OSD izbira

Fotografiranje z modelom iz zraka

Moderator: Pisaneli

Krist
Dr. Modelar
Prispevkov: 6857
Pridružen: 09 Jul 2005, 05:22

OSD izbira

Odgovor Napisal/-a Krist » 02 Jan 2011, 20:04

Da se ne meša s temo video oddajnik/sprejemnik za FPV, sem odprl novo temo, kjer bi govorili samo o OSD sistemih.
Izbira je velika, cene so nekje v enakem rangu, s seveda nekaterimi izjemami.
Kolikor sem gledal, se mi še najbolj dopade Ikarus OSD.
LP Kristjan

This sentence does not have a sense...
http://kads-world.com/KADS_World/Welcome.html

Uporabniški avatar
tomazslo
Profesor
Prispevkov: 1351
Pridružen: 22 Jun 2010, 19:07
Kraj: Kranjska Gora
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a tomazslo » 02 Jan 2011, 20:44

kaj pa je to OSD, razumem kot neka telemetrija..a je to kaj skupnega z telemetrijo, ki jo spremljaš na aurori ?
jaz sem naročil HTS Telemetrija Hitec komplet in imam nekaj že doma, nekaj pa še čakam...
Zadnjič spremenil tomazslo, dne 02 Jan 2011, 20:50, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
miharix
Freak
Prispevkov: 849
Pridružen: 16 Jun 2008, 22:06
Kraj: Kamnik / LJ
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a miharix » 02 Jan 2011, 20:50

Sam uporabljam EzOSD od ImmersionRC pa mi zaenkrat zadostuje, edino jezi me, da merilec toka ni dovolj močen za 6S Li-Po, baje tu pa tam če jih kontaktiraš sestavijo močnejši modul, žal mi ssassen še ni odpisal na vprašanje ~ €?

Sicer pa sem v začetku razmišljal o Eagle Tree, ker je bolj modularen, samo je konkretno več €

Ikarus pa mislim, da je bolj novejši tako, da ga še ne poznam, zgleda pa obetavno. :)

Uporabniški avatar
T0RN4D0
Dr. Modelar
Prispevkov: 2979
Pridružen: 15 Feb 2010, 20:40
Kraj: sevnica

Odgovor Napisal/-a T0RN4D0 » 02 Jan 2011, 22:05

tomazslo napisal/-a:kaj pa je to OSD, razumem kot neka telemetrija..a je to kaj skupnega z telemetrijo, ki jo spremljaš na aurori ?
jaz sem naročil HTS Telemetrija Hitec komplet in imam nekaj že doma, nekaj pa še čakam...
Je telemetrija ja, samo da pri FPV imaš že itak video in downlink na avijonu, tako da ti podatke prikazuje skupaj z videom (On-Screen Display), namesto na enem ločenem zaslonu ki ga težko spremljaš pri letenju z očali.
Fly it like you stole it!

Uporabniški avatar
tomazslo
Profesor
Prispevkov: 1351
Pridružen: 22 Jun 2010, 19:07
Kraj: Kranjska Gora
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a tomazslo » 02 Jan 2011, 22:13

T0RN4D0 napisal/-a:
tomazslo napisal/-a:kaj pa je to OSD, razumem kot neka telemetrija..a je to kaj skupnega z telemetrijo, ki jo spremljaš na aurori ?
jaz sem naročil HTS Telemetrija Hitec komplet in imam nekaj že doma, nekaj pa še čakam...
Je telemetrija ja, samo da pri FPV imaš že itak video in downlink na avijonu, tako da ti podatke prikazuje skupaj z videom (On-Screen Display), namesto na enem ločenem zaslonu ki ga težko spremljaš pri letenju z očali.
Ali lahko jaz ta sistem, ki sem ga nabavil za Auroro vkomponiram v sliko ki mi jo na primer pošilja link z kamero

Uporabniški avatar
nitrometan
Freak
Prispevkov: 761
Pridružen: 18 Jul 2010, 14:36
Kraj: Kranj

Odgovor Napisal/-a nitrometan » 02 Jan 2011, 22:37

tomazslo napisal/-a:
T0RN4D0 napisal/-a:
tomazslo napisal/-a:kaj pa je to OSD, razumem kot neka telemetrija..a je to kaj skupnega z telemetrijo, ki jo spremljaš na aurori ?
jaz sem naročil HTS Telemetrija Hitec komplet in imam nekaj že doma, nekaj pa še čakam...
Je telemetrija ja, samo da pri FPV imaš že itak video in downlink na avijonu, tako da ti podatke prikazuje skupaj z videom (On-Screen Display), namesto na enem ločenem zaslonu ki ga težko spremljaš pri letenju z očali.
Ali lahko jaz ta sistem, ki sem ga nabavil za Auroro vkomponiram v sliko ki mi jo na primer pošilja link z kamero
Prej ne kot pa ja
NE KLIČ HUDIČA !!!

