Video oddajnik/sprejemnik za FPV

Fotografiranje z modelom iz zraka

Moderator: Pisaneli

[psyho]
Tekmovalec
Prispevkov: 263
Pridružen: 15 Okt 2008, 20:14

Odgovor Napisal/-a [psyho] » 07 Mar 2011, 23:18

To sem opazil, gledam tudi malo čas dobave in pa ceno :)

Mogoče sem malo čudno podal vprašanje.

Uporabniški avatar
tomazslo
Profesor
Prispevkov: 1357
Pridružen: 22 Jun 2010, 19:07
Kraj: Kranjska Gora
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a tomazslo » 08 Mar 2011, 09:48

[psyho] napisal/-a:Iščem komplet za prenos videa. Imam 2.4 ghz komande.
Se pravi da naj iščem 5.8 za dobro delovanje? Gor bi priklopil GoPro HD.

vzel bi tole, če pride na zalogo:

http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... duct=12176

Je še kaka druga solidna zadeva razen te, ki jo je predlagal Krist?:

http://shop.righthere.nu/fpv-transmitte ... _1081.html
5GHz je visoka frekvenca in še bolj občutljiva na razne ovire in smer oddajne antene.....prav zaradi tega sem jaz šel na 1,3 GHz...dokler sta anteni kolikor toliko poravnani zadeva funkcionira, a pri ostrih zavojih, ko se letalo močno nagne je kvaliteta povezaver slabša. Sam čakam na močnejšo sprejemno anteno , ki bo imela tam okol 30Db (od zadaj sprejema več, kot sedaj ta originalna direktno, ker je v bistvu samo polovico dipola in ima nekje okol -2Db).

Krist
Dr. Modelar
Prispevkov: 6857
Pridružen: 09 Jul 2005, 05:22

Odgovor Napisal/-a Krist » 08 Mar 2011, 10:58

tomazslo napisal/-a:
[psyho] napisal/-a:Iščem komplet za prenos videa. Imam 2.4 ghz komande.
Se pravi da naj iščem 5.8 za dobro delovanje? Gor bi priklopil GoPro HD.

vzel bi tole, če pride na zalogo:

http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... duct=12176

Je še kaka druga solidna zadeva razen te, ki jo je predlagal Krist?:

http://shop.righthere.nu/fpv-transmitte ... _1081.html
5GHz je visoka frekvenca in še bolj občutljiva na razne ovire in smer oddajne antene.....prav zaradi tega sem jaz šel na 1,3 GHz...dokler sta anteni kolikor toliko poravnani zadeva funkcionira, a pri ostrih zavojih, ko se letalo močno nagne je kvaliteta povezaver slabša. Sam čakam na močnejšo sprejemno anteno , ki bo imela tam okol 30Db (od zadaj sprejema več, kot sedaj ta originalna direktno, ker je v bistvu samo polovico dipola in ima nekje okol -2Db).
Frekvenca naprave mora biti vedno nižja od AV oddajnika. Priporočam ti branje FPV oddelka na RCGroups foruma.
LP Kristjan

This sentence does not have a sense...
http://kads-world.com/KADS_World/Welcome.html

Uporabniški avatar
miharix
Freak
Prispevkov: 884
Pridružen: 16 Jun 2008, 22:06
Kraj: Kamnik / LJ
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a miharix » 08 Mar 2011, 11:11

Krist napisal/-a: Frekvenca naprave mora biti vedno nižja od AV oddajnika.
Ne mora, priporočljivo je. Zaradi ene preproste lastnosti:

Višja frekvenca pri enaki oddajni moči = krajša razdalja dometa
-> Prej ti bo začelo šumeti v sliki kot pa, da boš izgubil nadzor nad modelom in le nemočno opazoval kreš.
Lp,
M.

