Video oddajnik/sprejemnik za FPV

Fotografiranje z modelom iz zraka

Moderator: Pisaneli

Uporabniški avatar
carcar
Profesor
Prispevkov: 1045
Pridružen: 28 Avg 2005, 08:48

Odgovor Napisal/-a carcar » 28 Dec 2010, 20:02

@gsx11 če izračunaš, koliko te bo vse skupaj tisto prišlo; te kar malo "oči zabolijo" :o
_____a.k.a @ Moderator Modeli iz penastih materialov____

Uporabniški avatar
snoopy
Freak
Prispevkov: 788
Pridružen: 18 Avg 2007, 13:18
Kraj: Posavec

Odgovor Napisal/-a snoopy » 28 Dec 2010, 20:07

carcar napisal/-a:@gsx11 če izračunaš, koliko te bo vse skupaj tisto prišlo; te kar malo "oči zabolijo" :o
Maš prav in se strinjam s tabo. Za igrat se lahko kupi v lindingerju kopletek Flycam in se malo pozabavaš okoli v radiju 200-300m. Za kaj več in konkretnega, da se mirno lahko usedeš na stolček, pa moraš odšteti nekaj denarcev. Tu je prelomnica kaj želiš, malo probat ali pa uživati med hudourniki....

LP
vaja dela mojstra..

Krist
Dr. Modelar
Prispevkov: 6857
Pridružen: 09 Jul 2005, 05:22

Odgovor Napisal/-a Krist » 28 Dec 2010, 20:34

V grobem te pride oprema za model nekaj čez 1000€, s tem da rabiš še model. Jaz malce računam, koliko bom imel stroškov z modelom, pa me že zdej glava boli. Samo servoti pa frsky modul s sprejemnikom me bodo stali 300€, potem so tu očala 300€, pa osd 130€, head tracker 140€, 5,8GHz AV oddajnik 70€, kamera vsaj 50€, AV sprejemnik ?, model pa vsaj še 100€, če ne več.
LP Kristjan

This sentence does not have a sense...
http://kads-world.com/KADS_World/Welcome.html

Uporabniški avatar
snoopy
Freak
Prispevkov: 788
Pridružen: 18 Avg 2007, 13:18
Kraj: Posavec

Odgovor Napisal/-a snoopy » 28 Dec 2010, 21:01

Krist napisal/-a:V grobem te pride oprema za model nekaj čez 1000€, s tem da rabiš še model. Jaz malce računam, koliko bom imel stroškov z modelom, pa me že zdej glava boli. Samo servoti pa frsky modul s sprejemnikom me bodo stali 300€, potem so tu očala 300€, pa osd 130€, head tracker 140€, 5,8GHz AV oddajnik 70€, kamera vsaj 50€, AV sprejemnik ?, model pa vsaj še 100€, če ne več.
Za long range RC priporočam UHF system.

LP
vaja dela mojstra..

Krist
Dr. Modelar
Prispevkov: 6857
Pridružen: 09 Jul 2005, 05:22

Odgovor Napisal/-a Krist » 28 Dec 2010, 23:10

Pr men bo bolj short range, max 1000m. Drugače pa sem gledal 443MHz modul, samo sem za 400€ prekratek
LP Kristjan

This sentence does not have a sense...
http://kads-world.com/KADS_World/Welcome.html

Uporabniški avatar
gsx11
Tekmovalec
Prispevkov: 229
Pridružen: 05 Nov 2007, 18:24
Kraj: Logatec

