Splošni varnosti napotki!

Vse kar ne spada v ostale tematike o modelih letal/helikopterjev

Moderator: Pisaneli

Odgovori
Uporabniški avatar
Pisaneli
Dr. Modelar
Prispevkov: 3491
Pridružen: 13 Sep 2006, 20:47
Kraj: Žiče-Slov. Konjice

Splošni varnosti napotki!

Odgovor Napisal/-a Pisaneli » 16 Feb 2011, 18:51

Po debati s prijatelji modelarji se mi je porodila ideja, da nimamo in bi bilo več kot dobrodošlo imeti temo z varnostnimi napotki.
Pri našem delu se namreč srečujemo z ogromno nevarnimi snovmi za katere sploh ne vemo, da so.

Bom podal prvo varnostno opozorilo in prosil ostale modelarje, da še sami dodajo kakšno. In pa seveda Mitjo, da da to temo pod Ne prezri.

1. Vdihavanje micro delcev karbona in steklenih vlaken je škodljivo našemu telesu saj ne razgradi in s svojo obliko načenja sluznico in pljuča. Rezanje in vrtanje je priporočljivo, da se izvaja na prostem ali se s sesanjem odvaja nastali prah. Prav pride tudi zaščitna maska.
Prav tako balza ni zanemarljiva.
Zadnjič spremenil Pisaneli, dne 17 Feb 2011, 13:29, skupaj popravljeno 1 krat.
Fear of a Flat Planet.

Uporabniški avatar
kanja
Razpravljalec
Prispevkov: 108
Pridružen: 13 Okt 2007, 22:28
Kraj: okolica Lenarta

Odgovor Napisal/-a kanja » 17 Feb 2011, 12:19

Tudi sam sem imel na začetku modelarske kariere že izkušnje z zastrupitvijo s plinom pri rezanju penastih materialov z vročo žico - rezal sem plošče ekstrudiranega poliuretana saj izgledajo podobno kot polistiren in mi je pri tem postalo zelo slabo ter bolela me je glava, nato sem spet rezal in spet mi je bilo zelo slabo + glavobol, nato sem po naključju na forumu prebral, da se tega materiala ne sme termično obdelovati saj se pri tem sprošča zelo strupen plin, zato sem moj varnostni nasveti glasi tako:

2. Pred termično obdelavo penastih materialov preverite s katerim materialom imate opravka in ali se sme termično obdelovati, med samim postopkom temične obdelave pa poskrbite za dobro zračenje.
zakon je vse, kar leti po zraku

Uporabniški avatar
Pisaneli
Dr. Modelar
Prispevkov: 3491
Pridružen: 13 Sep 2006, 20:47
Kraj: Žiče-Slov. Konjice

Odgovor Napisal/-a Pisaneli » 10 Avg 2011, 09:03

3. Slike poškodb, ki so se zgodile modelarjem. Dostop uporabnikom Facebooka. Ogled odsvetujem vsem z slabim želodcem. Dober opomin, kaj se lahko zgodi, če nismo pazljivi.

Povezava
Fear of a Flat Planet.

bike-2007
Tekmovalec
Prispevkov: 306
Pridružen: 04 Jul 2007, 12:09
Kraj: Kjer piha...

Odgovor Napisal/-a bike-2007 » 10 Avg 2011, 10:14

4. Pazljivo z vsemi vrstami tekočin, ki se jih uporablja v modelarstvu. Sam sem imel izkušnjo leta 2008 med izdelavo kalupa kril, ko mi je pri nekoliko večji količini odmerka epoxidnega lepila v oko brizgnil trdilec. Močna opeklina očesa in 1 teden zelo hudih bolečin in čiščenje očesa pri očesnem specialistu. Epoksidna smola namreč kristalizira na vlagi in ko pride v stik z očesom se skristalizira v porah očesa. Čiščenje teh por niti približno ni užitek, zato vedno uporabljajte lahka ZAŠČITNA OČALA!!

lp
Sanje so vse!

Uporabniški avatar
Pisaneli
Dr. Modelar
Prispevkov: 3491
Pridružen: 13 Sep 2006, 20:47
Kraj: Žiče-Slov. Konjice

Re: Splošni varnosti napotki!