Uporabno za začetnike: http://zemljevid.miharix.eu

Uporabniški avatar
tomazslo
Profesor
Prispevkov: 1357
Pridružen: 22 Jun 2010, 19:07
Kraj: Kranjska Gora
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a tomazslo » 08 Mar 2011, 11:17

Krist napisal/-a:Frekvenca naprave mora biti vedno nižja od AV oddajnika. Priporočam ti branje FPV oddelka na RCGroups foruma.
Tega pa ne razumem.načeloma je lahko frekvenca tudi v istem frekvenčnem pasu, kot RV naprava, vendar je velika možnost vpliva hormoskih frekvenc, ker se razmerje moči oddajnika v modelu in sprejemnega signala RV naprave, z oddaljenostji zelo povečuje in bi lahko bil sprejemni signal preglašen. Zato je priporočljivo, da se frekvenčni pasovi razlikujejo, in tudi priporočljivo je, da se za prenos AV uporablja čim nižji frekvenčni pas. Nižja je frekvenca, bolj se signal "povija" in manjša je občutljivost glede na smer oddajno sprejemnih anten. Tudi slabljenje je pri manjših frekvencah manjše. Pri višjih frekvencah je tudi odboj (šum) bolj izzrazit in je veliko več motenj od odbitih ovir in objektov, čeprav je signal dovolj močan, se razmerje šum-signal podira.

Uporabniški avatar
T0RN4D0
Dr. Modelar
Prispevkov: 2979
Pridružen: 15 Feb 2010, 20:40
Kraj: sevnica

Odgovor Napisal/-a T0RN4D0 » 08 Mar 2011, 12:32

Seveda ni nujno, je pa smiselno zaradi že omenjenih razlogov. Z RC signalom ni nič drugače kot z video signalom, in ko ti bo video še šel okoli kakšnega drevesa, ti bo RC brez opozorila odpovedal. Pri videu običajno vsaj vidiš da začne zadeva šumet in se običajno zadevo še da rešit.

Normalno je da med zavoji zadeva začne škripat. To se lahko reši z dvema pravokotno postavljenima antenama.
Fly it like you stole it!

Uporabniški avatar
tomazslo
Profesor
Prispevkov: 1357
Pridružen: 22 Jun 2010, 19:07
Kraj: Kranjska Gora
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a tomazslo » 08 Mar 2011, 13:29

T0RN4D0 napisal/-a:Seveda ni nujno, je pa smiselno zaradi že omenjenih razlogov. Z RC signalom ni nič drugače kot z video signalom, in ko ti bo video še šel okoli kakšnega drevesa, ti bo RC brez opozorila odpovedal. Pri videu običajno vsaj vidiš da začne zadeva šumet in se običajno zadevo še da rešit.

Normalno je da med zavoji zadeva začne škripat. To se lahko reši z dvema pravokotno postavljenima antenama.
tud to ni to, ker moraš ločiti in ti pobere nekaj db...rešitev je dobra sprejemna antena in čim nižji frekvenčni pas....lahko b se še špilali z raznimi ojačevalci, sam na modelu se ravno veliko nimaš kaj špilat, ker je kar hitro vse skupaj pretežko in seveda baterije tud nekaj dajo..več moči, več kapacitete baterije in posledično večja teža....druga rešitev je pa večji model, ki lažje prenese dodatno težo in močnejše naprave....

Uporabniški avatar
T0RN4D0
Dr. Modelar
Prispevkov: 2979
Pridružen: 15 Feb 2010, 20:40
Kraj: sevnica

Odgovor Napisal/-a T0RN4D0 » 08 Mar 2011, 13:34

Govorim o dveh antenah na tleh.
Fly it like you stole it!

