Modelarsko letališče v Ljubljani

Kako uvrstiti debato o svojem modelarskem klubu na forum in ostale informacije.
Odgovori
Miha_z
Razpravljalec
Prispevkov: 156
Pridružen: 28 Sep 2009, 09:21

Modelarsko letališče v Ljubljani

Odgovor Napisal/-a Miha_z » 02 Avg 2011, 21:08

Pozdravljeni!

Ker sem na dopustu in imam čas razmišljati, sem se po vseh dogodkih povezanih s pisto Pr' Kurah odločil tule začeti temo o letenju z modeli na področju Ljubljane ali pa okolice. Pisanje ni namenjeno "prepucavanju" pač pa zbiranju konkretnih idej in predlogov kako bi v Ljubljani ali bližnjo okolici lahko končno prišli do pravega modelarskega letališča kjer bi bilo zadoščeno potrebam modelarjev in vseh ostalih udeležencev. Za začetek nekaj mojih opazk/razmišljanj:
1. Praktično na vseh pistah je letenje na tak ali drugačen način omejeno. Predvsem večjih in glasnejših modelov. PO moji oceni je takih modelov kar precej.

2. Obe ljubljanski "letališči" sta v več kot enem pogledu čudni. Ceste, kupi zemlje, bližina naselij,.....

3. V okolici lj. je podobno. Kolikor sem seznanjen (govorim iz druge roke, ker tam še nikdar nisem bil) je letenje na pisti v Kritini na modele pod točko 1 nemogoče, na Vrhniki podobno.

4. Zakonodaja glede letenja modelov praktično ne obstaja. Po svoje super, po svoje pa bi lahko malce bolj ostra zakonodaja zaprla kar nekaj modelarskih pist. Predvsem z vidika varnosti. Ocenjujem, da zakonodaja prej ko slej bo in pametno bi bilo, da imamo modelarji besedo pri oblikovanju le-te. Na tak način bi zavarovali svoje interese in tudi zaščitili svoj hrbet v primeru neljubih dogodkov. Menim namreč, da je precej velika razlika, če na primer pride do telesne poškodbe nekoga tretjega na organiziranem, v skladu z zakonom delujočem letališču, ali pa na travniku kjer letimo za domačo hiši kar tako malo v nedeljo popoldne.

5. Glede na preprosto dejstvo, da je danes vsak, ki ima pet minut časa lahko grobar modelarske aktivnosti na nekem področju ugotavljam, da je skrajni čas, da se zadevo uredi na način, da modelarji ne bomo več preganjana in osovražena manjšina.

Vprašanje, ki me močno muči je predvsem kje. Dosti blizu večine zainteresiranih in hkrati dovolj bogu za hrbtom, da se minimizira verjetnost motenja prebivalcev. Še nekaj. Boh ne daj, da bi šlo za kakšno kmetijsko zemljišče, ker bi znali biti obtoženi za primankljaj samooskrbe s hrano, pa preganjanja ptičev in ostalega živeža.

Ali nam ob upoštevanju vseh zgoraj navedenih pogojev sploh ostane prostor pod zvezdami in bi lahko prišli do njega in v miru počeli kar pač radi počnemo?

Upam na kakšno konstruktivno besedo in ne provokacij in podobnega.

lp,
Miha


lp,
Miha

Uporabniški avatar
pegasus
Dr. Modelar
Prispevkov: 2840
Pridružen: 14 Okt 2002, 01:00
Kraj: http://jure.pecar.org/prodam/index.html
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a pegasus » 03 Avg 2011, 08:04


Bevcan
Freak
Prispevkov: 583
Pridružen: 06 Jun 2006, 07:36
Kraj: Vrhnika

Odgovor Napisal/-a Bevcan » 03 Avg 2011, 21:08

Menim da je problem drugje, in sicer v modelarjih samih. Preprosto jih je premalo da bi bili pripravljeni financirati, z denarjem ali s svojim delom, želje ki so zgoraj naštete. Naprimer 500€+ na leto za stvar, ki jo radi počnete.

