAV Console.

With Ikarus UAV console you can:

- Configure OSD
- Tunning autopilot
- Introduce waypoint and routes
- Configure screens and edit character
- Flight console, with instruments, telemetry, real time map position...
- Upgrade firmware
- Save telemetry to a text file

One single program for everything.
LP Kristjan

This sentence does not have a sense...
http://kads-world.com/KADS_World/Welcome.html

Uporabniški avatar
pegasus
Dr. Modelar
Prispevkov: 2840
Pridružen: 14 Okt 2002, 01:00
Kraj: http://jure.pecar.org/prodam/index.html
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a pegasus » 04 Jan 2011, 21:35

snoopy napisal/-a:Kar se tiče extremnega letenja po pobočju in zasnaženih grebenih
Ah dej nehi rajcat ... na misel mi je prišel potep po zraku nad južnimi pobočji od soriške planine pa do črne prsti in nazaj ... To bi sekalo! 8)

Uporabniški avatar
snoopy
Freak
Prispevkov: 788
Pridružen: 18 Avg 2007, 13:18
Kraj: Posavec

Odgovor Napisal/-a snoopy » 04 Jan 2011, 22:09

pegasus napisal/-a:
snoopy napisal/-a:Kar se tiče extremnega letenja po pobočju in zasnaženih grebenih
Ah dej nehi rajcat ... na misel mi je prišel potep po zraku nad južnimi pobočji od soriške planine pa do črne prsti in nazaj ... To bi sekalo! 8)
Itak, kaj pa misliš, sej to sem mislil. Profi slika, najdaljši domet, dober greben.

Se sliši kot:

GIRLS, DRUGS & ROCK'N ROLL

lp
vaja dela mojstra..

Krist
Dr. Modelar
Prispevkov: 6857
Pridružen: 09 Jul 2005, 05:22

Odgovor Napisal/-a Krist » 04 Jan 2011, 22:13

Jst sem še en korak bližje temu početju.
Pravkar naročil Ikarus OSD z 100A senzorjem in upgrade ključkom 8)
Poštnina je bila vsega 13,5€.
Malo sem razmišljal, če sploh potrebujem audio pri letenju. Tako in tako večino časa piska motor z eliso.
Manjkajo mi še AV TX/RX (tu še ne vem, kaj bom sploh vzel, se nagibam sicer proti 5,8GHz, samo izbira je dokaj uboga, če pa je, imajo nekateri navite cene), kompleten model, head tracker, pa še kaka malenkost se najde.
Sem pa se zadnjič spomnil, da mi je od prvega podviga ostala kamerca, ki ima tudi AV vhod. Tako da bom verjetno ponucal zadevo.

Slika

Slika
snoopy napisal/-a:
pegasus napisal/-a:
snoopy napisal/-a:Kar se tiče extremnega letenja po pobočju in zasnaženih grebenih
Ah dej nehi rajcat ... na misel mi je prišel potep po zraku nad južnimi pobočji od soriške planine pa do črne prsti in nazaj ... To bi sekalo! 8)
Itak, kaj pa misliš, sej to sem mislil. Profi slika, najdaljši domet, dober greben.

Se sliši kot:

GIRLS, DRUGS & ROCK'N ROLL

lp
Najdaljši domet stane 370€ Kit UHF RC Long Range 433-444 Mhz 0.5-2W NEW V4 Feb10!!!
LP Kristjan

This sentence does not have a sense...
http://kads-world.com/KADS_World/Welcome.html

Uporabniški avatar
snoopy
Freak
Prispevkov: 788
Pridružen: 18 Avg 2007, 13:18
Kraj: Posavec

Odgovor Napisal/-a snoopy » 04 Jan 2011, 22:20

Ha, vsekakor ponucaj tole opremo ki jo imaš.

Btw, kaj boš uporabil za RC? Aha, sem se spomnil da ne boš frčal daleč, potem je vredu. Kot ostali profi FPV letalci priporočajo za rc 35mhz, video tx rx pa 2,4. Sej pomoje veš. 35 mhz ima daljše nosilne signale (kot sem že zadnjič omenjal). Za malo pofrčat okoli pa je vse dobro.

LP
vaja dela mojstra..

Krist
Dr. Modelar
Prispevkov: 6857
Pridružen: 09 Jul 2005, 05:22

Odgovor Napisal/-a Krist » 04 Jan 2011, 22:29

Nekaj sem razmišljal o frsky modulu in 8 kanalnem sprejemniku. Ravno te dni me je kolega prosil, če mu prodam svoj 35MHz modul, da bi ga imel za rezervo. Ne vem še točno, če bi si lahko privoščil 430MHz sistem, bi ga takoj vzel, samo je žal preveč za moj proračun. Že tako sem v dveh nakupih zapravil pravo premoženje.
Pri kameri še iščem nek optimum. Nekaj sem si ogledoval 600TVL High Resolution SONY HAD CCD in pa OSD Menu 600TVL High Resolution Color Sony CCD.
LP Kristjan

This sentence does not have a sense...
http://kads-world.com/KADS_World/Welcome.html

Uporabniški avatar
snoopy
Freak
Prispevkov: 788
Pridružen: 18 Avg 2007, 13:18
Kraj: Posavec

Odgovor Napisal/-a snoopy » 04 Jan 2011, 22:34

Krist napisal/-a: Najdaljši domet stane 370€ Kit UHF RC Long Range 433-444 Mhz 0.5-2W NEW V4 Feb10!!!
Hja, obstajajo UHF do 172 km, samo je 700€. Samo je pa to to. Itak ne letiš toliko daleč. Vendar se pa nekateri ubadajo s sončnimi celicami ter poletijo daleč. HE, če je to sploh smisel???