Uporabniški avatar
tomazslo
Profesor
Prispevkov: 1357
Pridružen: 22 Jun 2010, 19:07
Kraj: Kranjska Gora
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a tomazslo » 08 Mar 2011, 14:12

T0RN4D0 napisal/-a:Govorim o dveh antenah na tleh.
Tornado, verjemi mi, da imam kar nekaj izkušenj s tega področja, ker sem se desetletja profesionalno ukvarjal s tem.
Kar se modelčkov tiče kar redno eksperimentiram in preizkušam razne variante...sem dal pa pripombo samo v dobri nameri, da mogoče nekomu, ki v tem ni toliko poučen, posredujem svoje lastne izkušenje.
Verjamem, da v teoriji marskikaj laufa ali bi moralo laufati, pa tud na internertu so vse mogoče razlage, vendar jaz povem le tisto, kar na svoji koži preizkusim v praksi na terenu.
Vsak delilnik ima vsaj 2,5 db slabljenja in potrebno se je odločit, ali malo šuma na monitorju ali slabitev povezave. Nekje moraš pač nekaj dodati, da nadoknadiš slabljenje, variante so znane, le stvar lastne odločitve je, kaj boš izgubil in kje boš dodal, da prilagodiš maksimalno svojim potrebam.
Na 5Giga zagotovo pri modelarstvu nebi šel, to je predvideno za usmerjene antene in fiksne linke. Najbolje bi bilo iti v MHz, da bi res lepo laufalo, a so tu druge omejitve, predvsem zasedenost frekvenčnih pasov in posledično motnje. Zaenkrat pri nas še vedno velja, da moraš imeti za uporabo frekvence doboljenje APEka, in prav veliko "free" tukaj ni. Če si pa še kje v bližini Italijanske meje j pa sploh vprašljivo, kaj sploh še lahko koristiš, ker imajo frekvenčno prepleteno vsevprek in nimajo noenega reda.

[psyho]
Tekmovalec
Prispevkov: 263
Pridružen: 15 Okt 2008, 20:14

Odgovor Napisal/-a [psyho] » 08 Mar 2011, 16:55

Da še omenim, da bi jaz to uporabljal na quadcopterju in ne bi šel prav daleč. In tudi hitrih manevrov ne bi izvajal.

Uporabniški avatar
MatCox
Razpravljalec
Prispevkov: 123
Pridružen: 12 Mar 2011, 20:03
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MatCox » 24 Mar 2011, 00:06

No, jaz sem včeraj dobil 900Mhz 800mW Tx Rx z pal kamerco.
Oddajnik je vstavljen v eno večje alu ohišje, ki naj bi služilo kot hladilnik.
Vzel sem jo ven in preizkusil brez tega hladilnika. Ker se ni nič pregrevalo, se pustil prižgano več kot 2 uri! Brez problem, niti mlačna ni postala. Za napajanje sem uporabil 2200mAh 3s Li-Po Turngy baterijo. Ker me je matral firbec, sem to zmontiral kar na balkon in gasa z avtom okoli. Včeraj(zvečer 20:00)sem brez problema dosegel 2,650km.(LOS) Seveda brez nobene ovire v vidnem polju.
Danes pa sem se odpeljal lepo do prijatelja čez naš mali ocean in presenečeno ugotovil, da sta tudi original "gumi štrudla" dovolj za razdaljo 6200 m !!!! Z usmerjeno anteno po mojem gre tudo 10km. Brez problema. Če pa bi stvar nadgradil z antena trackerjem, potem pa stvar deluje verjetno še bolj kakovostno, še posebaj, če bi uporabil kakšno Yagico... Sicer pa vsaka ovira (drevesa, velike prometne table, tovornjaki)zelo moti video signal. Ko sem se vračal domov, sem dobil signal približno 1,5km od doma, čeprav je bil sprejemnik v avtu na prednji polici. Za take pogoje več kot dobro. Oddajnik je bil prižgan več kot tri(3) ure!!! Niti mlačen :)
Zdaj moram naročit še OSD, pa bo bolj spodobno. Sicer pa, če ne bo čez vikend slabega vremena(grrr, sem malo poškilu na arso in bo sobota že bolj kisla, nedelja pa dež)moram to čudo sprobat malo "okol" glave. Pa posnet, da vidim kaj se dogaja v zraku :)
Seveda moram še vse prej sestavit in zbalansirat GC na missici :)

Najbolj pomembno v bližnji prihodnosti, pa je preizkusit domet RC oddajnika v različnih pogojih in okolju...(Futaba FC 18 V3, 35Mhz)
A mogoče kdo ve, koliko ma oddajno moč??