It just MIGHT be IDIOT RESISTANT but NOTHING is IDIOT PROOF !! :lol:

LP Andraž

Uporabniški avatar
tomazslo
Profesor
Prispevkov: 1351
Pridružen: 22 Jun 2010, 19:07
Kraj: Kranjska Gora
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a tomazslo » 03 Jan 2011, 10:20

nitrometan napisal/-a:
tomazslo napisal/-a:
T0RN4D0 napisal/-a: Je telemetrija ja, samo da pri FPV imaš že itak video in downlink na avijonu, tako da ti podatke prikazuje skupaj z videom (On-Screen Display), namesto na enem ločenem zaslonu ki ga težko spremljaš pri letenju z očali.
Ali lahko jaz ta sistem, ki sem ga nabavil za Auroro vkomponiram v sliko ki mi jo na primer pošilja link z kamero
Prej ne kot pa ja
Ta odgovor mi nič ne pomaga, rabim JA ali pa NE, če je JA, pa navodilo, kako se to dejansko tehnično izvede....

Uporabniški avatar
miharix
Freak
Prispevkov: 849
Pridružen: 16 Jun 2008, 22:06
Kraj: Kamnik / LJ
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a miharix » 03 Jan 2011, 10:44

Ni mi znano ali že obstaja rešitev, sigurno pa gre vprašanje samo koliko časa boš rabil za izdelavo.
Najprej, da nekako dekodiraš podatke v streamu telemetrije ter jih pol zakodiraš z video stream.
Pomojem bi še z picekom to šlo (Meni je še to zaenkrat na todo listi za probat letos :P)

Uporabniški avatar
carcar
Profesor
Prispevkov: 1045
Pridružen: 28 Avg 2005, 08:48

Odgovor Napisal/-a carcar » 03 Jan 2011, 10:49

miharix napisal/-a:Ni mi znano ali že obstaja rešitev, sigurno pa gre vprašanje samo koliko časa boš rabil za izdelavo.
Najprej, da nekako dekodiraš podatke v streamu telemetrije ter jih pol zakodiraš z video stream.
Pomojem bi še z picekom to šlo (Meni je še to zaenkrat na todo listi za probat letos :P)
Kaj tole bi šlo direkt na kamero, pa potem output naprej...?
_____a.k.a @ Moderator Modeli iz penastih materialov____

Krist
Dr. Modelar
Prispevkov: 6857
Pridružen: 09 Jul 2005, 05:22

Odgovor Napisal/-a Krist » 03 Jan 2011, 10:51

Ne. Ker je OSD tekst, ki je integriran v video.
Sam gledam BSII, Eagletree OSD, poor man OSD (Na rcg forumu je tema) in Ikarus OSD. Od vseh se mi še najbolj dopade zadnji, ki ima obilo dodatnih funkcij, kot je recimo možen priklop dveh kamer. letenje na do 31 točk, vrnitev domov, možnost priklopa autopilota, mix za V repe modele. Ima vse, pa še cenejši je od konkurence (Eagle tree). Edino, kar ima ET, je tokovni senzor do 100A, ostali pa do 50A. Mene osebno ne moti, ker bo moja platforma malce manj "požrešna".
EzOSD od ImmersionRC je tudi obetavna, pa še cenovno ugodna. Mislim da to uporablja Trappy.
Zanimiv mi je bil tudi od RangeVideo OSD, ampak je konkterna škatla, ima pa tudi funkcijo autopilota (senzorji so za dokupit9, ima pa to hibo, da ne podpira v repa, zgolj delta. Sicer bi se dalo ga preslepit, ampak mi potem ostanejo eleroni prosti. Tudi če bi hotel vezati, da imam samo elerone in višino preko autopilota, ne bi bilo izvedljivo v mojem primeru.
Nevem edino kako je s sledenjem antene. Če bi zadeva delala s Eagle eye, bi bilo fino. Sicer mi to ni neka nuja, ker imam bolj namen leteti okoli ušes, ampak je fino, če se da zadevo še kdaj nadgraditi.
Sej če je kdo že kaj gledal, se cene gibljejo v rangu med 120 in 220€. Eagle tree je pri HK kar ugoden, je pa hiba to, da ti kitajci nimajo ničesar na zalogi, prav tako direkno pri prodajalcu nimajo. Naj bi šele konec meseca imeli na zalogi. Ostali pa so na zalogi.
LP Kristjan