Veste po tujini so priprajeni. Zato imajo dirkališča za motošporte, športna letališča, strelišča, poligone za motokrosiste in snežne sani in podobno. Po svoje smo slovenci kar precej strpni, po tujini so hrupne in okolju škodljive dejavnosti že zdavnaj strpali v zato namenjene poligone, ki jih ljubitelji teh dejavnosti seveda tudi plačujejo do njih pa so se ptipravljeni peljati tudi več kot 100km.

Dokler pa želimo modelarsko pisto na vsakih 20km, za uporabo katere je večini težko na leto odšteti tretjino mesečnega prihodka za malico, se je pa pač treba prilagajati lokalnemu okolu in nameniti nekaj denarja utišanju naših modelov, peteliniti pa se raje z znanjem letenja ne pa s hrupnosto svojih modelov.
Gravitacija je hudič.

LP Primož Iskra

Miha_z
Razpravljalec
Prispevkov: 156
Pridružen: 28 Sep 2009, 09:21

Odgovor Napisal/-a Miha_z » 04 Avg 2011, 19:29

Živjo,

Hvala obema za odgovora. @Pegasus: Ali lahko poveš kaj več. Na primer. Kdo je dobrodošel, pod kakšnimi pogoji/pravili se leti, kdaj se leti,.....
@Bevcan. Se strinjam in se ne strinjam. Moje osebno mnenje je, da nas od tujine loči predvsem (kot tudi na večini drugih področij) obseg. Enostavno število "resnih" letalcev. To seveda za seboj potegne tudi finance, ker več zainteresiranih pomeni tudi delitev fiksnih stroškov infrastrukture na več delov. Koliko smo pa mi pripravljeni dajati za infrastrukturo pa pošteno povedano ne vem. Osebno bi dal več kot sedaj, če bi s tem dobil več v smislu pogojev za letenje. Zame in menim, da za veliko večino je žal zato pomembna lokacija, ker z bližino čisto preprosto tudi pridobimo možnost za več letenja. Zaradi pomanjkanja časa.

Bi pa rad slišal kaj menite drugi v smislu regulacije dejavnosti. Osebno menim, da bi s tem pridobili veliko. Če bi recimo lahko definirali kaj je modelarsko letališče, kaj se lahko počne, kje se leti, kakšen hrup je kje dovoljen,....Na kratek rok sicer verjetno precej izgubimo, na dolgi rok pa zadevo uredimo. Je pa seveda problem kaj kdo zlobira. Nenazadnje se bo to po mojem mnenju zgodilo in modelarji neorganizirani kot smo bomo potegnili ta kratko.
Ni skrivnost, da sem tudi radioamater (sicer precej neaktiven, ker sem vmes postal modelar:o ) in vem kako so se stvari na radioamaterskem področju uredile v recimo zadnjih 10 letih. V korist radioamaterjev in tudi v korist vseh ostalih, večinoma sosedov, ki "morajo" prenašati motnje, poglede na grde velike antene in jih skrbi kaj pravzaprav ta hudič seva. Vse piše v zakonih in na tak način smo amaterji zaščiteni s papirjem, ki nam ga država da. Pri letalskem modelarstvu ni niti P-ja od pravil, kar pomeni da hodimo okoli praktično brez hlač in samo tako povsem izpostavljeni ljudem, ki našo dejavno subjektivno ocenjujejo kot hrupno, nevarno, grdo, otroško in še kaj bi se dalo slišati.