Dobiš pa že sprejemnik in oddajnik od 5 do 12km za 185€ plus stroški pošiljanja. Profi firma, ki ima tudi tale OSD:

Slika

Slika



Slika
vaja dela mojstra..

Krist
Dr. Modelar
Prispevkov: 6857
Pridružen: 09 Jul 2005, 05:22

Odgovor Napisal/-a Krist » 04 Jan 2011, 22:48

Mislim, da nima smisla pretiravat s dometom. Video posnetki od Mojstra Trappy-a so res fascinantni (je bil kolega pri meni, pa sem mu kazal, je mel take oči :o :o :o ), samo on leti res na meji, pa tudi to ne počne prvič. Sam pa se bom raje večkrat selil po okolici, kot pa reskeral, da kje zasilno pristanem 20km daleč in upam, da bom model še našel na mestu pristanka.

Prejle sem malce računal in prišel do ugotovitve, da bodo stroški modela in ostale opreme še kar nekaj ojrov, tako, da bo projekt trajal malce dlje, kot sem navajen. bom pa zato imel dovolj časa, da se posvetim vsem zadevam maksimalno.
LP Kristjan

This sentence does not have a sense...
http://kads-world.com/KADS_World/Welcome.html

Uporabniški avatar
T0RN4D0
Dr. Modelar
Prispevkov: 2979
Pridružen: 15 Feb 2010, 20:40
Kraj: sevnica

Odgovor Napisal/-a T0RN4D0 » 04 Jan 2011, 23:37

Ko se že slinimo o UHF... Dobiš UHF sistem od dragonlinka za 270$ s sprejemnikom, $295 +carina, sprejemniki po $100. Zadeva je načeloma bolj pohvaljena kot od scherrerja UHF. (čeprav hvalijo oba :D)

Lahko pa pri scherrerju dokupiš še 7W booster... Če finance niso problem se sigurno da tudi kaj močnejšega dobit, tle smo cenovno še vedno nekje v rangu v rangu Futabe. Heck, najbrž je Futabin FASST 8 kanalni modul s sprejemnikom celo dražji od dragon linka. #-o
Fly it like you stole it!

Uporabniški avatar
carcar
Profesor
Prispevkov: 1045
Pridružen: 28 Avg 2005, 08:48

Odgovor Napisal/-a carcar » 05 Jan 2011, 01:39

snoopy napisal/-a:
pegasus napisal/-a:
snoopy napisal/-a:Kar se tiče extremnega letenja po pobočju in zasnaženih grebenih
Ah dej nehi rajcat ... na misel mi je prišel potep po zraku nad južnimi pobočji od soriške planine pa do črne prsti in nazaj ... To bi sekalo! 8)
Itak, kaj pa misliš, sej to sem mislil. Profi slika, najdaljši domet, dober greben.

Se sliši kot:

GIRLS, DRUGS & ROCK'N ROLL

lp
Še na "dobro" ceno si pozabil :P :P

lp
_____a.k.a @ Moderator Modeli iz penastih materialov____

Uporabniški avatar
snoopy
Freak
Prispevkov: 788
Pridružen: 18 Avg 2007, 13:18
Kraj: Posavec

Odgovor Napisal/-a snoopy » 05 Jan 2011, 06:41

carcar napisal/-a:
snoopy napisal/-a:
pegasus napisal/-a: Ah dej nehi rajcat ... na misel mi je prišel potep po zraku nad južnimi pobočji od soriške planine pa do črne prsti in nazaj ... To bi sekalo! 8)
Itak, kaj pa misliš, sej to sem mislil. Profi slika, najdaljši domet, dober greben.

Se sliši kot:

GIRLS, DRUGS & ROCK'N ROLL

lp
Še na "dobro" ceno si pozabil :P :P

lp
Uf se je res, cene so pa kar obilne ja...

LP
vaja dela mojstra..