This sentence does not have a sense...
http://kads-world.com/KADS_World/Welcome.html

Uporabniški avatar
tomazslo
Profesor
Prispevkov: 1351
Pridružen: 22 Jun 2010, 19:07
Kraj: Kranjska Gora
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a tomazslo » 03 Jan 2011, 10:59

Krist napisal/-a:Ne. Ker je OSD tekst, ki je integriran v video.
aha torej bom moral podatke gledat na avrori, kamero pa na očalah ali monitorju

Krist
Dr. Modelar
Prispevkov: 6857
Pridružen: 09 Jul 2005, 05:22

Odgovor Napisal/-a Krist » 03 Jan 2011, 16:04

Vsi podatki so na očalah ali monitorju. Tako kot je na sliki.
LP Kristjan

This sentence does not have a sense...
http://kads-world.com/KADS_World/Welcome.html

Uporabniški avatar
nitrometan
Freak
Prispevkov: 761
Pridružen: 18 Jul 2010, 14:36
Kraj: Kranj

Odgovor Napisal/-a nitrometan » 03 Jan 2011, 16:38

En način je: da pogruntaš kakšen komunikacijski protokol imajo tisti senzorji, potem pa to spelješ na mikrokontroler (PIC, AVR, ARM, ...) ki ti podatke obdela v grafično obliko, ki jih potem pošlje na OSD čip (ja, to obstaja, enkrat sem ga zasledil pri farnellu) ki ga priklopiš med kamero in oddajnik.
Stvar je izvedljiva, samo kdo bo pa to naredil pa res ne vem. Zato je bil moj odgovor tak kot je bil :)
NE KLIČ HUDIČA !!!

It just MIGHT be IDIOT RESISTANT but NOTHING is IDIOT PROOF !! :lol:

LP Andraž

Uporabniški avatar
tomazslo
Profesor
Prispevkov: 1351
Pridružen: 22 Jun 2010, 19:07
Kraj: Kranjska Gora
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a tomazslo » 03 Jan 2011, 17:40

Krist napisal/-a:Vsi podatki so na očalah ali monitorju. Tako kot je na sliki.
nisi me razumel...jaz imam Hitec telemetrijo za Auroro 9 (HTS Telemetrija Hitec komplet) in 1,3Ghz link za kamero (1,3 Ghz Video Set - 850mw TX + RX)...torej če bom uporabljal monitor ali očala ne bom videl podatkov, ker link ne omogoča, da bi telemetrijo vklopil poleg kamere...zato aprašujem, ali obstaja kaka obcija to združiti

Krist
Dr. Modelar
Prispevkov: 6857
Pridružen: 09 Jul 2005, 05:22

Odgovor Napisal/-a Krist » 03 Jan 2011, 19:53

Mislim, da ne.
Sicer ne vidim niti smisla, da bi mi naprava sporočala te informacije. Ker OSD-ji omogočajo veliko več informacij hkrati, kot naprave.
LP Kristjan

This sentence does not have a sense...
http://kads-world.com/KADS_World/Welcome.html

Uporabniški avatar
tomazslo
Profesor
Prispevkov: 1351
Pridružen: 22 Jun 2010, 19:07
Kraj: Kranjska Gora
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a tomazslo » 03 Jan 2011, 20:32

Krist napisal/-a:Mislim, da ne.
Sicer ne vidim niti smisla, da bi mi naprava sporočala te informacije. Ker OSD-ji omogočajo veliko več informacij hkrati, kot naprave.
ja samo jaz z to robo razpolagam, tega kar ti omenjaš pa nimam in se postavlja vprašanje ali tudi potrebujem, naj to vržem stran in kupim to kar ti omenjaš....
ok bom moral sam mal "pokunštvat", ker vidim, da mi v bistvu nihče ne zna kaj bolj konkretno svetovat