Ko bom imel kaj več podatkov, bo napisal nadaljevanje. Zdaj pa moram v boj za kakšen €... Ja, a vam tudi kdaj zmanjka ??? Moj tošl je prazn... :(

Če koga firbec matra, lahko to tudi posnamem na kamero... Sicer pa prilagam izrisano linijo na Google earth od mene do frenda...
Priponke
6211m.jpg
6211metrov!!!!
6211m.jpg (214.34 KiB) Pogledano 5792 krat
Letim, torej sem...
Dokler ne okusiš grenkobe poraza, ne boš občutil slasti zmage.

Uporabniški avatar
tomazslo
Profesor
Prispevkov: 1357
Pridružen: 22 Jun 2010, 19:07
Kraj: Kranjska Gora
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a tomazslo » 24 Mar 2011, 09:45

Ugotovitev glede motenj zaradi spremembe polarizacije oddajne antene. Najprej sem poizkusil z logaritmično sprejemno anteno +25dB in je vseeno pri ostrih nagibih kaj "špricnilo". Problem nastane v polarizaciji, ko je le ta nekje med horizotalno in vertikalno. Pri uporabi antene z krožno polarizacijo"fajfo" (čeprav je oddajna dipol), se je zadeva izboljšala tako, da v bistvu šuma skoraj ni.

Uporabniški avatar
Nejc*_
Freak
Prispevkov: 616
Pridružen: 11 Apr 2007, 13:42
Kraj: Velenje, Paški Kozjak

Odgovor Napisal/-a Nejc*_ » 27 Mar 2011, 14:14

Ali lahko nastane problem pri uvozu tega odajnika in sprejemnika v Slovenijo?
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... duct=13437
L.p.
Jernej

Uporabniški avatar
miharix
Freak
Prispevkov: 884
Pridružen: 16 Jun 2008, 22:06
Kraj: Kamnik / LJ
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a miharix » 27 Mar 2011, 16:07

Nejc*_ napisal/-a:Ali lahko nastane problem pri uvozu tega odajnika in sprejemnika v Slovenijo?
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... duct=13437
Če nima oddajnik CE certifikata bodo ti celotni paket zavrnili, pa tudi oddajna moč je prevelika za naša pravila.
(razen če si radioamater)
Lp,
M.

Uporabno za začetnike: http://zemljevid.miharix.eu

Uporabniški avatar
Nejc*_
Freak
Prispevkov: 616
Pridružen: 11 Apr 2007, 13:42
Kraj: Velenje, Paški Kozjak

Odgovor Napisal/-a Nejc*_ » 27 Mar 2011, 19:16

Ali je že kdo naročil iz HK kakšen FPV set? Zanimiv mi deluje tale:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... duct=13438
Ali je glede frekvence in odajne moči dovoljen v Sloveniji?


PS:Zelo dober video o različnih antenah.
http://vimeo.com/8826952
L.p.
Jernej

Uporabniški avatar
MatCox
Razpravljalec
Prispevkov: 123
Pridružen: 12 Mar 2011, 20:03
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MatCox » 27 Mar 2011, 21:44

Ja, jaz sem naročil in dobil 900Mhz 800mW tx-Rx+Pal Kamero... =D>
Ima oznako CE. Sicer ne na samem oddajniku, ampak na škatli, v kateri je spakiran tx+rx+kamera+anteni+video kabel.

In še ena stvar. Ne se zaje***t s cenami. [-X Na carini niso od včeraj....