Upam, da še kdo kaj zapiše. Sem malce negativno presenečen nad neaktivnostjo teme:cry:

lp,
Miha

Uporabniški avatar
pegasus
Dr. Modelar
Prispevkov: 2840
Pridružen: 14 Okt 2002, 01:00
Kraj: http://jure.pecar.org/prodam/index.html
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a pegasus » 04 Avg 2011, 21:32

Miha_z napisal/-a:Ali lahko poveš kaj več.
Modelarsko društvo Kamnik
Medvedova ulica 11, 1240 Kamnik, Moderator: Matej Ogrinec (brejker), Predsednik: Roman Ložar (041-669-707)

Stvar šele dobro nastaja, plac je vrhunski, vsakršna pomoč in dobronamernost sta dobrodošli.

Dworf
Začetnik
Prispevkov: 4
Pridružen: 20 Jul 2011, 12:38

Odgovor Napisal/-a Dworf » 04 Avg 2011, 23:28

Hello vsi,...

Hja za lokacijo Barje? tam je ogromno prostora in tudi lahko greš DALEČ od kogarkoli... Je pa res da potrebujes nekoga, ki bo odstopil malo travnika...

Vem da je tam že sedaj pista? ali je bila? ampak tista pista je dokaj blizu naselja...

Edina slabost, ki mene osebno moti je pa mrčes :) ampak bi se dalo rešit z kakšnim "bzzzzzzt" proti mrčesu lučko :)

Mislim pa da je veliko ljudi pripravljeno plačati za dobro lokacijo in urejeno okolico... rabimo samo dobrega pogajalca in organizatorja pa bo :)

LP

David

Uporabniški avatar
AlesZ
Dr. Modelar
Prispevkov: 3058
Pridružen: 22 Maj 2002, 01:00
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a AlesZ » 05 Avg 2011, 09:15

rabimo samo dobrega pogajalca in organizatorja pa bo
pa dobro je če sedi v odboru krajinskega parka..............
Slika

Uporabniški avatar
krzmarko
Tekmovalec
Prispevkov: 362
Pridružen: 22 Jan 2011, 16:52
Kraj: Goričica pod krimom

Odgovor Napisal/-a krzmarko » 05 Avg 2011, 09:25

Lp.. stvar je takale da jst živim čisto ob ljubljanskem barju...v bistvu je barje čez cesto..
no in tu je res veliko prostora za letet.. imaš tudi velike površine brez vsakega drevesa. kmetje tu na barju ne komplicirajo preveč če upoštevaš par osnovnih pravil. npr. leti tam kjer je trava pokošena. za seboj ne puščaj ničesar (smeti in podobnih stvari).. če se upošteva to je skor brez problema.. če pa si še nekoliko bolj fer se pozanimaš od koga je parcela ter ga potem greš uprašat če se jo lahko uporablja...

Uporabniški avatar
krzmarko
Tekmovalec
Prispevkov: 362
Pridružen: 22 Jan 2011, 16:52
Kraj: Goričica pod krimom

Odgovor Napisal/-a krzmarko » 05 Avg 2011, 09:32

evo tukaj imaš veliko področje brez drevesa. zelena pika je tam kjer lahko pustiš avto. pista pa bi bla lahko ubistvu kar na cesti...sicer je makedamska ampak mislim da bi šlo..


Slika

Uporabniški avatar
štajerc
Dr. Modelar
Prispevkov: 2287
Pridružen: 08 Avg 2006, 14:36
Kraj: Ormož

Odgovor Napisal/-a štajerc » 05 Avg 2011, 10:09

za modele, katere se spusti iz roke ter pristane v travo ni problema najt travnik kjer nareči polet. Problem nastane v večjih akro, itd. modelih ki potrebujejo lepo urejeno pisto. Torej v to spada redno košenje trave, izravnava tal ter valjanje, itd...
Ker nisem iz Lj. koncev ne vem veliko o okolišu... Mislim pa da je Lj. barje zavarovano območje kot je Triglavski narodni park. Torej kakršno koli letenje z motornimi modeli bi v tem primeru odpadlo. Plašenje živaliv iz parka je nezakonito....
V našem okolišu smo poizkali travnik, se dogovorili z lastniki, seveda tudi z okoliškimi krajani. Imamo seveda dogovor da se leti čim manj, oz. se spolh ne leti nad vasjo. Mamo pa prostor v vse ostale smeri (45°okrog sebe)...
Organizacija kluba, ureditev piste ter vse ostalo zahteva veliko potrpljenja ter znanja...
L.P.Samo
p.s. Želim vam ugodno rešitev v zvezi z pisto!
Štromar ima včasih prav, elektrika pa vedno!