Krist
Dr. Modelar
Prispevkov: 6857
Pridružen: 09 Jul 2005, 05:22

Odgovor Napisal/-a Krist » 03 Jan 2011, 20:45

Zanimivo branje o Ikarusu OSD
Ikarus OSD
IKARUS OSD FEATURES:

SCREENS

Ikarus OSD have 5 differents and user configurable screens, we call then huds. Screens 1, 2 and 3 are user in flight selectable using a spare channel. It have also a Failsafe screen activated when R/C receiver goes in failsafe and a Summary screen that it's activated when plane stop at the end of the flight

It includes also a charset editor. This mean that you can edit and change any of the included characters to make your own letter, number or icon.

User can edit and configure every of the screens/huds to his preference. You can display untill 30 differents flight instruments in every screen. Lets see the instruments:

- Artificial horizon
- Altimeter (in text or F16HUD form)
- Home Bearing (in text, arrow or circle with arrow form)
- Compas (Text or F16 form)
- Distance Home
- Distance to next waypoint
- GPS sats number
- Horizontal Antena Tracker orientation
- Vertical Antenna Tracker orientation
- Miles per Ah or Km per Ah
- Plane rate
- RSSI
- Climb rate (vertical speed)
- Ground speed
- Motor battery (text or bar)
- Video battery (text or bar)
- Current
- Batter Level mAh (text or bar form)
- Autopilot ON/OFF indicator
- HUD/screen name
- Pilot Name
- Waypoint Name(name of each waypoint it's editable)
- Latitude
- Longitude
- Local Time
- Fly Time
- Maximun Altitude
- Maximun Home distance
- Maximun speed
- Total traveled (odometer)
- Auxiliar Dedug info (servo travels for Autopilot tuning)

CONNECTIONS AND SENSORS

- Mini USB port for configuration, autopilot tuning, route managing
- 2 camera inputs. Compatible with 5V and 12V cameras.
- 1 Transmitter video out. Compatible with 5 and 12V transmitters.
- Voltage selectors for cameras and transmitter
- GPS Input
- Current sensor input
- Video battery input
- 1 PPM input and 6 servo outputs (ail,ele,rud,mot,pan,tilt). Servo Doubler for pan servo
- or 3 receiver inputs and 2 servo outputs (rud,mot) for receivers that have not PPM output
- IR sensor input (compatible with Copilot sensor and cable). The IR sensor it's necessary if you want to use Autopilot or Artificial horizon
- RSSI input
- Telemetry output over video or radio modem
- I2C expansion port, not in use actually

CONTROL

You only need a single spare channel to control all Ikarus functions. With just 1 channel you can while flying:

- Select Screen 1, 2, 3
- Select CAM1 or CAM2
- Select GO Home or GO Route(next waypoint)
- Turn ON/OFF autopilot

It's compatible with different control modes. Spare control channel can be a:

- 2 positions switch (requires also rudder)
- 3 positions switch
- Slider or Dial potenciometer
- Mix mode 223 (using 4 free program mix in your TX you can have a switch3 for screen, switch2 for home/wpt, switch2 for autopilot OFF/ON)
- Mix mode 2222 (using 4 free program mix in your TX you can have a switch2 for screen, switch2 for CAM select, switch2 for home/wpt, switch2 for autopilot OFF/ON)

With Mix mode you can use until 4 switches in your TX for controlling different functions, but only 1 channel.

AUTOPILOT

- Can control planes with standar tail, V-tail or Flying wings.
- 31 3D Waypoints. You can asign an altitude to each waypoint.
- Autopilot can control aileron, elevator, motor and rudder. It can control aileron and rudder at the same time to make coordinate turns. Plane will turn at the angle you set, 10, 20, 30º. It's not an old turn rate autopilot with ailerons leveling and rudder fighting againts it with flat turns.
- 4 full PID controls loops.
- IR sensor in normal or cross position (16 combinations posible)
- 4 Altitude control modes:
* Fixed altitude: Plane will fly at the same altitude the hole flight
* Dist Alt: plane will keep altitude at 1/10 relation over distance. Or any other rate that you set
*WPT ALT(UNSAFE): Plane will fly at the altitude asign to each waypoint
*WPT ALT(SAFE): Plane will fly at the altitude asign to each waypoint but if waypoint it's too low, it will apply the safer altitude/distance relation.
Nekako me tale še najbolj mika.
Zadnjič spremenil Krist, dne 03 Jan 2011, 21:49, skupaj popravljeno 1 krat.
LP Kristjan