FPV

Odgovor Napisal/-a gsx11 » 29 Dec 2010, 09:33

Nekam je treba višek denarja dat :P malo šale...
Seveda je kar draga zadeva ampak brez nič ni nič... če te zadeva zanima je vredno poizkusiti seveda, če sredstva dopuščajo oz. v nekih mejah normale.
V mojem primeru bom vložil cca.:
-HT z PPM mixerjem 50$
-OSDpro 60$
-GPS 60$
-Video oprema z kamero 50$
-poštnina za vse skupaj cca. 25$
ostalo pa sem tako imel doma. Očala (še cca. 200 EUR) pridejo na vrsto v drugem palnu, če bo vse vredu in me zadeva "prime" - prvi poleti bodo predvajani na prenosniku z pomočnikom tako bo tudi lažje testirati sistem do kje nese, se privadit,...
Skupaj v evrih cca 200 EUR kar se mi ne zdi tako veliko, da se preizkusi en korak naprej...
Vedno lahko seveda izbereš dražjo in boljšo varjanto. Zadnje čase sem prebral dosti tega startal sem z Krist-ovega izračuna in prišel na koncu do opreme, ki je bistveno cenejša samo malo se moraš potruditi in stvar dodalati...
Sam pa tako kot Krist nimam namena leteti kilometre daleč in bo dovolj 1+ km.
MIBO Vision plus
HYP Spitfire Grey Nurse 48"
F3P Giles 202 by Alan G.
Quad MV2 Naze32
Zagikiller

Uporabniški avatar
3g
Profesor
Prispevkov: 1547
Pridružen: 26 Nov 2006, 18:36
Kraj: LJPZ-LJxx-LJMS
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a 3g » 29 Dec 2010, 09:42

Tele ho!

malo za šalo malo zares: FPV je trenutno na nivoju "taparavega modelarjenja". Če se spomnim v moje začetke RC (pozna 80 leta) je bilo takrat podobno s "pravo opremo". 2 kanalne igrače so bile poceni in dosegljive a me niso privlačile, resne stvari pa so bile "out of range".

Danes je očitno podobno z opremo za FPV. Kar je dobrega je precej dražje od igračasto kitajskega šrota. a vendar sem prepričan da je razlika v ceni verjetno kljub vsemu upravičena.

a podobno je tudi z modeli za normalno RC letenje. danes lahko kupiš ARF ki je v trgovini cenejši kot bi bila v isti štacuni samo balza za primerljiv model, leti pa zadovoljivo dobro. a vendar se najdejo posamezniki (anede krist, snopy:) ) ki za malo denarja sestavijo kvalitetna dobro leteča letalca...

Verjetno z nekaj znanja elektronike lahko strokovnjaki sestavite tudi dober delujoč in cenovno ugoden sistem. a vendarle ne gre pozabit da je znanje tudi dobrina, in le ta ima svojo ceno. Tisti ki svoje sisteme (fat shark in podobni) ponujajo na trgu niso nič drugega kot sposobni posamezniki, ki so iz pocenskih komponent sestavili dovolj dober sistem, vanj vgradili "ceno znanja" in si s tem zaslužili del vsakodnevnega kruha...

Upam da je moje nakladanje dalo komu vsaj malo spodbude... tistim ki se ne spoznamo na elektroniko da bomo malo bolj zagreto delali in hitreje zaslužili dovolj € za nakup sistema, znalcem pa da ga čimpreje izboljšajo.

:)

lp
3g


lp
3g
I like airplane noise!

http://www.teleho.eu

Uporabniški avatar
gsx11
Tekmovalec
Prispevkov: 229
Pridružen: 05 Nov 2007, 18:24
Kraj: Logatec

FPV

Odgovor Napisal/-a gsx11 » 29 Dec 2010, 10:16

=D> "zadeto u piko"
MIBO Vision plus
HYP Spitfire Grey Nurse 48"
F3P Giles 202 by Alan G.
Quad MV2 Naze32
Zagikiller

Krist
Dr. Modelar
Prispevkov: 6857
Pridružen: 09 Jul 2005, 05:22

Odgovor Napisal/-a Krist » 29 Dec 2010, 10:40

Se strinjam z zgoraj napisanim. Če res šparaš, prideš zelo poceni skozi. Sam sem gledal HT od hobbykinga, ampak potem pa sem še malce bral komentarje in prišel do zaključka, da bom raje vzel dražjega. Pri OSD sistemu se nagibam k dvema.
IKARUS OSD Pack
BlackStork OSD II
Eagle tree bi vzel, če mi ne bi umrl E- logger, tako pa je vse skupaj malce predrago. Pri Ikarusu se mi dopade še možnost nadgradnje s autopilotom in povezavo s simulatorjem AeroSimRC. Tako, da lahko prej malce potreniraš letenje na domačem terenu iz dnevne sobe.
Nekaj podobnega je sistem od range video, le da je tam že autopilot, le senzorje je potrebno dokupiti. Ima pa hibo, da ni podpore za V-rep. pa tudi cena je malce višja.
LP Kristjan