Odgovor Napisal/-a Pisaneli » 03 Maj 2012, 22:10

Ker se modelarji veliko gibamo v naravi je Cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu smiselno. Anketa izvedena na forumu Modelarji.com je pokazala, da se 11 ljudi od 18 ne bi dalo cepiti. Ker Slovenija sodi med endemična področja KME je preventivno cepljenje smiselno.

-----------------------------------------------------------

Slika

Simptomi in posledice okužbe

Klopni menigoencefalitis je resno virusno obolenje osrednjega živčevja, ki se prenaša z vbodom okuženega klopa. Bolezen lahko pusti trajne posledice, povzroča kognitivne motnje, lahko pa pride celo do smrti bolnika. Med posledice bolezni sodijo tudi močni glavoboli, vrtoglavica, motnje sluha, zmanjšana sposobnost koncentracije, depresija in motnje razpoloženja ter motnje v delovanju avtonomnega živčnega sistema. Bolezen praviloma zahteva hospitalizacijo in močno vpliva na kakovost življenja tudi po okrevanju. Posledice bolezni so lahko tudi nesposobnost za opravljanje dela in s tem povezana socialna stiska.

Pomembna je pravočasna zaščita!

Prof. dr. Franc Strle, dr. med., predstojnik Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja, je opozoril na pomembnost pravočasne zaščite in visoko verjetnost okužbe pri nas: »Slovenija sodi med endemična območja klopnega meningoencefalitisa in je po razširjenosti okužbe pravzaprav v samem evropskem vrhu, zato je verjetnost okužbe pri nas razmeroma velika. Bolezen lahko na človekovem zdravju pusti resne posledice, česar pa se ljudje danes še vedno premalo zavedajo, med drugim lahko nastanejo tudi motnje v delovanju centralnega živčnega sistema, lahko pa pride tudi do ohromelosti. Bolezen praviloma spremlja hospitalizacija in včasih dolgotrajna rehabilitacija. Na srečo pa se lahko pred klopnim meningoencefalitisom pravočasno zaščitimo s cepljenjem, ki pravzaprav predstavlja edino učinkovito zaščito!«

Okuženi klopi po celi Sloveniji

Slovenija sodi med endemična področja in se glede na incidenco, ki je v letu 2009 znašala 14,9/100.000 prebivalcev, uvršča med evropske države z najvišjo obolevnostjo. Okuženi klopi se nahajajo po skoraj vsej Sloveniji, še posebej ogrožene pa so Gorenjska, Koroška in osrednji predel Slovenije. Glede na resnost bolezni je nenavadno, da je zaščitenih tako malo prebivalcev Slovenije – cepljenih je le dobrih 10 odstotkov ljudi. Nizka precepljenost je po mnenju strokovnjakov med drugim posledica preslabe ozaveščenosti posameznikov o nevarnostih bolezni.

Klopi so najbolj aktivni od maja do oktobra

»Največ primerov klopnega meningoencefalitisa zaznamo od meseca maja do oktobra, torej v toplejšem letnem obdobju, ko se poveča aktivnost klopov,« je povedala mag. Marta Grgič Vitek, dr. med. z IVZ in dodala: »Takrat je še posebej pomembno, da se pred odhodom v naravo zaščitimo s primernimi oblačili, repelenti oziroma s pravočasnim cepljenjem. Še posebej pozorni morajo biti posamezniki, ki se veliko zadržujejo v naravi in ogrožene skupine, ki svoje aktivnosti opravljajo na prostem. Pomembno je seveda tudi poudariti, da se okuženi klopi ne nahajajo zgolj v gozdovih, ampak tudi na domačih vrtovih!«

Vir: www.viva.si
Fear of a Flat Planet.

Uporabniški avatar
Pisaneli
Dr. Modelar
Prispevkov: 3491
Pridružen: 13 Sep 2006, 20:47
Kraj: Žiče-Slov. Konjice

Re: Splošni varnosti napotki!