Uporabniški avatar
krzmarko
Tekmovalec
Prispevkov: 362
Pridružen: 22 Jan 2011, 16:52
Kraj: Goričica pod krimom

Odgovor Napisal/-a krzmarko » 05 Avg 2011, 12:43

drugače pa je športno letališče v podpeči sicer kar dosti blizu naselja vendar se bi verjetno dalo kaj dogovorit.. Mislim da letališče ni kaj dosti aktivno oz. usaj jst še nisem videl da bi kdor koli letel..

tukaj je naveden pod vzletališči št 29

http://www.mzp.gov.si/si/delovna_podroc ... vzletisca/

http://www.aeroklub-lj.si/letalisca/podpec.gif

Slika

Uporabniški avatar
JG
Razpravljalec
Prispevkov: 73
Pridružen: 02 Nov 2006, 14:34
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a JG » 29 Avg 2011, 20:31

Pozdravljeni,

glede na to da je tema o ljubljanskem barju me zanima če so kakšne prepovedi letenja na barju, saj sem bil kakšno leto nazaj pregnan ker obstaja neka prepoved letenja? Hotel sem poleteti malo naprej od zavetišča za živali Gmajnic.
LP Jan

teddy1908
Tekmovalec
Prispevkov: 254
Pridružen: 27 Dec 2004, 15:19

Odgovor Napisal/-a teddy1908 » 16 Sep 2011, 09:16

Ljubljansko barje ni namenjeno modelarjem, žal.

Preglejte:
http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp? ... vilka=4848

Še posebej je poudarjeno v:
10. členu, 2. točka, 22. odstavek ,ki pravi

"(2) V krajinskem parku zlasti ni dovoljeno:
22. leteti z modeli letal in podobnimi napravami zunaj za to v načrtu upravljanja in v prostorskih aktih določenih območij;",

v prostorskem aktu bi sicer bilo mogoče določiti modelarjem ugodna območja, pa so na sedežu krajinskega parka trdno prepričani da bi v takem primeru škodili ljubljanskemu barju v taki meri, da bi verjetno pobili vsaj 10 živalskih vrst.

Komično pri tem je, da je kazen za letenje z modelom od približno 200 do 500 € (kazni so še v tolarjih) približno polovica kazni, ki jo nekdo dobi če iztrebi živalsko vrsto. Torej smo modelarji vsaj pol tok nevarni kot recimo divji lovci v Afriki.

Zdej lahko samo še uživamo v birokratski zablojenosti naše ljubke državice.

LP Tedi
Flying, by itself, is not paintful; it's the landings that can hurt you.

Uporabniški avatar
krzmarko
Tekmovalec
Prispevkov: 362
Pridružen: 22 Jan 2011, 16:52
Kraj: Goričica pod krimom

Odgovor Napisal/-a krzmarko » 16 Sep 2011, 14:25

jast se čisto strinjam z ržavo....naprimer letiš z elektro modelom in s propelarjem razkosaš komarja....komarj je umrl po nedolžnm in smo korak bližje k njihovi iztrebitvi hahahaah =D> =D> =D> =D> =D> :D

Miha_z
Razpravljalec
Prispevkov: 156
Pridružen: 28 Sep 2009, 09:21

Odgovor Napisal/-a Miha_z » 18 Sep 2011, 19:25

Ker sem že jaz odprl to temo :o .
Zablode so res take in drugačne. Je pa tudi res, da barje je načeloma precej občutljiv ekosistem, ki "smo" se ga odločili zaščititi. Priznam, da so me to enkrat neki biologi preperairali. Je pa res, da sem tudi sam kar hud ljubitelj narave.