This sentence does not have a sense...
http://kads-world.com/KADS_World/Welcome.html

Uporabniški avatar
pegasus
Dr. Modelar
Prispevkov: 2808
Pridružen: 14 Okt 2002, 01:00
Kraj: http://jure.pecar.org/prodam/index.html
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a pegasus » 03 Jan 2011, 21:32

Torej danes "off the shelf" in "military grade" robo razlikuje samo še oddajna moč in enkripcija prenosnih poti? No, pa te niti global hawki nimajo, ker so talibani s tv sprejemniki gledali kaj amiji snemajo :lol:

Uporabniški avatar
miharix
Freak
Prispevkov: 849
Pridružen: 16 Jun 2008, 22:06
Kraj: Kamnik / LJ
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a miharix » 03 Jan 2011, 21:49

pegasus napisal/-a:Torej danes "off the shelf" in "military grade" robo razlikuje samo še oddajna moč in enkripcija prenosnih poti? No, pa te niti global hawki nimajo, ker so talibani s tv sprejemniki gledali kaj amiji snemajo :lol:
Dodaj še natančnost (GPS je za njih bolj precizen) ter dodatno finančno vrednost (pri profi so ponavadi večje "igračke")

@Krist Vzami ikarusa boš imel se en lep čas kaj za "igračkat" ;)
malo offtopic: Katero frčalo pa boš uporabil za platformo?
Sam pravkar tuhtam ali bi šel že montirat na "kosilnice" ali pa le raje "frčoplan"(kater?), do zdaj sem "zlorabil" le EasyStar-ja.

Uporabniški avatar
carcar
Profesor
Prispevkov: 1045
Pridružen: 28 Avg 2005, 08:48

Odgovor Napisal/-a carcar » 03 Jan 2011, 22:09

miharix napisal/-a:
pegasus napisal/-a:Torej danes "off the shelf" in "military grade" robo razlikuje samo še oddajna moč in enkripcija prenosnih poti? No, pa te niti global hawki nimajo, ker so talibani s tv sprejemniki gledali kaj amiji snemajo :lol:
Dodaj še natančnost (GPS je za njih bolj precizen) ter dodatno finančno vrednost (pri profi so ponavadi večje "igračke")

@Krist Vzami ikarusa boš imel se en lep čas kaj za "igračkat" ;)
malo offtopic: Katero frčalo pa boš uporabil za platformo?
Sam pravkar tuhtam ali bi šel že montirat na "kosilnice" ali pa le raje "frčoplan"(kater?), do zdaj sem "zlorabil" le EasyStar-ja.
Ga še riše..., Link

Drugače pa tale ikarus se tdi meni dopade, kdo od "formurašev" bo testna "ovca" ? :)

lp :wink:
_____a.k.a @ Moderator Modeli iz penastih materialov____

Krist
Dr. Modelar
Prispevkov: 6857
Pridružen: 09 Jul 2005, 05:22

Odgovor Napisal/-a Krist » 03 Jan 2011, 22:44

@pegasus
Jah, tako to danes je. Sej če pogledaš enak kos opreme, le da je narejen za vojsko, stane nekaj tisoč €. Oba pa opravljata nekje enako funkcijo.
Pred leti je nekaj mibo razvijal za vojsko, če se ne motim, so pobarvali krilo in rep od visiona na sivo, trupu pa so le dodali malo "mesa" za elektroniko. Me prav zanima, kaka je bila cena...