This sentence does not have a sense...
http://kads-world.com/KADS_World/Welcome.html

mihec87
Dr. Modelar
Prispevkov: 3857
Pridružen: 24 Jan 2005, 18:57
Kraj: Velenje

Odgovor Napisal/-a mihec87 » 11 Jan 2011, 15:07

Kolega se zanima za prenos slike ter podobno.

Je gdo že naročeval fpv sisteme iz hc kako je z CE certifikatom ga sploh ima kater, je kakšen sistem ki je vreden nabave?

Kaj se bolje obnese 2,4ghz ali 900mhz?
Modelarji smo kot trobentice,ko skopni sneg ter pride pomlad, pokukamo na plano..

Uporabniški avatar
gsx11
Tekmovalec
Prispevkov: 229
Pridružen: 05 Nov 2007, 18:24
Kraj: Logatec

fpv

Odgovor Napisal/-a gsx11 » 19 Jan 2011, 19:43

Jaz sem 2,4 Ghz 100mW video link dobil iz HK brez problema-ni bil nad paketom niti izveden carinski postopek in je šel brez čez vsakih problemov tako, da ne bi vedel-na njemu pa tudi ni nobene oznake, ki bi potrjevala slednje.
Kateri video link (frekvenco) izbrati pa je odvisno od uporabniških zahtev... je bilo že kar nekaj povedanega na to temo...

Video link po prvih testih deluje super prav tako tudi HK kamera. Za enkrat je bil preskušen na cca 150m s tem, da je bila vmes še stena hiše in plošča pa je na razdalji 150 kljub preprekam slika odlična. Zaradi pomanjkanja časa pa več nisem uspel testirati. Nabavil sem še močnejšo omnidirectional anteno 9dBi s katero bo range še večji.
Uspel sem tudi inštalirati PPM mixer in priklučiti HT (od Aeorc) in pan/tilt deluje bp.
Z OSD od ET sem imel težave se ni mogel povezati s e-logerjem zato je pred enim tednom romal nazaj v Washington v Eagle Tree na popravilo...
GPS v povezavi z e-loggerjem dela bp...
Ukvarjal sem se tudi z prenosom analognega video signala prek USB kartice na prenosnik, Nabavil sem tv tuner od GIGABAY-a z možnostjo priklopa zunajega videa pa tudi ta ne dela kakor bi mogel tako, da je sedaj na servisu, da odpravijo napako,,,
MIBO Vision plus
HYP Spitfire Grey Nurse 48"
F3P Giles 202 by Alan G.
Quad MV2 Naze32
Zagikiller

Uporabniški avatar
Gargy
Razpravljalec
Prispevkov: 58
Pridružen: 19 Jan 2006, 17:27
Kraj: Maribor (okolica)

Odgovor Napisal/-a Gargy » 20 Jan 2011, 17:25

Za FPV sem začel geleati že pred časom, vendar je pomanjkanje časa za moj hobi zadevo nekako premaknilo na stran.

No pred kratkim pa malo brskam po spletnih trgovinah in najdem novo FlyCamOne HD (prejšnje mi taradi resolucije niso bile "simpatične") in sicer 720p. Zraven so ponujali še oddajnik/sprejemnik 5,8 GHz (oddajnik ima 25mW) ter priročen zaslon. Zadevo sem seveda kupil, sploh ker kamera omogoča tudi hkratno snemanje na SD, s tem odpade snemalnik pa še popačenje slike zaradi slabega signala.