Krist
Dr. Modelar
Prispevkov: 6857
Pridružen: 09 Jul 2005, 05:22

Odgovor Napisal/-a Krist » 05 Jan 2011, 07:55

Ne mi govort :S
Ni kosa opreme pod 50€, kamerca bo na koncu najcenejša...
Sej k gledam mau nazaj,bi komot prišparal kak € s cenejšo opremo, pa bi se ukvarjal z otroškimi boleznimi. Se spomnem na prvi video link, 2,4GHz 200mW kitajc,glih na 100m je delal normalno,potem pa koker se mu je zazdelo...
LP Kristjan

This sentence does not have a sense...
http://kads-world.com/KADS_World/Welcome.html

Muki2
Razpravljalec
Prispevkov: 52
Pridružen: 31 Jan 2007, 21:11
Kraj: Izola

Odgovor Napisal/-a Muki2 » 05 Jan 2011, 11:04

Glede na to, da se omenja krmiljenje modelov v UHF frekvenčnem območju - je bilo morda že kaj govora o legalnosti tega početja?

Frekvenčno območje od 430 do 440MHz je v Sloveniji primarno namenjeno za radioamatersko uporabo in kakšnega free banda (kot je ISM na 2.4GHz) tu ni. Za delo v tem področju je potrebno radioamatersko dovoljenje, ob tem pa tudi razumevanje, katere frekvence znotraj tega področja lahko uporabljamo in na kakšen način.

Uporabniški avatar
tomazslo
Profesor
Prispevkov: 1357
Pridružen: 22 Jun 2010, 19:07
Kraj: Kranjska Gora
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a tomazslo » 05 Jan 2011, 11:25

Muki2 napisal/-a:Glede na to, da se omenja krmiljenje modelov v UHF frekvenčnem območju - je bilo morda že kaj govora o legalnosti tega početja?

Frekvenčno območje od 430 do 440MHz je v Sloveniji primarno namenjeno za radioamatersko uporabo in kakšnega free banda (kot je ISM na 2.4GHz) tu ni. Za delo v tem področju je potrebno radioamatersko dovoljenje, ob tem pa tudi razumevanje, katere frekvence znotraj tega področja lahko uporabljamo in na kakšen način.
Tudi sam sem se že spraševal od kot vam te frekvence (nenazadnje tudi 1.3Ghz, kolikor vem, ni prosta in je potrebno dovoljenje). Sicer glede na kratkotrajno uporabo te frekvence bi jo bilo težko izslediti, če bi pa pri tem povzročali motnje uporanikom ki frekvence uporabljajo legalno, je pa že bolj ajsi. Sicer sem že mali izven tekočega dogajanja na frekvenčnem področju (včasih sem bil na tekočem), vendar mislim, da se v osnovi prav veliko ni spremenilo okoli dovoljenj.

Uporabniški avatar
T0RN4D0
Dr. Modelar
Prispevkov: 2979
Pridružen: 15 Feb 2010, 20:40
Kraj: sevnica

Odgovor Napisal/-a T0RN4D0 » 05 Jan 2011, 12:05

Nič od kod nam te frekvence. Če hočeš letet 20km ven kaj legalne izbire nimaš. :) Al boš prekoračil moč, ali pa falil frekvenco. Ali pa oboje. Jst se ne bi obremenjeval ne z enim ne z drugim.
Fly it like you stole it!

Muki2
Razpravljalec
Prispevkov: 52
Pridružen: 31 Jan 2007, 21:11
Kraj: Izola

Odgovor Napisal/-a Muki2 » 05 Jan 2011, 12:25

T0RN4D0 napisal/-a:Nič od kod nam te frekvence. Če hočeš letet 20km ven kaj legalne izbire nimaš. :) Al boš prekoračil moč, ali pa falil frekvenco. Ali pa oboje. Jst se ne bi obremenjeval ne z enim ne z drugim.
S tem se absolutno ne strinjam in takega početja ne odobravam. Z radioamaterskim dovoljenjem in v okviru radioamaterske dejavnosti, kamor bi telemetrija ali daljinsko vodenje sodila, lahko v tem frekvenčnem pasu uporabljaš oddajno moč do 1500W. Povsem legalno.

Seveda pa je metoda divjega zahoda neprimerno lažja, žal se pa na dolgi rok ne obnese. Če že zaradi drugega ne, čisto iz perspektive lastne riti - si upaš usodo 1500 EUR vrednega modela prepustiti radijski zvezi na frekvencah, kjer nimaš kaj početi, drugega (tudi dosti močnejšega) prometa pa je precej?

Uporabniški avatar
T0RN4D0
Dr. Modelar
Prispevkov: 2979
Pridružen: 15 Feb 2010, 20:40
Kraj: sevnica

Odgovor Napisal/-a T0RN4D0 » 05 Jan 2011, 12:41

Sam dvomim da se bom kdaj spustil v te vode. Kaj veliko izbire tako nimaš, na voljo sta dva sistema, ki najbrž delujeta na bolj ali manj isti frekvenci in sta bolj ali manj plug and play. In ti radioamaterski izpit bolj malo pomaga.

Pa pri FPVju se v 99.5% fura relativno poceni modele.
Zadnjič spremenil T0RN4D0, dne 05 Jan 2011, 13:37, skupaj popravljeno 1 krat.
Fly it like you stole it!

Odgovori

Vrni se na