@miharix
Nekako se kar nagibam k tej odločitvi. OSD stane 199€. Če pa zamenjam 50A senzor za 100A in vzamem še ključek za posodobitve, me pride 224€ + ptt, kar je nekje v rangu Eagle tree sistema ( po ceni seveda)
Dokler bo model dokončan, bom verjetno tudi naštudiral OSD in ostalo tehniko.
Pri očalah sem dobil idejo, da bi konektor samo zamenjal. Preprosto bi vzel speedy konektor ali kak podoben in samo v ohišje ugradil. Tisti mi res deluje sporno.
Platforma bo motorni model K-4 Silent eye, ki sem ga začel risati že pred projektom tricopterja. Razpon krila 2410mm, globina pa 350mm, površina znese nekje 78dmˇ2. Trup bo širok vsega 60mm, zato pa nekoliko višji. Elisa se bo zložila naprej, ker je motor postavljen dokaj blizu krila. Sprednji del modela se bo snel (bolj modularni pristop sem si zamislil), tako da si bom izdelal 2 ali 3 različne izvedbe nosa trupa. Tam bo tudi prostor za pogonski lipo. Model bo imel snemljiv dvodelni V rep, sicer sem se prvotno nekaj nagibal k pandel V repu, potem pa sem se odločil za klasični V rep. Servomotorja bosta v repu (Ciljam na Hyperion servomotorje Atlas HV, ki delujejo direktno na 2S in so programabilni. Imajo hod do 175° in nastavljivo hitrost, zamik centra,... Imam tudi ključek za programiranje). Krilo bo imelo ailerone in flape, ker bo model služil tudi za aero fotografijo. Zato je tudi predvidena dodatna odprtina v stranici trupa pod krilom. Bo pa celotni model lesen, z nekaj kosi karbona.
Prvotno sem si ta model zamišljal kot jadralni model, potem pa so prihajale sveže ideje, tako da se je oblika malce spremenila.
LP Kristjan

This sentence does not have a sense...
http://kads-world.com/KADS_World/Welcome.html

Uporabniški avatar
miharix
Freak
Prispevkov: 849
Pridružen: 16 Jun 2008, 22:06
Kraj: Kamnik / LJ
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a miharix » 03 Jan 2011, 23:07

Krist napisal/-a: Pri očalah sem dobil idejo, da bi konektor samo zamenjal. Preprosto bi vzel speedy konektor ali kak podoben in samo v ohišje ugradil. Tisti mi res deluje sporno.
Čez vikend sem še naletel na en post kjer en omenja(+foto), da si je konektor zamenjal z LPT konektorjem ter tako izdelal tudi podaljšek.
Mislim da sem videl nekje v tej temi.
Krist napisal/-a: Platforma bo motorni model K-4 Silent eye, ki sem ga začel risati že pred projektom tricopterja. Razpon krila 2410mm, globina pa 350mm, površina znese nekje 78dmˇ2. Trup bo širok vsega 60mm, zato pa nekoliko višji. Elisa se bo zložila naprej, ker je motor postavljen dokaj blizu krila. Sprednji del modela se bo snel (bolj modularni pristop sem si zamislil), tako da si bom izdelal 2 ali 3 različne izvedbe nosa trupa. Tam bo tudi prostor za pogonski lipo. Model bo imel snemljiv dvodelni V rep, sicer sem se prvotno nekaj nagibal k pandel V repu, potem pa sem se odločil za klasični V rep. Servomotorja bosta v repu (Ciljam na Hyperion servomotorje Atlas HV, ki delujejo direktno na 2S in so programabilni. Imajo hod do 175° in nastavljivo hitrost, zamik centra,... Imam tudi ključek za programiranje). Krilo bo imelo ailerone in flape, ker bo model služil tudi za aero fotografijo. Zato je tudi predvidena dodatna odprtina v stranici trupa pod krilom. Bo pa celotni model lesen, z nekaj kosi karbona.
Prvotno sem si ta model zamišljal kot jadralni model, potem pa so prihajale sveže ideje, tako da se je oblika malce spremenila.
Sliši se hudo... 8) =P~ ti ga bo pol še kjer vojska ali policija odkupla/zaplenla. :lol:

Uporabniški avatar
tomazslo
Profesor
Prispevkov: 1351
Pridružen: 22 Jun 2010, 19:07
Kraj: Kranjska Gora
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a tomazslo » 04 Jan 2011, 09:46

Krist napisal/-a:Mislim, da ne.
.
Dej mi nekaj razlož. sicerr butasto vprašanje a zame kot laika ni.
Če prav razumem po podatkih ki si jih prekopiral iz neta, na "centrali" na konektorje priključiš senzorje, GPS, kameri in podobno. Tam nekje piše TX transmiter, a potem moraš imeti še svoj link za prenašanje ?

Dobro, torej če mam prav, vse te podatke skupaj preko linka (ki ni del te naprave) dobim na očala.

Sedaj pa Avtopilot. kdo komandira servote za višino, gas, smer, ali moraš imeti poseben sprejemnik z posebnim vhodom za to funkcijo, da potem porazdeli po kanalih, kaj mora kateri kanal početi.