Lep pozdrav,
Matcox
Letim, torej sem...
Dokler ne okusiš grenkobe poraza, ne boš občutil slasti zmage.

Uporabniški avatar
Nejc*_
Freak
Prispevkov: 616
Pridružen: 11 Apr 2007, 13:42
Kraj: Velenje, Paški Kozjak

Odgovor Napisal/-a Nejc*_ » 27 Mar 2011, 22:05

Sem malo še gledal razne sisteme, in mislim da se bom odločil za nakup tega sistema:
2,4GHz
100mW
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... duct=11974

Zraven bom dokupil še 11 dBi anteno za sprejemnik:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... duct=15281

Za napajanje bom uporabljal 3s 460 mah Rhino akumolator, kateri bo zadostova za vsaj 1 uro delovanja.
Zanima me samo če bo doseg z to anteno 1km?
Zanima me tudi če bi lahko dal na odajnik (na letalu) gor anteno od frsky ki ima 5dBi?
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... duct=16670
L.p.
Jernej

Uporabniški avatar
tomazslo
Profesor
Prispevkov: 1357
Pridružen: 22 Jun 2010, 19:07
Kraj: Kranjska Gora
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a tomazslo » 28 Mar 2011, 08:30

Nejc
2.4 GHz ni pametna odločitev, če imaš tudi postajo na 2.4 GHz, o tem smo že pisali. Okoli oddajne moči in antene tudi. Sama moč ni tako pomembna, kot je pomembna sprejemna antena, ker problem nastane zaradi spremembe polarizacije. Jaz sem rešil problem z krožno polarizacijo (še vedno je bolje, kot dve jagici, ko ti zašumi ob kotu nagiba okoli 45 stopinj), res pa je, da še nisem poizkusil izven vidnega polja razdalje do aviona in mi je zaenkrat le pripomoček da takrat, ko je avion toliko daleč, da ne vem več, kam ga vozm, to vidim iz "kabine" na monitorju. Ko bom nabral malo več prakse in izkušenj, mogoče naštimam očala, zaenkrat je pa to normalna vožnja in mi je monitor le pripomoček za lažjo orintacijo.

Uporabniški avatar
Coil
Profesor
Prispevkov: 1145
Pridružen: 22 Mar 2008, 00:00
Kraj: Kamnik

Odgovor Napisal/-a Coil » 30 Mar 2011, 14:49

Vsi ki veselo oddajate po nelegalnem bandu si poglejte podatke o dodeljenih ferkvencah v Sloveniji.

Najmanj sporen je pas med 1215-1300MHz.

Do od 800 in še nekaj, do 960MHz je GSM, naprej do 1215Mhz so letalski varnostni navigacijski sistemi. Kjer mislim da zaradi varnosti ni pametno oddajati.

To je bolj v vednost preden se kaj neprijetnega zgodi, in nastanejo problemi za vse.

Slika


Evo dodal link do uradnega lista - LINK
Zadnjič spremenil Coil, dne 30 Mar 2011, 19:48, skupaj popravljeno 2 krat.

Uporabniški avatar
miharix
Freak
Prispevkov: 884
Pridružen: 16 Jun 2008, 22:06
Kraj: Kamnik / LJ
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a miharix » 30 Mar 2011, 15:37

Coil napisal/-a:Vsi ki veselo oddajate po nelegalnem bandi si poglejte podatke o dodeljenih ferkvencah v Sloveniji.
Ko imaš tabelo pri roki, lahko prosim poskeniraš še naslednjo stran, da bo vidno celotno območje zasedenosti za te najpogostejše oddajnike, ki jih prodajajo, pasovi tja do 6000 MHz
Lp,
M.