Čist tko pa mislim z modelarskega vidika. Tisti kar mi počnemo ni prav nič škodljivo za okolje. So precej bolj škodljivi prasci, ki vakodnevno na barju odlagajo odpadke in mojstri s tehnično neizpravnimi avti, ki puščajo olje tam okoli. Povsem druga zgodba je pa seveda odlastnikom kaj takega razložiti.

No debata o letališču upam, da se bo kljub temu nadaljevala.

lp,
Miha

MitjaSel77
Začetnik
Prispevkov: 3
Pridružen: 16 Jul 2012, 12:12

Re: Modelarsko letališče v Ljubljani

Odgovor Napisal/-a MitjaSel77 » 16 Jul 2012, 12:36

Koliko takih letališč pa sploh je v Sloveniji?
Mitja

impulse
Razpravljalec
Prispevkov: 64
Pridružen: 15 Jul 2007, 15:22
Kraj: Ljubljana

Re: Modelarsko letališče v Ljubljani

Odgovor Napisal/-a impulse » 04 Avg 2012, 14:18

Tudi jaz sem "ptiček brez gnezda". Vsa moja letala so sicer iz elaporja (elektro) in prirejena za pristanek na trebuhu. Ravno z razlogom, da mi ni treba na pisto, če si zaželim kakšnega kroga v zraku. Običajno letim pod bregom, za hišo ob Ljubljanici. Z sokrajani zaenkrat nimam težav. Jadralec je tih, akrobat je elektro in ni preglasen in običjno imam dve bateriji za 15 minut... Moja zadnja pridobitev je F16 z impelerjem in ta je pa malce bolj kričeč. Kadar tega letim, grem pa na bližje vzletišče za čisto prava letala. Za tam imam dovoljenje, da lahko letim. Sicer pa to izkoristim izredno malokrat. Če si bom pa kdaj zaželel, kaj večjega in glasnega...pa ne vem kaj bom naredil. Verjetno bom moral večkrat na vzletišče.

Uporabniški avatar
Kladu
Profesor
Prispevkov: 1306
Pridružen: 29 Mar 2005, 15:09
Kraj: Center Evrope-Šiška
Kontakt:

Re: Modelarsko letališče v Ljubljani

Odgovor Napisal/-a Kladu » 05 Avg 2012, 19:04

impulse napisal/-a:Tudi jaz sem "ptiček brez gnezda". Vsa moja letala so sicer iz elaporja (elektro) in prirejena za pristanek na trebuhu. Ravno z razlogom, da mi ni treba na pisto, če si zaželim kakšnega kroga v zraku. Običajno letim pod bregom, za hišo ob Ljubljanici. Z sokrajani zaenkrat nimam težav. Jadralec je tih, akrobat je elektro in ni preglasen in običjno imam dve bateriji za 15 minut... Moja zadnja pridobitev je F16 z impelerjem in ta je pa malce bolj kričeč. Kadar tega letim, grem pa na bližje vzletišče za čisto prava letala. Za tam imam dovoljenje, da lahko letim. Sicer pa to izkoristim izredno malokrat. Če si bom pa kdaj zaželel, kaj večjega in glasnega...pa ne vem kaj bom naredil. Verjetno bom moral večkrat na vzletišče.
Ali pa se pridružil modelarjem v Ljubljani, ki si prizadevamo za urejeno modelarsko letališče za vse modelarje iz glavnega mesta Slovenije.
Zaenkrat PR'Kurah še vedno letimo tudi z motorci :) .
Davno nazaj smo na balso v vrstah čakali!!!!!!!!

Odgovori

Vrni se na