Danes sem izvedel prvi testni let z opremo, nosilec pa je bil TwinStar II, kateremu oprema (nekaj manj kot 100g) ne dela nikakeršnih preglavic. Domet je bil nekje okrog obljubljenega (up to 300m), nekje med 200 - 300m, nad tem začne signal hitro upadati.

Ponuja se tudi FlyCamOne patch antena, ki bi naj imela 23dB in povečala domet na 800m.

Torej za začetek je zadeva super, naslednja stvar je OSD, patch antena, kasneje mogoče še močnejši oddajnik, pa video očala...

Za vse tiste, ki bi imeli FPV bolj za hobi.

LP
Gargy
LP
Gargy

35 MHz / kanal 66
Maribor z okolico (v zraku in na vodi)

Uporabniški avatar
gsx11
Tekmovalec
Prispevkov: 229
Pridružen: 05 Nov 2007, 18:24
Kraj: Logatec

fpv

Odgovor Napisal/-a gsx11 » 21 Jan 2011, 08:12

Gargy,

lahko pripneš kakšen link za kje si to kupil. Zanima me zaslon (priročen zaslon kot si napisal) , če se ga da dobiti posebej in koliko bi prišlel...

lp
MIBO Vision plus
HYP Spitfire Grey Nurse 48"
F3P Giles 202 by Alan G.
Quad MV2 Naze32
Zagikiller

Uporabniški avatar
Gargy
Razpravljalec
Prispevkov: 58
Pridružen: 19 Jan 2006, 17:27
Kraj: Maribor (okolica)

Odgovor Napisal/-a Gargy » 22 Jan 2011, 10:04

Vse skupaj sem kupil pri Schweighoferju, cena za vse skupaj pa mislim da okrog 300€ (kamera 720p, oddajnik + receiver ter zaslon). Zaslon je majcken, premer diagonale je 2.5", ampak je pa slika zelo kontrastna in tudi visoke resolucije (1280 x 720). Edino ne vem kako bi se obnesel z OSD, ker bi bilo tezje brat podatke.

Bom ob prvi priliki prolepil slike ter kaksen screencap iz zadnjega poleta. Kamera ima tudi odlicno funkcijo slikanja, kjer lahko nadtavis v kaksnem razmaku naj zajema slike (3s, 10s, 15s, 30s, 60s itd.). Resolucija slike je (oz. velikost senzorja) je 5 mpix.

Sent from Galxy S i9000
LP
Gargy

35 MHz / kanal 66
Maribor z okolico (v zraku in na vodi)

Uporabniški avatar
capo
Tekmovalec
Prispevkov: 356
Pridružen: 19 Sep 2005, 15:28
Kraj: okolica Domžal

Odgovor Napisal/-a capo » 22 Jan 2011, 10:53

najverjetneje gre za to kamero:

http://www.flycamone.eu/flycamone-720p


druga različica - kamera s slabšo resoluciji in možnostjo premikanja glave kamere horizontalno -vertikalno preko tx odajnika modela :

http://www.flycamone.eu/flycamone3

zanimivo pri tem suistemu se mi zdi to, da je zadeva modularna in uporabnik sam sestavi kar želi ( na samo osnovo kamere, katera je ob enem tudi že snemalnik, možen direkten priklop modula tx video signala za brezžični prenos slike, ali pa modula display za direktno gledanje slike. V kolikor je na kameri priključen tx oddajnik video signala, lahko uporabnik modul display priključi direktno na sam modul rx(sprejemnik) video signala.

samo kamero pa je možno z dokupom vmesnega kabla priklopiti na rx modela in tako glavo kamere krmiliti preko tx za vodenje modela.

kratka prestavitev:

http://www.youtube.com/watch?v=4BNLf-Vu-P4

zamisel je super, le slika bi bila lahko boljša pri tej drugi različici.