Uporabno za začetnike: http://zemljevid.miharix.eu

urosh
Razpravljalec
Prispevkov: 127
Pridružen: 09 Sep 2006, 12:54
Kraj: Ljutomer

Odgovor Napisal/-a urosh » 31 Mar 2011, 07:11

Sem se zadnjič pogovarjal tudi z enim gospodom iz APEK-a in mi je rekel, da za 5,8 GHz velja isto - s tem, da te noben nebo šel lovit :)

gambler
Razpravljalec
Prispevkov: 180
Pridružen: 08 Avg 2008, 08:57
Kraj: Novo mesto

Odgovor Napisal/-a gambler » 31 Mar 2011, 07:39

MatCox napisal/-a:Ja, jaz sem naročil in dobil 900Mhz 800mW tx-Rx+Pal Kamero... =D>
Ima oznako CE. Sicer ne na samem oddajniku, ampak na škatli, v kateri je spakiran tx+rx+kamera+anteni+video kabel.

In še ena stvar. Ne se zaje***t s cenami. [-X Na carini niso od včeraj....

Lep pozdrav,
Matcox
A lahko zaupaš malo bolj natančno, kakšen komplet (900Mhz 800mW tx-Rx+Pal Kamera)si nabavil, kje si ga nabavil in kakšen ima domet?

Uporabniški avatar
tomazslo
Profesor
Prispevkov: 1357
Pridružen: 22 Jun 2010, 19:07
Kraj: Kranjska Gora
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a tomazslo » 31 Mar 2011, 08:27

Coil napisal/-a:Vsi ki veselo oddajate po nelegalnem bandu si poglejte podatke o dodeljenih ferkvencah v Sloveniji.
Dejstvo je, da se frekvenc razen "free" ne sme uporabljati brez dovoljenj APEK-a. Da bi te ravno takrat izmerili, ko jo uporabljaš in pri tej moči je malo možnosti, lahko se pa pojavijo kake motnje. Saj če vzamemo naprimer vremensko postajo, ki jo lahko kupiš pri nas legalno, tudi uporablja nelegalno frekvenco (868 MHZ). Sicer je danes večina prenosov v digitalni obliki, tako da je teh motenj manj in v bistvu le kake harmonike motijo. Enako j z raznimi drugimi brezžičnimi zadevami. Za daljše razdalje delovanja, bi pa zagotovo morali nabaviti bolj konkretno opremo in seveda tudi pridobiti dovoljenje za uporabo frekvence, kar pa za sabo potegne tudi vsakoletno plačilo le te. Sam imam dovoljenje za dve frekvenci (za opravljanje dejavnosti moje firme) in lahko povem, da cene uporabe niti niso tako majhne.
Tako nekako v kratkem to izgleda.....če bi vas ujela kontrola med uporabo brezžičnega prenosa (kar je malo možnosti) bi sledila sankcija.

gambler
Razpravljalec
Prispevkov: 180
Pridružen: 08 Avg 2008, 08:57
Kraj: Novo mesto

Odgovor Napisal/-a gambler » 31 Mar 2011, 09:06

O učinkovitosti raznih inšpekcij v Sloveniji ni potrebno izgubljati besed. Verjetnost da te dobijo (brez da te kdo prijavi) je enaka, kot verjetnost da zadeneš sedmico na lotu. Res pa je, da jim pri njihovem delu nekoliko pomaga slovenska fovšija...

Uporabniški avatar
tomazslo
Profesor
Prispevkov: 1357
Pridružen: 22 Jun 2010, 19:07
Kraj: Kranjska Gora
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a tomazslo » 31 Mar 2011, 10:36

gambler napisal/-a:O učinkovitosti raznih inšpekcij v Sloveniji ni potrebno izgubljati besed. Verjetnost da te dobijo (brez da te kdo prijavi) je enaka, kot verjetnost da zadeneš sedmico na lotu. Res pa je, da jim pri njihovem delu nekoliko pomaga slovenska fovšija...
Ni ravno tako...merilni avto se kar pridno vozi po SLO, da bi pa ravno takrat k s ti u luft merili ravno na tisti lokaciji, je pa malo možnosti, edino če je kaka prijava o motnjah...

Odgovori

Vrni se na