Tist iz neta je lepo napisan, samo ne piše pa nikjer kako to v resnici povezati. Daj mi to malo razloži, ti to sigurno v nulo obvladaš, vsaj kokr je vidno iz spotov...pa po "kmečko" napiš, da bom razumel...ker će bom zadevo nabavil in ne bo delovalo bom tebe prijel za "j", ker si tukaj napisal, da je edino dobro za ta denar.....

Krist
Dr. Modelar
Prispevkov: 6857
Pridružen: 09 Jul 2005, 05:22

Odgovor Napisal/-a Krist » 04 Jan 2011, 16:55

tomazslo napisal/-a:
Krist napisal/-a:Mislim, da ne.
.
Dej mi nekaj razlož. sicerr butasto vprašanje a zame kot laika ni.
Če prav razumem po podatkih ki si jih prekopiral iz neta, na "centrali" na konektorje priključiš senzorje, GPS, kameri in podobno. Tam nekje piše TX transmiter, a potem moraš imeti še svoj link za prenašanje ?

Dobro, torej če mam prav, vse te podatke skupaj preko linka (ki ni del te naprave) dobim na očala.

Sedaj pa Avtopilot. kdo komandira servote za višino, gas, smer, ali moraš imeti poseben sprejemnik z posebnim vhodom za to funkcijo, da potem porazdeli po kanalih, kaj mora kateri kanal početi.

Tist iz neta je lepo napisan, samo ne piše pa nikjer kako to v resnici povezati. Daj mi to malo razloži, ti to sigurno v nulo obvladaš, vsaj kokr je vidno iz spotov...pa po "kmečko" napiš, da bom razumel...ker će bom zadevo nabavil in ne bo delovalo bom tebe prijel za "j", ker si tukaj napisal, da je edino dobro za ta denar.....
Kmečko povedano, je prvi del točno tak, kot si ti napisal. Izhod gre na video link.
Za autopilota je potrebno dokupit senzorje (ti služijo tudi sa umetni horizont) ali še bolje kar Autopilot sistem. Tam tudi navajajo, katere priporočajo. Ti še vedno vodiš letalo normalno, ko pa daš na autopilota gre model sam domov ali v naprej nastavljeno koordinato. Pač odvisno od nastavite OSD-ja in položaja dodatnega kanala, ki krmili OSD.
RV naprava ssluži le kot napravsa za vodenje modela in ni OSD-ja, vse ostale informacije se prenašajo preko slike na očala ali monitor preko video linka.
Vsak kupuje na svojo odgovornost. tako,m da sam reskira svoja "j..."
Še en primer OSD-ja, ki ima možnost autopilota.
http://www.rangevideo.com/index.php?mai ... cts_id=135
Ta ga sicer ima že serijsko, edino dokupit je potrebno 2 senzorja:
http://www.rangevideo.com/index.php?mai ... cts_id=193

Najprej sem se tudi sam zagreval za ta sistem, ampak Ikarus ponuja še nekaj malenkosti (pan servo strecher in preklop med dvema kamerama, letenje na do 31 točk). Pri range video OSD-ju pa so le 4 točke (čeprav je tudi to več kot dovolj), za povečanje hoda servomotorja je potrebno dokupiti elektroniko, prav tako za preklop med dvema kamerama.
Imata pa obe na voljo zaslon s F-16 HUD-om 8) 8)
LP Kristjan

This sentence does not have a sense...
http://kads-world.com/KADS_World/Welcome.html

Uporabniški avatar
tomazslo
Profesor
Prispevkov: 1351
Pridružen: 22 Jun 2010, 19:07
Kraj: Kranjska Gora
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a tomazslo » 04 Jan 2011, 18:11

Krist napisal/-a:RV naprava ssluži le kot napravsa za vodenje modela in ni OSD-ja, vse ostale informacije se prenašajo preko slike na očala ali monitor preko video linka.
Še tole mi razloži potem te ne bom več moril

RV naprava mi preko sprejemnika krmili servote, skratka iz sprejemnika gre vsak kanal na svoj servo ali kako drugo funkcijo. Vklopim avtopilota in te servote krmili OSD? Kako, ali so vzporedno vezani kot Y kabli ali kako drugače. Ker avtopilota vključiš verjetno na eni funkciji RV prostega kanala sprejemnika in ne na OSD, kako j potem to vkup zmeštrano da funkcionira......

Odgovori

Vrni se na