Uporabniški avatar
tomazslo
Profesor
Prispevkov: 1357
Pridružen: 22 Jun 2010, 19:07
Kraj: Kranjska Gora
Kontakt:

ojla

Odgovor Napisal/-a tomazslo » 22 Jan 2011, 13:24

Tkole sem pripravil, vstavil bom namesto kabine v havka (upam da bo šel v luft)..testiral bom naslednje dni ...posnetek sledi. Ko sem nosil p hiši skozi zidove in plošče je kar delalo, tu in tam malo "zašumelo"
Priponke
1.3 G.jpg
1.3 G.jpg (168.14 KiB) Pogledano 4776 krat

Uporabniški avatar
Nejc*_
Freak
Prispevkov: 616
Pridružen: 11 Apr 2007, 13:42
Kraj: Velenje, Paški Kozjak

Odgovor Napisal/-a Nejc*_ » 24 Feb 2011, 20:51

Odločam se za nakup fps sistema in me zanima če je ta sistem vredu, in kolikšen doseg približno ima originalen setup? Namen pa imam to uporabljati na letečem krilu.

http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... duct=16457
L.p.
Jernej

urosh
Razpravljalec
Prispevkov: 127
Pridružen: 09 Sep 2006, 12:54
Kraj: Ljutomer

Odgovor Napisal/-a urosh » 25 Feb 2011, 08:02

ravno tega sem tudi sam gledal. Ne vem pa če je dovoljeno uporabljati te frekvence (900mhz) v sloveniji. Se pravi, če bo prišel skoz carino? Ima kdo informacije o tem?

lp

Uporabniški avatar
Coil
Profesor
Prispevkov: 1145
Pridružen: 22 Mar 2008, 00:00
Kraj: Kamnik

Odgovor Napisal/-a Coil » 25 Feb 2011, 09:16

V Sloveniji je dovoljeno samo 2.4 ter 5.8Ghz z radioamatersko licenco pa mislim da tudi 1.2Ghz, 900Mhz se uporablja za GSM telekumunikacije...

urosh
Razpravljalec
Prispevkov: 127
Pridružen: 09 Sep 2006, 12:54
Kraj: Ljutomer

Odgovor Napisal/-a urosh » 25 Feb 2011, 09:21

Se mi je nekak tak zdelo, ja... Bi bla pa zanimiva ideja na 900, ker bi domet bil kar lep :) Še posebej s tem 1,5w oddajnikom :)

Kake pa mate izkušnje z 2,4, če imaš komando na 2,4? Jeti ali frsky?
Ima kdo, so kaki problemi? Vem, da je priporočljivo uporabiti drugi pas v primeru komande na 2,4 za fpv na 5,8Ghz... Ali pa za ta čas uporabljaš dalje 35Mhz, frv pa na 2,4. Koliko vem se z višanjem frekvence veča pasovna širina in manjša doseg...

Uporabniški avatar
miharix
Freak
Prispevkov: 884
Pridružen: 16 Jun 2008, 22:06
Kraj: Kamnik / LJ
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a miharix » 25 Feb 2011, 10:17

Coil napisal/-a:V Sloveniji je dovoljeno samo 2.4 ter 5.8Ghz z radioamatersko licenco pa mislim da tudi 1.2Ghz, 900Mhz se uporablja za GSM telekumunikacije...
Brez radioamaterske licence še pod pogojem, da ima oddajnik CE certifikat !
& max oddajna moč je tudi omejena še posebaj če si brez radioamaterske licence,
(točna cifra mi je pravkar iz glave padla :oops:) , je pa definitivno 1,5W preko dovoljenega.

Ne me držat za besedo a mislim, da so še javno odprti kanali 27mhz, 35mhz ter 40mhz (naše komande)
urosh napisal/-a:Vem, da je priporočljivo uporabiti drugi pas v primeru komande na 2,4 za fpv na 5,8Ghz... Ali pa za ta čas uporabljaš dalje 35Mhz, frv pa na 2,4. Koliko vem se z višanjem frekvence veča pasovna širina in manjša doseg...
To priporočilo da imaš FPV na višji frekvenci od RC komand je zlasti iz 2 vzrokov:
1. višja frekvenca na isti oddajni moči doseže krajšo razdaljo -> model imamo še pod kontrolo če tudi za moment izgubimo sliko
2. oddajnik za FPV se nahaja izredno blizu RC sprejemnika in zato lahko pregluši sprejmem RC ukazov
Lp,
M.