Odgovor Napisal/-a Pisaneli » 15 Avg 2013, 22:09

Opozorila za uporabo LiPo akumulatorjev


P R O S I M O U P O Š T E V A J T E:
 • Nikoli ne odlagajte akumulatorja v bližino lahko vnetljivih materialov.
 • Akumulatorja ali posameznih členov ne razstavljajte ali spreminjajte. Ne predirajte ovoja posameznih členov.
 • Nikoli ne polnite ali praznite s prevelikimi tokovi, dovoljena je uporaba izključno samo namenskih polnilnikov za LiPo akumulatorje!
 • Ne izpostavljajte akumulatorja odprtemu ognju in električnemu iskrenju.
 • Akumulator hranite pri napetosti 3,8V/člen. Izogibajte se nepotrebnem cikliranju.
 • Vedno polnite akumulatorje s primernim LiPo polnilnikom. Nikoli ne polnite LiPo akumulatorje s polnilniki, ki so zasnovani samo za NiCd, NiMH ali druge tipe akumulatorjev!
 • Nikoli ne pustite LiPo akumulatorja med polnjenjem brez nadzora.
 • Akumulatorjev ni dovoljeno izdati osebam, mlajšim od 15 let, ki so brez nadzora.
 • Nikoli ne prenapolnite LiPo akumulatorja! Maksimalna napetost napetost znaša 4,20V/člen.
 • Med polnjenjem akumulator postavite na negorljivo podlago.
 • Med polnjenjem naj bo akumulator v LiPo zaščitni vreči.
 • Vedno bodite pozorni, da se akumulator ne pregreje. Temperatura nad 60°C je za akumulator škodljiva in lahko se zgodi, da se akumulator vname.
 • Nikoli ne odlagajte akumulatorjev v bližino lahko vnetljivih materialov kot so papir, plastika, tepih, usnje ali les.
 • Nikoli ne pustite akumulatorja brez nadzora v vašem avtomobilu ali v vašem modelu.
 • Nikoli ne izpraznite akumulatorja pod 2.80 V/člen pod obremenitvijo oziroma pod 3.6V/člen v neobremenjenem stanju sicer ga lahko trajno poškodujete.
 • Nikoli ne izpostavljajte akumulatorja vodi ali vlažnim pogojem.
 • Nikoli ne odlagajte akumulatorjev blizu ognja ali ogrevalnih naprav.
 • Nikoli ne spajajate posameznih LiPo členov ali paketov skupaj z ostalimi členi ali paketi.
 • Shranjujte akumulatorje v varnem prostoru, izven dosega otrok.
 • Vedno odstranite akumulator, v kolikor je model pristal zasilno oziroma se je poškodoval. S skrajno natančnostjo preglejte akumulator in priključke. Pozor: akumulatorji so lahko vroči!
 • Ne dovolite, da bi elektrolit iz členov prišel v stik z očmi ali kožo. Temeljito izperite izpostavljene dele z vodo.
 • Ne zamenjujte priključnih kablov na akumulatorju. Zamenjave priključkov ali krajšanja kablov se lotite le, v kolikor ste vešči spajkanja.
 • Vedno preverite stanje akumulatorjev pred polnjenjem in uporabo.
 • Izogibajte se kratkim stikom. Kratki stiki škodujejo akumulatorju in lahko povzročijo požar.
 • Neposredno se ne dotikajte predrtih oziroma poškodovanih akumulatorjev.
 • Ne polnite akumulatorjev izven temperaturnega območja od 0°-45°C (priporočena temperatura polnjenja in praznenja 25°-35°C)
Prva informacijska brošura - splošne informacije o LiPo akumulatorjih (PDF), avgust 2012.

Druga informacijska brošura za uporabnike LiPo akumulatorjev (PDF), avgust 2013.

Vir: Gens Ace Slovenija
Fear of a Flat Planet.

Uporabniški avatar
Pisaneli
Dr. Modelar
Prispevkov: 3491
Pridružen: 13 Sep 2006, 20:47
Kraj: Žiče-Slov. Konjice

Re: Splošni varnosti napotki!

Odgovor Napisal/-a Pisaneli » 07 Jan 2014, 23:29

Tole je zanimivo. Dansko ministrstvo za varovanje okolja je vsem klubom razdelila spodnji plakat.

Slika

That's not all woman need to know.

Tank wisely.

Speed ​​and fuel gives wings to fly, but when using Methanol, you need to pay extra attention. For the substance can be fatal and can cause serious damage to your body by inhalation and in contact with the skin, eg in the form of blindness. But it does the wife do not know as long as you remember these 5 simple tips:

1. Keep Methanol locked
2. Wear gloves
3. Do not breathe
4. Follow label instructions
5. If an accident occurs: Consult a doctor.

Ministry of the Environment / Environmental Protection Agency
Fear of a Flat Planet.

Odgovori

Vrni se na