Uporabno za začetnike: http://zemljevid.miharix.eu

Krist
Dr. Modelar
Prispevkov: 6857
Pridružen: 09 Jul 2005, 05:22

Odgovor Napisal/-a Krist » 25 Feb 2011, 11:18

Jaz imam 2,4GHz Frsky za vodenje in BEVRC 5,8GHz AV set.
Če se ne motim, je 100mW. Načeloma vzameš 200mW, ker manjšega oddajnika skoraj da ni, če pa so, imajo samo 25mW, kar je pa za zgolj letenje okoli ušes (Tu ti je bolje zgradit mini počasen model in potem tečeš za njim, da dobiš fpv pogled ;))
http://shop.righthere.nu/fpv-transmitte ... _1081.html
Vzameš tega. Je bil tudi test narejen, z originalno anteno gre komot do 1km. Poštnina je 16,5€ pa prištej na končni znesek 4% za paypal, Ko dobijo nakazilo, lahko pričakuješ paket v nekje 7-8 dneh. So pa kar se tiče komunikacije izredno hitri. Odgovorili so mi v nedeljo par minut po tistem, ko sem jim poslal email.

Sam nekako razmišljam, da bi probal pridobiti to radioamatersko licenco. Glede na to, da je v Novem mestu klub in da poznam nekaj radioamaterjev, med katerimi so tudi modelarji, ne bi bilo slabo se pozanimati. Sam sicer nimam namena leteti nekih extremnih razdalj ali pa višin, ampak bi se raje omejil na bližnjo okolico do 1-2km od mene. Če ne je plus to, da lahko model lažje najdeš v primeru zasilnega pristanka, kot pa če pristaneš nekaj km stran in ga po možnosti pobere nekdo drug. Ravno niso poceni te igrače, da bi jih zgubljal...
LP Kristjan

This sentence does not have a sense...
http://kads-world.com/KADS_World/Welcome.html

Uporabniški avatar
tomazslo
Profesor
Prispevkov: 1357
Pridružen: 22 Jun 2010, 19:07
Kraj: Kranjska Gora
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a tomazslo » 04 Mar 2011, 13:01

Sem sprobal moj link, sprejemnik je bil v zaprtemu prostoru in je vseeno kljub stenam in oviram nekaj signala skoz pršlo. Ko bom naštimal malo boljšo anteno in jo prestavil na prosto, mislim, da bi moralo delovati

http://www.youtube.com/watch?v=lBz5GfNMe9M

[psyho]
Tekmovalec
Prispevkov: 263
Pridružen: 15 Okt 2008, 20:14

Odgovor Napisal/-a [psyho] » 07 Mar 2011, 23:10

Iščem komplet za prenos videa. Imam 2.4 ghz komande.
Se pravi da naj iščem 5.8 za dobro delovanje? Gor bi priklopil GoPro HD.

vzel bi tole, če pride na zalogo:

http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... duct=12176

Je še kaka druga solidna zadeva razen te, ki jo je predlagal Krist?:

http://shop.righthere.nu/fpv-transmitte ... _1081.html

Krist
Dr. Modelar
Prispevkov: 6857
Pridružen: 09 Jul 2005, 05:22

Odgovor Napisal/-a Krist » 07 Mar 2011, 23:14

[psyho] napisal/-a:Iščem komplet za prenos videa. Imam 2.4 ghz komande.
Se pravi da naj iščem 5.8 za dobro delovanje? Gor bi priklopil GoPro HD.

vzel bi tole, če pride na zalogo:

http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... duct=12176

Je še kaka druga solidna zadeva razen te, ki jo je predlagal Krist?:

http://shop.righthere.nu/fpv-transmitte ... _1081.html
To sta enaka kompleta.
LP Kristjan

This sentence does not have a sense...
http://kads-world.com/KADS_World/Welcome.html

Odgovori

Vrni se na